Joop

Waarom is een militieleider te gast bij een conferentie over vrede en gerechtigheid?

  •    •  
30-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1069 keer bekeken
  •  
minniminnawi

Afgelopen week organiseerde The Amsterdam Dialogue haar jaarlijkse conferentie over Peace and Justice. Dit jaar ging het over onderwerpen als de Hoorn van Afrika, het ICC, Sri Lanka en Oekraïne. Bij het zien van de lijst met genodigde gasten, viel mij op dat een van deze gasten, Minni Minnawi, leider is van een rebellengroep (Sudan Liberation Movement) die actief is geweest in de oorlog in Libië. Dit staat vermeld in het VN-rapport.

Misschien hebben de organisatoren van de conferentie geen onderzoek gedaan naar het verleden van hun gast.

Hierbij paar historische feiten. In 2006 heeft Minni Minnawi een vredesakkoord getekend met Omar Al-Bashir en werd hij benoemd als assistent van Omar Al-Bashir. In hetzelfde jaar heeft de regering van Omar AlBashir genocide gepleegd in Korma. Tachtig mensen zijn daar om het leven gebracht. Minni Minnawi heeft de VN-resolutie inzake de genocide in Darfur 1706 gesteund, maar bleef de assistent van Omar Al-Bashir tot 2010. In 2010 nam Minni Minawi afstand van de regering van Al-Bashir en hij heeft zich met zijn groep aangesloten bij het Sudanese Revolution Front (SRF).

Dat hij in 2006 de VN-resolutie 1706  gesteund heeft, neemt niet weg dat hij indertijd zelf onderdeel was van de regering die beschuldigd is van genocide. Dat hij de VN-resolutie gesteund heeft, neemt niet weg dat zijn eigen militie (Sudan Liberation Movement) in 2011 als huurlingengroep in Libië heeft gevochten. Dat hij de VN-resolutie gesteund heeft neemt niet weg dat, sinds hij de gouverneur van Darfur is geworden, door de spanning tussen verschillende groeperingen in zijn gebied in januari en april 2021 meer dan 287 mensen om het leven zijn gekomen. Dat hij de VN-resolutie gesteund heeft, neemt niet weg dat mensen in Darfur vandaag de dag uit hun dorpen worden gezet en in vluchtelingenkampen leven, alleen omdat de coupplegers, waar hij een onderdeel van is, goudzucht hebben. Dat hij de VN-resolutie gesteund heeft, neemt niet weg dat hij nu een onderdeel is van coupplegers die sinds 25 oktober 2021 meer dan 97 mensen geliquideerd hebben en honderden gevangenen hebben genomen.

Naar mijn mening is Minni Minnawi niets anders dan een leider van een groep huurlingen. Hij is slechts uit op geld en macht en mag geen plaats hebben in zo’n conferentie. Mijn vraag is dus: waarom is iemand met zo’n achtergrond uitgenodigd voor een conferentie die gaat over Peace and Justice?

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Mohamed Osman
Mohamed Osman2 jun. 2022 - 21:05

In feite houdt de vraag van de heer Abu Sham velen bezig. De Soedanezen beschouwen Minawi als een oorlogsmisdadiger. Onder dat titel is hij al jaren actief binnen en buiten Soedan. Bovendien is hij een van de leiders van de staatsgreep van 25 oktober 2021, waarbij tot dusver 100 vreedzame demonstranten zijn omgekomen. Mensen als Minawi horen in de gevangenis te zijn, niet in vredes conferenties.

Paul Spijkers
Paul Spijkers30 mei 2022 - 22:25

Dat is toch zo bij alle vredes conferenties? Roosevelt, Churchill en Stalin waren echt geen lievertjes. Wel goed om dat duidelijk te hebben natuurlijk. Het duurde best lang voordat Stalin en Churchill Dresden of de terreur regiemes werden aangerekend. Hoewel dat dan weer moeilijk is om die mensen in een kamer te krijgen om over vrede te praten. De vraag blijft natuurlijk terecht. Wat is het GOEDE doel om zo'n personage er bij te hebben?

Kuifje3
Kuifje330 mei 2022 - 15:51

Was het vrede in Zuid Afrika geworden als er niet met Mandela was gesproken? Had Arafat zijn volk terug naar hun land kunnen brengen als er niet met hem was onderhandeld? Hoe zou Noord Ierland er hebben uitgezien als de IRA niet had kunnen praten over vrede? Kan er vrede in Ukraine komen zonder dat Putin en Zelenski gaan onderhandelen? Kan Noord Korea ooit normaliseren als er niet met Kim wordt gesproken? Ik ben het helemaal met de auteur eens over de figuur Minnawi. Echter is vrede in Soedan waarschijnlijk slechts mogelijk als er met de man over vrede gesproken gaat worden.

Karingin
Karingin30 mei 2022 - 15:30

Ja zo gaat het altijd; om mannen met een grote bek/lul/kanon kun je meestal niet heen. Het enige dat je als slachtoffer of geshockeerd toeschouwer kunt doen is die gasten belachelijk maken

1 Reactie
HaloOfFlies
HaloOfFlies31 mei 2022 - 11:12

Kan 'ie toch niets aan doen, dat hij een grote lul heeft? Om 'm daar nou belachelijk me te maken... Hoe weet JIJ dat trouwens?

Mokker
Mokker30 mei 2022 - 15:17

Een papiertje ondertekenen betekent helemaal niets voor dit soort psychopaten. Noem zichzelf een vrijheidsstrijder, dus wellicht dat de organisatie dat genoeg vond om hem uit te nodigen?

JohnnyValues
JohnnyValues30 mei 2022 - 14:58

Omdat hij ervaringsdeskundige is? Hij heeft ervaring op de letterlijke frontlinie als rebellenleider. Iemand die daadwerkelijk heeft gevochten voor zijn gevoel van rechtvaardigheid jan vast wel wat vertellen over zijn motieven. Zelfs als de acties en motieven mogelijk verwerpelijk zijn.