Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waarom mijn zoektocht naar vrijwilligerswerk bijna mislukte

  •  
05-09-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
14817709583_9bb709ddaf_k

© cc-foto: Giorgio Minguzzi

Een week lang liep ik er over te dubben en twijfelen. Gaat dit me lukken? Kan ik dit wel?
Nadat ik gevallen was en van m’n knie foto’s had laten maken in het ziekenhuis vroeg de orthopeed me: “Wat doe je zoal in het dagelijks leven?” “Eh… niks,” zei ik. Sindsdien hield deze vraag me erg bezig. Ik zocht me suf naar een dagbesteding die voor mij haalbaar is. Ik wilde graag wat beters kunnen antwoorden dan ‘niks’.
Ik ging op zoek naar vrijwilligerswerk in de buurt, meldde me aan bij een wandelgroep van het buurthuis. Die was voornamelijk gericht op ouderen dus ik dacht dat ik dat tempo wel zou kunnen bijhouden. Ehhh… Had ik mij even vergist! Deze ouderen waren nog heel actief en liepen met van die wandelstokken waarbij je heel snel loopt. Hijgend en puffend probeerde ik het tempo vol te houden en vooral niks te laten merken. Drie kwartier later en een dikke blaar rijker kwam ik afgebrand thuis. Oke, dit ging hem niet worden.
Helaas was het buurthuis verder voorzien van vrijwilligers. Daar ging mijn plan voor gestructureerd werk. Mijn gegevens zouden wel worden achtergelaten bij een verzorgingshuis in de buurt. Ik had er een hard hoofd in. Eerdere ervaringen hadden me geleerd dat ik werken in een verzorgingshuis leuk vind, maar dat het ook een hectische omgeving kan zijn met veel prikkels en veranderingen.
Een week lang liep ik er over te dubben en twijfelen. Gaat dit me lukken? Kan ik dit wel? Loop ik niet weer tegen dezelfde problemen aan als voorheen? Toen ik gebeld werd voor een kennismakingsgesprek wilde ik het bijna afzeggen door al die stomme twijfels.
Gelukkig vond ik toch de moed om naar het gesprek te gaan en wat ben ik daar blij om. De omgeving voelde prettig en vertrouwd en het was leuk om weer met ouderen in contact te zijn. De vrijwilligerscoördinator wilde me eerst op een andere afdeling zetten maar toen hij zei dat ze ook nog iemand zochten voor de groep ouderen met ver gevorderde dementie was ik om. Dit is immers dé doelgroep waar ik de meeste affiniteit mee heb, juist omdat ik door het 22q11 syndroom dat ik heb, in een prikkelarme omgeving het beste tot mijn recht kom.
De huiskamer was sereen en voelde veilig aan. Het was net alsof het klikte in mijn hoofd en mijn fijne ervaringen van de dagbehandeling kwamen weer terug. De collega’s waren erg enthousiast en wilden het liefst dat ik al meteen bleef. Hartstikke leuk om me zo welkom te voelen! Toch schuilt daar ook het gevaar van overschat worden in, juist omdat je niks aan me ziet. De komende tijd zal ik dus goed mijn grenzen moeten aangeven.
Toen ik de volgende dag boodschappen ging doen had de kassamedewerker wel zin in een praatje. Hij had drie jaar geleden gevraagd wat voor werk ik deed, net op een moment dat ik ziek thuis kwam te zitten. Destijds voelde dat erg ongelukkig. “Je werkt in de zorg toch?” Ik was blij dat ik nu vol overtuiging kon zeggen: “Dat klopt, aanstaande maandag ga ik beginnen op een nieuwe locatie!” “We moeten maar hard werken voor ons geld,” zei hij meelevend…
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

Audiomind
Audiomind6 sep. 2021 - 20:06

Hey Anne, Gefeliciteerd! Ik volg je regelmatig via Twitter en Joop. Hopelijk lukt het je om dit door te zetten. Als je nieuwe paden bewandeld heeft het tijd nodig om van hoog gras een wandelpad te maken. Werken met dementerende ouderen is op zoek gaan naar klein geluk. Wandelen is daar een van. Top bezig!

Ch0k3r
Ch0k3r5 sep. 2021 - 20:35

Leuk dat je weer wat hebt te doen Anne! Maareuh, misschien is het wel verstandig elke dag even een half uur goed te lopen. Want dat verhaal over dat wandelen met stokken klinkt niet heel best. ;)

9 Reacties
Anne Houtsma2
Anne Houtsma26 sep. 2021 - 6:28

Nogal flauwe opmerking dit. Ik loop mijn hele leven al langzamer dan anderen ook omdat mijn lichaam anders werkt. Dit is de reden dat ik zwem en fiets, dat werkt voor mij beter. Misschien goed om beter over je opmerking na te denken voordat je veroordeeld.

Ch0k3r
Ch0k3r6 sep. 2021 - 8:02

Anne Uit al jouw vorige blogs heb ik niet kunnen opmaken dat 22q11 zorgde voor deze lichamelijke ongemakken. Je legt het ook niet uit in dit blog en bij beschrijvingen van de ziekte op internet kom je dit ook niet direct tegen. Nee. Ik linkte dit totaal niet aan je ziekte. Sorry dat ik je als normaal mens behandelde. In het vervolg zal ik elk ongemak dat je ervaart wel linken aan je ziekte als je verder geen uitleg geeft over dat ongemak. En ik veroordeelde niet. Ik gaf een gemeend advies. Tenzij je gaat beweren dat je blaren krijgt van je ziekte.

Anne Houtsma2
Anne Houtsma26 sep. 2021 - 8:38

Gewoon begrip, is al dat ik vraag.

Ch0k3r
Ch0k3r6 sep. 2021 - 9:16

@Anne Dat probeer ik ook te geven. Begrip kan je verwachten als men een duidelijk beeld van de situatie heeft. Mijn reactie kwam voort uit dat ik tot nu toe (bijna) al jouw stukken heb gelezen die je hier hebt geplaatst, en ik daardoor niet kon plaatsen dat je langzame lopen ook met je ziekte te maken heeft. Mijn reactie was dus meer in de gedachte van dat ik niet al jouw ongemakken automatisch aan 22q11 wil koppelen, want je bent meer als persoon dan alleen jouw ziekte. Ik onthoud dit nu, weer iets over je leven geleerd waar ik rekening mee dien te houden. Succes met je nieuwe werk!

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg6 sep. 2021 - 12:15

Hahaha, ChOk3r, Ik had Anne ook wel kunnen vertellen dat als je lichamelijk niet zo fit bent, je wel kunt vergeten even een stel ouwe knarren van een nordic walkingclub bij te benen. Het is namelijk én niet de gemiddelde 70-plusser die je daar aantreft, én ze oefenen, regelmatig zelfs. En lopen er dus nogal wat aardappelzakken met een zittend beroep, gebrek aan lichamelijke inspanning, laat staan beide (en ik val in die categorie), makkelijk uit. Dat vooraf bedenken is niet iedereen gegeven. Ook vooroordelen over onze oudere medemens zijn wijdverbreid... Anne, veel plezier op je nieuwe stek!

Anne Houtsma2
Anne Houtsma26 sep. 2021 - 18:47

Ik moet zeggen, ik heb vanmiddag met 2 oudere dames een rondje gelopen op een heel rustig tempo (ze zaten in een rolstoel dus er kwamen geen prikstokken aan te pas!) En dat was prima!

Anne Houtsma2
Anne Houtsma26 sep. 2021 - 18:47

Hanneke, het was een gewone wandelclub wat op een normaal tempo zou gaan voor iedereen dus geen speciale wandelclub voor mensen met stokken. Ik geef toe mijn conditie is niet geweldig maar dat ging me toch te snel.

Anne Houtsma2
Anne Houtsma26 sep. 2021 - 18:48

oh en choker, bedankt voor je reactie!

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 sep. 2021 - 12:58

Hanneke rond Oslo wordt onder leiding van plaatselijke gidsen ook druk gewandeld (zonder stokken trouwens). Het is een geschikte sociale activiteit voor ouderen en de enkele buitenlander zoals ik die haar Noors wil oefenen maar het tempo is beslist niet geschikt voor de onervarenen.

Greendutch
Greendutch5 sep. 2021 - 17:51

je bent een moedige en volhardende jonge vrouw, petje af , succes en veel plezier in je nieuwe omgeving????⭐️????????????

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 sep. 2021 - 17:13

Wees trots je doet nuttig werk Dat kunnen een hoop mensen die tonnen per jaar verdienen niet zeggen

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen5 sep. 2021 - 17:10

Fijn dat je iets gevonden hebt waar je je op je plek voelt. Je kunt veel voldoening uit vrijwilligerswerk halen!

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout5 sep. 2021 - 15:55

De sociale dienst kent een dwangwerkplicht voor uitkeringstrekkenden. De zg. `Participatieplicht’. Hilarisch komt het me voor, dat steeds meer organisaties en commerciële firma's die profiteren van gratis arbeid middels de participatiewet, een vaccinatieplicht voorstaan, zelfs voor van loon en saldo verstoken WWB ​arbeids`begunstigden'. Ik verwacht proefprocessen tegen de Staat van uitkeringsgerechtigden die hun uitkering zien gekort of zelfs ontnomen omdat ze niet willen worden gevaccineerd. In dat geval geef ik wappies ter linkerzijde gelijk.

2 Reacties
Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout5 sep. 2021 - 15:56

Vaccinatieplicht voor vrijwilligers dus, al dan niet gemotiveerd.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout6 sep. 2021 - 11:35

` Participatie wet is niet van toepassing op iemand in de wajong. Sociale dienst heeft Anne niet mee te maken.' O sorry, wist ik niet! Neemt niet weg dat het handhaven van verplicht vrijwilligerswerk straks voor de Sociale Dienst een probleem gaat worden, nu steeds meer `werk' gevers vaccinatieplicht eisen. Maar is idd. meer iets voor een volgend onderwerp in dit genre.