Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waarom Regenbooggemeenten van nationaal belang zijn

  •  
28-08-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1747 keer bekeken
  •  
regenboog

Vanaf 30 augustus sluit de gemeente Doetinchem zich aan bij de groeiende lijst van Regenbooggemeenten in Nederland. Dit besluit is geen symbolische daad, maar een krachtige boodschap van acceptatie en solidariteit. In een tijd waarin de rechten van minderheden steeds vaker onder druk staan, is de keuze van Doetinchem om Regenbooggemeente te worden van groot belang, niet alleen lokaal, maar ook nationaal.

Regenbooggemeenten zijn gemeenten die zich actief inzetten voor de emancipatie, veiligheid en sociale acceptatie van lesbische, homoseksuele, bi+, transgender en intersekse (lhbti+) inwoners. Helaas is de noodzaak van dergelijke initiatieven nog steeds groot. In veel delen van Nederland, zowel in stedelijke als in landelijke gebieden, voelen lhbti+ personen zich niet altijd veilig of geaccepteerd. Discriminatie, geweld en het verspreiden van desinformatie blijven wijdverspreid, vaak met schadelijke gevolgen voor de betrokkenen.

Het besluit van Doetinchem om een Regenbooggemeente te worden, getuigt van een duidelijke visie: een inclusieve samenleving waarin iedereen, ongeacht seksuele oriëntatie of genderidentiteit, zichzelf kan zijn. Het vereist een brede en structurele aanpak, waarbij beleid, educatie en ondersteuning centraal staan. Denk aan het creëren van veilige ontmoetingsplekken, het ondersteunen van initiatieven die de zichtbaarheid van de lhbti+ gemeenschap bevorderen, en het implementeren van educatieve programma’s die tolerantie en acceptatie stimuleren.

De keuze van Doetinchem roept echter ook een bredere vraag op: waarom zien we, ondanks jaren van strijd en vooruitgang, nog steeds een stagnatie in de acceptatie van lhbti+ mensen? De laatste jaren is er zelfs sprake van een terugslag. De harde toon op sociale media, de verspreiding van misinformatie, en in sommige gevallen ook de politieke onwil om krachtig op te treden tegen discriminatie dragen bij aan een klimaat waarin velen zich onveilig voelen.

Juist daarom is de rol van Regenbooggemeenten van nationaal belang. Zij kunnen fungeren als lichtbakens in een soms donker wordende wereld. De keuze om actief bij te dragen aan de veiligheid en het welzijn van lhbti+ inwoners, zoals Doetinchem dat nu doet, moet door heel Nederland worden opgepakt. De impact van een Regenbooggemeente beperkt zich immers niet tot de gemeentegrenzen. Het is een krachtig signaal aan de rest van de regio en het land dat iedereen, ongeacht wie je bent of van wie je houdt, recht heeft op een veilige en gelijke plek in de samenleving.

Deze beweging moet verder reiken dan de grote steden, waar al veel aandacht is voor lhbti+ acceptatie. Ook in kleinere steden en plattelandsgebieden, waar zichtbaarheid en acceptatie vaak lager zijn, zijn zulke initiatieven broodnodig. Het voortouw dat Doetinchem neemt, is een inspirerend voorbeeld voor andere gemeenten. Het is tijd dat zij volgen en gezamenlijk een netwerk van Regenbooggemeenten vormen dat de hele natie omspant.

Voor organisaties zoals COC Midden-Gelderland, die zich inzetten voor de belangen van de lhbti+ gemeenschap, is dit besluit een belangrijke stap. Maar het is slechts het begin. Met gemeenten kunnen we bouwen aan een inclusieve samenleving waarin iedereen vrij kan zijn, zonder angst voor discriminatie of geweld. Dit vereist moed, vastberadenheid, maar bovenal: samenwerking.

Ik hoop vurig dat andere gemeenten geïnspireerd raken door Doetinchem en ook de stap durven te zetten om Regenbooggemeente te worden. Dat heel Nederland een plek wordt waar iedereen, ongeacht seksuele oriëntatie of genderidentiteit, zich welkom voelt. Discriminatie stopt niet bij gemeentegrenzen; onze inspanningen om dit tegen te gaan, mogen dat evenmin doen.

Met dit in gedachten verdienen de moedige stappen van Doetinchem veel lof en navolging. Laten we samen de regenboogvlag hooghouden, niet alleen als symbool van liefde en acceptatie, maar als belofte voor een toekomst waarin iedereen zijn plaats heeft in onze samenleving. Nederland is pas echt sterk wanneer we samen optrekken voor gelijkwaardigheid en tegen uitsluiting.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

Markzelluf
Markzelluf
29 aug. 2024 - 10:22
De auteur stelt de belangrijkste vraag, namelijk: 'De keuze van Doetinchem roept echter ook een bredere vraag op: waarom zien we, ondanks jaren van strijd en vooruitgang, nog steeds een stagnatie in de acceptatie van lhbti+ mensen? De laatste jaren is er zelfs sprake van een terugslag. ' Maar jammer genoeg doet hij geen enkele poging deze vraag te beantwoorden, terwijl ik toch echt vermoed dat hij en zijn organisatie lang nagedacht hebben over het antwoord. Aan welke oorzaak denken jullie zelf?
Andre JN
Andre JN
29 aug. 2024 - 10:12
Ik denk dat een reden waarom het stagneert is omdat de regels steeds veranderen. Het begint met sexuele geaardheid en dat is/was wel redelijk geaccepteerd, daarna komen er allemaal dingen bij waarvan velen niet weten wat ze ermee aan moeten. Nu in Nederland valt het allemaal wel mee. Trans is ook nog wel duidelijk, maar daar beginnen de grenzen opeens wel te vervagen. Vooralsnog valt dat in Nederland nog wel mee, maar vooral het extremisme hieromtrent overwaaiend vanuit de US trekt het wel een beetje in het belachelijke. Met 72 genders, verschillende pronouns en regels die individuen opstellen over hoe je elkaar moet aanspreken en dat dit veranderen kan en bla bla bla... (Nu denk ik wel dat veel mensen dit ergens op internet hebben gezien.) Nu wordt deze "gekte" geplaatst onder de noemer LHBTQIA++++++++. En wordt er gevochten voor inclusiviteit... echter CIS hoort daar niet bij. Zeg maar een soort inclusiviteit behalve..... en dat is wel heel raar voor inclusiviteit. Nu zal het voor mij een worst wezen wat iemand draagt, hoe iemand eruit ziet en wat iemand zijn of haar sexuele voorkeur is. Echter als je mij gaat opdwingen woorden te gebruiken die niet bestaan en mij anders transfoob gaat noemen, dan is daar voor mij het einde van begrip.
Armagueddon
Armagueddon
29 aug. 2024 - 3:12
Ik kom uit deze regio en de meeste mensen hier zal het een zorg zijn wat of wie je bent en wat je voorkeur is zolang je je maar gedraagt. Ik vind dit dus wel een symbolische daad van een paar hogere ambtenaren om te laten zien hoe goed ze wel niet bezig zijn. Als een gemeente beslist om een Regenbooggemeente te worden zullen dan alle inwoners ineens kiezen voor liefde, acceptatie, gelijkwaardigheid en optrekken tegen uitsluiting?
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa
28 aug. 2024 - 17:03
Zo'n gemeente krijgt dan waarschijnlijk letterlijk zeven miljoen euro subsidie, om 'regenbooggemeente' te worden. Ons kent ons. Haha Maar denk je nou echt dat als je een regenboog zebrapad maakt en als er bij de gemeente wat regenbogen wapperen, dat homohaat dan verdwijnt? Waarom zijn mensen die bij de overheid werken altijd zo onbevattelijk naïef? Nog steeds schelden mannen elkaar soms uit voor 'homo'. Ik dacht daar laatst over na, waarom ze dat doen. Ik denk dat het te maken heeft met competitie om vrouwen. Als je concurrent 'een homo' is, gaat ze met jou, hoop je. Het is dus haantjesgedrag. En ik weet niet of dit ooit zal verdwijnen. Ik kan niet in de toekomst kijken. Maar het verdwijnt niet door het aanleggen van een regenboog zebradpad
2 Reacties
Campanula
Campanula28 aug. 2024 - 21:12
Niet enkel in de competitie voor vrouwen. Ook om de onderlinge pikorde te bepalen. Door te schelden met homo geef je aan dat de ander zwak, aanstellerig en daarom niet 'mannelijk' is. Regenboogsymboliek is verder visuele ondersteuning. Gewoon prima. De weg van emancipatie moet ook op meerdere manieren bewandeld worden. Voorlichting, rolmodellen en positieve ervaringen zijn misschien nog wel belangrijker.
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa29 aug. 2024 - 7:04
Niet enkel in de competitie voor vrouwen. Ook om de onderlinge pikorde te bepalen. Door te schelden met homo geef je aan dat de ander zwak, aanstellerig en daarom niet 'mannelijk' is. Ik weet niet of dat per se zo is. Want homo's zijn niet per se 'onmannelijk' en dat weten hetero's ook. Je hebt zeer masculiene homo's. Het is meer een manier om concurrentie uit te schakelen, denk ik. Ze wilt je niet, ze ziet je als gay best friend. Zoiets Ik denk niet dat regenboogsymboliek op wat voor manier dan ook tot verandering leid.
Frits Jansen
Frits Jansen
28 aug. 2024 - 15:39
Als in de tijd dat ik geboren ben homo's voor hun geaardheid uit konden komen was mijn vader niet met mijn moeder maar met een man getrouwd, en dat had mij het leven gekost.
5 Reacties
M. Grootendorst
M. Grootendorst28 aug. 2024 - 17:00
Wat een walgelijke onzin! Je was niet eens verwekt!! En je vader had waarschijnlijk een leuker leven gehad!
Anna R. Chist
Anna R. Chist28 aug. 2024 - 17:28
De kans dat u bestaat is statisch gezien verwaarloosbaar.
Volrin
Volrin28 aug. 2024 - 18:30
En als uw vader onvruchtbaar was geweest was u er ook niet geweest.
PauI_Spijkers
PauI_Spijkers29 aug. 2024 - 0:20
Dat zou kunnen. Het 'zijn' stikt van de kansen en toevallen. Iedereen is afhankelijk van een een of ander vaak stuntelig tuimeltje tussen de lakens. Het werd dat eitje op die dag. Wie weet of net een ander standje mischien niet had betekent dat een ander spermatje het had overleeft in plaats van deze. Een paar jaar later en mijn ouders zouden waarschijnlijk ook niet getrouwd zijn geweest. Dat geld trouwens voor erg veel paren. Een licht grappig absurde gegeven gedachte, lijkt me dat. Betekent dat verder iets voor je? Every sperm is sacred / Monty Python https://www.youtube.com/watch?v=fUspLVStPbk
Frits Jansen
Frits Jansen29 aug. 2024 - 15:48
Ik benaderde het vanuit de absurdistische insteek dat mijn belang is om te bestaan. Maar als je het serieus wilt weten: mijn vader had tegenwoordig zeker een makkelijker leven gehad, en mijn moeder ook. Ik leefde met de vage gedachte dat er iets niet klopte, en wat dat was ontdekten ik pas toen mijn vader overleden was en we kasten vol foto's van mooie jongens vonden. Ik geloof dat mijn vader hoopte dat ik ook homo was en toen ik hem daarin teleurstelde, kreeg hij een steeds grotere hekel aan mij. Mijn vader werkte overigens op een universiteit waar veel leuke jongens rondliepen. Op kantoor had hij geen secretaresse maar een secretaris, wat ook wel een teken aan de wand was. Het vreemdste is het gevoel je vader eigenlijk niet gekend te hebben terwijl hij er altijd was.
Zandb
Zandb
28 aug. 2024 - 7:18
De overheid moet gewoon het goede voorbeeld geven. Juist niet door bepaalde groepen mensen te verbijzonderen. Ten eerste vergeet je dan geheid een groep en ten tweede, waarom zou een gemeente doen of bepaalde mensen er speciaal bij moeten horen als de gemeente al werkelijk vindt en voorleeft en uitstraalt dat iedereen er bij hoort? Ik vind het juist beledigend, als er met een vlag duidelijk gemaakt moet worden, dat ik als homo welkom ben in de gemeente. Nota bene.
2 Reacties
Campanula
Campanula28 aug. 2024 - 8:25
Onzichtbaarheidsemancipatie is nu eenmaal lastig. Dat symboliek afzonderend danwel beledigend kan worden ervaren (door mede- en tegenstanders) maakt die symboliek nog niet verkeerd als boodschap richting de massa. Je accepteert jezelf pas als gelijkwaardig als je durft te staan voor datgene wat je onderscheidt.
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa29 aug. 2024 - 6:11
Deze reactie is verwijderd

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor