Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waarom je benoemers van haat niet moet ‘cancellen’

  •  
20-09-2023
  •  
leestijd 7 minuten
  •  
2128 keer bekeken
  •  
ANP-478760098

Nederland lijkt in conflict met haar eigen principes.

Wanneer je zelf moslim bent en je leeft onder het juk van de ideeën van Geert Wilders, word je voortdurend geconfronteerd met dreigementen dat je vrijheden worden afgenomen. Dit komt doordat de ideeën van Wilders als racistisch en discriminerend worden beschouwd. Het is zelfs zo dat hij veroordeeld is voor het aanzetten tot groepsbelediging. Ondanks deze veroordeling en zijn schadelijke opvattingen over moslims in Nederland, lijken andere politieke partijen zichzelf te overschatten door te denken dat ze kunnen wegkijken van de gevaarlijke trend van discriminatie van moslims en Nederlanders met een migratieachtergrond en dat we daar ongeschonden aan voorbij kunnen gaan. Maar zoals alles met de politiek al meer dan een decennium: vooruitschuiven. Ook het benoemen van moslimhaat: vooruitschuiven, straks, nu komt het electoraal of strategisch niet goed uit.

Mensen die wel opdeinzen bij sociaal onwenselijke vormen van discriminatie (we hebben nog taboes) lijken te geloven dat Nederland niet doorheeft dat het uitsluiten van meer dan een miljoen moslims ernstige gevolgen heeft. In eerste instantie voor de islamitische Nederlander en tegelijkertijd voor elk ander in Nederland. Deze gevolgen zijn voelbaar in het dagelijks leven, op het werk, tijdens reizen, en zelfs wanneer je simpelweg je mening en visie wilt delen, zoals elke andere Nederlander. Het uiten van je identiteit is van essentieel belang om niet te worden verzwolgen door het onrecht waarmee je dagelijks wordt geconfronteerd. Het stelt je in staat om te ademen en bevestigt het belang van je stem, die net zo noodzakelijk is als die van anderen.

Helaas lijkt het gemeengoed te zijn geworden om te zwijgen over het discriminerende partijprogramma van de PVV. Dit terwijl we doen alsof we als samenleving nog steeds even beschaafd zijn. We blijven handelen met schijn, deftige woorden en een verontwaardigde reactie wanneer iemand het waagt de wegkijkers te benoemen.

Maar er hangt iets in de lucht

Meer dan ooit worden racisme en discriminatie opgemerkt en erkend als een acuut probleem. Hoewel ik het zelf misschien niet eerder zo heb ervaren, ervaar ik nu dat vaker mensen hun afschuw uitspreken over moslimhaat. Ook islamitische Nederlanders spreken zich nu vaker en duidelijker uit wanneer men het ervaart. Maar waarom is dit veranderd? Het zou kunnen uit angst kunnen zijn om als 'de moslim' van het team te worden gezien, die 'ander' die anders is dan de rest. Maar laten we niet vergeten dat islamitische Nederlanders inderdaad Nederlanders zijn. Ook veel moslims willen de werkweek op vrijdag informeel afsluiten. Ook zij voelen verdriet wanneer hun kinderen voor het eerst liefdesverdriet ervaren en worstelen met hoe ze die pijn kunnen verzachten. Want onder de officieus toegestane portie drek, krijgt iemand ook de uitdagingen van het leven die jij krijgt. Alleen regelmatig in een andere mate, op een ander moment (bijvoorbeeld door het moeten stapelen in het onderwijs voordat er aan een gezinnetje gestart kan worden) of een wereldreis kan worden gemaakt en alle uitdagingen van een relatie, beperkte portemonnee, de angst voor de tumor in het hoofd van je moeder.

Het verschil zit hem in het pakket dat moslims dragen. Naast de rechten en plichten die alle Nederlanders delen en waarvan sommigen verafschuwd worden maar als noodzakelijk worden beschouwd, hebben moslims nog extra verantwoordelijkheden. Ze worden onderworpen aan voortdurende controles en beoordelingen. Dit varieert van momenten waarop je je handen moet laten zien (spannend, want dit komt neer op kleur bekennen volgens anderen) tot het troosten van je kind omdat hij duidelijk ondergewaardeerd wordt op school, of wanneer volwassenen worden buitengesloten door het populaire groepje op het werk, waarbij je eigenlijk ook bij wilt horen omdat je die mensen oprecht mag. En dan zijn er nog de momenten waarop je online post en je jezelf gevoelloos voelt door de reacties die allemaal draaien om je etnische achtergrond, je religie en mogelijk zelfs associaties met een naam waarvan je alleen de lettervolgorde hoeft te veranderen om er een willekeurige voornaam en middelste naam van te maken die daar ergens in de verte op lijkt maar klanten deelt.

Wegkijken is in deze tijd niet onschuldig, vooral nu een groep in ons midden anders wordt behandeld vanwege hun geloof. Het gedemoniseerd worden heeft niet alleen invloed op hoe de samenleving uiteindelijk deze groep gaat zien, beschouwen en behandelen, maar het heeft ook invloed op hoe moslims zichzelf zien. Velen herinneren zich vast de reclame van een animatiefilm waarin het hoofdpersonage een zwarte huidskleur had. Kinderen die dit zagen, waren aanvankelijk in shock, begrepen het niet, maar waren uiteindelijk extatisch van vreugde. Stel je nu een islamitische variant voor.

Het dagelijks onderdrukken van mensen en hun identiteit, hun passies en wat hen troost biedt wanneer hun kinderen, ouders of grootouders sterven, heeft een diepgaand effect op hoe mensen zichzelf gaan zien. Dit betekent niet automatisch dat mensen zichzelf als slachtoffers zien, maar het betekent wel dat ze het slachtoffer worden van hoe onze samenleving en onze politieke leiders omgaan met een gemeenschap die dag in dag uit wordt bedreigd met het verlies van hun vrijheden door partijen die beweren op te komen voor vrijheden, maar in werkelijkheid pure discriminatie en islamofobie verspreiden. Dit dwingt mensen om op te groeien met een vechtersmentaliteit, waarbij ze zichzelf dwingen om op zijn minst de Nederlandse taal beter te beheersen dan hun Nederlandse collega's. Ze nemen bijbaantjes en halen hun diploma's in het volwassenenonderwijs omdat ze zich ondergewaardeerd voelen op school of gewoon niet gezien worden, zonder dat docenten zich daar zelfs bewust van zijn. En wanneer praktiserend het geloof belevend, erachter komen dat je heimelijk en tegen de wet in bespied bent door de gemeente en een ministerie en dat er vervolgens nergens iets verandert. Geen dagenlange commotie, niets. En als het je eigen kerk, tempel betrof die stiekem werd geïnfiltreerd door niets anders dan de religie/levensbeschouwing?

Het is zorgwekkend dat er politieke partijen zijn die openlijk suggereren dat ze mogelijk willen samenwerken met een partij die nu als gematigd wordt beschouwd, simpelweg omdat deze partij niet langer pleit voor een 'ministerie van deislamisering en remigratie' (laten we eerlijk zijn, dit komt neer op een ministerie van deportatie, waarvan de enige taak is om Nederland te zuiveren van de islam en moslims Nederland uit te zetten). En de toekenning mogelijk samen te werken kwam zelfs voor die ‘afzwakking’ van de haat. Herinnert u zich nog dat we, zolang we maar beschaafd ons zegje deden, "pertinent" afstand namen van het idee om samen te werken met haatzaaiende politici, of gewoonweg zwegen? Zelfs gespreksleiders nemen soms het woord af van mensen die de ongemakkelijke waarheid op tafel durven te leggen.

Soms gaat politiek verder dan politiek, en daarom moeten we ons niet alleen zorgen maken over de verharding in de politiek, maar ook over de impact ervan op gewone mensen zoals wij. We hebben nieuw leiderschap nodig, zowel in de politiek als in onze samenleving. Om dit te bereiken, moeten we luisteren naar degenen die de pijnlijke waarheid vertellen dat een deel van onze samenleving bewust anders wordt behandeld vanwege hun geloof. We moeten erkennen dat ze worden gedehumaniseerd door een deel van ons land omdat hun pijn niet als de onze wordt beschouwd.

Zolang we toestaan dat groepen minderheden gedemoniseerd worden om wie ze zijn, accepteren we dat het systeem hapert en de gemeenschap om wie het gaat terecht ageert, of het nu gaat om christenen, joden, de LHBTIQ-gemeenschap, de humanisten, katholiek versus protestant, hindoes of andere groepen. Zolang we accepteren dat het Nederlands beheersen, zelfs als het Nederlands niet gelijk is aan zij die hier van oudsher wonen, het streven altijd een paar tandjes hoger moet zijn om dan alsnog niet gelijk mee te kunnen gaan, voeden we dit proces dat wordt aangewakkerd door partijen in de Tweede Kamer. Het is als een brand in een rijtjeswoning en de politiek gaat er met een enorme waaier langs zwaaien waardoor het vuur hoger oprukt. Is het dan echt nodig dat het vuur overslaat naar jouw woning voor je jezelf de vraag stelt waarom je zwijgt?

Als een deel van de Tweede Kamer niet het goede voorbeeld geldt, kunnen jij en ik dat toch wel doen? Ontneem de ander het woord niet wanneer jijzelf niet de moed hebt om je tegen het inbeuken op de rechtsstaat te verzetten maar ontneem hen die het wel doen niet het woord.

Stel je voor dat discriminerende opmerkingen van Geert Wilders betrekking hadden op jouw gemeenschap. Stel je voor dat je kerk, synagoge of tempel werd gesloten, je heilige boeken werden verbrand, je religieuze symbolen werden verwijderd en je kinderen werden onderworpen aan strengere controles dan andere kinderen. Denk je nu daadwerkelijk dat iemand die dag in dag uit hiermee bedreigd wordt en ziet dat de grootste partij (die vier keer achter elkaar de premier heeft geleverd) aangeeft mogelijk met een partij als de PVV gaat samenwerken, niet de verkiezingen ingaat met het gevoel dat er een bindend referendum wordt gehouden over jou, zoals de Oekraïne-referendum eigenlijk ook geen Oekraïnereferendum was.

Dit is het moment om je frustraties te uiten maar ook om niet te accepteren dat discriminatie en racisme door deftige woorden en een ‘pertinente’ afwijzing van de suggestie het te accepteren. In dit geval dus de moslims in ons midden. Omdat dat wat je wilt voor Nederland meer is dan alleen het uiten van frustraties. Het gaat om het NU tekenen van de samenleving van STRAKS.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (29)

Grooteman2
Grooteman221 sep. 2023 - 13:09

Ondanks een flink verhaal is het de schrijver blijkbaar even ontschoten dat Dhr. Wilders al jarenlang met de dood wordt bedreigd door (een deel van) diezelfde godsdienst die hier zo zielig wordt neergezet. En een deel van de groepen die hij noemt die gediscrimineerd worden (bijvoorbeeld lhbtiq) worden dit voornamelijk door gelovigen (nee, niet alleen islam). Iets met een splinter en een balk?

1 Reactie
Zandb
Zandb21 sep. 2023 - 15:29

Grooteman Inderdaad. Wilders wordt bedreigd door mensen die zich 'moslim' noemen. Misschien begrijpt u beter welke denkfout u en Wilders maken, wanneer ik zeg, dat nogal veel criminaliteit voorkomt onder mensen die zich 'motorliefhebbers' noemen. Pak dus die moslims aan die het inderdaad verdienen om aangepakt te worden. We wonen in Nederland, een land waar je niet schuldig kan zijn aan zaken alleen vanwege een discriminerend denken. (Even nog voor de goede orde: Dit - "Pak dus moslims, die het verdienen, aan!" - dus beslist niet en dat is wel wat Wilders wil en wat u goedkeurt.)

android1984
android198421 sep. 2023 - 10:26

u vraagt : "Stel je voor dat je kerk, synagoge of tempel werd gesloten, je heilige boeken werden verbrand, je religieuze symbolen werden verwijderd ". Mijn antwoord is dat volgens mij het sluiten van godshuizen niet aan de orde is. Dat het verbranden van heilige boeken niet alleen moslims overkomt. (waar komt overigens die liefde voor vlagverbrandingen vandaan bij groepen die symbolische verbrandingen zo kwetsend vinden?) Dat het in nederland juist bijvoorbeeld de moslimorganisaties waren die bij sinterklaas eisten dat het kruis van de mijter verwijderd moest worden. Want "christelijke symbolen moeten worden geweerd bij onze kinderen". En we leven in een tijd dat de turkse en koerdische gemeenschap in nederland elkaars godshuizen binnenvallen. En de haagse hindustaanse tempel de ruiten ingegooid krijgt door de locale religieuze ekstremisten van de islamistische (let op, NIET islamitisch, islamistische) as sunnah. Laten we in ons seculiere land gewoon reageren zoals we op "the life of brian" en "the last temptation of christ" hebben gereageerd komen we verder. De joodse en christelijke mensen die er aanstoot aan namen werden aangehoord. En verder zijn we gewoon doorgegaan met gedogen.

4 Reacties
Zandb
Zandb21 sep. 2023 - 15:40

android U bent dus totaal niet op de hoogte. Dat sluiten van die 'gebedshuizen' is wel degelijk aan de orde. Ik citeer letterlijk uit het verkiezingsprogramma van de PVV: "Nederland is geen islamitisch land: geen islamitische scholen, korans en moskeeën". en "Nederland is geen islamitisch land. Onze eigen cultuur en seculiere wetten hebben altijd voorrang en als je dat niet bevalt, vertrek je maar." nb: Het gaat niet alleen om ONZE cultuur maar ONZE EIGEN cultuur! Kan je nagaan.

android1984
android198421 sep. 2023 - 15:58

dat kan de PVV wel in hun programma schrijven. Maar het is niet gebeurt. En gaat niet gebeuren. De zin ""Stel je voor dat je kerk, synagoge of tempel werd gesloten" is aantoonbaar te voorbarig. De SGP en DENK zijn overigens op religieus vlak hier en daar een tandje extremer dan de PVV. Maar ja. Als je denkt dat dit verhaal "de realiliteit is"? Dan zou ik maar snel bij de gemeente gaan vragen waar die €1000,- is gebleven die meneer Rutte iedereen had beloofd...

Zandb
Zandb22 sep. 2023 - 7:08

android Wat een enorme flutredenering: De holocaust stond gewoon op het programma, voor die werkelijk plaatsvond. Daar wil ik het maar even bij laten.

android1984
android198422 sep. 2023 - 10:29

Oh je noemt "holocaust" als argument in de dagelijkse nederlandse politiek. DAN heb je per definitie gelijk natuurlijk. Sorry. Ik vul dat graag aan met "elke partij met minder dan 5 zetels is uit op "holocaust ". En dan kunnen we gelijk een kiesdrempel instellen! ;) Lekker meters maken.

E w T
E w T21 sep. 2023 - 10:05

Norsemen. De andere partijen zouden inderdaad trots moeten zijn dat ze dit klootjesvolk niet in hun aanhang hebben. Maar!. Die trots hebben de partijen niet. Zonder uitzondering is men weer op zoek naar stemvee. Ook de nieuw toegetreden clubjes . En hoe wil jij een PVV,FVD, of ooit LPF stemmer verbieden om op een jou welgevallige partij te stemmen?.

1 Reactie
Norsemen
Norsemen21 sep. 2023 - 10:42

"En hoe wil jij een PVV,FVD, of ooit LPF stemmer verbieden om op een jou welgevallige partij te stemmen?" Ze mogen doen wat ze willen uiteraard. Waar het mij om gaat is er dat de rechtse populist naar een andere partij beweegt, niet dat die andere partij naar de rechtse populist beweegt.

Rutger Groot
Rutger Groot21 sep. 2023 - 8:38

Als je vindt dat moslims speciale aandacht en een speciale aanpak verdienen, dan richt je toch gewoon een politieke partij op? Het politieke klimaat is er rijp voor!

1 Reactie
Zandb
Zandb21 sep. 2023 - 15:45

Rutger Rare reactie. Want als iemand dan geen politieke partij op wil richten, dan kan hij z'n mond beter houden of dan is de nood blijkbaar niet zo hoog of zoiets?

Norsemen
Norsemen21 sep. 2023 - 8:23

Andere partijen zouden trots moeten zijn om dat klootjesvolk van populistisch rechts niet als aanhang te hebben. Het is diep triest dat er partijen zijn die rekening houden met de 'gevoelens' van dat volk, en daardoor zaken niet benoemen. De VVD is daar het beste voorbeeld van. Een partij die zo bang is stemmen te verliezen aan extreem rechts, zo bang is niet meer de grootste te worden, dat ze hierdoor in 25 jaar tijd een compleet andere partij zijn geworden. Van progressief liberaal rechts naar neo-liberaal/conservatief rechts.

5 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers21 sep. 2023 - 12:44

De VVD waren altijd al voor prive interesse en tegen een sociale staat. Iedereen is naar rechts opgeschoven door het neoliberaal programma. Een programma dat heel Europa heeft beetgenomen. PvdA ook, via de 'derde weg', waardoor ze haar stemmers naar de flanken aan de andere kant verloren. Mensen die een oppositie tegen de slechte verandereing wilden en het maar niet kregen van de regereingen Het probleem is niet de mensen, maar de macht hebbers, en hoe ze het systeem hebben verandert.

Norsemen
Norsemen22 sep. 2023 - 9:16

"De VVD waren altijd al voor prive interesse en tegen een sociale staat. Iedereen is naar rechts opgeschoven door het neoliberaal programma." Twee zinnen die op geen enkele manier kloppen. En de machthebbers worden door de mensen gekozen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers24 sep. 2023 - 6:44

Natuurlijk kloppen die wel. Of je moet een herinnering van 10 minuten hebben en niks weten van de laatste eeuw en een half. Wanneer de PvdA nu spreekt over een sociale staat is dat maar 10 % of zo van wat ze daar vroeger mee bedoelden. Ze hebben de derde weg princiepes niet opgegeven. Wat vroeger nationalisatie was is nu goede bedoelingen en wat papieren regelingen. Kiezen is maar een deeltje in een process met lagen en drempels en insituties die door mensen bezet worden. Er is geen directe democratie. Vandaar dat de wil van de mensen niet zomaar gebeurt. Nadat je de capaciteit hebt geprivatiseert en nadat er machten zijn overgehevelt naar de EU en nadat je zoals de PvdA zegde je ideologische veren voor sociale democratie links laat liggen us kiezen weing meer dan bidden in een kerk terwijl de bischoppen iets anders doen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers24 sep. 2023 - 6:46

Alsof de VVD niet altijd de partij van sociaal economische prive interesse en de kleinste staat mogenlijk zijn geweest. Mamamia.

Norsemen
Norsemen26 sep. 2023 - 9:09

Gebruik jij google translate? Je zinnen slaan nergens op.

Ben  Liberaal
Ben Liberaal21 sep. 2023 - 8:01

Juiste definitie van woorden is vaak de kern van een goede discussie. It's the definition stupid. Zoals de oude filosofen al zeiden.

1 Reactie
Vuurrood
Vuurrood21 sep. 2023 - 9:06

En? Wat is de definitie van de woorden van Wilders?

Frits Jansen
Frits Jansen21 sep. 2023 - 7:48

Toen ze nog koningen was zei Beatrix "de leugen regeert". Wilders liegt ons voor dat alle moslims griezels zijn. Hij praat ons een probleem aan omdat dat hem electoraal voordeel biedt. Henk Kamp van de VVD nam de leugen dat migranten massaal frauderen als uitgangspunt voor een onmenselijk fraudebeleid. Omdat Nederland geen echte rechtsstaat is komen deze griezels weg met hun leugens. De plannen van Omtzigt om van Nederland wel een rechtsstaat te maken verdienen daarom alle aandacht.

Palipka
Palipka21 sep. 2023 - 7:14

Mooi stuk dank je wel. Ik hoop dat Vera Bergkamp dit ook leest en dan haar geweten laat spreken.

Zandb
Zandb21 sep. 2023 - 7:01

Als je je nou als moslim maar afzet tegen wat volgens hen 'de' islam is, dan is er volgens idiote 'denkers' als Wilders niets aan de hand.

Olav Meijer
Olav Meijer20 sep. 2023 - 22:37

[.....lijken andere politieke partijen zichzelf te overschatten door te denken dat ze kunnen wegkijken van de gevaarlijke trend van discriminatie van moslims en Nederlanders met een migratieachtergrond en dat we daar ongeschonden aan voorbij kunnen gaan.....Ook het benoemen van moslimhaat: vooruitschuiven, straks, nu komt het electoraal of strategisch niet goed uit.] Inderdaad: zeer ten onrechte. Hierover wordt door velen veel te licht gedacht. [Het is zorgwekkend dat er politieke partijen zijn die openlijk suggereren dat ze mogelijk willen samenwerken met een partij die nu als gematigd wordt beschouwd, simpelweg omdat deze partij niet langer pleit voor een 'ministerie van deislamisering en remigratie'.....] Het is ontnuchterend en weerzinwekkend dat de VVD samenwerking met de PVV niet meer categorisch afwijst, nu mede met de suggestie dat de PVV zich soepeler opstelt. Inhoudelijk verandert de PVV geen spat. Het kan onderhandelingstactiek van de VVD zijn, maar dan is het even zo goed beschamend dat hiermee discriminatie en racisme a.h.w. "salonfähig" wordt gemaakt. [Is het dan echt nodig dat het vuur overslaat naar jouw woning voor je jezelf de vraag stelt waarom je zwijgt?] De bekende tekst van Martin Niemöller, die eindigt met: “Als sie mich holten, gab es keinen mehr, der protestieren konnte”.

3 Reacties
MG1968-2
MG1968-220 sep. 2023 - 23:26

@Olav "Het is ontnuchterend en weerzinwekkend dat de VVD samenwerking met de PVV niet meer categorisch afwijst," Ik schreef het eerder. Het laten vallen van het kabinet door yeşilgöz en haar VVD was een open sollicitatie gericht op samenwerking met extreem rechts. Die kant van onze politiek eist de bereidheid om mensenrechten met voeten te treden. De manier waarop het kabinet gevallen is toonde aan dat de VVD daartoe bereid was (en er een kabinet op liet vallen). Het was één grote setup om zo snel mogelijk verkiezingen te organiseren en samen met JA21 en BBB rechts af te slaan. Er hebben dientengevolge ook nogal wat mensen binnen de VVD intern gevloekt dat JA21 zich zelf decimeerde en de BBB tov eerdere peilingen halveerde toen Omtzigt zijn hand opstak. In het veranderende discours heeft de VVD van yeşilgöz de keuze gemaakt om te communiceren dat de PVV niet meer uitgesloten was. Een andere optie over rechts is immers domweg niet meer mogelijk. En een VVD met yeşilgöz moet over rechts. Over midden en links is zij gewoon niet geschikt en gaat ze niet uit de verf komen. En dus de VVD aanhang kosten. De VVD heeft gedacht dat een volgende kabinet over rechts zou komen en heeft daar vol op voorgesorteerd. Stem je VVD dan krijg je PVV. Stem je GL/PvdA dan een grote kans dat je ook de VVD er bij krijgt (overig links heeft zichzelf uitgesloten voor samenwerking op links maar gek genoeg niet op rechts) maar dan zonder de PVV. En waarschijnlijk ook zonder yeşilgöz zelf.

Molly Veenstra
Molly Veenstra21 sep. 2023 - 0:05

MG 1968 - 'De VVD heeft gedacht dat een volgende kabinet over rechts zou komen en heeft daar vol op voorgesorteerd.' Dat heeft de VVD gedacht omdat de kiezer bijna twintig jaar lang consequent naar (extreem) rechts is getrokken. Daarom verwachtte de VVD dat de kiezer dit zou gaan blijven doen. Die nachtmerrie lijkt voorbij. In ieder geval tijdelijk. Het goede nieuws heet Pieter Omtzigt. De kiezer keert terug naar het midden. Daar wilde de kiezer eigenlijk al die tijd al zijn. Gewoon doen. Geen aanstelleritus van dramaqueen Fortuyn of haatsmurf Wilders. Gewoon. Een verantwoordelijke overheid die fraude bestrijd waar dat nodig is, maar die de burger niet per definitie als fraudeur bejegent. Dat is gewoon. Zo hoort het. Als iemand het moeilijk heeft in het land waar hij vandaan komt, dan ik hij welkom. Zo lang hij maar gewoon doet. Omtzigt wil ik absoluut niet heilig verklaren. Ik ga niet op hem stemmen, want ik vindt hem te rechts. Maar hij is een zegening voor de Nederlandse politiek.

MG1968-2
MG1968-221 sep. 2023 - 9:40

@MollyVeenstra "Die nachtmerrie lijkt voorbij. In ieder geval tijdelijk. Het goede nieuws heet Pieter Omtzigt. " Wat dit betreft wel. Alhoewel ik er nog niet helemaal gerust op ben. Omtzigt hintte bij buitenhof expliciet naar een minderheidskabinet. Maar zoals ik al eerder aangaf. Iedere combinatie van partijen zonder extreem rechts binnen de coalitie is wat mij betreft te prefereren boven eentje inclusief extreem rechts. NSC maakt dat scenario (gelukkig) wat minder logisch. Maar ook GL/PvdA zijn -willen ze extreem rechts buiten de deur houden- veroordeeld tot samenwerken met de VVD. Met de dank aan overig links. Overigens viel VOLT mij positief op gisteren. Goede speerpunten.

Paul Spijkers
Paul Spijkers20 sep. 2023 - 21:42

De argumenten zijn niet altijd logisch of pertinent en soms overtrokken maar dat schijnt bij debateren te passen. Wat betreft het persoonlijk gevoel en de oppositie tegen discriminatieve standpunten vanuit de PVV is het in het algemeen een doordacht islamitisch perspectief.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout20 sep. 2023 - 21:11

Het fobisme van de nationaalpopulistische volksmenner appelleert aan pathetische fantasmen van de angstige kleinburger.

1 Reactie
Vuurrood
Vuurrood21 sep. 2023 - 9:10

Angstige kleinburger? Zeg maar, angstige Weimarburger. En op exact die burger richt Wilders zich om zijn kamerzetel veilig te stellen zonder op de gevolgen te letten.