Joop

Waarom PVV-politici thuis moeten blijven op 4 mei

  •  
03-05-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De partij probeert de geschiedenis te herschrijven en de Dodenherdenking politiek te maken
Op 4 mei herdenken we in Nederland de mensen die bij oorlogshandelingen zijn omgekomen. Dat deden we voor het eerst op 4 mei 1946, een jaar na de capitulatie van de Duitsers. In de loop van de jaren zijn er meer betekenissen bij gekomen; het ging niet alleen meer om de slachtoffers die tijdens de oorlog in Nederland vielen, maar ook om de slachtoffers in voormalig Nederlands-Indië en bij militaire operaties in andere landen.
De geschiedenis staat immers niet stil: rampen, oorlogen en waanzin blijven komen. Herdenken verandert dus ook. Maar in de kern is er overeenstemming dat de slachtoffers van de waanzin van oorlog worden herdacht. Het mooie van de herdenking van vier mei is precies dat: ondanks onderlinge verschillen, politiek, ideologisch en religieus, zijn we het eens wat en wie we herdenken.  
Daar is vorig jaar verandering in gekomen. De PVV schreef in haar verkiezingsprogramma  dat we op 4 mei de ‘slachtoffers van het (nationaal) socialisme herdenken’. ‘We’ zijn in dit geval de Kamerleden die het PVV-verkiezingsprogramma onderschrijven. Of de PVV-kiezer dit ook zo ziet, is de vraag.
In eerste instantie denk je dat de schrijver van de PVV-teksten, Martin Bosma, de zoveelste tekstuele provocatie heeft gedaan. Wat is er makkelijker scoren als socialistenhater dan het woord ‘nationaal’ tussen haakjes te zetten? Filosoof Rob Riemen signaleerde het ‘woordgrapje’ al vroeg in zijn boek  ‘De eeuwige terugkeer van het fascisme’, maar bijna iedereen heeft er vorig jaar overheen gelezen. De PVV presenteerde haar programma op 23 april, en op 4 mei vorig jaar zat ik in de Nieuwe Kerk naast Fleur Agema, de nummer twee op de lijst. Ik wist toen niet dat zij wat anders zat te herdenken. 
Het gaat om meer dan een woordgrapje. De PVV is bezig de werkelijkheid te ‘reframen’ en de geschiedenis te herschrijven. Het lukt de partij wonderwel om ‘links’ van alles in de schoenen te schuiven. Dat gaat via curieuze redeneringen. De verhoging van de AOW-leeftijd is niet nodig, dat willen alleen de linkse partijen die de verzorgingsstaat naar de knoppen hielpen, wat komt door de massa-immigratie die links heeft toegejuicht. Ik kan al deze beweringen proberen feitelijk te weerleggen, maar dat zal voor veel mensen die deze redenering zijn gaan geloven niet uitmaken. Politiek is meestal een kwestie van geloof, en de PVV heeft dat goed door. 
Andere manieren om de werkelijkheid te herformuleren zijn de pogingen van Wilders om te bewijzen dat alle rechters van D66 zijn, dus hem niet welgezind, dus partijdig en die dus gewraakt moeten worden. 
Het terugtrekken van Willem Arondéuslezing van Thomas van der Dunk vanwege de kritiek op de PVV is in eerste instantie een smet op het blazoen van zowel de Noord-Hollandse Statenleden van het CDA als VVD, maar ging ook om een ander middel om de geschiedenis te herschrijven. Von der Dunk wilde immers in de lezing het taboe op vergelijkingen met de oorlog behandelen. Waarom mag je geen vergelijkingen maken met die vreselijke tijd en proberen het heden te duiden? Voor de PVV kan ik me voorstellen dat het wel goed uitkomt dat er geen vergelijkingen worden gemaakt en dus lessen worden getrokken.
De nationale herdenking hernoemen als de dag waarop “we de slachtoffers van het (nationaal) socialisme herdenken” past in de pogingen om de geschiedenis te herschrijven en het begrip socialisme een nieuwe betekenis te geven. 
Ik heb het nog niet gehad over de nabestaanden van de slachtoffers van oorlogsgeweld. Over hoe zij zich voelen naast politici die vinden dat niet hun geliefden worden herdacht, maar vermeende slachtoffers van het socialisme. Hoe rustig kan je als kleinkind van een Auschwitz-overlevende naast Martin Bosma op de Dam staan als je weet dat hij het nationaalsocialisme hetzelfde vindt als het socialisme? Wat moet een nazaat van een socialistische verzetsstrijdster als een vijfde van de Kamerleden vindt dat zijn moeder aan de verkeerde kant stond? 
PVV-politici zouden uit piëteit voor deze nabestaanden, en omdat ze blijkbaar iets heel anders herdenken, niet naar de herdenking op 4 mei moeten komen. Natuurlijk, er is vrijheid van meningsuiting, je mag alles in je verkiezingsprogramma schrijven wat je wilt, er is geen instantie die optreedt tegen pogingen tot geschiedvervalsing. 
Maar er is ook nog zoiets als respect voor de doden en hun nabestaanden. Betoon in ieder geval dat beetje respect – door thuis te blijven op 4 mei.

Meer over:

politiek, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (140)

PetervanDijk
PetervanDijk3 mei 2011 - 7:14

Wat moet een nazaat van een nationalistisch verzetstrijder? Ja dat weten we al lang ...

spaulus
spaulus3 mei 2011 - 7:14

Prima stuk en ik ben het er ook helemaal mee eens. Alleen "betoon in elk gaval dat beetje respect" aan het einde lijkt me erg veel gevraagd voor veel PVVers.

Marnie2
Marnie23 mei 2011 - 7:14

Nee nee, dat kan ook niet. Er is ons altijd nl geleerd dat Hitler (extreem) RECHTS was. Rechts dus, dat mogen we met goed fatsoen zeggen, op Joop, allemaal een pot nat, bij Joop.

Yovra
Yovra3 mei 2011 - 7:14

Een goede analyse!

Nightwriter
Nightwriter3 mei 2011 - 7:14

Mevrouw Vos, het zou u en menig ander politicus ter linker zijde van het politieke spectrum sieren om een keer niet te reageren op provocaties van de PVV. Ook zou het fijn zijn wanneer 4 en 5 mei uit de politieke context gehaald zou worden en men zich zou richten waar het echt om draait, namelijk het herdenken van de mensen die in WO II om het leven zijn gekomen (4 mei) en het feit dat wij in alle vrijheid dingen kunnen en mogen bediscussiëren (5 mei)..

JoopSchouten
JoopSchouten3 mei 2011 - 7:14

Laat PVV-ers mee 'herdenken'... Dat lijkt me beter voor een achteraf discussie. Straks doen ze nog 'huilie huilie' en die gelegenheid gun ik ze niet. Zet ze te kakken. Trek een t-shirt aan met 'ik ben een Socialist' of rode kleding.

Flappertje
Flappertje3 mei 2011 - 7:14

Heel apart hoe Wilders de ene keer voor jodenvriendje wordt uitgemaakt en de volgende keer voor Hitler, de aartsvijand van de Joden. Wat is het nou, Jopers, allebei kan niet.

Bernie2
Bernie23 mei 2011 - 7:14

Uitstekend stuk Mei Li, helemaal mee eens. Intussen heeft moslimjager cq. kopvoddenrukker Wilders gemeld dat hij met groot vertoon tijdens de herdenking op de Dam zal zijn, en hoopt dat veel PVV'ers hem hierin volgen. Los van het feit dat de aanwezigheid van deze (omstreden en door velen als fascistisch aangeduide) marcheervereniging op zijn zachtst gesteld controversieel zal zijn voor veel bezoekers, vraag ik me af waarom Wilders voor deze benadering kiest. Waarom zou de man Nederland ook hier willen schofferen? Wat mij betreft ontaarden de twee minuten stilte ditmaal in een janboel moment van heftige herrie waarin de PVV'ers voor altijd van deze plek gejaagd worden. Dan is de herdenking wat mij betreft waardig volbracht.

FransAkkermans
FransAkkermans3 mei 2011 - 7:14

" Maar er is ook nog zoiets als respect voor de doden en hun nabestaanden." Dat is er dus niet.

eeweew
eeweew3 mei 2011 - 7:14

Dit woordgrapje viel mij al op toen ik voor het eerst het PVV verkiezingsprogramma bekeek. Ik heb het toen aan een aantal mensen laten lezen, en die vonden het allemaal onbegrijpelijk. Het viel me destijds op dat de media hier stil over bleven. Gelukkig komt het nu toch naar voren. Dit "woordgrapje" maakt pijnlijk duidelijk hoe de PVV onze samenleving ziet. Mensen die nog wel na kunnen denken (en daar reken ik ook delen van de VVD en CDA achterban toe) moeten eens wakker worden en duidelijk maken dat dat niet de samenleving is waar ze in willen leven. Wilders is waarschijnlijk niet zo onschuldig als hij door de meeste mensen wordt gezien.

Politiekbrandhout
Politiekbrandhout3 mei 2011 - 7:14

De Noord-Hollandse Statenfracties van CDA ,VVD en PVV, het Comitee 4 en 5 mei te Wageningen, de Politie Haaglanden en de Universiteit Utrecht lieten mooi herkenbaar een stukje oorlogsverleden herleven. De vervolgde verzetskranten van toen hadden het niet beter kunnen verwoorden.

IngriddeGraaf
IngriddeGraaf3 mei 2011 - 7:14

Ik kijk dit jaar niet naar de dodenherdenking op de Dam omdat Wilders daar komt. Ik kijk naar die op de Waalsdorpervlakte. Daar is het fascisme wat minder opvallend aanwezig. Doet u dat ook?

Politiekbrandhout
Politiekbrandhout3 mei 2011 - 7:14

Dit jaar ben ik uit protest een mentale “damschreeuwer”: Dit met stille instemming van alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog die geen herdenking wensen met deelname van PVV-politici en hun gedogers. Met het kwalijk rechtspopulisme weer aan de macht heeft de nationale dodenherdenking het karakter gekregen van een holle, rottte boom. Zou die omgevallen zieke kastanjeboom van Anne Frank dat hebben aangevoeld ? Ik kreeg overigens gisteren nog een boos bericht door van Anne Frank dat zij naar een ander land wenst te emigreren.

rgeurtsen
rgeurtsen3 mei 2011 - 7:14

Ga ik nu wel naar de Dam of niet? Wilders is daar! Of zal ik zo onbehoorlijk zijn om heel hard te roepen, "Wilders oprotten" of "ik herdenk de socialisten en communisten die vochten tegen fascisme en voor vrijheid" of "Weg met de 'welwillenden' ". Misschien moeten mensen die in de buurt van hem lopen, gewoon rustig zeggen: "meneer Wilders u heeft walgelijke fascistoïde opvattingen", zou je dan worden opgepakt, en de volgende ochtend worden vrijgelaten omdat er niets is om je voor aan te klagen? Goed gezegd Mei Li.

cormol
cormol3 mei 2011 - 7:14

Vroeger, toen de PVV nog geen onderdeel uit maakte van het politieke spectrum konden we gezamenlijk de doden herdenken. Dat was onder ander ingegeven door de volgende uitspraak van Emil Gustav Friedrich Martin Niemöller, die we als waarschuwing in gedachte wilden houden : „Als die Nazis die Kommunisten holten, habe ich geschwiegen; ich war ja kein Kommunist. Als sie die Sozialdemokraten einsperrten, habe ich geschwiegen; ich war ja kein Sozialdemokrat. Als sie die Gewerkschafter holten, habe ich nicht protestiert; ich war ja kein Gewerkschafter. Als sie mich holten, gab es keinen mehr, der protestieren konnte. Daarom kunnen we met onze Marokkanen, waarvan er 70.000 in Europa tegen de nazi;s vochten op 4 mei moeilijker herdenken. Sommige burgers verpesten het feestje echter een beetje. Misschien dat de Amsterdammers dit jaar naar een alternatieve stek, dan heb je ook geen last van damschreeuwers: http://www.zuid.amsterdam.nl/@417652/4-mei-herdenken-5

JoopSchouten
JoopSchouten3 mei 2011 - 7:14

Wilders de Schreeuwer die plechtstatig zal aanschuiven bij de dodenherdenking op de Dam. Gekker moet het niet worden.

Maastricht2
Maastricht23 mei 2011 - 7:14

Op 4 mei herdenkt Nederland zijn doden van verschillende oorlogen.En het is niet aan mevrouw Vos wie dit doen en waarom zij dit doen,en al helemaal niet wie daar bij aanwezig zijn.Iedereen moet daarbij aanwezig kunnen zijn,als hij maar komt om te herdenken.In vm Indie zijn door Nederlanders ook misdaden begaan en deze slachtoffers worden daar ook herdacht.En diegene die daar vochten zijn ook welkom.Laten we partijpolitiek op deze dag aub even er buiten laten.Zou zeggen een waardige herdenking toegewenst.

ErwinB2
ErwinB23 mei 2011 - 7:14

Dhr Wilders en Bosma hebben om politieke redenen in hun verkiezingsprogramma het woord "Nationaal" tussen haakjes gezet om zo alleen "socialisme" over te houden om zo lekker de pvda te kunnen bashen. Vroeger op de kleuterschool gebeurde dat soort dingen ook, maar dat was dan even vervelend tegen de schenen getrapt worden door een ettertje. Dat is het niveau waarin deze discussie nu zit. Het heeft niks te maken met 4 mei, met de oorlog, met andere oorlogen, het is puur PVV-stijl schenentrapperij en als je er iets van zegt roept het ettertje dat niemand met hem wil samen spelen en dat iedereen daarom maar stom is. Voor Wilders is dit zandbak gevecht een manier om macht te krijgen door te trappen. Als je hier serieus naar kijkt is het geschiedvervalsing en asociaal gedrag van de PVV om zo misbruik te maken van 4 mei oor je eigen politieke gewin. En als er mensen zijn die nu het socialisme van de pvda en sp gelijkstellen aan het nationaal-socialisme van de Hitler... tja... tegen zoveel domheid kan geen opleiding tegenop.

objectivist
objectivist3 mei 2011 - 7:14

De klacht is terecht maar nou net niet uit de mond van deze partij. De PvdA maakt zich immers ook schuldig aan dit soort praktijken. Dom dat Vos dat niet inziet.

flipse2
flipse23 mei 2011 - 7:14

Het bekende verhaaltje van socialisten : SOLIDARITEIT MET IEDEREEN! (behalve voor wie het niet met ons eens is)

JacquelineXXX
JacquelineXXX3 mei 2011 - 7:14

PVV de partij op het verbod van vrije meningsuiting 1 20 april demonstratie HTM-personeel Spandoeken met anti PVV leus afgepakt door politie 2 26 april Pvv Belemmerd/Verbied een lezing Cultuurhistoricus mocht von der Dunk Arondéuslezing 3 PVV verbied lied van Jos en de Tosti’s vandaag interview over het nummer Mussolini burgemeester Wageningen verbied uit angst voor problemen met de pvv ander op 5 mei niet spelen! 4 1 mei Politie zet extreem veel manschappen en geweld in bij 1 mei demonstratie tegen rechts kapitalisme in Rotterdam en Utrecht 5 Op 4 mei PVV verbied lezing Cultuurfilosoof Rob Riemen als pvv genoemd word in de lezing kritiek op (extreem)rechtse politiek wordt geweerd

Michiel Online
Michiel Online3 mei 2011 - 7:14

Ik vind het heel simpel. Ik gooi alles onder het kopje mensenrechten. Wie je ook bent, uiteindelijk gaat het erom wat je zegt, hoe je het zegt, de bijbehorende lichaamstaal die je gebruikt, en wat je zelf uiteindelijk doet. Als we het hebben over dat laatste dan zijn de instituties en organisaties over deze wereld de groepen die het meeste tot gang brengen in deze globale brei. Uiteindelijk is het van "top to bottom" in alle mogelijk zienbare lagen van de maatschappij elke persoon die begrijpt wat een bevel tot doden inhoudt. En hoe je het ook wendt of keert, elke persoon die een bevel uitgeeft of tot manipulatie overgaat is net zo schuldig als de persoon die het zelf doet. De oplossing is simpelweg communicatie over internet. Het is de beste manier om de burgers van de wereld bij elkaar te brengen en dat zie je al gebeuren. Dit kán en dit initiatief zal een zeer groot en zeer positieve uitwerking op de samenleving hebben.

MarcusLucas
MarcusLucas3 mei 2011 - 7:14

Persoonlijk vind ik het een provocatie. Te bedenken dat op 1 mei 1941 Drees een 1-mei rede hield in het kamp Buchenwald, omdat hij daar was opgesloten door de nazi's. Nu te moeten slikken dat een uiterst rechtse beweging zonder democratische structuur ons het nazisme in de schoenen probeert te schuiven. En - na jarenlang alle 4-mei herdenkingen te hebben geboycot - nu ineens op de Dam komt. Ik snap wel dat de andere partijen hen dit niet willen/kunnen weigeren, maar ik heb er een naar gevoel bij. Ik hoop dat de speeches bol zullen staan van teksten over tolerantie en verdraagzaamheid.

meijerlahn
meijerlahn3 mei 2011 - 7:14

Partijen die bevolkingsgroepen uitsluiten hebben geen recht op deelname aan de Nationale Dodenherdenking. Deze herdenking staat namelijk voor alles waar de PVV schijt aan heeft: democratie, beschaving en tolerantie.

Echo10
Echo103 mei 2011 - 7:14

Nog een paar dagen en het Godwin seizoen is weer voorbij gelukkig...

rgeurtsen
rgeurtsen3 mei 2011 - 7:14

De Partij Van de Vijandigheid hoort niet gerepesenteerd te zijn op de dodenherdenking op de Dam. Daar herdenk ik de doden die voor onze vrijheid hebben gevochten, voor verdraagzaamheid. Niet de imperialistische bezettingsmacht van Indië - wel de jongens die er naar toegestuurd zijn en getraumatiseerd terug kwamen, zoals er ook zovelen waren die uit Libanon en de Balkan teugkwamen. Hun leed en ongewilde of gewilde opoffering gedenk ik naast de slachtoffers van repressie en geweld van bezettingsmachten en autoritaire regimes. Het idee dat naast mij stemmers op crypto criminele staan die beleid steunen dat socialisten verantwoordelijk maakt voor de doden van de Tweede Wereld Oorlog, maakt me misselijk.

Laite43
Laite433 mei 2011 - 7:14

Een misselijkmakend tafereel dat de herdenking van de slachtoffers van (politieke) oorlogsvoering gebruikt worden door politici om elkaar in de haren te vliegen. Ik heb begrip voor het standpunt van mvr. Vos maar de timing is zo fout als het maar kan. Men zou in nederigheid het hoofd moeten buigen in diep respect en eerbied voor diegene die het grootste offer hebben gebracht. Stil staan bij de vraag of zij die voor onze vrijheid gestorven zijn in ere worden herdacht, of wij hun nalatenschap vereren met ons gedrag. Dat wij niet hun offer genomen hebben tot een consumptiegoed, waarbij onze eigen hebzucht en zelfverheerlijking de boventoon voeren tegen alles wat dat ook maar kan bedreigen of in de weg staan. De vrijheid waar zij voor stierven is veel meer dan de verheerlijking van de eigen mening en het vermeende recht daarop. Vrijheid komt met verantwoordelijkheid om het juiste te doen voor onze medemens, en het juiste kent geen claim. Er is geen goed of kwaad in het juiste, het voed, verzorgt en beschermt, zodanig dat uiteindelijk iedereen vrij en medeverantwoordelijk kan zijn. Iedereen weet van binnen wel wat het juiste is, we hebben daar geen politici voor nodig om ons daarop te wijzen. Politici wijzen ons alleen op datgene wat voor hen het beste is, of ze dat nou vriendelijk of hard en kil doen.

Machosofty
Machosofty3 mei 2011 - 7:14

De zogenaamde woordgrap (nationaal) socialisme is net zo infantiel als de tweet die Wilders de vorige week aan Cohen stuurde. Het is van ongeveer hetzelfde niveau als het pestgedrag op de lagere school. Beste PVV kiezers, wees nou eerlijk, daaar wil je toch niet bijhoren?

mees.
mees.3 mei 2011 - 7:14

Goed stuk Mei Li.... De PVV snoert ons de mond niet,er zullen in rap tempo veel meer lezingen,artikelen en opiniestukken verschijnen die ze niet kunnen censureren zo graag ze dat ook zouden willen. Het is één van de eerste dingen die mij opviel uit het PVV programma....zo'n beetje iedereen las erover heen. Het is zo smerig,zo vuil en geniepig vals smerig gedrag dat je maar van 2 mensen kunt verwachten. Bosma en Wilders. Ik schaam me diep voor deze twee mensen. Al die verzetstrijders,velen van communistische en sociaal democratische huize die hun leven hebben gegeven zonder ook maar één moment aan dat van zichzelf te denken en de vele politici van linkse signatuur die door Hitler zijn opgepakt en naar concentratiekampen zijn vervoerd of gewoon standrechterlijk werden opgehangen. Sociaal democraten (net als nu de PvdA) die onder Hitler gewoon kalt gestelt werden,geen politiek meer mochten bedrijven en ondergronds moesten. Als ze werden opgepakt was het over en uit voor ze. Daarom....daarom alleen al is het het meest misselijke tekstuele provocatie uit het PVV programma van de hand van Wilders en Bosma die je je maar kunt bedenken. Mijn schaamte is zo groot voor deze twee mensen dat ik er eigenlijk geen woorden voor heb.

wvdstraat
wvdstraat3 mei 2011 - 7:14

Er was een tijd, zo tussen medio 1945 en begin 2002, dat je aan niemand (behalve aan een paar oud-nbs'ers en lonsdale-jongeren) zou hoeven uit te leggen dat Mei Li Vos volkomen gelijk heeft....

Ginerted
Ginerted3 mei 2011 - 7:14

"Gesprek Verzoenen betekent dat je als land of als persoon bereid bent met voormalige vijanden in gesprek te gaan. Dat je bereid bent het verleden onder ogen te zien, daarop te reflecteren in het belang van een gezamenlijke vreedzame toekomst. Verzoenen betekent niet dat je moet vergeten, of dat de herinneringen aan de pijn en het verlies zijn verdwenen. Juist het jaarlijks gezamenlijk herdenken biedt plaats en ruimte om het verdriet te delen en de doden niet te vergeten." "Alles wijst erop dat de Nationale Herdenking op 4 mei in Nederland helemaal niet het moment is om primair stil te staan bij oude vijandbeelden. Gelukkig maar, want de tientallen actuele conflicten anno 2010 vergen onze volle aandacht, inzet en bijdragen aan een oplossing. De keuze voor de nationale invulling van de herdenking is het resultaat van intensief en zorgvuldig overleg met de regering, maatschappelijke organisaties, organisaties van oorlogsgetroffenen en vele anderen onder wie ook Duitse prominenten. Over één ding is iedereen het eens: de herdenking op 4 mei is een herdenking van de Nederlandse samenleving, van de mensen zelf. Nieuw In 2000 is na een jarenlange voorbereidingsperiode gekozen voor een nieuwe opzet van de Nationale Herdenking. In deze nieuwe opzet nemen de vertegenwoordigers van de meer dan tachtig organisaties van oorlogsgetroffenen een vooraanstaande plaats in. Zij staan symbool voor de grote verscheidenheid aan oorlogservaringen van de inwoners van het Koninkrijk der Nederlanden. Zij zitten naast elkaar in onderlinge verbondenheid, en zonder dat er sprake is van hiërarchie in leed. Zij zitten in De Nieuwe Kerk en bij het Nationaal Monument op de Dam vooraan. Zij gaan voor in de kranslegging en bij het defilé." Citaat: Nine Nooter directeur van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. En dus is ook Geert Wilders welkom, ook (en juist) als hij er terecht op wijst, dat er ook andere ideologieën (en tevens religies) zijn die verantwoordelijkheid dragen voor veel (ook al zijn dat niet alleen Nederlandse) slachtoffers en dus waakzaamheid verdienen. Dat benoemen is niet per se politiek ter meerdere glorie van zichzelf. Hij moet er alleen net als links geen politiek gewin uit proberen te halen voor de eigen club. Maar de kans om die fout te maken moet hij net als links die altijd al heeft gehad (en gemaakt wat mij betreft) wel krijgen.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa3 mei 2011 - 7:14

A-Het onzaligen van de voormalig Paus tijdens de vervolging van de joden in de jaren 40 moet op 4 mei gebeuren door de christenen zelf in Roma, is duizend keer zinvol dan schruuwen op Dam: ''Waarom hebben ''ze'' dat gedaan?"". B- Waarom plaats de Telegraaf niet in deze dagen één van zijn OUDE artikelen tijdens de vervolging van de joden in Nederland??????.Zodat wij kunnen leren van het onrecht van de media.

wvdstraat
wvdstraat3 mei 2011 - 7:14

Mocht Wilders (prominent) in beeld worden gebracht op de Dam, allen massaal klagen bij de NOS ! En zo gauw als het kan naar een andere herdenkings-reportage overschakelen.....

Gerald2
Gerald23 mei 2011 - 7:14

Willen die PVV'ers soms relletjes uit gaan lokken? Wat de WA ook deed in februari 1941.

clara51
clara513 mei 2011 - 7:14

"Wij zien het woord ‘socialisme’ gebruikt voor een régime, dat het karakter draagt van algemene staatsslavernij. Wij zien, hoe de democratie in een groot deel van de wereld het onderspit heeft gedolven tegenover dictatuur en terreur. ( ) En dan zeggen wij, dat daarbij voor ons onvoorwaardelijk eis is, handhaving van de rechtsstaat, handhaving van de geestelijke vrijheid, eerbiediging van de menselijke persoonlijkheid, en bij de noodzakelijke samenbinding der volkeren, eerbiediging van de rechten ook van de kleine naties. De vrije volkeren moeten bereid zijn alles op het spel te zetten om deze waarden te handhaven. Zo hopen wij straks, als voor ons de gevangenschap van het concentratiekamp en voor de mensheid de hel van de oorlog geëindigd zullen zijn, weer de hand aan het werk te slaan. In de maatschappelijke en staatkundige activiteit van de dag het oog gericht houdend op een groot en hoog doel, dat ons te liever zal zijn geworden nu wij het volstrekte tegendeel daarvan op zo verschrikkelijke wijze hebben doorleefd." ( ) Met bitterheid kunnen wij terugdenken aan de mogelijkheden om de heerschappij van het geweld en het uitbreken van deze oorlog te voorkomen, mogelijkheden, die ongebruikt voorbij zijn gegaan. Men heeft na 1918 de noodzakelijkheid van internationale economische organisatie miskend. De organisatie der collectieve veiligheid, die de Volkenbond had kunnen brengen, is achterwege gebleven. Men heeft lijdzaam toegezien, hoe volk na volk onderworpen werd, toen tijdig ingrijpen nog zonder bloedvergieten had kunnen geschieden. Maar het baat niet te treuren om wat werd nagelaten." http://www.dbnl.org/tekst/dree003dree01_01/dree003dree01_01_0007.php

Michael2
Michael23 mei 2011 - 7:14

Ik ben het eens met Mei Li dat (nationaal) socialisme een smakeloze provocatie is, net als de tweet van Wilders aan het adres van de jubilerende PvdA. De slotsom van haar, de PVV moet thuisblijven op 4 mei (ook al bedoelde ze dat de PVV zelf die slotsom moet trekken), is waarschijnlijk in een emotionele opwelling geschreven. Die emotie is heel begrijpelijk, want ik voel die emotie regelmatig als ik een PVV'er weer eens een leugenachtige opmerking hoor maken. Maar de slotsom is onverstandig, want zo wordt het wel heel eenvoudig om haar verhaal tegen haar en de PvdA te gebruiken en dus koren op de molen van de PVV. Het verleent de PVV weer de geliefde positie als underdog. Veel uitspraken van de PVV activeren blijkbaar dezelfde hersengebieden bij mij als bij verhalen en films over de nazi's en nsb'ers in de Tweede Wereldoorlog, want ze wekken bij mij dezelfde, nogal diepgaande, emoties op. Als kind groeide ik op met oorlogsanecdotes van mijn ouders. Anne Frank was mijn jeugdheldin. in de simpele goed-kwaad indeling die mijn hersens proberen te maken vervult de PVV die van de nazi's en nsb'ers, en de moslims die van de joden. Ik geloof dat PVV'ers dezelfde simpele indeling maken, maar net andersom. Wie heeft er nu gelijk? De kopvoddentaks en het plan om vrouwen met hoofddoekjes uit bussen te verwijderen heeft die vraag definitief beantwoord. Ook om die reden vind ik PVV en 4 mei incompatibele begrippen. Maar... ze zijn van harte welkom.

Jerry3
Jerry33 mei 2011 - 7:14

Het lijkt me wel duidelijk waar de PVV de inspiratie vandaan heeft om op 4 mei de slachtoffers van het socialisme te herdenken, zoals te lezen in de tekst van een bekend partijlied uit de jaren 30: ".. Kam'raden, die Rotfront und Reaktion erschossen, Marschier'n im Geist in unser'n Reihen mit. .." De "kogel van links" was onder deze "illustere" voorgangers van de PVV ook al een populair verwijt. Ook de vermeende vrijheid waar de PVV pal voor zou staan, is in dat lied terug te vinden: ".. Es schau'n auf's Hakenkreuz voll Hoffnung schon Millionen. Der Tag für Freiheit und für Brot bricht an. .." Verder geeft dat lied ook nog wat inspiratie voor de Stadscommando's Almere die de PVV aldaar graag zou oprichten. Het moge duidelijk zijn, terwijl de rest van Nederland met name de slachtoffers van (de strijd tegen) Nazi-Duitsland herdenkt, met een speciale plaats voor de politiek geestverwanten in het verzet, daar herdenkt de PVV, met trots zoals Geert het stelt, hun moedige geestverwanten die als vrijwilligers aan het oostfront hun leven gaven in de strijd tegen het rode gevaar.

cormol
cormol3 mei 2011 - 7:14

Volgens mij kunnen we beter vast een onderduikadres gaan zoeken: Omroep doet aangifte tegen de VARA en meerdere bekende Nederlanders http://tinyurl.com/6ebpmqz

Ruud12
Ruud123 mei 2011 - 7:14

Op 4 mei worden ook de gevallen nederlandse militairen uit de Koreaanse oorlog herdacht. Die oorlog ontstond door de aanval van de socialistische republiek Noord-Korea op Zuid-Korea. Dus er worden wel degelijk slachtoffers van het socialisme herdacht. Verder is hopelijk toch ook wel bekend dat voormalig PvdA-voorzitter Ien van den Heuvel geen problemen had met de dictatoriale DDR en dat Jan Nagel de Berlijnse muur verdedigde.

AlbertHofmann
AlbertHofmann3 mei 2011 - 7:14

Als "ze" maar niet gaan schreeuwen tijdens het stilte moment....iedereen welkom

bobbono
bobbono3 mei 2011 - 7:14

Velen slaan de plank volledig mis door of 'het al te weten zonder het artikel uberhaupt te hebben gelezen' of ze zijn echt oprecht links-haters. Wat hier bedoeld wordt is dat het de pvv lukt om de opinie dat 'nationaal'-socialisme hetzelfde is als het socialisme in het algemeen. De pvv leid daarmee de aandacht af van zichzelf want het nationaal socialisme zoals het in Duitsland heeft gewoed van 1920 t/m 1954 is te vergelijken met het fascisme in Italië. De opruiende houding, opmerkingen en de inhoud van de betogen van geert tonen grote overeenkomsten met deze verschijnselen afgezien van het feit dat geert het nog niet over doden,etc heeft gehad. Toch heeft hij het voor elkaar gekregen dat hij absoluut geloofd wordt door zijn volgers. De Islam is een ideologie !? De Islam heeft geen Bil Gates voortgebracht !? De Islam heeft geen Harry Mullish !? De Islam wil de wereld veroveren, etc. Alles wordt geloofd door de mensen. Nu lukt het geert weer, gezien de reactie's, om het huidige socialisme de schuld van veel in de schoene te schuiven doodsimpel door het plaatsen van 2 aanhalingstekens 'nationaal' socialisme. En dus is in de ogen van velen 'nationaal' socialisme gelijk aan comminisme, stalinisme & het socialisme. Geert bewijst hiermee weer eens een fascist te zijn met vele navolgelingen die alles lukt zolang het onszelf zogenaamd niet goed gaat !?

FritsGuevara
FritsGuevara3 mei 2011 - 7:14

De slachtoffers gemaakt door het nationaal-SOOCIAAAALISSSMEEEE (een van de vormen van SOOO!! CIAAA!! LISSSS!! MEEEE!!) zijn niet de enige die je herdenkt. Ook andere types regeringen hebben in WO II net zo goed slachtoffers gemaakt. De Japanse regering bijvoorbeeld, of het Italiaanse fascisme. Die drie streefden allemaal naar een enorme overheidsinvloed op het leven. Zo herdenken we bij de Dodenherdenking dus niet alleen de slachtoffers van het nationaal-SOOOOCIAAAAALIIIISSSSSMEEEEEE, sorry, dat laatste woord schrijf je als SOCIALISME. Maar ook dus anderen dan die vielen onder het Nationaal-SOCIALISMEEEEEE. Hè, schrijf ik SOCIALISME al weer verkeerd. We herdenken volgens mij ook in de praktijk vaak onze doden die bijvoorbeeld in VN-missies vielen, waar Israël alsmaar onder dreiging leeft van vijanden die volgepompt worden met wapens geleverd die zijn ontworpen en geleverd door de Unie van SOOOOOCIAAAAALLIIIIISSTIIEESE Sovjet Republieken. Aangezien er gewetensvrijheid is, waar geen communisme, fascisme, of (nationaal-) SOOOOO CIAAAAAA LIIISSSS MEEEEE het recht heeft om te bepalen wat we van binnen denken, kun je dus ook gewoon in stilte voor jezelf van binnen aan gesneuvelde NSB ouders of Waffen SS opa's denken (die stierven in hun strijd voor het nationaal SOOOCIAAAALISSSSMEEEEEEEEE), dat staat iemand geheel vrij. En of je dat Nationaal-SOOO CIAAA LISSSS MEEEE wel of niet een vorm van SOCIALISME vindt daarbij.

Sjaak3
Sjaak33 mei 2011 - 7:14

Negeer alle pvv ers. de exponenten van de patatgeneratie

Michiel Online
Michiel Online3 mei 2011 - 7:14

Eigenlijk zouden socialistische partijen gewoon mensenrechtenpartijen moeten worden. !!!

GerritHoltland
GerritHoltland3 mei 2011 - 7:14

De suggestie die er spreekt uit het idee van de PVV om op 4 mei het (nationaal) socialisme te herdenken is walgelijk en geschiedsvervalsing. Maar laat ze op 4 mei maar komen om uit te leggen wat ze er mee bedoelen. Wat hun opmerking ook duidelijk maakt is dat ook de PVV vind dat het mogelijk moet zijn om over de tweede wereldoorlog te praten en over welke politieke ideologieen dat drama mogelijk hebben gemaakt. Laten we die discussie aanmoedigen in plaats van uit de weg te gaan. Kortom: van der Dunk mag zeggen wat hij wil, Rob Riemers ook en ook Bosman en Wilders. Ook op 4 mei. Juist op 4 mei.

1 Reactie
hminkema
hminkema3 mei 2011 - 7:14

Gerrit, de PVV komt op 3 mei niet om uit te leggen wat ze er mee bedoelen. Het is de PVV er alleen maar om te doen om de gedachte te doen postvatten bij hun (potentiële) kiezers dat het socialisme op zijn minst verdacht en op zijn ergst misdadig is. Dat dragen ze uit, wijd en zijd. Maar de PVV is net zo min de echte vrijheid toegedaan als het nationaal-socialisme de echte socialistische denkbeelden. Liegen is onvrijheid. Liegen is de mensen weerhouden van de waarheid. En de waarheid is dat het socialisme op geen enkele manier verantwoordelijk kan worden gehouden voor Hitler-Duitsland, het nazisme, of de slachtoffers die we op 4 mei gedenken. De PVV manipuleert hier in de 'beste' nationaal-socialistische traditie. En dat mag door eenieder worden gezegd (behalve van de PVV).

TheRealHandyman
TheRealHandyman3 mei 2011 - 7:14

Dus de slachtoffers van het socialisme mogen niet herdacht worden? Mao had er zo'n 48.000.000 op zijn geweten en Stalin kon er ook wel wat van met zijn 20.000.000, maar dat komt waarschijnlijk niet echt goed uit. Dus herdenken we dat maar niet?

2 Reacties
Ruimteaapje
Ruimteaapje3 mei 2011 - 7:14

Andy, het is de NATIONALE dodenherdenking. Hoeveel slachtoffers hebben Mao en Stalin in de Lage Landen gemaakt? Nee, die opmerking in het verkiezingsprogramma van de PVV is typisch Martin Bosma en er helemaal op gericht om de PvdA te treiteren. En daar moet je 4 mei niet voor gebruiken omdat het over de rug van duizenden socialistische en communistische verzetsstrijders gaat die hun leven op het spel hebben gezet en hebben gegeven voor een vrij Nederland. Hoe ziet de PVV dat überhaupt voor zich, morgen op de Waalsdorpervlakte, waar ook honderden leden van het socialistisch en communistisch verzet zijn gefusilleerd. Zijn die doden plotseling daders? Moeten we om acht uur stilstaan bij hun slachtoffers?

eeweew
eeweew3 mei 2011 - 7:14

Natuulijk zijn ook de Sp en de PvdA daartoe in staat. Er geldt immers dat socialisme==communisme==stalinisme. Meent u dat nou serieus?

JoopSchouten
JoopSchouten3 mei 2011 - 7:14

Telegrof: VV-leider Geert Wilders heeft 'geen behoefte te reageren op domme opmerkingen van PvdA'ers', zo liet hij weten. Maar: „Laat ik één ding zeggen: ik ga woensdag zelf naar de herdenking op de Dam in Amsterdam en zal daar met overtuiging en trots de PVV representeren en ik hoop dat heel veel andere PVV'ers dat ook gaan doen.” http://www.telegraaf.nl/binnenland/9680090/___PVV_ers_niet_bij_herdenking___.html?p=1,1

2 Reacties
cormol
cormol3 mei 2011 - 7:14

PVV-leider Geert Wilders heeft 'geen behoefte te reageren op domme opmerkingen van PvdA'ers' Daar hou ik hem aan! Het zal niet de eerste belofte zijn die hij niet nakomt.

Laite43
Laite433 mei 2011 - 7:14

---Maar: „Laat ik één ding zeggen: ik ga woensdag zelf naar de herdenking op de Dam in Amsterdam en zal daar met overtuiging en trots de PVV representeren en ik hoop dat heel veel andere PVV'ers dat ook gaan doen.”---- Mezelf representeren bedoelt hij, de PVV heeft maar 1 lid.

Voice
Voice3 mei 2011 - 7:14

Mei Li, 4 Mei wordt al sinds '45 gebruikt om alles wat volgens socialisten en het bestaande establishment (dus ook VVD en CDA) als fascistisch danwel rasistisch gezien wordt benadrukt. Zo heeft Janmaat dit vaak te horen moeten krijgen. U en de uwen hebben 4 Mei en de oorlog in het bijzonder altijd als een politieke stok genomen om partijen en mensen die anders dachten over het sociale stelsel of multi-culti gebeuren aan te wijzen, met waarschuwingen verwijzend naar de WOII en ze daarmee geprobeerd in het verdomme hoekje te plaatsen. Wat u moet doen, is een duidelijk antwoord neerleggen voor de problemen en frustraties die de PVV zo groot gemaakt hebben, ipv verontwaardigd te zijn over de wijze van communicatie die de PVV bezigd. De PVV is een spiegelbeeld geworden van de bestaande partijen, die zowel de SP, als Janmaat als Bolkestijn, als Fortuijn , als Verdonk, altijd geprobeerd hebben te linken met de WOII, door woorden of toespelingen. U en de uwen krijgen wat u zelf gezaaid heeft de afgelopen 30 jaar als politieke stok om anderen van u af te slaan. Want als u destijds met de SP en CD in gesprek was getreden ipv de WOII kaart te trekken en adequaat gereageerd had op de problemen of pijnpunten die deze partijen aandroegen, had u nooit een PVV gehad. U geeft nu anderen of een andere peroon of partij de schuld, van de situatie die er is of wordt gecreerd. Wat u moet doen is zo snel mogelijk een antwoord en een oplossing creeëren voor de problemen of klachten, die u 3 decennia niet heeft willen horen. Daarmee krijgt u Wilders van het toneel, niet door te roepen en te schrijven, dat Wilders en de zijne over de schreef gaan en het onbetamelijke doen. Dat hebben u en de uwen volgens de PVV en gedeeltelijke SP aanhang ook gedaan, daarom zitten ze daar ook waar ze nu zijn en flumeren op u en de uwen. Houdt op terug te flumeren en gaat aan het werk om de gefaalde politiek van uwer zijde zo snel mogelijk te keren, zodat de PVV verdwijnt. Naar de ander wijzen, zorgt er niet voor, dat de problemen of de PVV verdwijnen, dat doen alleen concrete zaken in het dagelijkse leven van mensen in de maatschappij. Ik ben een VVD-er, heb niets met de PVV, vind het ook een gospe dat het extreem-rechts genoemd wordt, met vergelijking van het VVD programma. Ik vind de PVV links, net zoals de SP. Verder wens ik u succes met uw zwangerschap en mogen het een gezond kind zijn, dat u op de wereld brengt.

4 Reacties
Nightwriter
Nightwriter3 mei 2011 - 7:14

hear hear!

JoopSchouten
JoopSchouten3 mei 2011 - 7:14

Mooi gefulmineerd...

arieroos
arieroos3 mei 2011 - 7:14

Noud, [U en de uwen hebben 4 Mei en de oorlog in het bijzonder altijd als een politieke stok genomen om partijen en mensen die anders dachten over het sociale stelsel of multi-culti gebeuren aan te wijzen, met waarschuwingen verwijzend naar de WOII en ze daarmee geprobeerd in het verdomme hoekje te plaatsen.] Dat is niet zo. Jij denkt dat dat zo is ... maar dat komt, omdat jij op een of andere manier nooit naar die vergelijkingen hebt geluisterd. Die vergelijkingen werden namelijk niet gemaakt omdat mensen afwijkende standpunten hadden. Die vergelijkingen werden gemaakt, omdat mensen een bepaald standpunt hadden. Het standpunt, dat bepaalde burgers in Nederland meer rechten hebben dan andere. [Wat u moet doen, is een duidelijk antwoord neerleggen voor de problemen en frustraties die de PVV zo groot gemaakt hebben, ipv verontwaardigd te zijn over de wijze van communicatie die de PVV bezigd.] Tsja ... ik vind persoonlijk, dat zowel Mei Li Vos als de PvdA zelf hun eigen standpunten moeten bepalen. Ik zal je nooit zeggen dat ze iets moeten doen. Als ik het niet met ze eens ben, prima, dan stem ik gewoon niet op ze. Waarom wil jij dat wel ? Waarom wil jij anderdenkende de wet voorschrijven ? Trouwens, wat die oplossingen betreft, die worden wel degelijk gegeven. Je zou bv. eens het PvdA verkiezingsprogramma kunnen lezen. Misschien ben je het niet met die oplossingen eens; maar wat zijn dan precies je bezwaren ? [U geeft nu anderen of een andere peroon of partij de schuld, van de situatie die er is of wordt gecreerd. Wat u moet doen is zo snel mogelijk een antwoord en een oplossing creeëren voor de problemen of klachten, die u 3 decennia niet heeft willen horen.] Alweer dat dwingende ... "zo snel mogelijk". Wat is dat toch met jou ? Je stemt niet eens op de PvdA; waarom wil je toch zo graag precies bepalen wat die partij vindt ?

ElChe
ElChe3 mei 2011 - 7:14

U bent hier duidelijk bezig met een stuk geschiedvervalsing. Veel onderwerpen zijn de afgelopen tijd hier op Joop volop besproken. Wat duidelijk werd de afgelopen tijd is dat de vvd en het cda samen het monster pvv verwekt hebben en daarbij continu proberen te suggereren dat linkse partijen de ouders zijn van dat gedrocht. Onomstotelijk is vastgesteld dat dit perminente leugens zijn. Wanneer je hier meer over wilt weten moet je je maar verdiepen in de nieuws en opinie items van de laatste weken hier op JOOP. Ik kan moeilijk alles hier gaan herhalen!

MrOoijer
MrOoijer3 mei 2011 - 7:14

De constatering: "bijna iedereen heeft er vorig jaar overheen gelezen" zou ik wel willen nuanceren: bijna iedere politicus heeft er over heen gelezen. Verontruste burgers zoals Sylvia Stuurman signaleerden wel degelijk op 5 mei 2010 op deze site dat politici niet eens de moeite hadden genomen om het PVV verkiezingsprogramma te lezen. Er was toen ook nog een relletje omdat de PVV in Almere geen uitnodiging zou hebben gehad voor de 4/5 mei herdenking. Kortom, toen Mei Li naast Fleur zat, was dit allang bekend en de verontwaardiging - althans bij mij - al groot. Dus prima voorstel nu, Mei Li, beter laat dan nooit. Maar er zijn nog veel meer uitspraken in dat partij-programma van de PVV die (voortdurende) scherpe kritiek en aandacht van andere politici verdienen. Bijvoorbeeld het volgende, onschuldig ogende punt op pagina 43: "Schrap 'handhaving internationale rechtsorde' uit de Grondwet". Zoiets kun je niet afdoen, zoals Bleeker deed, met "dat zullen we nooit laten gebeuren". Daarmee is dat punt niet verdwenen uit het programma. Juist het negeren of bagatelliseren van dit soort abjecte punten maakt de PVV salonfahig.

2 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman3 mei 2011 - 7:14

Volkomen mee eens Jan! Onbegrijpelijk inderdaad, dat zoveel politici dat partijprogramma blijkbaar nooit hebben gelezen. En dank voor het noemen van mijn naam ;-)

cormol
cormol3 mei 2011 - 7:14

Jan, en de sportjournalist Humberto Tan moest er de parlementaire pers op wijzen dat de PVV ook in haar programma pleitte voor etnische registratie. Die pers twittert liever dan dat zij hun stukken lezen. http://www.joop.nl/politiek/detail/artikel/ik_wordt_straks_misschien_etnisch_geregistreerd/

[verwijderd]
[verwijderd]3 mei 2011 - 7:14

Toch weer meteen dat uitsluiten hè? Meteen dat polariseren in de lijn waarin de PVV zelf ook polariseert. Hoe moeilijk is het om juist rond 4 en 5 mei verdraagzaamheid te tonen? Hoe moeilijk is het om de dialoog op te zoeken?

4 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman3 mei 2011 - 7:14

Waar lees jij precies onverdraagzaamheid Aert? Of is het misschien een kwestie van hoe de waard is vertrouwt hij zijn gasten?

eeweew
eeweew3 mei 2011 - 7:14

Niemand zegt toch dat ze niet mogen komen. Het punt is dat de PVV in haar verkiezinsprogramma insinueert dat we slachtoffers van socialsime herdenken. Ik denkt dat het uit respect voor de daadwerkelijke slachtoffers gepast is deze discussie op een ander moment te voeren. Al verwacht ik niet dat er PVVers bereid zijn die haakjes de verdedigen. De enige die hier de dialoog niet aan wil gaan is de PVV.

FrenkMahon
FrenkMahon3 mei 2011 - 7:14

Sorry Aert maar het verzet in de tweede wereld oorlog was toch echt een linkse hobby. Het zou rechts Nederland passen om dit feestje niet te verstoren en links Nederland de kans te geven om de slachtoffers op gepaste wijze te herdenken.

rgeurtsen
rgeurtsen3 mei 2011 - 7:14

Aert, je gedoogd en maakt polarisatie en uitlsuiting respectabel. Wat je hier leest is een reactie daarop. Je kinderachtige opmerking over sliep uit, uitsluiten past niet een persoon die mede-verantwoordelijk is voor de keuze dat de PVV met haar opvattingen het regeringsbeleid flink in kan kleuren. Bescheidenheid ... als het moraliteit gaat, lijkt mij wel gepast. Het hoeft niet hoor.

[verwijderd]
[verwijderd]3 mei 2011 - 7:14

Je moet volgens Fritsma ook helemaal aan de geschiedenis van WOII voorbij gaan. We weten nu wat de echte reden is. http://www.youtube.com/watch?v=EhjchLyXiFE&feature=player_embedded

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten3 mei 2011 - 7:14

Jemig....

cormol
cormol3 mei 2011 - 7:14

Ik denk dat u het mis heeft. Ik denk dat hij het hierom niet wil: Marokko strijdt mee aan de kant van de geallieerden. Tienduizenden Marokkaanse soldaten vechten mee in Frankrijk en België. Soldaten uit Marokko in Zeeland? Sultan Mohammed V verzet zich tegen anti-joodse maatregelen. http://www.verzetsmuseum.org/kinderen/nl/voorkant/inval,meer_weten/marokkanen

degewoneman
degewoneman3 mei 2011 - 7:14

Ze heeft gelijk met haar oproep. Op verschillende plaatsen in het land worden sociaal onaangepaste mensen, waarvan bekend is dat ze mogelijk voor onrust tijdens de herdenking kunnen zorgen, omdat ze geen enkel respect voor welk maatschappelijk gebeuren dan ook hebben, uit voorzorg door de politie in de gaten gehouden en of opgepakt voor een dagje i.v.m. openstaande boetes of vastgezet omdat ze nog straf tegoed hebben e.d.. Omdat nu alle PVV politici voortdurend ervan blijk geven geen enkel respect te hebben voor andersdenkende en zelfs niet het fatsoen hebben om de meest basic omgangsvormen in acht te nemen (Wilders tweet bij het 65 jarig PVDA jubileum en dat is nog maar een klein voorbeeldje). lijkt mij 4 Mei het ultieme moment voor deze PVV-ers om te tonen dat ze de schaamte niet geheel voorbij zijn. Het zou trouwens een fiks deel van de CDA en VVD politici sieren om dit moment te benutten en zich aan te sluiten bij die PVV-ers en ook weg te blijven, ze stralen dan wel meer fatsoen uit, echter als je je laat gedogen door brievenbus-pissers/vechtersbazen/notoire verkeers deelnemende alcoholisten/ fraudeurs/ etc. kan je je afvragen hoe moreel verantwoordt het is om plechtig bij de herdenking te staan met je heilige smoel.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten3 mei 2011 - 7:14

'...om plechtig bij de herdenking te staan met een 'schijnheilige smoelwerk' bedoel je ongetwijfeld... ; )

[verwijderd]
[verwijderd]3 mei 2011 - 7:14

Links Nederland maakt langzaamhand steeds meer schaamteloze karikatuur van onze 4 en 5 mei dagen sinds 1945. Mag ik Mei Li Vos erop wijzen dat deze dagen NIET exclusief bedoeld zijn voor Links Nederland om te herdenken resp. te vieren?

1 Reactie
degewoneman
degewoneman3 mei 2011 - 7:14

Het is toch vanzelfsprekend dat, wil je serieus deelnemen aan de herdenking, je toch moet onderschrijven waar deze herdenking voor staat. Je gaat daar toch niet staan louter en alleen als mediamomentje.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman3 mei 2011 - 7:14

Noud Aerts: [4 Mei wordt al sinds '45 gebruikt om alles wat volgens socialisten en het bestaande establishment (dus ook VVD en CDA) als fascistisch danwel rasistisch gezien wordt benadrukt. Zo heeft Janmaat dit vaak te horen moeten krijgen.] Bedoel je hiermee dat je vindt dat het fascisme en "rasisme" uit het verdomhoekje moeten worden gehaald en in "ere" hersteld moeten worden? Vind je het fout om te benadrukken wat fascistisch en racistisch is, om daarmee invulling te geven aan "dit nooit weer"? Leg eens uit wat je precies bedoelt met je constatering?

3 Reacties
TheRealHandyman
TheRealHandyman3 mei 2011 - 7:14

Sylvia, ik denk dat er bedoelt wordt dat op de manier waarop nu met de termen fascisitisch en rassistisch worden gegooid, dat dit lege termen worden. Men devalueerd dit gevaar als men het gebruikt voor alles waar men niet mee eens is.

Voice
Voice3 mei 2011 - 7:14

Nee, wat ik wel fout vind, is dat politieke partijen of figuren, uitmaken wie een fascist of rasist is en dit dan koppelen aan 4/5 mei. Dit is niet meer dan zeer smerige politiek bedrijven over de rug van 52 miljoen slachtoffers, die er in de gehele WOII gevallen zijn. Gefeliciteerd hoor! en dan ook nog woorden over hebben hoe Wilders zaken verwoord. Deze politiek bedrijven wordt al sinds boer Koekoek gedaan, puur om politiek gewin. Veel mensen vinden een luisterend oor bij een bep. politieke opvatting en wat doen andere partijen? Juist ze associeren met WOII of het communisme zoals bij de CPN/SP. Dit vind ik een zwak argument, want wat er nooit is gedaan in al die tijd, is kijken WAAROM die mensen deze partijen willen stemmen, NEE, gewoon de WOII kaart trekken en dan zijn we van de groepering af en hoeven we het probleem niet onder ogen te zien, dat deze groep van mensen hebben. Dat vind ik erg aan links en tot nu toe het establisment, want VVD en CDA gedogen deze groep nu wel en luisteren naar wat deze achterban te zeggen heeft, ipv, ze weg te zetten en weer tot de orde van de dag over te gaan. Dat is wat mij zo frustreert en verbaasd. Hoe kun je grote groepen mensen gewoon negeren? Omdat het niet in jouw ideaalbeeld past van hoe NL er uit zou moeten zien? Of omdat je geen oplossingen weet voor de klachten of problemen van zo'n groep? Of omdat je ze maar aanstellers vind? Wat is de rede van de bestaande politiek geweest om stelselmatig 30 jaar lang de vingers in de oren te steken en gewoon de WOII kaart te trekken? Dat heeft toch niets met democratie te maken? Gewoon verdringen van problemen die er schijnbaar zijn en nu het vol geweld de oppervlakte bereikt, decadent, verbaasd en beledigd doen, dat zo'n groep zich zo durft te uiten. Wat had u anders verwacht? Ik verwacht van Mei Li oplossingen zodat een PVV in de toekomst nooit meer opkomt, ipv nog meer te polariseren. Want dat is wat ze de afgelopen 30 jaar met haar partij en het gehele establisment gedaan heeft, negeren, negeren en daarmee polariseren.

Voice
Voice3 mei 2011 - 7:14

Nee, wat ik wel fout vind, is dat politieke partijen of figuren, uitmaken wie een fascist of rasist is en dit dan koppelen aan 4/5 mei. Dit is niet meer dan zeer smerige politiek bedrijven over de rug van 52 miljoen slachtoffers, die er in de gehele WOII gevallen zijn. Gefeliciteerd hoor! en dan ook nog woorden over hebben hoe Wilders zaken verwoord. Deze politiek bedrijven wordt al sinds boer Koekoek gedaan, puur om politiek gewin. Veel mensen vinden een luisterend oor bij een bep. politieke opvatting en wat doen andere partijen? Juist ze associeren met WOII of het communisme zoals bij de CPN/SP. Dit vind ik een zwak argument, want wat er nooit is gedaan in al die tijd, is kijken WAAROM die mensen deze partijen willen stemmen, NEE, gewoon de WOII kaart trekken en dan zijn we van de groepering af en hoeven we het probleem niet onder ogen te zien, dat deze groep van mensen hebben. Dat vind ik erg aan links en tot nu toe het establisment, want VVD en CDA gedogen deze groep nu wel en luisteren naar wat deze achterban te zeggen heeft, ipv, ze weg te zetten en weer tot de orde van de dag over te gaan. Dat is wat mij zo frustreert en verbaasd. Hoe kun je grote groepen mensen gewoon negeren? Omdat het niet in jouw ideaalbeeld past van hoe NL er uit zou moeten zien? Of omdat je geen oplossingen weet voor de klachten of problemen van zo'n groep? Of omdat je ze maar aanstellers vind? Wat is de rede van de bestaande politiek geweest om stelselmatig 30 jaar lang de vingers in de oren te steken en gewoon de WOII kaart te trekken? Dat heeft toch niets met democratie te maken? Gewoon verdringen van problemen die er schijnbaar zijn en nu het vol geweld de oppervlakte bereikt, decadent, verbaasd en beledigd doen, dat zo'n groep zich zo durft te uiten. Wat had u anders verwacht? Ik verwacht van Mei Li oplossingen zodat een PVV in de toekomst nooit meer opkomt, ipv nog meer te polariseren. Want dat is wat ze de afgelopen 30 jaar met haar partij en het gehele establisment gedaan heeft, negeren, negeren en daarmee polariseren.

Durnstic
Durnstic3 mei 2011 - 7:14

Mevrouw Vos, wie bent u om voor anderen te gaan bepalen welke slachtoffers zij wel of niet mogen herdenken op 4 mei? Er zijn miljoenen mensen slachtoffer geworden van het socialisme, wat is erop tegen dat ook zij herdacht worden? Persoonlijk herdenk ik ook de honderdduizenden slachtoffers van het islamisme. En een kennis van mij zal haar ouders herdenken die bij een auto-ongeluk om het leven zijn gekomen? Krijgen we daar toestemming voor? Alstublieft?

2 Reacties
hminkema
hminkema3 mei 2011 - 7:14

Bart, voor mijn part komt iemand morgen naar de Dam of de Waalsdorpervlakte om zijn met Kerstmis geslachte konijn te herdenken of het feit dat hij een één kreeg voor een niet-geleerd proefwerk. Alles mag, niks moet, dat is zo ongeveer de essentie van vrijheid. De vrijheid ook om stupide dingen te doen zoals de twee bovengenoemde. Maar stupiditeiten blijven het. Zo mag je op 4 mei ook best gedenken dat Wim Kok de slechtste premier ooit was, dat links in de jaren zestig allemaal Marokkanen en Turken naar Nederland haalde, dat de hypotheekrenteaftrek moet blijven, dat alle moslims in wezen gewelddadig zijn, en dat de linkse Van Kemenade het onderwijs heeft verpest. Allemaal onzin, maar je mag die onzin best aanhangen en je mag het allemaal herdenken op 4 mei. Gedanken sind frei, en gedenken dus ook. Daarom zal Mei Li Bos ook geen PVV'er verbieden om op 4 mei zijn idiote denkbeelden te komen herdenken op de Waalsdorpervlakte en op de Dam. Mei Li Vos lijkt immers niet op de PVV'er Brinkman, die zijn ideologische tegenstanders 'bij de knie wil afzagen' en er niet voor terugdeinst hun het openbaar ventileren van hun denkbeelden onmogelijk te maken. Kortom, mag Thomas von der Dunk van jou volgend jaar weer de Willem Arondéuslezing houden? Alsjeblieft? Dat is een wat relevantere vraag dan jouw nep-verzoek aan Vos.

hminkema
hminkema3 mei 2011 - 7:14

@Wim van Delft: De joden maken langzaamhand steeds meer een schaamteloze karikatuur van onze 4 en 5 mei dagen sinds 1945. Mag ik Mei Li Vos er op wijzen dat deze dagen NIET exclusief bedoeld zijn voor de joden om te herdenken resp. te vieren? Met bovenstaande twee zinnen wil ik tonen hoezeer het niveau van de bijdragen hier afzakt tot een pijnlijk borreltafelniveau, waarbij ogenschijnlijk iets teveel borrels zijn genuttigd. Hele bevolkingsgroepen ergens de schuld van geven en hun schaamteloosheid en egoïsme in de schoenen schuiven is niet mijn idee van een zinnige discussiebijdrage. P.S. Mocht de moderator van deze discussie in zijn/haar wijsheid besluiten mijn bijdrage te weigeren, dan maakt deze een onterecht onderscheid tussen het ontoelaatbare generaliseren over joden en over socialisten, en vertoont deze bovendien een gebrekkige leesvaardigheid. Dat zou toch jammer zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]3 mei 2011 - 7:14

Waarom mag de PVV niet pleiten voor het anders inrichten van wie en wat wij gedenken op 4 mei? Waarom zouden zij daarom niet welkom zijn bij de herdenking, wat ontzettend intolerant van mevrouw Vos. Welke slachtoffers in Nederlands-Indië herdenken we eigenlijk? De Nederlandse soldaten die sneuvelden in het trachten de koloniale banden weer met geweld aan te halen of de Indonesiërs die zich van het koloniale juk trachtten te ontdoen en voor hun vrijheid streden en stierven?

3 Reacties
cormol
cormol3 mei 2011 - 7:14

Poncke Prinzen, wie anders? http://nl.wikipedia.org/wiki/Poncke_Princen

edgarmat
edgarmat3 mei 2011 - 7:14

"Waarom mag de PVV niet pleiten voor het anders inrichten van wie en wat wij gedenken op 4 mei?" Natuurlijk mag de PVV daarvoor pleiten. "Welke slachtoffers in Nederlands-Indië herdenken we eigenlijk? De Nederlandse soldaten die sneuvelden in het trachten de koloniale banden weer met geweld aan te halen of de Indonesiërs die zich van het koloniale juk trachtten te ontdoen en voor hun vrijheid streden en stierven?" Geschiedenis? Eerst werd de Japanse bezetter verdreven. De mensen die daarbij vielen, Indonesiers en Nederlanders, worden op 4 mei herdacht. En ja, ook de mensen die stierven bij de 'politionele actie' worden herdacht.

hannogroen
hannogroen3 mei 2011 - 7:14

Die herdenken we allemaal plus een paar miljoen Indonesiërs die in de Tweede Oorlog om het leven gekomen zijn. Saillant detail is dat die mensen op dat moment onderdanen van het Koninkrijk der Nederlanden waren en dat de meesten moslim waren...

Ginerted
Ginerted3 mei 2011 - 7:14

Ik begrijp Mei Li, dat, inmiddels, soms al generaties lang, volwaardige Nederlanders die de decennia langer dan de fascistische durende rode terreur ontvlucht zijn uit de voormalige Sovjet-gebieden, en daarbuiten, al voor WOII, maar ook tijdens, en er na, geen recht hebben om hun doden te herdenken op 4 mei? En jij hebt het over het herschrijven van de geschiedenis?

3 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman3 mei 2011 - 7:14

Iedereen mag 4 mei uiteraard misbruiken zoals hij of zij wil. Maar wie op 4 mei wil gedenken zoals "we" dat met z'n allen hebben afgesproken, herdenkt de slachtoffers uit WO II, en daarnaast slachtoffers van andere oorlogen. Het nationaal-socialisme met name noemen klopt dus met wat "we" met z'n allen hebben afgesproken; enige andere politieke stroming noemen niet. Wie dat doet, zoals jij hier, misbruikt 4 mei ten eigen behoeve. Dat staat je uiteraard vrij, maar je mag je er wel bewust van zijn dat je dat doet. Je kunt het allemaal hier nalezen: http://www.4en5mei.nl/viervrijheid/achtergronden/achtergronddetail/_rp_kolom2_1_elementId/1_90676

keck66
keck663 mei 2011 - 7:14

Uhh... wie heeft precies geen recht om te herdenken, volgens Mei Li?

Maastricht2
Maastricht23 mei 2011 - 7:14

Wordt geschiedenis niet aldoor herschreven?

maclofty
maclofty3 mei 2011 - 7:14

Als ik al die verhalen lees over nationaal socialisme en 4 mei, zouden alle respondenten en dat zijn er hier nog al wat van de rechtse zijde, hun ogen uit hun hoofd moeten schamen. Ik vraag me af of deze lieden wel hersens hebben, wel goed hebben geluisterd naar de leraar of nog anders gezegd naar hun ouders of grootouders. Ik denk van niet of ze komen uit een omgeving waar niet werd gepraat over wat gebeurde in en na de oorlog. Er viel weinig over te vertellen of het werd stil gehouden omdat het niet zo fraai was. Ik wil me niet beperken tot wat dan ook, maar wel tot mijn leven 1934 tot heden. Daarin heb ik heel veel meegemaakt, crisis, oorlog, honger, armoede, verraad, opbouw, weer armoede, Indië, watersnoodramp (hielp mee) Nieuw Guinea (Zat er zelf 1953-54), IJzeren gordijn, vredesmissies, Cuba crisis (zat geconsigneerd op Curacao), moorden op Kennedy's en King en nog veel meer. De computer zien komen, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar toen ik weer naar school kon in 1945 waren 6 kinderen er niet meer, die waren omgekomen. Als er nu mensen zijn die durven te beweren dat men ook moet gedenken de (nationaal) socialisten, waarvan ik in mijn jeugd de ellende heb gezien, mijn vader is 2 maal verrader maar gelukkig op tijd ontkomen en dat allemaal bleek later door een Nationaal socialist. Kom nooit meer bij mij aan met zulke lariekoek om het maar netjes te houden. Ik ben op 4 mei 2 minuten doodstil en denk aan mijn 6 klasgenoten, mijn vrienden uit Nieuw Guinea en andere die hun leven gaven, of door de vijand verloren. omdat ze iets anders waren. Walgelijk vind ik het dat men zo over 4 mei durft te praten. Ik heb er maar 1 woord voor over "tuchtschool" voor minsten 10 jaar en levenslang ontzegging van het stemrecht. Bovendien, toch nog een toevoeging, blijf a.u.b. uit mijn buurt.

1 Reactie
maclofty
maclofty3 mei 2011 - 7:14

verrader moet zijn is 2 maal verraden !!!!

[verwijderd]
[verwijderd]3 mei 2011 - 7:14

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
flipse2
flipse23 mei 2011 - 7:14

Wat een logica!

JandeBoer2
JandeBoer23 mei 2011 - 7:14

Ik gedenk morgen de gevallenen door vanaf 19:00 u. bij de ingang tot de Waalsdorpervlakte met een bord te gaan staan, waarop staat: "De Haat en Xenofobie is nu zichtbaar, blijven we alweer toekijken hoe dit afloopt?"

2 Reacties
flipse2
flipse23 mei 2011 - 7:14

Held

Ginerted
Ginerted3 mei 2011 - 7:14

Misschien kun je als je dan tot je partijpolitieke gerief bent gekomen ter afsluiting solidair gaan voetballen op de Dam met wat van die bedreigden.

fjacobse
fjacobse3 mei 2011 - 7:14

Domme vraag misschien, maar waarom komt Vos er nou pas mee en niet bij de vorige dodenherdenking? Toen was het actueel geweest om inhoudelijk te verwijzen naar het programma van de VVD. Nu lijkt het allemaal een beetje op oude koeien uit de sloot halen omdat sinds Dunk de Godwin weer helemaal hip is.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten3 mei 2011 - 7:14

Zeg, slimbo, stond die beledigende Nationaal Socialisme-regel vorig jaar al in het partijprogramma van de PVV dan?

cormol
cormol3 mei 2011 - 7:14

Ik geeft toe lezen is moeilijk voor de PVV'er maar leest u het nog even na: "Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.” http://www.4en5mei.nl/herdenken/nationale_herdenking Tot die tekst is aangepast, is dat het gene wat wij gedenken. Die 1,5 miljoen zogenaamd zwijgende meerderheid van gekloonde Henkies en Ingridjes kan er dus beter het zwijgen toe doen. Misschien kan het Nationaal comité 4 en 5 mei een leescursus organiseren? Tenslotte zijn 1,5 miljoen burgers laaggeletterd en die kunnen slecht uit de voeten met een gecompliceerde tekst, zoals ook uit het verkiezingsprogramma van de PVV blijkt.

1 Reactie
objectivist
objectivist3 mei 2011 - 7:14

[Misschien kan het Nationaal comité 4 en 5 mei een leescursus organiseren] Dat kan denk ik nooit kwaad voor die groep. Wellicht kunt u zichzelf dan aanmelden voor een goede schrijfcursus. Want u stukje rammelt hier en daar nog wat, zoals u bij het nalezen zult ontdekken.

Ruimteaapje
Ruimteaapje3 mei 2011 - 7:14

Toch vreemd dat geen der PVV-adepten die hier zo regelmatig posten antwoord hebben gegeven op mijn eenvoudige vraag: hoe ziet de PVV dat überhaupt voor zich, bijvoorbeeld morgen op de Waalsdorpervlakte, waar ook honderden leden van het socialistisch en communistisch verzet zijn gefusilleerd. Zijn die doden plotseling daders? Moeten we om acht uur stilstaan bij hun slachtoffers? Nee, die opmerking in het verkiezingsprogramma van de PVV is typisch Martin Bosma en er helemaal op gericht om de PvdA te treiteren. En daar moet je 4 mei niet voor gebruiken omdat het over de rug van duizenden socialistische en communistische verzetsstrijders gaat die hun leven op het spel hebben gezet en hebben gegeven voor een vrij Nederland.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten3 mei 2011 - 7:14

Precies Timo ! Goed verwoordt. Zo zie ik het ook.

cormol
cormol3 mei 2011 - 7:14

Door mijn studie van het fascisme ben ik zeer goed ingevoerd en meen derhalve toch te weten dat de PVV al aan het Vierde Rijk toe is? Dat moet dan het rijk zijn van VVD-CDA-PVV. Net als het Derde Rijk zal dat rijk de duizend jaar niet halen. http://forum-voor-de-vrijheid.nl/forumdisplay.php?f=53

1 Reactie
cormol
cormol3 mei 2011 - 7:14

Deze reactie had betrekking op: Waren de nationalistische en socialistische verzetstrijders van WOII het nog eens over de Doorbraakgedachte, nu bestaat het socialistisch verzet uit herinvoering van de Verzuiling en de stichting van het Tausendjariges Multikulturelles Reich.

[verwijderd]
[verwijderd]3 mei 2011 - 7:14

Is er niet een "beledigingetje" te bedenken aan het Wilders en z'n kompanen die voorkomen dat ze hun gezicht laten zien bij welke herdenking dan ook omdat dan meneer de zaak gaat boycotten en ergens anders, al dan niet vergezeld van scheldpartijen, zijn volgelingen kan toespreken. Dan is iedereen gelukkig.

2 Reacties
TheRealHandyman
TheRealHandyman3 mei 2011 - 7:14

Misschien iets van spandoeken met het PVV logo en de tekst PVVdA ;-)

BillDuin
BillDuin3 mei 2011 - 7:14

Is er niet een "beledigingetje" te bedenken. ========================= Doe je best zou ik zeggen.

KeesNorge
KeesNorge3 mei 2011 - 7:14

Meli heeft wel een punt. Maar ze zou er ook bij kunnen vertellen dat het in de jaren 50 juist door oa de PvdA werd verboden om de socialistische verzetsheldin Hannie Schaft te herdenken. Mensen die het graf wilden bezoeken en kransen wilden leggen, werden met pantserwagens en stenguns tegengehouden.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman3 mei 2011 - 7:14

[Maar ze zou er ook bij kunnen vertellen dat het in de jaren 50 juist door oa de PvdA werd verboden om de socialistische verzetsheldin Hannie Schaft te herdenken.] Je hebt het over de koude oorlog, in 1951? Dat was het kabinet van destijds, dat dat verbood. De partijen die daar verantwoordelijk voor waren, waren KVP, PvdA, CHU en VVD. Hannie Schaft was communiste. Dat was destijds taboe...

matrix2
matrix23 mei 2011 - 7:14

Mei Li heeft het goed gezien. Zowel het nationaal socialisme als het socialisme hebben onnoemelijk veel slachtoffers gemaakt voor tijdens en na WO2.

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten3 mei 2011 - 7:14

O?

MrOoijer
MrOoijer3 mei 2011 - 7:14

Inderdaad, de PVV probeert iedereen te overtuigen dat al het slechte van links kwam, dus wordt alles wat links is verketterd. Oh sorry, dat heet tegenwoordig gedemoniseerd. Om het makkelijker te maken is alles wat links is ook socialistisch, want ach, dat communisten en sociaal-democraten een heel andere opvatting hebben is veel te ingewikkeld voor de simpele zielen waarop de PVV zich richt. Alles dus één pot nat. Jozef Stalin, Mao Zedong, Willem Drees, Che Guevara, alle Chileense vluchtelingen, Alexander Pechtold, Pol Pot, Job Cohen en de voormalige PSP. En vergeet Hitler niet, want die was ook links. Dat hij meteen alle socialisten, sociaaldemocraten en communisten in kampen flikkerde, heeft daar niks mee te maken. Hij noemde zich nationaalsocialist en dus was hij socialist. En dan die slachtoffers! Plotseling is héél rechts slachtoffer van links. Dat hun belastingcenten worden uitgegeven aan linkse hobbies: slachtoffer! Dat er een moskee wordt gebouwd: slachtoffer! Dat hoofddoekjes het straatbeeld verpesten: slachtoffer! Ach die rechtste zielige slachtoffers die zich gelijkstellen aan die 6 miljoen vermoorde Joden... Maar er is één ding dat ik niet snap in het nieuwe evangelie volgens de PVV: hoe kan het dan dat zo veel Joden in het begin van WO II ook "rood": socialist, communist waren?

mees.
mees.3 mei 2011 - 7:14

Wilders en zijn PVV hebben 4 en 5 mei diep besmeurd De geschiedenis zal uitwijzen wat voor een smerig politiek spel Wilders gespeeld heeft. Hoe dan ook....dat zal altijd terug te lezen zijn. Ik ben blij dat ik daar nooit ook nog nooit één moment deel van heb uitgemaakt van dat gedachtengoed. Wij zullen worden beoordeeld door de meest onafhankelijke rechter.... "De Geschiedenis" Die rechter is niet te wraken Wilders..... Je moet je diep schamen,voor eigen politiek gewin zo grenzen overschrijden.

1 Reactie
JohnnySack
JohnnySack3 mei 2011 - 7:14

Ik blijf hem mooi vinden, die onafhankelijke rechter "de geschiedenis" van jouw. "De geschiedenis" is geen rechter Mees. De geschiedenis is een reconstructie achteraf die wordt gemaakt door mensen met meningen en achtergronden die die reconstructie kleuren. Denk jij dat het Hitler nog wat uitmaakt dat hij het ultieme monster van de geschiedenis is geworden en met Wilders vergeleken wordt?

Ruud12
Ruud123 mei 2011 - 7:14

Veel bewegingen die op " isme" eindigen, hebben bloed aan hun handen. Denk aan fascisme, nationaal-socialisme, communisme, socialisme, islamisme, katholisisme, protestantisme. Is een socialist of een communist volgens Mei Li Vos nu een beter mens dan een fascist ? Hou toch op met die onzin. Al die bewegingen zijn verwerpelijk.

2 Reacties
hphilippens
hphilippens3 mei 2011 - 7:14

Deze reactie is toch van een simpelheid, die kan ik niet bevatten. Omdat ik uw reactie niet serieus kan nemen, ga ik verder niet op in. Ik teken alleen aan dat die niet passend is en een grote belediging betekent voor veel integere mensen.

JanB2
JanB23 mei 2011 - 7:14

Je vergeet het kapitalisme in je opsomming.

Sjaak3
Sjaak33 mei 2011 - 7:14

Is dit nu de dank van wilders en zijn vazallen aan mensen die juist het verzet leiden om nu als nationaal socialist te gaan uitmaken??? Kots misselijk wordt ik van deze bende. Alles wat er is opgebouwd hebben alle Nederlanders gedaan. Alleen de NSB ers hebben hier schromelijk gefaald. Net als toen is er heden `n vergelijk te maken. Ik vind dan ook dat Wilders en z`n trawanten hun mondje over de oorlog dicht moeten houden. Alle berichten van hun kant vind ik dat die moeten worden gecensureerd. Maar ja wat tellen mijn bevindingen nog bij deze onverlaten.

1 Reactie
dino_radja
dino_radja3 mei 2011 - 7:14

de NSBers hebben niet gefaald, ze geven nu gedoogsteun.

[verwijderd]
[verwijderd]3 mei 2011 - 7:14

Ik zag dat zinnetje uit het PVV verkiezingsprogramma enkele weken gelden pas voor het eerst. Wellicht kunnen we de doden het best herdenken door morgen naar het politiebureau te gaan aan aangifte te doen tegen de PVV wegens: "Op 4 mei gedenken wij de slachtoffers van het (nationaal) socialisme." op basis van deze democratisch tot stand gekomen wetgeving van onze democratische rechtstaat: Art. 137c: Hij die zich in het openbaar, mondeling of bij geschrift of afbeelding, opzettelijk beledigend uitlaat over een groep mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging of hun hetero- of homoseksuele gerichtheid. Art. 137d: Hij die in het openbaar, mondeling of bij geschrift of afbeelding, aanzet tot haat tegen of discriminatie van mensen of gewelddadig optreden tegen persoon of goed van mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun geslacht of hun hetero- of homoseksuele gerichtheid. Art. 147-147a: Hij die zich in het openbaar, mondeling of bij geschrift of afbeelding, door smalende godslasteringen op voor godsdienstige gevoelens krenkende wijze uitlaat.

1 Reactie
Maanlander2
Maanlander23 mei 2011 - 7:14

Laten we vasstellen dat wanneer het er niet zo van komt met die aangriftenstroom, u zichzelf hiermee belachelijk heeft gemaakt. Zullen we de dag van morgen dan maar afwachten?

Politiekbrandhout
Politiekbrandhout3 mei 2011 - 7:14

"" Citaat van Nine Nooter, directeur van het Nationaal Comité 4 en 5 mei; ” En dus is ook Geert Wilders welkom, ook (en juist) als hij er terecht op wijst, dat er ook andere ideologieën (en tevens religies) zijn die verantwoordelijkheid dragen voor veel (ook al zijn dat niet alleen Nederlandse) slachtoffers en dus waakzaamheid verdienen. Hij moet er alleen net als links geen politiek gewin uit proberen te halen voor de eigen club. Maar de kans om die fout te maken moet hij net als links die altijd al heeft gehad (en gemaakt wat mij betreft) wel krijgen. "" Ik krijg met bovenstaande uitspraak van die Nine Nooter het naargeestige gevoel dat hij op de hand is van Wilders en diens anti-islam gedachtegoed. En vanuit een conservatiefrechts denken weinig op heeft met links. Deze nu publiekelijk beschuldigd van het sinds 1945 "fout" misbruik maken van de Herdenkingen omtrent 4 en 5 mei. Zo'n vent hoort geen directeur van het Nationaal Comité 4 en 5 mei te zijn. Al is het alleen al vanwege zijn grote oogkleppen op.

3 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman3 mei 2011 - 7:14

Ik ben het wel met hem eens dat ook Wilders welkom is op 4 mei. Maar zijn argumenten vind ik inderdaad niet juist. Wilders is er welkom omdat op 4 mei alle oorlogsslachtoffers herdacht worden, door iedereen. Punt.

Ginerted
Ginerted3 mei 2011 - 7:14

Euuhh aardig die reacties op mijn post hier verderop onder hoor! Maar het citaat van Nine Nooter stond er boven. Wat jij aanhaalt is van mij. Blij dat sommigen hier het met mij eens is Wilders die in veel standpunten, maar niet alle, te bestreden (en dus niet fysiek) moet worden welkom is zoals het hoort.

clara51
clara513 mei 2011 - 7:14

["Ik krijg met bovenstaande uitspraak van die Nine Nooter het naargeestige gevoel dat hij op de hand is van Wilders en diens anti-islam gedachtegoed. En vanuit een conservatiefrechts denken weinig op heeft met links. Deze nu publiekelijk beschuldigd van het sinds 1945 "fout" misbruik maken van de Herdenkingen omtrent 4 en 5 mei. Zo'n vent hoort geen directeur van het Nationaal Comité 4 en 5 mei te zijn. Al is het alleen al vanwege zijn grote oogkleppen op."] 1. Nine Nooter is een vrouw 2. Zowel PVV als PvdA hebben volgens Nooter recht op hun eigen invulling 4 mei en het maken van hun eigen fouten 3. Zowel PVV als PvdA krijgen van Nooter op hun donder voor het wedstrijdje politiek slaatje slaan 4. Dus het tegendeel van partijdig, Nine Nooter Te snel gelezen en geoordeeld, denk ik.

[verwijderd]
[verwijderd]3 mei 2011 - 7:14

Uit het dagboek van Anne Frank: Lieve Kitty, ik hoop toch zo dat iedereen zich nou eens aanpast aan de dominante cultuur, en dat degenen die zich daar niet aan houden het land worden uitgezet. Ik hoop het toch zo.

1 Reactie
Joeri2
Joeri23 mei 2011 - 7:14

Waren joden nou politieke of economische vluchtelingen?

Bakoe
Bakoe3 mei 2011 - 7:14

4 mei is al net zo vervuild als het begrip holocaust en ww2. Diegenen die het werkelijk meegmaakt hebben, zijn of dood, of behoren tot een kliene minderheid die leeft in dr twillight zone tussen nu en toen. Na alle ellende die sinds 4 mei op deze wereld heeft plaatsgevonden, in naam van socialisme, communisme, liberalisme, conservatisme, heb ik geen enkele behoefte meer om mee te huilen met al die oprechte brave borsten die de periode 40-45 aangrijpen om zichzelf aan de goede kant van de mensheid te scharen. Ik ga van de zomer wel even naar het graf van Hannie, en bezoek Struthof aankomend najaar maar weer eens. (dag ome Ko) Dan zijn er niet zoveel van die goede mensen, dat is wel zo rustig.

1 Reactie
ElChe
ElChe3 mei 2011 - 7:14

Johannes laten wij ons de vierde mei afpakken door zo'n stelletje schorum. Nooit en nooit moeten we dit accepteren. Nooit en nooit moeten we in onze schulp kruipen. Dat is precies wat ze willen. Het fascisme moest toen, moet nu en moet in de toekomst ten aller tijde bestreden worden. Dus Johannes eis jouw plaats op de vierde mei op en laat je niet verdringen tot een van de nadagen door dat respectloze tuig.

BATikker
BATikker3 mei 2011 - 7:14

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft zich inmiddels uitgesproken tegen mevrouw Vos. Iedereen moet in verbondenheid samen kunnen zijn, zo stelt het Comité. Zeer verstandig.

1 Reactie
Politiekbrandhout
Politiekbrandhout3 mei 2011 - 7:14

Sorry, maar ik heb vanaf vandaag even geen binding meer met dat nationaal Comité 4 en 5 mei. Laat ze eerst maar eens hun oogkleppen afdoen, hun blinde vlekken wegpoetsen, en de grootste nationale verdeler-haatzaaier de toegang tot de herdenking weigeren. Die behoort alleen toe aan degenen die respectvol omgaan met het verleden en zich niet schuldig maken aan kwalijke geschiedvervalsing, etnisch discrimineren en haatzaaien. En al helemaal niet in de strekking van wat de nazi's deden.

harryw2
harryw23 mei 2011 - 7:14

De PVV-ers zoeken ruzie op bevrijdingsdag, door de socialisten te beschuldigen van oorlogsmisdaden in WO2. De PVV-ers misgunnen socialisten bevrijdingsdag. Nu kunnen we wel wijzen op het grote aantal communisten en socialisten die verzetstrijders van het eerste uur waren, maar het kwaad is geschied. De PVV neemt haar tactiek van geschiedenisvervalsing serieus. En net zoals in de 20-er jaren in Duitsland de nazi's deden proberen van links de zondebok te maken. (google maar eens op dolkstoot legende). Het Judenpartei/Partij van de Arabieren is alleen maar een extra bevestiging. Laten we hopen dat ze deze provocatie niet gaan doorzetten door te gaan rellen, of door anderen uit te dagen. Zoals Wilders enkele jaren geleden al zei, dat hij rassenrellen niet onwelkom zou vinden. Het is voor het eerst, dat ik me kan herinneren, dat bevrijdingsdag door het gedrag van een politieke partij een precaire gebeurtenis wordt. Laten we hopen dat de aanhang van de PVV zich tegen de partij keert in dit onsmakelijke detail. Het ontbreekt deze partij aan wijsheid, ze maken van de democratie een aanfluiting, en iedereen die de PVV verdedigt is mede verantwoordelijk voor het gedrag van deze partij zonder leden.

1 Reactie
hphilippens
hphilippens3 mei 2011 - 7:14

Rake reactie. Ik kan het alleen maar volledig met U eens zijn. U maakt duidelijk hoe kwalijk en omineus het gedrag van de PPVleider en zijn volgelingen is.

[verwijderd]
[verwijderd]3 mei 2011 - 7:14

370 reacties in één dag op dit bericht. Toch een teken dat het hoog zit....van beide kanten.... Mei Li is fout de PVV te bannen en de PVV is fout dit (een jaar geleden) op het verkiezingsprogramma gezet te hebben. Wat mij verbaast heeft is dat er in de media is dat er meer gesproken werd over de foute actie van Mei Li met in de achtergrond een, ach ja, niet goed van de PVV om het zo neer te zetten. Met zo´n klank van.....we kennen de PVV nu wel... (¡¡¡regelrechte geschiedvervalsing!!!!) De PVV was de hele dag onbereikbaar voor (ik moet toegeven dat ik alleen radio 1 luister maar die hadden wel wat gezegd als er verklaringen waren geweest in andere media) de nieuws agenten. In Spanje zeggen ze over dit soort gevallen "Es tirar la piedra y esconder la mano" wat wil zeggen dat je de steen gooit maar de hand verstopt. Wat neer komt op het meest laffe wat je doen kan. En wat doet Nederland...veroordeeld wederom de klokkenluider. Ik wil zoals Clara Legêne , en roep iedereen met gezond en democratisch verstand daartoe op, om niet de pesters aan te pakken maar eerst de meelopers. Iedereen moet er wel een of twee of meer kennen. Praat met ze , laat ze zien hoeveel pijn ze doen aan mensen die dat helemaal niet verdiend hebben, vraag ze waarom ze dat doen een neem met intelligentie en waarheid hun beweegreden weg. Laten de we kopstukken van de PVV isoleren en zonder achterban laten en daarmee het nut van de PVV wegnemen. Het gelul is over. Hier in Joop! "nos estamos comiendo nuestras pollas" (zoek de betekenis maar zelf op), we prediken voor eigen parochie. Ik denk dat als we dat niet kunnen bewerkstelligen in een grote actie van bewustwording in de trant van adopteer een PVV-er en laat ze zien dat er een geweldig leven is met alles wat we hebben in Nederland. Laat ze met onze argumenten tot de realiteit komen dat Nederland "anno nu" zo is en dat er niets is om bang voor te zijn ¡¡See the positive way of life!! Laat ons zorgen voor de meelopers... het waren er 1,5 miljoen (dus degene die niet op de PVV gestemd hebben zijn stukken meer) maar volgens Maurice zijn het er geloof ik al minder.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten3 mei 2011 - 7:14

Prachtige reactie Marc. Buiging en Petje af. : ))) Maar ik hoef geen PVV-stemmers te adopteren. Ik spreek ze namelijk letterlijk overal. Ik doe al wat je vraagt. Ik heb ondertussen ondekt dat een vriendelijk gesprek onvoldoende is. Als ik de problemen opnoem, dit onderbouw met voorbeelden en zonder 'harde woorden op harde toon', bijven ze me glazig aankijken, doen het af als onzin (...) of knikken meewarig. Het is iets van lange adem. Ik wens ons veel geduld toe. : )

JoopSchouten
JoopSchouten3 mei 2011 - 7:14

Mei Li je zei bij P&W: 'Hero Brinkman noemde mij in het bijzijn van een journalist een Moffenhoer'. Tja.... Ik vind Hero en domme lul. We weten beide, en de lezers, wie gelijk heeft. Het is alleen zo vervelend je gelijk ook te krijgen. : )

2 Reacties
Politiekbrandhout
Politiekbrandhout3 mei 2011 - 7:14

"" Mei Li je zei bij P&W: 'Hero Brinkman noemde mij in het bijzijn van een journalist een Moffenhoer'. Tja.... Ik vind Hero en domme lul. "" > Ach, laten we eerlijk zijn, die "Mei Li" is ergens ook een ietsje pathetische ex-politica. Zo goed was ze nu ook weer niet in de Tweede Kamer. Had vaak ook alleen een zwaar populistisch debatspraatje of kamervraag voor de bühne. En vertelde ze bij P&W ook niet duidelijk dat ze de meeste PVV-ers in de Tweede Kamer best wel aardige mensen vond ?! Er ook regelmatig een gezellig praatje en borreltje mee dronk ! Met diegenen van een moderne extreemrechtse partij die regelmatig zeer kwalijke dingen zeggen in de Kamer en in de media. Wilders heeft zichzelf en zijn partij groot gemaakt, maar beiden zijn ook groot geworden met veel hulp van de persmedia en zijn zogenaamde politieke tegenstanders. Die maar al te graag zijn populistische spel meespelen om er zelf ook beter van te worden. " We verdienen er lekker aan en we zijn gelukkig autochtoon blank en geen moslim, asielzoeker of arbeidsimmigrant", is hun heimelijke genoegelijke gedachte. Of je als burger/kiezer nu door de kat of de hond wordt gebeten, bedriegers en toneelspelers blijven het, die politici. Van links naar rechts en andersom.

Bagus
Bagus3 mei 2011 - 7:14

Ik sla aan op de uitspraak van HB dat Mei Li Vos een "moffenhoer" zou zijn. Weet je wat ik daaraan nog het ergste vind ? Geert Wilders gebruikt groffe taal vooral als een politiek instrument. Dat kan iedereen zelf vaststellen. En hij kan daarop door een ieder ook politiek beoordeeld worden. Gevaarlijker dan GW is echter HB. Hij is een echte "tukang pukul" (Jan de Mepper) en een grofbek uit innerlijke drang. Dat slag mensen is politiek gezien doorgaans een ongeleid projectiel. Het heeft zichzelf niet in de hand. Maar het is o zo populair bij 'de massamens die geen geestelijke waarden erkent'. HB en "democratisering" ?? Mijn inschatting is dat die combinatie politiek gezien een explosief mengsel wordt en pas echt gevaarlijk zal zijn voor Nederland. Laat ons vanavond stilstaan bij de historische belofte "nooit weer" en bij allen die in de strijd tegen de Nazi-dictatuur of als onschuldig slachtoffer ervan zijn gevallen of vermoord. Dat mijn persoonlijke inschatting op dit punt niet spoort met die van vele ande Nederlanders is gewoon een feit. Terecht daarom dat het OC in haar uitspraak zegt niemand van de dodenherdenking te willen uitsluiten. Die beslissing ("uitsluiten") is, vind ik, inderdaad niet in de eerste plaats aan het OC. Maar dat gezegd hebbende betekent niet dat mijn wantrrouwen tegen de PVV-prominenten en hun betrokkkenheid nij de dodenherdenking verdwenen is. Veronruste Nederlanders moeten het doen en laten van deze personen daarom (nog) steeds nauwkeurig in de gaten houden. Een zware belofte ("nooit weer") vraagt de grootste waakzaamheid. Wantrouwen is daardoor op zijn plaats. Dat is geen partijpolitiek, maar voor mij een maatschappelijke plicht van elke echte democraat en humanist.

[verwijderd]
[verwijderd]3 mei 2011 - 7:14

Stalin=leider van de 'Union of Soviet Socialist Republics' DDR=Duitse Democratische Republiek Als je stelt dat Stalin een 'socialist' was, dan kan je evengoed zeggen dat Erich Honecker een 'democraat' was. Stalin was een dictator. Dat hij zich verstopte achter het woord socialisme doet weinig ter zake. Honecker was een dictator (of proxy dictator). Dat hij zich verstopte achter het woord democratie doet weinig terzake. De PVV weet als geen ander dat het om beleving gaat, niet om inhoud.

1 Reactie
TheRealHandyman
TheRealHandyman3 mei 2011 - 7:14

Met dat verschil dat het Stalinisme daadwerkelijk op het socialisme van Marx gebaseerd is. Dat we dit later anders proberen te interpreteren veranderd niet wat het was.

[verwijderd]
[verwijderd]3 mei 2011 - 7:14

Ik weet niet wie slachtoffers van het socialisme moeten zijn. Henk en Ingrid die een Marokkaanse buurman hebben gekregen en nu langs een moskee fietsen? Zulke provincialen vind ik meer een slachtoffer van hun eigen onvermogen wat van hun leven te maken.

1 Reactie
Michiel Online
Michiel Online3 mei 2011 - 7:14

"Zulke provincialen vind ik meer een slachtoffer van hun eigen onvermogen wat van hun leven te maken." Ja daar ben ik het wel mee eens. Het is 1 ding om je kritiek te mogen uiten, maar een ander ding om dat te uiten en te weten waar je zelf staat en gaat. Moslims zijn ook maar mensen, als een moslim dat niet begrijpt maar een niet-moslim wel dan ben je een stap voor als niet-moslim :). That's the point. Pacifisme kent vele vormen en structuren.