Joop

Waarom ik niet meeloop met Ieder1

  •  
24-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
224909-Initiatiefnemers-Ieder1-281081-large-1474202768
Wat pijn doet in de IEDER1 campagne is die ‘geen-zin-in-negatief-gedoe-sfeer’. Alsof het ervaren van maatschappelijke ongelijkheid en racisme een keuze is
Aanstaande zondag organiseert IEDER1 een positiviteitsparade. Niks mis met een mooie ‘loop’ van Arena Park naar het Museumplein met allemaal leuke organisaties en gezellige mensen vol goede bedoelingen. Toch loop ik niet mee. Seada Nourhussen verwoordde perfect in haar column voor Trouw waar het wringt:
“Ieder1 wordt een feelgood-feest, maar zal voor mensen wier leven door onderdrukking en ongelijkheid wordt verlamd niks veranderen. Voor verandering moet je zaken blootleggen, niet bedekken onder een deken. Hoe positief die ook is. Verandering is geen feestje, je eist haar op. Met luide stem en opgeheven vuist.”
Geknuffel Daar ben ik het helemaal mee eens. Daarnaast bestaat ook het risico, met alle politieke kopstukken die ‘vrijblijvend’ meelopen, dat de parade meer nijgt naar politiek geknuffel met- dan dat bestuurders worden gewezen op hun politieke verantwoordelijkheid. Fijn samen swingen op lekkere muziek, maar hoe gaan we om met vluchtelingen? Ongelijkheid op de arbeidsmarkt? Etnisch profileren? Komt er verandering van beleid nadat de porta-potties zijn weggehaald van het Museumplein?
En toch…. Houd ik ontzettend van feestjes. Ook ik durf te hopen dat verandering op verschillende manieren en niveaus te bewerkstelligen is. Hey, wellicht ook met een concert op het Museumplein. De burgerrechtenbeweging in de VS bijvoorbeeld en de antikoloniale bewegingen in Afrika en Azië streden ook op verschillende manieren. Van bewustwording tot educatie, middels keihard protest, èn culturele activiteiten. Eén gedachte was leidend en bepalend: geen opgelegde positiviteit maar solidariteit. Dat heb ik nog niet ervaren bij IEDER1.
Pijn Wat pijn doet in de IEDER1 campagne is die ‘geen-zin-in-negatief-gedoe-sfeer’. Alsof het ervaren van maatschappelijke ongelijkheid en racisme een keuze is. Daarnaast ben ik teleurgesteld in het totale gebrek aan concrete steun voor onze activisten. De voorhoede die met gevaar voor eigen welzijn de paden heeft gebaand voor ‘gezellige parades’ en ‘concerten met kraampjes’.
Dagelijks zijn er mensen keihard bezig achter de schermen die niet op tv komen. Mensen met kinderen die soms niet weten hoe ze naar de plek kunnen komen om te demonstreren omdat ze te weinig geld hebben, maar het toch weten te organiseren. Met steun van anderen en (nog) niet van IEDER1.  Mensen die ervoor hebben gestreden dat er misschien toch nog een beetje gerechtigheid komt voor mensen zoals Mitch. Jonge mensen die hun toekomst op het spel zetten zodat anderen, zoals ik bijvoorbeeld, mee kunnen ‘strijden’ op een ander niveau dat minder risico met zich meebrengt. Ik heb het over mensen die zijn opgepakt, geridiculiseerd, gemarginaliseerd, ontslagen en voor de rechter staan.
Als IEDER1 gisteren bij  de rechtszaak tegen Jerry King Luther Afriyie aanwezig was geweest om “met een warme deken van liefde positiviteit, inclusiviteit en begrip” te eisen, zou ik zondag met trots zijn meegelopen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Pater
Pater26 sep. 2016 - 9:03

Beste Anousha Nzume Je medestanders zijn voor jou niet radicaal genoeg. Het blijven natuurlijk wel medestanders! In een demonstratie! Velen zullen de structurele problemen heus wel zien. Ze geven je een nieuw platform. Ik vind je reactie, sorry, erg dom.

Bachstra
Bachstra25 sep. 2016 - 19:20

Nee laten we lekker zuur doen. Zo winnen we de wereld wel voor ons.

LisanneW
LisanneW25 sep. 2016 - 12:09

Je begeeft je in een Vicieuze cirkel Anousha, jij voelt je blijkbaar gediscrimineerd, je kaart dat via anti zwarte Piet op de verkeerde manier aan, je doet daarmee namelijk niet racistische mensen die Sinterklaas vieren onrecht aan, die mensen keren zich tegen jou (en de anti Pieters) en jij voelt je dus nog meer gediscrimineerd, etc. etc. Je noemt het strijden, ik noem het drammen en zeuren. Ik ga er bij jou nog vanuit dat je geen dubbele agenda hebt en er geen financiële motieven mee spelen. ik loop ook niet mee want ik ben niet anti zwarte Piet.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen25 sep. 2016 - 9:26

[Alsof het ervaren van maatschappelijke ongelijkheid en racisme een keuze is] Soms is het een keus, soms niet. Het hangt van het onderwerp af. Het ervaren van pijn van racistisch optredende politieagenten is geen keus. Het ervaren van pijn van Zwarte Piet is de keus om de feiten omtrent het onstaan van Zwarte Piet cognitief dissonant te ontkennen.

7anpau1
7anpau125 sep. 2016 - 9:20

" Ik heb het over mensen die zijn opgepakt, geridiculiseerd, gemarginaliseerd, ontslagen en voor de rechter staan." Daar is - en dan nog geheel op basis van het verhaal van de betrokkene zelf - 1 (één) voorbeeld van. Ja er is racisme, etnocentrisme en xenofobie in Nederland, maar deze mevrouw gelooft kennelijk oprecht dat zij in een vergelijkbare omgeving leeft als Mississippi in 1950 of Zuid Afrika in 1980. Ze is volgens mij net zo van het padje als van die gekkies die beweren dat moslims erop uit zijn om hier de macht te grijpen.

Dubbeldenker
Dubbeldenker24 sep. 2016 - 23:11

Wat mij betreft is er een verschil tussen strijden voor gerechtigheid en zeuren. En naar mijn idee slaat bij veel mensen het strijden voor gerechtigheid om in zeuren. Strijden tegen discriminatie en onrecht in het hier en nu roept waardering en respect op. Strijden voor erkenning van onrecht in een ver verleden en daar nu excuses voor eisen van de mensen van nu roept wrevel en weerstand op. Als Ieder1 daar aan bijdraagt, aan een sfeer van rechtzetten en oplossen in het hier en nu in plaats van tegenover elkaar blijven staan vanwege (long) past wrongs, ben ik er helemaal voor. Feelgood activiteit om tegenstellingen en onrecht te verdoezelen ben ik tegen. Feelgood activiteiten om een basis te leggen voor ondanks meningsverschillen vruchtbaar met elkaar verder kunnen lijkt me wel wat. Als Ieder1 vanuit positiviteit het gesprek met elkaar aan wil, levert dat een hoop meer op dan elkaar verketteren, beledigen en demoniseren. Wat mij betreft niet óf/óf, maar én/én. Niet in plaats van aan de kaak stellen van misstanden, maar wel als gezamenlijk vertrekpunt daarvoor.

Patrick Faas
Patrick Faas24 sep. 2016 - 18:46

Bestuurders wijzen op hun verantwoordelijkheden? Waarom alleen bestuurders? Je kunt toch ook gaan om te tonen dat je zelf je verantwoording wilt nemen en probeert anderen niet te generaliseren. Racisme komt bij alle bevolkingsgroepen voor, dus overal moeten we alert zijn en verantwoording nemen voor onze eigen houding.

Bram Emanuel
Bram Emanuel24 sep. 2016 - 18:30

"Fijn samen swingen op lekkere muziek, maar hoe gaan we om met vluchtelingen? Ongelijkheid op de arbeidsmarkt? Etnisch profileren? Komt er verandering van beleid nadat de porta-potties zijn weggehaald van het Museumplein?" Vragen, vragen. Misschien kan de schrijfster ook wat beleidsvoorstellen geven. Wat wil ze dat de overheid doet?

MCHover
MCHover24 sep. 2016 - 13:53

Racisme is vreselijk. Ik hoop van harte dat ooit ook jij voorin de bus mag zitten en dat je kinderen naar school mogen. Tot die tijd wens ik je veel sterkte en houd moed!

1 Reactie
Edwin038
Edwin03824 sep. 2016 - 20:56

Tja, dat mag ze in Nederland al, en haar kinderen kunnen ook gewoon naar school. Wel deel ik haar mening dat het weer zo`n feelgood feestje moet zijn a.s. zondag. Laten we gewoon eens goed met elkaar in gesprek gaan in plaats van over elkaar te praten en dat we allemaal van mening kunnen verschillen, maar dat als volwassen mensen handelen en pijnpunten aanpakken en tackelen. Dat lijkt me een stuk nuttiger dan een feelgood mars.