Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over het effect van huwelijk op gezondheid
Onderzoek heeft laten zien dat mannen wat betreft hun gezondheid veel voordelen hebben van een langdurige relatie met een vrouw, maar dat vrouwen er eigenlijk niets aan hebben. Daarom wijzen gezondheidsexperts al jaren op de voordelen voor mannen, hoewel ze als het huwelijk veel spanning oplevert beter een goed heenkomen kunnen zoeken. Dat kan namelijk ten koste van hun hart gaan.
Op 11 januari meldde een publicatie van het belangrijkste Amerikaanse instituut voor gezondheid (Centers for Disease Control of CDC) dat de gezondheidsvoordelen wel voor het echte huwelijk gelden, maar niet voor samenwonen. In gezellige beurstaal spreekt men over het dividend van het huwelijk voor mannen. Voor vrouwen is dat ook in dit onderzoek nog steeds nul.
Slordiger De verklaring die in het algemeen voor dit verschijnsel wordt gegeven is dat vrouwen zich drukker maken over hun gezondheid dan mannen. Die zijn slordiger en onverschilliger en ervan overtuigd dat er niets met ze aan de hand is. Die moeten zich als er iets is naar een dokter toe laten sturen, want liever doorstaan ze stoer de klachten en geloven bij voorkeur dat alles vanzelf weer overgaat. En vrouwen blijken hun partner te stimuleren naar de dokter te gaan (of moet ik schrijven dat ze hem sturen?). Met zo’n gezondheidsmanager naast je zou je langer leven, maar wat voegt dit nieuwe onderzoek nu toe?
De onderzoekers keken naar de gegevens van een vragenlijstonderzoek uit 2011-2012 onder mannen van 18 tot 64 jaar. Ze maakten drie groepen: mannen die getrouwd waren, mannen die samenwoonden (met een man of een vrouw) en vrijgezelle mannen. Over het algemeen genomen was 71 procent van de mannen in het afgelopen jaar naar een dokter geweest, maar voor de vrijgezellen was dat 65 procent en voor de samenwonende mannen nog minder: 60 procent.
Boterbriefje Er kwam nog veel meer uit: slechts 50 procent van de samenwonende mannen had zich in de 12 maanden voorafgaande aan het onderzoek laten onderzoeken op cholesterol of diabetes. Had dat dan 100 procent moeten zijn? Ze hebben in dit onderzoek dus wel heel simpel gekeken. Dit onderzoek laat geen verband zien tussen betere gezondheid en je huwelijkse staat, maar tussen gebruik gezondheidszorg en het boterbriefje.
Voor het gemak concluderen de onderzoekers dat mannen vaker naar de dokter moeten om te checken of ze nog gezond zijn zodat je in geval van problemen er sneller bij bent, maar ze geven toe dat ze niet hebben kunnen aantonen of die mannen er wel echt gezonder door worden. Ze hebben bovendien ook geen verklaring voor het grote verschil tussen werkelijk getrouwd zijn en samenwonen.
Zuiniger Ik kan me zelfs niet voorstellen hoe je daar iets bij moet bedenken. Luisteren mannen als ze samenwonen minder naar hun partner dan wanneer ze getrouwd zijn? Of zijn vrouwen die echt getrouwd zijn zuiniger op hun partner? Zelf ben ik van mening dat je niet aan het huwelijk moet beginnen als het om die gezondheidsvoordelen gaat. Je moet er gewoon blind voor gaan omdat je denkt dat je niet zonder die ander kan en dat het je niet kan schelen wat het je kost. Je zegt niet “Ja, ik wil” omdat je iemand nodig hebt die je herinnert aan je cholesterol, maar omdat je ervan overtuigd bent dat leven zonder haar onmogelijk is. Waarom een vrouw “Ja, ik wil” zegt vraag ik me vaak af, want je kunt waarschijnlijk gemakkelijk zonder hem.
Snurken, haantjesgedrag, steeds vragen of hij al naar de dokter is geweest. En wat krijg je er voor terug? Vluggertjes.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: klik hier voor een overzicht