Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Jesse Klaver wil met links blok Nederland gaan verbouwen

Een heldere linkse agenda moet de kiezer overtuigen van een betere toekomst
Joop

Waarom Rutte?

  •  
05-08-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Ook al is hij nog even slecht met cijfers, hij mag blijven rekenen op steun van veel kiezers
De peilingen moet je natuurlijk met een fikse korrel zout nemen, maar het is bizar dat in alle peilingen Mark Rutte en zijn VVD het goed blijven doen. Nu lijken alleen CDA en PVV afgerekend te worden op het kabinetsbeleid.
De opkomst van de SP geeft aan dat veel kiezers geen Rutte II wensen, maar dat lijkt ten koste te gaan van PvdA en GroenLinks. Mochten er conservatief liberalen zijn die ook geen heil zien in Rutte, dan hebben die nog de keuze uit de PVV of de DPK. Maar nee, dat deel van het electoraat lijkt pal achter Rutte te staan. De twintig tot dertig procent zwevende kiezer moet weer de doorslag geven.
Maar waarom Rutte? Omdat hij een begeerlijke, jonge vrijgezel is? Of omdat hij tegen beter weten in alles weglacht wat hem tegenzit? Dat laatste zal het wel zijn, want het is bewonderenswaardig dat iemand de moed erin houdt ook al zitten economische en weerkundig klimaat tegen.
Maar dat kan toch niet het enige zijn waarop veel kiezers hun vertrouwen in de man baseren. Zijn staat van dienst is kort en weinig briljant. Even nipt als de VVD de verkiezingen van 2010  won werd hij in 2006 door de VVD gekozen als lijsttrekker. Slechts 51,5 procent van de leden koos voor Mark, die daarmee won van Rita Verdonk. De VVD verloor zes zetels en de ijzeren dame kreeg meer voorkeurstemmen dan Rutte, die uit chagrijn Rita meteen de VVD uitflikkerde.
Daarna was het natuurlijk niet zo moeilijk oppositie te voeren tegen een blunderende Balkenende. Wat er daarna gebeurde mag een raadsel heten. Tijdens de verkiezingscampagne in 2010 gaf hij al blijk niet te kunnen rekenen en vergiste zich in het inkomen van bijstandsmoeders. Hij kwam ermee weg en ook al is hij nog even slecht met cijfers, hij mag blijven rekenen op steun van veel kiezers. 
Verder is Mark een ongelooflijke en weinig originele populist. Toen de VVD succes boekte bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 en de Provinciale Statenverkiezingen van 2011, jatte hij ongegeneerd de doelstelling uit de statuten van de LPF (2002). De LPF had bij de notaris vast laten leggen dat de partij zich ten doel stelde “het land terug te geven aan de mensen”. Mark deed er een schepje bovenop met zijn “dit prachtige land” en “teruggeven aan de hardwerkende Nederlander”.
Hij was ook niet te beroerd zijn eigen Wet Werk en Bijstand, gerealiseerd als staatssecretaris Sociale Zaken, de prullenbak in te kieperen, omdat er door conservatief Nederland zo werd geklaagd over “a-sociale uitvreters”. De nieuwe Wet Werken naar Vermogen, verschilde weinig van de oude wet en na de val van Rutte I stemde de VVD er bij het Lente-akkoord ijlings mee in de nieuwe wet in te trekken. De VVD had immers nieuwe coalitiegenoten nodig, omdat men Wilders kwijt was.
Het lijstje nul-prestaties kan vrij makkelijk worden aangevuld. Een rechterlijke uitspraak in 2003 dat zijn beleid als staatssecretaris Sociale Zaken aanzette tot rassendiscriminatie, het weigeren afstand te nemen van het Polenmeldpunt van Wilders, het in bescherming nemen van eveneens miscalculerende bewindslieden in zijn kabinet en natuurlijk het falen als ‘jeune premier’, die zijn kabinet niet overeind wist te houden. Daardoor moet het land nog langer wachten op effectieve maatregelen die ons uit de crisis moeten helpen.
En nu gooit hij in Europees verband het aanzien van Nederland te grabbel. Wie zijn toch de kiezers die in zo’n staatsman vertrouwen hebben?
Oh ja, het zijn maar peilingen, dus het komt wel goed.
Dit artikel verscheen eerder op de weblog van Peter de Jonge

Meer over:

politiek, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

FransLenaen
FransLenaen5 aug. 2012 - 12:35

Zo raar is dat niet. Rutte wordt op dit forum weliswaar iedere dag afgefakkeld, maar dit is bepaald niet representatief voor Nederland. Maar voor veel mensen is Rutte nog steeds een goed gehumeurd politicus die goed overkomt. Maar Rutte heeft blijkbaar ook weer niet zo overtuigd dat hij de premiersbonus kan incasseren. Het CDA is blijven hangen in de vorige eeuw en de de PVV (voor zover rechts) wordt toch niet serieus genomen. Kortom: de kiezer op rechts komt al vrij snel op de VVD uit en er is eigenlijk geen situatie denkbaar dat de VVD niet in de regering komt.

vriest
vriest5 aug. 2012 - 12:35

ikdenk dat indien men weet wat er momenteel in duitsland speelt betrefende europa men beslist niet meer zo rutte minded zou zijn lees maar eens xander nieuws ik denk dat er dan veel veranderd vooral door de noodwet financieel verkeer art.33 van 1978 word wakker

Iskander2
Iskander25 aug. 2012 - 12:35

"Wie zijn toch de kiezers"... Dat zijn onder andere de mensen die dezelfde krant lezen en alleen RTL kijken en stilletjes nog geloven in de subtiele oorlogspropaganda die de commerciële media al vele jaren over ze uitstort. Alsof "De Russen" nog steeds stiekem de macht proberen te grijpen. We hebben nu Internet en sociale media en wanneer we dat vrij kunnen houden is er eindelijk weer een kanaal voor onafhankelijke berichtgeving, zoals indertijd de stencil-flyers in de 60-er jaren.

taitennek
taitennek5 aug. 2012 - 12:35

Wat te denken over het motto van anderen? VVD = Komende zaterdag fuif in Miverva gebouw Leiden CDA = Groen denken op het landgoed van Bleeker D66 = Minerva gebouw as bezet, verplaatst naar elders GL = We doen nog een "wij-houden-van-elkaar" sessie in een antroposofisch restaurant Hoezo populistisch?

JoopSchouten
JoopSchouten5 aug. 2012 - 12:35

Deze patjakker heeft een heel management team achter zich om hem te behoeden voor blunders en zijn positieve uitstraling te benadrukken. Lachebekkies doen het immers goed bij de lui nadenkende klootjeskiezer. Zijn directe achterban blijven gewoon dezelfde selfmade zelfgenoegzame egoïsten. Ik schat in dat dit een kern van 10% inwoners zijn (...).

BioMike
BioMike5 aug. 2012 - 12:35

Ik denk dat er een hoop mensen bang zijn dat de SP de dienst gaat uitmaken en dus maar (strategisch?) op de VVD stemmen, aangezien die al de grootste was bij de vorige verkiezingen. De vrees voor een SP aan de macht is groter dan nog een kabinetsperiode gestuntel met de VVD.

1 Reactie
taitennek
taitennek5 aug. 2012 - 12:35

Als men dat inderdaad zou "prefereren" dat men liever kiest voor een voortzetting van het afbraakbeleid van "gladde lachende aal in een emmer snot" Rutte, moet wel rekening houden met het feit dat een volgende kabinetsperiode wel eens van heel korte duur zou kunnen zijn na een ellenlange formatie. Hot issue is natuurlijk Goldman Sachs Europe, maar ook een verdere afbraak van sociale structuur van ons land ten behoeve van egoïstisch eigenbelang van instituten, multinationals en de bijbehorende elitaire regenten kak met hun villa-subsidies. Maar waarom nu koste wat kost de SP buiten Vak-K houden? Hoezo populistisch? De SP timmert al jaren aan de weg om de belangen van ons allemaal, vooral van diegenen die het meest kwetsbaar zijn, te verdedigen en te verbeteren. De SP is ook niet tegen Europa, maar wil een ander Europa dat niet bestierd wordt door een stelletje corrupte bestuurders en werknemers van Goldman Sachs. Dat dit niet graag gehoord wordt is m.i. meer te wijten aan het onvermogen van de kiezer om na te denken over hun keuze in het stemhokje. Die hoort immers liever iets over een jihad tegen de Islam, of die worst die HRA heet. Enfin, na 12 september zullen we een lange kabinetsformatie meemaken, vervolgens een uiterst korte regeer-periode van eurofielen en (pseudo) neo-liberalen. Dan wéér verkiezingen........ Kies zelf maar

toshiba
toshiba5 aug. 2012 - 12:35

De rechtse kiezer heeft geen alternatief. Buma weet vooralsnog niet aan te spreken en het CDA heeft het voor de weifelende kiezer die schommelt tussen VVD en PVV weinig tot geen aantrekkingskracht. Wilders heeft het blijkbaar goed verbruid bij die weifelende kiezer als je kijkt naar de toenemende steun voor de VVD/Rutte. Maar verslik niet niet. In 2010 lieten de peilingen ook een matig resultaat en ontwikkeling zien bij de PVV. Veel pvv kiezers duiken tijdens de peilingen 'onder' bij de VVD, maar stemmen in het hokje toch ineens op de PVV. Schrijf wilders niet af. Ergens is dat een voordeel voor Links. Als de PVV weer zijn gordijn bonus krijg is Rutte zijn primaat kwijt en heeft Links het initiatief. En andere optie is dat Buma alsnog vat krijgt op de gematigde rechtse kiezer. Met name de pro europese rechtse kiezer. Benieuwd of Buma uit de verf kan komen tijdens de debatten en zijn campagne overtuigend genoeg is.

1 Reactie
BioMike
BioMike5 aug. 2012 - 12:35

"Ergens is dat een voordeel voor Links. Als de PVV weer zijn gordijn bonus krijg is Rutte zijn primaat kwijt en heeft Links het initiatief. " Maar er is dan nog steeds geen meerderheid op links. Als je er iets rechts in gaat mikken is de kans groot dat de SP het al niet meer lust. Een van de weinige opties is om stemmers van de nationaalsocialistische PVV af te snoepen, maar dat wordt dan nog een hele kluif voor links.

[verwijderd]
[verwijderd]5 aug. 2012 - 12:35

Misschien we we de vraag beantwoorden met een nieuwe vraag: Wat is het alternatief. En kijk dan zijn we er snel. Een goedlachse rondbuikige, maar vooralsnog inhoudsloze Emile Roemer. Grappig is dat de meeste kwalificaties die hier gedaan worden over Rutte ook van toepassing zijn op Roemer. Maar er zijn ook verschillen. En dam met name op de inhoud. Behalve dat ik onrealistische voorstellen zie van de SP, heb ik Roemer nog bijna nooit aan het woord gehoord of gezien over de inhoud. Hij mijdt het debat angstvallig. En dan valt de balans toch door in positieve naar Rutte. Hij heeft wel een kabinet gevormd, hij wel een Kunduz akkoord met links gesloten. Hij heeft verantwoordelijkheid genomen. En falen, tja ach, het is nu eenmaal crisis. Nederland doet het in Europa nog harstikke goed. En dat we af en toe tegen de gevestigde orde van Europa aantrappen is gezond!

2 Reacties
BioMike
BioMike5 aug. 2012 - 12:35

"Hij heeft wel een kabinet gevormd, hij wel een Kunduz akkoord met links gesloten." Links? De enige en meest linkse partij die erbij zat was GL en die hebben de schade nog een beetje kunnen beperken. Het Kunduz akkoord is en was gewoon rechts. "Hij heeft verantwoordelijkheid genomen." En daarna liet bijna iedereen alle punten vallen. Rutte heeft geen verantwoordelijkheid genomen. Hij wilde gewoon geen gezichtsverlies naar Europa toe, dus moest alles op alles gezet worden om aan die vereerde 3% te komen.

Jokerman
Jokerman5 aug. 2012 - 12:35

Dan moet je gewoon het verkiezingsprogramma lezen op www.sp.nl. Of als je het van Roemer zelf wil horen, bekijk zijn interviews met Kockelman; bij Nieuwsuur; of Buitenhof. Of lees de moties die de SP de afgelopen jaren heeft ingediend. Dan weet je meteen wat de partij wil. De clichématige reacties dat Roemer de inhoud zou mijden, komt vooral van mensen die zelf geen enkele moeite nemen om uit te vinden wat de SP wil. Het is dan ook een inhoudsloos verwijt (ironisch, niet?).

lembeck
lembeck5 aug. 2012 - 12:35

Ik denk dat Myckel Habets (familie van?) gelijk heeft. Het is een onderbuik gevoel en ze zijn bang meer belasting te moeten gaan betalen. Maar de minima verder omlaag trappen is geen enkel probleem voor ze. Zijn ze bang voor de 'massa'??

1 Reactie
BioMike
BioMike5 aug. 2012 - 12:35

"(familie van?) " Nee, helaas (geen idee wie je bedoelt, maar dat terzijde). Habets is een vrij veel voorkomende naam in omgeving Limburg.

denmol
denmol5 aug. 2012 - 12:35

Het is een bekend gegeven dat kiezers in Nederland in tijden van economische crisis kiezen voor rechts. Iemand heeft mij verteld dat de gedachtengang daarachter is dat men gelooft in de mythe dat rechts het geld verdient en links het uitgeeft. Een interessant geven is dat de feiten aangaande oplopende tekorten en welke kleur regering daar verantwoordelijk voor was, duidelijk andere taal spreken. Zeker heden ten dagen kan rechts niet zeggen dat zij, gezien hun reputatie als kampioen privatiseren, dereguleren en zelfregulatie van de financiele markten die ons nu in diepe economische ellende hebben gestort zo diep dat nog niemand weet wanneer we economisch de weg naar boven weer zullen weten te vinden, dat nu even gaan fiksen. Ik denk dat een goede campagnestrategie van links zou kunnen zijn te hameren op de schade die martkwerking,privatisering en deregulering hebben aangericht en nog steeds doet en dat doorgaan op de heilloze weg, zeker in tijden van crisis, absoluut geen optie is. Dat de PvdA hier nog niet van doordrongen is en op dit punt geen standpunt lijkt in te nemen is niet echt verwonderlijk daar zij zelf enthousiast rechts meegeholpen hebben met de afbraak van onze sociale verworvenheden. Een andere reden is dat ze bij de PvdA nog steeds verdwaald lijken te zijn sinds ze die Derde Weg van vriend Tony Blair zijn ingeslagen. Een weg die de labour partij in Groot Brittanie al verlaten heeft wordt nu nog bewandeld door lieden als "backstaber" Timmermans, Plasterk, Martijn van Dam, van Dijsselbloem en nog een paar van die neoliberale wonderboy's uit de stal van Wouter Bos. Een andere adept Mei Li Vos staat te trappelen om als kamerlid ons weer die versoepeling van het ontslagrecht, uiteraard in samenwerking met een D66 er of ander rechts uitschot, door de strot te drukken. Links moet duidelijk uitstralen genoeg te hebben van het hele neoliberale expiriment dat samen met zijn bedenker Milton Friedman wat mij betreft eerder vandaag nog dan morgen ten grave gedragen kan worden want als deze neoliberale doctrine nog even doorgezet wordt zijn we als samenleving alles kwijt en zijn we verloren. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald zeg ik maar.

2 Reacties
FransLenaen
FransLenaen5 aug. 2012 - 12:35

Het is een bekend gegeven dat kiezers in Nederland in tijden van economische crisis kiezen voor rechts. --- Nog nooit van gehoord en het is ook niet waar. De verhouding links-rechts is in Nederland al jarenlang opmerkelijk stabiel. en interessant geven is dat de feiten aangaande oplopende tekorten en welke kleur regering daar verantwoordelijk voor was, duidelijk andere taal spreken. --- Uw stelling is alleen juist als de uitgaven 100% gecorreleerd zijn met het beleid van dan huidige regering. Het volgende kabinet (ongeacht links of rechts) zal ook een enorm oplopend tekort zien, tenzij de economie direct herstelt, wat niet te verwachten is. Zeker heden ten dagen kan rechts niet zeggen dat zij, gezien hun reputatie als kampioen privatiseren, dereguleren en zelfregulatie van de financiele markten die ons nu in diepe economische ellende hebben gestort zo diep dat nog niemand weet wanneer we economisch de weg naar boven weer zullen weten te vinden, dat nu even gaan fiksen. --- Klinklare onzin. Het welvaartsniveau is nog steeds ongekend hoog en veel hoger dan voor het neo-liberale beleid. Ik denk dat een goede campagnestrategie van links zou kunnen zijn te hameren op de schade die martkwerking,privatisering en deregulering hebben aangericht en nog steeds doet en dat doorgaan op de heilloze weg, zeker in tijden van crisis, absoluut geen optie is. --- Ja, zou kunnen werken. Domme mensen geloven deze onzin. Net zoals Fortuyn met zijn mallotige 'puinhopen van paars'. Een andere reden is dat ze bij de PvdA nog steeds verdwaald lijken te zijn sinds ze die Derde Weg van vriend Tony Blair zijn ingeslagen. --- Een weg die ongekend veel welvaart heeft gebracht. Links moet duidelijk uitstralen genoeg te hebben van het hele neoliberale expiriment -- Het grappige is dat als de SP gaat regeren ze vrolijk doorgaan met het neo-liberale beleid. Een paar kleine details zullen misschien worden veranderd, maar grosso modo verandert er weinig.

toshiba
toshiba5 aug. 2012 - 12:35

Ik denk dat de reflex voor rechts zijn oorzaak vind in onze calvinistische instelling. Het spreekwoord tering naar de nering zetten is hier misschien wel het meest aansprekend. Als het financieel slecht gaat, is het adagium 'broekriem aanhalen' en ieder dient zijn eigen zaakjes op orde te stellen. Mensen vinden hier een reflectie bij hun eigen huishoudboekje. Kom je geld te kort, dan ga je snijden in je uitgaven. Precies het verhaal dat de VVD houdt. Maar het is erg lastig voor mensen voor te stellen dat het huishoudboekje van de overheid anders functioneert dan je private huishoudboekje. Het is voor veel burgers moeilijk voor te stellen dat investeringen, herstructering van de euro tekorten uiteindelijk voor afname van het begrotingstekort kan leiden.

[verwijderd]
[verwijderd]5 aug. 2012 - 12:35

U laat het buitenlands beleid van Rutte helemaal buiten beschouwing. Gemakkelijk had U kunnen aantonen hoe Rutte zich als een schoothondje van de US gedraagt en hoe Rutte als geen ander land in de EU de totstandkoming van de apartheidsstaat USrael ondersteunt.

1 Reactie
FransLenaen
FransLenaen5 aug. 2012 - 12:35

Geen discussie is compleet als het Palestijns-Israelische conflict er weer wordt bijgehaald...

HenkDaalder2
HenkDaalder25 aug. 2012 - 12:35

Laten we Jolande Sap van GroenLinks premier maken Die snapt zelf hoe de economie in elkaar zit.

1 Reactie
Joeri2
Joeri25 aug. 2012 - 12:35

Jammer dat ze niemand meer vertegenwoordigd, zou je toch wel verwachten van een volksvertegenwoordiger. Zo klaar voor regeren dat ze alle aanhang ver achter zich heeft gelaten. Nederland gereduceerd tot boekhouding, een trend die Balkenende heeft ingezet en GL nu graag overneemt. Echter, met welke aanhang dan? De website van GL gaat eerst over macht, dan macht en dan wat ze nu eigenlijk willen en dan hoe je GL kunt betalen. Diep triest. "Groene kansen voor Nederland" Tja, dan moet je toch echt bij de PvdD zijn. Met de Kunduz coalitie betekent - onderwijs: Alles zelf betalen en klaarstomen voor werken. - ontwikkeling: Opleiding van politie. ( en stop zetten van andere hulp ) - werknemer: 60% van loon inleveren om groene duurdere stroommakers te financieren. - werkzoekende: Naar de goelag. Ga met vakantie maar eens met de auto door Europa en je vraagt je echt af waarom Nederlanders met zo weinig kwaliteit-van-leven tevreden zijn. Sap gaat met haar boekhoudkunde helemaal niets aan veranderen.