Joop

Waarom ik de test samenleving een vreselijk idee vind

  •    •  
19-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
51100496839_ca12d15847_k

© cc-foto: Matthias Berg

Ik begrijp dat na een jaar de samenleving weer open moet gaan, maar ik betwijfel sterk of dit de handigste oplossing is
Afgelopen vrijdag werd bekend dat Hugo de Jonge een plan naar de Kamer had gestuurd ​dat mensen een negatief testbewijs bij zich moeten hebben ​als ze ergens ​willen worden toegelaten zoals terrassen, musea en dierentuinen.
Ik raakte lichtelijk in paniek toen ik een tweet las waarin iemand zei: ‘Straks word je ook nog getest voordat je de supermarkt in mag!’ Het gaat niet alleen om ‘angst’ in mijn situatie. Vooral het feit dat ik het geld niet heb om leuke dingen te doen​. En ook ‘even een terrasje pakken’ gaat dan veel te duur worden. 7 euro voor de test plus een drankje is niet te doen met een Wajong. Ik kan iedere maand net rondkomen als ik geen gekke dingen doe. Natuurlijk nemen mijn ouders me wel eens mee, maar voor mij is ​eigen regie van levensbelang.
Eigen regie houdt voor mij in dat ik op mezelf kan wonen en zoveel mogelijk mijn eigen rekeningen betaal. Zelf beslissen of ik wel of niet erop uit ga, zelf de keuze maken of ik me laat testen of niet, ik heb tot ​nu toe corona kunnen vermijden juist omdat ik veel binnen zit​. ​Dus voor mij zou het nog meer een straf voelen als ik dan getest moet worden om ergens binnen te komen.
Ik begrijp dat na een jaar de samenleving weer open moet gaan, maar ik betwijfel sterk of dit de handigste oplossing is. Naast mij zijn er nog vele andere (kwetsbare) mensen voor wie dit plan niet realistisch is omdat ze het niet goed kunnen begrijpen ​door een verstandelijke beperking of omdat mensen net zoals ik het geld hier niet voor hebben. Denk bijvoorbeeld aan ouderen met een klein pensioen, uitkeringsgerechtigden.
Voor ​een aantal mensen die een verstandelijke beperking hebben en hun omgeving, is het afnemen van de test een helse onderneming. Deze doelgroep begrijpt niet waarom de test moet worden afgenomen en dit kan voor hun traumatische gevolgen hebben als dit moet worden afgedwongen. Iets leuks ondernemen wordt op deze manier onhaalbaar en kost meer dan het oplevert. De samenleving wordt op deze manier alleen maar egoïstischer en mensen met een beperking worden nog meer buitengesloten.
‘We doen dit voor de kwetsbaren.’ kan mijns inziens in ieder geval niet meer ingezet worden, want dan zou er beter over dit soort ideeën nagedacht worden en zou er beter gekeken worden naar wat haalbaar is voor iedereen in plaats van een samenleving te creëren waarin mensen met een beperking nog meer buiten de boot vallen….
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Peter Stans
Peter Stans25 apr. 2021 - 19:42

En wat is er haalbaar dan? (behalve dat alles weer eens gratis zou moeten)?

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 apr. 2021 - 10:40

Ik begrijp het! Eigenlijk zouden ze mensen zoals jij gratis testen moeten aanbieden.

Alter
Alter19 apr. 2021 - 17:02

Kijk naar Israël en de UK; als genoeg (oude) mensen zijn gevaccineerd, is het leed geleden. Het willen uitsluiten dat er ooit nog iemand ziek wordt door corona, is niet in verhouding tot alle andere risico's in het leven. De testsamenleving is een zinloze tijdsbesteding.

Leontrotsky
Leontrotsky19 apr. 2021 - 14:36

De testsamenleving is cruciaal om weer open te kunnen. Het is niet meer dan normaal dat je straks een negatieve test moet kunnen overleggen als je ergens heen wilt. We weten allemaal dat vaccinatie niet betekent dat je niet ziek kunt worden (je wordt alleen maar minder ziek dat is het voordeel van de vaccinatie), je kunt nog net zo goed besmet worden met vaccinatie dan zonder, en een gevaccineerde kan nog net zo gemakkelijk een ander besmetten dan een niet-gevaccineerde. Het is dan ook duidelijk dat alleen vaccinatie niet genoeg is om weer ergens heen te kunnen. De enige manier om veilig ergens heen te kunnen is: A) een vaccinatiebewijs;\ B) een negatieve coronatest ( sneltest) niet ouder dan 48 uur. Alleen met deze twee bewijzen kun je aantonen dat je geen gevaar bent voor je omgeving en kun je veilig naar plaatsen gaan waar ook anderen heen gaan. De testsamenleving is dus een noodzaak, leuk is het niet dat is zeker. Wel moet de overheid kijken naar wie dit gaan betalen. Voor een aantal mensen is het ondoenlijk om 2 of 3x per week tussen de 5 euro en 10 euro per keer te betalen om mee te mogen doen. Ik denk dat de sneltesten gratis verstrekt moeten worden aan iedereen. Dit is de enige manier om iedereen de kans te geven om mee te doen. De testsamenleving heeft een groot prijskaartje als we ervan uitgaan dat iedereen gemiddeld 3x per week getest wordt dan is dit 17 miljoen x 3 x 6 euro = 300 miljoen euro per week. Per jaar is dit dan 52 x 300 miljoen euro = 15 miljard euro. Dus een testsamenleving kost ongeveer 15 miljard euro per jaar, dit kan de regering in principe betalen via: 1) het geld te lenen (rente is negatief dus we verdienen er ook nog aan), 2) de belastingen voor MKB en grootverdieners omhoog te doen; 3) de sneltesten onder te brengen in het basispakket zorgverzekering (dan gaan de premies wel navenant omhoog maar kan via zorgtoeslag weer terugkomen bij kwetsbaren) Er is dus geen belemmering om de noodzakelijke testsamenleving in te voeren.

6 Reacties
WeesGeenKees
WeesGeenKees19 apr. 2021 - 18:15

En dan??? Nog 10-20-30 jaar elke dag testen...... Als je zo bang bent voor welk risico dat het leven is dan kun je jezelf beter opsluiten volgens mij. Corona wordt endemisch makkelijk zat oftewel leer er maar mee leven.

Robbie_B
Robbie_B19 apr. 2021 - 20:32

@leontrotsky: ik weet het nu zeker. U bent volledig gehersenspoeld door een jaar RIVM en OMT propaganda. Ik zou u met klem willen adviseren om u zo spoedig mogelijk onder behandeling van een psycholoog of psychiater te stellen. Anders vrees ik dat u tot het einde der tijden thuis in panische angst uw dagen zult moeten slijten. Het ga u goed.

Keizer2
Keizer219 apr. 2021 - 20:48

Goed idee zeg. Hahaha

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg20 apr. 2021 - 13:06

"De testsamenleving is dus een noodzaak, leuk is het niet dat is zeker. Wel moet de overheid kijken naar wie dit gaan betalen. Voor een aantal mensen is het ondoenlijk om 2 of 3x per week tussen de 5 euro en 10 euro per keer te betalen om mee te mogen doen." Was dat maar waar. Voor de grenswerkers van en naar Duitsland, is dit nu al dagelijkse realiteit; Duitsland kom je niet meer in met een negatief testbewijs. Huisartsen en de GGD geven geen verklaringen af; deze mensen zijn dus aangewezen op commerciële teststraten, die al gauw €160,- per test rekenen.

LaBou
LaBou 20 apr. 2021 - 16:04

"Voor de grenswerkers van en naar Duitsland, is dit nu al dagelijkse realiteit; Duitsland kom je niet meer in met een negatief testbewijs." Duitsland neemt de kosten daarvan voor zijn rekening. Maar ik begrijp dat dat een vreemd woord is voor de gemiddelde hollander: gratis.

Peter Stans
Peter Stans25 apr. 2021 - 19:43

Die belasting is al 100 keer in andere plannen verhoogd.... Wel kiezen dus graag.

chwiedijk
chwiedijk19 apr. 2021 - 14:35

Vaccineren, Hugo!

Fredje3
Fredje319 apr. 2021 - 13:39

Niet alleen voor verstandelijk gehandicapten hoor, ik heb COPD en een staafje achter in mijn neus en mond betekenen absolute paniek. Echter. Wat wil je dan? Er is crisis en er kan niet overal rekening mee gehouden worden. Nu moet er gekeken worden hoe het leven voor het gross weer leefbaar wordt en hoe we ook economische nog kunnen redden wat er te redden valt. Als we dat niet goed doen, dan blijft er helemaal geen geld meer over voor sociale zekerheden of gemakken voor minder bedeelde mensen. Je redt het nu al meer dan een jaar. Petje af, maar nog even doorbijten.

rvb2
rvb219 apr. 2021 - 13:07

Het moet verboden worden voor bedrijven om naar medische gegevens te vragen van klanten, dat is een te grote inbreuk op de privacy. Daarnaast zullen veel van die bedrijven deze medische gegevens slecht beveiligen, met dus een groot gevaar voor datalekken. De boetes voor die lekken zullen hopelijk niet mals zijn.

2 Reacties
adriek
adriek19 apr. 2021 - 14:54

Naar medische gegevens vragen is al verboden, tenzij het noodzakelijk is om een of andere reden. Als klanten alleen naar binnen mogen op vertoon van een vaccinatie- of antistoffenbewijs dan zou dat een reden kunnen zijn, maar een bedrijf mag die data niet langer opslaan dan nodig is: dus op het moment dat je het restaurant uitloopt, of misschien na vijf dagen als er bron- en contactonderzoek uit kan volgen, moeten de gegevens vernietigd worden. Op het onnodig verzamelen en (vooral!) bewaren van gegevens zouden (inderdaad) zware straffen moeten staan, dan worden datalekken ineens veel minder ernstig. Goedbeschouwd heb je meestal maar heel weinig gegevens nodig van je klant als bedrijf.

Peter Stans
Peter Stans25 apr. 2021 - 19:45

Als jij voor je werk naar een land in het Verre Oosten ging, kwam je er niet in zonder de benodigde inentingen (en bewijs hiervan). Ik heb nooit daar 1 wanklank over gehoord. Nu is de nood hier vele male hoger en gaan mensen opeens raar doen. Waarom zou ik opgezadeld moeten worden straks met idioten die zich niet wilden/willen laten vaccineren?

Martin007
Martin00719 apr. 2021 - 12:59

De samenleving wordt op zo alleen maar egoïstischer Ik wist niet dat dat kon. Nóg egoïstischer.

2 Reacties
Anne Houtsma2
Anne Houtsma219 apr. 2021 - 14:10

helaas blijkbaar wel...

adriek
adriek19 apr. 2021 - 14:54

Wacht maar af, het 'beste' komt nog.

X4
X419 apr. 2021 - 12:31

Praat eens met mensen die uit dictaturen komen en die moesten vluchten omdat de vrijheid werd ontnomen. Zij zien hetzelfde nu hier ook gebeuren. Ik ook. Blijf alsjeblieft allemaal alert voor onze eens zo mooie democratie.

Alter
Alter19 apr. 2021 - 12:06

Het miljard dat uitgetrokken is voor de testsamenleving, was veel beter besteed aan de ondernemers die al maanden zonder inkomen zitten. Het is al met al verspilde moeite nu het vaccineren op stoom begint te raken. In plaats van de 'keiharde maatregelen' waar de politiek sinds jaren in grossiert, had beter geïnvesteerd kunnen worden in een hippe, ondeugende, humoristische mediacampagne om de hygiënemaatregelen privé, op het werk, tijdens recreatie te eerbiedigen. Vaag? De hele internet economie drijft op reclame.

1 Reactie
adriek
adriek19 apr. 2021 - 14:56

Deze testen/ondrzoeken hadden vorig jaar Mei/Juni gedaan moeten worden als voorbereiding voor de tweede golf.

Frank327
Frank32719 apr. 2021 - 11:45

Helaas, het is niet altijd mogelijk om met absoluut iedereen rekening te houden. De prioriteit ligt bij het redden van mensenlevens in corona tijd en daarin wordt geprobeerd om zo goed en zo kwaad mogelijk nog iets leuks te doen. Laten we het van de positieve kant zien, met de opening van plekken met test wordt het misschien weer wat rustiger in het park waardoor ook voor de mensen die simpel in goedkoop er even uit willen dit ook aantrekkelijker wordt. Gewoon een pickick kleedje en en wat lekkers uit de supermarkt. Hopelijk duurt deze fase niet al te lang en zijn we snel allemaal gevaccineerd.