Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waarom ik blij ben met burgemeester Femke Halsema

  •  
28-06-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
28161136147_93bbbe9342_k

© cc-foto: Kevin Oliver

Ik vermoed dat Femke’s terugkeer naar de actieve politiek niet eindigt in de Stopera en dat ze op termijn beschikbaar zal zijn voor een nationaal ambt
Ik stem vrijwel nooit op GroenLinks en zal dat landelijk pas doen als wethouder Pieter Kos uit Den Helder de lijsttrekker wordt. De rest van de partij is mij doorgaans iets te naïef en leeft iets te afgezonderd van met name de armere Nederlanders. Op het gebied van de buitenlandse politiek lijkt de partij zich wat mij betreft te weinig bewust van het verband tussen militair-economisch overwicht en het vermogen om sociaal-ethische beginselen veilig te stellen.
Zeker nu Trump  ‘de leider van de vrije wereld’ is en hij grote vrienden is met Poetin, geloof ik geen seconde meer dat die laatste ook maar een strobreed in de weg zal worden gelegd mocht hij na de Krim interesse hebben in bijvoorbeeld de Baltische staten of meer. En beiden hebben ongetwijfeld grote interesse in het manipuleren van verkiezingen en informatiestromen bij hun geopolitieke rivalen. De Partij van de Arbeid acht ik op dit gebied realistischer.
Maar Femke Halsema is een icoon van de emancipatie. Ze is voor miljoenen mensen van mijn generatie de eerste kennismaking met een geloofwaardige vrouwelijke politicus. Marga Klompé was van lang voor onze tijd en verder was het allemaal óf overdreven testosteron (Ien Dales), overdreven bloemetjesjurk (Ria Beckers), overdreven hoed (Neelie), of overdreven erfopvolging (Bea).  Femke combineert elegantie met daadkracht en dat maakt haar simpelweg zeer aantrekkelijk. Voor veel vrouwen is ze daarmee het voorbeeld dat eerder genoemde vrouwen niet waren.
Daarnaast heb ik regelmatig een ingezonden brief van Femke gelezen waaruit valt op te maken dat ze zich meer dan menig linkse politicus bewust is van de gevoelens buiten de eigen zuil. Of beter: van de gevoelens binnen de eigen zuil die vroeg of laat zouden kunnen leiden tot een overstap naar de rechter zuil.
Ik vermoed dat Femke’s terugkeer naar de actieve politiek niet eindigt in de Stopera en dat ze op termijn beschikbaar zal zijn voor een nationaal ambt.  Toen Wouter Bos in 2003 zichzelf nog te jong achtte voor het premierschap schoof hij de toenmalige burgemeester van Amsterdam naar voren.  Bos legde het af tegen Balkenende en Cohen kon het een paar jaar later alsnog proberen  als partijpoliticus, wat niet zijn sterkste punt was.
Jesse Klaver, of wie GroenLinks dan ook leidt, zou over een jaar of  acht in de positie kunnen zitten waar Bos destijds zat en een wat oudere partijgenote naar voren willen schuiven voor het hoogste ambt. Femke Halsema zou op dat moment betere kaarten hebben dan Job Cohen, omdat ze zich evident heeft bewezen in de partijpolitiek, terwijl ze zich als burgemeester juist boven de partijen heeft moeten plaatsten.
Voor Amsterdam zou het natuurlijk  niet goed zijn als een burgemeester de stad als springplank gebruikt, maar over acht jaar is Femke pas 60. Ouder dan Birgitte Nyborg, dat wel, maar jong genoeg voor het Catshuis. Sterker nog: de laatste premier die echt effectief wordt geacht, Wim Kok, was maar een paar jaar jonger toen hij begon. Jong wordt nogal eens overschat.
Tot slot: ik weet niet of een GroenLinks burgemeester per se meer werk zal maken van partij-stokpaardjes als het milieu. Klimaatverandering en de rol van de mens daarin wordt inmiddels door alle serieuze partijen erkend, en niet alleen linkse partijen maken er tegenwoordig werk van. Er valt immers ook heel veel werk van te maken. Milieu is werk. Maar mocht ze Amsterdam verder autovrij willen maken dan is dat natuurlijk alleen maar mooi, mits er goedkopere alternatieven zijn. En die zijn er volop.
Ik denk dat Amsterdam vooral behoefte heeft aan een burgemeester die probeert het toerisme enigszins in te dammen, want met name de grachtengordel voelt een groot deel van het jaar aan als een afgeladen openlucht museum waar je geen 50 meter met de bakfiets kunt rijden zonder een Amerikaan of Japanner te scheppen.
Een andere prioriteit voor de nieuwe burgemeester lijkt mij het betaalbaar houden van woonruimte. Bij voorkeur ook voor niet-miljonairs. Het lijkt mij dat een GroenLinks-burgemeester met wortels in de Partij van de Arbeid wat dat betreft beter is voor Amsterdam  dan bijvoorbeeld een burgemeester van D66 huize. Allemaal goede redenen dus om blij te zijn met de benoeming van Femke Halsema tot burgemeester van Amsterdam.
O ja, en Femke heeft ooit een artikel van mij geretweet met het bijschrift ‘roerend eens met Xavier Baudet’. Dát kan uiteraard niet onbeantwoord blijven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.