Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Waarom mannen meer geld verdienen dan vrouwen

  •  
05-01-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: als vrouwen en mannen in verschillende beroepen terechtkomen gaat het salaris van de vrouwen omhoog
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Nederland scoort samen met landen als Japan, Tsjechië en Oostenrijk slecht als het aankomt op gelijke betaling van mannen en vrouwen. Internationaal gezien doen andere landen het beter, met Slovenië als lichtend voorbeeld: daar verdienen vrouwen iets beter dan mannen.
In Mexico, Brazilië, Zweden en Hongarije verdienen mannen en vrouwen ongeveer het zelfde. Onderzoekers hebben gekeken of er iets is dat de verschillen tussen landen kan verklaren.
Hoe groter het verschil in betaling tussen werkende mannen en vrouwen des te meer ze de zelfde beroepen bleken te hebben. Andersom betekent het dus dat als vrouwen en mannen in verschillende beroepen terechtkomen het salaris van de vrouwen omhoog gaat. Slovenië is een land dat dit mechanisme netjes illustreert. Als er maar weinig mannen in een bepaalde beroepsgroep actief zijn, is de betaling van vrouwen aanzienlijk beter. Zo zelfs dat nationaal gezien salarissen van mannen en vrouwen dichter bij elkaar liggen of zelfs gelijk zijn.
In Nederland wilden we af van de typische mannenberoepen en de typische vrouwenberoepen. Een edel streven, maar het blijkt gevolgen te hebben voor salarisverschillen. Zou niet mogen? Nee, maar er mag meer niet. De realiteit is anders dan de wenselijke situatie.
Zouden vrouwen een typisch vrouwelijk beroep moeten kiezen? En wat zou dat dan zijn? Het punt is dat de voorheen traditionele vrouwenberoepen langzaam maar zeker steeds meer mannen hebben aangetrokken. Was ooit de verpleegkunde een ‘vrouwenberoep’, tegenwoordig is dat al lang niet meer zo. Er moesten ook meer mannen in het lager onderwijs werken. Juist als er weinig mannen in een beroepsgroep werken hebben vrouwen echter veel meer kans om aan de top te komen en meer te verdienen.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige weetje: Zijn onzekere mannen vaker seksistisch?
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

bruces
bruces5 jan. 2013 - 9:08

Die 63.000 worden in 2013 .... 120.000 en in 2014 .... 180.000 vacatures techn. beroepen. De babyboomers, een goed opgeleide technische groep, gaat met pensioen. Het salaris wordt bepaald via het marktmechanisme van vraag en aanbod. De doctorandussen wereld, is/wordt een wereld van 144 stuks in een dozijn en een groot WW-probleem c.q. bijstand-probleem.

lembeck
lembeck5 jan. 2013 - 9:08

Voor zover ik weet, want de informatie is nu bijna een jaar oud inmiddels, worden vrouwen nog altijd 13% lager betaald voor hetzelfde werk, als mannen. Bovendien worden vrouwen nog steeds gezien als 'klapstoelen'. Je huurt ze in als je ze nodig hebt en je mikt ze er weer uit, als je ze niet langer nodig hebt. Ik schat dat meer dan de helft van de werkende vrouwen alleen maar flexwerk doen. Hetzij deeltijd, hetzij, omdat het niet anders meer mogelijk is.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman5 jan. 2013 - 9:08

Toevallig staat vandaag in de krant dat er 63.000 niet in te vullen technische vacatures zijn. Bedrijven als ASML werven daarom al actief in het buitenland. Dan blijkt dat 30-40% van de mensen die ze vinden voor zo'n technische plek vrouw is. "Blijkbaar vinden mensen buiten Nederland *wel* dat betastudies en technische studies geschikt en interessant zijn voor vrouwen", is hun commentaar. Het is dan ook onzin dat in Nederland er zo weinig verschil zou zijn in de beroepen die mannen en vrouwen kiezen. Wat *wel* waar is, is dat Nederland een van de achterlijkste landen ter wereld is, als het gaat om gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen...

1 Reactie
bruces
bruces5 jan. 2013 - 9:08

Sylvia. Mijn getallen komen uit een ander onderzoek, waar ik meer vertrouwen in heb, namelijk de uitstroom van technische babyboomers, waar geen vervangers voor zijn.

Jiskefet47
Jiskefet475 jan. 2013 - 9:08

Op zich krijgen praktische vakbekwame bèta vrouwen een veel gelijkwaardiger arbeidsmarkt positie. Vele productie methoden vereisen veel minder fysieke kracht, en vereisen meer handigheid en praktische intelligentie. In de zware industrie heeft Nederland niets meer te zoeken, bij gebrek aan grondstoffen. We moeten het o.a. hebben van de fijnmechanica en de elektronica. Vrouwen die zich daarin bekwamen zijn gelijkwaardig aan de mannen. Qua praktische intelligentie en handigheid doen vrouwen niet onder ten opzichte van mannen als ze zich scholen. Ook in de Alpha sector zijn de vrouwen niet ondergeschikt aan de mannen, noch omgekeerd. Inderdaad is beloningsverschil oneerlijk, maar dat bewustzijn zal in de loop der tijd(stapje voor stapje) wel groeien, als verstandige mannen hun hanengedrag leren herkennen en afleren. 't Is net als op het seksuele vlak we hebben nog veel van elkaar(m/v) te ;eren begrijpen.

1 Reactie
Jiskefet47
Jiskefet475 jan. 2013 - 9:08

;eren is natuurlijk leren