Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Waarom Nederland ook een Momentum nodig heeft

  •  
20-12-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
46715247801_1b79c9c436_h

© CC Foto: Garry Knight

Uit opinieonderzoek van het onderzoeksbureau Yougov blijkt dat bij de Britse verkiezingen 56% van de 18 tot 24-jarigen op Labour stemde.
Na de verpletterende verkiezingswinst van de Conservatieven in het Verenigd Koninkrijk (VK) is de aanval op het democratisch socialisme geopend. De aanhangers van de Derde Weg binnen Labour staan te trappelen om de touwtjes terug in handen te nemen. Maar het is te gemakkelijk om de verkiezingsnederlaag van Jeremy Corbyn te wijten aan zijn inhoudelijk programma.
Uit opinieonderzoek van het onderzoeksbureau Yougov blijkt dat bij de Britse verkiezingen 56% van de 18 tot 24-jarigen op Labour stemde. In de categorie 60 tot 69-jarigen lag dit slechts op 22%, boven de 70 jaar op 14%. Yougov stelt dat hoe ouder de Brit is, hoe groter de kans is dat hij op de Conservatieven stemt. Het omslagpunt is 39 jaar.
Aangezien linkse sympathieën niet alleen voorbehouden zijn aan jongeren én een groot deel van de groep ouderen ooit wel op Labour stemde, moet er meer aan de hand zijn dan alleen een afwijzing van de inhoudelijke koers van Labour. De jarenlange politieke Brexit-klucht die de kiezer tergde tot in de haarvaten, maakte dat de Britse kiezer erg vatbaar was voor de boodschap van Boris Johnson: Get Brexit Done. Labour had in dit alles een onhandige positie, omdat zij probeerde zowel ‘Brexiteers’ als ‘Remainers’ binnenboord te houden. Deze strategie heeft duidelijk niet gewerkt. Daarnaast werd Corbyn zelf ook een deel van het probleem. Het vertrouwen van de Britse kiezer in hem was, al dan niet aangewakkerd door de Britse tabloids, laag. De schandalen rondom (vermeend) antisemitisme hielpen niet. En een niet te onderschatten aspect is het vertrouwen van de Britse arbeidersklasse in de sociaal-democratie. Na 40 jaar verwaarlozing, ook door Labour-regeringen, is het moeilijk te geloven dat een socialist met de juiste boodschap ook het juiste doet.
Maar het feit dat jongeren zich aangesproken voelen door de inhoudelijke koers van Labour geeft hoop voor de toekomst. De beweging van het democratisch socialisme moet het dus vooral niet opgeven. Momentum, de beweging die Labour weer naar links trok, kan een inspiratie zijn voor Nederlandse socialisten. De beweging kreeg massa’s op de been, vergrootte de betrokkenheid van jongeren bij de politiek en zette een geoliede campagnemachine op. Momentum is laagdrempelig, flexibel, maakt slim gebruik van sociale media en financiert zichzelf met kleine donaties opgehaald bij de achterban. Blijkbaar spreekt zo’n grassroots-beweging die los opereert van een traditionele politieke partij mensen aan. Er is ook een valkuil: de aanhang van Momentum bestaat vooral uit progressieve hoogopgeleide jongeren. De verbinding met de ‘working class’ ontbreekt nog.
Het is de uitdaging voor de toekomst om die verbinding wel te leggen. Die opgave is niet makkelijk, want een groot deel van de arbeidersklasse voelt zich op dit moment meer aangetrokken tot (radicaal) rechts, die de Europese Unie en migranten als gemeenschappelijke vijand presenteert. Hierbij speelt mee dat de overgave aan de neoliberale consensus kleeft aan links, ongeacht of alle linkse partijen hieraan hebben meegedaan. Het is dus zaak om hard te werken om het vertrouwen van de arbeidersklasse terug te winnen. Dit kost tijd en gaat zeker niet in één verkiezing lukken.
Is er een Momentum nodig in Nederland? Links in Nederland schuift weliswaar voorzichtig op naar links, maar is nog veel te doen. Zo stelde PvdA-leider Asscher recent voor om grote bedrijven te verplichten op te schrijven wat ze doen voor de maatschappij. Een gedachte die suggereert dat het kapitaal uiteindelijk het beste voor heeft met de maatschappij. Een grote denkfout. Bij de SP lijkt men om electorale redenen nog steeds moeite te hebben om de traditionele socialistische waarden over internationale solidariteit, racisme en discriminatie uit te dragen. Lilian Marijnissen opende op het recente partijcongres de aanval op Baudet, maar viel vooral zijn ‘stijl’ aan. Voor een aanval op zijn ‘boreale wereld’ was blijkbaar geen politieke ruimte. En aan Groenlinks en Jesse Klaver kleeft nog steeds het beeld van het vrijzinnig liberalisme. Dit is terug te zien in zijn aanhang; het spreekt vooral de progressieve stedeling aan.
Kortom, Nederland heeft ook een Momentum nodig. Anders dan in het VK niet gericht op één politieke partij, maar als brede beweging die ‘links naar links’ trekt, terug naar de wortels van de sociaal-democratie. Dit kan zo’n beweging doen door zichtbaar te zijn, de publieke opinie te beïnvloeden en hiermee de discussie over de koers binnen politieke partijen en vakbonden aan te jagen.
Wat speerpunten van deze beweging zouden kunnen zijn? Natuurlijk een betere spreiding van kennis, inkomen en macht. Een New Green Deal waarin klimaatbeleid wordt gekoppeld aan verbetering van de inkomenspositie van de arbeidersklasse. Terugkeer van een deugdelijk volkshuisvestingsbeleid. En vanzelfsprekend internationale solidariteit, emancipatie van de arbeidersklasse en strijd voor een inclusieve samenleving zonder racisme, seksisme en discriminatie tegen LHBTI+.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (128)

stokkickhuysen
stokkickhuysen22 dec. 2019 - 21:35

Uiteindelijk maken de bedrijven spullen voor consumenten, dus is het belangrijk om al die consumenten koopkracht te garanderen. Een basisloon, te financieren uit een automatiseringsbelasting (bijvoorbeeld zoals bij medicijnpatenten: de investeerder mag een paar jaar melken, dan een flinke belasting over het voordeel van de autimatisering: die heeft immers mensen hun arbeid gekost. Dit soort regels moeten natuurlijk op ijn minst op EU niveau worden ingevoerd, en partijen die in de EU willen verkopen zullen aan dezelfde regels (of in ieder geval kosten) moeten worden onderworpen.

7 Reacties
Katootje2
Katootje222 dec. 2019 - 23:10

Het basisloon als reddingsboei voor het kapitalisme.

stokkickhuysen
stokkickhuysen23 dec. 2019 - 17:42

Nee een basisloon als eerste stap naar een nieuwe manier om de output te herverdelen. En een hoge erfbelasting zodat langzaamaan de middelen naar de overheid vloeien. Maar anders dan constateren dat we in de val zitten, waar zit jij aan te denken? Liefst iets dat zonder al te veel bloedvergieten totostand kan worden gebracht.

stokkickhuysen
stokkickhuysen23 dec. 2019 - 18:11

Net de link naar Mr Wolff bekeken. Bij het model dat hij voorstelt hoort ook een 'iedereen doet mee' benadering, omdat het competatief niet bestand is tegen centraal geleide ondernemingen. Zie Frankrijk. Bij transformatie kun je niet de period waarin de transformatie moet plaatsvinden uitsluiten van de oplossing. Een sterkere verplichte werknemersparticipatie is een goed idee. Misschien is een apart soort werknemersprioriteitsaandelen waardoor belangrijke beslissingen door het personeel moeten worden goedgekeurd een oplossing.

stokkickhuysen
stokkickhuysen23 dec. 2019 - 19:14

herverdelen moet natuurlijk zijn: verdelen.

Katootje2
Katootje223 dec. 2019 - 20:54

Mondragon is het favoriete model van Richard Wolff - https://www.youtube.com/watch?v=T-CuPWrGax4

Katootje2
Katootje223 dec. 2019 - 21:01

Het wonder van Mondragon - https://www.youtube.com/watch?v=OtaLM9isaCg

Katootje2
Katootje223 dec. 2019 - 21:50

Power to the People - https://www.youtube.com/watch?v=rljkZ4f0p3s

Gefaald
Gefaald22 dec. 2019 - 16:24

Het Momentum ligt duidelijk bij Johnson. Ja, er werd VOORSPELD dat alle jongeren links zouden stemmen, en daarmee de uitslag zouden bepalen. Kon de uitslag verder van die voorspelling uitpakken? Links is echt totaal de weg kwijt, men denkt echt dat men het eigen gelijk uit deze allerslechtste uitslag in 100 jaar kan afleiden. Wat een oogkleppen ...

3 Reacties
Katootje2
Katootje222 dec. 2019 - 20:12

We shall fight on the beaches, we shall fight in the fields and in the streets, we shall fight in the hills; we shall never surrender.

Sonic2
Sonic223 dec. 2019 - 14:38

Weet u wie de weg kwijt is? Types zoals u. Die liever neoliberale leugenaars hebben zoals Johnson. Of liever onze 2 krankzinnige nationalisten hebben als dat ze links stemmen. Of liever een despoot als Trump hebben. Ik ben benieuwd hoe deze discussie in 1931 of 1932 in Duitsland was gegaan. Waarschijnlijk was het dan ook allemaal de schuld van de sociaal democraten geweest. En was Hitler slechts een gevolg geweest. Wees vooral blij. Wees vooral in al je verraad blij met een winst van Johnson. Over een jaar komt er een vreselijk neoliberaal handelsakkoord uit en dan hoop je dat de meeste hier de wartaal zijn vergeten die u eind 2019 hier uitsloeg. Niet links is de weg kwijt. Mensen die zich links noemen. Of allang al weg zijn bij links. Dat zijn degene die de weg kwijt. Die in Trump/ Wilders/ Johnson Baudet een socialist zien. Hoe krankzinnig kan je zijn? Die liever hun "gelijk" halen en slechte voorspellers de mantel uitvegen. Overigens was er al ver van te voren een peiling waar de Conservatieven fors zouden winnen. Niemand, maar dan ook niemand hier voorspelde een Labour overwinning. Zelfs Mark Huysman niet. Dus u reageert nu op uw eigen leugen dat links voorspeld had dat alle jongeren links zouden stemmen. Zie ik wel vaker. Heb ik ook in sommige discussies hier. Mensen die niet op mij reageren, maar mijn woorden uit zijn verband rukken. Daarna op dat beeld gaan reageren en vervolgens boos worden op het beeld wat ze zelf schetsen. Dat doet u steeds. U bent blij met Johnson. Dat is al idioterie. Daarna komt u met een verzinsel dat alle jongeren links zouden stemmen. Daarna reageert u weer op uw eigen verzinsel en maakt u uw eigen werkelijkheid. Daarna op basis van uw eigen verzinsel bedenkt u een stelling dat links te weg kwijt is. En heeft u het over u linkse eigen gelijk terwijl u zelf over ongelijk in heeft. U kunt niet eens verwoorden wat links nu eigenlijk echt vindt maar weet wel wat hun ongelijk is en dat ze oogkleppen hebben. Exact hoe uiterst rechts ook altijd hier op mij reageert. Ik gun uw een vreselijk rechts nationalistisch kabinet. Misschien dat het wat wartaal in de toekomst zal schelen.

Katootje2
Katootje224 dec. 2019 - 14:52

Sonic - De kool is het sop niet waard.

stokkickhuysen
stokkickhuysen22 dec. 2019 - 16:24

Deze verkiezing ging over Brexit en nergens anders over. Labour heeft wel geprobeerd om het breder te maen, maar dat is niet gelukt. En nu de Tories weer stevig in het zadel zitten kunnen die verder gaan met de EU de schuld geven van de malheur van de economische onderkant. Onderwijs, daar begint het mee.

Fetse
Fetse22 dec. 2019 - 15:14

Ik zie met genoegen dat er veel discussie is hieronder en dat was dan ook de bedoeling. Hier nog wat brandstof; https://youtu.be/6I_ZhGHxnHQ

2 Reacties
Katootje2
Katootje222 dec. 2019 - 19:57

Dat klinkt goed: "Think globally, act locally". Maar ik het geeft me wel aanleiding om een vraag te stellen. Is het wel mogelijk om weer een gemeentelijk vervoerbedrijf te beginnen, een gemeentelijke kredietbank en een gemeentelijk energiebedrijf? Mag de gemeente haar eigen voorlichting verzorgen, of moet daar een bedrijf voor in de arm genomen worden dat zoiets simpels als een website maakt voor een veel te hoog bedrag? Heeft de Europese wet- en regelgeving het misschien feitelijk onmogelijk gemaakt om de politiek te gebruiken als middel om onze -lokale- samenleving te organiseren? Worden we feitelijk gedwongen om alles uit te besteden aan het bedrijfsleven en ondernemers een veelvoud te betalen van wat de wethouder en zijn medewerkers ons zouden kosten? Hebben ze de democratie zelf van ons gejat toen alles werd geprivatiseerd? Mogen we alleen nog maar wetten en regeltjes maken voor ondernemers, die dreigen te vertrekken als we te lastig worden, terwijl we het niet langer zonder ze mogen opknappen? Hebben we van het kapitalisme een vicieuze cirkel gemaakt? Je hoort nogal eens klagen dat de aardgasbaten zijn verkwanseld. Well, I got news for you, dat was alleen maar gas dat we toevallig in de bodem vonden. De "dutch disease" is veel ernstiger dan dat en uiteindelijk waarschijnlijk dodelijk. Ik ben niet zo optimistisch - https://www.youtube.com/watch?v=kJ4SSvVbhLw

Katootje2
Katootje222 dec. 2019 - 23:07

Ik heb wel een hoop kritiek, maar in feite verdien je een hoop complimenten voor het stukje en je reacties. Een link naar "Street Fighting Man" mocht niet, dus probeer ik het maar eens met "Salt of the Earth" - https://uploadstars.com/video/5SG4SD49SB56 Spot is vaak dodelijker dan geweld.

badgast
badgast22 dec. 2019 - 13:24

Geweldig plan. Met Momentum heeft Labour een verkiezingsnederlaag van historische proporties geboekt. Je kan zwammen over demografie tot je een ons weegt, maar het blijkt gewoon in de praktijk dat de boodschap van Momentum geen verkiezingen wint. Ik begrijp dat je dat graag in Nederland zou willen kopiëren. Gaat het dan om Links in het algemeen, om de PvdA, de SP, Groen Links oud wat? Wie wou je het eerst de grond ingewerkt hebben?

4 Reacties
Fetse
Fetse24 dec. 2019 - 9:23

Frankrijk, 2017, Sociaal-democraten met middenkoers; Van 280 naar 30 zetels. Duitsland, 2019, Sociaal-democraten met middenkoers, Van 25 naar 20%. Nederland, 2017, Sociaal-democraten met middenkoers, Van 38 naar 9 zetels. Engeland, 2019, sociaal-democraten met linkse koers 32%. Met welke boodschap win je geen verkiezingen badgast?

Folkert2
Folkert225 dec. 2019 - 0:32

Met geen enkele meer Fetse. Want ook de Sociaal democraten in Engeland wisten in 2019 geen overtuigende meerderheid te behalen. Bij elke verkiezingen spelen er altijd meerdere thema`s. Er is 1 thema wat de sociaal democraten in al die landen parten speelt. Immigratie. Brexit draait om immigratie. Duitsland, de SPD krijgt de rekening van Merkel. Frankrijk, potverteert men al veel te lang met dikke salarissen voor ambtenaren terwijl er bijna geen geld wordt gestoken in de linkse waarden. En in NL zaten de Sociaal democraten ook veel te lang bij de VVD op schoot. Ik ben een enorme voorstander van de sociaal democratie. Heeft zij fouten gemaakt? Absoluut, maar repareer het nu.

badgast
badgast31 dec. 2019 - 10:54

@folkert: dat immigratie-verhaal is wel het mooiste geval van succesvolle framing. Want immigratie wordt vooral door het bedrijfsleven en hun politieke vrienden bevorderd. Als men vindt dat de werknemers weer teveel praats krijgen bij salarisonderhandelingen. Zie jaren 60 hier. Maar ook nu in het VK, waar de Tories graag weer artsen en verpleegkundigen uit de commonwealth willen binnenhalen om de tekorten ( veroorzaakt door slechte salarissen en slechte werkomstandigheden) aan personeel op te lossen.

badgast
badgast31 dec. 2019 - 11:03

Beste Fetse, graag kijken naar de context. Nederland in 2017 is het gevolg van de verkiezingen daarvoor, toen Diederik Samsom riep dat hij een eind zou maken aan het rechtse rotbeleid van Rutte 1. De meeste van de toen veroverde stemmen konden het niet waarderen dat het resulterende rechtse rotbeleid van Rutte 2 bij hoog en bij laag door meneer Samsom werd verdedigd. De verschuiving in Frankrijk was naar een ex-minister uit het kabinet van Hollande, dus dat wil ik niet eens zien als weg van de sociaal democraten. En in Duitsland mocht de SPD ook betalen voor de samenwerking met de duidelijk minder sociaal ingestelde CDU.

Rene712
Rene71222 dec. 2019 - 12:28

"Maar het feit dat jongeren zich aangesproken voelen door de inhoudelijke koers van Labour..." Misschien dat de schrijver van dit artikel meer informatie heeft dan in de link staat die hij gebruikt. Uit de samenvatting van de resultaten van het onderzoek van Yougov waar de link naar verwijst, zie ik slechts een feitelijke weergave van een beschrijving van de kiezersgroepen. Leeftijd, opleiding e.d. maar geen reden om Labour te stemmen. Ik lees wat stemgroepbeschrijvingen maar niet dat er op inhoudelijke gronden voor Labour is gekozen. Het zou dus evengoed kunnen zijn dat deze groep jongeren bang is voor een Brexit, angstig voor een toekomst zonder Europa, een tegenstem wil laten horen en dat liever doet bij een van oudsher machtige partij dan bij een inderhaast opgerichte Brexit partij? Het lijkt soms wel een blinde vlek van linkse partijen: als er door een kiezer, laten we hem Johan noemen, uit onvrede met de gangbare politiek op SP (voorheen gebruikmakend van de verkiezingsslogan "stem nee, stem SP") stemt, wordt Johan neergezet als een verstandige man die duidelijk voor een sociale linkse koers kiest, begaan is met het milieu en wat men hem verder allemaal toedicht. Als diezelfde Johan bij een verkiezingsronde later op een andere partij (bijv PVV) stemt uit onvrede over de gangbare politiek dan is het opeens een rechst-racistische tokkie. En dat is vreemd want het is nog steeds dezelfde Johan met nog steeds dezelfde reden voor zijn stemgedrag: onvrede met gangbare politiek, resulterend in een nee- of anti-stem. "Er is ook een valkuil: de aanhang van Momentum bestaat vooral uit progressieve hoogopgeleide jongeren. De verbinding met de ‘working class’ ontbreekt nog". In de hele lofzang op Momentum is dit bijna een soort van bijzin. Een soort "Oh ja, nog even terzije melden dat....". Ik denk juist dat dit misschien wel - zij het onbedoed - de kern van dit betoog vormt. De belangrijkste uitspraak van dit betoog. De verbinding ontbreekt. Met de working class en ik zou er nog aan toe willen voegen: het platteland. Of met niet grootstedelijke gebieden, of buiten de randstad, of buiten de hoofdstad wellicht. Labour heeft een enorme klap gehad in het Noorden van de VK, een vanouds traditioneel rood bolwerk, een arbeidersgebied. Kennelijk spreekt Labour deze mensen niet meer voldoende aan. En mocht links Nederland zich weer op de kaart willen zetten, dan zou men daar wellicht lering uit kunnen trekken. Zoek die verbinding, luister naar het volk en niet alleen naar het volk in je eigen directe omgeving van gelijkgestemden. Als je als partij of stroming de arbeidersklasse zo belangrijk vindt, luister dan ook naar wat zij belangrijk vinden ipv je eigen elitaire luchtfietserij. De laatste alinea vind ik wel exemplarisch voor de gedachtengang in dezen. Denkt Fetse nou werkelijk dat een arbeider in pak hem beet Kerkrade die last heeft van concurrentie van goedkopere arbeidskrachten uit Polen, het belangrijk vindt dat zijn partij zich bezig wil houden met genderneurtrale toiletten in hartje Amsterdam? En hoe denken arbeiders eigenlijk over internationale solidariteit? Hoe sterk is nog die gedachte? Als ze in Nederland moeten doorwerken tot 67 en zien dat arbeiders in andere landen de barricaden opgaan omdat hun pensioenleeftijd omhoog gaat naar 64 (van 62 jaar) zoals recent in Frankrijk, zijn ze dan nog wel . En zo zijn er nog wel veel

3 Reacties
Rene712
Rene71222 dec. 2019 - 12:31

tekst was nog niet af.... *zijn ze dan nog wel vatbaar voor die internationale solidariteit? En zo zijn er nog veel vragen waar ik het antwoord niet op heb, maar die me voor een aansprekende positionering van links wel erg belangrijk lijken.

Katootje2
Katootje222 dec. 2019 - 19:07

Je moet eens ophouden om je eigen ontoereikendheid toe te schrijven aan buitenlanders die slimmer zijn dan jij en harder willen werken voor minder geld. Zolang je voorstander bent van het kapitalisme en het marktbeginsel kies je voor een systeem waarin je altijd de lul zult zijn, want dat is jouw marktwaarde Niet voor niets dragen dat soort mensen de titel "dom-rechts".

Folkert2
Folkert224 dec. 2019 - 23:44

Juist Katootje, mensen niet meer overtuigen van je linkse idealen maar linea recta wegjagen naar nationalistisch rechts om vervolgens te klagen waarom men niet voor je stemt en wel voor de zoveelste rattenvanger van Hamelen. Want dat is het voorbeeld wat jij geeft.

Sonic2
Sonic222 dec. 2019 - 9:54

Links heeft teveel zelfreflectie en uiterst rechts heeft het niet. Hoe lang gaat links zichzelf nog pijnigen? De auteur schrijft een goed stuk naar mijn mening. Ik lees zijn betoog met plezier, maar eigenlijk zegt hij dat er aan alle drie de linkse partijen nadelen kleven. En dat is het met links veel te vaak. Trump en Johnson komen veel sterker over omdat ze niet twijfelen. En gewoon ronduit liegen. Je moet natuurlijk ook een achterban hebben die al die leugens slikt. In Corbyn zijn verlies komt alles naar voren. Links laat zich ook elke keer weg zetten als potverteerders. Links laat zich ook weg zetten dat de energie transitie ten koste gaat van de lage inkomens. Terwijl je ook moet aangeven dat je mensen compenseert. Links laat hier( en ook op deze site) uiterst rechtse mensen komen met de meest grove leugens. En links laat het initiatief over aan rechts. Dat moet anders. En voor de rest moeten we ook niet overdrijven. Na 8 jaar een Democraat volgt wel eens een Republikein. Tussen 1979 en 1997 was er elke keer een conservatieve premier. Toen 13 jaar niet. En nu winnen Conservatieven dit decennia. Laat Johnson eerst al zijn leugens en sprookjes eens waar maken. En laten we hem zeer, zeer, zeer kritisch eens gaan volgen. Links afzeiken is 1 punt. Maar Johnson moet zich wel beseffen dat het geleende kiezers zijn. En ik vind dat meer mensen dat zich moeten beseffen.

2 Reacties
Pensionada2
Pensionada222 dec. 2019 - 14:05

Sonic: op dit moment gaat de energietransitie ook ten koste van de lage inkomens: . Belasting op gas gaat omhoog en de belasting op electriciteit omlaag. Maar veel mensen met lage inkomens wonen in huurhuizen en zijn dus helemaal afhankelijk van de verhuurder om gas te verminderen en bv dmv zonnepannelen electriciteit te verminderen. . Wegenbelasting op oude auto’s gaat met 250 euro per jaar omhoog. En ik vermoed dat je daar dus echt wel de lage inkomens te pakken heb. . Bijna alle subsidies komen nu ten goede aan de hogere inkomens. Elektrische auto’s worden zwaar gesubsidieerd en worden bijna uitsluitend door zakelijke leaserijders gereden. Er zijn weinig mensen met een laag inkomen en een zakenauto. . Mensen krijgen subsidie bij maatregelen voor energietransitie maar moeten toch ook zelf een fikse investering doen (Urgenda heeft zelfs een commercieel bedrijf dat rekent dat het gemiddeld 35000 euro per huis kost om energieneutraal te worden). Waar moeten lage inkomens die 35000 Euro vandaan halen?

Fetse
Fetse22 dec. 2019 - 15:16

Dank voor je opbouwende reactie Sonic.

Andy JPL
Andy JPL22 dec. 2019 - 8:18

Het is toch zo simpel. De politiek staat niet meer in dienst van het volk, maar is van mening dat het volk in dienst moet staan van de politiek. Links rechts, maakt niets uit, ergo, misschien is links nog wel erger met uitspraken dat je dingen niet aan het volk over kunt laten omdat ze het niet weten. Dit maakt de politiek tot volksvijand nr 1 waardoor het volk, al dan niet massaal precies de andere kant op trekt dan dat de politiek graag zou willen. Elke keer weer wanneer een Klaver, Jelten, Rutte, Marijnissen of Asscher gefrustreerd raken door een Baudet of Wilders is het een punt voor een deel van het volk alleen al voor de reacties. Het maakt daarom ook niets uit of die gasten uit hun nek kletsen of niet. Zolang de gevestigde orde maar gefrustreerd raakt. En het verlies van links? Ach, als witte man van middelbare leeftijd met huisje boompje beesje, werk en een handicap heb ik genoeg messen in mijn rug gekregen van links en ben daar niet de enige in. Links is een politieke stroming voor studenten en de elite, maar de rest heeft daar niets te zoeken.

3 Reacties
Sonic2
Sonic222 dec. 2019 - 13:57

Ik gun u een kabinet PVV/ FvD/ VVD/CDA/ SGP en 50 Plus. Een ramp kabinet met neoliberalen, xenofoben en zeer conservatieve christenen. Laat zo kabinet maar aankloten in 2021. En iedereen die dan nog beschikt over hersencellen, stemt dan nooit meer op dat zootje. Je weet echt niet waar je over praat. Met je sneue kritiek op links. En die zogenaamde messen die je van links krijgt. Rechts komt vooral voor mensen op die teveel dividendbelasting betalen en voor de grootaandeelhouders. En altijd dat zielige jij bak argument. Zag het ook al terug in het FDF topic. Toen kwam Corbyn weer voorbij. De opmerking van de FDF voorman was walgelijk. PVV En FvD die uit opportunisme boeren bedriegen steunen al dit soort drama. Gewoon fout van hun. Minpunt voor die partijen. En niet altijd weer dezelfde leugens, sprookjes, uitvluchten en leugens. Niet zij doen het ook. Maar gewoon een keer snoeihard oordelen over uiterst rechts. Al die mensen hier die ook Trump stemmen. Zijn dat mensen die een eigen risico van 900 euro willen. Of zijn dat mensen die een zorgpremie van 5000 euro willen per maand. Zijn dat mensen hier die willen dat miljoenen mensen hier onverzekerd zijn? Zijn dat mensen met een inkomen van een paar ton. Die even vanuit hun villa op Joop reageren. Dan kan ik me hun oerdomme reacties nog enigszins voorstellen. Als je in Amerika een modaal inkomen hebt dan wil je wel Democraten stemmen. En dan lach je om al die oerdomme reacties van allerlei Trump verraders( ook hier) die dan maar liever Trump hebben als Biden of Warren. Ik heb het over Amerika, maar over 10 of 15 jaar zijn we ook in Nederland zo ver. Maar blijf vooral zeiken over links.

Katootje2
Katootje222 dec. 2019 - 14:54

"Elke keer weer wanneer een Klaver, Jelten, Rutte, Marijnissen of Asscher gefrustreerd raken door een Baudet of Wilders is het een punt voor een deel van het volk alleen al voor de reacties. Het maakt daarom ook niets uit of die gasten uit hun nek kletsen of niet. Zolang de gevestigde orde maar gefrustreerd raakt." Verblind door woede heet dat. Je hebt geen mes in je rug gekregen van links, maar van politici en partijen die zichzelf links noemen en ondertussen een neo-liberale koers zijn ingeslagen; politici en partijen die hun principes hebben verloochend om deel uit te kunnen maken van de gevestigde orde. Maar dacht je dat Thierry Baudet geen deel uit wil maken van de gevestigde orde? Heb je er weleens aan gedacht wat het zou betekenen als hem dat lukt? Denk je nou echt dat jij als witte man van middelbare leeftijd met huisje boompje beesje, werk en een handicap daar voordeel van zou hebben? Waarom denk je dat ik mensen zoals jij "dom-rechts" noem?

Pensionada2
Pensionada222 dec. 2019 - 19:54

Sonic: er is geen Nederlander die dividend belasting betaald. De betaalde belasting mogen ze verrekenen in hun aangifte inkomstenbelasting. Ook is er geen enkele Nederlander die op Trump stemt. Dat recht is voorbestemd aan Amerikanen. Je hoeft niet jaloers te zijn op de zorg in de VS maar de Amerikanen zijn weer niet jaloers op de belastingtarieven hier in Nederland.

Poeh, poeh
Poeh, poeh22 dec. 2019 - 7:52

Inderdaad geven deze onderzoeken aan dat relatief veel jongeren links stemmen. Maar dezelfde onderzoeken tonen ook aan dat ze, naarmate ze verder opschuiven in leeftijd, daar zich ook deels weer van verwijderen. Heb echt niet de illusie dat je ze tot 'hun dood' binnen het progressieve kamp houdt. Beleid en aansprekende leiders bepalen hoe de kiezer zijn keuze maakt.

Katootje2
Katootje222 dec. 2019 - 2:56

Fetse: "Het is inderdaad geen makkelijke opgave Katootje, en ik heb ook geen pasklaar plan van aanpak op de plank liggen. Ik hoop dat ik het antwoord niet alleen hoef te bedenken." Dan wil ik je nogmaals wijzen op die interviews met Richard Wolff. Wolff geeft met grote regelmaat lezingen/colleges op het internet inzake democratisch socialisme, gekoppeld aan commentaar op actuele economische onderwerpen, op een manier die ook voor de leek begrijpelijk is - https://www.youtube.com/channel/UCK-6FjMu9OI8i0Fo6bkW0VA In Nederland moet ik dan onmiddellijk denken aan hoogleraar financiële geografie Ewald Engelen, die bovendien waarschijnlijk een betere spreker is dan Richard Wolff, die nogal eens wat drammerig overkomt. Uit de bijdrages hier op Joop blijkt vooral dat er sprake is van een enorm gebrek aan kennis, gekoppeld aan eenzelfde overdaad aan vooroordelen om dat te compenseren, -enkele uitzonderingen daargelaten. Natuurlijk kun je bij die colleges ook de ruimte geven voor commentaar en bijdrages, alleen zul je een veel strakkere moderatie moet voeren om mensen met destructieve bedoelingen buitenspel te zetten. Dat Richard Wolff voor het PBS wordt geïnterviewd door Bill Moyers wijst er op dat hij aanzienlijk succes boekt met zijn lezingen.

1 Reactie
Fetse
Fetse22 dec. 2019 - 15:17

Dank Katootje. Ik ga kijken.

Folkert2
Folkert222 dec. 2019 - 2:10

Waar staat Momentum voor? Een gedachtegoed wat samenvalt met GL, Bij1, SP en PvdA. Er valt hier dus op links nog al wat te kiezen. Schijnbaar heeft de kiezer afgelopen jaren nog niet genoeg keuze gehad op links dus moet er een nieuw links van links komen. De schrijver vergeet echter dat momentum een beweging is binnen 1 partij, Labour. Er zijn namelijk genoeg bewegingen en partijen die de sociaal democraten in het gareel proberen te houden. Een momentum gaat niets nieuws brengen. “Naar mijn idee is links afgestraft na 40 jaar lang verraad aan de arbeidersklasse door sociaaldemocratische partijen.” Nee. de PvdA heeft links verraden onder oud vakbondsleider Kok. Alhoewel hij meer op de barricaden heeft gestaan dan de huidige generatie heeft hij uiteindelijk zijn zakken goed gevuld. Men had destijds beter een andere koers kunnen uitzetten, maar je kan in 2019/2020 niet meer roepen dat we naar 1968 terug moeten. En begin eens in eigen huis met de veranderingen, geef je baan aan een PoC of een vrouw als je zo voor diversiteit bent. Nee, vrouwen moeten in de boardroom en de lager opgeleiden moeten met elkaar concurreren. Jullie loopbaan is al geregeld. Functie binnen de vakbond, wellicht daarna door naar de politiek en als je echt goed bent wordt je zelfs prominent TK lid waarna er wel weer een goede baan volgt in de (semi) private sector. Onderwijl wordt de critical race theory steeds meer mainstream in het hedendaagse feminisme. CRT is geschikt om racisme te begrijpen, maar niet om racisme te bestrijden. Of wellicht in andere bewoording. Iemand betichten van wit privilege terwijl hij rond moet komen van een minimum loon terwijl zijn werkeloze buur bijna hetzelfde te besteden heeft zorgt er eerder voor dat hij op partijen als FvD of Pvv gaat stemmen, want die zeggen voor hem op te komen. Momentum begreep dit niet, en daarom gaat het wel ff duren totdat rijk links het ooit gaat begrijpen.

1 Reactie
Folkert2
Folkert222 dec. 2019 - 11:28

En hoewel VVD en CDA verantwoordelijk zijn voor de goedkope arbeidsimmigratie heeft links dit onderwerp al lang geclaimd. Het links wat via allerlei bullshit studies toch wel een goede baan weet te regelen en zich geen zorgen hoeft te maken omtrent concurrentie voor zijn positie is nu net wat mensen van links doet afschrikken. De Klavertjes, Pechtolds, etc. etc. hebben geen last van oneerlijke concurrentie, daarom is het voor hun makkelijk praten om voor immigratie te zijn. En dat is waarom de working class zich van links afkeert en naar rechts populistische partijen gaat. De witte man (35-90, hetero, working class) vormt nog steeds een grote minderheid in dit land net als in de UK. Vertel je die dagelijks dat ze hier niet meer welkom of oorzaak zijn van alle ellende zijn zullen ze zich thuis gaan voelen bij partijen die zeggen voor hun op te komen. Dat is waarom de sociaal economische thema`s van links niet landen, er wordt teveel over identiteit geluld.

Paddy3
Paddy321 dec. 2019 - 20:36

“Na de verpletterende verkiezingswinst van de Conservatieven in het Verenigd Koninkrijk (VK)...” Links in Nederland: ‘laten we Labour kopiëren!’

3 Reacties
Karingin
Karingin22 dec. 2019 - 1:00

Elaborate.

Folkert2
Folkert222 dec. 2019 - 2:13

Fetse Visser moet dan ook eens wat buiten de vakbond gaan doen.

Fetse
Fetse24 dec. 2019 - 9:25

Frankrijk, 2017, Sociaal-democraten met middenkoers; Van 280 naar 30 zetels. Duitsland, 2019, Sociaal-democraten met middenkoers, Van 25 naar 20%. Nederland, 2017, Sociaal-democraten met middenkoers, Van 38 naar 9 zetels. Engeland, 2019, sociaal-democraten met linkse koers 32%. Just saying..

Gefaald
Gefaald21 dec. 2019 - 17:04

Hoe mensen Corbyn nog kunnen steunen .... onbegrijpelijk. De Britse arbeiders hebben Corbyn laten vallen. Links zou toch juist de steun van de arbeidersklasse moeten krijgen? Als alleen jonge studenten, op een platform van antiracisme en genderbusiness, links nog steunen, dan is links echt totaal losgezongen van haar taak in het leven. De Britse uitslag laat zien dat de meest verstokte Labour-districten, die sinds de invoering van het algemeen kiesrecht nog nooit anders hadden gestemd, nu plotseling Conservative zijn geworden. Vandaar dat ik beweer dat Labour de arbeidersklasse heeft verraden.

5 Reacties
Katootje2
Katootje222 dec. 2019 - 3:03

Gefaald: "Hoe mensen Corbyn nog kunnen steunen …. onbegrijpelijk." Misschien ligt het wel aan de inhoud, waar jij geen fan van bent. En hij is waarschijnlijk geen bewonderaar van Winston Churchill.

Sonic2
Sonic222 dec. 2019 - 10:04

Ik zat gisteravond( ik was naar vrienden toe dit weekend in het Noorden van dit land) in de trein het boek "na de bevrijding" te lezen. De periode 1945-1950. En daaruit bleek al dat de PvdA in Nederland toen al een coalitie was van verschillende kiezersgroepen. De VDB ging op in de PvdA en de VDB was al een soort D66 maar van voor de oorlog. Je had natuurlijk ook CDU. Met Labour precies hetzelfde. Het is altijd al een coalities aan kiezers geweest. En met de Democraten eigenlijk ook. Dus wat u omschrijft is misschien links van 1910 of 1920. Al het links van na de oorlog zijn coalities van kiezersgroepen geweest. Dat Den Uyl voor de arbeiders was. Dat valt ook te bestrijden. Die deed ook veel voor mensen in een uitkering. Het is zoals wel vaker met rechtse fantasten zoals u een fabeltje en omdat niemand u corrigeert denken mensen dat dit soort sprookjes ook nog waar zijn. Het echte verraad van de arbeidersklasse is door de neoliberalen gebeurt. CDA/VVD in Nederland. Conservatieven( waaronder Thatcher) en Republikeinen in Amerika. Met Trump en Johnson gaat de afbraak verder. Links heeft geholpen. En voor de rest zijn mensen zoals u en Uitgekleed nep socialisten. Mensen die links kapot willen maken. Net al een hele hoop andere hier. Mensen die zo de plank mis slaan dat ze SP/PvdA en GL niet als sociaal zien. Maar dat addergebroed van de PVV wel. En u had ook de vraag kunnen stellen wat rechts en uiterst rechts voor de "arbeiders" heeft gedaan? Omdat u aan uiterste rechtse propaganda doet beantwoord u die vraag niet. Maar het antwoord op die vraag is: Helemaal niets. Maar die vraag stelt u niet, omdat dan zou blijken dat wat u links verwijt nog 3 keer in het kwadraat rechts en uiterst rechts kan verwijten.

Gefaald
Gefaald22 dec. 2019 - 12:00

@Sonic Al jouw vele woorden nemen niet weg dat de echte verstokte Labour-kiesdistrciten nu Conservative zijn, en dat de kiezers daar zich zwaar door Labour verraden voelen. Leg jij maar aan hen uit dat Labour goed voor hen zou zijn.

Katootje2
Katootje222 dec. 2019 - 14:59

"Leg jij maar aan hen uit dat Labour goed voor hen zou zijn." Daar komen ze vanzelf wel achter na een jaartje Boris Johnson.

Sonic2
Sonic222 dec. 2019 - 19:03

@ Gefaald De reacties die u plaatst en met u uw ideologische vrienden blijven in het idee hangen dat er in het Witte Huis een oppositie leider huist. En dat Brexit een alternatieve en afwijkende stroming is in Engeland. Katootje begrijpt het namelijk wel. En die stelt dat Johnson nu moet leveren voor de mensen die bij Labour zijn weg gelopen. En het valt een beetje in de categorie dat je je verraden voelt en je lot in handen geeft van iemand die je nog meer gaat verraden. Waar heeft Labour eigenlijk precies de kiezers mee verraden? Ik hoor vooral veel zeer algemeen schetsen over wat Labour fout heeft gedaan. De vraag moet natuurlijk zijn: Wat gaat Johnson doen met het electoraat wat naar hem is overgelopen vanuit Labour? U draait net zoals velen hier de situatie om. U blijft maar hysterisch schoppen tegen Corbyn. Maar Katootje is een van de weinig hier die het WEL begrijpt. Niet bij Labour ligt de druk. Johnson moet het nu waarmaken. Anders is hij het kwijt. En het gezeik van velen hier over de Democratische kandidaat. Het gaat er natuurlijk in bepaalde swing states om. Heeft Trump geleverd? Dat heeft hij niet. En dat weet je al als mensen de economie er bij gaan halen.

Uitgekleed
Uitgekleed21 dec. 2019 - 15:29

"Naar mijn idee is links afgestraft na 40 jaar lang verraad aan de arbeidersklasse door sociaaldemocratische partijen." Dat is voor een vooraanstaand vakbondsman een moedige uitspraak, waarmee ik het eens ben. Zulks is echter niet bewust geschied. Het is de algehele onwetendheid bij links, waartoe ik ook behoorde, hoe het mogelijk is dat ondanks goede intenties en vakbondsstrijd bij CAO onderhandelingen uiteindelijk de rijken rijker kunnen worden ten koste van de armen. Dit fenomeen zit ingebakken in een wereldwijd monetair systeem. Het systeem zorgde voor een zo hoog mogelijke geldontwaarding, die het bezittende deel rijker maakt en het niet bezittende deel met toedoen van de vakbond met moeite gelijkblijvend in de welvaart. De geldontwaarding zorgt tevens voor tekens terugkerende financiële crisis. De grootste crisis was in 2008. Omdat de veroorzaker een wereldwijd systeem is was het een globale crisis (althans buiten China wat met anders monetair wordt bestuurd.) De kern is RENTE. Het arme deel betaalt niet alleen hypotheek rente direct aan de bank maar ook iedere dag met zijn dagelijkse boodschappen. De producent van de boodschappen betaalt zolang het nog geen multinational is zijn leningen t.b.v. het bedrijf met rente. In de bedrijfswinsten zijn de kostprijzen verwerkt waartoe ook de rente. In Duitsland bleek dat de gemiddelde rentequote in de prijzen kwam op 40% (gemiddeld). Onderzocht is dat van de bevolking slechts 10% niet verliest of wint aan rente. De rest 90% betaalt het dus. Die rente afdrachten komen via bedrijfswinsten weer terecht bij de banken van de producenten. Daar kopen beleggers hun aandelen en obligaties in die bedrijven. Waarmee beleggers mede de onzichtbare rente van uw boodschappen innen bij winst op belegging. De cirkel is rond, en de rekening is betaald Als het stelsel van centrale banken nu de rente laag houden, waardoor de looninflatie gering wordt, kunnen de vakbonden bij hun CAO onderhandelingen rekenen op een betere welvaartsverdeling. Wordt de rente vastgesteld door de centrale banken, hoog, dan moet de vakbond knokken om de welvaart constant te houden. Vanaf 1980 tot 2000 gedurende 40 jaar, bleek dat de welvaart onder het arme deel van de bevolking nauwelijks gegroeid. Wat er plaatsvond na 2008 is te veel om hier op verder te gaan.

9 Reacties
Katootje2
Katootje221 dec. 2019 - 15:54

Goede bijdrage - Kijk ook eens naar mijn reacties hier direct onder en met name naar de 2 links die ik daar geef.

DaanOuwens
DaanOuwens21 dec. 2019 - 16:36

@ Uitgekleed Jij schrijft: In Duitsland bleek dat de gemiddelde rentequote in de prijzen kwam op 40% (gemiddeld). Onderzocht is dat van de bevolking slechts 10% niet verliest of wint aan rente. De rest 90% betaalt het dus. Die rente afdrachten komen via bedrijfswinsten weer terecht bij de banken van de producenten. Aangezien wij inmiddels een periode hebben van negatieve rente als banken hun verplichte geld stallen bij de centrale bank kan dit verhaal niets anders zijn dan grote onzin.

Fetse
Fetse21 dec. 2019 - 18:46

Dank voor je reactie! Voor de goede orde, ik ben geen vooraanstaand vakbondsman maar een kaderlid. Joop verlangt een bio, omdat ik ooit een artikel schreef over de vakbond staat dit achter mijn naam. ;-)

Uitgekleed
Uitgekleed21 dec. 2019 - 22:09

Katootje 21 december 2019 at 16:54 De US is het grote voorbeeld hoe het niet moet. Daar is het minimum uurloon in de jaren met 50% gezakt vanaf de jaren 1960. De American dream is een farce geworden

Katootje2
Katootje222 dec. 2019 - 3:06

They call it the American Dream, -because you have to be asleep to believe in it (Carlin).

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 dec. 2019 - 6:51

Volgens mij is de American dream sowieso altijd een farce geweest. Die farce heeft geleid tot wat het nu is, hij werd alleen maar zichtbaarder. Wij gaan precies dezelfde kant op en Europa speelt daar ,zeer tot mijn spijt, een behoorlijke rol in!

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 dec. 2019 - 6:52

het werd alleen maar zichtbaarder!

Uitgekleed
Uitgekleed22 dec. 2019 - 17:00

DaanOuwens 21 december 2019 at 17:36 Mijn betoog gaat over de periode 1980 tot aan de crisis. Daarna werd door ingrijpen van de ECB de beurs gered met gratis geld voor de banken. Zelfs nu trekt de ECB de portemonnee. Dat noemt men in vaktermen QE wat betekent Quantity Easing. Dat is geld zonder rente wat alleen uitgegeven kan worden door de ECB. Daarmee zijn de uitgevers van de slecht renderende staats obligaties, de banken, gered van faillissement. Dat dìe handel fl,aan de centrale banken, dus de overheid moet nu bij private kapitaalbezitters lenen, normaal gesproken tegen forse rente maar door de immer voortdurende QE kan die rente niet oplopen. Een lage rente is onder normale omstandigheden voor iedereen een zegen behalve voor onze pensioenfondsen die wettelijk zijn gebonden aan opkopen van obligaties. De later ingevoerde toestemming dat pensioenfondsen ook mogen handelen in aandelen in een veilige verhouding met obligaties welke als absoluut veilig worden bestempeld, zorgt er voor dat in deze beursomstandigheid pensioenfondsen ook nog redelijk winsten kunnen maken. Het wrange is dat alleen gepensioneerden niet mee mogen profiteren met de beleggers op de beurs, van de QE. Dat komt omdat die QE in de toekomst een keer moet ophouden waardoor de beurzen in zwaar weer komen te verkeren en dus dan, ook de pensioen fondsen. Misschien is de belangrijkste reden tot voortgang van QE het redden van de EU en de euro. Landen met te hoge staatsschulden gaan failliet als ze hogere renten moeten betalen op hun schulden. Neem als voorbeeld Griekenland wat niet lang geleden voor miljarden lastenverlichting (lees gratis geld) hebben ontvangen.

Uitgekleed
Uitgekleed23 dec. 2019 - 12:09

Fetse 21 december 2019 at 19:46 Hopelijk hoog genoeg bij de vakbond om om deze systematische overdracht van waarde van arm naar rijk elke dag. Allen al in in Duitsland in 2007 werd berekend dat de overdracht van rente van de grote meerheid naar de kleine minderheid meer was dan 600 miljoen per dag. Dit gebeurd overal in de wereld

tinus1969
tinus196921 dec. 2019 - 12:57

Fetse Visser: [brede beweging die ‘links naar links’ trekt, terug naar de wortels van de sociaal-democratie.] Het probleem lijkt me, dat het huidige Labour onder neo-stalinist Corbyn eerder te links dan te rechts is; en dat kon ook in Nederland wel eens het probleem zijn. De electorale ruimte zit niet op links-links socialisme maar bij (veel gematigder) sociaal-democratie; en dat geldt ook in Nederland: De PvdA was van oudsher veel groter dan 'klein links', en ook het CDA (en haar voorgangers) kende oorspronkelijk een grote, sociaal ingestelde linkervleugel. Ik denk (hoop in ieder geval ook) dat de electorale ruimte zit bij gematigde maar consequentie sociaal-democratie.

10 Reacties
Fetse
Fetse21 dec. 2019 - 13:36

Tsja, dan hebben we een verschil van mening. Naar mijn idee is links afgestraft na 40 jaar lang verraad aan de arbeidersklasse door sociaaldemocratische partijen. Dan is terugkeer naar de oude strategie het enige wat je kan doen.

Katootje2
Katootje221 dec. 2019 - 15:28

Dat klinkt een beetje zoals Wim Kan: "We breken alle krotten af we gaan nu nieuwe bouwen." Hoe kenmerkt dat verraad zich? Het sociaaldemocratische model kenmerkt zich doordat de tegenstelling tussen arbeid en kapitaal geaccepteerd wordt, waarbij de arbeiderspartij en de vakbeweging de factor arbeid vertegenwoordigen om een aanvaardbaar loon en levensomstandigheden voor de werkende man af te dwingen. Het probleem daarbij is, dat de tegenstelling tussen arbeid en kapitaal daarbij in stand wordt gehouden, waardoor je -om het simplistisch te stellen- in de situatie komt dat je het kapitaal -de werkgever- niet failliet kunt gaan staken, omdat dit ten koste zou gaan van je eigen werkgelegenheid. Daardoor komen de arbeiderspartij en de vakbeweging in de merkwaardige situatie dat ze hun achterban terug moeten gaan fluiten -- in casu de belangen van de werkgevers verdedigen- om te zorgen dat dit niet gebeurd. Dat is de kern van het verraad, ook wel de "derde weg" genoemd, de weg van Tony Blair en Wim Kok. Natuurlijk is dit niet het enige dat speelde: door de automatisering en digitalisering is de productiviteit enorm gestegen, zonder dat de bestedingsruimte van de werknemers daarmee gelijke tred hielden, terwijl in het kader van het neo-liberalisme en de globalisering de balans van de macht volledig is doorgeslagen in het voordeel van het kapitaal. Het is maar de vraag is of die balans zich ooit weer zal herstellen, zonder dat daar een gewapend conflict aan te pas komt. Misschien maken de digitale machtsmiddelen (gezichtsherkenning, digitale "Rasterfahndung") zelfs een gewapend conflict bij voorbaat onmogelijk en hebben we te maken met een situatie zoals in "1984", maar dan met een -schijnbaar- humaan digitaal gezicht. Maar de kern van mijn betoog is dat een terugkeer naar de oude strategie absoluut geen zin heeft, omdat het opheffen van de tegenstelling tussen arbeid en kapitaal het enige is dat werkelijk soelaas kan bieden, tenzij je met "de oude strategie" bedoelt, dat de verwerkelijking van het democratische socialisme opnieuw als doel gesteld moet worden. In dat geval zou ik eerst maar eens beginnen om de lezers het verschil duidelijk te maken tussen de sociaaldemocratie en het democratisch socialisme en duidelijk maken dat je je niet alleen links positioneert ten opzichte van partijen zoals GL en de PvdA, maar zelfs links van de SP. Dan weten we tenminste waar we over praten.

Katootje2
Katootje221 dec. 2019 - 15:43

Ik zit het allemaal nog eens door te lezen en kom tot de conclusie dat we eigenlijk allebei hetzelfde zeggen, tot het moment dat je begint over de terugkeer naar de wortels van de sociaal-democratie (eigenlijk in tegenstelling met alles wat je daarvoor aanvoert). NOP, het gaat om de terugkeer tot de wortels van het socialisme.

JasDon
JasDon21 dec. 2019 - 15:49

"40 jaar lang verraad aan de arbeidersklasse door" Zo dan, PvdA'ers waren de arbeiders aan het verraden, nog bewust ook zeker? In geen enkele recente verkiezing zijn er thema's voorbij gekomen die dit verraad duiden. Dus waar heb je het over?

Katootje2
Katootje221 dec. 2019 - 15:49

Fetse - Misschien heb je hier iets aan: Economist Richard Wolff on Capitalism Run Wild - https://www.youtube.com/watch?v=5qwOvEUbMBo en https://www.youtube.com/watch?v=lpTOXKHRJlU

Fetse
Fetse21 dec. 2019 - 19:03

Ik denk inderdaad niet dat wij qua mening veel van elkaar verschillen Katootje. ;-)

tinus1969
tinus196921 dec. 2019 - 20:34

@JasDon: [In geen enkele recente verkiezing zijn er thema’s voorbij gekomen die dit verraad duiden. ] De forse overwinningen van PVV en FVD duiden hierop - vooral vanwege hun electoraat (veel ex-linkse kiezers) en de felle retoriek tegen linkse partijen als PvdA etc.

tinus1969
tinus196921 dec. 2019 - 20:43

@Fetse [Naar mijn idee is links afgestraft na 40 jaar lang verraad aan de arbeidersklasse door sociaaldemocratische partijen.] Het probleem is, dat veel linkse partijen niet (gematigd) sociaal-democratisch zijn maar socialistisch tot radicaal links. En daar zitten modale kiezers helemaal niet zo op te wachten.

Karingin
Karingin22 dec. 2019 - 0:51

Tinus: En over welke partijen hebben we het dan?

Katootje2
Katootje222 dec. 2019 - 3:09

Karingin - Alles links van de VVD.

tinus1969
tinus196921 dec. 2019 - 12:39

Als dit een aanzet tot een nieuwe ;linkse strategie moet worden, dan gaat rechts nog heel groot worden. Fetse Visser: [Labour had in dit alles een onhandige positie, omdat zij probeerde zowel ‘Brexiteers’ als ‘Remainers’ binnenboord te houden. Deze strategie heeft duidelijk niet gewerkt.] Dat is het understatement van het jaar. Hoe kun je het grootste actuele politieke issue negeren? Het ergste is, dat een heldere keuze Corbyn (waarschijnlijk) meer had gebracht. Als hij voor 'Remain' was gegaan, dan had Labour de onbetwiste Remian-partij kunnen worden en vervolgens ook alle stemmen van de Remainers kunnen binnen halen; was Corbyn voor 'Brexit' gegaan, dan had hij veel pro-Brexit stemmen van Johnson kunnen afsnoepen - want de typische Brexit-stemmer is een arbeider uit de Midlands. Dat probleem van 'niet kiezen en alle idealen op een hoop gooien' komt aan het eind terug: Klimaatbeleid icm inkomenspositie van de arbeidersklasse (het staat er letterlijk in één adem), volkshuisvesting, internationale solidariteit, inclusiviteit, etc etc etc. En dit terwijl de (ex-)Labour stemmer uit de Midlands ondertussen van de stembus heeft aangegeven niet meer zo warm te lopen via 'internationale solidariteit ' (in ieder geval niet via de EU) of inclusiviteit. Corbyn en Labour lijken Bertold Brecht's wijsheid 'erst kommt das Fressen, dan die Moral' te zijn vergeten. Die arbeider uit de Midlands wil een sociaal-democratische regering die zorgt voor eten op tafel en een betaalbare energierekening - dat is urgenter dan genderneutrale WCs, ook wenselijk die laatste ook zijn.

7 Reacties
Fetse
Fetse21 dec. 2019 - 13:34

Je mag het best met me oneens zijn hoor. Maar je analyse klopt niet. Als jouw stelling van 'erst kommt das Fressen, dan die Moral’ zou kloppen, waarom stemden de mensen in de Midlands dan niet voor de partij die voor het eten op tafel zou zorgen met meer banen, een hoger minimumloon, lagere huren, enz?

tinus1969
tinus196921 dec. 2019 - 20:40

@Fetse [Als jouw stelling van ‘erst kommt das Fressen, dan die Moral’ zou kloppen, waarom stemden de mensen in de Midlands dan niet voor de partij die voor het eten op tafel zou zorgen met meer banen, een hoger minimumloon, lagere huren, enz?] Welke partij hadden ze moeten stemmen? De conservatieven die via Brexit meer welvaart beloofden of Labour dat meer bezig was met radicaal links, identitetspolitiek, of gewoon navelstaren? Wat dat betreft is de situatie in Nederland analoog. Linkse partijen stralen niet uit dat ze bezig zijn met actuele problemen van de modale Nederlandse kiezer. Die modale kiezer kon er vroeger redelijk van op aan, dat zijn belangen werden behartigd door de PvdA, en dat PvdA (of zlefs CDA) bezig waren met sociaal-democratie. Nu stemmen veel van die modale kiezers uit arren moede maar PVV of FvD. .

Karingin
Karingin22 dec. 2019 - 0:41

"Als dit een aanzet tot een nieuwe ;linkse strategie moet worden, dan gaat rechts nog heel groot worden." Dat is - helaas - allang de status quo. Rechts heeft een succesvol frame opgetuigd, waarin links alleen maar bezig zou zijn met genderneutrale wc's en meer van dat soort zaken. De ironie is dat juist rechts identiteitspolitiek, maar dan in de zin van "wij tegen hunnie", heeft omarmd. Waar links het over identiteitspolitiek heeft, gaat het om gelijkwaardigheid, gelijke kansen voor iedereen. Hoop voor iedereen. Op rechts heeft men het alleen maar over bedreiging.

tinus1969
tinus196922 dec. 2019 - 11:02

@Karingin:[ Waar links het over identiteitspolitiek heeft, gaat het om gelijkwaardigheid, gelijke kansen voor iedereen. Hoop voor iedereen.] Opnieuw, links slaagt er op geen enkele manier om uit te stralen dat dat 'iedereen'ook slaat op geschoolde arbeiders en lower middle class met een inkomen van rond modaal of iets daaronder. Zie het verbnietiegdne commentaar van Martin Sommer https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/arbeiders-vormen-op-zijn-best-een-groep-die-helaas-niet-kan-meekomen~bc64afaa0/ Ik citeer Sommer, de rest moet je zelf maar eens lezen en op je laten inwerken: "Ze werken in de industrie of de landbouw. Ze leven ongezond. Ze hebben verkeerde opvattingen. Vermoedelijk zijn ze voor Zwarte Piet. Ik las dat de gemeente Purmerend stappen onderneemt tegen ‘gasklevers’, dat zijn mensen die zich niet willen laten afkoppelen van het gasnet. Ze moeten worden beschaafd en gedisciplineerd. Er is maar één beletsel. Eens in de vier jaar mogen ze kiezen. Vroeger stemden ze links, tegenwoordig rechts. Het eerste voorbeeld was Fortuyn, het laatste Boris Johnson, die een bres sloeg in ‘de rode muur’ van Midden-Engeland. Dat is de gebeurtenis van het jaar. Elke keer weer is links verbaasd. En niet alleen links, ook de overheid, de polderinstellingen, de dagbladen en de omroepen. Hoe kan het dat mensen zo onverstandig zijn?"

tinus1969
tinus196922 dec. 2019 - 12:03

Aanvullign mbt 'Hoop voor iedereen.' Iedereen willen helpen is ook een vorm van niet-kiezen en geen prioriteiten stellen. Vooral als je niet iedereen kan helpen, of in ieder geval niet even goed. In die zie zin is er een overeenkomst tussen dit 'hoop voor iedereen' en Corbyn's vage standpunt over de Brexit: het is een vorm van niet-kiezen op ene moment dat kiezers willen weten waar je staat en wat je nu gaat doen - wat je prioriteit is.

stokkickhuysen
stokkickhuysen22 dec. 2019 - 21:29

@tinus1969 Niet iedereen heeft hulp nodig. Ja je moet kiezen tussen sommige alles, sommige niks en iedereen wat. En dat kan prima, maar is niet zo populair bij de mensen die dan iets minder zullen hebben. Maar zoals je zegt, je kan niet iedereen tevreden houden als je veranderingen maakt.

tinus1969
tinus196923 dec. 2019 - 11:25

@stokkickhuysen [Ja je moet kiezen (..) En dat kan prima, maar is niet zo populair bij de mensen die dan iets minder zullen hebben.] Okee, nu gaan we kiezen: Er zijn wachtlijsten tot >10 jaar voor sociale huurwoningen. Aan wie ga je die woningen geven? Of ga je er meer bouwen (ten koste van natuur en dat kost nog geld ook). Kies maar.

DenFlexwerker
DenFlexwerker21 dec. 2019 - 11:43

Met dit soort kaderleden, snap ik dat de vakbond leden bloed. De verkiezingen waren een scheepsramp voor labour, de ijsberg scheurde de rode muur, de veligheidsschotten van labour, open. Deze man wil kennelijk ook naar het orkest blijven luisteren en doorvaren. "Maar het is te gemakkelijk om de verkiezingsnederlaag van Jeremy Corbyn te wijten aan zijn inhoudelijk programma". Nou, ik vang juist meer en meer geluiden op dat dit wel degelijk een grote rol speelt. Maar wat zijn de tegenwerpingen van de schrijver? De brexitklucht, noemt hij, vreemd genoeg was Momentum juist de kant die remain wilde waar de rode muur wilde leaven. Momentum is dus mede schuldig aan die klucht. Daarnaast zeiden tabloids die nare dingen over Corbyn, daar hoor je als lijsttrekker tegen te kunnen. Vreemd genoeg geeft de schrijver later toe dat Momentum verbinding met de arbeider mist maar dit noemt hij niet als oorzaak. Echter als grote tegenwerping geeft hij aan dat labour het goed onder jongeren doet. Dat lijkt mij juist een teken dat je programma een te klein gedeelte van je aanhang aan spreekt. Dus of zal je moeten veranderen, of tien jaar lang "ok boomer" van uit de oppositiebankjes roepen en hopen dat de jongeren dan nog steeds labour blijven stemmen. Dat de schrijver Momentum als succes ziet, is verontrustend: ondanks dat we zijn ingemaakt, is onze tactiek een groot succes. "De verbinding met de ‘working class’ ontbreekt nog" en daar over is de schrijver stil. Als vakbondsman zou hij hier toch wel punten over moeten hebben? Wel volgt er een verlanglijstje wat de linkse beweging zou moeten doen maar niets over de binding met de arbeidersklasse en wat die klasse graag zou zien. Kennelijk met de berg arbeiders naar zijn Mohammed verlanglijstje komen. Oh ja, hij benoemd dat de arbeiders eurosceptisch zijn maar daar wordt laatdunkend over gedaan. Het idee dat arbeiders tot verliezers van immigratie en EU horen, is de schrijver vreemd. Geen haar op zijn hoofd om de arbeiders een handreiking te doen, laat staan hierin te vertegenwoordigen... Precies mede waarom labour dus die arbeider niet vertegenwoordigt. Die laatste alinea, kennen we wel. De mantra waarmee de vakbeweging manusje van alles wil zijn maar in de praktijk leden en invloed verliest. De muziek van het orkest op de titanic. Zou deze kapitein met het vakbondssschip ten onder gaan? Lekker een ledenloos boe-roep clubje worden voor linkse gegoede middenstand en elite? Of toch tijd voor een vakbond die niet naar zichzelf maar naar de achterban luistert.

4 Reacties
Fetse
Fetse21 dec. 2019 - 13:26

Met een verkeerd been uit bed gestapt DenFlexwerker? Vooral de flexwerker kan wel wat meer socialisme gebruiken en lid worden van een vakbond is ook niet verkeerd.

JasDon
JasDon21 dec. 2019 - 15:57

"en lid worden van een vakbond is ook niet verkeerd." En het lidmaatschap opzeggen is ook niet verkeerd. Ik voel geen behoefte die clubs in het poldermodel zogenaamd mijn belangen zien te verdedigen.

Fetse
Fetse21 dec. 2019 - 19:02

@jasdon; je geeft hiermee zelf het antwoord op je eerdere vraag hierboven. Ook het poldermodel is een onderdeel van het opschuiven van de arbeidersbeweging richting het neoliberalisme.

DenFlexwerker
DenFlexwerker22 dec. 2019 - 10:11

@Fetse: Nu kan ik stellen dat ik niet in socialisme geloof (kapitalisme dat aan de ketting ligt zodat iedereen er lol van heeft, werkt wel). Dat ik nu al weet dat het klimaatkoord het leven onbetaalbaar gaat maken. Dat ik sceptisch ben tegen migratie. Verder ben ik EU sceptisch. Bovenal dat er veel arbeiders zijn die net zo als ik, deze punten aanhangen. Maar dit hoort niet relevant te zijn. Ik weet dondergoed dat een belangvereniging die arbeiders verenigd en op komt voor hen op de arbeidsmarkt, zeer goed en zeer in mijn belang is. Nu zou jouw antwoord moeten zijn: "Inderdaad niet relevant, wij behartigen alleen jouw belangen als werknemer op de arbeidsmarkt. Juist omdat over die andere zaken arbeiders verschillen, met andere meningen hierover en wij die allemaal willen verenigen, gaan we daar niet over. Als je jezelf daar mee bezig wilt houden, dan moet ik je doorverwijzen naar andere bewegingen". Maar het antwoord is dat jullie je daar wel degelijk mee bemoeien. Waarom zou ik lid van een club worden die misschien mijn belangen op de arbeidsmarkt vertegenwoordigt maar waarmee ik mezelf op andere vlakken juist in de vingers snijdt. Bovenal, stoort het mij dat een club die mij op de arbeidsmarkt zou moeten vertegenwoordigen (en daar al nauwelijks in slaagt), ook maar even bepaalt dat ze dit hierbuiten mag. Daar stem ik dus met mijn voeten tegen. Dus als je mij het antwoord kan geven, wat ik verlang en redelijk is, kom dan maar eens terug. Wordt maar eens een belangenbehartiger voor alle arbeiders en niet alleen voor de Groen-Links stemmers (Ja, eigenlijk dus Momentum er uit). Dan zal niet alleen ik terug komen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot21 dec. 2019 - 10:30

'Maar het feit dat jongeren zich aangesproken voelen door de inhoudelijke koers van Labour geeft hoop voor de toekomst. ' Correlatie is niet hetzelfde als causualiteit. Onder die jongeren zaten veel kiezers die Labour stemden omdat ze niet op Johnson wilden stemmen. Bij hun was het eerder 'bij gebrek aan beter'.

Buitenstaander
Buitenstaander21 dec. 2019 - 9:48

Het blijft toch een beetje klinken als: Jongeren, die idealen hebben maar als ze meer levenservaring krijgen, en/of hun eigen (materiele) omstandigheden wijzigen, er dan een heel ander politiek perspectief of realisme verschijnt, waardoor ze anders gaan stemmen…. Misschien is het probleem in NL helaas verschoven van de strijd voor de omstandigheden van de (arme) arbeider, die het in veel gevallen nu materiel veel beter heeft, naar linkse idealen, waar diezelfde arbeider niet zo veel mee op heeft. Ik denk niet dat een arbeider het FNV opzoekt vanwege hun hedentendage uitgesproken milieu standpunt … Links lijkt in veel opzichten het paradepaardje te worden van een kleine elite die alleen de mooie morele idealen wil nastreven ipv de materiele…. Waarom is GL zo populair en niet de SP…? Daarnaast heeft diezelfde FNV nou niet echt veel betekent voor jongeren, anders zouden die zich er blijkbaar wel automatisch toe aangetrokken voelen… En wat te denken van de grote groep ook jonge ZZPers; lange tijd verguisd. Misschien is een ethisch reveil voor links en dus ook de FNV idd op z'n plaats, met ook een modernere manier van arbeidsvoorwaarden-onderhandelingen, waar je nu ziet dat werkgevers meer en meer zaken doen met de medezeggenschap ipv devakbonden….

5 Reacties
Fetse
Fetse21 dec. 2019 - 10:03

De vraag is; waarom stemt een groot deel van het electoraat op partijen die haar belang niet dienen? Ik denk dat het te makkelijk is om te stellen dat dit komt door de leeftijd. Gedachtengang; Als je een laag inkomen hebt en bent tussen den 40 en 60 jaar dan is er tijdens je volwassen leven alleen maar gesnoeid en gesloopt in jouw sociaal-economische positie, veelal met hulp of zelfsuitgevoerd door een sociaaldemocratische partij. Zou jij die lui nog vertrouwen?

tinus1969
tinus196921 dec. 2019 - 20:55

@Fetse [Gedachtengang; Als je een laag inkomen hebt en bent tussen den 40 en 60 jaar dan is er tijdens je volwassen leven alleen maar gesnoeid en gesloopt in jouw sociaal-economische positie, veelal met hulp of zelfsuitgevoerd door een sociaaldemocratische partij.] Klopt - mits je de gedachte ietsje breder trekt. Er is namelijk niet, of niet alleen gesnoeid en gesloopt aan de sociaal-economische positie van mensen met een laag inkomen, maar vooral aan de sociaal-economische positie van de mensen daar net boven. Het zijn niet de werklozen en minimumloners die het hardst getroffen zijn, maar de lower middle class/mensen met een modaal inkomen. Het zijn ook deze mensen die last hebben van bv het afschaffen van de studiefinanciering of het beperken van de sociale huursector. En vaak is dat gebeurd onder het mom van 'de sterkste schouder dragen de zwaarste lasten'. Tekenend voorbeeld, de marginale lastendruk (belasting+ verlies toeslagen) is niet het hoogst voor mensen met een inkomen van een ton; die betalen 'slechts 52% belasting. Voor mensen met een inkomen van circa 30.000 euro loopt die lastendruk op tot 90% (bron: https://twitter.com/jvanwensen/status/1070449152742580225; https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2018/11/30/.bijlage-1.-memorie-van-antwoord-pakket-belastingplan-2019). Is het dan gek dat zulke mensen weglopen bij linkse partijen die dit soort inkomensafhankelijke maatregelen voorstaan?

Karingin
Karingin22 dec. 2019 - 0:14

Tinus: "Het zijn niet de werklozen en minimumloners die het hardst getroffen zijn, maar de lower middle class/mensen met een modaal inkomen." Are you kidding me? Mensen met een (ongeveer) modaal inkomen (waaronder ikzelf), kunnen prima rond komen en ook nog sparen. Mensen die leven van een uitkering of minimum loon, zijn vooral aan het overleven. Ook dat weet ik uit ervaring. Denk maar niet dat het makkelijk is om je handje op te moeten houden bij de overheid. Het is een bureaucratische hel, die voor veel mensen niet eens toegankelijk is. Die mensen leven in limbo. Niet dat Jan(nie) Modaal nix te zeiken heeft, ook die wordt uitgeknepen. Maar om dan rechts te blijven stemmen, dat is je eigen glazen in gooien. Wat Fetse zegt: waarom stemt een groot deel van het electoraat op partijen die haar belang niet dienen?

Karingin
Karingin22 dec. 2019 - 0:15

(niet dient)

tinus1969
tinus196922 dec. 2019 - 10:58

@Karingin [Are you kidding me? Mensen met een (ongeveer) modaal inkomen (waaronder ikzelf), kunnen prima rond komen en ook nog sparen.] LOL,. dat is een typisch rechts standpunt; 'ik kan het dus iedereen kan het'. Of je met een modaal inkomen (35.500 euro) of net daaronder (zeg 25-35K) kunt rondkomen en sparen hangt sterk af van de persoonlijke situatie, zoals bv de vraag of je een sociale huurwoning hebt kunnen vinden en of je studerende kinderen hebt. In deze groep zitten veel 'verliezers van de globalisering' [Niet dat Jan(nie) Modaal nix te zeiken heeft, ook die wordt uitgeknepen. Maar om dan rechts te blijven stemmen, dat is je eigen glazen in gooien.] Deze mensen 'blijven' niet rechts stemmen; het zijn ex-linkse stemmers (de natuurlijke achterban van de PvdA, en de linkervleugel van het CDA, zoals geschoolde arbeiders en lower middel class). En ze zijn rechts gaan stemmen omdat elk vertrouwen mist dat 'links' bereid is hun alledaagse problemen op te lossen. Martin Sommer schreef dara dit weekend een (voor linkse/progressieve bestuurders) vernietigend commentaar over: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/arbeiders-vormen-op-zijn-best-een-groep-die-helaas-niet-kan-meekomen~bc64afaa0/

TigressApril
TigressApril21 dec. 2019 - 3:21

Het geinige is dat labour tegenwoordig niks meer moet weten van de arbeider van buiten de stad en ze nu juist de grachtengordel elites vormen in de steden. Hetzelfde zien we in Nederland met de Partij van de Arbeid zijn meer bezig met kosmopolitische waanzin dan werkende.

1 Reactie
Fetse
Fetse21 dec. 2019 - 10:08

Eens dat het verhaal blijkbaar vooral hoogopgekeide jongrren in de stad aansrpeekt, dat zie je bijvoorbeeld ook bij GroenLinks. Maar ik denk dat het niet een kwestie is van 'niets willen weten van'. Je kan alles zeggen van Corbyn, maar niet dat hij geen empathie toont met mensen buiten de stad. En zijn verkiezingsprogramma beoogde ook hun positie te verbereren. Dat deze groep toch niet op Labour heeft gestemd heeft m.i. meerdere redenen die ik ook in mijn stuk heb genoemd, waarvan vertrouwen in links een belangrijke is. Daar zal links mee aan de slag moeten.

tempest
tempest20 dec. 2019 - 22:38

Wanneer straks Brexit achter de rug is, kan men in het VK veel makkelijker gaan experimenteren met een meer socialistische koers. Verbonden aan Europese regels wordt het nauwelijks linkser dan Blair. Corbyn is in dat opzicht terecht Eurosceptisch en best wel principieel. Ik geloof volledig dat hij achter zijn manifest staat en wellicht krijgt hij nu ooit nog de kans het in de praktijk te brengen. Of een groep hoogopgeleide linkse jongeren vandaag de dag in Nederland de politiek naar links kan trekken weet ik niet. Ik denk dat dat moment al weer een beetje voorbij is. Momentum kwam op in een tijd dat in de VS heel veel geld in nieuwe web-media is gestoken, waarvan het overgrote merendeel met een linkse inslag. Het VK lifte daarop mee. Die linkse media zijn nu weer aan het afbouwen en juist nieuwe conservatieve media zijn nu hot. Nederland zou erg tegen de stroom in zwemmen als het lukt hier nu een Momentum achtige groep te starten.

1 Reactie
Karingin
Karingin21 dec. 2019 - 23:48

"Wanneer straks Brexit achter de rug is, kan men in het VK veel makkelijker gaan experimenteren met een meer socialistische koers." Onder de Torries? Are you drunk?

Gi Raf
Gi Raf20 dec. 2019 - 20:44

''De aanhangers van de Derde Weg binnen Labour staan te trappelen om de touwtjes terug in handen te nemen.'' Hoezo terug in handen nemen. De nazaten van graaier Tony Blair hebben toch nog steeds de touwtjes in handen gehad tot de verkiezingen. Het is niet voor niks dat Corbyn steeds weer bakzeil moest halen bij de partij elite die duidelijk voorstander was van EU profiteren over de rug van de arbeiders. We kunnen alleen maar hopen dat de ''derde weg'' aanhangers nu na de verkiezingen eindelijk flink zijn gedecimeerd en dat Corbyn in staat zal zijn een sociaal-democraat als zijn opvolger benoemd te krijgen.

1 Reactie
Fetse
Fetse21 dec. 2019 - 10:10

Interessante analyse die best van toepassing zou kunnen zijn. Maar die doet verder niets af aan mijn boodschap.

FrankN2
FrankN220 dec. 2019 - 20:32

Nog een interessant gegeven uit dit onderzoek is, dat het omslagpunt is gedaald van 47 naar 39 jaar sinds de laatste verkiezingen. Ofwel: Labour verliest sterk aantrekkingskracht bij jongeren en juist dit effect wordt in de Engelse media toegeschreven aan Momentum!

1 Reactie
Fetse
Fetse21 dec. 2019 - 9:57

Volgens mij klopt je redenatie niet. Hieruit blijkt dat Labour aantrekkingskracht verliest bij ouderen. Waarom stemden deze mensen in 2017 dan nog wel op Labour met eenzelfde soort programma? Hierbij is de Brexit vermoedelijk de belangrijkste drijfveer.

JanMer2
JanMer220 dec. 2019 - 20:17

"Maar het feit dat jongeren zich aangesproken voelen door de inhoudelijke koers van Labour geeft hoop voor de toekomst." Dat is een fenomeen van alle tijden, al zolang als er verkiezingen zijn stemmen jongeren linkser dan ouderen. Dat zegt dus niets over de toekomst. Een oud gezegde luid niet voor niets: "Wie jong is en rechts, heeft geen hart; wie oud is en links geen verstand."

2 Reacties
Fetse
Fetse21 dec. 2019 - 9:54

Kan jij dan een verklaring geven waarom de 'ouderen' in de arbeidersklasse op partijen stemmen die haar belang niet dienen? En uit opiniepeilingen bleek dat de voorstellen van Labour goed lagen bij de kiezer? Een soort zelfgekozen zelfkastijding? Ik geloof daar niet in. Mijn analyse is dat de arbeidersklasse in de laatste 40 jaar dusdanig is teleurgesteld door links, dat het uit teleurstelling en frustratie vatbaar is voor radicaal rechts. En in het VK speelde natuurlijk ook de Brexit mee. Maar daar mag je het natuurlijk mee oneens zijn.

Karingin
Karingin21 dec. 2019 - 23:44

Dat gezegde is natuurlijk ook bull shit (en overigens ook verkeerd geciteerd, maar dat terzijde). Het impliceert dat je op jonge leeftijd kiest voor empathie, en als je ouder bent voor materialisme en egoïsme. Als dat je ontwikkeling is in het leven, dan heb ik medelijden met je.

Frits Jansen
Frits Jansen20 dec. 2019 - 19:27

Boris J. is een briljant politicus, absoluut een vakman, Jeremy Corbyn een besluiteloze prutser. Qua standpunten vind ik Boris J. een klootzak en wat Corbyn vindt weet ik niet. De professioneelste politicus wint. Van die types die ijskasten kunnen verkopen in Alaska en zand aan Arabieren. Leer er maar mee te leven dat ze bestaan. Labour verdient een betere leider. Ja, het is lastig dat een deel van de Labour achterban vurig hoopt op een Brexit, en een ander deel ervan gruwt. Dan heb je niets aan een leider die volgt, maar moet je een leider hebben die voorop loopt.

1 Reactie
Katootje2
Katootje220 dec. 2019 - 21:16

"Qua standpunten vind ik Boris J. een klootzak en wat Corbyn vindt weet ik niet." Nou, dan stem je natuurlijk op de klootzak, dat spreekt vanzelf.

Katootje2
Katootje220 dec. 2019 - 19:11

Goed idee, maar hoe wil je dat verwerkelijken? Als je dat via het internet wilt doen, dan wordt je gelijk geïnfiltreerd door tientallen aanhangers van dom-rechts, dat zie je wel hier.

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin21 dec. 2019 - 6:46

Dat is sterk toegenomen toen Joop via verschillende kanalen de toegang groter maakte.

Nico de Mus
Nico de Mus21 dec. 2019 - 8:28

Er al eens ooit over nagedacht,dat als hier alleen maar gelijkgezinden waren, (domlinks of domrechts) er dan eigenlijk niets te discussiëren valt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 dec. 2019 - 11:10

Nico de Mus Het was ook in die situatie voor iedereen toegankelijk alleen was de poort wat smaller.

Fetse
Fetse21 dec. 2019 - 19:08

Het is inderdaad geen makkelijke opgave Katootje, en ik heb ook geen pasklaar plan van aanpak op de plank liggen. Ik hoop dat ik het antwoord niet alleen hoef te bedenken. In het VK hebben ze in ieder geval veel ervaring opgedaan. Wellicht kunnen we die ervaringen gebruiken.

JaapBo
JaapBo20 dec. 2019 - 18:36

Goed verhaal! Er moet een eind komen aan het neoliberalisme, het geloof dat de markt alles beter kan dan de overheid, het geloof in 'trickle down economy', de gewoonte dat de zwakken in de samenleving steeds verder afgeknepen moeten worden. Het is tijd voor meer solidariteit, minder ongelijkheid, etc.

Zapata
Zapata20 dec. 2019 - 18:00

De bonden waaronder het FNV hebben in het kader van polderen en de progressieve drang tot veranderen heel veel concessies gedaan de afgelopen 30 jaar. Ze hebben omdat er zogenaamd geen alternatief was constant in het defensief gezeten. Idem natuurlijk voor politieke partijen zoals de PvdA en GL. Dat een beweging zoals momentum vooral jongeren aantrekt is logisch. Het gaat bij die groep om idealen die nog weinig met de sociaal economische realiteit te maken hebben. Juist wat betreft de sociaal economische realiteit heeft het democratisch socialisme het op een verschrikkelijke manier in the UK laten afweten en ook hier overigens. Er waren immers grotere idealen zoals de EU of de concurrentie tegen China. Daar zouden we allemaal beter van worden. Dat heeft de working class niet zo ervaren. En dus hebben ze zich gewend tot nationalistisch rechts. Natuurlijk wisten de democratische socialisten toen weinig anders te verzinnen dan die mensen dom te noemen of deplorables. Want die domme mensen konden de onvermijdelijkheid van de vooruitgang niet accepteren. De wereld is veranderd! Ga mee en ga ten onder ga niet mee en ga ten onder. Het is beter om met een alternatief te komen als democratisch socialisten en de verhoudingen niet klakkeloos te accepteren. Er zijn best wel alternatieven. Maar die zijn in de ogen van onze progressieve medemens heel ouderwets. Breek daar eerst maar eens doorheen en misschien zal er dan nog eens een momentum voor links komen. Die jongeren worden ouder, en op een bepaalt moment zullen ze beseffen dat je idealen niet kan eten.

DaanOuwens
DaanOuwens20 dec. 2019 - 17:20

Deze FNV-er gaat de mist in bij deze zin: Een gedachte die suggereert dat het kapitaal uiteindelijk het beste voor heeft met de maatschappij. Een grote denkfout. Dat is namelijk geen grote denkfout. Het kapitaal, werkgevers, banken enzovoort hebben wel het beste voor met de maatschappij. Het is alleen niet het zelfde beste als dat van de schrijver. maar de meerderheid van de kiezers hebben het beste voor met Nederland. Ook de VVD en CDA-kiezers. Zelfs de PVV en FVD-kiezers. Alleen er is verschil van opvatting over wat het beste is. Daarom hou ik niet van dit soort linkse quasi visionaire betogen. Het is namelijk het soort links dat heel goed kan leiden tot de dictatuur van de meerderheid. Ik geloof absoluut niet in de visie van de VVD of in de toegevoegde waarde van het christendom van het CDA. Maar het zijn wel de mensen die bij mijn samenleving horen en daarin van waarde zijn. Ik heb vraagtekens of de PVV en het FvD bij mijn samenleving horen. Maar ik zou ze er nooit uitzetten. Tenzij ze zelf willen. En deze vakbondsbestuurder houdt vervolgens een betoog dat eigenlijk inhoudelijk lijkt op het verhaal van het forum voor democratie. Het vestigen van een dictatuur van de juiste opvattingen. Ik hou daar niet zo van.

1 Reactie
Fetse
Fetse21 dec. 2019 - 19:11

Ik geloof niet dat ik ergens heb betoogd dat alle andersdenkenden moeten worden verbannen. En voor de goede orde; ik heb een zeer bescheiden rol binnen de FNV. Joop verlangt een bio, omdat ik ooit een artikel schreef over de vakbond staat dit achter mijn naam.

DenFlexwerker
DenFlexwerker20 dec. 2019 - 17:08

Het feit dat de Red Wall gesloopt is en Labour weggevaagd zijn, tonen juist iets anders aan. Volgens één van de ex-MPs uit ge gesloopte rode muur, Carolina Flint waren er twee redenen waarom ze haar zetel verloor. De eerste is Corbyn, die onbetrouwbaar werd geacht. Ook het programma, gratis dit, gratis dat werd gewantrouwd door de labour achterban. Het zeer linkse programma en de kandidaat van momentum dus. Logisch, gratis is een economisch model wat zeer duur is en wat anders dan het realistische betaalbaar. Veel ex stemmers van mw. Flint vroegen zich af waar het geld vandaan moest komen. Reden twee was de Brexit. Momentum was voor een tweede referendum tot anti-brexit. De traditionele labour stemmer wilde Brexit. Dus weer stond Momentum voor een koers richting de huidige resultaten. Wat labour nodig heeft, is minder momentum. Laat een task group van ex-MPs uit de gevallen red wall maar eens schoonmaak houden. Momentum en haar politiek hebben Labour één district opgeleverd (met hogere middelklasse) maar de verkiezing gekost. Waarom zouden we in Nederland ook zo'n falende organisatie willen? Trouwens, dat hebben we al. Links is in Nederland al het contact met de arbeider kwijt. Ook daar is momentum niet voor nodig. Wat wel nodig is, is luisteren naar linkse politici zoals mw. Flint die nog wel hun poten in de klei hebben.

dickser
dickser20 dec. 2019 - 16:52

Heel erg om te zeggen, maar vooral in de laatste allinia legt de auteur het grootste probleem van links weer, zeker als je de arbeidersklasse binnen wilt halen/houden moet er naar mijn idee niet zoveel de nadruk gelegd worden op de inclusieve samenleving, Jan Modaal is door alle bezuinigingen en achteruit gang van zijn besteedbaare inkomen veel meer bezig om de maand door te komen en zijn gezin zo goed mogelijk te verzorgen. Hij zit niet te wachten op allerlij discussies over in zijn ogen vermeende discriminatie en dat gezeur over zijn slavernij verleden tergt hem. Ga eerst kijken wat jou doelgroep aanspreekt en leg daar je speerpunten dan neer, vooral in de leer gaan bij Trump, die heeft wel heel goed begrepen hoe dit te doen.

3 Reacties
Fetse
Fetse21 dec. 2019 - 6:56

Daarom noem ik spreiding van kennis inkomen en macht ook als eerste. In mijn overtuiging is de sociaal-democratie een totaalpakket waar dus ook anti-discriminatie in hoort. En problemen met bijvoorbeeld integratie zijn naar geen etnisch, maar vooral een klasseprobleem. Je ziet aan de huidige staat van bijvoorbeeld de SP dat selectief winkelen in de socialistische idealen niet werkt. Met een sociaal-economisch links programma en conservatieve standpunten op migratie stemt de kiezer liever op radicaal rechts. De vraag die we moeten beantwoorden is; hoe kan het dat de arbeidersklasse op partijen stemt waar hij/zij zelf slechter van wordt. Ook ik heb hier -helaas- niet alle antwoorden op, maar ik ben ervan overtuigd dat wantrouwen op basis van 40 jaar neoliberalisme één onderdeel is.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194721 dec. 2019 - 10:26

Je zou de werkende mens kunnen vragen of hij denkt 30-40 jaar geleden (dus voor dat vermaledijde neo-liberalisme aan de macht kwam) beter af te zijn dan tegenwoordig. In welk opzicht wel, in welk opzicht niet, en wie wel en wie niet, want het ligt genuanceerd. Dan heb je wellicht wat materiaal om te analyseren want of markt of overheid is een schijntegenstelling naar mijn mening.

Karingin
Karingin21 dec. 2019 - 23:31

Hoezo moet de nadruk niet liggen op een inclusieve samenleving? Is Jan Modaal niet ook gewoon de Turk op de hoek die een winkeltje uitbaat, of de Syrische vluchteling die een opleiding tot buschauffeur volgt? Dat is ook de arbeidersklasse, de werkende mens. Gatver, ik word er naar van dat ik dit zo moet benoemen.

Frank van der Laar
Frank van der Laar20 dec. 2019 - 16:52

Een links front, welk ingrediënt wil je toevoegen om het deze keer wel een succes te laten zijn?

1 Reactie
Robert Follon
Robert Follon20 dec. 2019 - 21:01

Wellicht een lijsttrekker waarbij je niet driftig naar redenen zoekt om er vooral niet op te stemmen...?

Kaviaar2
Kaviaar220 dec. 2019 - 16:33

56% van de jongeren tot en met 24 stemde Labour. Ik kan zo gauw niet vinden wat dit percentage de vorige keer was, in 2017. Maar ik vermoed hoger. De huidige uitslag is een eenmalige laag percentage, denk ik daarom. Ik zie de jeugd bij een iets aansprekende leider met een iets duidelijker boodschap makkelijk voor 75% Labour stemmen. Normaalgesproken moet Labour ook wel een natuurlijk alternatief zijn voor de doorgaans harteloos bezuinigende Tories.

3 Reacties
Paddy3
Paddy320 dec. 2019 - 21:22

In 2017 stemde 63% van de jongeren (18-34 jaar) op Labour.

Fetse
Fetse21 dec. 2019 - 19:13

Dank voor deze info Paddy!

Paddy3
Paddy321 dec. 2019 - 20:18

Ik zag vandaag grafieken voorbij komen van de Britse verkiezingsuitslagen van de afgelopen twintig jaar gerelateerd aan leeftijd. Daarin zat altijd wel een relatie met jong stemt links en ouder conservatief, maar waren eigenlijk vrij horizontaal. De afgelopen twee verkiezingen (2017 en 2019) is dit verband echt extreem (een “x”). Waarbij jong vooral Labour stemt en oud bijna niet.

HarryD2
HarryD220 dec. 2019 - 16:32

Het onderzoek van Yoegov toont aan wat we al wisten: "Als je jong bent en je stemt niet links, heb je geen hart. Als je oud(er) ben en je stemt links, heb je geen verstand." Uiteraard overdreven, maar als jongeren eenmaal onderdeel worden van de werkende klasse en inzicht krijgen in salaris, belastingen, premies etc. verandert hun stemgedrag van idealistisch naar realistisch. En niet altijd sluiten de linkse / labour programma's aan bij het realistische.

1 Reactie
Eigenwijs2
Eigenwijs221 dec. 2019 - 3:46

Juiste constatering.

Gefaald
Gefaald20 dec. 2019 - 16:12

O ja, natuurlijk. Corbyn had TOCH gelijk. Leert links nou echt NERGENS van ? De allergrootste nederlaag in 100 jaar, maar het verkiezingsprogramma was perfect ....

Mark Huysman
Mark Huysman20 dec. 2019 - 16:08

Op zich aardig verhaal. Ik zie alleen niet voor me hoe een beweging als Momentum gebouwd kan worden buiten politiek leiderschap om. In het VK werd de beweging opgericht om de campagne rond het leiderschap van Corbyn handen en voeten te geven. Zo’n soort aanleiding heb je denk ik nodig. Of je moet denken aan zoiets als de Socialistische Jeugd uit de jaren ’60. Dat was ook een grassroots-beweging die niet aan een specifieke partij of ideologie gebonden was. Maar die ontstond in een periode die gekenmerkt werd door grootscheepse jongerenradicalisaties en veel theoretische verdieping. Nogal anders dan de huidige tijd. Misschien kan de schrijver wat specifieker zijn in hoe hij een Nederlands Momentum ziet ontstaan.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin21 dec. 2019 - 6:49

Wat is het verschil met Occupy?

Fetse
Fetse21 dec. 2019 - 19:24

Interessante gedachtengang. Ik zie bij bijvoorbeeld klimaatdemonstraties opmerkelijk veel jongeren die ook idealistisch zeer gedreven zijn. En ook echt het kapitalisme aanwijzen als 1 van de oorzaken.Wellicht dat de klimaat acties en eventueel de huizencrisis een motor kunnen zijn?

Katootje2
Katootje222 dec. 2019 - 15:04

Waar idealisme toe leidt hebben 2000 jaar gristendom ons laten zien. -