Als de Republikeinen voor 2012 geen onverwachte messias weten te vinden, dan krijgen ze het zwaar
Sinds vorige week weten we dat Barack Obama zich opmaakt voor zijn herverkiezing als president van de Verenigde Staten. Hij heeft anderhalf jaar voor de verkiezingen zijn kandidatuur bevestigd, en de campagne is inmiddels begonnen. Het is een risicootje, maar ik durf hier te voorspellen dat de president het gaat halen.
Het spreekt in het voordeel van Obama dat de economie weer aantrekt, zij het nog niet spectaculair. De werkloosheid is voor het eerst in tijden weer gedaald, met 1 procentpunt naar iets minder dan 9 procent. Zolang er geen problemen zijn met de kredietlimiet van de federale overheid, zie ik geen reden waarom die economie niet verder zal verbeteren. We zien bij de Amerikaanse verkiezingen altijd dat de economie verreweg de belangrijkste factor is.
Dan wijzen mensen op de tussentijdse verkiezingen die voor de Democraten slecht zijn verlopen, maar dan zeg ik dat tussentijdse verkiezingen door de lagere opkomst een heel ander electoraat hebben. Belangrijke groepen als minderheden en jongeren komen bij presidentsverkiezingen wel opdagen en dat waren juist twee groepen waarvan Obama het ook moest hebben. Nu heeft Obama bij dit deel van zijn achterban wel wat krediet verloren, maar ik zie niet zo gauw waar zij dan op moeten stemmen, ze kunnen geen kant op en zullen weer voor Obama gaan.
Als de Republikeinen voor 2012 geen onverwachte messias weten te vinden, dan krijgen ze het zwaar. Ik doel natuurlijk op het fenomeen dat een kandidaat als een messias wordt binnengehaald, kijk naar Obama zelf in 2008 en in ons land Job Cohen maart vorig jaar. De Republikeinen hebben een aantal volstrekte kneuzen. Het zou mij niet verbazen als Sarah Palin niet eens gaat meedoen. Ze houdt zichzelf zo lang mogelijk in de race, volgens mij om geld te verdienen, en weet drommels goed dat ze het tegen Obama niet zal gaan redden. Newt Gingrich is net als Palin een idioot en de mormoon Mitt Romney heeft zich als gouverneur van Massachusetts veel te progressief gedragen. De invloed van de Tea Party, dat uiterst rechtse deel van Amerika, is wellicht nu in Washington aanzienlijk, maar electoraal gezien beperkt. Ik denk zelfs dat de steun voor deze stroming zijn hoogtepunt wel heeft gehad en inmiddels afkalft.
In de peilingen is Obama niet bijster populair. Hij zit net tegen de 50 procent, maar met een beetje campagne en goede wil is hij door geen van de tegenstanders te kloppen, zeker als dat een zeer rechtse kandidaat is. En het telt dat Obama de zittende president is, net als het feit dat hij nog geen enkel schandaal heeft veroorzaakt. Het moet dus wel heel gek lopen wil Obama zijn tweede termijn niet halen al zijn die tweede termijnen van Amerikaanse presidenten in de geschiedenis vrijwel altijd waardeloos gebleken.
Dit artikel is eerder verschenen in het magazine Maarten!