Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waarom ik niet op GroenLinks zal stemmen

  •  
19-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2595 keer bekeken
  •  
Protest tegen racisme
Over Kauthar Bouchallikht en de vergroening van GroenLinks
Beste Jesse,
Toen ik Kauthar Bouchallikht op plaats 9 zag staan van de kandidatenlijst van GroenLinks schrok ik toch even. Niet vanwege haar naam, maar vanwege haar hoofddoekje. Niet dat ik iets tegen hoofddoekjes heb, mijn moeder droeg er ook één als het regende. Maar als een jonge vrouw zich met een hoofddoekje op de pasfoto laat zetten geeft zij daarmee aan dat zij de beginselen van de islam omarmt. Dat zijn de mijne niet, en zeker niet op het gebied van de man-vrouw verhoudingen. Ik zou vijftig jaar geleden ook vreemd heb opgekeken als de partij waar ik toen op stemde een geüniformeerde non op de kandidatenlijst had geplaatst. Maar goed, tijden veranderen en ik was blij te vernemen dat Bouchallikht zich inzet voor duurzaamheid. Zij werd in een zoomsessie aangeprezen als een groene activiste.
En toen kwam het bericht – van Carel Brendel – dat zij behalve GroenLinks-kandidaat voor de Tweede Kamer ook ondervoorzitter was van FEMYSO, een jongerenorganisatie die stevige banden onderhoudt met de Moslimbroederschap en Milli Görüs. FEMYSO wordt beschouwd als de jeugdorganisatie van de Moslimbroederschap. Ik schrok: want ik ben al geen aanhanger van de islamitische beginselen, maar zeker niet van de Moslimbroederschap of Milli Görüs. Bouchallikht blijkt dus ook groen te zijn in de betekenis die men daar in het Midden-Oosten aan geeft.
Maar het zou nog erger worden: op 11 november reageerde jij met de mededeling dat Kauthar Bouchallikht de beginselen van de Moslimbroederschap niet aanhangt en dat het feit dat zij bestuurslid is van de Federatie van Moslim Jongerenorganisaties nog niet betekent dat zij de beginselen van die organisaties deelt. Toen brak mijn klomp.
Maar het zou nóg erger worden: je vroeg je openlijk af of er ook zulke kritische vragen gesteld zouden zijn als het een ‘blanke man van 56 met een bolhoed’ betrof’. De suggestie is niet meer te missen: als je tegen de kandidatuur van Kauthar Bouchallikht bent, dan ben je een racist. En op 15 november verklaarde jij: ‘Er is een jonge generatie die tegelijkertijd moslim, klimaatactivist, feminist, LHBTIQ+’er, Nederlander, en nog veel meer kan zijn. Al deze identiteiten zijn met elkaar verbonden.’ Dat wist ik nog niet, maar ik vraag me wel af: HOE DAN? Intussen heeft Kauthar zich wel schielijk uit het bestuur van de FEMYSO teruggetrokken.
Op Joop neemt de leider van de Rotterdamse partij NIDA het voor haar op: “Waarom moet een moslim van GroenLinks zo nadrukkelijk afstand nemen van Milli Gorus of van de moslimbroederschap? Van welk gedachtegoed? Volgens de NOS streeft de moslimbroederschap naar ‘een democratische samenleving gebaseerd op islamitische principes’. Is dat zo eng of gevaarlijk? Moet een moslim daar afstand van nemen? Dan zeg ik: ik ben een moslimbroeder! En dan? (…)”. Hij vervolgt: “FEMYSO nam het begin deze maand in een open brief het nog op voor hun samenwerkingspartner CCIF, een onlangs door Macron verboden anti-islamofobie organisatie. En dan?” En dan niks. De leider van NIDA mag van mij van alles vinden, maar ik zal niet op hem stemmen.
Mijn ervaring met religieuze organisaties is dat zij over het algemeen minder vrijzinnig zijn dan ikzelf en ook minder tolerant. Dat geldt voor de Rooms-Katholieke Kerk, het geldt voor de Gereformeerde Kerk en het geldt ook voor de jeugdorganisatie van de Moslimbroederschap. Bestuursleden van FEMYSO of NIDA mogen van mij meedoen aan de Tweede Kamer verkiezingen, maar ik zal niet op ze stemmen.
Sterker nog, ik stem ook niet op een partij waarvan de politiek leider (dat ben jij Jesse!) suggereert dat ik een racist, seksist of islamofoob ben omdat ik mij in de Tweede Kamer niet door een bestuurslid van FEMYSO wil laten vertegenwoordigen. Zelfs niet als zij lesbisch zou zijn.
Ik stem daarom in maart volgend jaar voor het eerst in 30 jaar niet op GroenLinks. Ik overweeg mijn stem te geven aan Kadija Arib, niet omdat zij twee paspoorten heeft of omdat ze in het Rifgebergte geboren is of misschien LHBTIQ+’er is, maar omdat zij seculier links is en bovendien een verdomd goeie voorzitter van de Tweede Kamer!
Het ga je goed!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (232)

Visionair NL
Visionair NL25 nov. 2020 - 18:03

[Wat een onzin. Alsof moslim zijn op zich verkeerd zou zijn, want wat anders kan worden bedoeld met “de beginselen van de islam”? (1) En de schrijver heeft kennelijk nog nooit iets gehoord over feministische moslima’s, die al vele jaren bestaan(2).] ad 1. De beginselen van het soennisme en sji'isme, die van vrijwel alle moslims dus, zijn uitermate patriarchaal. De koran bevat zowel egalitaire ayaat (voornamelijk in de Mekkaanse soera's) als ayaat die de dominantie van mannen over vrouwen bestendigen (voornamelijk in de Medinensische soera's). De hadith zijn bijna zonder uitzondering extreem patriarchaal, tot de plicht tot seks voor getrouwde vrouwen en seksslavernij aan toe. ad 2. Klopt, die bestaan. Gewoonlijk verwerpen zij de hadith en daarmee de patriarchale hoofddoekjesplicht, en het patriarchale verbod voor moslimvrouwen om met een niet-moslimman te trouwen. De vooraanstaande Marokkaanse islamgeleerde Asma Lamrabet is één van hen. http://www.asma-lamrabet.com/articles/how-does-the-qur-an-address-the-issue-of-muslim-woman-s-veil-or-hijab/ http://www.asma-lamrabet.com/articles/what-does-the-qur-an-say-about-the-interfaith-marriage/ Maar, nogmaals, dit geldt alleen voor de kleine, maar wel snel groeiende groep koranische moslims. Deze juffrouw is geen moslimfeministe, maar een strikte soenniet en staat onder sterke invloed van de Moslimbroederschap, onder andere via haar vader en familie.

1 Reactie
Visionair NL
Visionair NL25 nov. 2020 - 18:04

"Juffrouw" hier: Kauthar Bouchallikt.

OlavM
OlavM22 nov. 2020 - 1:09

[Maar als een jonge vrouw zich met een hoofddoekje op de pasfoto laat zetten geeft zij daarmee aan dat zij de beginselen van de islam omarmt. Dat zijn de mijne niet, en zeker niet op het gebied van de man-vrouw verhoudingen.] Wat een onzin. Alsof moslim zijn op zich verkeerd zou zijn, want wat anders kan worden bedoeld met “de beginselen van de islam”? En de schrijver heeft kennelijk nog nooit iets gehoord over feministische moslima’s, die al vele jaren bestaan. [Bouchallikht blijkt dus ook groen te zijn in de betekenis die men daar in het Midden-Oosten aan geeft.] Een onzinnige versimpeling, te meer omdat FEMYSO een diverse koepelorganisatie is. En wat mag dat dan wel betekenen: “groen in de betekenis die men daar in het Midden-Oosten aan geeft”? Een simplistische suggestieve kreet zonder inhoud. [Intussen heeft Kauthar zich wel schielijk uit het bestuur van de FEMYSO teruggetrokken.] Valse suggestie, zoals Theo Brand in zijn repliek al uitlegt. [Mijn ervaring met religieuze organisaties is dat zij over het algemeen minder vrijzinnig zijn dan ikzelf en ook minder tolerant.] Dat is een subjectieve, persoonlijke ervaring, die dus niet gegeneraliseerd kan worden. Overigens duidelijk mede bedoeld om zichzelf een pluim te geven. [….ik stem ook niet op een partij waarvan de politiek leider (dat ben jij Jesse!) suggereert dat ik een racist, seksist of islamofoob ben…..] Volkomen doorgedraaid en “over the top”. Ik denk niet dat Jesse klaver wakker zal liggen van deze brief. Overigens geef ik zelf ook aan niemand het stemadvies om op GL te stemmen. Maar dat is een heel andere kwestie.

1 Reactie
OlavM
OlavM24 nov. 2020 - 1:41

@ Z_edje: [....het iemand woorden in zijn mond te leggen bij het afwezig zijn van valide kritiek.] Welke woorden "leg" ik Fennema dan wel "in de mond"? Ik citeer hem N.B. letterlijk! Fennema "schrok" van het hoofddoekje, want dat betekende: aanhangen van "de beginselen" van de islam. (Die overigens totaal niet eenduidig zijn. Er bestaan net zo veel richtingen binnen de islam als binnen het christendom). Hij wijst hiermee wel degelijk het moslim zijn af. [Bouchallikt is geen feministische moslima ...] Dat kan jij niet beoordelen. Zij geeft zelf wel duidelijk anders te kennen. B.v.: https://www.trouw.nl/politiek/kauthar-bouchallikht-als-groenlinkser-zal-ik-milli-gorus-niet-meer-bezoeken~bde61eb3/ [Homoseksuele moslims zal je er tevergeefs zoeken. Net zoals seculiere.] Website van FEMYSO: "a platform which enables co-operation between Muslim youth from all the different countries and cultures within Europe." Het is een in Brussel gevestigde koepelorganisatie waaronder diverse islamitische jongerenbewegingen vallen, krijgt subsidie van de Europese Unie en is een gesprekspartner van de Europese Commissie. In principe niets mis mee. En hoe weet je trouwens dat homoseksuele of "seculiere" (whatever that may be) moslims niet daaraan deelnemen? [[[….ik stem ook niet op een partij waarvan de politiek leider (dat ben jij Jesse!) suggereert dat ik een racist, seksist of islamofoob ben…..] Volkomen doorgedraaid en “over the top”.] En hier raak ik je definitief kwijt Olav] Da's dan jammer. Fennema overschreeuwt zichzelf. De politiek leider suggereert totaal niet wat Fennema beweert. Hij wordt totaal niet voor "islamofoob" uitgemaakt. ik vrees dat Fennema lijdt aan betrekkingswaan. En nee, ik lig niet wakker van "geloofwaardigheid" bij jou.

Jaco38
Jaco3821 nov. 2020 - 13:44

“Niet vanwege haar naam, maar vanwege haar hoofddoekje. Niet dat ik iets tegen hoofddoekjes heb, mijn moeder droeg er ook één als het regende. Maar als een jonge vrouw zich met een hoofddoekje op de pasfoto laat zetten geeft zij daarmee aan dat zij de beginselen van de Islam omarmt” Dit argument van Meindert volg ik niet. Hiermee zegt hij feitelijk dan een moslim niet actief kan zijn in een seculiere partij. Dat is onzin, hoofddoekje of niet, relevant is of zij achter de uitgangspunten van GL staat. Hij heeft wel een punt dat dit in twijfel getrokken wordt als zij ook actief zou zijn in een beweging met een gedachtengoed dat aantoonbaar afwijkt van standpunten GL. Er waren ook altijd al grote aantallen christenen die principieel niet stemmen op een christelijke partij omdat ze vinden dat geloofsovertuiging en politiek gescheiden moet blijven. Seculier is niet hetzelfde als a-religieus.

GoudenBergen
GoudenBergen20 nov. 2020 - 19:05

Dit stuk van Meindert Fennema is de lakmoesproef. Wie hem afvalt staat aan de kant van de moslimbroederschap en de sharia. Mensen als Fennema die waarschuwen tegen de militante islam zijn te vergelijken met Churchill die waarschuwde tegen de nazi's en Hitler. @Apple en @Grietje kunnen auditie doen voor de rol van Mr en Mrs Chamberlain - Peace in our Time - Salam Aleikum.

14 Reacties
The Apple
The Apple20 nov. 2020 - 22:58

Yep, -en Chamberlain stond ook aan de kant van Hitler. Alsof jij de autoriteit zou bezitten om uit te maken wat de lakmoesproef is en de mening zou kennen van degenen die het niet met Fennema eens zijn. Alsof Mozes van de berg is afgedaald om het goddelijk oordeel te verkondigen. Overigens was voor Churchill de tweede wereldoorlog de kans van zijn leven en zonder was hij de geschiedenis ingegaan als een racist en een oorlogsmisdadiger.

Sailor2
Sailor220 nov. 2020 - 23:14

Goudenbergen "Dit stuk van Meindert Fennema is de lakmoesproef. Wie hem afvalt staat aan de kant van de moslimbroederschap en de sharia" Al beloof je de mensen Gouden Bergen, het kan niet je eigen totalitaire visie verhullen.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...21 nov. 2020 - 5:45

Klopt. Deze kwestie zorgt onbedoeld voor een schifting onder Jopers. Notoire wegkijkers, maakbaarheids-apologeten die denken dat als we het hier maar niet over hebben het ook niet bestaat en forumgenoten [gelukkig een meerderheid!] die zich hier echt grondig in verdiept hebben en dondersgoed in het snotje hebben wat hier in essentie op het spel staat.

Zandb
Zandb21 nov. 2020 - 8:47

Gouden Bergen Uw denken (maar niet dat van Fennema) komt op het volgende neer. Een moslim is schuldig is tot het tegendeel bewezen is maar dat is niet mogelijk, want hij is moslim.

Mark Huysman
Mark Huysman21 nov. 2020 - 15:29

Ah, GoudenBergen heeft een heksenproef bedacht. Als je het eens bent met Fennema dan deug je en anders niet, dan ben je een heks. Mooi, we zijn eruit. Nog een vraagje, GoudenBergen, wil je aub ingaan op de vragen die ik je hier stel? https://joop.bnnvara.nl/nieuws/labour-heft-schorsing-ex-leider-corbyn-op#comment-2686225 Zie Mark Huysman 19 november 2020 at 08:26 Je roept wat over antisemitisme zonder man en paard te noemen. Ik ben nog steeds benieuwd naar je voorbeelden en ook of je mij tot de antisemieten rekent. Of heb je daar ook een heksenproef voor bedacht? Als je vindt dat Keir Starmer goed optreedt tegen links dan deug je en als je kritiek hebt dan ben je een antisemiet. Zoiets?

GoudenBergen
GoudenBergen21 nov. 2020 - 19:21

@Mark Vaak wordt aangenomen dat antisemitisme zich beperkt tot (extreem)rechts maar dat is historisch gezien niet juist. Socialisten waren beslist niet vrij van antisemitisme. Joden werden aan de ene kant gezien als super-kapitalisten en aan de andere kant als concurrenten op de arbeidsmarkt. Satnam Virdee - Professor of Sociology and founding Director of the Centre for Research on Racism, Ethnicity and Nationalism (CRREN) at the University of Glasgow in Scotland - vat dit in een artikel in het tijdschrift "Patterns of Prejudice" als volgt samen: "[...] As the twentieth century dawned, a more pragmatic working-class politics born out of the defeat of the new unionism and the resulting demoralization became more dominant, and accompanying this was an increasingly pervasive socialist antisemitism. While the current of socialist internationalism was never quite extinguished, the representational double-bind that imagined the Jew as both super-capitalist and cheap labour, and thereby positioned in opposition both to the nation and the working class, combined with renewed force in the minds of English socialists over the course of the Anglo-Boer War, the debate over the Aliens Act 1905, and the events leading up to the First World War." Deze variant van antisemitisme wordt ook wel aangeduid als Rothschild-antisemitisme, naar de gelijkname joodse familie, die volgens antisemieten van *diverse pluimage* de wereld zou beheersen. Waarschjnlijk is het latent aanwezige antisemitisme versterkt door het toenemende moslimsmaldeel in deze partij. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/0031322X.2017.1335029 Het onderstaande artikel in The Guardian roept op tot een cultuurverandering binnen Labour en het onder ogen zien van zijn ingewikkelde erfenis. De afstand tussen veel linkse anti-racisten en degenen die binnen en buiten Labour strijden tegen antisemitisme is groot: "The EHRC report shows how difficult building real anti-racist politics will be The antisemitism inquiry calls for a change of culture in Labour. To do this, the party must confront its complicated legacy Jeremy Corbyn’s defiant response to the Equality and Human Rights Commission report into antisemitism in the Labour party has conjured a tempest. The report was a vindication for those who struggled to combat antisemitism in Labour and to expose the party’s ongoing failure to confront it effectively. At the same time, the decision to suspend Corbyn has brought dismay to his supporters, many of whom see him as Labour’s most anti-racist leader. These divergent reactions provide an echo of something familiar: the gulf between large parts of the anti-racist left and those forces, inside and outside Labour, who have prosecuted the fight against antisemitism." https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/nov/03/ehrc-report-anti-racist-politics-antisemitism-labour-party

GoudenBergen
GoudenBergen21 nov. 2020 - 19:40

@Mark Ik ben zelf best tevreden met de combinatie van kapitalisme en democratie die wij hier in West-Europa en Scandinavië hebben. Als je in ons deel van Europa woont, ben je bevoorrecht boven de meeste anderen mensen op de planeet. Ik begrijp dan ook absoluut niet waarom je dit allemaal zou opgeven voor een marxistische, islamitische of fascistische heilstaat - lees dystopie.

The Apple
The Apple21 nov. 2020 - 22:26

Ali Baba keek tevreden naar de buit en was best wel tevreden dat de misdaad loont. Als de economie niet meer kan groeien zul je toch wat anders moeten verzinnen en dan zit je met het probleem dat de democratie alle zeggenschap over het kapitaal uit handen heeft gegeven. Dat is het uur van de waarheid.

OlavM
OlavM22 nov. 2020 - 4:18

@ GoudenBergen: [Dit stuk van Meindert Fennema is de lakmoesproef.] Hilarisch! Lachwekkend! (Fennema als Churchil.....).

Mark Huysman
Mark Huysman22 nov. 2020 - 10:39

GB: Je maakt vreemde kronkels. Dit is wat je stelde: “Ze (de vermeende ‘zolderkamercommunisten’ die op de site aanwezig zouden zijn) combineren marxisme met steun aan antifa en larderen dat met een flinke scheut antisemitisme.” Ik stelde: kom met concrete voorbeelden waar die flinke scheut antisemitisme uit blijkt. Ik vroeg je ook of je mij op het oog hebt en of je in dat geval aub citaten van mij wilt gebruiken om dat antisemitisme hard te maken. Het is namelijk nogal een beschuldiging. Het aanhalen van een citaat uit een of ander artikel over de eerste helft van de vorige eeuw in het VK is natuurlijk geen bewijs dat die zogenaamde ‘zolderkamercommunisten’ op Joop.nl hun 'marxisme' larderen met antisemitisme. Kom met concrete bewijzen of geef gewoon toe dat je onzin verkondigt.

michellekepen
michellekepen22 nov. 2020 - 13:32

GoudenBergen, @Mark Huysman nodgt jou uit om hier een discussie te starten over een heel ander onderwerp dan waar dit artikel over gaat. Sterker nog, een discussie die elders gevoerd wordt, of gevoerd zou moeten worden. Zo bewijst ook het linkje naar elders. Een betere illustratie van off-topic (en dit zelf ook aangeven!) is haast niet denkbaar. Jammer dat je er op ingaat. En niet gewoon naar elders verwijst (zie betreffende linkje) . Jammer ook dat je er in trapt. Want sommigen grijpen alles aan om van het door Fennema aangesneden onderwerp, af te dwalen...

Mark Huysman
Mark Huysman23 nov. 2020 - 10:14

@Michel Ik kom niet terug op de antisemitisme-kwestie om de aandacht af te leiden o.i.d. maar omdat ik er geen antwoord op heb gekregen in de betreffende thread. Ik ga er vanuit dat die thread nu ondertussen niet meer gelezen wordt daarom doe ik de link erbij. Antisemitisme is namelijk nogal een serieuze beschuldiging en als je dat niet hard weet te maken dan moet je de beschuldiging terugnemen vind ik. GB blijft er omheen zwalken en dat bewijst dat hij geen feiten heeft kunnen vinden die zijn beschuldiging staven. Het zou hem sieren om de beschuldiging terug te nemen. Bij voorkeur bij de betreffende discussie.

michellekepen
michellekepen23 nov. 2020 - 19:39

Mark Huysman, Dank voor je uitleg. Ik had dit al een beetje opgemaakt uit jullie 'uitwisseling'. (maar met respect voor je mogelijke frustratie, vanwege al dan niet terechte aantijgingen: ik heb totaal geen zin me in jullie fittie te gaan verdiepen) Maaaar, ik acht het zeer ongepast deze persoonlijke kwestie mede over de rug van anderen, uit te vechten. Op een plek waar dit 'gefit' geen enkele bijdrage levert aan het artikel, of aan de specifieke recatie. Misschien een volgende keer apart gaan? Uitnodiging, plek, onderwerp. En dan, semi-privé (op een plek die in praktijk niemand meer bekijkt). Als het toevallig andersom was geweest, had ik jouw geadviseerd er niet op in tegaan. Mijn extra (of waarom ik me extra erger aan de offtopic) insteek: lakmoeproef + Fennema verdient m.i. een beter (lees normaal) podium!

michellekepen
michellekepen23 nov. 2020 - 19:42

Mark Huysman, Dank voor je uitleg. Ik had dit al een beetje opgemaakt uit jullie 'uitwisseling'. (maar met respect voor je mogelijke frustratie, vanwege al dan niet terechte aantijgingen: ik ga me niet in jullie fittie te gaan verdiepen) Maaaar, ik acht het zeer ongepast deze persoonlijke kwestie mede over de rug van anderen, uit te vechten. Op een plek waar dit 'gefit' geen enkele bijdrage levert aan het artikel, of aan de specifieke recatie. Misschien een volgende keer apart gaan? Uitnodiging, plek, onderwerp. En dan, semi-privé (op een plek die in praktijk niemand meer bekijkt). Als het toevallig andersom was geweest, had ik jouw geadviseerd er niet op in tegaan. Mijn extra insteek (of waarom ik me extra erger aan deze specifieke offtopic): lakmoeproef + Fennema verdient m.i. een beter (lees normaal) podium!

ona2
ona220 nov. 2020 - 18:24

FEMYSO boeit me op zich niet. Vaak gaan mensen er zitten puur om bestuurlijke ervaring op te doen, waar de organisatie voor staat interesseert ze dan op het eerste gezicht niet eens zozeer. Wat ik wel heel moeilijk te rijmen vind zijn sommige progressief linkse ideeën en de islam. Er zijn zonder meer zaken die overlap hebben zoals bijvoorbeeld het solidariteitsbeginsel en milieu. Op sociaal vlak is de islam behoudend - wat natuurlijk niet gek is aangezien elke geloofsgemeenschap streeft naar continuïteit. Dit gaat zich dus heel moeilijk rijmen met homorechten, feminisme en abortus. "Bouchallikht blijkt dus ook groen te zijn in de betekenis die men daar in het Midden-Oosten aan geeft." Welke betekenis geven ze eraan in het M-O? "Ik stem daarom in maart volgend jaar voor het eerst in 30 jaar niet op GroenLinks. Ik overweeg mijn stem te geven aan Kadija Arib, niet omdat zij twee paspoorten heeft of omdat ze in het Rifgebergte geboren is..." Arib is niet Riffijns noch is ze er geboren.

1 Reactie
Sailor2
Sailor220 nov. 2020 - 23:10

Ona "FEMYSO boeit me op zich niet. Vaak gaan mensen er zitten puur om bestuurlijke ervaring op te doen, waar de organisatie voor staat interesseert ze dan op het eerste gezicht niet eens zozeer" Hahaha, dan kan 'ervaring bij de bestuurlijke organisatie van de Hitlerjugend' ook weer gewoon op het CV. Cheers,

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen20 nov. 2020 - 17:29

Zie hier de tegenargumenten": https://joop.bnnvara.nl/opinies/waarom-groenlinks-kauthar-ondubbelzinnig-moet-steunen

2 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander20 nov. 2020 - 18:58

Ach Alfred, ik zit eigenlijk nog te wachten op echt inhoudelijk commentaarvan GL zelf, en in het bijzonder Klaver. Misschien heeft ie wel een heel goed verhaal, dan heeft ie anderen niet nodig....

OlavM
OlavM22 nov. 2020 - 4:16

@ Alfred Blokhuizen: Inderdaad een uitstekend weerwoord.

Ivan61
Ivan6120 nov. 2020 - 17:26

Moslimbroederschap is al lang behoorlijk negatief bezig. Bijvoorbeeld in mijn geboorte land SFRJ zaten zij op zelfde niveau met radicale Kroaten (ustasa) en Serviers ( cetnik). Dat was niet voor niks. En praat ik nu over 50 jaar geleden. Liberale Islam daar bij ons heeft allang afstand genomen van deze organisatie. Ik ken deze dame helemaal niet en hoop dat zij gaat aanschuiven en binnenkort discussie aangaat met imams en politici die blasfemie willen opnieuw invoeren. Dan kan zij laten zien hoe progressief zij is,

Zapata
Zapata20 nov. 2020 - 17:07

Ik gooi er geen godwin in maar maar maak het iets genuanceerder. Stel, dit is hypothetisch dus draagt u mij dit niet na, ik word voorzitter van de jeugdbeweging van Schwarze Front (u mag zelf zoeken op de gebroeders Strasser) in klassieke zin is dat tamelijk links. (en klassiek afschuwelijk) Dat is geen politieke partij maar een clubje kuch idealisten. Daarnaast wordt ik op de lijst gezet bij de kamer verkiezingen voor GL. Dat kan omdat ik alhoewel ik voorzitter ben van dat clubje idealisten hun gedachtengoed niet deel. Het lijkt mij dat de meeste mensen zouden gaan stuiteren als dat zou gebeuren. En terecht overigens.

3 Reacties
The Apple
The Apple20 nov. 2020 - 23:03

Ga jij nou maar rustig 5000 jaar in de wachtkamer zitten dromen van het anarchisme in plaats van welke partij je voorzitter gaat worden.

Zandb
Zandb21 nov. 2020 - 8:52

Zapata Een logische vraag zou dan eerst zijn: Waar belazert u de boel dan, als niet allebei waar kan zijn. En vervolgens: Hoe moeten buitenstaanders dat gaan be(ver)oodelen dan?

Zapata
Zapata22 nov. 2020 - 0:27

@Zandb. Het kan er bij mij niet in als iemand moslim is, prominent is binnen een organisatie die het gedachtengoed van de moslimbroederschap ondersteund maar daar niet in zou geloven. Als liberaal vind dan nog dat iemand daar vrij in moet zijn maar het botst denk ik wel met linkse waarden en met het algehele liberale gedachtengoed van het land waar wij in leven. Dit kan je denk ik niet verdedigen met de beste wil van de wereld. Daarom ook mijn enigszins overtrokken vergelijking. @Apple, o zekers, en die tijd is het waard zolang als we er maar zeker van zijn dat de communisten op de vuilnisstort van de geschiedenis blijven. Waar ze thuishoren.

Karingin
Karingin20 nov. 2020 - 15:54

Je kunt gewoon stoppen met lezen na het noemen van Carel Brendel, beroepsopruier. Als jouw buurvrouw een neef van een vriendin kent die een opa heeft die bij de Moslimbroederschap zit, dan ben jij al fout volgens hem

6 Reacties
Smits3
Smits320 nov. 2020 - 16:03

Je argumentatie is niet best, kun je ook op de feiten ingaan zomaar wat roepen doet me denken aan een bepaald president

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 nov. 2020 - 16:12

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/11/19/groen-links-en-oerconservatief-a4020769#photo

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!20 nov. 2020 - 16:25

Wel een klein verschil of je vader de oprichter is van de Nederlandse moslimbroederschap en jezelf vice-voorzitter bent van een jongerorganisatie die door Duitse inlichtingendiensten verbonden wordt met die organisatie, of dat jouw buurvrouw een neef van een vriendin kent die een opa heeft die bij de Moslimbroederschap zit. Maar als jij dat hetzelfde vindt, slaap lekker verder.

Roderik Oranje
Roderik Oranje20 nov. 2020 - 17:18

Enig bewijs voor die stelling? Maar ja, iemand een opruier noemen is natuurlijk gemakkelijker dan op goed gedocumenteerde beweringen ingaan.

Jerry Bidet
Jerry Bidet20 nov. 2020 - 18:11

@karingin Je kan ook met argumenten komen, daar hecht je toch altijd zoveel waarde aan?

Buitenstaander
Buitenstaander20 nov. 2020 - 18:59

@Karingin ... als dat zo zou zijn, 'ja'. Maar zo zit t niet helemaal, toch? even niet flauw ontwijken....

Martinel
Martinel20 nov. 2020 - 15:01

Al sinds 2005 stem ik geen GR meer. En ik heb zelfs de afgelopen jaren dat nooit meer overwogen. En heden al heel niet meer. Sinds de fusie is die partij zo naar rechts opgeschoven dat, dat geen enkel perspectief meer biedt. Vandaag zag ik weer waarom. De VVD had tijdens het coronadebat een item...thuiswerken en digitaal je aanwezigheid mogen kenbaar maken. GR had daar wel oren naar, ja papa Klaver (uit Den Haag) ziet zijn kans schoon om thuis te kunnen blijven. Het is te walgelijk voor woorden. Overigens heeft GR overal aan meegestemd..(leenstelsel, participatiewet, onderwijs, ov, zorg, etc..) Die L kan uit haar partij gehaald worden. En dat Groen is ook slechts voor de bühne. Overal zijn Klaver en zijn voorgangers als lachende derden de ultieme meelopers geweest wat betreft alles wat ten koste van de burgers werd ingevoerd.

MAD1950
MAD195020 nov. 2020 - 13:35

Voor mij gaat GroenLinks het ook niet worden, voor een deel om dezelfde redenen als Fennema aanhaalt. Maar wat dan wel? Ik stemde de laatste jaren meestal op de Partij voor de Dieren, maar die komt nu ook met een raar standpunt. Die wil ineens een miljoen huizen gaan bouwen op landbouwgrond. Ik vind dat Nederland nu wel vol genoeg is en dat we moeten inzetten op een bevolkingsdaling. Verder mogen bedrijven in de landbouw- en veeteeltsector die overstappen op kleinschaliger en milieuvriendelijker productiemethoden van mij best blijven. De PvdA wordt het om tal van redenen ook al niet. Ik noem alleen maar de houding tegenover zzp'ers en de gigantische puinhoop die de partij van ons onderwijs heeft gemaakt. D66 staat tegenwoordig voor precies het tegendeel van wat de oprichters indertijd wilden. Het zal dus wel SP worden, niet uit enthousiasme, maar bij gebrek aan beter.

2 Reacties
Visje3
Visje320 nov. 2020 - 19:12

Ik geloof niet dat de SP voor bevolkingsdaling is. Ze zijn wel hardvochtig over asielzoekers en migranten... dus misschien zijn deze roeptoeters dan daadwerkelijk wel de juiste voor u. Trouwens, GL is nooit voor bevolkingskrimp geweest voor zover ik mij kan herinneren. Blijft mijn nieuwsgierige ik me toch af vragen of u misschien (klein)kinderen heeft. Maar dat durf ik u niet te vragen.

MAD1950
MAD195021 nov. 2020 - 18:37

@Visje Dat mag je best vragen, hoor. Nee, ik heb geen kinderen en dus ook geen kleinkinderen. Mijn vrouw en ik hadden best (een bescheiden aantal) kinderen willen hebben, maar ze kwamen niet. Als ik kleinkinderen had, zou ik ze een kleinschalig, overzichtelijk en niet al te vol land gunnen. Ik weet natuurlijk best dat geen enkele Nederlandse partij inzet op bevolkingsdaling. Bevolkingsgroei is een soort heilige koe in Nederland; dat er een bovengrens zit aan wat het land aankan, is gewoon een feit, maar het is het allergrootste taboe-onderwerp in dit land. Maar ook als je het niet mag zeggen, blijft het gewoon een feit. Als ik het onderwerp op de agenda zou willen krijgen, moet ik mijn eigen partij oprichten. Ik ben zeventig; ik heb daar de energie niet meer voor. Dus moet ik maar kiezen voor de minst slechte partij. Dat is momenteel de SP, jammer maar waar.

Dave Velzen
Dave Velzen20 nov. 2020 - 13:18

Ik stem ook seculier links en nooit op een partij die vriendjes is met delen moslim wereld die niet als gematigd bekend staan. Het moslim broerderschap wordt in veel islamitische landen als terroristisch beschouwd,

3 Reacties
Sailor2
Sailor220 nov. 2020 - 14:32

Dave Velzen "Het moslim broerderschap wordt in veel islamitische landen als terroristisch beschouwd," Ook door ' El-Sisi in Egypte! En vele andere echte 'democraten' in islamitische landen.

Satya
Satya20 nov. 2020 - 14:52

Jij bent de reden dat ik geen PvdA meer stem. Deens model.

Pater
Pater24 nov. 2020 - 6:22

Ach Dave, je zou nu echt door moeten hebben dat Kauthar niks met de broederschap te maken heeft.

Buitenstaander
Buitenstaander20 nov. 2020 - 12:02

De twee elementen: De vraag over de blanke man, en het feit dat je blijkbaar (ineens) bestuurslid bent niet de grondbeginselen aanhangt, tonen het naive simplisme van Klaver cs aan, als t 'm uitkomt. Kijken of ie ook zo reageert als FvD iemand op de lijst zet die secretaris bij Pegida is, maar Baudet verklaart dat diegene natuurlijk niet de grondbeginselen aanhangt. Klaver, mannetje, niet wrijven in een vlek: Gewoon toegeven dat jouw club iets te gretig was om een islamitisch vrouwelijk boegbeeld te omarmen.

10 Reacties
Meindert Fennema
Meindert Fennema20 nov. 2020 - 13:45

Die vergelijking met Baudet is idd heel toepasselijk!

Satya
Satya20 nov. 2020 - 14:59

Die vergelijking met Baudet slaat nergens op. Zij is geen aanhanger van de moslimbroederschap, ze heeft zelfs zeer duidelijk afstand genomen van dat gedachtegoed. Een sectetaris van Pegida is onderdeel van de organisatie structuur. Onderschrijft daarmee het gedachtegoed. Fennema gaat mee in de karaktermoord op een jonge vrouw. Held!! Hij maakt de vergelijking tussen hoofddoek en non. Hoe dan?

The Apple
The Apple20 nov. 2020 - 15:35

Norm schildert een hypothetisch geval en Meindert Fennema hapt gelijk alsof het om een feitelijk bewijs gaat.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart20 nov. 2020 - 15:49

Bij GL zijn ze al lang door de wol geverfd met die perikelen rond Mohamed Rabbae destijds, dus dat zal 't wel niet zijn, ook met die andere spraakwaterval, Zihni Özdil, hebben ze 't een en ander meegemaakt. (Blijkbaar is de spoeling erg dun). Je moet e.e.a natuurlijk in het juiste perspectief blijven zien. Bij 't FvD komt de twee man uit een NSB-gezin (zijn vader en broer zijn veroordeelde NSB'ers) en hij heeft, om nog een kleinigheidje te noemen, gretig de Zwarte Weduwe verdedigd, bij GL staat op de negende positie een vrouw die een paar maanden in EU-verband wat heeft mee gekletst met een groepje ongeregeld. Wat het zwaarst is, moet het zwaarst wegen.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart20 nov. 2020 - 15:52

En wat te denken van die man op plek één? Die fraterniseert met neonazi's, heft klinkend het glas met veroordeelde antisemieten als LePen, etc. enz. en geen haan die ernaar kraait. Dus die vergelijking gaat helemaal mank.

Ronnie Vos
Ronnie Vos20 nov. 2020 - 16:50

Satya, dat Kauthar Bouchallikht is bestuurslid van FEMYSO maar de grondbeginselen van die organisatie heeft ze zogenaamd niets mee, en dat als onderdeel van het bestuur. Dat keur je wel goed? Het is gewoon van de zotte dat zo'n extremist op een kandidatuur lijst van een politieke partij komt te staan, van welke politieke partij dan ook.

Buitenstaander
Buitenstaander20 nov. 2020 - 19:01

@Satya .... Satya toch, dus deze mevrouw zat indirect blijkbaar bij.... maar toch niet.... kom nou...

Buitenstaander
Buitenstaander20 nov. 2020 - 19:07

@Grietje Mooi gesteld, dus we weten altijd (terecht) haarfijn de vinger op de zere plek bij de PVV of FvD te leggen als het gaat om hun leden of kamerleden, of misstappen, en dan is een halve waarheid al gauw de hele waarheid, maar als het bij GL rammelt, dat heet dat plots ' een paar maanden meegekletst met een groepje ongeregeld'. Valt zeker in dezelfde categorie als 'verwarde mannen'...?

Satya
Satya20 nov. 2020 - 22:11

Ronnie Waar zit het probleem? Moslima zonder hoofddoek? Verbinding met alle studentenorganisaties? Vertel eens wat hier fout is. Norm Waar zat zij indirect bij? Laat eens zien wat er precies zo fout is. Leg de vinger eens op de zere plek.

Pater
Pater22 nov. 2020 - 9:29

Ach Meindert toch. Kauthar is al sinds 2013 lid van de zeer seculiere politieke partij GL. Van Femyso zijn personele relaties met de Broederschap bekend, maar de club zit zeker niet op de lijn van de broederschap. En dan constateer jij verheugd dat de alleen al om die reden onzinnige vergelijking van Klaver met Baudet heel toepasselijk is. Je wordt een pathetisch geval.

DaanOuwens
DaanOuwens20 nov. 2020 - 11:39

Lijkt mij een heldere en verstandige stemverklaring. Ik snap ook niet waarom GL deze dame op hun lijst zet. Uiteraard mag zij zelf kiezen voor het geloof en identiteit voor mij is dat reden om niet op haar te stemmen. Zou ik sowieso niet doen. Het is jammer dat Denk zo ontspoort en Nida nu eigenlijk ook. Die partijen zouden progressieve moslims onderdak moeten bieden maar richten zich juist meer en meer op de zeer conservatieve groep. Echter als het christendom, jodendom of de islam leidende zaken in je leven zijn dan wordt het vrijwel onmogelijk samen te werken met anderen die voor god, welke dan ook, weinig belangstelling hebben. Er is immers een fundamenteel verschil van inzicht in wat een ideale na te streven samenleving moet zijn. Over een heel essentiële waarde denk je dan allebei heel verschillend. Neemt niet weg dat je met elkaar moeten kunnen werken en leven. Maar doen alsof je dezelfde toekomst voor je ziet, is jezelf voor de gek houden.

6 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 nov. 2020 - 0:10

Als zij een vrome moslim is hebben zij en ik heel andere opvattingen over de ideale samenleving. Op mijn stem hoeft ze dus ook niet te rekenen. NIDA lijkt mij een soort SGP maar als nie-Rotterdamer heb ik me er verder niet in verdiept. Ook zo'n partij kan wat "groene" punten onderschrijven,

Pater
Pater21 nov. 2020 - 4:43

@Ouwens, Danielle Ik snap hier niks van en ik schrik ervan. Ik was vroeger actief in de PSP, een partij mede opgericht door dominees, die ook mij inspireerden. Zij hadden eenzelfde beeld hebben van een ideale samenleving als atheïsten zoals ik. Heel veel christenen, en moslims, beschouwen hun geloof bijv. als een particuliere zaak. Ze halen uit hun geloof inspiratie en hechten aan een 'platte'inkomensverdeling, of aan vrouwenemancipatie, of aan ontwapening. Je hebt christenfeministes en moslimpacifistes. Kauthar staat net zo goed voor homorechten als jij of ik. Haar eigen keus voor een seculiere partij (sinds 2013), en niet voor een in de grond religeuze partij als Nida, en seculiere overheid, is bepalend. Lees bijv. dit artikel van haar. https://www.nieuwwij.nl/sociale-trends/deze-feministische-moslimas-laten-zich-niet-in-hokjes-plaatsen/

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 nov. 2020 - 13:16

@Pater praatgroepen zoals deze laat ik aan gelovigen over. Ik heb ook nul affiniteit met de ander abrahamische religies.

Pater
Pater22 nov. 2020 - 10:07

Laat de praatgroepjes aan anderen over, doe ik ook. Abramitische religies vind ik interessant maar ik ben overtuigd atheïst. Maar waarom dan zo arrogant doen door religie als een bewijs van onvermogen of i.d. te beschouwen? Geloof is belangrijk voor mensen als Kauthar, of voor iemand als de ex PSP-voorzitter dominee Hannes de Graaf, beiden kozen echter voor een seculiere partij en een seculiere maatschappij en voor idealen die ook de mijne zijn. Onder mijn beste vrienden zitten christenen! Die veroordeling, die arrogante houding staan me werkelijk tegen, en ik begrijp het ook niet. Hoe weet je trouwens dat Kauthar een 'vrome' moslima is? Door het hoofddoekje? Ik denk dat dat vooral een statement is, in een overwegend christelijk/onverschillig Nederland. Wanneer ben je trouwens vroom? Zou bijv. een actief sexleven ook onder 'vroom' kunnen vallen? M.i. wel, godsgeloof gaat denk ik dieper dan gedrag, al je het maar voor jezelf kunt veroordelen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 nov. 2020 - 12:47

Hopelijk klopt het dat FEMYSO andere opvattingen heeft dan de Moslimbroederschap. Die trekt ondanks aanpassingen toch al snel de grens waar het burgerlijke vrijheden betreft zoals het recht openlijk de islam te verlaten en de rolverdeling man/vrouw . Waarom noemt een aanstormend politiek talent niet Arib als inspirerend maar een andere Khadija van eeuwen geleden waarvan maar weinig met zekerheid bekend is? Die daarenboven volgens de overlevering zakenvrouw was. Maar uiteraard verdient ze het voordeel van de twijfel. Het kostuum is dat van een orthodoxe moslimvrouw die alleen gezicht en handen laat zien en geen sprietje haar. Vergelijk dat met Musa's gewoonlijk losjes omgeslagen shawl en Aribs hoofddoekloosheid. Hoe het zit met het actieve seksleven en vroomheid kan ik niet beantwoorden. Wel dat ook in moslimlanden de prostitutie welig tiert.

Pater
Pater26 nov. 2020 - 9:25

@Daniëlle Nee, je kunt inderdaad niet oordelen over de vroomheid van Kauthar, maar je verondersteltr daar wel wat over: "Als zij een vrome moslim is hebben zij en ik heel andere opvattingen over de ideale samenleving. Op mijn stem hoeft ze dus ook niet te rekenen." Het genuanceerde "Als" verdwijnt in de rest van de zin en in de vervolgzin. De losheid van Musa's sjaal wisselt nogal, ook strak zonder een haartje zichtbaar komt voor.

Jan Man
Jan Man20 nov. 2020 - 11:30

Ik zou verwachten dat iemand die een alternatief zoekt voor Groen Links als eerste op de PvdD uit zou komen. Dat Fennema toch voor de conservatievere PvdA lijkt te gaan heeft misschien met zijn leeftijd te maken. Op een gegeven moment is het misschien te laat voor modernere inzichten die duidelijk maken dat echte solidariteit ook grenzen tussen soorten overschrijdt.

3 Reacties
Meindert Fennema
Meindert Fennema20 nov. 2020 - 12:26

Als de pvdd voor europa zou zijn zou ik die partij overwegen

The Apple
The Apple20 nov. 2020 - 12:56

Dat is mooi, zolang het maar bij stemmen blijft, want als ze je daar op de lijst zouden zetten, dan kunnen wij niet meer op die partij stemmen.

Rick Hofland
Rick Hofland20 nov. 2020 - 14:37

Meindert, de PvdD is ook voor Europa, maar dat is wat anders dan voor de huidige ondemcratische vorm van de EU zijn.

Sailor2
Sailor220 nov. 2020 - 11:29

Het wordt tijd dat GroenLinks de militante moslims de deur uitwimpelt en een beetje meer militant wordt op het 'Groen' in hun naam. Uiteindelijk belanden de 'gelovigen' toch op rechts, dat is dé plaats voor een moslimpartij.

3 Reacties
Zandb
Zandb20 nov. 2020 - 12:22

Sailor U bent niet op de hoogte; deze mevrouw is vooral om haar groene inbreng op die lijst gezet en verder geniet ze het vertrouwen geniet, dat ze de GL standpunten goed weer zal geven. Wanneer u kunt 'bewijzen' dat het laatste bv niet het geval is, dan mag u vinden dat GL haar er uit mag zetten maar dan nog is het aan GL. U hoeft namelijk helemaal niet op GL te stemmen. En verder doet deze mevrouw volgens mij niets fout (volgens u wel?), dus ze kan ook voor een andere partij uitkomen of zelf een partij beginnen. Ik bedoel; als ze uit GL gezet wordt, is 'uw probleem' niet opgelost.

Sailor2
Sailor220 nov. 2020 - 15:04

Zanb Je kunt geen groene idealen verdedigen terwijl je verbonden met met moslimfundamentalisten. Kijk naar Guiliani die zijn haarverf uitzweet; zijn boodschap komt niet meer over.

Zandb
Zandb20 nov. 2020 - 19:26

Sailor Ach, niemand weet wat u onder moslimfunadamentalisten verstaat en hoe die verbondenheid dan zo duidelijk moet blijken. U hebt daar geen enkel bewijs van, hoe die verbondenheid precies gestalte krijgt. De realiteit logenstraft u: Blijkbaar kan het dus gewoon. In ieder geval tot het tegendeel blijkt.

Visje3
Visje320 nov. 2020 - 10:53

Hoe kan het toch dat de verklaring die FEMYSO zelf naar buiten brengt over de relatie tussen deze club en de Moslimbroederschap e.a. niet geloofd wordt. En andere suggesties in bijna alle reacties onder dit artikel wel als waar worden aangenomen. Nemen we dan niets meer aan voor waar wanneer het komt vanuit de Islamitische hoek? Vinden we dan allemaal dat die er niet toe doen? Niet volwaardig misschien? Misschien wat simpel gedacht hoor, maar ik vind het zeer stuitend dat het weerwoord zonder enige moeite over boord gegooid wordt een grote miskenning, waardoor je jezelf blijkbaar niet meer kúnt verdedigen tegen mogelijk onterechte suggesties van wie dan ook.

7 Reacties
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!20 nov. 2020 - 11:28

Net zoals wij terecht vragen mogen stellen over gesprekken tussen Baudet en Jarred Taylor mogen wij dat hier ook. Of denkt u daar anders over?

Rutger Groot
Rutger Groot20 nov. 2020 - 11:38

En ik vind het stuitend om de verklaring van FEMYSO voor zoete koek aan te nemen: 1. diverse veiligheidsdiensten, overheden, universiteiten etc. geven aan dat FEMYSO de EU jeugdtak is van de moslimbroedershap https://www.bpb.de/politik/extremismus/islamismus/290422/die-muslimbruderschaft-in-deutschland https://im.baden-wuerttemberg.de/fileadmin/redaktion/m-im/intern/dateien/pdf/20190606_Verfassungsschutzbericht_2018.pdf 2. Kauthar geeft dat ook zelf aan in een recente presentatie waarbij zij zelf vertelt over de nauwe banden ("brother and sister") tussen FEMYSO en FOSIS - de britse moslimbroedertak https://www.youtube.com/watch?v=h8J5BTfOVSE&feature=youtu.be https://www.thetimes.co.uk/article/muslim-council-secretly-linked-to-brotherhood-jwvmrwbmg75 Waarom is het zo moeilijk om aan de hand van een aantal simpele bronnen zaken te bekijken en dan vragen te stellen cq kritiek te hebben op de kandidaten op de lijst bij GroenLinks vs. de waarden en uitgangspunten van GroenLinks?

Zandb
Zandb20 nov. 2020 - 12:01

Denk dan eens na Dat is u al uitgelegd, dat er wel een groot verschil is: Wanneer de standpunten van die bedenkelijke organisaties waarneembaar zijn in de standpunten die deze mevrouw binnen GL inneemt, dan pas is het tijd om de wenkbrauwen te fronsen. Wanneer, zoals Baudet bv duidelijk maakt, er niets meer aan de hand zou zijn, dan dat je je zo breed mogelijk oriënteert en uit niets blijkt iets anders, waar wilt u zich dan druk over maken? We stellen natuurlijk de vraag: "Is er iets merkbaar van die kwalijke standpunten." En is het goed onderbouwde antwoord "Ja", dan is er een probleem.

Buitenstaander
Buitenstaander20 nov. 2020 - 12:07

@Zandb Soms bent u ook wel erg keurig correct: Iemand kan dus blijkbaar heel goed bestuurslid van een club zijn, de beginselen niet aanhangen (waarom ben je dan bestuurslid) en zeker nergens in het eigen gedachtengoed dat mede uitdragen.... Hoe correct, of naief, wil je nog worden. Denk dat de PvdA een dure les betaald heeft, wellicht nam u deel in de selectiecommisie destijds?

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!20 nov. 2020 - 13:00

Zandb, Erg hautain hoe u reageert. Er hoeven op dit moment nog geen waarneembare salafistische standpunten van groenlinks te zijn om vragen te hebben over deze mevrouw. Deze mevrouw geeft zelf aan islamitisch geïnspireerd te zijn. De idealen van de moslimbroederschap en Groenlinks staan mijlenver uitéén. Zover, dat het lastig is om aan te nemen dat deze mevrouw beide goed kan bedienen. En daarom mogen er vooraf vragen gesteld worden.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!20 nov. 2020 - 13:18

Zandb, Kauthar geeft dat ook zelf aan in een recente presentatie waarbij zij zelf vertelt over de nauwe banden (“brother and sister”) tussen FEMYSO en FOSIS – de britse moslimbroedertak https://www.youtube.com/watch?v=h8J5BTfOVSE&feature=youtu.be https://www.thetimes.co.uk/article/muslim-council-secretly-linked-to-brotherhood-jwvmrwbmg75 Is dit alleen al niet genoeg om u de wenkbrauwen te doen fronsen? Hoe kunnen 2 werelden die zover uit elkaar liggen door één en dezelfde persoon worden uitgedragen? Of is dat geen legitieme vraag?

OlavM
OlavM22 nov. 2020 - 4:12

@ Rutger Groot: In jouw eerste link wordt in een artikel alleen gesteld: "Mit Sitz in Brüssel wurde 1996 die zugehörige Jugendorganisation Forum of European Muslim Youth and Student Organizations (FEMYSO) ins Leben gerufen….." "Zugehörige Jugendorganisation": een bewering zonder enige onderbouwing dat die onderdeel zou uitmaken van de Moslim Broederschap. De tweede klink is een uitvoerig rapport dat speciaal over Duitsland gaat. Ik kan niet zo gauw iets vinden over FEMYSO. (Maar ik kan dat ook niet ineens helemaal doorlezen). Jouw link van de The Sunday Times gaat over de "Muslim Council of Britain (MCB), an umbrella body of more than 500 Islamic organisations". Iets anders dus. Trouwens, deze krant is sowieso bepaald geen betrouwbare bron. (Denk b.v. aan "Hitlers dagboeken" en de verhalen over HIV). De Federation of Student Islamic Societies (FOSIS) is een in 1963 opgerichte, Brits-Ierse, algemene paraplu-organisatie van moslimstudenten. Deze organisatie heeft volgens een Brits onderzoeksrapport in 2008 banden met –maar is geen onderdeel van- de Muslim Brotherhood. (https://www.globalmbwatch.com/federation-of-student-islamic-societies/) Vooralsnog houd ik het erop, dat die links van jou niets aantonen.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen20 nov. 2020 - 10:53

Marianne Thieme was lid van de Zevendedagsadventisten, maar dat heeft haar er nooit van weerhouden trouw te blijven aan de principes van de PvdD. Het lijkt me dus zeker mogelijk voor een politicus om zowel trouw te blijven aan het geloof alsook aan de partijprincipes. Ik begrijp echter uit Uw opinie dat het niet zozeer de kandidaat alswel de reactie van Klaver is die U heeft doen besluiten Uw stem aan een ander te gunnen.

4 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland20 nov. 2020 - 11:35

Dat is ook precies de reden voor de onrust binnen PvdD van afgelopen jaar. Ze zijn begonnen als one-issue partij en dat begon intern te wringen. GL is geen one-issue partij en kan moeilijk 1 van de kamerleden aanwijzen als iemand die wel slechts voor 1 onderwerp in de kamer zit.

Buitenstaander
Buitenstaander20 nov. 2020 - 12:09

@Dick En de PvdD heeft nooit iets gemerkt aan Thieme dat ze in haar visie en waarden iets van de Zevendedagsadventisten uitdroeg / - straalde? Kom nou...

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen20 nov. 2020 - 13:11

Dat zeg ik toch ook niet, Norm. Natuurlijk mag je daar iets van merken, maar wees eerlijk, meer dan de helft van de kamerleden is religieus georienteerd, als dat een probleem zou zijn kun je op geen enkele partij meer stemmen. Maar als Van Haga nu op de kandidatenlijst van GL zou staan zou dat minder ophef gegeven hebben.

Buitenstaander
Buitenstaander20 nov. 2020 - 19:14

@Rick Maar vind je niet dat er wel een heel groot verschil bestaat tussen iemand die blijkbaar tegen het MBschap aanshuurt en de overtuiging van GL, terwijl mensen zoals Haga wel degelijk onze democratische grondbeginselen onderschrijven. Ik zag dat niet direct bij Kauthar, maar misschien heb ik dat gemist.... Ik hoor alleen dat ze zo goed is met 'Groen' en verder wist GL ook niet erg veel van haar. Beetje slordige selectiecommissie of te hijgerig?

Markzelluf
Markzelluf20 nov. 2020 - 10:51

Ik lees hieronder nogal wat boze reacties op het stuk van Fennema, maar het is toch prima en fatsoenlijk geschreven? Je kunt er van alles van vinden dat hij orthodoxe geloofsstromingen niet vindt passen bij de politieke partij waarop hij gaat stemmen, maar dat lijkt me zijn goede recht. Sommige mensen kan het blijkbaar niks schelen hoe de club waar Kouthar een bestuursfunctie uitoefent, denkt over de rol van mannen en vrouwen, over homo's en over andere maatschappelijke zaken. Prima, mag in Nederland. Of ze onderschrijven misschien ook de standpunten van de Moslimbroeders. Ook dat is toegestaan. En ik begrijp dat ze zich daarmee in het gezelschap bevinden van de top van Groenlinks die haar van harte steunt. Fijn dat dit voor de verkiezingen helder is. Hoe duidelijk wil je het hebben als je straks een vakje rood wil maken?

2 Reacties
Sonic2
Sonic220 nov. 2020 - 11:53

Echt schandalig hoe u het neerzet. Als je niet op uw manier reageert dan zal je wel voor het afbreken van vrouwen rechten of homoseksuelen rechten zijn. Daar is helemaal niemand voor hier. Wat u doet is chantage. Bent u het niet met mij eens dan bent u voor afbreken vrouwen rechten en homo rechten. En ook een foute weergave dat de leiding van Groenlinks dit van harte steunt. Ik heb nu ook niet het idee dat Groenlinks nu de champagne opentrekt. In het openbaar kan je natuurlijk niets anders zeggen, want de minste of geringste twijfel betekent dat het al klaar is. Achter de schermen zal dit anders liggen. Het valt mij vooral op hoe veel mensen uit het "strenge anti islam" kamp altijd maar bezig zijn om op Groenlinks of links te schelden. Om hun "gelijk" te claimen op nogal "rancuneuze" manier. Of elke keer maar op de islam los te gaan. Overigens hebben PVV en FvD op regelmatige hun waardering uitgesproken voor de SGP. Zijn die 2 partijen dan voor het afbreken van vrouwen en homo rechten? Omdat ze er waardering voor uitspreken. Het gaat om 1 vrouw binnen 1 partij. Beetje simpel en zwart-wit zet u het neer.

Markzelluf
Markzelluf20 nov. 2020 - 14:58

Dag Sonic, ik heb geen idee waarom je hier de PVV bijhaalt. En al helemaal niet waarom je mijn reactie schandalig vindt. Het enige dat ik uit je bijdrage kan plaatsen is dat GroenLinks haar alleen voor de bühne steunt. Maar dat is ‘politiek zoals je vindt dat dat bedreven moet worden’? Leg nou eens uit waar Fennema (of ik) het verkeerd zien. Dan komen we verder.

Norsemen
Norsemen20 nov. 2020 - 10:43

Fennema wisselt goede argumenten af met hele slechte argumenten. Hoewel ik persoonlijk het liefst geen enkel religieus iets in het openbaar zou zien, vind ik het dragen van een hoofddoekje (indien vrijwillig natuurlijk) net zoiets als het dragen van kettinkje met een kruis. Ik vind het niet zoveel zeggen over iemand, en het zou zeker geen rede zijn om wel of niet op een partij te stemmen waar iemand op de lijst staat die er één draagt. FEMYSO heb ik nog nooit van gehoord, maar als het klopt wat Fennema hierover schrijft zou zij inderdaad niet op de lijst van GL horen.

4 Reacties
Zandb
Zandb20 nov. 2020 - 12:03

Norsemen U hebt niets over die lijst te zeggen. U kunt op GL stemmen of niet.

Buitenstaander
Buitenstaander20 nov. 2020 - 12:11

@Zandb Maar je mag heel wel een waardeoordeel vellen over hoe politici, in dit geval Klaver, omgaan met onderzoek en waarheden. Dat doet u ook steevast met uw moralistisch kompas.

Zandb
Zandb21 nov. 2020 - 8:59

Norsemen U beweert, dat Kauthar niet op die lijst hoort. Daar gaat u niet over. U stemt op GL of niet. Wat u verder van Klaver of GL vindt, en of u VINDT dat ze niet op die lijst hoort, dat is aan u. U moet niet wat u dan beweert en wat blijkbaar niet klopt met wat u wilt zeggen, op mij verhalen. Ik ontzeg u nu juist helemaal niets, vanwege mijn goed functionerende morele kompas.

OlavM
OlavM22 nov. 2020 - 3:20

@ Norsemen: Fennema kan zo veel beweren. "FEMYSO wordt beschouwd als de jeugdorganisatie van de Moslimbroederschap" zegt hij zonder nader toelichting. Op haar eigen website noemt de organisatie als haar doelstelling: "a platform which enables co-operation between Muslim youth from all the different countries and cultures within Europe." Dat is toch echt wat anders.

HarrieV2
HarrieV220 nov. 2020 - 9:50

‘een democratische samenleving gebaseerd op islamitische principes’ is een contradictio in terminis. In een democratische samenleving moet je alles ter discussie kunnen stellen, ook die islamitische principes, om vervolgens in goed overleg gezamenlijk te bepalen wat wel en niet mag/kan. Denk echter (weet wel zeker) dat groeperingen als de moslim broederschap de principes (zoals zij ze uitleggen (!)) toch hoger achten en dat is wat mij betreft in een democratische samenleving onacceptabel.

6 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen20 nov. 2020 - 10:13

Dus u zegt: je moet alles ter discussie kunnen stellen, maar sommige zaken die u niet leuk vindt, niet? U spreekt uzelf heel erg tegen. U bent dus helemaal niet overtuigd van de kracht van democratie. Apart dat u in 2 zinnen uzelf tegenspreekt. Ik ben tegen dictatuur, maar nog stelliger tegen de gedachtepolitie. Je mag van alles denken, maar zie er maar eens een meerderheid voor te krijgen. Sterkte......

Rutger Groot
Rutger Groot20 nov. 2020 - 10:36

@ Alfred De moslimbroederschap streeft een islamitische samenleving na op basis van de sharia. Dat is per definitie niet democratisch. Daarom is er ook bij ons geen plaats voor deze anti-democratische club, die in vele landen verboden is.

snieanders
snieanders20 nov. 2020 - 11:34

Alfred, Een kamerlid moet onvoorwaardelijke steun geven aan de grondwet / democratie. De strenge islam omarmt democratie niet en ook de grondwet niet men wil sharia PUNT. snap je het nu eindelijk?.

Zandb
Zandb20 nov. 2020 - 12:10

Rutger Helaas voor u, is er in onze vrije samenleving wel degelijk ruimte voor ander interpretaties van het begrip "democratische rechtsstaat". Anders kan Baudet nooit vrijelijk beweren dat hij vindt dat Nederland dominant blank moet zijn en blijven. Alfred zegt er niets te veel aan: Je mag van alles denken. snieanders U hebt een groot probleem: Hoe kan men, wanneer men er werkelijk zo'n standpunt op na zou houden, dan ooit een grondwet wijzigen?

Buitenstaander
Buitenstaander20 nov. 2020 - 12:19

@zandb Heel mooi dat iemand mag denken over andere principes van een democratische rechtstaat, zolang het uitdragen en -voeren van deze gedachte maar valt binnen de lijntjes van onze grondwet zolang deze niet gewijzigd is. En iemand die niet alleen denkt, maar ook vindt, dat Shariawetgeving hoger staat dan wat wij hebben vastgelegd als democratische rechtsstaat, hoort niet op een kieslijst te komen, daar deze bedoeld is om onze grondwet te respecteren.

HarrieV2
HarrieV220 nov. 2020 - 18:59

@ Alfred. Denk toch dat jet het niet goed gelezen hebt. Het eerst deel wat je aanhaalt klopt. Het tweede gedeelte is nu net wat ik niet zeg. Zelfs het tegenovergestelde.

Rick Hofland
Rick Hofland20 nov. 2020 - 9:40

Zij heeft het recht tot geloven wat zij wil en ik vrees voor haar dat zij door de partij nu in een keurslijf wordt gedwongen waar ze zich misschien helemaal niet prettig bij voelt. Iedere keer als er in de kamer over onverdoofd slachten gesproken wordt, of één van de andere vele onderwerpen waar haar geloof andere uitgangspunten heeft dan de grondbeginselen van GL. Zal zij er door de pers over bevraagd worden en dit zal hoe dan ook voor ongemakkelijke situaties voor haar leiden. Kauthar lijkt mij zeker een politiek talent met het hard op de juiste plek, maar ik denk dat zij beter tot bloei zal komen en gelukkiger zal worden als ze haar groene en sociale standpunten namens een partij als NIDA in de kamer kan laten horen.

7 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen20 nov. 2020 - 10:18

Beste Rick, Deze vrouw heeft de beginselen van de partij onderschreven en ook het democratisch vastgestelde partijprogramma. Dus ja, ik zie dat probleem niet. Ze is gehouden aan het partijprogramma. Wat u omschrijft is dat er mogelijke steeds persoonlijke aanvallen zullen komen. Maar dat zegt heel veel van de politici die dat doen. Haar persoonlijke opvatting dioet er niet zo toe. Het gaat om de opvattingen van haar achterbaan. Ze wordt immers mogelijk "volksvertegenwoordiger". Ze vertegenwoordigt vooral niet zichzelf. Op de persoon spelen staat gelijk aan argumentenarmoede. Dat weet u zelf ook best.,....

Robert Follon
Robert Follon20 nov. 2020 - 10:41

[Ze is gehouden aan het partijprogramma] Dat waren Kuzu en Öztürk destijds ook. En zie nu toch eens wat een vrolijkheid.

Rick Hofland
Rick Hofland20 nov. 2020 - 11:00

Alfred, dus kritische vragen over politieke een maatschappelijke thema's die Kauthar misschien persoonlijk anders ziet dan wat de partij als standpunt heeft zie jij als persoonlijke aanvallen? Dat betekent dat iedere politieke partij kamerleden aan kan wijzen die over bepaalde onderwerpen in de kamer zitten en alleen over die zaken kritisch mogen worden bevraagd. Helaas werkt onze parlementaire democratie niet zo. Als er gestemd moet worden dan telt bij ieder onderwerp iedere stem van ieder kamerlid en is het niet zo dat als er over bijvoorbeeld onverdoofd slachten wordt gestemd de kamerleden die zich over dat onderwerp persoonlijk niet uit willen laten maar niet op hoeven komen dagen. Zeker als het er vooraf uitziet dat iedere stem het het verschil kan maken. En onze kamerleden zijn volgens de grondwet vrij om te stemmen wat zij individueel de juiste keuze vinden. In onze grondwet wordt nergens over partij discipline gesproken, Kauthar is daarom over ieder onderwerp als individueel kamerlid en volksvertegenwoordiger aan te spreken op haar individuele keuzes die zij maakt bij het stemmen. Het is onmogelijk wat jij zegt.

Rick Hofland
Rick Hofland20 nov. 2020 - 11:17

Vanaf het moment dat een kamerlid is geïnstalleerd is deze 100% vrij in de keuzes hoe te stemmen over welk onderwerp dan ook. De kamerleden vertegenwoordigen het volk voor alles wat er in stemming wordt gebracht. Alle kamerleden kunnen, worden en moeten dan ook door de pers kritisch bevraagd worden over ieder onderwerp. Dit is ook de reden waarom het onhandig is voor een politieke partij om iemand namens hen een plek als kamerlid te geven als die persoon op meerdere zeer principiële zaken mogelijk anders in het leven staat dan waar de partij voor wil strijden. Kauthar is blijkens haar zeer betrokken werk bij verschillende islamitische organisaties iemand die haar geloof belangrijk vindt en uitdraagt volgens de voorschriften van haar geloof. Dat is haar vrij recht en dat is iets voor ons allen om voor te strijden. Juist daarom is het naïef en niet fair van GL om van haar te verwachten dat zij op verschillende onderwerpen tegen haar eigen waarden in te stemmen. Of de leiding van GL moet er geen moeit mee hebben als Kauthar bij sommige stemmingen ander stemt dan wat de partij liever had gezien, maar dat kan ik mij niet voorstellen.

Zandb
Zandb20 nov. 2020 - 12:15

Robert Wat een lariekoek. Je kunt al maar niet vast een voorschotje nemen op de toekomst. Zeker niet wanneer je daar bij discrimineert. Of u zou toevallig deze namen moeten noemen en bv per ongeluk niet gedacht hebben aan die zes van de SP, bij voor beeld.

Buitenstaander
Buitenstaander20 nov. 2020 - 12:27

@Alfred Ik moet wel een 'beetje' lachen hoe GLse politici zich in allerei woordenspelletjes wentelen, om vooral iemand die blijkbaar gelinkt kan worden aan clubs die (in)direct de Shariawetgeving hoger achten dan onze democratische principes, ineens... hun eigen opvattingen mogen en kunnen loskoppelen van de beginselen vd partij. Heeft u ook altijd zo'n 'correcte' visie wanneer het PVV of FvD betreft? Soms is het manmoediger om eens ruiterlijk toe te geven dat de selectiecommisie iets te gretig is geweest, en Klaver te naief. Niet wrijven in een vlek.

Robert Follon
Robert Follon20 nov. 2020 - 17:18

[Wat een lariekoek] Beter lezen 'Zandb': je eigen voorbeeld geeft aan dat van de hier gegeven seculiere 'garantie' van fractiediscipline historisch weinig te verwachten is. Daarnaast geeft het aan dat ook moslims die al namens een seculiere partij in de kamer zitten geneigd kunnen zijn de stem van de profeet zwaarder te laten wegen dan die van de kiezer.

NoahAmber
NoahAmber20 nov. 2020 - 9:30

Maar als een jonge vrouw zich met een hoofddoekje op de pasfoto laat zetten geeft zij daarmee aan dat zij de beginselen van de islam omarmt Meindert. Stel het was een man met een baard geweest. Zou je dan ook niet op hem stemmen? Een man met een baard zou de beginselen van de Islam ook wel eens kunnen omarmen.

6 Reacties
Grietje Genot
Grietje Genot20 nov. 2020 - 9:57

Het is maar goed dat Meindert al die 'onbesneden eikeltjes' in de onderbroekjes niet kan zien, want o, wat zou-ie daar weer 'n stortvloed aan krankjorume stukjes over schrijven.

Kenzad
Kenzad20 nov. 2020 - 9:58

Noah. Als je logica gaat gebruiken, doe het dan goed, anders kun je beter gewoon je emoties uiten. Niet iedereen met een baard ... iedereen met een >islamitische< hoofddoek.

fluffie3
fluffie320 nov. 2020 - 10:00

Een baard is wel wat universeler he. Heb er zelf ook 1. Een djellaba EN een baard is dan wel weer een duidelijke indicatie dat de persoon wel eens van een bepaalde religieuze persuasie zou kunnen zijn waar de schrijver van het stuk zich minder in kan vinden qua opvattingen.

Evert5
Evert520 nov. 2020 - 14:22

Maar als een jonge vrouw zich met een hoofddoekje op de pasfoto laat zetten geeft zij daarmee aan dat zij de beginselen van de islam omarmt Daar zou ik maar niet zo zeker van zijn. Ik zie wel eens jonge vrouwen met een hoofdoek in strakke kleding, die niets van de vrouwelijke rondingen verhullen .Het kan zijn dat deze vrouwen de islam helemaal niet zo hoog hebben zitten. Ik denk dat deze vrouwen meer ageren tegen gasten die de hoofddoek willen verbieden en sommige kunnen daarmee zo ver gaan dat ze zich zelf laten fotograferen met hoofddoek. Die dames laten zich niet onderdrukken door westerse opvattingen. Het verbieden van een hoofddoek is net zo verwerpelijk als het verplichten.

NoahAmber
NoahAmber20 nov. 2020 - 16:06

@Kenzad 20 november 2020 at 10:58 Niet iedereen met een baard … iedereen met een >islamitische< hoofddoek. Dus aan een islamitische hoofddoek kan je het zien. OK, dan ga ik eens goed opletten en kijken hoe een islamitische hoofddoek er uit ziet. Over logica gesproken..*proest*

NoahAmber
NoahAmber20 nov. 2020 - 16:09

@fluffie 20 november 2020 at 11:00 Een baard is wel wat universeler he. Heb er zelf ook 1. Een djellaba EN een baard Dus alleen die combi levert op: hangt islamitische beginselen aan?! Laten er nu vele, vele, vele, islamitische aanhangers zijn die niet verder komen dan een baard.

Mark Huysman
Mark Huysman20 nov. 2020 - 9:25

Goeie verklaring: https://code-rood.org/nl/2020/11/19/aanval-op-bouchallikht-is-onderdeel-van-patroon/

14 Reacties
Rutger Groot
Rutger Groot20 nov. 2020 - 9:38

Helemaal geen goede verklaring want hier wordt ook niet inhoudelijk ingegaan op de inhoudelijke kritiek die er is op het plaatsen van iemand op de lijst met aantoonbare banden met de politieke islam - die niet strookt met de waarden waarvoor GroenLinks staat. Erg treurig om dit soort kritiek weer af te doen als haat, okikofobie etc. Racisme en haat moeten bestreden worden, maar als het debat en inhoudelijke discussies continue dood gemaakt worden door het trekken van de racismekaart; islamkritiek bestempelen als 'islamofobie' etc. dan polariseren we alleen maar verder.

LBNB
LBNB20 nov. 2020 - 10:10

@MarkHuysman Er staan wel goede dingen in jouw artikel hoor, maar niet echt wat betreft deze mevrouw. Ja en het is inderdaad islamofobie, maar dan in de zin van 'politieke islamofobie'. Ik heb niks met de politieke islam en ik walg er zelfs van. De islam heeft de kans gekregen in Nederland en men heeft gehoopt dat deze zich zou aanpassen. Dit is niet gebeurd, dus kans verspeeld.

MaxMax2
MaxMax220 nov. 2020 - 10:35

Mark laat ook steeds meer zijn true colors zien.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten20 nov. 2020 - 10:35

@LBNB: de mevrouw ik kwestie zet zich in voor het milieu, committeert zich aan het program van de vrijzinnige partij GL, inclusief de emancipatie- en milieuparagrafen. Wat moet ze nog meer doen?

Sonic2
Sonic220 nov. 2020 - 12:07

@ Rutger Groot Dat komt omdat vele mensen ook hier de fout maken islam kritiek te politiseren. En het elke keer aan grijpen om te stellen dat Wilders en Baudet dan toch wel een punt hebben. Tel het er bij op dat veel islam critici toch wel erg ook andere plannen hebben met hun islam kritiek en het wordt snel xenofoob. Waar u over klaagt is de schuld van Geert Wilders. Die heeft alle islam critici eigenlijk tot radicalen gepromoveerd. Denk je aan islam kritiek dan denk je aan Wilders. Dus als je er over moppert. Ga dan naar de PVV en FvD toe. En doe daar je beklag. En voor de rest is het vooral een soort beeld. En vullen vooral mensen het beeld altijd zelf in. Die ervaring heb ik hier ook. Niemand vraagt wat aan jou, maar iedereen praat over je. Neem van mij aan dat ik het overgrote gedeelte hier geen racist vindt. Of vindt opereren uit haat. Het beeld dat alle islam kritiek haat is of extreem rechts is een beeld dat door Wilders in de hand wordt gewerkt. Baudet ook. En wat het naar slachtofferschap hunkerende islam kritisch deel over neemt. Want ik vind het allemaal wel meevallen. https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2301278-allah-verafschuwt-homoseksualiteit-leren-kinderen-op-islamitische-basisscholen.html Dit bijvoorbeeld. Van de "staatszender" NOS. Van extreem linkse media zoals de NRC. Al vaker mee gemaakt dat vooral rechtse reageerders en opinie makers absoluut geen flauw idee hebben wat linkse kranten en "linkse media " schrijven. Geen idee hebben wat linkse reageerders echt zelf vinden. En zelf in dat sprookje blijven hangen dat links vindt dat iedereen die islam kritisch een nazi is. Het zit tussen uw oren. Het is uw beeld en uw fantasie. En niet werkelijkheid. En met u minimaal 1 of 2 miljoen Nederlanders naar ik schat.

LBNB
LBNB20 nov. 2020 - 12:49

@SpijkerMaarten [@LBNB: de mevrouw ik kwestie zet zich in voor het milieu, committeert zich aan het program van de vrijzinnige partij GL, inclusief de emancipatie- en milieuparagrafen. Wat moet ze nog meer doen? ] Wat ze allereerst kan doen is haar hoofddoek afzetten als ze voor de partij werkt of op pasfoto's gaat. We zijn een seculier land en daar hebben we lang voor moeten vechten. Door de hoofddoek straalt ze uit dat ze allereerst moslima is, plus ze is lid geweest en heeft gewerkt voor dubieuze islamitische organisaties die een democratie willen op basis van islamitische principes. Er is niks mis met in je eigen tijd een hoofddoek dragen, dat is de vrijheid die je hebt in dit land, maar ik zou als progressieve partij als groenlinks zijnde niet iemand met een hoofddoek op mijn kandidatenlijst voor de tweede kamer willen hebben.

MaxMax2
MaxMax220 nov. 2020 - 13:43

@Sonic 'Denk je aan islam kritiek dan denk je aan Wilders. Dus als je er over moppert. Ga dan naar de PVV en FvD toe. En doe daar je beklag.' Daar denk JIJ aan!!

Mark Huysman
Mark Huysman20 nov. 2020 - 17:09

[Helemaal geen goede verklaring want hier wordt ook niet inhoudelijk ingegaan op de inhoudelijke kritiek die er is op het plaatsen van iemand op de lijst met aantoonbare banden met de politieke islam – die niet strookt met de waarden waarvoor GroenLinks staat.] Juist zeer goede verklaring. Ze is geen lid van de moslimbroederschap en stelt het gedachtegoed te verwerpen. Is dit niet genoeg? Moet ze voor een heksenrechtbank met Brendel en Fennema verschijnen en een of andere proef ondergaan? [De islam heeft de kans gekregen in Nederland en men heeft gehoopt dat deze zich zou aanpassen.] Wat een gelul. ‘De islam’ is geen persoon of organisatie. Er leven bijna een miljoen moslims in Nederland en dat gaat over het algemeen prima. [Mark laat ook steeds meer zijn true colors zien.] True colors? Ik spreek me steeds uit tegen islamofobie. antisemitisme en andere vormen van racisme. Dat doe ik altijd en dat blijf ik doen. Ik zou zeggen dat juist jouw ’true colours’ steeds duidelijker worden. Elders neem je letterlijk dingen van GeenStijl over -zonder die bron te vermelden uiteraard. [Wat ze allereerst kan doen is haar hoofddoek afzetten als ze voor de partij werkt of op pasfoto’s gaat. We zijn een seculier land en daar hebben we lang voor moeten vechten.] Waarom is er in jouw seculiere land geen plek voor moslims? Je bent niet verplicht om op haar te stemmen en zij is niet verplicht om haar hoofddoek af te zetten.

LBNB
LBNB20 nov. 2020 - 17:59

@MarkHuysman [Wat een gelul. ‘De islam’ is geen persoon of organisatie. Er leven bijna een miljoen moslims in Nederland en dat gaat over het algemeen prima.] Dat gaat ook over het algemeen prima, maar toch blijkt keer op keer dat grote groepen moslims een cultuur hebben die haaks op de onze staan. Zie bijvoorbeeld de overweldigende steun(70%) voor Erdogan en de petitie die heel snel door 120.000 getekend werd. Het is gewoon duidelijk dat dat grote groepen moslims zijn. Als je er daar 1 miljoen op de 17 miljoen van in je land hebt gaat het prima, maar wanneer het er 4 miljoen zijn is het al een groter probleem.

Mark Huysman
Mark Huysman20 nov. 2020 - 20:32

@LBNB Er zijn aanmerkelijk grotere groepen niet-moslims die ziekelijke opvattingen hebben. Kijk naar hoeveel mensen er op Wilders en het FvD stemmen. Of de VVD, hoewel daar waarschijnlijk ook wel een paar moslims op zullen stemmen. Nu kun je natuurlijk zeggen "maar dat fascistische en neoliberale gedachtegoed past prima in de Nederlandse traditie en cultuur", maar dat is dan een cultuur die wat mij betreft aan verandering toe is.

OlavM
OlavM22 nov. 2020 - 2:57

@ Mark Huysman: Precies! [Op deze manier probeert extreemrechts linkse activisten, mensen van kleur, vrouwen en moslims te intimideren en monddood te maken.] Een duidelijk waarneembare, gevaarlijke ontwikkeling. LBNB: [De islam heeft de kans gekregen in Nederland en men heeft gehoopt dat deze zich zou aanpassen. Dit is niet gebeurd, dus kans verspeeld. ] Wat een baarlijke nonsens! Wie is "de islam" dan wel? Hoezo "kans verspeeld"? [Wat ze allereerst kan doen is haar hoofddoek afzetten.....] Dus terug naar: "ik lust de hoofddoekjes rauw" (G. Wilders)?

michellekepen
michellekepen22 nov. 2020 - 12:03

Mark Huysman, Eerst kom je met volgens jou "goed stuk" aanzetten over Brendel. Geschreven door Maarten Jan Hijmans (hetgeen op zich al bijna een diskwalificatie is). Het mag dan ook geen verbazing wekken wanneer blijkt dat deze Hijmans op het moment van publiceren intussen algemeen bekende informatie, gewoon blijkt te negeren. Er aan vooorbij gaat. Maar nog erger wordt als je bedenkt dat jij op het moment van aanhalen, weet of had kunnen en moeten weten, dat dit artikel allerlei (in deze relevante) informatie, buiten beschouwing laat. Dus dubbelop: jouw bron en jij, die intussen algemeen bekend geachte informatie, niet meenemen! Vervolgens kom je wederom met een nieuwe "goeie verklaring". Behalve dat dit een 'wij van wc-eend bewiizen dat wc-eend...'-verklaring betreft: in de verklaring wordt zelfs helemaal niet ingegaan op de argumenten en feiten die Brendel aandraagt! Verder dan een volstrekt ongefundeerd "Carel Brendel, die een lange staat van dienst heeft als het gaat om het bedenken van islamofobe complottheorieën" komt deze volgens jou "goeie verklaring" niet. Wanneer gaan jij en de door jou aangehaalde 'goeie' bronnen, nu eindelijk eens in op wat Brendel (en andere partijen) aan feitelijkheden naar voren hebben gebracht? Het op de mand spelen, zonder op de argumenten in te gaan? Meestal duidt dat op een chronisch gebrek aan inhoudelijke argumenten...

Mark Huysman
Mark Huysman23 nov. 2020 - 9:56

[Geschreven door Maarten Jan Hijmans (hetgeen op zich al bijna een diskwalificatie is).] Want? [Vervolgens kom je wederom met een nieuwe “goeie verklaring”. Behalve dat dit een ‘wij van wc-eend bewiizen dat wc-eend…’-verklaring betreft] Nee. De verklaring komt niet Femyso maar van een hele grote groep organisaties uiteenlopend van Queers4Climate tot FNV-bonden en van PINK! tot Neighborhood Feminists. [Wanneer gaan jij en de door jou aangehaalde ‘goeie’ bronnen, nu eindelijk eens in op wat Brendel (en andere partijen) aan feitelijkheden naar voren hebben gebracht?] Dat doet zij zelf in het interview in de Trouw. Maar dat zal voor jou wel weer niet genoeg zijn want als een heks ontkent heks te zijn dan bewijst dat juist dat ze een heks is.

michellekepen
michellekepen24 nov. 2020 - 0:18

Mark Huysman, - Want? Bijvoorbeeld niet echt een toonbeeld van objectiviteit... - ik beweer noch impliceer dat ik aan Femyso refereer. jij verwijst naar 50+ (extreem) linkse 'uiteenlopende' organsiaties, die een verklaring tekenen. In die verklaring staat een zinsnede die ik aanhaal. Wat jij als een soort bewijs aanvoert. Maar er staat niet meer dan: 'wij vinden' + 'zo is het volgens ons' (uit het gegeven dat ik die zinsnede citeer, had je overigens de terechte conclusie kunnen trekken dat deze ondertekenaars door mij als de wc-eenden worden beschouwd. Zo moeilijk is dat toch niet? Maar waarom dan (onjuist) Femyso gaan invullen? Herinnert me aan de vele valse stropoppen die hier voorbij komen. Of is er in dit geval slechts sprake van onkunde?) Jij haalt bronnen aan die inhoudelijk brodelwerk leveren. Ik vraag naar serieuze onderbouwing. Die geven zij niet. En jij niet. Daarnaast is er intusen nieuwe info beschikbaar. Op een gegevn moment betekent geen argumenten aandragen, dat ze er kennelijk niet zijn. Dat je nu wederom geen argument aaanvoert, maar verwijst naar een wc-eend interview, van nota bene de betwiste persoon zelf..., soort cirkel wc-eend. Ik hecht 'iets' meer waarde aan veiligheidsdiensten, denktanks, gerenommeerd journalist en letterlijke uitspraken van persoon zelf (die nooit weerlegd zijn, op video...). Vergelijk een rechtszaak: blindvaren op verdachte, haar advocaat en fans. En dat blindvaren doe jij slechts, omdat je verschrikkelijk vooringenomen bent. Maar wanneer de experts en getuigen ietst melden, doe je je ogen dicht en sluit je je oren. Je heksen-verhaal? Als je ingebrachte informatie en feitelijkheden, als hekserij gaat beschouwen...

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen20 nov. 2020 - 9:22

Gelukkig geeft het AD van vandaag een genuanceerd beeld: GroenLinks-talent aangevallen om dubieuze connectie Kauthar Bouchallikht nieuw op Kamerlijst Klimaatactivist Kauthar Bouchallikht prijkt hoog op de Kamerlijst van GroenLinks. Een vermeende connectie met de Moslimbroederschap werpt echter een schaduw over haar politieke entree. BAS SOETENHORST ,,Ik snap wat GroenLinks in haar ziet. Als ze een ruimte betreedt, krijg je meteen een prettige indruk.'' Jurjen van den Bergh, directeur van burgerbeweging De Goede Zaak en voormalig spindoctor van GroenLinks , heeft louter positieve ervaringen met Bouchallikht. Zij hielp bij de Klimaatmars in Amsterdam waar in maart vorig jaar tienduizenden mensen aan deelnamen. Ze viel ook GroenLinks op, waardoor ze op plaats negen kwam op de kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen. Van den Bergh omschrijft haar als 'een verbinder' en 'een nieuwsgierige activiste'. Kauthar - 'met de -th van think', zoals ze zichzelf omschrijft op sociale media - Bouchallikht is pas 26, maar heeft al een forse staat van dienst als activist. Op haar 17de was ze als bestuurslid van scholierenvakbond Laks medeorganisator van een demonstratie van 15.000 scholieren, die op het Museumplein betoogden tegen de 'ophokplicht' (scholieren moesten minimaal 1040 uur per jaar doorbrengen in een leslokaal). Na haar studie publiek management rolde ze de journalistiek in. Ze werkte bij De Correspondent, het magazine OneWorld en onlineplatform Nieuw Wij. Bij dat platform trok ze op met onderzoeksjournalist Zoë Papaikonomou, met wie ze nu een boek schrijft over diversiteit en inclusie. ,,Kauthar is vooral bezig met duurzaamheid en gelijkwaardigheid.'' Bouchallikht houdt zich dezer dagen schuil. GroenLinks wimpelt interviewverzoeken af. Op Twitter heeft ze wel gereageerd op de beschuldiging dat ze actief is voor de Moslimbroederschap. Ze ontkent en stelt het gedachtegoed te verwerpen: 'Ik wist dat zulke verdachtmakingen zouden komen toen ik me kandideerde voor GroenLinks. Elke keer weer dezelfde tactiek: guilty by association.' Jongerenclubs De zaak kwam vorige week aan het rollen door onderzoeksjournalist Carel Brendel, die schreef over haar vicevoorzitterschap van Femyso. Deze in Brussel gevestigde parapluorganisatie van 33 islamitische jongerenclubs uit twintig Europese landen krijgt Europese subsidie. Tegelijkertijd beschouwen deskundigen Femyso als jongerentak van de Moslimbroederschap. Femyso ontkent dat steevast. Duitse inlichtingendiensten spreken van een 'dubbele strategie', waarbij sprake is van beïnvloeding van instellingen door Moslimbroeders, zonder dat dit direct herleidbaar is. Volgens de autoriteiten in de deelstaat Baden-Württemberg fungeert Femyso als kweekvijver voor leidinggevende posities in de Europese Moslimbroederschap. Er zijn uiteenlopende inschattingen van het risico dat de Europese Moslimbroederschap vormt. Volgens sommigen is het slechts een belangenbehartiger van de moslimgemeenschap, die jongeren stimuleert langs democratische weg hun positie te bevechten. Anderen spreken van een wolf in schaapskleren, die streeft naar het islamiseren van het Westen. Femyso is met name actief als bestrijder van islamofobie. Toen de Franse regering na de onthoofding van Samuel Paty een verbod aankondigde op het Collectief tegen Islamofobie (CCIF), noemde Femyso dat 'ronduit opportunistisch'. Vorige week volgde een open brief aan president Macron, die zou aanzetten tot haat. 'We weten in Europa allemaal heel goed de verschrikkelijke grootschalige consequenties die kunnen voortkomen uit het onder vuur nemen van een religieuze minderheid.' Bouchallikht maakt er geen geheim van dat ze zich door de islam laat inspireren. Opkomen voor gelijkheid en duurzaamheid is in lijn is met de islam, zei ze vorig jaar in weekblad De Kanttekening. Het verkiezingsprogramma van GroenLinks, met progressieve stokpaardjes als een 'ambitieus lhbtq-emancipatiebeleid' en een abortuspil, onderschrijft Bouchallikht volgens ingewijden 'voor 100 procent'. Milli Görüs De workshops die ze bijna een jaar geleden namens Femyso gaf in Gelderland vonden plaats in conservatieve kring: een tweedaags kamp van de studentenafdeling van de Turkse religieuze organisatie Milli Görüs. Jongens en meisjes zaten gescheiden. Andere sprekers waren een politicus van de islamitische partij Nida en een geschiedenisdocent van het islamitische Cornelius Haga Lyceum. ,,Een heel slecht idee om daar training te geven'', zei GroenLinks-leider Jesse Klaver er dinsdag over. Tegelijkertijd zei hij pal achter Bouchallikht te staan. ,,Zij is het boegbeeld van de groene beweging.'' Volgens hem wordt zij nu zo kritisch benaderd omdat ze moslima is. Dat zegt ook Papaikonomou: ,,Helaas blijft het voor veel Nederlanders moeilijk te accepteren dat de islam onderdeel is van onze samenleving. De islam en moslims gelden als bedreigingen en worden zonder pardon verdacht gemaakt.''

7 Reacties
Uilenspiegel
Uilenspiegel20 nov. 2020 - 9:39

@ Alfred: "guilty by association", weet je dhr. Aantjes verzweeg lidmaatschap van de Germaanse SS en als je zijn persoonlijke verhaal daarachter gelooft, en dat doe ik, dan had hij gewoon politiek actief kunnen blijven. Toch moest hij weg. Ondanks zijn "goede daden en inborst". Dus met de nuances die hier worden geschetst zou Bouchallikht gewoon een goede kandidaat moeten en mogen zijn. Dat kan. Maar laat haar dan ook het woord voeren, haar verhaal doen.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten20 nov. 2020 - 10:33

@Altijd Geslaagt - Nederland heeft nog steeds religieus geinspireerde politiek, er zijn verschillende partijen die zich daarop beroepen, waaronder middenpartij CDA, de CU, de SGP, maar ook verschillende voorgangers van GL, de EVP en de PPR, kwamen uit confessionele hoek. Dat geldt voor heel Europa. Dat kan tot vervelende dingen leiden, maar die inspiratie kan ook tot politiek leiden van barmhartigheid, verantwoordelijkheid en milieubewustzijn. Ik ben zeer kritisch op religie, maar christensocialisme tot activistisch links, religieuze mensen kunnen vanuit een religieus bewustzijn een zeer constructieve bijdrage leveren en zelfs leidend zijn.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!20 nov. 2020 - 10:36

Alfred, Gelukkig kennen wij in Nederland nog de rechtspraak. Onschuldig tot tegendeel is bewezen. Dus vanuit dat standpunt prima dat groenlinks deze mevrouw op de lijst wil zetten. Alleen zijn er wel veel zaken die schuren. Dan nog prima dat ze op de lijst staat, maar vragen stellen is dan ook goed. In het door u aangehaalde stuk van het AD kom ik de volgende dingen tegen. ‘Ik wist dat zulke verdachtmakingen zouden komen toen ik me kandideerde voor GroenLinks. Elke keer weer dezelfde tactiek: guilty by association.’ Jongerenclubs Duitse inlichtingendiensten, autoriteiten in de deelstaat Baden-Württemberg en andere deskundigen zijn geen jongerenclubs en roepen niet zomaar iets. Femyso is met name actief als bestrijder van islamofobie. Toen de Franse regering na de onthoofding van Samuel Paty een verbod aankondigde op het Collectief tegen Islamofobie (CCIF), noemde Femyso dat ‘ronduit opportunistisch’. Vorige week volgde een open brief aan president Macron, die zou aanzetten tot haat. CCIF plaatste een retweet van de vader van een van de meisjes die opriep om de leraar op welke manier dan ook te stoppen. Een fatwa werd uitgeschreven. En dan Macron beschuldigen van haat. Vind u dat niet krom? Bouchallikht maakt er geen geheim van dat ze zich door de islam laat inspireren. Milli Görüs. De workshops die ze bijna een jaar geleden namens Femyso vonden plaats in conservatieve kring: een tweedaags kamp van de studentenafdeling van de Turkse religieuze organisatie Milli Görüs. Jongens en meisjes zaten gescheiden. Andere sprekers waren een politicus van de islamitische partij Nida en een geschiedenisdocent van het islamitische Cornelius Haga Lyceum. ,,Een heel slecht idee om daar training te geven”, zei GroenLinks-leider Jesse Klaver er dinsdag over. Tegelijkertijd zei hij pal achter Bouchallikht te staan. ,,Zij is het boegbeeld van de groene beweging.” Dit schuurt aan alle kanten. Volgens hem wordt zij nu zo kritisch benaderd omdat ze moslima is. Dat zegt ook Papaikonomou: ,,Helaas blijft het voor veel Nederlanders moeilijk te accepteren dat de islam onderdeel is van onze samenleving. Nee, voor heel veel Nedelanders is het lastig te accepteren dat iemand die banden heeft met orthodoxe moslims, nedelanders wil vertellen hoe het moet. Straks gescheiden supermarkt uren voor mannen en vrouwen? Aparte leslokalen voor jongens en meisjes? Moslims die mee willen doen in Nederland prima. Geen probleem. Maar moslims die orthodoxe regels willen invoeren op islamitische principes, dat moeten wij niet willen. Net zoals wij niet de SGP aan de macht moeten willen hebben met 50 zetels. En mevrouw Bouchallikht heeft nu de schijn tegen. Daarom mogen er vragen gesteld worden. En wij zullen het daarnaast de komende jaren zien waar haar hart werkelijk ligt.

MaxMax2
MaxMax220 nov. 2020 - 10:44

Beste Alfred, mevrouw Bouchallikht heeft ondertussen (twee maanden geleden al) zelf al toegegeven dat FEMYSO samenwerkt met het Moslimbroederschap: Transcript van een webinar die Kauthar gaf op 16 september 2020: ‘Spreekt Kauthar als FEMYSO vice-president en Head of Member Organisation Relations leden van de Britse Federation of Student Islamic Societies (FOSIS) toe.’ ‘Enfin, over die FOSIS zegt Kauthar – wier verweer is dat FEMYSO niets met de Moslimbroederschap te maken heeft – in het bovenstaande filmpje het volgende: “FEMYSO consists of our member organisations across the whole of Europe, and FOSIS is one of those. (…) Then there is this history with FEMYSO as well. (…) There are nice and strong relationships between FEMYSO and FOSIS, and based on that we can do beautiful things in Europe. (…) I know FOSIS is way older, so in that sense you are a big sister or brother.”‘ FOSIS = Moslimbroederschap

Zandb
Zandb20 nov. 2020 - 12:32

(niet) geslaagd. U beweert : "Alfred, dit land heeft er een paar honderd jaar over gedaan om van religieus geïnspireerde politiek af te komen." Nou daar klopt niets van. maar dan ook helemaal niets. Ik noem alleen maar het CDA, de CU, de SGP, het NIDA en weet ik hoeveel loslopende gelovig geïnspireerden zich nog bij andere partijen bevinden. Als het om de islam georiënteerde partijen gaat, die hebben net zo veel rechten als welke partijen ook; idem voor moslims.

OlavM
OlavM22 nov. 2020 - 2:14

Zo is dat. Gelukkig een nuchter, genuanceerd artikel. En als je een workshop geeft bij de Turkse religieuze organisatie Milli Görüs kan je daarmee natuurlijk niet zomaar geïdentificeerd worden. Zo heb ik heel vroeger ooit een lezing bijgewoond van CPN-er Marcus Bakker bij de studentengezelligheidsvereniging Unitas. Werd hij daardoor ineens tegenstander van het communisme?

OlavM
OlavM22 nov. 2020 - 2:45

@ MaxMax: [FOSIS = Moslimbroederschap ] Dit is niet waar. De Federation of Student Islamic Societies (FOSIS) is een in 1963 opgerichte, Brits-Ierse, algemene paraplu-organisatie van moslimstudenten. Deze organisatie heeft volgens een Brits onderzoeksrapport in 2008 banden met –maar is geen onderdeel van- de Muslim Brotherhood. https://www.globalmbwatch.com/federation-of-student-islamic-societies/ En FEMYSO kan al helemaal niet gelijk worden gesteld aan de Muslim Brotherhood.

Rick Hofland
Rick Hofland20 nov. 2020 - 9:17

Voor mij is Kauthar haar betrokkenheid met het klimaat bewonderingswaardig en sluit zij op dat vlak prima aan bij GL. Maar ik vind dat ook van de enorme actieve betrokkenheid van veel diep gelovige Christenen bij de opvang van vluchtelingen waardoor die op dat vlak ook perfect een positie bij een linkse partij zouden kunnen vervullen. Het gaat alleen wringen op aan aantal zeer belangrijke pijlers waar linkse partijen op gestoeld zijn die haaks staan op wat er vanuit hun religie wordt gepredikt. Het is voor mij moeilijk te rijmen dat iemand jaren lang bestuurlijke rollen heeft gehad bij religieuze organisaties die openlijk warme banden onderhouden met andere orthodoxe gelovigen en organisaties en dat al die kernwaarden die al die organisaties trachten te bewerkstelligen nu ineens geen rol meer zouden spelen bij Kauthar nu zij bij GL op de lijst staat. Ik zou graag Kauthar voor de camera geïnterviewd zien worden en dan graag van haar horen hoe zij denkt over alle onderwerpen die controversieel lijken tussen haar geloof en het gedachtegoed wat zij volgens Jesse nu onderschrijft. Ik ben benieuwd of zij tot inkeer is gekomen dat onverdoofd slachten niet meer van deze tijd is en dat ze via haar rol binnen GL ook zal proberen de organisaties waar zij jaren lang binnen werkte ervan te overtuigen dat zij over dit en andere onderwerpen niet meer zo rigide moeten blijven in het volgen van de voorschriften uit hun heilige boeken. Jesse heeft het er over dat Kauthar de grondbeginselen van GL ondersteund en als dat zo is zou het voor een kandidaat kamerlid geen probleem moeten zijn om daar inhoudelijk over te worden bevraagd.

Max6
Max620 nov. 2020 - 9:12

Je mag van mevrouw Kauthar Bouchallikht vinden wat je wilt, maar de reactie van Klaver was inderdaad stuitend. Als er iemand die voorzitter was geweest van de SGPJ, ineens op de kandidaten lijst van GL stond, waren er ook vragen gekomen.

Mark Huysman
Mark Huysman20 nov. 2020 - 9:11

Heel goed Feddema, stem maar op de PvdA. Dat is tenslotte de partij die in Rutte2 zo’n beetje alles afgebroken heeft wat de moeit waard is. Past wel bij je.

3 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman20 nov. 2020 - 9:13

Excuses: Fennema!

Uilenspiegel
Uilenspiegel20 nov. 2020 - 9:28

@ Mark: En GroenLinks was de destructieve gedoogpartner. Maar goed ik zou ook niet op de PVDA stemmen.

Mark Huysman
Mark Huysman20 nov. 2020 - 17:14

Ik zou ook niet op GL stemmen. Maar hoe je het ook wendt of keert, de PvdA heeft natuurlijk een veel grotere rol gespeeld in de sociale afbraak van dit land dan GL. Voor Fennema kennelijk geen issue. Gezeik over hoofddoekjes, daar gaat 't 'm om.

Sonic2
Sonic220 nov. 2020 - 9:10

Ik volg Meindert Fennema voor een deel wel. Alleen is het belangrijk denk ik om 1 ding heel duidelijk te onderscheiden. Het zogenaamd opkomen voor de islam is in veel gevallen het opkomen voor een groep( moslims) die nogal vaak met de rug tegen de muur wordt aangezet. Het opkomen voor minderheden is altijd een links standpunt geweest. Net als iedere groep( dus ook Joden, Surinamers of Antillianen) zie ik het ook als een taak ze te beschermen tegen ultra rechtse elementen. Vooral omdat ik het idee heb dat als je dat niet doet, dat we dan 90 jaar terug in de tijd gaan. Of ruim 80 jaar. Laat ik het zo beschrijven. Je kunt sommige stromingen niet alleen laten op dat gebied. Mijn woorden zijn hier dermate vaak schandalig verdraait door een aantal dat ik het gewoon zo laat staan. Laat de eerste ultra rechtse reageerder het maar weer zo verdraaien dat ik voor de islam opkom. Nu wel heel duidelijk dat ik het niet zo bedoel. En dat is een enorm spanningsveld. Het is een spanningsveld van aan de ene kant racisme tegen gaan. En minderheden niet te laten schofferen. Wat ze in handen van allerlei nationalisten toch wel gaat gebeuren. En aan de andere kant ben ik ook seculier. Maar niet in de zin dat ik daarvoor elke keer gelovigen als een stel krankzinnige moet weg zetten. Het schuurt gigantisch inderdaad. Het is niet progressief. Maar ook weer wel, want het beschermen van minderheden is wel progressief. En een goed iets. En er zit verder iets ongemakkelijks in. Vervang in het betoog van de voorman van Nida het woord islamitisch door christelijk en niemand valt er over. We zijn gewend geraakt aan partijen die dit land op christelijk leest willen inrichten. Dat heet dan zogenaamd inspiratie vinden uit de bijbel. Maar als CDA, CU en SGP het echt voor het zeggen hebben dan krijg je een samenleving op christelijke waarde. Ik vind religie kritiek fair. Maar ik vind het unfair als religie kritiek misbruikt wordt voor het weg zetten van een hele bevolkingsgroep. Waarvan je gewoon op je vingers kan na tellen dat het door bepaalde stromingen zo opgepakt gaat worden. Je mag de islam voor de rest fascistisch noemen. Dat is namelijk vrijheid van meningsuiting. Wat bereik je er alleen mee? Ik geef alleen het spanningsveld aan. En in die zin begrijp ik Klaver. Maar het wringt ergens. Dat ben ik met Meindert Fennema eens.

8 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet20 nov. 2020 - 9:17

Jij komt voor de Islam op.

shrew
shrew20 nov. 2020 - 9:36

Hier valt wel wat voor te zeggen, maar ik kijk het liefst naar het individu en niet naar de groep. conservatieve gelovigen hebben de neiging in eigen kring indivuen te onderdrukken. Die mag je als progressieve partij niet uit het oog verliezen en daarmee zijn vragen over een concervatief gelovige op de lijst wel gerechtvaardigd (en er kan ook prima antwoord op worden gegeven). Als je islamitisch in christelijk te verandert dan vallen er wel degelijk mensen over, waaronder Jesse Klaver, die tweette laatst nog dat hij de SGP niet meer van deze tijd vindt. Gelukkig was hij later consequent en vond hij dat ook van de conservatieve moslimbewegingen, hij vond de vragen over Kauthar daarom (uiteindelijk) ook wel terecht.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!20 nov. 2020 - 9:50

Sonic, Duidelijk en helder. Zit geen woord Spaans bij. Ik moet er ook niet aan denken dat wij een regering krijgen die alleen uit CDA, CU en SGP bestaat. Het enige punt van kritiek is het volgende. Heel veel mensen, waaronder ik, hebben helemaal geen probleem met de Islam. Als mensen dat thuis willen beleven of in de moskee, prima. Als moslima's er zelf voor kiezen om niet naast moslims te zitten in de moskee, moeten zij dat zelf weten. Het onderscheid zit tussen gewone moslims, en orthodoxe moslims. De orthodoxe tak wil de Islam opleggen aan iedereen. En dat is iets wat ik niet wil. Als een aanhanger van het geloof er klaar mee is, moet die kunnen uittreden. Zonder probleem. Een LHTBIQ'er moet zichzelf kunnen zijn. Een vrouw heeft net zoveel rechten als een man. Of je nu christelijk, joods, islamitisch of seculier bent, een samenleving vorm je samen. Je accepteert elkaar. Je gunt elkaar de grondrechten. Dat betekent niet dat je beste vrienden hoeft te worden, maar je laat elkaar vrij. En dat is niet waar de orthodoxe Islam voor staat. Minderheden beschermen om niet 80 jaar in de tijd terug te hoeven gaan is terecht en broodnodig. Maar de orthodoxe Islam wil dat zelf, alleen aan de verkeerde kant van de medaille.

HarryD2
HarryD220 nov. 2020 - 10:03

@ Sonic, je schrijft: "Het opkomen voor minderheden is altijd een links standpunt geweest." Dit is iets waarvan ik denk dat dit helemaal niet nodig is. Groepen (zoals moslims en de andere die je noemt) kunnen prima voor zichzelf opkomen en net zoals mevr. Bouchallikht zitten er slimme en ambitieuze types tussen die heel goed zelf hun standpunten uiteen kunnen zetten en antwoorden kunnen geven op de (normale) vragen die gesteld worden. Ik vind het intussen een beetje genant worden, dat als een persoon zoals Carel Brendel een paar simpele vragen stelt, deze mevr. kennelijk direct totaal uit de wind moet worden gehouden en tal van clubs een cordon om haar heen gaan vormen. Alsof ze zelf niet het woord kan of mag doen. Nota bene plek 9 op de lijst van GL, daar mag je toch iets van verwachten. Haar zal ongetwijfeld nog een paar extra vragen gesteld gaan worden over grensvlakken waar de islam tegen de waarden van GL aan schuurt. Geef haar alsjeblieft de kans om dit met eigen woorden te antwoorden en behandel haar niet als een minderwaardige.

Sonic2
Sonic220 nov. 2020 - 11:31

@ Jerry Bidet Hahaha. Moest erg lachen. En ik kom inderdaad voor islam op. Maar alleen als Soros het geld snel genoeg over maakt. @ Shrew en 2e kans Is inderdaad behoorlijk problematisch. En 2e kans heeft het daar ook over. Tegen het Orthodoxe moet je je uitspreken. Je moet onze grenzen aangeven. Het ingewikkelde is dat allerlei belangen door elkaar gaan. Toen ik mijn eerste betoog typte, merk je ook bij jezelf de worsteling. Je wilt niet fatsoenlijke moslims opzij zetten. Je wilt ook de duistere kanten van de islam benoemen. En je wilt ook niet in een situatie komen dat we tot mensonterende toestanden gaan komen. Je wilt de vrijheid van meningsuiting verdedigen. En eigenlijk ook de vrijheid van godsdienst. Je wilt het perspectief van moslims belichten, maar toch ook van de Westerse samenleving. Want als CU, SGP en CDA dus gebruik maken van vrijheid van godsdienst. Waarom mogen moslims dat dan niet? En dan weet ik dat hun orthodoxe variant wat gevaarlijk is. Het is een worsteling. @ Harry D Erg goed punt. En om in zorg jargon te spreken. Op dat punt wil je redder uithangen he. Of althans ik. En daarmee plaats je moslims in feite in een slachtoffer positie. Terwijl ze best voor zichzelf kunnen opkomen. Dat was overigens niet mijn bedoeling. Wel vind ik de strijd tegen racisme en tegen uitsluiting van minderheden dermate belangrijk dat alle steun voor mensen die in een hoek worden geduwd gerechtvaardigd is. Dus zie het meer als een aanvulling. En inderdaad ze kunnen zichzelf verdedigen. En hoe fair is het om alles wat zij zegt te wantrouwen? Ze heeft misschien de schijn tegen, maar hoe fair is dat dan? Als zij degene is die samen met Klaver ons eigen risico verlaagd. Of de huurverhoging niet door laat gaan. Ik heb nu ook niet echt de indruk dat ze morgen met een bomgordel op de dam staat. Of dat ze morgen alcohol verbiedt.

Jerry Bidet
Jerry Bidet20 nov. 2020 - 12:19

@Sonic Nice one! Maar even serieus, de wijze waarop jij het doet vind ik een prima wijze. Niet direct in de verdediging schieten om het kritiek op een moslim(a) betreft, maar genuanceerd aangeven waarom je er wel of niet mee in gaat. En dan is het aan de ander om het daar wel of niet mee eens te zijn, maar dan je in ieder geval een gezonde discussie aangaan. Zouden er een aantal op deze site een voorbeeld aan kunnen nemen. Maar wanneer de betaling is overgemaakt en de kroegen open zijn, kan je mij vast trakteren op pilsner.

HarryD2
HarryD220 nov. 2020 - 14:21

Wel Sonic, ik denk dat ik net als anderen uitkijk (maar ook verwacht) dat deze mevrouw met een indrukwekkend CV, op korte termijn gewoon klip en klare antwoorden geeft op datgene waar het momenteel om draait. En niet door Jesse Klaver of andere prominenten holle uitspraken laat doen. Tevens hoop ik dat ze niet verzand in verdedigende uitspraken alsof ze wordt aangevallen, maar gewoon antwoorden geven zoals het een politica betaamt. Moeilijker dan dat is het niet. Als ze dat afgelopen dagen al had gedaan, waren tal van columns en artikelen niet nodig geweest; tevens hadden we dan het 'partij kiezen' wat nu overal gebeurt, kunnen laten wat het is. Dus hup mevr. Bouchallikht, laat al die mensen achter u die nu in uw naam antwoorden denken te moeten geven en laat zien uit welk hout u gesneden bent.

kassakijker73
kassakijker7320 nov. 2020 - 18:25

Dat moslims minderheden zijn die altijd beschermd moeten worden is een verkeerd uitgangspunt. Iedereen moet gelijkwaardig behandeld worden. Je hoeft mensen niet te beschermen voor een open debat. Zeker niet (aspritant) kamerleden. Verder vind ik het steeds moeilijker om moslims als minderheid te zien. Op de wereld zijn er ongeveer 1 miljard moslims en 14 miljoen inheemse Nederlanders. Dan is het wel duideliijk wie de minderheidsgroepering is.

korheiden2
korheiden220 nov. 2020 - 9:02

Deze dame past niet bij GL. Een progressieve partij gaat niet samen met de islam, of welke godsdienst dan ook. Kauthar zegt dat gelijkheid en klimaat heel goed bij de islam passen. Maar de gelijkheid van man en vrouw, andersgelovigen of LHBTQ-ers is toch echt een probleem.

Grietje Genot
Grietje Genot20 nov. 2020 - 9:01

Van het onderscheidingsvermogen van Fennema, hebben we hier, thuis, geen hoge pet op. Lid van de kille CPN, bewonderaar van de nog killere griezel Wilders en nu volger van de unverfroren extreemrechtse moslimjager Brendel - een fantast, zo niet een notoire leugenaar (https://www.frontaalnaakt.nl/archives/hoe-carel-brendel-en-de-voormalige-nazikrant-hun-zoveelste-racistische-hetze-tegen-een-jonge-idealist-bij-elkaar-blunderen.html); het kan niet op. Het is zonneklaar, waar Meindert voor valt, da's fout.

2 Reacties
OlavM
OlavM22 nov. 2020 - 1:55

@ Grietje Genot: Inderdaad scherp artikel van Peter Breedveld, die terecht gehaktt maakt van Carel Brendels hetze tegen Kauthar Bouchallikht. Fennema gaat op heel oppervlakkige wijze in de hetze mee.

michellekepen
michellekepen22 nov. 2020 - 14:31

Grietje Genot, Hoop mooi verpakt, maar zoals gewoonlijk, op het gebied van inhoud is het droevig gesteld. De bijval (OlavM) is van hetzelfde laken een pak: ik ben het er mee eens, omdat de boodschap mij aanstaat. Inhoudelijk heb ik echter verder niets in te brengen. Als je de lopende discussie een beetje gevolgd had, op basis van jouw (en die van je bijval) hoeveelheid reacties zou je dat gaan vermoeden, het gebrek aan enige serieus feitenwerk doet echter anders veronderstellen, dan had je kunnen zien dat het Frontaalwerkje van 13 november dateert. Maar na die datum is er nog een vloed aan nieuwe informatie vrijgekomen. Door jullie bewust genegeerd. Darnaast is het artikel van Frontaal een schoolvoorbeeld van 'shoot the messanger'. Maar voorbijgaand aan de zelfs toen al bekende informatie. Vraag je jezelf dan geen moment niet af: waarom wordt er niet op de ingebrachte argumenten ingegaan? Voor jullie gemak heb ik even gekeken of Fontaal intussen inhoudelijk wel iets heeft ingebracht. Het enige dat ik kan vinden (maar verbeter me gerust...wel inhoudelijk graag) is het volgende: er wordt op 19-11 wél gemeld dat er een (andere) bron is die rept over de connectie Femyso-Brotherhood. Maar deze bron wordt gediskwalificeerd (let op, wederom brengt Breedveld geen inhoudelijke argumenten in!): "die inlichtingendienst zegt dat die koepel ideologisch schatplichtig is aan de Moslimbroeders. Ik wantrouw inlichtingendiensten trouwens". Let ook op het frame dat Breedveld opwerpt (eigenlijk gewoon een valse stropop), namelijk de Duiste inlichtingendienst als enige bron schetsen! Terwijl er meer bronnen zijn (waaronder Rapport International Centre of Study of Radicalisation, King’s College London). Waaronder nota bene ook Kauthar, die zelf(!) rept over de zeer innige relatie met Fosis! Probeer in ieder geval inhoudelijk het niveau van Frontaal te ontstijgen.

Jonkheer
Jonkheer 20 nov. 2020 - 8:58

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Mijn partij - met Jesse voorop - lijkt dat spreekwoord nog te moeten afstoffen. En daar baal ik eigenlijk stevig van. Ik stem namelijk GL omdat het een partij van vernieuwing is. Juist omdat ze ook moslima's met een hoofddoek de ruimte geven. Omdat ze wars zijn van conventies én voor diversiteit zijn. Maar nu bijten ze zichzelf in de staart. Voor mij is Kauthar namelijk een keiharde no-go. Hoe kan ik achter een partij staan die staat achter een vrouw die nauwe banden onderhoudt met een repressieve partij als de Moslimbroederschap? Een beweging die spuugt op onze westerse democratie? Die als doel heeft om een staat op te richten die wordt geregeerd door de sharia? Ik had er op gerekend dat GL had geleerd van uitglijders uit het verleden. Die zijn er genoeg. Zowel binnen de eigen gelederen als daarbuiten. Wat een deceptie.

Satya
Satya20 nov. 2020 - 8:55

"En toen kwam het bericht – van Carel Brendel – dat zij behalve GroenLinks-kandidaat voor de Tweede Kamer ook ondervoorzitter was van FEMYSO, een jongerenorganisatie die stevige banden onderhoudt met de Moslimbroederschap en Milli Görüs. FEMYSO wordt beschouwd als de jeugdorganisatie van de Moslimbroederschap. " Dus je ging af op de woorden van een islamofoob. De verklaring van mevrouw zelf. "Voor eens en voor altijd: ik ben geen lid van de moslimbroederschap en heb niets met hun gedachtegoed. Ik sta voor vrijheid en democratie en tegen uitsluiting en onderdrukking. En ik sta helemaal achter het programma van GroenLinks. Net als alle andere kandidaten op onze lijst. Zullen we het dan nu hebben over hoe we Nederland samen eerlijker, socialer en groener gaan maken?" De zoveelste keer dat Fennema de kant van de neofascististen kiest. Fennema is niet seculier, zijn neutraliteit tov religie is ver voorbij.

4 Reacties
michellekepen
michellekepen20 nov. 2020 - 10:14

Satya, "De zoveelste keer dat Fennema de kant van de neofascististen kiest. Fennema is niet seculier, zijn neutraliteit tov religie is ver voorbij" Heftige woorden. Die Fennema aan zich voorbij zal laten gaan. Zo schat ik in. Helemaal als hij zou weten dat deze woorden afkomstig zijn, van iemand die het goedpraten van islamo-facsisme, bijna als levenstaak lijkt te hebben. Ja, het Moslimbroederschap mag dan volgens sommigen een acceptabele omgeving zijn (zoals een NOS-redacteur ons dat probeert te doen geloven). Er bestaan echter nog mensen die dit islamo-facscisme een grens te ver vinden... Overigens is het betitelen als "religie", wat jij doet, in de context van het Broederschap nogal apart. En onjuist. Noem het gewoon 'ideologie'. Dat is wat het Broederschap namelijk zelf ook doet!

Satya
Satya20 nov. 2020 - 11:23

"Heftige woorden. Die Fennema aan zich voorbij zal laten gaan. Zo schat ik in." Snap ik ook, onder de streep weet hij er niet tegen in te kunnen. Er is niemand die hem dwingt zijn artikelen te schrijven dus is het een keuze. "Helemaal als hij zou weten dat deze woorden afkomstig zijn, van iemand die het goedpraten van islamo-facsisme, bijna als levenstaak lijkt te hebben." Laat maar zien dan. Volgens mij heb jij een probleem met iemand die niet meegaat in Islamofobie. Jij hebt geen idee wat Jihadisme, echt betere term dan islamofascisme, voor rol speelt in mijn leven. Of welke rol de Islam in mijn leven speelt. Ik maak me iedere keer weer zorgen als de Jihadisten, in dit geval Al Shabaab losgaat, mijn familie woont in hun actie gebied, mijn familie zijn moslim. "Overigens is het betitelen als “religie”, wat jij doet, in de context van het Broederschap nogal apart. En onjuist. Noem het gewoon ‘ideologie’. Dat is wat het Broederschap namelijk zelf ook doet!" Deze vrouw neemt duidelijk afstand van het gedachtegoed van de moslimbroederschap. Wtf je kunt toch lezen? Fennema heeft een artikel geschreven waarin hij karaktermoord op deze vrouw pleegt, hij haalt niet aan dat zij afstand neemt van dat gedachtegoed. De vrouw heeft afstand genomen, zeer duidelijk, dus gaat het Fennema om de religie. Net als orthodoxen sluit Fennema andersdenkenden uit. Is het echt zo moeilijk Michel. Jihadisten hebben niets nationalistisch, een belangrijk kenmerk van fascisme. De manier van onderdrukking lijkt op elkaar maar dat is wat bolsjewieken ook gebruikten en die noemen we ook niet ineens fascist. Graag lees ik waar ik Jihadisme verdedig. Ik verdedig vrijheid en dat gaat niet samen met Jihadisme. Waarschijnlijk ken jij Jihadisme alleen uit boekjes.

michellekepen
michellekepen20 nov. 2020 - 15:29

Satya, - Fennema zal specifiek niet reageren op mensen zoals jij ('Fennema de kant van de neofascististen"). Dát was mijn inschatting. Op anderen reageert hij soms wel. Zoals je zelf kunt constateren bij artikelen van zijn hand. Jouw onjuiste frame dat islam-fascisme gelijk staat aan Jihadisme, is voor jouw rekening. Het zijn zeker niet mijn woorden. Ik suggereer dit zelfs niet. Hoogstens ben ik het er mee eens dat jihadisme er een onderdeeltje van is. Maar het bevalt je kennelijk wel, dit zelfgekozen fram. Want dit werp je telkens op. Blijkbaar in een poging om totalitaire en fascistoïde misstanden binnen de ideologie islam niet te hoeven benoemen, anders dan binnen het kader van jihadisme. Als je het verschil tussen het woord religie (waar jij vrijwillig voor kiest om te gebruiken!) en ideologie niet ziet (/begrijpt/wilt zien), in de context van het Moslimbroederschap(!), dan ga ik er intussen van uit, dat hier sprake van kwade opzet is. feiten op een rijtje: Kauthar is jarenlang direct betrokken geweest (en is) bij organisaties die nauw verwant zijn aan het Moslimbroederschap. In bestuusrfuncties. Organisaties die niet anders dan als jongeren-organsiaties van het Broederschap beschouwd kunen worden. Volgens zo'n beetje alle experts op dit gebied Kauthar is overigens niet de enige van de jeugdige bestuursleden, van wie familie (/vaders) ook hoge posities bij het Moslimbroederschap bekleden. Wat een toeval, zeggen de wegkijkers en goedpraters dan in koor... Afgelopen 16 september zei Kauthar zelf(!) overigens, dat er tussen haar Femsyo en Fosis, een zeer nauwe band bestaat: - "nice and strong relationships between Femsyo and Fosis" - "so in that sense you are a big sister or brother" (google zelf even op 'Muslim Brotherhood Fosis') De Wissenschaftliche Dienste Deutsche Bundestag + Rapport International Centre of Study of Radicalisation, King's College London, beiden bevestigen de directe band tussen Femyso en Muslim Brotherhood’s. Daarnaast is op z'n minst opvallend te noemen, een veeg teken zi je wilt, dat zowel GL als Kauthar hun best hebben gedaan om Kauthar's Femyos ervaring (balangrijke + relevante bestuurservarings voor een kandidaat!) te verhullen. Intussen is duidelijk geworden waarom. En wat zet Kauthar hier tegenover? "Ik hoor niet bij de Moslimbroederschap" Zet je vooringenomenheid eens een moment op hold, zet je ideologisch bril af, laat de feiten (er is nog veel meer dan ik hier beschrijf) rustig tot je komen. En bezinken... Dat Fennema zich verlaat op één bron, is onjuist. Er is veel meer info. Er zijn veel meer bronnen. Maar als je je ogen weigert ogen open te doen...

Satya
Satya20 nov. 2020 - 21:57

Michel Mijn ouders zijn tussen salafi en wahibi opgegroeid. Mijn tante heeft voor het salafisme gekozen, iets wat ik niet begrijp. Toch altijd bijzonder dat mensen als jij het beter weten als deze mensen. Ik vind het salafisme een naar iets maar fascisme is echt een heel anders iets alleen ook daar weet jij niets van.

Uilenspiegel
Uilenspiegel20 nov. 2020 - 8:47

Groen Links, is dat niet die partij die voor het leenstelsel was, die graag in Afghanistan politieagent ging spelen? Een destructieve gedoogpartner. En nu dit. Het onbegrip van Dhr. Fennema is volledig terecht. Je beoordeelt een partij niet alleen op haar programma, maar ook op haar daden en mogelijke kandidaten. Verder heb ik geen idee op wie ik ga stemmen. Ik mis idealisme, bevlogenheid, een goed verhaal.

3 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet20 nov. 2020 - 9:02

Gewoon op Henkie Krol stemmen, kun je tenminste lachen.

Rick Hofland
Rick Hofland20 nov. 2020 - 9:22

Ze stonden ook volledig achter militaire steun om Kahdaffi ten val ten brengen. Ja, het was met de beste bedoelingen, maar als je de video’s van de slavenmarkten ziet die nu in Libië de gewoonste zaak van de wereld zijn, dan is naïveteit geen excuus voor de ellende die dat teweeg heeft gebracht.

Satya
Satya20 nov. 2020 - 11:50

''Ze stonden ook volledig achter militaire steun om Kahdaffi ten val ten brengen. Ja, het was met de beste bedoelingen, maar als je de video’s van de slavenmarkten ziet die nu in Libië de gewoonste zaak van de wereld zijn, dan is naïveteit geen excuus voor de ellende die dat teweeg heeft gebracht." De beste bedoelingen? Frankrijk en Amerika gingen niet akkoord met de nieuwe eisen van Kahdaffi om olie te verhandelen met hem. Hij wilde geen fiat geld meer maar iets dat zijn waarde zou houden. Daarnaast was men erg bang voor zijn plannen om kapitaalvlucht te bestrijden voor Afrika. Dan zouden de sociale stelsels in Europa sowieso vallen.Dat was al bekend bij de zoveelste Franse misdaad tegen Afrika.

Rs75
Rs7520 nov. 2020 - 8:44

Goed stuk, geheel mee eens. Lijkt wel of Groen Links een vergissing heeft gemaakt en dat ze koste wat het kost haar keuze willen verdedigen door nogal kromme redenaties. Het kan soms ook zo zijn dat je het niet bij het juiste eind had....

Rick Hofland
Rick Hofland20 nov. 2020 - 8:22

Het ergste is misschien wel dat Jesse het open intellectueel debat de nek omdraait door te stellen dat iedereen die kritische vragen heeft over hoe sommige idealen zijn te rijmen met andere wordt weggezet als racist. Jesse had een heel slecht en emotioneel optreden toen hij over dit onderwerp voor de camera werd geïnterviewd en mijn gedachten gingen daarbij gelijk uit naar hoe Zihni Özdil de mond werd gesnoerd over het (volstrekt niet sociale) leenstelsel. Ik ben blij dat ik altijd trouw ben gebleven aan de PVDA waar je een hoop over kan zeggen, maar er is in die partij in ieder geval ruimte voor het open debat over tal van onderwerpen. En waar afgelopen dagen door sommigen naar de heren van Denk is verwezen als wolven in schaapskleding, daar wil ik tegenover stellen dat bij die partij ook Kadija Arib heeft voortgebracht, net als Ahmed Aboutaleb en Ahmed Marcouch. En mijn persoonlijke favoriet en Keklik Yücel, een socialist in hart en nieren en die in alles een voorvechter is van het vrije woord.

4 Reacties
Sonic2
Sonic220 nov. 2020 - 9:23

Helemaal eens met je betoog. Klaver zei het wel in een bepaalde context. Hij deed zo emotioneel volgens mij tegen de Telegraaf en de Telegraaf wil Groenlinks gewoon kapot hebben. En dat is geen fan praatje, maar de Telegraaf is jaren bezig om GL tegen te werken omdat ze bang zijn voor al die groene en dure plannen. Het is zogenaamd tegen de Moslimbroederschap gericht, maar volgens mij mogen ook hier gewoon veel mensen moslims niets. En vinden ze sowieso al de multiculturele samenleving een hel en zouden het voor velen( en ook zeker veel die de Telegraaf lezen) een uitkomst zijn als deze mensen opsodemieteren naar hun "eigen land". Dit is natuurlijk politiek incorrect, want dit mag je niet zo zeggen. Dat Klaver de Telegraaf en die hele rits aan "rechtse" media aanpakt met de lezers en hun kiezers is niet volledig onterecht. Laat ik er niet het label op plakken van racist. Want dan heb je meteen wat nationalistische snowflakes hier. Dit soort stromingen die ondermeer de Telegraaf vertegenwoordigt zijn er ook niet helemaal vrij van. En voor de rest vind ik dat "racisten" zich aanstellen. Al tien jaar minimaal reageer ik. Zelfs nog op de Volkskrant toen die nog de mogelijkheden gaven om te reageren. Dan krijg je als je links of er tussen in zit. Of niet van het alt right rechts bent ook genoeg over je heen. Wegkijker, landverrader, extreem links, corrupt. Leg het naast je neer en ga verder. U maakt er van dat Klaver een soort debat saboteert. Klaver geeft zijn mening. Daar wordt hij ook om gevraagd. Bovendien is het onzin. Als ik u nu een racist of extreem rechts zou noemen( wat ik niet doe) dan gaat u toch ook verder met het debat? Desnoods zeg je dat de opponent extreem links is. Dus in hoeverre dit debat sabotage is. Of chantage is. Ik zie het niet zo erg. We hebben in dit land allemaal vrijheid van meningsuiting. Dus ook de volledige vrijheid om je eigen definities te hebben van racisme. Bij de een ligt de lat hoger en bij de ander lager. Ik zie het probleem niet.

MaxMax2
MaxMax220 nov. 2020 - 11:03

@Sonic Wat Klaver doet is een echte 'classic', niet in gaan op de feiten maar 'racisme' en 'islamofobie' roepen. Mevrouw is actief voor een ultra-conservatieve beweging die een gevaar is voor de democratie, staat haaks op denkbeelden van Groenlinks. Verder eens wat je zegt over Keklik Yücel.

Sonic2
Sonic220 nov. 2020 - 11:46

@ MaxMax Ten eerste benoemt Klaver wel redelijk goed wat de Telegraaf is. En hij benoemt prima de motieven die er voor een aantal ook hier achter schuilen. Laat ik het zo omschrijven( want anders komen we straks boven de 200 reacties uit). Voor veel mensen in Nederland zouden moslims een probleem oplossen als ze weg zouden gaan. En de hele islam met zich mee zouden nemen. En dat mag u dan weer framen en verdraaien alsof ik iedereen rechts van Groenlinks weg zet als een islamofoob of een racist. Ik geef alvast de voorzet. Klaver benoemt dat prima. Daarna heeft u het over feiten. Het gaat in dit geval er vooral over welke afweging Groenlinks maakt. Alfred Blokhuizen heeft daar al een en ander over uiteengezet. Daarin kan ik uw afweging wel begrijpen en als ik het voor me uit analyseer dan denk ik Groenlinks het met deze nr.9 moeilijk gaat krijgen. Het is alleen wat vooringenomen en wat simpel om het zo zwart-wit in te vullen. Deze vrouw denkt op veel andere dossiers in Groenlinks termen. Ze is voor een groen beleid. Ze is tegen ongelijkheid. Ze is voor armoede bestrijding. Groenlinks komt overigens vooruit uit de EVP. De PPR is een afsplitsing van de KVP. De CPN was behoorlijk anti geloof. Net als de PvdA op sociale katholieken en protestanten ook altijd een aantrekkingskracht had. Dus het neerzetten alsof links en geloof tegen over elkaar staan is al een verkeerde opvatting. Net doen alsof een overlap op verschillende fronten iets fout is, is ook een verkeerde voorstelling van zaken. En de indruk wekken dat deze vrouw Groenlinks gaat islamiseren is ook een verkeerde opvatting. En ook doen alsof partijen niet totaal uiteenlopende vleugels hebben of dat je in politieke partijen niet van mening mag verschillen is ook een foute opvatting. Ik gruw van de Verdonk vleugel van de VVD. Ik gruw van de sociaal liberale vleugel binnen de PvdA. Van grote delen van het huidige D66. Van het rechtse deel van het CDA. Overigens altijd al gedaan. Het bovenstaande. U zet het nogal simpel neer.

Pater
Pater24 nov. 2020 - 6:39

@Sonic "Deze vrouw denkt op veel andere dossiers in Groenlinks termen. Ze is voor een groen beleid. Ze is tegen ongelijkheid. Ze is voor armoede bestrijding." Op welke dossiers denkt zij dan niet in GL-termen? Ze is ook nog feministisch hoor, en voor homorechten enz. GL is een seculiere partij, maar GL is natuurlijk niet tegen godsdienst.

Libertain
Libertain20 nov. 2020 - 8:16

De zoveelste artikel over de autochtone Witte Privilege, die we moeten vanzelfsprekend ter alle tijden blijven verdedigen, wordt bovenop veronderstelt. Het auteur blijkt kompleet doof en blind te zijn voor de eigen verklaring van de betrokken persoon, citaat uit de reactie onderaan van @Pater, - ("Voor eens en voor altijd: ik ben geen lid van de moslimbroederschap en heb niets met hun gedachtegoed. Ik sta voor vrijheid en democratie en tegen uitsluiting en onderdrukking. En ik sta helemaal achter het programma van GroenLinks. Net als alle andere kandidaten op onze lijst. Zullen we het dan nu hebben over hoe we Nederland samen eerlijker, socialer en groener gaan maken?") Geachte heer Meindema, denkt u echt dat Nederland nog in de jaren 1950 leeft? Eerlijk gezegd is mij een biet op welke politicus, iemand met uw opvattingen voor persoonlijke vendetta, wil gaan stemmen.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen20 nov. 2020 - 8:08

Beste Meindert, Volgens mij stemmen we naar aanleiding van een verkiezingsprogramma en niet op een cv van een persoon. Ik ben benieuwd of je nog lid was en mee hebt gedaan aan alle stemmingen daarover. Overigens moeten de stemmingen mbt de kandidatenlijst nog afgerond worden. Dus dat Jesse e.e.a. regelt is onzin. De leden bepalen wie er op de lijst komt en en op welke plek. Ik vind het zeer ernstig dat je dat als politicoloog niet lijkt te weten of niet met je lezers wilt delen. Wat ging er mis? Heb je ruzie gekregen met iemand binnen die partij? Je gaat dus PvdA stemmen. OK, op een partij waarvan de partijleider, als regeringslid, verantwoordelijk is voor de ellende bij de toeslagenaffaire. Je weet wel, die duizenden en duizenden gezinnen in de financiële problemen gestort heeft en voor crimineel heeft gehouden...... Ah ik begrijp het al, je stemt op Arib, dan is het natuurlijk helemaal anders.... Dan geldt hetzelfde argument niet? Het argument dat één van de kandidaten op de lijst mogelijk iets heeft misdaan...... Ik vind het een opmerkelijke en tegenstrijdige denkwijze voor een wetenschapper.

10 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot20 nov. 2020 - 8:20

'Volgens mij stemmen we naar aanleiding van een verkiezingsprogramma en niet op een cv van een persoon.' Maar die persoon staat wel op de lijst. Naast Fennema jagen jullie daar meer stemmers mee weg waaronder ondergetekende. GL zou er goed aan doen beter naar haar potentiële aanhang te luisteren ipv uit te gaan van eigen gelijk!

dordtenaar2
dordtenaar220 nov. 2020 - 8:28

Je heb helemaal gelijk dat je stemt op het verkiezingsprogramma van een partij, maar wat nou als je twijfels hebt of een persoon die grote kans maakt op een zetel dat zelfde programma wel onderschrijft? Wat nou als je denkt:"dat kan wel eens een zetel worden voor NIDA of nog erger" moet je die kans wel willen lopen? Je ga me toch niet vertellen dat je denkt dat ze alle standpunten van Groen Links geheel onderschrijft. Uit het verleden blijkt dat ze organisaties ondersteunde/lid van was die dat absoluut niet doen.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...20 nov. 2020 - 8:33

Rare insinuaties. Een waarachtig progressieve GL'er laat zich goed onderbouwd kritisch uit en dan moet daar wel persoonlijke rancune achter zitten.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen20 nov. 2020 - 8:48

Mijnheer Speedboot, heeft u mijn een na laatste alinea gelezen? Fennema is tegenstrijdig. Want op de lijst van de PvdA staat een ex-bewindsman die verantwoordelijk is voor zeer grote problemen bij duizenden en duizenden gezinnen. Daar stapt hij dan heel makkelijk overheen...... Dat is mijn punt. Er is dus iets anders aan de hand. Een afrekeningetje? Heeft u het uitgebreide artikel in het AD van vandaag gelezen over deze zaak? Nee dus. Daaruit blijkt iets anders dan Fennema beweert. Nee, een democratische organisatie luistert naar haar leden. Potentiële aanhang bedienen is een onbegonnen zaak. Dat begrijpt u ook wel. Want wanneer ben je dan opeens wel bereid om op die partij te stemmen........ Je stemt op een partijprogramma en de leden bepalen de volgorde en het vertrouwen in de kandidaten. Niet de niet leden. En dat is maar goed ook. Want naar wiens gelijk moet dan wel worden geluisterd? Uw gelijk, het gelijk van de SGP? Wiens gelijk? De partijleden bepalen de koers en zoeken daar kiezers bij. En als de koers niet bevalt? Dan stem je toch wat anders. Dat is helder. Code Oranje is de partij die luistert naar de meerderheid, zeggen ze. Dat is niet origineel, want Trots op Nederland van Verdonk deed dat ook. Dat duurde maar heeeeeel kort. Want ja, ze kregen na 2 weken al gelazer over de koers. Op het ene dossier wilden de poll-deelnemers (niet leden) rechtsaf en bij het volgende onderwerp linksaf. Dat dat niet samenging........ Ja ach.... Daarom stortte de partij in. Ze hadden immers helemaal geen koers meer. Het werd een zooitje. U weet toch hoe je polls kunt beinvloeden? Anders moet u eens mailen met de Farmers Defence Force. Die hebben daar een taskforce voor. Dus......

Satya
Satya20 nov. 2020 - 9:00

"Maar die persoon staat wel op de lijst. Naast Fennema jagen jullie daar meer stemmers mee weg waaronder ondergetekende. GL zou er goed aan doen beter naar haar potentiële aanhang te luisteren ipv uit te gaan van eigen gelijk!" Dus toegeven aan iemand die wel naar neofascist Brendel luistert en niet naar mevrouw zelf. Fennema moet zich kapot schamen voor dit stuk, een academicus die notabene een onterecht frame tegen universiteiten schreef over gebrek aan meningen die nu weer dit broddelwerk aflevert. Seculieren zijn net zo onverdraagzaam aan het worden als andere orthodoxe stromingen.

Meindert Fennema
Meindert Fennema20 nov. 2020 - 9:36

Ik ben nog lid, Alfred en ik heb ook meegedaan aan de stemming over de kandidaatstelling. Eerlijk gezegd heb ik minder bezwaar tegen Kauthar dan tegen de reactie van Jesse. Die vind ik onacceptabel. En, apropos, ik stem, zoals je gelezen hebt, niet op Asscher...Er is geen enkele tegenstrijdigheid in mijn denkwijze, behalve als je er van uitgaat dat ik het nu helemaal eens ben met de PvdA.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen20 nov. 2020 - 10:32

Beste Meindert, Top dat je reageert1 Vele columnisten doen dat niet. Toch is het tegenstrijdig. Je bent lid, je hebt mede de koers bepaald en vervolgens ga je een andere partij stemmen vanwege een persoon. Dus stem je op een partij die niet jouw gedachtegoed vertegenwoordigd, slechter nog: een partij die verantwoordelijk is voor de ellende bij de toeslagen en de rampen bij de uitvoering van de participatiewet, waar ik mijn handen aan vol heb om de schade te beperken voor de getroffenen. Dan zwijg ik over de veel te lage groene en diervriendelijke ambities van die partij. Het tegenstrijdige zit het in dat je het persoonlijk maakt. je kunt ook op Susanne Kröger stemmen, om maar wat te noemen. Het gaat om de politieke richting. Niet om de personen. Mensen kunnen toch niet ontkennen dat Klaver, met zijn aparte werkwijze, 2 maal zoveel steun krijgt voor de groene, diervriendelijke en burgerrechtenagenda dan zijn voorgangers. Dus dat je op Arib, hoe geweldig deze vrouw ook functioneert, gaat stemmen is raar. Je dingt dan af op je eigen principes vanwege 1 persoon. Dat veracht ik niet van een wetenschapper.

MaxMax2
MaxMax220 nov. 2020 - 10:45

@Satya 'Dus toegeven aan iemand die wel naar neofascist Brendel luistert en niet naar mevrouw zelf.' Echt ga je schamen Satya, Brendel een neofascist noemen omdat hij als onderzoeksjournalist FEITEN presenteert!

Joe Speedboot
Joe Speedboot20 nov. 2020 - 11:19

'Want op de lijst van de PvdA staat een ex-bewindsman die verantwoordelijk is voor zeer grote problemen bij duizenden en duizenden gezinnen... ..want Trots op Nederland van Verdonk deed dat ook.' Knap staaltje whataboutism, maar de kern van mijn reactie ontgaat je blijkbaar volledig. Als hoogopgeleide en goed geïnformeerde kiezer met de nodige levenservaring maak ik graag zelf mijn keuzes. De klassieke fout die jij hier (en wel vaker) maakt is dat je me gaat proberen te overtuigen van jouw gelijk. Daar zit ik zoals veel kiezers helemaal niet op te wachten. Ik draag het milieu een warm hart toe en heb jaren GL gestemd, maar sinds Klaver aan het roer staat ben ik steeds meer afstand aan het nemen. Mijn bezwaar tegen GL vandaag de dag is dat ik ze met enige regelmaat ronduit naïef vind, en dit is weer zo'n staaltje. Mijn advies: luister meer naar je potentiële aanhang ipv vrnl te zenden.

Satya
Satya20 nov. 2020 - 11:52

max Lees zijn boek het verraad van links eens. Dit is zeker ook geen fascisme? ''Robert Follon 20 november 2020 at 11:41 [Ze is gehouden aan het partijprogramma] Dat waren Kuzu en Öztürk destijds ook. En zie nu toch eens wat een vrolijkheid.''

P Haan
P Haan20 nov. 2020 - 7:34

Ik word niet nerveus van een vrouw met hoofddoekje. Ze heeft het recht om beoordeeld te worden op haar handelen, en wat voor uiterlijk vertoon ze daar bij denkt nodig te hebben is voor mij niet relevant. Ze is niet onnozel, en weet feilloos wat zij wil dat haar hoofddoekje met mij moet doen. Daar trap ik nu eenmaal niet in. Stemmen doe ik op basis van een partijprogramma, en resultaten uit het verleden. GL steekt op een aantal vlakken de nek uit in dat programma, en dat staat me wel aan eigenlijk. Het linkse solidariteitsbeginsel is niet voor mij, maar dat laten ze toch vallen zodra ze het pluche ruiken dus daar mogen ze roepen wat ze willen. Verder hebben ze een aantal goede zaken staan, en vond ik Klaver aan het begin van de Corona crisis goed reageren. Voor mij nog steeds een van de opties in het stemhokje.

2 Reacties
LBNB
LBNB20 nov. 2020 - 8:06

@phaan [Ik word niet nerveus van een vrouw met hoofddoekje. Ze heeft het recht om beoordeeld te worden op haar handelen, en wat voor uiterlijk vertoon ze daar bij denkt nodig te hebben is voor mij niet relevant.] Ik ook niet, maar als je deze altijd opzet plaats je je wel buiten de maatschappij. Heel dat hoofddoekje is ouderwetse onzin en als je deze niet wil afzetten moet je je er maar bij neerleggen dat je met arbeidsdiscriminatie etc te maken hebt. Je gaat ook niet met een pet of inderdaad als non naar een sollicitatie of op een pasfoto. Ik vind het terecht dat de schrijver over het hoofddoekje valt.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...20 nov. 2020 - 8:35

Het gaat in deze kwestie om véél meer dan sec het dragen van een hoofddoekje, maar dat weet u best wel.

Mokker
Mokker20 nov. 2020 - 7:15

Ik snap eigenlijk niet dat Jesse verklaringen aflegt over hoe progressief Kauthar wel niet is, maar haar zelf nog niet aan het woord heeft gelaten. De enige manier om kiezers te overtuigen dat Kauthar inderdaad geen conservatieve moslimdenkbeelden heeft die haaks staan op GL uitgangspunten, is als Kauthar dat in een reeks interviews zelf overtuigend en consequent zou verklaren. Komt misschien de komende week als ze is klaargestoomd met mediatraining, ben benieuwd.

1 Reactie
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...20 nov. 2020 - 8:36

Dat wordt een gevalletje met meel in de mond praten.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks20 nov. 2020 - 7:13

Geen speld tussen te krijgen, marketingconcept Jesse is zo langzamerhand volledig losgezongen van de inhoud en verliest op deze manier niet alleen zijn eigen geloofwaardigheid maar brengt ook die van GL ernstig in discrediet.

6 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen20 nov. 2020 - 8:15

Ik zie het al, u weet niet partijdemocratie werkt. Jesse Klaver bepaalt niet wie erop de kandidatenlijst komt, maar de leden van deze partij. Klaver zit niet eens in de kandidatencommissie. Daarna volgen er nog stemmingen over de lijst. Die stemmingen zijn nog niet afgerond. Dus ja....uw argumenten houden geen stand.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks20 nov. 2020 - 8:29

@Alfred Blokhuizen "Ik zie het al, u weet niet partijdemocratie werkt" Iets beter kijken Alfred, of wellicht iets minder je vooringenomenheid projecteren en tentoonstellen. "Dus ja….uw argumenten houden geen stand" Het lijkt me beter dat jij je eerst concentreert op de geldigheid van je eigen argumentatie voor je anderen de maat neemt op basis van vooroordelen die je zelf eerst op, in dit geval, mij plakt.

Jerry Bidet
Jerry Bidet20 nov. 2020 - 8:38

@Alfred Gelukkig ben je overal van op de hoogte Alfred. Zo goed dat zelfs dat je Nida een progressieve partij noemt. Wat is dat toch? Altijd die Pavlov reactie wanneer er kritiek is op een moslim. Zijn ze beschermd in uw ogen en mag daar geen kritiek op komen? Echt heel vreemd. En wanneer men inhoudelijk er op in gaat zien of horen we Alfred niet meer.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 nov. 2020 - 9:29

Milieuactivist zijn en er toch oerconservatieve ideeën op nahouden op andere terreinen is mogelijk. Bouchallikht's hoofddoek is de zwarte kousen variant. Dat daar van geschrokken wordt vind ik niet zo vreemd. Geef mij maar wapperende lokken ipv dit ostentatieve kuisheidssymbool.

Burger3
Burger320 nov. 2020 - 10:38

Waarom die pavlov? links: Als "rechts" Pietje leuk vindt, dan vinden wij Pietje stom! En iedereen die hem leuk vindt is een fascist! rechts: Als "links" Marietje leuk vindt, dan vinden wij die stom! En iedereen die haar leuk vindt is een theedrinkende slapjanus! Zo slaapverwekkend en voorspelbaar.

Pater
Pater22 nov. 2020 - 9:46

@Danielle "Bouchallikht’s hoofddoek is de zwarte kousen variant. Dat daar van geschrokken wordt vind ik niet zo vreemd. Geef mij maar wapperende lokken ipv dit ostentatieve kuisheidssymbool." Twee keer onzin, ben ik niet van je gewend. Hoofddoekjes worden gedragen door allerlei soorten vrouwen, van moderne hipsters met een actief sexleven tot devote vrouwen die volstrekt monogaam zijn. In beide gevallen is de hoofdboodschap dat de vrouw de islam zeer serieus neemt.

Daniel Blank
Daniel Blank20 nov. 2020 - 7:10

Amen...

Zandb
Zandb20 nov. 2020 - 7:08

Uitstekende reactie. Kauthar mag zich, waar dan ook verkiesbaar stellen. U stemt alleen niet op die partij, waar ze zich kandideert.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin20 nov. 2020 - 6:08

Ik heb het incident niet meegekregen, ik stem sowieso niet op gl, er zitten goede mensen in die club maar de partijleider vind ik een over het paard getild prinsje met naar ik heb begrepen een behoorlijke hofhouding, kortom ik vind het een leider van niks, iemand als Buitenweg acht ik daartoe geschikter, ik heb ooit op Rosenmöller gestemd, Femke vond ik een aanfluiting, over dit incident wil ik in grote lijnen zeggen dat moslims niet weten dat dit land kampioen was in het zich vrijvechten van godsdienst, dat we godsdienst beschimpten, de paus bespotten, als je dat tegen het moslim geloof doet moet je met het ergste rekening houden, als ik mag aannemen dat de nr.9 op de lijst van gl inderdaad banden heeft met het Moslimbroederschap en Milli Görüs dan denk ik dat ze bij de verkeerde partij zit, dat staat volgens mij op gespannen voet met wat ik van gl zou verwachten, Klaver heeft kennelijk ingezet op allochtoon electoraal gewin, als ik een term als intersectioneel voorbij zie komen dan weet ik hoe laat het is.

1 Reactie
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...20 nov. 2020 - 8:44

"als ik een term als intersectioneel voorbij zie komen dan weet ik hoe laat het is." Dan gaan bij mij ook alle alarmbellen rinkelen. Is IMO een onnavolgbaar construct. Heeft veel weg van rookgordijnen optrekken om het maar niet over de kern waar het om gaat te hoeven hebben.

Ryan2
Ryan220 nov. 2020 - 6:01

Hoe links is Groen Links nog eigenlijk? Als leden tegelijk lid zijn van clubjes uit het buitenland van bedenkelijk rechts, dan is het toch over en sluiten? Dat geldt voor iedere linkse partij. Geloof heeft bij links niet zo vel te zoeken. Links is uit zichzelf al een geloof. Een geloof dat het beter kan. Daar hebben we rechts niet voor nodig.

4 Reacties
michellekepen
michellekepen20 nov. 2020 - 8:18

Ryan, Jij stelt de vraag hoe links GL eigenlijk nog is? Zeer links. Helaas wel het verkeerde soort links, namelijk het overwegend regressief linkse gedeelte van lnks. Eigenlijk net als een gedeelte van de reageerders van Joop. En, zeker niet geheel toevallig, de reageerders die hier onder specifiek dit artikel reageren. Die bij de lakmoesproef duidelijk partij kiezen. Door zich niet achter Fennema te stellen. Hem afvallen. Hem zelfs aanvallen! Of, typisch regressief, de feiten anders proberen voor te stellen dan ze zijn. Of de bekende 'shoot the messanger' toepassen: om aan de feiten voorbij te kunnen gaan (de tactiek van het ongegrond diskwalificeren valt hier ook onder). Gisteren werd het NSB-verleden van de vader en de broer van Hiddema in direct verband gebracht met zijn persoon. En zijn wek als advocaat. Dat de vader van Kauthar not bene oprichter is van het overkoepelend orgaan van het Moslimbroederschap in Nederland/Europa, is iets dat angstvallig onvermeld blijft (een deel leeft zo in de bubbel, dat ze hier waarschijnlijk zelfs niet van op de hoogte zijn!). Nu ben ik van mening dat je kinderen niet afrekent op wat hun ouders zijn of doen, en vice versa, maar het totaal ontbreken van zelfs het maar het vermelden van dit (in deze zaak of minst relevante) gegeven, onderstreept het regressief linkse karakter dat woekert.

Karingin
Karingin20 nov. 2020 - 16:19

Niet zo huichelen Michel, voor jou is alles links van de VVD "regressief links". Overigens weet je blijkbaar niet wat regressief is, en al helemaal niet wat links is. Fenema gaat af op een bericht van een notoire leugenaar en opruier, dus die verdient het ook om de maat genomen te worden. Als the messenger zijn boodschap niet hard kan maken, moet ie misschien niet zo hoog van de toren blazen hè. En verder doen jij en je slechtse vriendjes zelf om de haverklap aan guilt by association, zoals hier bij Kauthar Bouchallikht. Dus niet janken

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!20 nov. 2020 - 20:09

Karingin, Fenema gaat af op een bericht van een notoire leugenaar en opruier, dus die verdient het ook om de maat genomen te worden. Als the messenger zijn boodschap niet hard kan maken, moet ie misschien niet zo hoog van de toren blazen hè. Iets eerder zei je: Nou Max je schijnt keihard bewijs te hebben van dat lidmaatschap, dus voor de draad ermee! Want je maakt mevrouw nu voor leugenaar uit Ik wacht met spanning op uw bewijs dat Carel Brendel een leugenaar is. Of blaast u nu zelf te hoog van de toren?

michellekepen
michellekepen22 nov. 2020 - 2:24

Karingin, Als je niet weet wat regressief links betekent, dan verwijs ik je naar Wiki. Zowel de Nederland- als de Engelstalige versie. Vormt een prima start, zeker voor iemand die niet weet waar hij over praat. Of die schijn ophoudt? Moet voor jou als thuiskomen voelen...zo herkenbaar! (ps er bestaat ook niet-regressief Links. Neem bijvorbeeld eens een kijkje bij VrijLinks) Helaas kom je weer niet verder dan zwartmaken. En wederom volstrekt ongefundeerd; ("notoire leugenaar en opruier") "dus die verdient het ook om de maat genomen te worden" Zwartmaken, maar ook hier weer niet enig inhoudelijk argument. Je probeert het zelfs geeneens... Misschien zou kunnen starten specifiek aan te geven, waar Brendel volgens jou de plank zo misslaat? En vergeet dan vooral niet om alle andere informatie (incl. bronnen!), waar je intussen kennis van hebt (/had/) kunnen nemen, hierin mee te nemen. Ik wil je zeker niet onder druk zetten. Gezien jouw andere reacties: mijn verwachtingspatroon ligt niet hoog...

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...20 nov. 2020 - 5:20

Dit is het “Vrije Linkse” geluid waar we op zitten te wachten. Een paar maanden terug een doorwrochte noodkreet over de enge dekoloniserings-doctrine op de UVA en nu wederom een raak epistel van Meindert Fennema. Het verweer van Jesse Klaver was tenenkrommend. Hoe zou hij reageren indien een native politicus een bestuursfunctie in een jeugdclub van een identitaire beweging zou hebben vervuld vervolgens doodleuk beweert dat dit niet automatisch betekent dat je hiermee het gedachtegoed een warm hart toedraagt? De wereld was te klein geweest. Ik denk dat JK diep van binnen kookt van woede over het broddelwerk van de selectiecommissie. Hij moet het allemaal proberen recht te breien. Schier onmogelijke opgave natuurlijk en het lijkt erop dat maar hij maar een beetje wild om zich heen begint te slaan. Indien JK volhardt in zijn onhoudbare standpunt zullen veel “Fennema’s” GL de rug toe gaan keren.

3 Reacties
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...20 nov. 2020 - 8:29

"Vrij Linkse"

michellekepen
michellekepen20 nov. 2020 - 9:57

@Nou ja, kijk... Dit is het “Vrije Linkse” geluid waar we op zitten te wachten. @Nou ja, kijk... “Vrij Linkse” Of bedoelde eigenlijk VrijLinks? De beweging die zich fel afzet tegen regresief Links. Dus tegen Links dat het Moslimbroederschap verdedigt. En zelfs omarmt.

Karingin
Karingin20 nov. 2020 - 16:06

Opvallend toch, dat iedereen precies weet waar FEMYSO voor staat, de banden met andere moslimorganisaties, waarvan het gedachtegoed blijkbaar ook geen enkel geheim voor ze heeft, en van welke daarvan Kauthar Bouchallikht allemaal lid is. Als ik GL lid zou zijn, dan mochten al dat soort lui van mij meteen opstappen, daar heb je weinig aan

Pater
Pater20 nov. 2020 - 1:27

Schaam je Meindert. Je oordeelt op grond van niks, behalve dan een hoofddoekje en de tekst van de haatzaaiende El Ouali van Nida, die niks van Kauthar weet. Ben je dan zo ijdel dat je op grond van niks toch publiekelijk een oordeel uitspreekt? Kauthar is een feministe, net zo goed als Musa (van FFF, met hoofddoekje) een feministe is. Een voorstander van vrouwenrechten, ook in de islam. Haar eigen verklaring: “Voor eens en voor altijd: ik ben geen lid van de moslimbroederschap en heb niets met hun gedachtegoed. Ik sta voor vrijheid en democratie en tegen uitsluiting en onderdrukking. En ik sta helemaal achter het programma van GroenLinks. Net als alle andere kandidaten op onze lijst. Zullen we het dan nu hebben over hoe we Nederland samen eerlijker, socialer en groener gaan maken?”

9 Reacties
voorburg2
voorburg220 nov. 2020 - 7:41

Als je religie zo belangerijk vindt (zoals Azarkan, Van der Staaij en consorten), start dan of sluit je dan aan bij een religieuze partij.

Draco2
Draco220 nov. 2020 - 8:20

Stel, ik ben 56 jaar en ik heb een bolhoed. Ik ben jarenlang lid geweest van de Klu Klux Klan. Zelfs nog een tijdje ondervoorzitter geweest. Maar ik heb niks tegen zwarten hoor! Denk je nou serieus dat er niemand vragen gaat stellen als ik ineens op plaats 9 van de kandidatenlijst van GL sta?

Meindert Fennema
Meindert Fennema20 nov. 2020 - 9:40

Pater, ik geloof dat je mijn stuk niet goed gelezen hebt. Probeer het nog eens:)

Mark Huysman
Mark Huysman20 nov. 2020 - 9:41

[Als je religie zo belangerijk vindt (zoals Azarkan, Van der Staaij en consorten), start dan of sluit je dan aan bij een religieuze partij.] Mag je dat niet zelf weten? Is het in jouw ogen onmogelijk om als gelovig iemand actief te zijn in een niet-religieuze partij?

MaxMax2
MaxMax220 nov. 2020 - 10:52

@Mark 'Mag je dat niet zelf weten? Is het in jouw ogen onmogelijk om als gelovig iemand actief te zijn in een niet-religieuze partij?' Wel als je lid bent van een club die standpunten heeft die haaks op die van je politieke partij staan..... Maar waarom leg ik jou dat allemaal uit Mark, jij weet dondersgoed waar het Moslimbroederschap voor staat.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 nov. 2020 - 11:11

[Is het in jouw ogen onmogelijk om als gelovig iemand actief te zijn in een niet-religieuze partij? ] Rutte is gelovig als ik me goed herinner.

Karingin
Karingin20 nov. 2020 - 16:00

Nou Max je schijnt keihard bewijs te hebben van dat lidmaatschap, dus voor de draad ermee! Want je maakt mevrouw nu voor leugenaar uit

Pater
Pater21 nov. 2020 - 4:51

@Fennema Herhaling helpt echt niet. Je oordeelt in wezen net zo bevooroordeeld over de islam als Wilders. De islam kan inspireren tot een progressieve, feministische linkse levenshouding, tot het volledige tegendeel en tot alles er tussenin, net als het christendom. Jij wilt wat betreft de positie van vrouwen kennelijk alleen de negatieve kant zien. Snap je de betekenis van " ik sta helemaal achter het programma van GroenLinks"? Wat geeft jou de enorme arrogantie om dat naast je neer te leggen?

voorburg2
voorburg21 dec. 2020 - 8:44

@DanielleDafoe: Rutte vindt dat geloof niet zo belangerijk. Dat doet hij achter de voordeur.

The Apple
The Apple20 nov. 2020 - 1:22

"Sterker nog, ik stem ook niet op een partij waarvan de politiek leider (dat ben jij Jesse!) suggereert dat ik een racist, seksist of islamofoob ben omdat ik mij in de Tweede Kamer niet door een bestuurslid van FEMYSO wil laten vertegenwoordigen." He, he, het hoge woord is er uit. Het heeft even geduurd, maar de stroman is best wel vakkundige geconstrueerd: je zou bijna denken dat Jesse Klaver echt wil suggereren dat Meindert Fennema een racist, seksist of islamofoob is. "Zelfs niet als zij lesbisch zou zijn." Nou moet je de lezer niet aan twijfelen brengen, want wat moeten we daar nou wel niet van denken?

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart20 nov. 2020 - 0:41

Heeft onze oud-Stalinist zich destijds ook zo druk gemaakt, toen Mohamed Rabbae, en later Tofik Dibi in de hoogste regionen rondzwierven, of is het toch weer 'n snufje vrouwenhaat dat hier de kop op steekt? (Die Brendel is niet in zijn eerste leugen gestikt). Hoe dan ook, nu deze renegaat het veld ruimt, kunnen wij bijna - alleen Femke staat nog in de weg - weer met goed fatsoen op GL stemmen. (Op de volksverlakkers van de PvdA - waar ook menig hoofddoekje de rangen versterkt heeft (Fatima Elatik) - kan een fatsoenlijk mens natuurlijk niet stemmen, maar oud-Stalinisten kijken niet zo nauw.)

5 Reacties
Zwerver3
Zwerver320 nov. 2020 - 9:03

Ik vraag me dan weer oprecht af of u beseft dat de suggestie dat het hier zomaar "vrouwenhaat" kan betreffen nu juist weer een gendervooroordeel uwerzijds is, enkel gebaseerd op het feit dat de schrijver van mannelijke persuasie is?

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart20 nov. 2020 - 10:30

meer = heer

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart20 nov. 2020 - 10:41

Welnee, ik constateer - met de tong in de wang - dat Fennema geen enkel bezwaar heeft tegen 'moslimbroeders' zoals Tofik en Rabbae, maar zodra er een zuster in het spel is 't 'm dun door de broek loopt. Feiten, heer Zwerver, grappige feiten, simpel en zuiver. En natuurlijk is het hilarisch en dolletjes en om te lachen, om 'm op een partij te zien stemmen die de streng gelovige burgemeester van Rotjeknor (die zijn dochters verbiedt om met ongelovigen te trouwen) in de gelederen heeft, alsmede een hoerenloper die overal kut-Marokkanen ziet, en een 'islam-fighter' zoals Elatik. Kortom, er valt weer veel te gniffelen.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart20 nov. 2020 - 11:39

En je kunt, als tegenzet in dit Koninginnen gambiet, natuurlijk Kadija Arib naar voorschuiven. Maar die is hooguit bits en snibbig en tamelijk tuttig en inhoudsloos, en verre van links. Dus da's geen argument, maar een zwaktebod.

Pater
Pater21 nov. 2020 - 4:57

@Grietje Volgens mij zit Femke zit prima op haar plek in A'dam. Daar heeft ze mooi geen invloed op de lijn van GL. In de tijd dat zij die bepaalde (en na haar korte tijd Sap) had ik mijn lidmaatschap opgezegd.

Juppé🎗
Juppé🎗19 nov. 2020 - 23:07

Geheel met U eens, groenlinks is trouwens alleen in betuttelonderwerpen groen. Deze dame lijkt in haar uitlaringen meer op een Jehova of Mormoon. Prima, dat mag ze, maar scheidt het van de politiek en dus GL. Arib prima, Asscher ook, toch zou ik in maart in NL op de PvdD gaan stemmen als ze niet zoveel beton gaan maken en wat meer natuur. Hier over twee jaar...Macron

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe20 nov. 2020 - 10:58

Groen is GL in mijn perceptie inderdaad (nog) nauwelijks. Arib heb ik ook hoog zitten.

Satya
Satya20 nov. 2020 - 11:32

Worden extreem linkse en rechtse organisaties al aangepakt in Frankrijk? NEE. Alleen migranten. Altijd hetzelfde met dat kut land. Jarenlang geen drol gegeven om de vrouwenonderdrukking in klein Noord Afrika en klein Oost Afrika. Echt nul. And now you fucking care?? Fake!! Je wilt onderdrukken. Niger is volledig verkracht door Frankrijk. Fellow Africans never forget!

Pater
Pater22 nov. 2020 - 9:30

Leg uit, waarom is GL niet groen?

Jasper Fastl
Jasper Fastl19 nov. 2020 - 22:47

Ahgossie toch. https://groenlinks.nl/nieuws/groenlinks-kauthar-bouchallikht?fbclid=IwAR2Gpw2_Kuw6FTM2RAjETHt3mbzLdIOnJmpeBU7QrR62q8lNj-9JWSoAvdU

1 Reactie
Marcus A.2
Marcus A.220 nov. 2020 - 6:50

Wij van wc eend....