Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Vollenbroek: optreden Rutte ‘kortzichtig, misleidend en rampzalig’

Natuurorganisaties maandag om tafel met Johan Remkes
Joop

Waarom PvdA en GroenLinks toch willen regeren met Rutte

  •  
23-05-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
51026125712_1cc9859a3e_c

© cc-foto: Gerard Stolk

De twee linkse partijen zullen tot de conclusie zijn gekomen dat ieder alternatief erger is.
Het ziet ernaar uit dat PvdA en GroenLinks zullen toetreden tot het nieuwe kabinet onder leiding van Mark Rutte. Waarom willen ze dat eigenlijk? Is het niet vreselijk hypocriet om eerst een motie van wantrouwen tegen Rutte te steunen, om vervolgens met hem een coalitie te vormen? Daar valt inderdaad het nodige op aan te merken. Maar de twee linkse partijen zullen tot de conclusie zijn gekomen dat ieder alternatief erger is.
In de oppositiebankjes plaatsnemen betekent opnieuw vier jaar (of zolang als de regeerperiode duurt) niets in de melk te brokkelen hebben. Oppositiepartijen kunnen wel moties en amendementen indienen, maar die halen alleen een meerderheid als de regeringsfracties het goedvinden. Verder staan oppositiefracties aan de zijlijn. Ze mogen hard roepen dat het allemaal anders moet, maar enige invloed op dat proces hebben ze niet.
Bovendien is het altijd maar afwachten of de kiezers na vier jaar hun principiële houding belonen. De PvdA (op 17 maart op negen Kamerzetels blijven steken na de grootste verkiezingsnederlaag aller tijden) en GroenLinks (zes zetels verlies) hebben daarmee recentelijk geen prettige ervaringen opgedaan.
Ook nieuwe verkiezingen bieden geen perspectief. Om te beginnen is het zeer de vraag of die überhaupt zullen plaatsvinden, want tot dusver wil een ruime Kamermeerderheid dat niet. En áls het al gebeurt zal de VVD volgens alle peilingen opnieuw als veruit grootste eindigen, terwijl links het nogmaals slecht zal doen. Niet iets om naar uit te kijken dus. Een minderheidskabinet zou een uitkomst kunnen bieden, omdat de oppositie dan wel een zekere macht heeft. Maar dat zo’n minderheidsregering aantreedt is onwaarschijnlijk. In elk geval kunnen partijen die er niet aan deelnemen de komst ervan niet afdwingen. Over fantasieoplossingen, zoals een VVD-loze coalitie van zeven partijen onder leiding van D66-leider Sigrid Kaag, hoeven we het hier denk ik nauwelijks te hebben.
Blijft over: zelf regeren. Misschien met tegenzin, maar andere opties zijn er niet. Daar komt bij dat de omstandigheden het naar verwachting wat minder onaantrekkelijk maken om op het pluche plaats te nemen. Drie van de vijf potentiële regeringspartijen – namelijk PvdA, GroenLinks en D66 – zullen over veel dingen min of meer hetzelfde denken (klimaat, EU, immaterieel beleid). Als het gaat om de sociaaleconomische koers neigt D66 meer richting VVD en CDA, maar er zijn wellicht toch enkele nuanceverschillen.
Rutte zal zeker niet staan te springen om twee linkse broederpartijen (PvdA en GroenLinks dus) in zijn kabinet te verwelkomen. Maar door alles wat er de afgelopen weken is gebeurd zal hij vermoedelijk niet al te hoog van de toren kunnen blazen. Hij mag al blij zijn dat hij weer premier wordt. Heel veel inhoudelijke eisen zal hij wel niet kunnen stellen.
Of het CDA ook meedoet met Rutte IV is nog onduidelijk. Partijleider Wopke Hoekstra durft het vooralsnog niet aan de ziek thuiszittende Held des Vaderlands Pieter Omtzigt te bruuskeren. Zou er een schisma ontstaan in het CDA, dan heeft Hoekstra een groot probleem. Het staat echter lang niet vast dat Omtzigt het zover zal laten komen. Hij is sinds 2003 (met een korte onderbreking) CDA-Kamerlid. In al die tijd heeft hij zich niet ontpopt als een opstandige breker, maar zich juist steeds geschikt naar de partijlijn. Tot vervelends toe is hij vergeleken met een pitbull die wel blaft maar nooit doorbijt. Zou hij dat deze keer wel gaan doen? Hoekstra, die via whatsapp, telefonisch en misschien ook wel lijfelijk contact met Omtzigt heeft, waagt het tot dusver niet de gok te nemen. Maar dat Wopke dolgraag wil gaan regeren, daarover hoeft geen enkele twijfel te bestaan.
Mijn inschatting is dat Rutte IV (met VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks dus) er uiteindelijk wel zal komen. Of het de rit zal uitzitten, met parlementaire enquêtes over het toeslagenschandaal en de coronacrisis in het verschiet, weet uiteraard niemand. De kans lijkt me niet zo groot.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (96)

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 mei 2021 - 11:57

Als ze meedoen hebben ze niet meer invloed, dat is een veronderstelling, meer niet. Vanwaaruit die veronderstelling/wens is laat ik in het midden.

Libertain
Libertain25 mei 2021 - 7:15

Mooi verhaal van Fons Kockelmans die helder aangeeft wat is de belangrijkste reden dat in ons land principieel geen linkse oftewel sociale politieke beweging, oftewel sociale oppositie bestaat. Neoliberaal-Pars-Groen vervangt het oude Pars, he?

2 Reacties
Kuifje3
Kuifje325 mei 2021 - 12:47

@Libertain: De enige echte oppositie komt van Wilders, maar daar zijn ook niet alle kijkbuiskinderen even blij mee.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 mei 2021 - 11:53

Hoezo Wilders? Die stemt altijd met de VVD mee.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin24 mei 2021 - 20:24

“Verder staan oppositiefracties aan de zijlijn. Ze mogen hard roepen dat het allemaal anders moet, maar enige invloed op dat proces hebben ze niet.” Dat is als vloeken in de sp kerk, wordt met hard schreeuwen vanaf de zijlijn gecompenseerd voor de gelovigen en m.n. andere linkse partijen van verraad beschuldigen als socialisme kampioenen, gaat als gods woord in een ouderling, de achterban is dik tevreden met deze schijnconstructie, standpunten die garant staan voor het afwijzen van de sekte te over, doen ze met het doel niet te worden betrokken bij regeringsdeelname, en altijd dat gezeur dat de pvda hun handje niet heeft vastgehouden terwijl ze er alles aan doen om buiten de boot te vallen, nou vind ik dat verder best want die partij is voor niemand aantrekkelijk, destructief en vals. Het beeld dat kiezers hebben gehad, dat de pvda ondergeschikt was in Rutte 2 is zo hardnekkig dat daar geen kruid tegen gewassen is, te wuft voor woorden, de “linkse” kiezer is niet veel beter dan de stemmers op Baudet, ze gingen naar d’66 en Klaver, de sp lieten ze links liggen, verloor een zetel, aan het linkse gevoel van de kiezer kan het dus niet hebben gelegen, desalniettemin blijven onze linkse kampioenen het beeld koesteren dat de pvda links heeft verraden, het enige belang dat hen rest is d.m.v. enquêtes politici proberen op te hangen, hun bestaansrecht, ik vind dat lage politiek.

Mokker
Mokker24 mei 2021 - 17:27

Waarom zou de VVD niet beide partijen accepteren? Bij elkaar opgeteld zijn het niet heel veel zetels, dus niet heel bedreigend, en zo kan Rutte links toch wijs maken dat ze gehoord worden.

1 Reactie
Bastet2
Bastet224 mei 2021 - 18:58

'En zo kan Rutte links toch wijs maken dat ze gehoord worden.' Volgens mij komt het er vooral op neer dat ze jou van alles wijs kunnen maken. Door alleen naar het aantal zetels te kijken geef je er blijk van er niets van te snappen.

Michaela2
Michaela224 mei 2021 - 9:36

Gaat ‘m sowieso niet worden. Kaag kan dit wel lanceren om al die linkse kiezers, die ze van GL etc heeft afgesnoept te pleasen, maar VVD- en CDA-achterban ziet dit met ongekende cijfers van ca 80% niet zitten.

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje325 mei 2021 - 12:50

@Michaela: precies. Zie de peiling van de Hondt (lid van de PvdA, maar dat terzijde) van afgelopen zondag. Dat was behoorlijk duidelijk.

Bastet2
Bastet224 mei 2021 - 9:15

Ik vind het bepaald geen overtuigend verhaal. Negen jaar geleden heeft de PvdA al de fout gemaakt om achterlijk VVD beleid te faciliteren en die partij betaalt daar nog altijd de prijs voor. Waarom zou je die fout nu in Godsnaam herhalen? Voor wat korte termijn gewin en het afschaven van de allerergste randjes? En wat groene fooien? Om vervolgens helemaal weggevaagd te worden? PvdA en GroenLinks zouden in een dergelijk kabinet vooral dienen als schaamlap voor D66, Kaag wil die partijen graag medeverantwoordelijk maken. Ik zou mijn knopen tellen en de komende vier jaar, of waarschijnlijk veel korter, gebruiken om echt los te komen van de erfenis van Rutte II. Laat de geloofwaardigheid van de liegende premier vooral het probleem blijven van D66 en het CDA.

2 Reacties
Kuifje3
Kuifje325 mei 2021 - 13:00

@Bastet: zaken als de Participatiewet en het Sociale Leenstelsel kwamen toch echt uit de koker van de PvdA. Ik meen dat ook de Verhuurdersheffing daar geweldig werd ontvangen. BTW heffen bij de pensioenfondsen... hoe verzonnen ze het, maar de rijken moesten de crisis betalen.

Pater
Pater26 mei 2021 - 0:18

@Kuifje Ik meen zelfs dat W.Bos de verhuurdersheffing zelf had bedacht. @Bastet We kunnen ons geen vier jaar oppositie meer veroorloven. Er moet nu echt wat gebeuren.

Drostemannetje
Drostemannetje24 mei 2021 - 8:41

PvdA en Groenlinks hebben onlangs flink verloren. Het zou niet passen om deze 2 mee te laten doen. Een minderheidskabinet zou het beste zijn.

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje325 mei 2021 - 10:03

Ik denk dat dit zo ongeveer wel de enige optie is voor een stabiele regering momenteel. Een andere optie zou een zakenkabinet kunnen zijn, maar daar willen de meeste partijen nog niet aan beginnen.

adamgmail
adamgmail24 mei 2021 - 8:22

Als Pvda en GL een standpunt willen maken dan moeten zij aangeven dat regeren met VVD mogelijk is maar dan zonder Rutte. Want met Rutte in VVD is PvdA en GL niet in staat om iets in te brengen. Hij is gewoon te arrogant en glad om vat op te krijgen.

2 Reacties
Thuru
Thuru24 mei 2021 - 14:23

Okee, dan wordt het een kabinet zonder PVDA en GL. Dan maar is JA21 proberen ofzo.

Bastet2
Bastet224 mei 2021 - 18:55

Mensen die echt geloven dat Ja21 een serieuze optie is zijn naïevelingen die niks van de politieke realiteit begrijpen. Natuurlijk, een partij als de VVD zal er geen probleem in zien om voor de zoveelste keer een alliantie met extreemrechts aan te gaan. Dat zou bepaald niet de eerste keer zijn. Maar voor D66 is dat echt geen begaanbare weg.

P Haan
P Haan24 mei 2021 - 7:47

Niemand wil Groen Links, dus die route loopt dood. PvdA lukt wel, maar die moet ingekocht worden met beloftes. GL zal het laatste restje ziel op moeten graven en verkopen om deel te mogen nemen.

De Lieve Heer
De Lieve Heer24 mei 2021 - 1:30

Het Paard van Troje probeert links de volgende verkiezingsnederlaag aan te praten.

Pater
Pater23 mei 2021 - 23:49

Hoe kwalijk de afgelopen 10 jaar onder Rutte ook zijn geweest: de situatie is zowel sociaal als wat betreft klimaatverandering te ernstig om aan de kant te blijven staan. De slechte verkiezingen worden deels gecompenseerd door de paradigmaverschuiving: het neoliberalisme is op z'n retour. PvdA en GL moeten wel herkenbaar blijven en zich niet met de regering identificeren. Zo niet, dan verliest hun inbreng in de regering aan kracht. De fractieleiders moeten in elk geval niet in de regering gaan zitten.

2 Reacties
Libertain
Libertain25 mei 2021 - 8:17

@Pater, ("Hoe kwalijk de afgelopen 10 jaar onder Rutte ook zijn geweest: de situatie is zowel sociaal als wat betreft klimaatverandering te ernstig...") Blijkt dit de definitie voor "Rutte - bedrijfsfunctie elders" te zijn?

Pater
Pater26 mei 2021 - 0:19

Als onze lieve heer daar toch eens voor zou kunnen zorgen ...

Paul250371
Paul25037123 mei 2021 - 18:38

Klaver faciliteer Rutte niet. PVDA, doe het niet. Laat de misdadige leugenaar maar formeren. Je kan niet instappen want dan ben je medeverantwoordelijk voor hun gajespolitiek.

7 Reacties
Oki Doki
Oki Doki23 mei 2021 - 19:38

De alternatieven zijn erger. Het is het beste dat de PvdA en GroenLinks meedoen want als ze niet meedoen dan hebben ze helemaal geen invloed op het kabinetsbeleid. Ook zullen de formerende partijen gedwongen worden om met rechtse partijen in zee te gaan en dan hebben we pas echt een probleem in Nederland, en dan vooral de minder bedeelden en zieken, die het het zwaarst te verduren krijgen.

Kuifje3
Kuifje323 mei 2021 - 22:34

@Paul: Klaver heeft de wind fors tegen. Zijn Obama-act werkt niet meer, Halsema verliest snel aan populariteit door haar beleid in Amsterdam en de stokpaartjes zoals biomassa en windmolens blijken niet zo populair meer te zijn. Hij moet iets bedenken om zijn vrije val te stoppen. Het maakt niet uit voor zijn populariteit als hij niet mee gaat regeren... dan zakt hij nog verder weg. Meeregeren zou een kans kunnen zijn om zijn groene gezicht wat op te poetsen. Als hij het goed zou doen dan zou heel links daardoor zomaar weer de weg omhoog in kunnen zetten. Ja, hij helpt Pinokkio aan een nieuwe periode van macht, maar die komt er toch wel helaas.

Voetlicht
Voetlicht24 mei 2021 - 8:31

''Je kan niet instappen want dan ben je medeverantwoordelijk voor hun gajespolitiek.'' Ook als PvdA en GL niet in Rutte4 kabinet op het pluche gaan zitten maken ze zichzelf waarschijnlijk weer medeverantwoordelijk voor rechts Rutte beleid. Het zijn immers steeds weer de ''progressieven'' die Rutte in het zadel houden, met name op die momenten dat ze wel degelijk in de gelegenheid zijn om er een eind aan te maken. Neem bijvoorbeeld het Lenteakkoord in 2012. https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_begrotingsakkoord_van_26_april_2012 De PVV kapte met gedogen van Rutte1 omdat het allemaal te a-sociaal werd en gegarandeerd zijn er dan wel ''progressieven'' als GL en D66 die Rutte aan de macht houden. In Rutte2 neemt de PvdA die ''verantwoordelijkheid'' over en in Rutte3 dus weer D66. De stoelendans met Rutte als spelleider is compleet en klaar voor de volgende ronde. Welke ''progressieven'' daarbij nu wel of niet in Rutte4 op het pluche mogen zitten maakt niet uit, rechts Rutte beleid krijgt steeds net genoeg steun.

LaBou
LaBou 24 mei 2021 - 10:08

"Het is het beste dat de PvdA en GroenLinks meedoen want als ze niet meedoen dan hebben ze helemaal geen invloed op het kabinetsbeleid." Als ze wel meedoen voeren ze braaf het VVD-beleid uit. Dat zou je inmiddels moeten weten met de regeringsdeelname van de PvdA in Rutte II nog redelijk vers in het geheugen. Tenzij je natuurlijk de aandachtsspanne hebt van een goudsvis. Dus waar is dan dat verschil?

Kuifje3
Kuifje324 mei 2021 - 12:44

@LaBou: Het verwijt is inderdaad dat PvdA het beleid van de VVD heeft uitgevoerd. Veel plannetjes kwamen toch echt van henzelf. Het probleem zit vooral in de beeldvorming. De VVD heeft kennelijk beter kunnen uitleggen dan de PvdA wat er gedaan is. Ook speelt het verwachtingspatroon een grote rol. Wat dat betreft zou het voor veel partijen verstandig zijn een wat minder grote broek aan te trekken. Kijk bijvoorbeeld naar de PVV. Je kan wel roepen dat je alle Marokkanen het land uit wil, maar dat gaat natuurlijk niet gebeuren als de PVV mee gaat regeren. De grootste fout van de PvdA was dat ze hun voorman vervangen hebben door een softie. Samsom was denk ik een veel betere debater geweest en hij had de nederlaag wellicht grotendeels kunnen voorkomen.

LaBou
LaBou 24 mei 2021 - 16:06

Misschien komt het inzicht in de realiteit als kuifje zich wat beter inleest: https://www.groene.nl/artikel/tien-jaar-bv-nederland

Kuifje3
Kuifje325 mei 2021 - 11:39

@Tsja LaBou, als ik u een linkje stuur van de Telegraaf, gaat u dat dan lezen?

WeesGeenKees
WeesGeenKees23 mei 2021 - 18:25

Samenwerken met een corrupte, criminele, incapabele, psychopathologische leugenaar..... hoe gek moet je dan wel niet zijn als PvdA en GL. Dan ben je misschien nog wel fouter dan de foute Mark 'Pinokkio' Rutte.

3 Reacties
Oki Doki
Oki Doki23 mei 2021 - 19:36

Als GroenLinks en de PvdA in het kabinet zitten dan kunnen ze Rutte misschien een beetje op het rechte pad houden. In de oppositie hebben ze geen enkele invloed op het kabinetsbeleid.

Jozias2
Jozias224 mei 2021 - 10:03

@weesgeenkees Rutte zal in de afgelopen 10 jaar echt wel zijn fouten hebben gemaakt, net als een ieder en zeker net als iedere andere politicus, maar u maakt er nu echt een karikatuur van. De PvdA en GL hebben maar 1 taak en dat is om zoveel mogelijk te bereiken in het belang van hun achterban. En als ik terugkijk naar de afgelopen 4 jaar dan is die taak niet te realiseren in de oppositie.

Mokker
Mokker24 mei 2021 - 17:31

Als Klaver zo goed zou kunnen liegen als Rutte zou hij het doen, zijn nep-principiële verhaaltjes voor de bühne zijn flinterdun.

Ryan2
Ryan223 mei 2021 - 16:35

Er is echt geen chocola van te maken. Nederland is politiek te verdeeld, om op de oude manier verder te gaan. Tijd voor minder centrale overheid, en meer regionaal regelen. Dag Den Haag.

6 Reacties
noorloosn2
noorloosn223 mei 2021 - 20:28

Gezien het niveau van lokale en provinciale besturen is het een "choise between a rock and a hard place"

Kuifje3
Kuifje323 mei 2021 - 22:43

@Ryan: U heeft gelijk vrees ik. Er moet iets gebeuren. We moeten Den Haag “omdenken”. Een optie zou een beperkte kiesdrempel kunnen zijn of een verdeling in districten of provincies waardoor een aantal kleintjes vanzelf zal verdwijnen of juist fors groter zouden kunnen worden. Denk bij die variant aan een partij als de SGP die op de Veluwe en in Zeeland relatief groot is. Ook zou een zakenkabinet kunnen werken of anders een minderheidskabinet. Een ultieme verandering zou kunnen zijn dat er een kabinet gevormd moet worden met de grootste partijen. Als de drie grootsten dan geen meerderheid hebben dan komt daar automatisch de vierde bij, enzovoorts. Ik ben alleen bang dat deze variant onbespreekbaar (en onwerkbaar) zal zijn.

Pater
Pater23 mei 2021 - 23:51

Waarom zou de regio minder verdeeld zijn? N-Brabant en Limbiurg hebben de meest instabiele provinciebesturen ooit. De decentralisatie van vele taken naar de gemeenten heeft rampen veroorzaakt. De logica ontgaat me volledig.

Kuifje3
Kuifje324 mei 2021 - 12:36

@Pater: doordat zetels per regio worden verdeeld zijn er per keer minder zetels te verdelen. Stel bijvoorbeeld dat je per provincie stemt dan zou Groningen met 583.000 inwoners er pakweg 5 zetels kunnen verdelen. Ik schat in dat het er dan 1 voor de VVD, 1 voor D66, 1 voor de PVV, 1 voor GL en 1 voor PvdA zouden zijn. Vergeef me als het net anders zou zijn. Zo zal je zien dat de kleintjes er minder aan te pas zouden komen en je dus een natuurlijke kiesdrempel krijgt. Bijkomend voordeel zou zijn dat in de kamer er een meer evenwichtige verdeling zou zijn qua regio. Het gaat natuurlijk niet gebeuren, maar ik vind het wel een mooi idee van mezelf.

Pater
Pater24 mei 2021 - 15:42

@Kuifje Heerlijk, die tevredenheid, zo vaak komen we dat niet tegen. Jouw model heeft overigens niks te maken met decentralisatie van de centrale macht naar de regio's. Het model heet: districtenstelsel, vroeger bestond dat ook in NL. Van Mierlo was er ook erg voor, D66 tegenwoordig niet meer. Als je het kleine partijen moeilijker wilt maken zou je ook een kiesdrempel in kunnen voeren. Die is nu gesteld op 1/150e deel van de stemmen, je zou er bijv.. 2 % van kunnen maken. In Duitsland is die drempel 5%.

Kuifje3
Kuifje324 mei 2021 - 17:15

@Pater: van Mierlo zag het goed. Ik heb ook op hem gestemd, maar dat terzijde. Een drempeltje van 2% zou wellicht ook al een verbetering kunnen zijn. D66 zoals dat zich tegenwoordig presenteert lijkt totaal niet meer op de partij van vroeger.

JoostdeV
JoostdeV23 mei 2021 - 16:15

Het zou kunnen werken als PvdA en GL vanaf het begin inzetten op volledige transparantie. Ze moeten dan de beerputten en lijken in de kasten van de ministeries in alle openheid voor het voetlicht brengen. Ze hebben ook een goed onderbouwd verhaal nodig waarmee herhaling kan worden voorkomen. Niet in de laatste plaats om het eeuwig ontevreden en klagende extreem rechts de wind uit de zeilen te halen. Als de VVD niet mee wil in de hervormingen, klapt uiteraard het kabinet. De linker vleugel heeft dan een sterk verhaal in de volgende verkiezingen: Een Rutte kabinet is voor de zoveelste keer geklapt op fout beleid uit het verleden. Wij zijn hebben de overheid transparant gemaakt en bieden de oplossingen voor een beter Nederland. Meegaan in de hermetische coalitievorming en om machtsbehoud medeplichtig worden aan het toedekken en mooipraten van de gevolgen van de afbraak van het openbaar bestuur is de nagel aan de doodskist van het linkse blok en koren op de molen van de extreem rechtse populisten.

1 Reactie
Pater
Pater23 mei 2021 - 23:53

Met de laatste alinea ben ik het volledig eens. De eerste alinea is een overschatting van de kracht van 17 zetels.

Gerygrr
Gerygrr23 mei 2021 - 14:54

Speculeren maar! De uitgangspunten zijn discutabel. Rutte is niet gelijk aan de VVD. Ik zocht naar oud VVD leiders, qua achterban vergelijkbaar met Rutte, Ik kwam uit bij Ed Nijpels, ooit 36 zetels als partijleider en nooit premier geweest. Verder blijf ik erop hameren, dat er 20% mensen niet stemmen, geen keuze kunnen of willen maken. Hopelijk gaat Mariëtte met groepjes gelijkgezinden praten zonder aannames van wie wel of niet met elkaar zou willen regeren. Eerst goede plannen en dan kunnen daarna de vakministers aan de slag….. Een minister Levi bijvoorbeeld.

3 Reacties
Jozias2
Jozias224 mei 2021 - 10:05

@Grijsje Die 20% heeft wel gestemd. Die hebben gezegd: het maakt ons geen bal uit. We laten het over aan de 80% die wel hebben gestemd.

Gerygrr
Gerygrr24 mei 2021 - 10:38

Jozias, Dat is uw interpretatie. Ik weet, dat het de meesten wel veel uitmaakt. Ze hebben elk geloof in politici verloren. Hun redenering: ik maak mezelf niet medeplichtig aan weer een kabinet Rutte.

Gerygrr
Gerygrr24 mei 2021 - 13:04

Bovendien zijn oudkiezers het beu, dat anderen hun stem als het ware kapen en geloven dat zij daarmee het mandaat van de kiezer hebben gekregen. Ik denk dan aan Samsom…..ofwel het trauma van de verkwanselde linkse stemmen.

Rutger Groot
Rutger Groot23 mei 2021 - 14:23

Rutte gebruikt GL en PvdA om aan D66 (die graag wat meer over links wil) aan te tonen dat we toch over rechts moeten. GL en PvdA zijn te veel woke en grachtengordel geworden en hebben een eenzijdige kijk op de bijvoorbeeld de energietransitie. Allemaal luchtfietserij die niet gerealiseerd kan worden. We missen een sterke middenklasse partij om een sterke coalitie in het midden te vormen.

7 Reacties
vdbemt
vdbemt23 mei 2021 - 15:23

En dan kennelijk wel een middenklassepartij die een energietransitie onzin vindt.

Rutger Groot
Rutger Groot23 mei 2021 - 15:45

Nee een middenpartij die realistische keuzes maakt mbt gas en kernenergie en dat laatste niet bij voorbaat uitsluit

vdbemt
vdbemt24 mei 2021 - 8:05

Sorry. Ik was niet volledig. Ik bedoel: een middenpartij die feitelijk een energietransitie onzin vindt en daar alleen met in andere vorm bedreigende oplossingen wil komen. Neem nou ook de verbreding A122 en A27 ten koste van de Amelisweerd. WAAROM? Corona heeft de verkeersdrukte aanzienlijk teruggedrongen. Het zal wel weer iets meer worden. Maar niet naar wat het was. De noodzaak, zo die er al was, is weg. Maar nee hoor. De VVD wil asfalt uit blijven rollen. Natuur blijven verpesten. Niet ook meer investeren in het schonere OV. Om ook zo de verkeersdrukte lager te houden.

vdbemt
vdbemt24 mei 2021 - 8:06

A12 en A27

Kuifje3
Kuifje324 mei 2021 - 13:40

@vdBemt: U noemt precies een stuk weg waar verbreding nog steeds hard nodig is. Een alternatief zou zijn om een andere route te maken, maar ook dan ga je door bosgebied. Ik heb bij dit soort onderwerpen vaak het idee dat linkse partijen/mensen er wat te dogmatisch inzitten. Het is voor het milieu ook niet goed als er een dagelijkse lange file staat.

vdbemt
vdbemt24 mei 2021 - 15:07

@Kuifje. " Het is voor het milieu ook niet goed als er een dagelijkse lange file staat." Nee. Dat klopt. 1 - maar staat die er nog dagelijks? 2 - Is asfalt nou echt de enige oplossing die liberaal kan bedenken? 3 - voor elke file natuur verwijderen is ook niet goed voor de natuur. DAT weghalen is definitief.

Kuifje3
Kuifje325 mei 2021 - 10:00

@vdBemt: voor mij hoeven we niet het hele land te asfalteren of zo. Ook moeten we niet het aanleggen van goede verbindingen uit te sluiten omdat we geen nieuw asfalt willen. We kiezen er in ons land voor om de bevolking flink te laten groeien. Niet mijn keuze, maar ik leg me neer bij wat er gebeurt. De consequentie is dan wel dat we huizen, werk en wegen nodig hebben. Afgezien van al die andere voorzieningen die momenteel flink achterlopen bij de bevolkingsgroei. Denk aan onderwijs, gezondheidszorg en zo. Overigens heeft u het over het schonere ov. Nou daar valt ook wel het een en ander op af te dingen. Het zal ook u zijn opgevallen dat bussen, trams en treinen vaak nagenoeg leeg rondrijden. Ook zijn aansluitingen vaak erg slecht geregeld en is het als je qua prijs vergelijkt absoluut niet goedkoper dan de auto. De politiek zal dus naast een goed wegennet moeten zorgen voor betaalbaar (wat mij betreft bijna gratis) en goed ov. Begin met de privatisering terug te draaien bijvoorbeeld. Wat mij betreft mag dat een hele hoge prioriteit hebben, maar als ergens het wegennet vastloopt zoals bij het door u genoemde voorbeeld dan moet dat worden opgelost.

Klein zonnetje
Klein zonnetje23 mei 2021 - 13:30

PvdA en GL hebben niets, maar ook niets te winnen in de oppositie. Ze waren de afgelopen 4 jaar onzichtbaar en zullen dat in de oppositie ook de komende 4 jaar blijven. Er zitten namelijk nog zo'n 12! andere partijen in de oppositie met een veel duidelijker profiel waarmee ze oppositie kunnen voeren. De middenpartijen zijn de komende 20-30 jaar tot elkaar veroordeeld.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -23 mei 2021 - 13:24

PvdA en GL op 1 bank is hetzelfde als CU en SGP ; volstrekt andere uitgangspunten en doelen. Maar als er een links tintje aan zit (of aan gegeven wordt) is het voor zeer velen al voldoende om lui achterover te zitten met een vals WIJ-gevoel.

2 Reacties
Sonic2
Sonic224 mei 2021 - 10:09

In tegenstelling tot rechts en radicaal rechts die als slaafse schapen achter volledig verkeerde leiders aanlopen is er op links wel alle ruimte voor kritiek op de leiders. Dat gebeurt in de PvdA en ook in Groenlinks. Dus dat lui achterover zitten is meer iets wat foute kiezers op (ultra) rechts doen. Die fout stemmen. Als foute kiezers op foute partijen met een fout gedachtengoed. Geloof dat ik nu wel genoeg het woord fout heb gebracht. Zou rechts en ultra rechts sieren eens wat meer te dimmen. Vooral als je Baudet of Wilders steunt heb je geen enkel moreel recht van spreken. Zo erg aan de foute kant sta je. En ook mensen die nu nog VVD stemmen mogen best wat dimmen.

Kuifje3
Kuifje325 mei 2021 - 12:45

@Pavlov: pfff, weet u, op een andere site zie ik vergelijkbare reacties waarbij links steeds wordt uitgemaakt voor antisemitisch en dom en zo. Dat de kiezers geitenwollensokkenfiguren zijn die overal biomassacentrales willen neerzetten. Net zo dom als uw eeuwigdurende grammofoonplaat waar een tik in zit. Ik word van die figuur net zo moe als van u. Hou nou eens op.

GHS
GHS23 mei 2021 - 13:23

Een systeem, waarbij niet een paar partijen het voor het zeggen hebben, maar alle door het volk gekozen leden van de Tweede Kamer. Democratie. En dat moet toch niet zo moeilijk zijn. b.v. Alle leden van de Tweede Kamer noteren 10 onderwerpen, die zeer dringend behandeld moeten worden. Stel, dat er uit die opgeve naar voren komt dat b.v. klimaat een onderwerp is, waarover besluiten moeten worden genomen. Dan een kleine groep van deskundigen benoemen, die klip en klaar laten zien wat er nodig is. en daar de hele kamer over laten debatteren en besluiten nemen. Dus de Kamer bepaalt en niet partijen.

2 Reacties
Markzelluf
Markzelluf23 mei 2021 - 15:36

Groen, ik neem aan dat je een grap maakt als je zegt dat het kabinet Den Uyl met haar vele splinters prima werkte. Enig idee hoeveel bewindslieden voortijdig vertrokken bijvoorbeeld? https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Den_Uyl Vechtkabinet

LaBou
LaBou 25 mei 2021 - 5:24

Heeft die marzelluf in zijn eigen link ook gelezen wáárom diverse kabintesleden aftraden? Blijkbaar niet want hij suggereert (ten onrechte) allerlei persoonlijke conflicten.

hgroen2
hgroen223 mei 2021 - 13:18

[ Over fantasieoplossingen, zoals een VVD-loze coalitie van zeven partijen onder leiding van D66-leider Sigrid Kaag, hoeven we het hier denk ik nauwelijks te hebben.] Waarom is dat een fantasie oplossing> kijkend naar de kleine inhoudelijke afstanden tussen die partijen is het heel goed mogelijk. Het is niet voor het eerst in de parlementaire geschiedenis dat een brede diverse coalitie heeft geregeerd. Kabinet den uyl namelijk. Dat bestond naast pvda uit vele splinters. Bleek prima te werken. het aantal partijen is niet van belang maar dat ze een gemeenschappelijk doel hebben. En die lijkt mij niet zo moeilijk te formuleren. Namelijk nl weer sociaal en duurzaam te maken. GEen van de beoogde 7 partijen is daar tegen. integendeel, ze steunen het allemaal. En in die zal een cda met een gerust hart deel kunnen nemen omdat omtzigt dat impliciet bepleit. Dus het is zelfs de beste oplossing op het moment

1 Reactie
Exkraker
Exkraker24 mei 2021 - 10:12

Omtzigt vertegenwoordigt een deel van het CDA. Een ander deel van de partij moet bijvoorbeeld niks van de SP weten.

vdbemt
vdbemt23 mei 2021 - 13:10

Ieder alternatief erger dan regeren met Rutte??? Ik mag toch echt hopen dat deze opinie er slechts een is van Kockelmans. En niet van de partijen. Die hoop werd vanochtend enigszins bevestigd met de uitspraak van Jan Terlouw. Die vindt het onbegrijpelijk dat een premier, die bij herhaling de 2e kamer niet goed heeft geïnformeerd, niet allang naar huis is gestuurd. En nog opnieuw premierskandidaat is ook. Rutte mag dan heel belangrijk zijn voor de VVD. Hij IS NIET de VVD. Een VVD-regering met een andere premier, dat zou toch moeten kunnen. Overigens zijn er nog wel wat beren op de weg, zoals Kockelmans zelf ook aangeeft: >> Tegenover de VVD zullen drie van de vijf potentiële regeringspartijen – namelijk PvdA, GroenLinks en D66 – over veel dingen min of meer hetzelfde denken (klimaat, EU, immaterieel beleid). >> Rutte zal zeker niet staan te springen om twee linkse broederpartijen (PvdA en GroenLinks dus) in zijn kabinet te verwelkomen. >> Hij mag al blij zijn dat hij weer premier wordt. Heel veel inhoudelijke eisen zal hij wel niet kunnen stellen. Misschien wordt hij toch wel niet premier >> Of het CDA ook meedoet met Rutte IV is nog onduidelijk. Omdat andere combinaties vrij onwaarschijnlijk zijn, zie ik een grote kans op VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks. Maar geen enkele reden, integendeel, om dat Rutte IV te laten zijn.

3 Reacties
Jozias2
Jozias224 mei 2021 - 10:07

@vd Bemt Hij is toch naar huis gestuurd/ afgetreden? De VVD gaat zelf over de eigen politiek leider en als je naar peilingen daar over kijkt dan is dit vooral een discussie die buiten de VVD gevoerd wordt.

vdbemt
vdbemt24 mei 2021 - 12:46

@Jozias. "Hij is toch naar huis gestuurd/ afgetreden?" Daar heb je gelijk in. Maar vervolgens gaan ze verder alsof er niets aan de hand is. En alsof hij gewoon, alsof er niets aan de hand was, weer opnieuw premier kan worden. De VVD gaat over haar eigen leider. Helemaal waar. Maar een premier is leider van een kabinet dat bestaat uit meerdere partijen. En daar, die leider, gaat niet alleen de VVD over. Daar gaan alle betrokken partijen over. Laat de VVD maar met een andere kandidaat komen. Of kies een premier uit 1 van de andere regerende partijen.

Jozias2
Jozias225 mei 2021 - 20:27

@vd bemt Zo werkt de politiek. Een minister in politiek verantwoordelijk ook al heeft hij of zij persoonlijk niets verkeerd gedaan, voor zijn ambtenaren en zijn voorgangers. De minister moet aftreden als er onvoldoende vertrouwen is maar dat is niet persoonlijk. Er is dus geen enkel bezwaar om terug te keren. Daarnaast is de mp geen leider in de zin dat hij een hiërarchische verhouding heeft. Hij heeft geen zeggenschap over andere ministers. Hij zit de ministerraad voor maar alle ministers zijn gelijk en moeten zich unaniem achter besluiten scharen.

Markzelluf
Markzelluf23 mei 2021 - 12:45

Waarom GroenLinks en PvdA overwegen mee te doen aan een coalitie met de vvd? Het antwoord is Tina; there is no alternative als je toch iets in de melk wilt brokkelen als linkse partij

3 Reacties
LaBou
LaBou 23 mei 2021 - 16:21

Gezien de resultaten van de laatste 8 jaar VVD met Rutte heeft Wilders met zijn pvv toch aardig wat bereikt.

Markzelluf
Markzelluf24 mei 2021 - 7:53

En GroenLinks of de pvda? Bleek oppositie voeren daar effectief om het beleid meer in hun richting te sturen? Lees dan nog eens opnieuw mijn post

vdbemt
vdbemt24 mei 2021 - 13:00

Maar wanneer was het ook alweer dat met de VVD meeregerende linkse partijen wél iets in te brokkelen hadden? Die tijd bestaat niet. Zelfs het rechtse CDA heeft, na Rutte I EN Rutte III, aanzienlijk verloren. Regeren met de VVD is dodelijk.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde23 mei 2021 - 12:02

Kiezen voor de oppositie is in bijna alle gevallen kiezen voor niets doen en alles over je heen laten komen. Maar ondertussen wel over principes praten. Principes die volkomen leeg zijn als je niet bereid bent voor die principes te vechten. Daarom zullen populistische partijen nooit willen regeren. Hun achterban is niet democratisch, ze willen niet vechten maar heersen.

1 Reactie
Zapata
Zapata23 mei 2021 - 15:50

ja ja, dat zeiden ze in 1933 ook. En dat hebben we geweten.

DenFlexwerker
DenFlexwerker23 mei 2021 - 11:55

De PvdA heeft kennelijk niets van vier jaar gelden geleerd en wil dit nog een keer doen. Acht jaar geleden was de PvdA enorm groot maar men ging samen met Rutten. Vier jaar later bestrafte de kiezers massaal de PvdA in een historische nederlaag voor die partij. Die kiezers zijn nog steeds weg. Als dat er bij betrekt, dan is regeren met Rutte geen optie. GL meenemen is het mopje waarom je met zijn tweeën gaat duiken: als je een haai tegen komt dan kan je niets tegen die haai doen maar is er een 50% kans dat jij niet gegrepen wordt. Nieuwe verkiezingen zijn wel een optie. Heel leuk die peilingen maar het feit dat er nieuwe verkiezingen komen, gaat de kaarten opnieuw schudden. Ten eerste die premierbonus: Rutte gaat deze verkiezingen niet in als premier die stabiliteit brengt maar als aangeschoten wild. Ook Kaag heeft veel te verliezen: dat 'nieuwe leiderschap' blijkt alleen een slogan te zijn. Ten tweede kan er geleerd worden van de fouten van vorige keer. Rutte is nooit aangepakt voor de lage vaccinatiecijfers (en corona was waar hij het goed op deed). Ploumen was als een bruidsmeisje degene die Kaag hielp op diens feestje en dus gangmaker op het verkeerde feestje. Afgelopen campagne was slap en het leek wel alsof men al braaf klaar ging liggen voor deze formatie. Maar ten derde en bovenal kan er schoon schip gemaakt worden. Tegen al die kiezers die vier jaar geleden zijn afgehaakt kan nu gezegd worden: wij hebben ons lesje geleerd en stappen niet meer met Rutte zo maar in een kabinet. Wij schudden onze veren niet meer zo af. Zonder deze stap zal de PvdA altijd klein blijven.

1 Reactie
Thuru
Thuru23 mei 2021 - 14:13

In praktijk zal dit niet worden. Grootste kans in praktijk zal wel de basis zijn VVD, CDA en D66 met Of CU of PVDA of JA21

korheiden2
korheiden223 mei 2021 - 11:52

In feite is er iets gebeurd dat de laatste jaren zelden voorkomt : de zittende coalitie heeft gewonnen. Dat het kabinet niet gewoon wordt voortgezet komt m.i. doordat Rutte niet meer vertrouwd wordt, én de weerzin tussen D66 en CU m.b.t. ethische zaken. Met de huidige peilingen in het achterhoofd denk ik dat VVD en CDA niet snel zullen toegeven aan de linkse druk. Of GL en PvdA leveren zo ongeveer al hun punten (m.u.v. klimaat, want daar wil zelfs de VVD wel mee bewegen) in en zullen bij de volgende verkiezingen nog verder worden afgestraft. Ik denk dat de formatie nog lang duurt en dat de CU en misschien zelfs Volt of JA21 nog in beeld komen.

Kuifje3
Kuifje323 mei 2021 - 11:10

Vandaag in de peiling van de Hondt zie je duidelijk dat de genoemde voorspelling niet zal worden geaccepteerd door de kiezers van CDA en VVD. Met name het CDA zal hier dus niet in meegaan en de VVD weet wat er gebeurt als ze als enige rechtse partij in een nieuwe regering stappen. Mijn voorspelling is dat er een minderheidsregering zal komen van VVD66 en CDA die per onderwerp op zoek zal moeten naar meerderheden. Eigenlijk doet zo’n constructie nog het meeste recht aan een verkiezingsuitslag waar links opnieuw forse klappen heeft gehad en rechts wel een meerderheid heeft, maar elkaar niet pruimt. Een kabinet met D66, PvdA en GL tegenover CDA en VVD zal een vechtkabinet worden wat niet lang zal blijven zitten. Je ziet nu al de irritaties over de beetje domme uitspraken van Kaag.

9 Reacties
Jozias2
Jozias223 mei 2021 - 12:57

@kuifje Met volt in plaats van het cda is dat probleem opgelost. Hou je ook de balans met aan de linkerkant pvda en D66, volt en D66 in het midden en rechts van het midden de vvd. Volt zal inhoudelijk geen bezwaar vormen en ik denk dat deze partijen het over de meeste zaken wel eens kunnen worden.

Sonic2
Sonic223 mei 2021 - 17:56

Het komende kabinet zal wel eens lang kunnen blijven zitten door het achterlijke stemgedrag van PVV en FvD kiezers. Ondanks dat PVV En FvD niet heel overtuigend hebben gestemd op 17 Maart zullen de meeste partijen het wel uit hun hoofd laten dit kabinet snel naar huis te sturen. Al vaker gezegd dat de "dreiging" van PVV en FvD er alleen maar toe leidt dat de gevestigde orde vast in het zadel zit.

Kuifje3
Kuifje323 mei 2021 - 22:25

@Jozias: Getalsmatig klopt het wat u zegt, maar ik denk niet dat de VVD hierin mee zal gaan. Ik heb overigens niet zo snel paraat hoe het dan in de eerste kamer zit. Nee, ik denk dat de enige varianten waar het CDA aan mee zou willen werken is met de CU, met JA21 of een minderheidskabinet met VVD66. @Sonic: Mensen die PVV of FvD stemmen zijn net zo achterlijk als diegenen op uw partij stemmen. Ze hebben alleen over veel zaken een andere mening. Om een serieuze discussie met u te voeren zult u uw achterlijkheid opzij moeten zetten en die grijsgedraaide plaat niet meer af te draaien. Zelfs als ik het met u eens zou zijn dan nog komt me dat gebraak een beetje de keel uit hangen.

Frans Kwakman
Frans Kwakman24 mei 2021 - 8:38

Ik begrijp niet hoe het CDA vervangen zou kunnen worden door dat volt. Een volkomen nieuw groepje dat, als de traditie zich doorzet, waarschijnlijk nog uiteen valt ook. 15 om 3. ha, ha.

Sonic2
Sonic224 mei 2021 - 12:07

@ Kuifje Wat ik elke dag hier neer zet is realistisch. Als PVV en FvD kiezers ook maar iets van fatsoen hadden, hadden ze mijn volledige gelijk erkend. PVV en FvD zijn fout. Het is geen grijs gedraaide plaat. Het zijn laffe mensen zoals u die enorme problemen rondom het rechts nationalisme niet serieus nemen. Er niets aan doen. De rode loper er voor uit rollen. Zou niet graag in uw schoenen staan. Wat u beschrijft geldt voor VVD en CDA. Die hebben een andere mening. En die respecteer ik volledig. En vooruit. Ja21 ook nog deels. Inderdaad hebben die een andere mening. En die denken anders over immigratie, klimaat en EU. Prima. Niets op tegen. Wel tegen zeer foute types als Baudet en Wilders.En hun foute achterban. Zal ze niet gelijk zetten met Mussert. Want Mussert was zeker fouter. Maar Baudet en Wilders doen er niets voor onder. Het heeft ook helemaal niets met links of rechts te maken. Tegenstanders van Baudet vindt je zelfs in de persoon van Henk Otten. En die zit niet bij Groenlinks. Sterker nog. Juist PVV en FvD kiezers zouden blij met mij moeten zijn. Iedere dag dat Wilders of Baudet eerder oprot is ook in hun belang. En hun vertrouwelingen. Net als een aantal hier kan je niet objectief reageren op mij en niet zonder persoonlijke weerzin. Dat het eerste kabinet van Agt bleef zitten kwam door Den Uyl. Dat CDA/ VVD en D66 geen enkel belang hebben bij een kabinet val door de dreiging van Baudet en Wilders lijkt me ook logisch. De wappie uithangen is niet goed. Klimaat probleem ontkennen is niet goed. Nexit is een gestoord experiment. En als u dat duidt onder meningsverschillen. En als u Trump ziet als rechts en Biden als links. En nog steeds niet begrijpt ondanks al het bewijs de afgelopen jaren hoe krankzinnig ze aan die kant zijn. En voor de rest bent u een schaap van de tijdsgeest. Het is de grijs gedraaide plaat. We moeten PVV En FvD kiezers serieus nemen. We moeten niet op ze neerkijken. Je mag helemaal niet kritisch zijn. Fortuyn is vermoord door links. Links heeft de arbeider verraden. Rechts( waarmee u Baudet en Wilders bedoeld) komt er klaarblijkelijk voor op. Het zal al heel wat oplossen als mensen zoals u die daadwerkelijk alleen de kudde volgen. Geen enkele afwijkende mening tolereren. Eens die tijdsgeest opzij gooien. En eens fout als fout gaan zien. Charlatans als charlatans. En mensen die in het verzet zitten, zoals onder meer mijn persoon eens fatsoenlijk gaan behandelen.

Sonic2
Sonic224 mei 2021 - 12:16

@ Kuifje En voor de rest klaagt u liever over mij over de toon dan dat u echt zeer kritisch bent over wat er bij het Capitool is gebeurd. Sommige hier hebben het liever over mijn toon. En dat straks teststraten in de fik staan. Of het Binnenhof. Of dat een grote complot denker in de 2e kamer zit. Of zijn alt Right vriendje Frederik Jansen. En voor de rest poog ik ook niet om genuanceerd te oordelen over welke PVV en FvD kiezer of leider dan ook. En dat is selectief ongenuanceerd zijn. Prima als mijn reactie af en toe hier wordt weg gehaald( wat Joop gelukkig niet doet). Op dit specifieke dossier wil ik weerzin oproepen. En wil ik ook door een deel gehaat worden. En als mensen beledigd zijn door mijn woorden. Prima. Dat betekent dat ik stelling neem. En ik heb nog meer respect voor mensen die stelling nemen voor Baudet en Wilders. Als een heleboel mensen hier die veel te genuanceerd over monsters oordelen. Dit is een keiharde zwart- wit discussie. Zaken als Corona, klimaat, EU, immigratie. Linkse in de oppositie of regering. Dat zijn onderwerpen die nuance verdienen. Niet die altijd maar voortwoekerende ziekte. Die psychose waar een belangrijk deel van de Nederlandse kiezers in verkeerd. Ik stel niets voor als ik die nationalistische ziekte niet bestrijd. En er niets tegen doe. Met alle informatie die ik tot me bezit. U bent veel te intelligent( want dat bent u zeker) om zo'n laffe houding aan te nemen. En te klagen over mijn toon. Wakker worden is mijn devies. Sommige hier kunnen nog wat leren van reaguurders op Geenstijl. Waar een deel van de reaguurders WEL Baudet neer zet als wat hij is. Waarom sommige mensen dat niet hier doen op een linkse site is me een volledig raadsel.

Kuifje3
Kuifje324 mei 2021 - 13:47

@Sonic: probeer nou gewoon eens normaal te discussiëren. Dan ga ik ook normaal op uw argumenten in. Het irriteert me mateloos dat u mensen met een andere mening dan die van u als fout of achterlijk bestempelt. Het is juist uw manier van doen die dat is. Ik zal nooit mensen die anders over zaken denken zo neerzetten als u dat doet. Ik vind dat onfatsoenlijk. Zelfs als u inhoudelijk gelijk zou hebben dan is deze wijze van argumenteren niet goed te praten.

Sonic2
Sonic224 mei 2021 - 16:23

@ Kuifje In het stuk( om te laten zien aan wat voor tunnel visie u leidt) zeg ik zeer duidelijk en zeer nadrukkelijk dat ik geen enkel probleem heb met "normale" rechtse partijen als VVD, CDA en ook vermeld ik daar deels JA21 bij. Ik heb zelfs 1 keer( in een ver verleden) CDA gestemd bij Gemeenteraad verkiezingen. En 1 keer VVD gestemd en dat was in 2017. Waar haalt u dus het lef vandaan dat ik niet open sta voor andere meningen? Mijn stemgedrag is uiterst divers en loopt van links tot rechts. Al is het zeer overwegend links. Of dat mijn denkwereld links is en alles wat rechts staat van D66 fout is. Het is een leugen die een aantal mensen hier mij al aan smeren. En daar ga ik tegen in. Ik heb niets tegen afwijkende meningen. Ik heb wel wat tegen NSB achtige clubjes zoals FvD en PVV. Die gaan over die streep. Wat u als het afserveren ziet van andersdenkenden zie ik als ratio. Wat ik al uitleg. Het heeft helemaal geen links of rechtse basis. Het heeft niets te maken met of je liberaal, socialist, Woke left of conservatief bent. Het is een keuze tussen onbeschofte krankzinnigheid+ complot denken en normaal Nederland. Kennelijk is het voor vele( zelfs hier) extreem moeilijk om daarin een keuze te maken. En dat vind ik dus zwaar nalatig. Overigens is u denkwijze op een zwaar misverstand gebaseerd. Het idee wat u en ook Bouwman in een ander topic opriep is dat het stemgedrag van een behoorlijke groep Nederlanders is gebaseerd op geinformeerdheid. Dat het is gebaseerd op ratio. Dat het is gebaseerd op mensen kennis. Dat het is gebaseerd op een vermogen op een hoogwaardig politiek inzicht. En dat al die keuzes ook gemaakt worden met een goed inzicht op de gevolgen. Al het bovenstaande is onjuist. Zo zitten kiezers niet in elkaar. En al helemaal in die kringen die ik aanstipte. Dus achterlijk stemgedrag. Als ik een goed tegen argument zal ik dat woord achterlijk terug nemen. Maar dat krijg ik al 10 of 15 jaar niet. Niemand die me kan aangeven waarom stemmen op FvD en PVV een uiterst verstandige zet is. En geen enkele keer hebben LPF,PVV, FvD, VNL, TON, EEN NL en nog meer van dat soort partijen echt het tegendeel van mijn punt kunnen bewijzen. Of je moet van partij intern gekonkel houden. Dat is het enige waar ze in geleverd hebben. Interne ruzies. Je bent echt een dwaallicht als je er op stemt. Achterlijk durf ik zelfs te zeggen. Ik weet niet of u kinderen hebt in de puberleeftijd. Maar als u puber de spullen van de buurman sloopt dan zou ik dat duiden als het gedrag van een idioot. En zou ik niet beginnen met knuffelen. Je lost het probleem niet op om malloten als slachtoffers neer te zetten. En de boodschapper onterecht wat aan te smeren. En dat is uw probleem. En als u toch claimt dat ik meer empathie moet tonen voor de kiezers waar u voor opkomt. Laat dan ook de andere ( kritische) kant van de medaille tonen. Volledig normaal dat je politieke partijen van PVV tot LPF van VNL tot FvD op hun prestaties afrekent. En hun grote woorden tegenover daden zet. En volledig normaal volgens mij dat je ook de kiezers op hun verantwoordelijkheid aanspreekt. Want die staan normaal gesproken vooraan om met hun grote waffel andere partijen aan te pakken. Wel tegen mij tekeer gaan, maar gewoon toestaan dat Wilders de PvdA achterban uitmaakt voor stemvee en dat Baudet VVD kiezers voor oenen uitmaakt. Hypocrieter kan niet.

Kuifje3
Kuifje325 mei 2021 - 11:37

@Sonic: probeer het gewoon eens

Thuru
Thuru23 mei 2021 - 11:08

Ik denk dat het een kabinet word VVD,CDA en D66 en dat dan of CU aanschuift of JA21 aanschuift. Beide opties zijn prima. Lijkt me better dan PVDA en GL beide laten aansluiten. Alleen PVDA zou nog kunnen indien nodig. Of toch maar een minderheidsregering waar dan zowel links als rechts aan zijn trekken komt. Zou best wel is verrassend beleid kunnen opleveren.

Ragnar Lothbrok
Ragnar Lothbrok23 mei 2021 - 10:55

Laat de PvdA en GroenLinks maar fuseren, dan houden ze bij de volgende verkiezingen samen misschien nog net tien zetels over. Het electoraat van vroeger stemt niet meer traditioneel: de arbeiders van vroeger stemmen SP of PVV, de jongeren stemmen VOLT, de mensen die begaan zijn met het klimaat stemmen PvdD, de allochtone achterban stemt DENK of NIDA. En om GroenLinks na bijna te zijn gehalveerd bij de laatste verkiezingen te belonen met regeringsverantwoordelijkheid is natuurlijk een gotspe.

Sonic2
Sonic223 mei 2021 - 10:43

Het zal mij niet verbazen( geen voorspelling!) dat de eerste formatie poging een eliminatie poging gaat worden. VVD en CDA zullen er met gestrekt been ingaan. Ze weten dat als de formatie poging met Groenlinks en PvDA mislukt dat dan de CU in beeld komt of nog veel erger Ja21. Of dat ze PvdA en Groenlinks uit elkaar gaan spelen. Dat is al eerder gebeurd. 1977, 2003, 2017. Het CDA gaat alleen over links in uiterste noodzaak. VVD en CDA zijn echt gek als ze vanuit hun perspectief bij formatie poging 1 toe happen. Het zou kunnen dat het landsbelang en de situatie zal worden gebruikt als breekijzer. Vooral het CDA zal overal dwars liggen. Net als in 2017. En links zal de schuld krijgen. VVD en CDA zullen alles blokkeren. Kaag wint op links kiezers, maar het macht woord spreek ze dus niet uit. Van Mierlo zei in 1994. We willen alleen over Paars praten. Kaag heeft het maandenlang boven de markt laten zweven. Pas nu noemt ze PvdA en Groenlinks. Op 18 Maart had ze dat moeten doen. D66 heeft gewonnen over links, dus dan spreek je keihard uit. Alleen met PvdA en Groenlinks en over de rest wordt niet gepraat. Of je doet het maar zonder D66. Dat heeft ze nagelaten. Weer een politieke flater. Zal me niet verbazen als we VVD-CDA-D66 en CU krijgen of anders minderheid kabinet. Of anders Groenlinks als aanhangwagen. De wet van Nolens zou links moeten kennen. De politieke trucjes van het CDA ook. Het CDA en ook de VVD willen helemaal geen korte formatie. Hoekstra koopt tijd. Rutte regeert met een trage formatie elke dag langer. De onderhandelingspositie van Rutte en Hoekstra is perfect. Die van links is uitermate zwak. Omdat nu al Segers de deur openzet. Vooral PvdA zal na het echec in Rutte 2 enorm veel moeten binnen halen. En Groenlinks ook. Links moet het niet willen. En niet doen. En niet als pauze nummer willen dienen.

2 Reacties
Thuru
Thuru23 mei 2021 - 11:12

Dat PVDA en GL veel binnen zullen halen acht ik de kans erg klein. Het is aansluiten, meestemmen en bek houden of anders maar niet. Om het heel grof uit te drukken.

Thuru
Thuru23 mei 2021 - 14:15

Langere formatie zou inderdaad beter zijn zodat bepaalde zaken tijd heeft om over te waaien.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland23 mei 2021 - 10:16

kennen ze deze tegelwijsheid dan niet? Wie met Rutte regeert ziet zijn partij gedecimeerd

3 Reacties
Kuifje3
Kuifje323 mei 2021 - 11:10

@Griezel: D66 ?

Thuru
Thuru23 mei 2021 - 11:16

D66 heeft flink gewonnen, en CU is gelijk gebleven, dus dit klopt niet in zijn geheel.

Uw Psychiator
Uw Psychiator23 mei 2021 - 11:43

@ Griezel ip-gN - dat mag zo zijn geweest, maar zulke ervaringswijsheden zijn niet eeuwig geldig. Ik verwacht dat Mark Rutte, mocht hij weer eerste minister worden, meer alleen zal komen te staan. Gezien datgene wat er in de voorbije maanden allemaal in de openbaarheid gekomen is, wat als algemeen bekend mag worden verondersteld, kan hij niet nog een keer voor langere tijd de 'cool operator' zijn, die al te vaak de brede opinie (en derhalve 'zijn eigen realiteit') geheel naar zijn hand kan zetten. Er zijn in overdaad pijnlijke feiten en omstandigheden uit het recente verleden waar zijn opponenten hem bij een serieuze bevraging aan kunnen herinneren; Dat weet hij zelf al te goed; en dus is het onvermijdelijk dat hij meer zal aarzelen, zal moeten zoeken naar verbale omwegen, ontwijkende antwoorden; misschien zelfs onderwerpen niet zal aan kunnen snijden die hem tot nog toe tot voordeel hadden kunnen strekken. Het klinkt bitter, maar de pandemie is electoraal gezien voor de VVD niet slecht geweest. Heel moeilijke onderwerpen die iedereen aangaan, en die het in zich hebben om politieke tweedracht te zaaien, die konden wat op de achtergrond komen; ik noem de opwarming van de aarde, en de urgent nodige structurele veranderingen in ons land die het klimaat leefbaar moeten houden. Juist hier kunnen coalitiepartners het onderling wél eens zijn, samen met eventuele oppositiepartijen. Klopt dat Rutte zich ontvallen liet dat hij 'niet teveel klimaat in een nieuw regeerakkoord' wil? Zo iets kun je in het post-corona-tijdperk beter niet zeggen, dat zou je duur te staan kunnen komen.