Nieuwsuur gaat dinsdag in gesprek met Wikileaks-klokkenluider Julian Assange. De afgelopen maanden werd al duidelijk dat de Australiër geenszins zit te wachten op Hillary Clinton als nieuwe president van de Verenigde Staten. In aanloop naar de Democratische Nationale Conventie publiceerde Wikileaks correspondentie van de top van de democratische partij waaruit de voorkeur voor Clinton duidelijk naar voren kwam. Uit de mails bleek dat de partij systematisch de campagne van Bernie Sanders had geprobeerd te dwarsbomen omdat ze de kandidatuur van Clinton steunde. In interviews stelde Assange zich eerder al zeer kritisch op ten opzichte van Clinton.
De verhoudingen tussen Clinton en Assange gaan jaren terug. Zo was het Wikileaks die de relatie tussen Clinton en Google onthulde. Volgens Assange zou Google samenwerken met Clinton om ervoor te zorgen dat zij de volgende president van de Verenigde Staten wordt.
"Google is direct betrokken bij de campagne van Hillary Clinton”, zei hij eerder in een video. “Natuurlijk, wanneer zij aan de macht is… Ze is een probleem voor de vrijheid van meningsuiting. Zij heeft het plan opgezet voor de vernietiging van Libië – zij was betrokken bij het proces van overname van het Libische wapenarsenaal en de overheveling ervan naar Syrië […] Haar persoonlijkheid, gecombineerd met haar slechte beleidsbeslissingen hebben rechtstreek bijgedragen aan de opkomst van IS."
Volgens Hillary Clinton zouden Russische inlichtingendiensten achter de DNC-hack zitten. De lek zou zijn bedoeld om Donald Trump wat tegenwicht te geven. Onzin, zegt Assange tegen Nieuwsuur. De klokkenluider, die al jaren vast zit op de ambassade van Equador in Londen. “Ik vind het nogal een serieuze aantijging om Donald Trump een Russische spion te noemen, net als sommige journalisten en WikiLeaks”, zegt hij. “Dat brengt ons terug naar grimmige tijden waarin politieke tegenstanders worden afgeschilderd als buitenlandse spionnen. Clinton is nu de veiligheidskandidaat, en iedereen die tegen haar is een Russische spion.”
De klokkenluider wil niet onthullen wie de 19.000 e-mails heeft gelekt, maar maakt wel zeer heftige insinuaties. Zo linkt hij de 27-jarige Seth Rich, die twee weken geleden is vermoord, aan Wikileaks:
"Onze klokkenluiders nemen serieuze risico’s om aan materiaal te komen. Er is een 27-jarige man, Seth Rich, die werkte voor de DNC. Hij is twee weken geleden in zijn rug geschoten en vermoord om onbekende redenen."
Wat de omstandigheden van de dood van Rich zijn is tot nog toe onduidelijk. Wikileaks heeft 20.000 Amerikaanse dollars beloofd voor de gouden tip. De Amerikaanse politie looft een beloning van 25.000 dollar uit voor de tip die tot een veroordeling kan leiden. Volgens de politie zou het om een overval gaan. Rich was werkzaam voor de Democratische partij.
In de uitzending belooft Assange, zoals wel vaker, nog meer nieuwe onthullingen over Hillary Clinton.
Dit alles betekent overigens niet dat Assange een Trump-voorstander is. Een journalist vroeg hem eens te kiezen waarna hij die keuze vergeleek met gonorroe en cholera.
Update:
Nieuwsuur heeft eerdere berichtgeving dat Assange de moord op Seth Rice zou linken aan de eerdere DNC-onthullingen, gecorrigeerd. In een tweet schrijft Nieuwsuur nu dat Assange de bron van de DNC-e-emails niet heeft vrijgegeven, maar de moord op Seth Rice wel noemt.
Illustratief voor Trump is zijn uitspraak in Wilmington, die door velen vast als grap zal worden uitgelegd. De Republikeinse presidentskandidaat zegt in zijn speech dat er niets te doen is aan Hillary Clinton die rechters benoemt, mocht zij president worden. “Alhoewel, dan is er altijd nog het 2e amendement”, voegt hij daaraan toe. Het tweede amendement geeft Amerikanen het recht om wapens te bezitten.