© cc-foto: Steven Lek
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
@Spanveer Dus NL alleen had wel zodanig kunnen onderhandelen met de US dat ze de data niet hoefden te overleggen? Step back from the waterpipe sir
Wat mij betreft hebben de VS en zijn overheid alle recht om te weten wie en wat hun land binnenkomt en wie het land willen bezoeken en ook het volle recht om welk persoon dan ook te weigeren! P.S. Daar staat tegenover als consequentie dat ik de VS een prachtig land niet dus nooit of te nimmer zal bezoeken als toerist of wat dan ook, mijn persoonlijke privezaken gaat de VS niks aan...
Goed voorbeeld dat de EU dit soort onsmakelijke richtlijnen gewoon oplegt aan de lidstaten. De richtlijn is in strijd met de bescherming van de persoonlijke levenssfeer die zogenaamd door de EU wordt beschermd. Nog afgezien van het principiële karakter van deze inbreuk is het onwaarschijnlijk dat er ook maar enig preventief effect van uit gaat. Achteraf kan mogelijk gereconstrueerd worden wie er betrokken waren bij terroristische activiteiten. Daarmee is meteen de enige bestaansgrond voor de maatregel onderuit gehaald, het voorkomen van aanslagen.
Welke andere partijen stemden met u mee? Dat vind ik altijd wel interessante informatie. Ik vind het nl. buitengewoon goed dat u zich hiervoor inzet, en dan wil ik graag ook weten welke andere partijen dezelfde gedachte hebben.
Ik ben blij dat mw. Buitenweg deze kwestie nadrukkelijk koppelt aan de EU waarmee andermaal duidelijk wordt dat de EU geen bananenrepubliek is waarin je naar believen kan wildplassen. Een anker als het europese hof van justitie zou de burger moed moeten geven tegenover brutaliteit. Naar ik begrijp heeft de kamer ingestemd met “onrechtmatige” eisen, standaard zou m.i. bij dit soort mededelingen moeten horen een link naar het debat in de kamer, anders de handelingen en de stemming opdat de burger goed weet wie waar staat, volgens mij een krachtig instrument, hoe dan ook ik ben blij dat er wegen zijn gevonden de kamer tot uitvoer van de wet te dwingen en dat de jurisprudentie er goed uit ziet.
Jammer dat Kathalijne zich beperkt tot de formeel-juridische kant. Je kunt de dooddoener verwachten dat het een kleine moeite is om die PNR's uit te wisselen, en dat daar een groot risico mee wordt afgewend. Maar dan hebben degenen die dat beweren wel de plicht om dat hard te maken, want het grondrecht op privacy moet niet lichtvaardig worden aangetast. Een obstakel kan zijn dat de veiligheidsdiensten geheimhouding betrachten. Tegelijk staan zij wel degelijk onder democratische controle, dus laten de politici die wel de beschikking hebben over vertrouwelijke informaties de veiligheidsdiensten dan maar eens goed doorzagen. Hadden er inderdaad aanslagen verhinderd kunnen worden als de PNRs bekend waren geweest? Ik herinner me dat "9/11" vooral mogelijk werd doordat de veiligheidsdiensten straal langs elkaar heen werkten. Onlangs vloog ik - voor het eerst en hopelijk voor het laatst - naar en van Tel Aviv. Gek genoeg werd bij vertrekt op Schiphol niet moeilijk gedaan over veiligheid: er was geen extra veiligheidscontrole. Ook bij aankomst in Tel Aviv werd het mij niet moeilijk gemaakt - hoewel ik een Iraans visum (van een paar jaar geleden) in mijn paspoort heb, wat Israëli's niet leuk vinden. Maar bij vertrek uit Tel Aviv werd ik eindeloos doorgezaagd. Mijn hele CV werd doorgenomen. Uit vrees dat het uit zou komen vertelde ik dat ik van een restaurant in Jeruzalem een Koran had gekregen. "Waarom?" wilde de mevrouw weten. Naar waarheid antwoordde dat ik daar geen idee van had, en dat ik er liever niet naar wilde gissen. Misschien is de tactiek dat ze willen kijken of je rustig blijft. Ze vroegen me ook waarom ik zo vroeg was. Nou, omdat ik had gehoord dat de veiligheidscontrole wel eens lang kan duren - zoals ze op dat moment aan het aantonen waren! Eigenlijk dwaas, want ik vloog met Easyjet, naar Amsterdam. Wilden de Israëli's voorkomen dat ik daar kattekwaad zou uithalen?
Ik heb het ook bij binnenkomst gehad. Ze waren wel zo aardig om niet in m'n paspoort te stempelen omdat ik ook nog andere klanten in het Midden Oosten moest bezoeken. Ben blij dat ik nooit meer naar die regio hoef, hypocriet gedoe daar.
Kathalijne Blij met je enorme inzet hier. Het is inderdaad vreselijk wat er allemaal gaande is op het gebied van privacy waar burgers helemaal geen invloed meer op hebben. We zijn de grip op Europa en onze privacy reeds lang kwijt. Hoop dat dit alsnog gestopt kan worden. Heb er helaas een hard hoofd in. Wij zijn als burgers de regie al lang kwijt.
Succes met de rechtzaak. Zou mooi zijn als het alsnog leidt tot een andere richtlijn. Maar het zou nog mooier zijn als Groenlinks eindelijk zou beseffen hoe vaak Nederland aan het kortste eind trekt in Europa. Europa dicteert ons leven steeds meer vanuit een denkbeeld dat vaak niet past bij de Nederlandse denkbeelden. Hoeveel verliezen zijn één overwinning waard?
Sam V, Indien Nederland zonder Europa over dit onderwerp met de USA in gesprek gaat, verwacht je dan betere resultaten voor de Nederlanders?
Nou ja, wat ValsPlat dus al zegt. Mensen die denken dat Nederland meer controle heeft buiten de EU zijn dom naïef en snappen de moderne wereld niet.
"Maar het zou nog mooier zijn als Groenlinks eindelijk zou beseffen hoe vaak Nederland aan het kortste eind trekt in Europa." Ongeveer nooit dus? De Nederlandse belangen lijken erg vaak op de Duitse belangen, en daarmee trekt Nederland zeer zelden aan het kortste eind. Gelukkig trekt Nederland wel aan het kortste eind als Nederland het betweterige kleine broertje meent te moeten uithangen ten opzicht van de rest. En dat is maar goed ook, want voor je het weet krijgt na Nederland ook Litouwen het hoog in de bol, en dan wordt de unie onwerkbaar...
Natuurlijk. Noem iemand die de EU niet altijd de beste representant voor Nederland in het internationale verkeer ziet maar meteen dom en naïef. Natuurlijk ben je sterker in onderhandelingen als je grote achterban vertegenwoordigt. Daar gaat het echter niet om. Het gaat erom dat je je kunt afvragen of de EU de beste vertegenwoordiger is voor Nederland. Nederland heeft meer aan een vertegenwoordiging vanuit de noordelijke lidstaten alleen. Nu heeft Nederland weinig stem bij totstandkoming verdragen. Of het nou CETA, TTIP, ACTA, het associatieverdrag met Oekraïne of de PNR richtlijn is. Nederland ziet veel bezwaren, maar krijgt binnen de EU weinig bijval. Dezelfde EU die namens ons onderhandelt. Nederland is ook een relatief kleine speler in de huidige EU. Onze invloed op dit soort verdragen als de EU namens ons onderhandelt, is dan niet alleen beperkt, maar ook mogen we dan achteraf braaf onze nationale wetgeving in het gareel van de EU brengen of we willen of niet. Dat is de moderne wereld waar we in leven, beste Paddy.
sam V [Nederland ziet veel bezwaren, maar krijgt binnen de EU weinig bijval. ] nee de rechtse kabinetten van vvd / cda zijn juist groot voorstander van die verdragen en van het ISDS. Juist vanuit Europarlement en andere landen wordt er bezwaar tegen gemaakt.