Joop

‪Waarom vieren we de feestdagen?‬

  •  
19-12-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
307 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
‪Eilandjes van rust in een woelige wereld‬
‪Kerst en Nieuwjaar- en andere zogenaamde ‘speciale feestdagen’ zijn door zelf mensen bedacht. Waarom vieren we dat soort kunstmatige dagen eigenlijk? Wat voor zin heeft het? In deze (engelstalige) vrije lezing aandacht voor Hannah Ahrend’s ideeen over het nut van kunstmatige afspraken. ‬

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Crunchy Frog
Crunchy Frog19 dec. 2011 - 9:54

Mooi! Dank je, Boris.

pietdevries2
pietdevries219 dec. 2011 - 9:54

Kerstmis is het heidense feest dat de zon eerder opgaat, dat duurt drie dagen met het blote oog na de kortste dag. De groene boom symboliseert de komende oogst. Het christendom kaapte het feest. Zo is Pasen het vruchtbaarheidsfeest, vandaar de eieren, ook al gekaapt. Het kapitalisme kaapte dan weer van het christendom, zo vervangt de ene god de andere.

msj_meijerink
msj_meijerink19 dec. 2011 - 9:54

Henk&Ingrid houden schijnbaar van dit soort dagen, dan is alles 'zo gezellig'! Brrrrrrrrr, eng!! Als H&I dit jaargetijde en iedere zondagmiddag funshoppen op de Meubelboulevard leuk vinden, mag de GBL ze houden. Was het maar alweer april!

Stuijt
Stuijt19 dec. 2011 - 9:54

Levensritme, het gaat om ritmisch bewegen en tijdens het stilstaan een lied zingen over de bewegingen.

Opinius
Opinius19 dec. 2011 - 9:54

meneer,.een mensensamenleving anno Nu,. haar "moraal religieen wetten etc"waren nooit iets anders dan enkel afspraken die mensen uit evolutionaire processen nu eenmaal maakten,om op ahum evolutionaire verlichtende wijze aan die van de beesten(achtige oude wereld te onstijgen. daaruit onstonden feesten om dat ahum verworven "licht "te vieren. dat U daarin een stevige wanklank ervaart ligt slechts aan het feit dat morele afspraken die gemaakt ooit werden uit de hang naar socialisatie naar de eigen soort teneinde geen beest meer te willen zijn , heeft Nu nog niet consequent voltallig gerealiseerd worden/kunnen. wellicht zit U en ieder nog steeds in dat " menselijk evolutionair proces in wording" en als "we met zijn allen zo doorgaan zo "we"het tot heden doen zullen die afspraken ook niets worden. En is de mens als menselijk verschijnsel wellicht de grootste miskleun die ooit op een aarde verscheen. Efin in het "5 voor 12" is er niets mis ,om dat te gedenken,te beseffen,dat moraal de enigste weg is om elkaar te handhaven in de soort . in a haertbeat van elk kind dat nog steeds in vertrouwen naar de wereld geboren wordt ,zo U en ieder plaats ik een kerstlied onder het zuur gesjagerijn hier heb ik effe zin an http://www.youtube.com/watch?v=MbtGlZlSPSw&feature=player_embedded

rbakels
rbakels19 dec. 2011 - 9:54

Onlangs was ik in Zuid-Oost Europa, en constateerde daar tot mijn schrik dat de "orthodoxe" christenen pasen meestal op een andere dag vieren, en long langer ook. Wie gek is op de rust van zulke feestdagen raad ik aan naar Griekenland, Roemenië, Cyprus of Rusland te gaan, want dan krijg je boven onze twee paasdagen nog twee, en hier en daar drie extra paasdagen, plus een extra goed vrijdag, en een goede zaterdag die wij eigenlijk niet kennen. Mijn probleem was dat er dan bijna geen openbaar vervoer is in die landen. Want voor hen is Pasen belanrgijker dan Kerstmis. Ze lusten er wel pap van!

frankie50
frankie5019 dec. 2011 - 9:54

Misschien zijn al die commerciële dagen er om de kassa van het MKB en GWB en op die manier de multinationals te gaan spekken, want ik kan in al die kunstmatige opgedrongen heisa geen rustpuntje of zekerheden ontdekken.

3 Reacties
Waterbeer
Waterbeer19 dec. 2011 - 9:54

10 punten helemaal mee eens! :))))))))))))))))))))))))))))))

Joeri2
Joeri219 dec. 2011 - 9:54

" Misschien zijn al die commerciële dagen er om de kassa van he.... Enz." Kerstboom. Zoek het eens op. Vraag je dan ook maar meteen af hoe het kan dat Jezus 7 dagen voor Christus is geboren.

Opinius
Opinius19 dec. 2011 - 9:54

wat is met een kus ,een warme arm , een kaarsje waarvan je zegt ik steek het aan voor jou in die korte donkere dagen,waar veel verdwaasde in de duisternis lopen en veel verzuurde intussen ook al de essentie verloren hebben ,het mag allemaal ook na de kerst liefst verder gaan , kerst is enkel een symbool om daar weer eens mee te starten-te overwegen dat te doen . kost niks,.. en is de werkelijke essentie. de verandering die er zal komen ,hoe ook,.ligt bij ons zelf.! zo de wijze waarop. schijt aan politiek en banken die als fenomeen volstrekt achterhaald en uitgebonjoerd zijn . voor iets wat achterhaald is en verdwijnt komt iets anders in de plaats . Dat andere begint bij ieder zelf ,juist onstaan uit het tijperk van het individualisme , zal dat de weg eruit zijn . bekenning naar elkaar !

Yggdrasil
Yggdrasil19 dec. 2011 - 9:54

Ik word altijd lichtelijk panisch wanneer iemand iets beweert met als startpunt het woordje "we" of "wij". Ik vier helemaal niets, geen verjaardagen, geen Pasen, Pinksteren en Kerst al helemaal niet, het zijn flauwekul dingen die de indruk wekken als zou het een collectieve actie zijn. En laat ik nou de indruk hebben dat zeker met zo'n flauwekul iets als Kerst ik niet de enige ben die daar niets aan doet.

2 Reacties
Babette4
Babette419 dec. 2011 - 9:54

"En laat ik nou de indruk hebben dat zeker met zo'n flauwekul iets als Kerst ik niet de enige ben die daar niets aan doet." Wij doen er ook helemaal niets aan, maar het zou een illusie zijn om te denken dat het niet iets "collectiefs" is: het is bijna onmogelijk om aan al die toestanden/flauwekul te ontsnappen, of je moet al ergens heel ver weg op een onbewoond eiland gaan zitten zonder internet ed... Wel een prettige gedachten trouwen..;-)

FransAkkermans1947
FransAkkermans194719 dec. 2011 - 9:54

De dag van de arbeid misschien? 5 mei dan? 8 maart, de Internationale Vrouwendag slaat u ook over?

[verwijderd]
[verwijderd]19 dec. 2011 - 9:54

vraag aan een schildpad, of een astroide wat een feestdag is. de observatie dat feestdagen een menselijke vinding zijn, getuigt van een diep filosofisch inzicht waar ik eerbiedig voor buig. heeft de mensen behoefte aan vastigheid? tuurlijk. maar er zijn ook meer mondaine redenen. - de seizoenen, kalender voor zaaien en oogsten. - propaganda (met name de kerk had er een handje van om bestaande festiviteiten te voorzien van een kerkelijk sausje, zoals pasen, kerstmis etc) - aanwakkeren van consumentisme (valentijn, moederdag, ..) om er maar een paar te noemen. wat is eigenlijk de boodschap? dat we hulpeloze wezens zijn, op zoek naar structuur? is dat een vrije gedachte?

1 Reactie
Opinius
Opinius19 dec. 2011 - 9:54

citaat "is dat een vrije gedachte? " nee naar m.i. is dat een dringende behoefte, die ooit onstond en waarmee de mens zich kenmerkt,cq wilde onderscheiden van de wereld der beesten (bende) . nu nog het manifesteren van die gedachte uit behoefte ,wat een evolutionair proces is. ook al is het daarin voor diezelfde mensheid wel een " 5 voor 12." dat wel. Ik geloof in de soort en haar drang tot overleving binnen haar werkelijke behoefte , .voor de mens telt daarin die vrije gedachte ....onstaan juist uit de essentiele behoefte binen de soort ,mens.

HanzChristian
HanzChristian19 dec. 2011 - 9:54

Kerst is een midwinterfeest dat in ons deel van de wereld al voor de kerstening voorkwam. Net als paasvuren al gehouden werden voordat pasen was 'uitgevonden'. Het duisterste deel met de grootste kans op strenge weerscondities heeft zich echter een stuk richting maart verschoven. Chocoladeletters lopen eerder de kans te smelten in de nazomer en de kans op een kerstman in natuurlijke sneeuw neemt alleen maar af. Oudjaar wordt gevierd omdat het kalenderjaar dan afloopt. Waarom dat geen officiele feestdag is, in onze seculiere maatschappij, is me een raadsel. Gelukkig vieren we Pinksteren hoofdzakelijk omdat het weer Pinkpop is.

1 Reactie
Waterbeer
Waterbeer19 dec. 2011 - 9:54

met nieuw jaar zijn de vreugdevuren en het slepen ook verboden verbieden daar zijn de babyboompolitici gek op

ElChe
ElChe19 dec. 2011 - 9:54

Maak van iedere dag een feestdag. Vier dat de zon opkomt. Vier dat je leeft. Vier dat je omringd bent met prachtige mensen, die van je houden. Vier dat je mooie herinneringen hebt aan voorbije dagen, aan voorbije jaren. Vier dat je bestaat, dat jij jij bent.

1 Reactie
Waterbeer
Waterbeer19 dec. 2011 - 9:54

En wat als je dat allemaal niet hebt?