Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waarom niet het werk verdelen?

  •  
01-05-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Veel werkenden werken veel te veel, en daar kan de burn-out industrie over meepraten 
Op de Dag van de Arbeid een overpeinzing: als de werkloosheid ‘here to stay’ is, moeten we de schaarse banen in Europa dan misschien maar gaan verdelen?
Het is wrang om op de Dag van de Arbeid een recordwerkloosheid voor Europa te moeten noteren. Cijfers van Eurostat laten zien er in de Eurozone weer 62.000 werklozen bij zijn gekomen, wat het totaal op 19,2 miljoen brengt, oftewel 12,1 procent.
Het is de 23e opeenvolgende maand dat de werkloosheid in de eurozone stijgt. Griekenland (27 procent), Spanje (26,7 procent) en Portugal (17,5 procent) voeren de lijst aan, Oostenrijk (4,7 procent), Duitsland (5,4 procent), Luxemburg (5,7 procent) en Nederland (6,4 procent) zijn de hekkensluiters. En voor de kiene observant: ja, deze cijfers zijn ook nog eens geflatteerd. Volgens ons eigen CBS zit Nederland op 8 procent, de Duitse overheid noteert zelf 6,9 procent.
Hét medicijn tegen werkloosheid bestaat niet. Maar de medicinale werking van bezuinigen lijkt te hebben afgedaan. Verschillende tussenbalansen laten zien hoe destructief bezuinigingen kunnen zijn, en hoe weinig de overheidsfinanciën er van opknappen. De eurozone is onderhand bezuinigingsmoe. Spanje kondigde aan dat het de begrotingsregels voorlopig op de lange baan schuift. Italië is ook klaar met ‘austerità’. “Italië is stervende, door bezuinigingen”, zei de nieuwe Italiaanse premier Enrico Letta. En zelfs in Nederland laten steeds meer politici en economen de 3-procentnorm los.
Het alternatief is stimuleren. Maar het probleem is dat dat dan wel op de pof gebeurt. Je moet wel een goed, toekomstgericht investeringsplan hebben, wil je nieuwe schulden kunnen verantwoorden. De schuldencrisis werd een schuldencrisis omdat beleggers overheden niet meer geloofden. Het enige investeringsverhaal dat echt geloofwaardig is – juist ook omdat economische groei die niet groen is, niet toekomstbestendig is – is zoiets als een Europese Green Deal. Denk aan zuinige hogesnelheidslijnen of aan grote zonneparken in het zuiden. Maar wat als de (groene) groei niet komt? Dan komt het aan op solidariteit. Je kunt denken aan Europese solidariteit: bijvoorbeeld het idee, dat Eurocommissaris Laszlo Andor nog maar weer eens opperde, om Duitsland de lonen te laten verhogen, zodat Duitsers meer gaan consumeren en de verschillen met het zuiden qua concurrentiepositie iets worden vereffend. Maar Duitsland is daar natuurlijk niet voor en het is ook de vraag of we er iets mee opschieten als meer Duitsers hun baan en inkomen verliezen.
Ik doel eigenlijk vooral op solidariteit tussen werkenden en werkzoekenden. Zonder economische groei, maar met toenemende inventiviteit, waardoor we steeds slimmer en sneller de bestaande economie kunnen ‘maken’, zullen er minder banen zijn. Waarom dan niet het werk wat beter uitsmeren over de beroepsbevolking?
We hoeven niet meteen naar een 21-urige werkweek , zoals de Britse denktank de New Economics Foundation voorstelt, en sommige banen zullen zich er niet voor lenen, maar het zou voor zowel werklozen als (veel) werkenden een uitkomst zijn. Werkloosheid is niet alleen funest voor je inkomen, maar ook voor je gezondheid en eigenwaarde. Maar veel werkenden werken veel te veel, en daar kan de burn-out industrie over meepraten. En nu we van de overheid meer mantelzorg moeten gaan leveren en weet ik welke andere taken terug gaan krijgen, is het fijn als we daar ook de tijd voor hebben.
Op de Dag van de Arbeid vieren we officieel de invoering van de achturige werkdag. Een mooie dag dus om nog eens goed na te denken over een dergelijke hervorming.
Dit artikel verscheen ook op Sargasso.nl

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (26)

adriek
adriek1 mei 2013 - 13:51

21 lijkt wat aan de korte kant, maar drie dagen werken lijkt voldoende om de koek netjes te verdelen. Geef bedrijven gelijk de optie om zes dagen open te zijn en nederland zou zomaar eens een stuk concurrerender kunnen zijn op de wereldmarkt.

wvdstraat
wvdstraat1 mei 2013 - 13:51

Ik kan nú al niet wachten op de reacties van opscheppers, leugenaars en provocateurs met hun sneue reacties !

rbakels
rbakels1 mei 2013 - 13:51

Allerlei misverstanden: van hard werken krijg je geen burn-out, dat krijg je van stress, getreiter en onzekerheid. En er is geen vaststaande hoeveelheid werk die "verdeeld" moet worden (de zgn. lump sum theorie): werk cre"eert juist vaak nieuw werk.

lancelot2
lancelot21 mei 2013 - 13:51

Welja,..... Is het de bedoeling dat 1 baan door twee mensen word gedaan? De een werkt in de morgen, terwijl de ander de middag voor zijn rekening neemt. En dan is het salaris ook - 50%??? Of is het - 60%?

techneutje2
techneutje21 mei 2013 - 13:51

[De schuldencrisis werd een schuldencrisis omdat beleggers overheden niet meer geloofden.] Meneer Teule, wie zijn die 'beleggers'? Zijn deze zogenaamde beleggers er minder, of juist beter van geworden sinds deze crisis?

KoningPruts
KoningPruts1 mei 2013 - 13:51

Iedereen werkt tegenwoordig traag omdat de meeste uren niet nodig zijn. Het wachten is op de eerste baas die hetzelfde geld betaald voor minder uren.

bruces
bruces1 mei 2013 - 13:51

Als het om werkgelegenheid gaat en onze economie, lopen velen rond met oogkleppen, als een blind paard. Zien zij geen media ? Lezen zij geen vakbladen ? Gisteren nog een stukje debat op 2 gezien. Veel deelnemers leven in het verleden en hebben niet in de gaten dat 2013 en de dag van morgen andere uitgangspunten en spelregels hebben c.q. krijgen. Het woord ervaring werd vaak genoemd. Wat is de waarde van werkervaring voor werk dat niet meer bestaat ?

JanVG2
JanVG21 mei 2013 - 13:51

Leuk idee, maar dan moet je de beloning voor dat werk ook verdelen. Dat betekent dat iedereen, die NU werkt, tientallen procenten van zijn loon moet inleveren - zonder compensatie. even kijken of er nog steeds zoveel enthousiasme is. Wordt er meer betaald dan wordt het werk dus veel duurder ... en of dat in deze economische omstandigheden een slim idee is, is de vraag ...

[verwijderd]
[verwijderd]1 mei 2013 - 13:51

Dit idee lijkt op het eerste gezicht aansprekend, maar als je wat dieper naar het probleem kijkt is het helaas niet zo simpel. Ten eerste is er in veel segmenten juist nog schaarste aan personeel, dus daar creëer je alleen maar nieuwe problemen als je een kortere werkweek zou invoeren. Ten tweede is de werkloosheid vooral hoog aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Dat betekent dat als een werkgever 4 mensen die nu 5 dagen in de week werken zou vervangen door 5 mensen die elk 4 dagen werken (in principe even duur), de oorspronkelijke 4 in de financiële problemen komen doordat ze niet meer rond kunnen komen van een 20% lager inkomen. Wat is dan wel de oplossing? Daarvoor moet je eerst het probleem goed begrijpen. En dat is niet dat er te weinig banen zijn, maar dat arbeid te duur is. Ik zou best een hulp in de huishouding en een tuinman willen hebben, maar die zijn onbetaalbaar. In Nederland staat een chirurg in zijn vrije tijd zijn huis te schilderen, omdat een schilder een vermogen kost. Arbeid moet dus goedkoper worden. Dat kun je bijv. bereiken door de belastingen op arbeid te verlagen en ter compensatie de arbeid op consumptie (BTW) te verhogen. Een ander idee is afschaffen van het minimumloon. Voor 1 euro in de maand zou ik bij wijze van spreken graag die tuinman willen hebben. Maar iemand anders zal 'em dan wegkapen voor 2 euro. Maar dan wil ik wel 3 euro betalen, etc., etc. Zo ontstaat er uiteindelijk een evenwichtsprijs waarbij iedereen aan de slag kan voor wat die arbeid werkelijk waard is. Mensen die daarmee onder een bestaansminimum komen kun je compenseren met toeslagen. Dat kost ook geld, maar een stuk minder dan een volledige uitkering.

2 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman1 mei 2013 - 13:51

[Een ander idee is afschaffen van het minimumloon. Voor 1 euro in de maand zou ik bij wijze van spreken graag die tuinman willen hebben. Maar iemand anders zal 'em dan wegkapen voor 2 euro. Maar dan wil ik wel 3 euro betalen, etc., etc. Zo ontstaat er uiteindelijk een evenwichtsprijs waarbij iedereen aan de slag kan voor wat die arbeid werkelijk waard is. Mensen die daarmee onder een bestaansminimum komen kun je compenseren met toeslagen.] Prima idee, behalve dat laatste: daarmee creëer je een nieuwe controle-industrie. Wat je nodig hebt om het minimumloon echt los te kunnen laten is een onvoorwaardelijk basisinkomen. http://basisinkomen.nl/wp/faq-veelgesteldevragen/ Je kunt hier de steunbetuiging tekenen: https://ec.europa.eu/citizens-initiative/REQ-ECI-2012-000028/public/index.do

adriek
adriek1 mei 2013 - 13:51

"de oorspronkelijke 4 in de financiële problemen komen doordat ze niet meer rond kunnen komen van een 20% lager inkomen." Dat is maar zeer ten dele waar: die 4 betalen nu veelal flink wat premies en belastingen om de nummers 5 van een uitkering te kunnen voorzien. Bij een betere verdeling van het beschikbare werk kunnen de lasten flink omlaag. Dat maakt de tuinman ineens ook wat aantrekkelijker: een tuinman kost jou nu 35 euro per uur, terwijl de goede man daar misschien een tientje van overhoudt.

bruces
bruces1 mei 2013 - 13:51

de burn-out industrie over meepraten. Kort geleden een wetenschappelijk onderzoek gelezen. Het probleem zit niet met name in het werk maar in de privé-tijd. De 30-plussers willen in hun privé-tijd teveel meemaken aan leuke dingen. De 30-plussers moeten in hun privé-tijd wat vaker lui op de bank gaan liggen.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten1 mei 2013 - 13:51

'Het probleem zit niet met name in het werk maar in de privé-tijd.' Beide lijkt me veel aannemelijker.

[verwijderd]
[verwijderd]1 mei 2013 - 13:51

" Verschillende tussenbalansen laten zien hoe destructief bezuinigingen kunnen zijn, en hoe weinig de overheidsfinanciën er van opknappen." maar dat is toch ook de truc er is niet zoveel bezuinigd, en waar er bezuinigd is is er bezuinigd waar het veel (laagbetaalde )banen kost zoals in de zorg, soc werkplaatsen in plaats ervan zijn er veel lastenverzwaringen kijk naar mezelf, ik krijg een mooie brief van mijn verhuurder dan mijn *(vrije sector) woning te goedkoop is voor mij en of ik maar 40 euro per maand meer wil betalen, technisch gezien zodat ik doorstroom naar een koopwoning maar het aanpakken van de hypotheekmarkt heeft dat onmogelijk gemaakt, dus is het gewoon extra belasting innen en die 40 euro per maand die ze pakken kan ik dus niet meer in winkels uitgeven, zo zijn er duizenden mensen dus de omzet van horeca en winkels zal dalen gevolg is evident dit soort roofovervallen doet mij in ieder geval niet neigen om de consumentenboom waar het kabinet op rekent tot stand te brengen

1 Reactie
lembeck
lembeck1 mei 2013 - 13:51

Dat wetje dat dit toestaat - doorgeven of je inkomen klopt, tussenin of tee hoog is - rammelt aan alle kanten. Informeer eens bij De Woonbond naar hoe je bezwaar moet maken. Zelf kan ik hopelijk volgende week wat doen, maar nu even niet. Eerst vrijdagmorgen naar de ECG/Echo, bloed en fietstest en gesprek met de cardioloog. Dan hoop ik meer te weten. Goed is het niet, maar ik moet mijn gewone zaken laten doorgaan en dus bezwaar aantekenen BINNEN 6 weken. Let op de antidatering die veel verhuurders gebruiken. Onze brief kwam zaterdagmorgen. De brief heeft als datum 24 april. Het participatie-advies van de huurdersorganisatie is totaal genegeerd en dus is het hier oorlog. Beschaafd, maar de vonken gaan vliegen. Dat wetje dat stelt dat alles zomaar mag rammelt volgens Kenn dy & vd Laan, de verhuurders heeft het advies genegeerd, hetgeen ook niet mag en de huurders hebben het volste recht bezwaar aan te tekenen. Op de site van De Woonbond vind je verwijzing naar voorbeeldbrieven en adviezen. Advies: DOEN. Succes.

[verwijderd]
[verwijderd]1 mei 2013 - 13:51

Werk verdelen, die gedachte is aan liberale PvdA elite en VVD niet besteed. Het banenplan van de liberalen wil dat we juist langer werken, met minder mensen zodat er meer arbeiders werkloos aan de kant staan. Omdat er in de verre toekomst te weinig arbeidskrachten zouden zijn volgens hun ideologie. Langer in de zin van meer uren per week. PvdA vakbond FNV en werkgever VNO hebben beiden een gruwelijke hekel aan de 38 uurige werkweek (ADV) waar arbeiders prijscompensatie voor hebben ingeleverd. En de extra verlofdagen voor ouderen om tot op hogere leeftijd door te kunnen werken. Langer werken met hogere pensioenleeftijd geeft nieuwkomers ook al geen kans. Je kan haast niks bedenken of PvdA vakbonden en werkgevers VNO/MKB zijn juist bezig om het werk minder te verdelen. Heel lelijk is dat jongeren minder kans krijgen omdat ouderen langer moeten werken. En gehandicapten hun beschermde werkplek kwijt zijn zonder deugdelijk alternatief. Schaamteloos dat de PvdA elite de internationale durven te zingen op een congres. Vooral op de eerste rijen straalt de schijnheiligheid er af.

1 Reactie
bruces
bruces1 mei 2013 - 13:51

Leen. Denk eens na. Een overschot aan boekhouders, die zijn overgenomen door computergeheugen. Een tekort aan specialistische techneuten. Dat zijn geen gamma-klussers, maar vakmensen. Dat lees je bijna dagelijks. Dat lost geen politieke partij op. Ons probleem begint bij de ROC's. En dan ook nog al die .....ogen met alfa-papiertje.

[verwijderd]
[verwijderd]1 mei 2013 - 13:51

Wat voor econoom is deze meneer ? Verdelen van werk levert geen hogere welvaart op. Er is geen schuldencrisis, er is een euro crisis.

1 Reactie
bruces
bruces1 mei 2013 - 13:51

Paul Teule studeerde economie en filosofie in Amsterdam. Hij is docent politieke economie aan de Universiteit van Amsterdam en werkt aan een proefschrift over duurzame economische groei. Daarnaast doet hij freelance onderzoek op het gebied van economie, duurzaamheid en de Europese Unie. Kort samengevat : alle saus komt uit een boekje met recepten.

[verwijderd]
[verwijderd]1 mei 2013 - 13:51

Waarom niet het werk verdelen? Misschien is het je een beetje ontgaan maar er zijn momenteel meer dan 100.000 openstaande vacatures die niet vervuld kunnen worden. En dat zijn alleen nog maar de officieel aangemelde vacatures (en je bent gek als je überhaupt dat traject in gaat met je werving). Waarom het werk niet wordt verdeelt is heel simpel: als je een bekwaam techneut zoekt (is nogal wat vraag naar op het moment), dan heb je geen donder aan iemand die als werkzoekend te boek staat maar nog geen startkwalificatie heeft.

2 Reacties
bruces
bruces1 mei 2013 - 13:51

Piet. Een overschot aan boekhouders, die zijn overgenomen door computergeheugen.

opmerker
opmerker1 mei 2013 - 13:51

Waarom het werk niet wordt verdeelt is heel simpel: als je een bekwaam techneut zoekt (is nogal wat vraag naar op het moment), dan heb je geen donder aan iemand die als werkzoekend te boek staat maar nog geen startkwalificatie heeft. Helemaal waar. De wereld zit vol met onbekwamen die echter niet dom zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]1 mei 2013 - 13:51

Wie weet trouwens hoeveel mensen er op straat komen te staan als blijkt dat het met de onveiligheid wel meevalt (wat op zich een feit is) en dat zoveel privébeveiliging niet nodig is?

1 Reactie
sjaakie2
sjaakie21 mei 2013 - 13:51

======Wie weet trouwens hoeveel mensen er op straat komen te staan als blijkt dat het met de onveiligheid wel meevalt===== Helaas kunnen we niet allemaal in een villawijk wonen.

bruces
bruces1 mei 2013 - 13:51

Paul, dagelijks zijn er berichten over werk. Meer buitenlanders aan de slag in Nederlandse industrie dinsdag 23 april 2013 Maintec heeft een samenwerking afgesloten met lasschool Imos, onderdeel van de Tesol Group in Vigo, Spanje. Deze samenwerking stelt Maintec in staat om vaklieden met de juiste certificaten in te zetten op de Nederlandse markt. Waar zijn onze vaklieden gebleven ? Of zijn die er niet meer ?

1 Reactie
bruces
bruces1 mei 2013 - 13:51

Waar zijn onze vaklieden gebleven ? Of zijn die er niet meer ? Hier valt iets te verdelen.