Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waarom lopen we vannacht 40 km door het donker?

  •  
11-09-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
IMG_0796

© Foto: Francisco van Jole

Al meer dan 300 mensen steunen ons voor een bedrag van ruim 11.500 euro, bijna het grootste sponsorbedrag van de nacht
Op 11 september om 12 uur middernacht, starten mensen in zes steden een tocht van 40 kilometer, de Nacht van de Vluchteling. In Rotterdam loopt het team van ‘Rotterdam verwelkomt vluchtelingen’ voor de vijfde keer mee. Een flinke uitdaging maar niks vergeleken met wat vluchtelingen meemaken. Bovendien kan iedereen na de nacht weer terug naar zijn of haar eigen huis. Waarom doen we dat dan toch? Omdat we ons schamen voor het inhumane vluchtelingenbeleid en geloven in de kracht van solidariteit.
Het aantal vluchtelingen in de wereld is in 10 jaar tijd verdubbeld tot een record van 82,4 miljoen mensen. Veruit de meeste vluchtelingen verblijven in de regio (86 procent). Het kleine percentage dat asiel in Europa vraagt, krijgt te maken met Fort Europa. Het afschrikbeleid aan de grenzen van Europa is heftiger dan ooit.
44.000 slachtoffers Op 20 juni (Wereldvluchtelingendag) werd een groot monument opgericht op het strand van Scheveningen met duizenden herdenkingstekens. Om de 44.000 mensen te herdenken die stierven aan de Europese grenzen tussen 1993 en 2020. Verdronken in de Middellandse Zee, de Evris of het Kanaal, of bevroren in de bergen van de Balkan en de Alpen. Zoveel duizenden mensen die niet de kans kregen verder te gaan met hun leven. Mensen die volgens onze mensenrechten- en vluchtelingenverdragen recht hebben asiel aan te vragen in Europa. Zij moeten hiervoor eerst wel een gevaarlijke tocht ondernemen. Veilige routes zoals via hervestiging, ontbreken veelal. De UNHCR roept de internationale gemeenschap al jaren vergeefs op tenminste 1 miljoen kwetsbare vluchtelingen per jaar op te nemen. Door de coronapandemie nam de solidariteit van rijke landen nog verder af. Afgelopen jaar zijn slechts 34.400 vluchtelingen gehervestigd in rijke landen, eenderde van het jaar ervoor en een historisch dieptepunt.
Menselijke drama’s ver weg Afgelopen weken werden we bestookt met beelden van de wanhoop in Afghanistan. 20 jaar bezetting door Amerikaanse en andere Navo-strijdkrachten leidde daar al tot 2,6 miljoen vluchtelingen en 4 miljoen ontheemden. Het rijke Westen dat medeverantwoordelijk is vanwege de mislukte oorlog, kijkt vol afschuw naar de overname door de Taliban maar vreest tegelijk dat een groot aantal vluchtelingen onze kant opkomt. Politici zijn bang om een vluchteling te veel toe te laten. Vanwege het spook van de aanzuigende werking.
Dus komen weer veel mensen terecht in de regio. In semi-permanente kampen zonder toekomstperspectief (gemiddeld 20 jaar) en vaak onder inhumane omstandigheden. Met gebrek aan alles wat hier zo vanzelfsprekend is. Gezonde voeding, onderwijs voor de kinderen, gezondheidszorg en medicijnen. Met een voortdurende gevoel van onveiligheid.
Omstandigheden waartegen in Nederland iedereen in opstand zou komen, maar daar vinden we het normaal. Omdat het ver weg is en we het dus niet zien? Of nog erger, omdat het bewust beleid is, zoals in kamp Moria op Lesbos waar ook veel Afghaanse vluchtelingen zitten. Betere opvang zou een verkeerde boodschap zijn en een nieuwe golf migranten veroorzaken. Menselijk leiden als afschrikmiddel dus.
Menselijke drama’s dichtbij Ook dichtbij horen we verhalen van pijn, bijvoorbeeld in de Pauluskerk. Een man, kindsoldaat geweest, gevlucht, hier een nieuw bestaan opgebouwd maar nog altijd op zoek naar hoe hij het leven hier volhoudt met zijn psychische wonden die steeds weer open gaan. Een vrouw die een maand ziek van liefdesverdriet was omdat haar partner terug moest naar hun land van herkomst en zij hier veilig maar verscheurd achter bleef. Veel verhalen over een plek willen hebben met een eigen sleutel waar je vrienden kan uitnodigen, waar je veilig bent, waar je een thuis en een leven kan opbouwen. Zo’n basale menselijke behoefte, waar zo veel mensen hier in Nederland en elders op de wereld dagelijks voor strijden of in moe gestreden zijn.
Een nacht van solidariteit Op 11 september doen we weer mee aan de Nacht van de Vluchteling. Al meer dan 300 mensen steunen ons voor een bedrag van ruim 11.500 euro, bijna het grootste sponsorbedrag van de nacht. Dat gaat naar noodhulp aan vluchtelingen wereldwijd. Maar natuurlijk is er meer nodig.
Daarom hebben we zes jaar geleden een platform opgericht om vluchtelingen welkom te heten en om op te komen voor mensenrechten, hier en overal. Dit jaar zijn we gestart met het project ‘samen hier’ waarbij Rotterdammers hervestigers begeleiden. Wij zijn er van overtuigd dat in Rotterdam voldoende draagvlak is om veel meer mensen op te vangen en te begeleiden.
Ineke Palm en Thamar Kemperman, platform Rotterdam verwelkomt vluchtelingen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 sep. 2021 - 8:49

" Met gebrek aan alles wat hier zo vanzelfsprekend is. Gezonde voeding, onderwijs voor de kinderen, gezondheidszorg en medicijnen."Soms vraag ik me weleens af of sommige mensen onder een steen leven." Echt waar? Daarnaast Rotterdam dat uitgerekend de laagste sociale klasse met alle mogelijke middelen de stad uit bonjourt.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin12 sep. 2021 - 9:06

M.a.w.; Weet u dat ik me dat al heel erg lang afvraag of mensen hier en in Rotterdam onder een steen leven! Kinderen gaan zonder eten naar school. Groeiende kloof tussen arm en rijk. Steeds meer daklozen. Ouders overlijden kinderen worden op straat gezet.....

Rutger Groot
Rutger Groot11 sep. 2021 - 15:40

"Dus komen weer veel mensen terecht in de regio. In semi-permanente kampen zonder toekomstperspectief (gemiddeld 20 jaar) en vaak onder inhumane omstandigheden. Met gebrek aan alles wat hier zo vanzelfsprekend is. Gezonde voeding, onderwijs voor de kinderen, gezondheidszorg en medicijnen. Met een voortdurende gevoel van onveiligheid." Dus meer geld naar regionale opvang om dit op te lossen. In de regio opvangen is vele malen goedkoper en effectiever: de meerderheide van de vluchtelingen komt hier niet aan de bak en zal van steun afhankelijk blijven vanwege gebrek aan opleiding, culturele en vaak religieuze verschillen. Het opvangen van vluchtelingen is geen succesverhaal en zal dat ook niet worden, kijk maar naar de cijfers. En ja deze mensen hebben recht op een menswaardig bestaan, in de regio.

1 Reactie
Karingin
Karingin11 sep. 2021 - 20:39

Nou, dat is al een hele stap vooruit, alleen jammer dat ze vooralsnog zelfs daar geen menswaardig bestaan wordt gegund

Frans Kwakman
Frans Kwakman11 sep. 2021 - 14:56

Ik dacht in eerste instantie die mensen doen mee aan de Stille Omgang, een jaarlijkse bedevaart naar Amsterdam vanuit diverse plaatsen in Noord Holland. Maar deze tocht heeft een andere sponsor. Goed om de vluchtelingenbte steunen!

Nina4
Nina411 sep. 2021 - 14:24

44.000 mensen verdronken. Duizelingwekkend. Tijd om het roer om te gooien en juist vóór het binnenlaten van meer vluchtelingen te pleiten. Voor rechts is het immers nooit genoeg. Een doodlopende donkere weg van vreemdelingenhaat kan slechts gepareerd worden met zijn tegenstelling.

5 Reacties
Loebkesman
Loebkesman11 sep. 2021 - 19:29

“ Voor rechts is het immers nooit genoeg.” Schei toch uit. Rechts wil gecontroleerde migratie en opvang in de regio. Ongecontroleerde migratie zoals links dat wil jaagt juist duizenden mensen de dood en wanhoop in.

Karingin
Karingin11 sep. 2021 - 20:32

Schei zelf uit, als opvang in de regio het doel is, waarom is het daar dan zo'n teringzooi? In Libië is het geen leven, maar wij betalen wel o.a. de kustwacht om op migranten te schieten. Rechts wil keiharde repressie, ook al weten we dat het mensen niet tegenhoudt en duizenden mensenlevens kost - dat is geen controle, dat is waanzin; het werkt niet, dus we zetten er nog een muur bij met een geluidskanonnetje om het ongedierte af te schrikken Mensenrechten worden stelselmatig geschonden, zelfs door onze eigen "grenswacht". Ik kan een hele verhandeling schrijven waarom juist het onmenselijke rechtse beleid mensen de dood in jaagt, maar ik bespaar me de moeite, want je zit toch te lalalala-en met je vingers in je oren

Nina4
Nina411 sep. 2021 - 22:24

Loebkesman Voor rechts is het nooit genoeg.

Loebkesman
Loebkesman13 sep. 2021 - 19:30

Nina Ongefundeerde conclusie op basis van bubbeldenken.

Loebkesman
Loebkesman13 sep. 2021 - 19:32

“ Schei zelf uit, als opvang in de regio het doel is, waarom is het daar dan zo’n teringzooi?” Ach jee. Men komt door tientallen landen en overal is het een zootje behalve hier? Houdt jezelf voor de gek.