Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waarom mannen bij een kritische zeurpiet blijven

  •  
20-03-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
282 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Relaties zijn een lang leven beschoren wanneer de man vriendelijk en meegaand is
Al meerdere onderzoeken hebben laten zien dat er een verband is tussen een lang huwelijk en gezondheid, maar dat het vooral voor mannen geldt. Voor vrouwen zou het niets uitmaken. Er is nu nieuw onderzoek waarin gekeken werd naar welke individuele karaktertrekken er voor zorgen dat huwelijken duurzaam zijn.
Interessant, want het blijkt allemaal aan het karakter van de man te liggen of de partners het tot in lengte van dagen uithouden. Als hij vriendelijk en meegaand is en gezond blijft is de kans groot dat partners bijeen blijven.
Het maakt natuurlijk onmiddellijk nieuwsgierig naar hoe dat onderzoek dan gedaan is. Er wordt immers nog al iets beweerd door de onderzoekers. Laat me beginnen met te benadrukken dat onderzoekers net zo dom of slim zijn als andere mensen. Ze bedoelen niet dat dit voor alle mensen geldt. Ze zeggen ook niet dat er nu een oorzakelijk verband gevonden is. Ze hebben ontdekt dat er ‘een’ verband is en dat het voor een groot aantal mensen geldt, meer dan op toeval kan berusten.
Het onderzoek vond plaats in de Verenigde Staten en betrof een nationale survey waarbij 953 heteroseksuele paren betrokken waren – samenwonend of getrouwd. Het ging om mensen tussen 63 en 90 jaar en de gemiddelde duur van de relatie was 39 jaar. Ze werden doorgezaagd over hun persoonlijkheidskenmerken zoals openheid ten opzichte van nieuwe ervaringen, aandacht, extravert of introvert, vriendelijkheid en angsten. Daarbij waren er duidelijke verschillen tussen mannen en vrouwen te zien, maar als gekeken werd naar wat nu werkelijk de partners bijeen hield, kwam het kort en goed op het volgende neer: vrouwen die mannen hebben die positief op ze reageren hebben minder conflicten in hun huwelijk en dat maakt het gemakkelijker voor ze bij hun partner te blijven. Andersom bleek dat niet het geval te zijn. Het was alsof mannen vonden dat hun partners, omdat ze vrouw zijn, lastig zijn en dat hoort er nu eenmaal bij als je bij elkaar bent. Voor de zekerheid verwijs ik naar het nieuwsbericht van de universiteit van Chicago waar de onderzoekers werkzaam zijn en geïnterviewd worden. Ik heb het niet gezegd hoor. Voor klachten moet je je maar tot iemand anders richten.
Het wordt nog leuker als je dat nieuwsbericht goed doorleest. Volgens een van de onderzoekers, Linda Waite, gaat het allemaal om de vraag voor vrouwen: ‘hoeveel last heb je van je man?’ De conflicten in een langdurige relatie gaan niet over grote dramatische zaken, maar om de kritiek van de ander die je niet verdraagt, over hoe veeleisend je partner is, en of je betere helft je op de zenuwen werkt.
Ik vraag me nu wel af of het huwelijk slechts een zakelijke relatie is, waarin het gaat om afwegen van voor- en nadelen. De vrouw houdt het lang uit als de man gezond blijft en zijn partner verdraagt en de man blijft bij haar, ondanks dat ze een kritische zeurpiet is. Hij krijgt uiteindelijk veel emotionele steun van haar. Het is alleen maar een vraagje hoor, want we begeven ons hier wel op heel dun ijs. Waar is de liefde? zullen veel mensen zich afvragen. Nou ik weet zeker dat wie dit leest met gefronste wenkbrauwen en kritisch verbeten trek rond de mond, de enige reden dat je nog bij elkaar bent, is dat je zo van elkaar houdt.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag:  klik hier voor een overzicht

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.