Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waarom krijg ik alleen informatie over islamitische terreur?

  •  
09-09-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-09-09-om-09.32.47

© cc-foto: Roel Wijnants

We moeten erkennen dat terrorisme voorkomt in Nederland en dat er van verschillende hoeken in de samenleving een substantiële terreurdreiging uitgaat
Wie naar de website van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid gaat kan zich laten informeren over de actuele terreurdreiging in Nederland. Deze dreiging is volgens de website substantieel. De website geeft aan dat jihadistische dreiging de belangrijkste terroristische dreiging is in Europa. “De aanslagen van ISIS in Parijs, november 2015, Brussel, maart 2016, en Istanbul, juni 2016, laten op indringende wijze de aard en omvang daarvan zien.”
Waarom dit de belangrijkste dreiging is word niet duidelijk gemaakt. Wie zoekt op terroristische dreiging in Nederland komt overigens inderdaad terecht bij uitgebreide artikelen die uitleggen waarom er zo’n substantiële dreiging is van islamitische terreur. Dit klopt inderdaad, er is een aanzienlijke kans dat Nederland in de nabije toekomst hiermee te maken krijgt. Toch is het vreemd dat de website van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid wel spreekt van drie aanslagen in landen die, relatief, dicht bij Nederland liggen, terwijl de website zwijgt over terreuraanslagen binnen Nederland. Probeert de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding zo te zorgen dat wij niet bang worden van terreuraanslagen?
Terreur in Nederland In Nederland is in de periode 2015-2016 namelijk ook een terroristische aanslag gepleegd (ondanks dat deze niet op de website wordt genoemd). Op 27 februari 2016 gooide een man een molotovcocktail naar een moskee in Enschede waar op dat moment moslims aan het bidden waren. De weinige artikelen die aan de aanslag gewijd zijn spreken wel degelijk van een terroristische aanslag. Toch word de aanslag niet vermeld op de website van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. Behalve deze aanslag zijn er wel nog een paar artikelen gewijd aan de niet-islamitische terreurdreiging.
Zo wijdt Trouw een artikel (22 maart 2016) aan de angst van veel Moslims in Nederland voor “tegenacties”. Dit is een zeer interessant artikel gezien moslims die dus, tot nu toe in ieder geval, geen aanslagen gepleegd hebben in Nederland, moeten vrezen voor “tegenacties”. Terwijl zij als enige groep, tot nu toe, slachtoffer zijn geworden van aanslagen in Nederland. Het woord “tegenactie” suggereert dat de Moslims gemeenschap in Nederland iets gedaan heeft waarvoor zij nu moeten boeten door middel van tegenacties. Een vreemde suggestieve conclusie lijkt mij. Het is logischer dat na de aanslag op de Moslimgemeenschap de gemeenschap van de dader moet vrezen voor “tegenacties”.
Wanneer ik google op “terreuraanslag Nederland 2016” krijg ik gelijk drie artikelen zie over mogelijke Islamitische terreurdreigingen in Nederland. Maar ik krijg geen enkel artikel over de terreuraanslag op 27 februari 2016 in Nederland. Het is volstrekt onduidelijk en extreem onlogisch dat ik alleen lees over dreigingen maar niks over aanslagen. Wanneer ik dit google voor Frankrijk, België of Turkije krijg ik wel direct artikelen over de aanslagen in deze landen, en niet slechts over mogelijke dreigingen.
Verbetering Ik hoop dat we de berichtgeving rondom terrorisme kunnen verbeteren. Dat we de aanslagen en de dreigingen waar Moslims mee te maken hebben in Nederland niet negeren. En dat we de Islamitische terreurdreiging in Nederland ook niet negeren maar dat we deze ook niet groter opblazen dan deze is. Ik hoop ook dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding ophoud met de eenzijdige berichtgeving over terrorisme. Als de aandacht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding niet slechts was gericht op Islamitische terreur had de aanslag in Enschede misschien zelfs voorkomen kunnen worden. We moeten erkennen dat terrorisme voorkomt in Nederland en dat er van verschillende hoeken in de samenleving een substantiële terreurdreiging uitgaat. We moeten maar hopen dat betere berichtgeving en beter beleid ervoor kunnen zorgen dat Nederland verdere aanslagen bespaard zullen blijven.

Meer over:

opinie, terrorisme
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor