Joop

Waarom ik actievoer tegen Forum voor Democratie

  •  
19-03-2018
  •  
leestijd 8 minuten
  •  
283 keer bekeken
  •  
38844069505_782c3efb74_o

© CC-foto: Screenpunk

Het is in mijn optiek naïef, onverantwoordelijk en zelfs gevaarlijk om te denken dat het voldoende is om het racisme van partijen zoals FvD enkel vanuit de raad te bestrijden en al helemaal niet in een één-op-één debat.
Afgelopen week ontstond er enige consternatie omdat ik tijdens een verkiezingsdebat op de Hogeschool van Amsterdam opstond, luidkeels protesteerde en vervolgens uit de zaal werd verwijderd. De discussie ging over radicalisering, en FvD-lijsttrekker Annabel Nanninga deed mee aan het debat, maar de rol van haar partij omtrent extreemrechtse radicalisering werd niet benoemd. Mijn kleine actie was misschien niet zo ‘netjes’, maar in dit stuk wil ik deze situatie plaatsen in een bredere context van het falen van gevestigd links en tegelijk duidelijk maken waarom ik vind dat mijn burgerlijke ongehoorzaamheid wel degelijk gerechtvaardigd was.
Het thema waarmee ik begin gaat over mijn streven naar een brede linkse beweging, zowel in de raad als op straat, om van Amsterdam een meer sociale, duurzame, creatieve en activistische stad te maken. Daarbij vind ik dat links alleen geloofwaardig is als wij ook kritiek mogen hebben op elkaar.
Om dat laatste punt te illustreren ga ik even terug naar een debat afgelopen vrijdag in Pakhuis de Zwijger, waarbij Marjolein Moorman, lijstrekker van de PvdA Amsterdam, zei dat we elkaar op links de maat niet mogen nemen. Ik antwoordde dat ik dat een nogal problematische uitspraak vond, om vooruit te komen moeten we immers niet alleen constructief kunnen samenwerken waar dat kan, maar juist ook onderling kritiek kunnen uiten.
Neem bijvoorbeeld de rol van de PvdA bij de neoliberalisering van de samenleving in de afgelopen drie decennia, het bouwen van Fort Europa waardoor duizenden vluchtelingen nodeloos zijn verdronken en het sluiten van miljardendeals met schimmige figuren zoals Erdogan waardoor talloze vluchtelingen in de steek werden gelaten in onveilige landen. En daar zouden wij geen kritiek op mogen hebben?
Het zou fijn zijn als Moorman dergelijke kritiek kan aanvaarden als een bijdrage aan de discussies die nodig zijn om te bepalen welke koers we als links willen varen. Het kunnen uiten van kritiek is noodzakelijk als we gezamenlijk willen strijden voor een stad waarin ieder zichzelf mag zijn, en een veilige omgeving krijgt om zichzelf te ontwikkelen.
In dat kader moeten we het hebben hoe we er als links voor gaan zorgen dat plekken zoals ADM en De Verrekijker blijven bestaan. En dat het kraakverbod niet meer wordt gehandhaafd. Juist omdat op die plekken is aandacht voor verbinding van onderop en innovatie omtrent de realisatie van circulaire economie. We moeten het ook met elkaar hebben over hoe we meer gaan investeren in de kunst en cultuursector. Hierbij denk ik vooral aan het behoud en uitbreiding van de culturele broedplaatsen. Laten we er alsjeblieft voor zorgen dat de culturele broedplaatsen waarvan de contracten aflopen nieuwe contracten voor onbepaalde tijd krijgen aangeboden of op zijn minst een garantie krijgen voor nieuwe permanente locaties.
En er is nog zoveel meer waar we als linkse partijen over moeten praten, maar waar we tegelijk juist ook kritisch op elkaar moeten kunnen zijn. Ik denk bijvoorbeeld aan investeringen in het sociaal werk en de noodzaak om Maak Je Stad en Stadsmakers te blijven ondersteunen. Maar ik denk ook aan de ongedocumenteerden in de stad. Ik ben er van overtuigd dat we de verantwoordelijkheid hebben om ervoor te zorgen dat iedereen in onze stad veilige toegang heeft tot onderdak, zorg, onderwijs en werk, ook wanneer mensen niet de juiste papieren hebben. Het stelt mij absoluut teleur dat gevestigd links er niet in slaagt om de mensenrechten van alle inwoners van onze stad te erkennen en respecteren.
Natuurlijk moeten we ook samenwerken in de strijd tegen flexwerk en voor vaste contracten en beter loon. De gemeente moet hierbij niet alleen naar zichzelf kijken en haar eigen zaken beter regelen, de gemeente moet ook de druk opvoeren bij bedrijven zoals Deliveroo, en luisteren naar initiatieven zoals de Riders Union. Linkse partijen in de raad moeten er gezamenlijk voor zorgen dat alle mogelijkheden worden benut om een halt toe roepen aan de ZZP-constructie die dit bedrijf tegen de wil van hun werknemers in probeert in te voeren.
Ik denk ook aan hoe we internationale solidariteit moeten organiseren met onderdrukte groepen wereldwijd. Wat mij betreft moet links een voortrekkersrol spelen om ervoor te zorgen dat de gemeente gaat samenwerken met de Palestijnse Boycot, Divestment en Sanctions beweging om de samenwerking met bedrijven die zijn gelinkt aan de bezetting van Palestina een halt toe te roepen. Als het aan mij ligt dan gaat links vanuit de raad ook meer solidariteit organiseren met de strijd voor zelfbeschikking van de Koerden en de oorspronkelijke bewoners van West Papua.
De strijd tegen racisme is ook een punt waarin we gezamenlijk moeten optrekken. Hierbij denk ik niet alleen aan de strijd tegen segregatie en voor dekolonisatie in het onderwijs en het bestrijden van discriminatie op de arbeidsmarkt. Ik denk ook aan hoe links zich positioneert tegenover extreemrechtse partijen zoals het FvD. De gevestigde linkse partijen hebben zich allemaal onder druk van rechts en in een tijd waarin racisme hoogtij viert teruggetrokken uit het manifest ‘Geen racisme in de raden’.
Tot mijn verbazing ging Moorman afgelopen vrijdag met Nanninga in debat over de vraag van wie Amsterdam is. Ik kom daarbij terug op mijn actie van afgelopen week, toen ik me ongevraagd uitte over de rol van het FvD omtrent de extreemrechtse radicalisering van jongeren, waarna ik door een paar beveiligers de zaal uit werd geleid. De redenen waarom ik me uitsprak zijn namelijk precies de redenen waarom ik het problematisch vind dat Moorman in een één-op-één debat gaat met Nanninga, alsof de racistische ideeën van het FvD een zaak is waarover discussie mogelijk is.
Ten eerste is het overduidelijk dat racisme structureel zit verweven in het DNA van het FvD. Er is inmiddels een overvloed aan voorbeelden. Ik denk bijvoorbeeld aan de uitspraak van Thierry Baudet dat Europa ‘dominant blank’ moet blijven en zijn waarschuwing voor ‘homeopathische verdunning’ van de bevolking. Maar ik denk ook aan de uitspraak van FvD-kamerlid Theo Hiddema dat het ‘wetenschap’ is en ‘allang bewezen’ is dat zwarte mensen dommer zijn dan witte mensen. Het was Yernaz Ramataursing die deze nazistische biologische rassenleer herintroduceerde in het publieke debat. Ramataursing is inmiddels vertrokken. Hiddema heeft tot op de dag van vandaag echter geen afstand gedaan van deze uitspraken. Het gegeven dat hij alsnog Tweede Kamerlid is laat zien dat het FvD en racisme onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.
Ten tweede is het FvD een gevaar voor de samenleving. Niet alleen vanwege de stortvloed aan racistische uitspraken of de gesprekken die de partijleider voert met allerlei extreemrechtse en neonazistische lui, maar vooral vanwege het beleid dat het FvD wil voeren. Baudet zegt bijvoorbeeld dat het verbod op discriminatie onzin is en hij pleit ervoor om het Europese Hof voor de Rechten van de Mens te ontmantelen. Dat zou hem goed uitkomen, aangezien zijn ideeën om moslims systematisch uit te sluiten door immigratie uit moslimlanden te stoppen, geen moskeeën meer te bouwen en islamitische scholen te sluiten regelrecht indruisen tegen de mensenrechten. Het meest zorgwekkend vind ik echter dat Baudet waarschuwt voor een ‘pan-Europese burgerloog’ als gevolg van de ‘massa-immigratie’ en de ‘natuurlijke politieke aspiraties van moslims’, ondertussen pleit Hiddema voor de legalisering van wapenbezit.
Ten derde heeft Nanninga zelf ook allerlei afgrijselijke uitspraken gedaan, zo heeft zij de term ‘dobbernegers’ gebruikt toen ze sprak over vluchtelingen die verdrinken in de Middellandse Zee. Nanninga heeft ook nare antisemitische ‘grappen’ gemaakt over het vergassen van joden, ‘die mooie ovens’ van Hitler en zijn boek Mein Kampf. Opmerkelijk is ook dat het FvD tegen de sleepwet zegt te zijn, terwijl Nanninga ervoor pleit dat inlichtingendiensten moskeeën onbegrensd mogen aftappen. Dat is niet alleen discriminatie pur sang, maar ook een stap richting een racistische politiestaat.
Dit alles gebeurt in een context waarin moslimdiscriminatie in stijgende lijn toeneemt en de PVV haatpropaganda over de islam verspreidt via de publieke omroep. Moskeeën en asielzoekerscentra waren al regelmatig het doelwit van extreemrechtse terreur en de normalisering van racisme en moslimhaat, waar het FvD een van de koplopers in is geworden, is hier wel degelijk een van de oorzaken van. De waarschuwing dat het FvD een voedingsbodem creëert voor een fascistische straatbeweging is reëel. Een van de vele honderden beledigende en bedreigende reacties aan mijn adres, als gevolg van mijn actie bij de Hogeschool van Amsterdam, spreekt voor zich: “Je zou haast de wens koesteren dat FvD ter verdediging een knokploeg zou vormen om sommige obsessieve tegenstanders een kopje kleiner te maken.”
Het is in mijn optiek dan ook naïef, onverantwoordelijk en zelfs gevaarlijk om te denken dat het voldoende is om het racisme van partijen zoals FvD enkel vanuit de raad te bestrijden en al helemaal niet in een één-op-één debat. We moeten racisme juist ook op straat bestrijden. Daarom liep ik gister mee met de landelijke demonstratie tegen  racisme. Alhoewel de lokale afdelingen van GroenLinks en de SP, zonder goedkeuring van de landelijke top, stevig waren vertegenwoordigd, waren er nauwelijks tot geen (zichtbare) PvdA’ers aanwezig.
Individuele raadsleden werken hard voor de goede zaak, maar vrijwel altijd buigen lokale afdelingen van gevestigde linkse partijen mee naar rechts onder druk van de landelijke top en zowel lokaal als landelijk levert links hun idealen in als gevolg van de drang om mee te willen besturen. Het gegeven dat het college, waarin de SP samenwerkte met D66 en VVD, de afgelopen vier jaar gemeentelijk vastgoed heeft verkocht terwijl daklozen en ongedocumenteerden op straat staan spreekt boekdelen.
Alhoewel ik fan ben van GroenLinks Amsterdam en mijn respect betuig voor de wijze waarop zij zich de afgelopen jaren hebben ingezet voor ongedocumenteerden én voor Rutger Groot Wassink zijn houding omtrent de landelijke demonstratie tegen racisme, ben ik zeer teleurgesteld in hun landelijke partij. De studenten zijn niet vergeten dat GroenLinks heeft meegewerkt aan het afschaffen van de studiefinanciering en het instellen van het leenstelsel voor studenten. De pacifisten zijn niet vergeten hoe GroenLinks verschillende imperialistische militaire interventies in Afghanistan heeft gesteund. Maar ook afgelopen week nog is GroenLinks Rotterdam onder druk van Jesse Klaver uit het Links Verbond gestapt , terwijl overduidelijk was dat er sprake was van een – inmiddels geslaagde – sabotagepoging van Telegraaf-journalist Wierd Duk.
Het falen van de gevestigde linkse partijen om een antwoord te formuleren op de zondebok-politiek van rechts en de toename van langdurige armoede in Amsterdam in een tijd van economische groei bevestigen onze boodschap dat het tijd is voor nieuwe politiek. Het gaat Amsterdam BIJ1 niet alleen om nieuwe politiek waarin representatie serieus wordt genomen, waarin de mensen die te vaak niet worden gehoord nu wel vertegenwoordigd worden en er niet over maar met mensen wordt gepraat. We hebben ook nieuwe politiek nodig waarin antikapitalisme, antiracisme, feminisme en de strijd voor klimaatrechtvaardigheid met elkaar zijn verbonden.
Daarom werken wij keihard aan de bouw van onze politieke partij. Als ik in de raad kom dan ga ik samen met inwoners, sociaal professionals, kunstenaars en culturele en maatschappelijke organisaties concrete voorstellen schrijven om onze stad in kleine stapjes vooruit te brengen. Ik wil meer verbinding creëren tussen activisten en volksvertegenwoordigers. Ik wil antikapitalistische en dekoloniale systeemkritiek en internationale solidariteit een duidelijkere plek te geven in de gemeenteraad. Afsluitend en wellicht het meest belangrijk: als ik in de raad kom dan zal ik mijn zetel gebruiken om te functioneren als een radicaal linkse en kritische waakhond die zich inzet om links weer écht links te maken.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (164)

Jacob Tamme oet Oskerd
Jacob Tamme oet Oskerd23 mrt. 2018 - 16:00

Waarde scribent, bent u nu vergeten hoe er continu verbaal werd prijsgeschoten op Pim Fortuyn? Dit eindigde uiteindelijk in een echte kogel want Pim was een groot gevaar voor Nederland. Ik zie vanuit de linkse hoek nu weer dezelfde fout worden gemaakt. En dat zal zich alleen maar tegen henzelf keren maar daar heb je dan ook om gevraagd. En ja, ik ben 100% overtuigd sociaaldemocraat maar niet omdat je dan andersdenkenden moet aanvallen maar vanwege de sociale thematiek.

Dinglish
Dinglish22 mrt. 2018 - 10:30

Rand al Thor “wanneer foutussen in de baarmoeder aangepast worden…” Zo werkt het natuurlijk niet. Zo werkt het dus wel vrees ik en is steeds meer in opmars. Maar zoals ik eerder aangaf, de genetische samenstelling van iemand is niet meer bijzonder interressant aan het worden. Door middel van Robotica is er zo veel, zo snel aan het veranderen. Er is nu zelfs al de eerste robot-baby. Een kruising van het "dna" van een robot met een ander. Er kunnen nu al organen en allerlei andere menselijke onderdelen buiten het lichaam gegroeid worden. Het is een kwestie van tijd dat de basis een robot is met menselijke delen er aan gegroeid. Al bijna een eeuw geleden werden mensen gewaarschuwd voor het feit dat ze een chip geinplanteerd kregen die hun lichaam/gemoedstoestand/denkvermogen zou bepalen. U zou verbaasd en geschrokken zijn hoe dicht zij daar al bij zijn.

2 Reacties
Dinglish
Dinglish23 mrt. 2018 - 9:08

Rand al Thor, Zoek eens op kunstmatige intelligentie, robotica en genetische manipulatie. De wetenschap is veel verder dan u denkt. De robotbaby is het dna om het zo maar te zeggen samengevoegd van twee verschillende robotten. Wat de uitkomst qua kennis dus van de nieuwe robot zal zijn is niet bekend. Dat is het hele experiment.

Dinglish
Dinglish25 mrt. 2018 - 0:05

Rand al Thor, Ik zal u een korte uitleg geven maar u begrijpt dat ik niet mijn c.v. hier ga posten met referenties. Ik ben in NL ge boren van autochtone ouders (blijkbaar is het belangrijk om dat te vermelden in NL) maar al jong verhuist naar VK voor mijn vaders werk. Daar ben ik opgegroeid en heb ik gesturdeerd. Selwyn College, Cambrigde. Nederland heeft Leiden, VK heeft Oxbridge. Daar heb ik filosofie VAN het onderwijs gestudeerd. Dit is niet te verwarren met filosofie voor het onderwijs om les te geven. Filosofie Van het onderwijs houdt zich bezig met de vraag, Wat is onderwijs, Wat willen wij ermee bereiken, Wat voor burgers creeeren wij en wat voor maatschappij creeeren wij. Hoe is dit historisch ontstaan. In NL bestaat deze discussie niet en al helemaal geen studie die daarvoor faciliteerd. Het verlengde van dit is de ontwikkeling van robotica en kunstmatige intelligentie. Wat leren wij robots, welke waarden geven wij mee, hoe willen wij dat zij ontwikkelen en hoe gaan wij ze inzetten. Het verlengde hiervan is kunstmatige intelligentie. Ons westers schoolsysteem legt de nadruk op het ontwikkelen van mensen die economisch productief zijn en hieraan bijdragen. Dat is opzich zelf al een heel groot onderzoeksgebied. Alle vakken die wij geven leiden dus op tot een speciaal doel: Economische bijdragen. De robotten die wij ontwikkelen en de samenhangende kunstmatige intelligentie zijn hier een verlengde van. Ook zij moeten economisch bijdragen en productief zijn. Hiermee ontstaat dus een bepaald soort maatschappij met bepaalde waarden en normen. In Japan zijn ze aan het experimenteren met robotten in kunstmatige intelligentie die de nadruk legt op sociale vaardigheden en niet economische productieveteit (al hebben ze die ook). Robots worden aangeleerd empatie, warmte, zorgzaamheid, companionship, kunst,cultuur, muziek, spelletjes en zorgtaken. Dit is onderdeel van een groot experiment om het overgrote probleem van eenzaamheid (vooral onder ouderen) op te lossen. Hoe zou een wereld eruitzien wanneer het onderwijs curriculum uit vakken zou bestaan als empathie, inlevingsvermogen, gezelschap, spel, companionship, filosofie, tekenen, tuinnieren, boodschappen doen, met professionals zoals artsen leren communiceren etc. zou bestaan? Dan krijg je een hele andere maatschappij.Waarom hebben wij voor het ene type maatschappij gekozen en niet voor heet andere? Dit hele onderwerp bestaat niet en leeft niet in NL. Helaas. Ik heb mijn carriere opgegeven in VK en ben terug naar NL verhuisd omdat mijn moeder aan het dementeren is en mijn vader bijna blind. Nu is er wel thuiszorg maar niet alleen de gemeente verwacht dat de familie inspringt het is ook bijna onmogelijk om zonder familie te doen (artsen praten, dingen regelen die alleen een familie lid begrijpt, zoals speciale dingetjes kopen, speciale dingetjes opzoeken, ergens met ze naartoe gaan, ze bij afspraken begeleiden en gewoon naar ze luisten of er zijn als het even te veel wordt). Als enig meisje van het gezin viel deze taak meteen op mij. Dan is studie niet belangrijk. Het enige trieste is dat artsen de situatie wel serieuzer nemen en beter oppakken wanneer ze zien waar ik gestudeerd heb. Ik vraag me af hoe dat gaat met al die mensen die daar niet op kunnen terugvallen. Wanneer ik veel spelfouten maak of dingen verkeerd schijf dat is dat omdat ik het gross van mijn leven engels gepraat, geschreven en gelezen heb. Ik zou u graag meerdere links toesturen waar u hierover meer kan lezen maar helaas post Joop dat niet. Ik hoop dat u een beetje beter begrijpt uit welke hoek ik kom en ik zou het eigenlijk heel erg waarderen wanneer mensen gaan nadenken en in NL het gesprek op gang krijgen over wat wij nu eigenlijk willen van onderwijs en wat voor maatschappij daaruit voort moet komen. Zeker gezien de nieuwste prognoses zijn dat leraren bij 2030 vervangen zullen zijn door robots (wat voor robots met welke waarden/normen/kennis en welke einddoel. Nu al worden lessen in de VS gehouden waarbijj alleen computers in de klas aanwezig is, geen fysiek persoon, die zitten elders en communiceren via computers (wel in klassiekaal verband nog met een docent die via een computer praat) maar kunt u zich voorstellen hoeveel bereik zo een docent heeft als hij een hoorcollege geeft. Mensen van over de hele wereld kunnen inloggen en meedoen. In de VS is het bij veel universiteiten al een vereiste om een diensverband te krijgen dat alle lessen ook digitaal op het net staan. Denkt u eens in wat het effect daarvan is. Nu nog de vraag, wat voor een robot en wat geven wij hem mee en hoe willen wij de maatschappij ontwikkelen. Dit is een heel verhaal geworden en excuses voor de spelfouten. U begrijpt nu hoe dat komt. Ik hoop dat ik mensen hun interresse voor dit onderwerp gewekt heb en dat mensen zich gaan afvragen welke vakken geven wij, wat is het doel en wat voor maatschappij creeert dat.

ergensinhetmidden
ergensinhetmidden21 mrt. 2018 - 9:23

Beste meneer Jazie Veldhuyzen, Uw hele betoog komt mij zo extreem en ongenuanceerd voor dat ik vrees dat de linkerkant van het politieke spectrum erg weinig opschiet met uw tirade. U heeft een heel verhaal waarom u actie voert tegen FvD maar u wilt er niet mee in discussie. Vervolgens gaat u door een vergadering heen schreeuwen. Volgende keer nog radicalere acties? Taarten misschien? Bijtende stof of gaat u ze gewoon in elkaar slaan? Praten hoeft immers niet meer!

OlavM
OlavM20 mrt. 2018 - 23:08

Voor degenen die menen dat FvD niets van doen heeft met extreem-rechts de volgende link van onderzoeksgroep Kafka over Erkenbrand en o.a. de relatie met FvD: https://kafka.nl/erkenbrand-alt-right-in-nederland/ Enkele citaten: -De bekende extreemrechtse activist Paul Peters stelt dat Baudet in het verleden sprak op huiskamerbijeenkomsten van ‘patriotten’. “Ik ken hem al sinds zijn eerste boek uitkwam” laat hij tijdens een Pim Fortuyn herdenking aan een journalist weten. Op de FvD-lezingen in het land zitten dan ook regelmatig extreemrechtse activisten in het publiek, waaronder bekende landelijke kopstukken. -Ook Erkenbranders hebben een grote interesse voor de partij van Hiddema en Baudet. Ze prijzen de partij, volgen en retweeten Thierry Baudet en denken mee hoe FvD succesvol kan zijn. Als ze FvD-bijeenkomsten bezoeken, dan treffen ze gelijkgezinden aan, laat Fausto Lanser aan het AD weten. Het wekt dan ook geen enkele verbazing dat verschillende Erkenbranders lid zijn van FvD. -In het voorjaar van 2017 spreekt Baudet in de Volkskrant bovendien zalvend over Erkenbrand. “Soms vliegen ze uit de bocht, maar het zijn jonge mensen die bezig zijn de wereld te ontdekken.” Een prominente Erkenbrander stelt in januari 2017 op 4chan dat hij bezig is FvD te infiltreren.

4 Reacties
Aggedamarwit
Aggedamarwit21 mrt. 2018 - 9:48

Kafka.nl Nee, dat is een lekkere betrouwbare en objectieve bron.

Nanno Zeegers
Nanno Zeegers21 mrt. 2018 - 13:13

@OlavM Dus omdat Jesse Klaver en andere GroenLinks-mensen net als Lilian Marijnissen en andere SP-mensen bij diverse gelegenheden welbewust in hetzelfde gezelschap verkeren als AFA, Internationale Socialisten, extremistische milieu-organisaties, extreem-islamitische organisaties, en nog allerlei andere extremistische binnenlandse en buitenlandse clubs zijn ze één pot nat?

Edwin8
Edwin821 mrt. 2018 - 13:22

"Nee, dat is een lekkere betrouwbare en objectieve bron." Kafka is eenzijdig, maar zeker wel betrouwbaar.

Edwin8
Edwin822 mrt. 2018 - 4:34

Overigens OlavM. Een en twee vind ik punten die er niet toe doen. Dat is namelijk vooral een guilty by association redenering. Het derde punt is wel van belang. Baudet heeft weinig oog voor radicale elementen binnen zijn partij en wil daar ook geen afstand van nemen, en dat geeft wel te denken.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*20 mrt. 2018 - 21:24

Goedenavond. Ik wil DWDD bedanken voor een ontzettend geniaal Lucky TV filmpje vanavond met o.a. Thierry Baudet en Theo Hiddema. Beste DWDD, you've made my day!. Ik wens jullie allemaal een heel fijne avond verder.

drs Jazeker
drs Jazeker20 mrt. 2018 - 17:38

Ik heb nooit enig "racisme" of "discriminatie" bij het Forum voor Democratie gezien of gehoord of gelezen. Alle ophef ontgaat mij volledig. Of word ik nu de gebeten hond?

5 Reacties
Daniel Dennett
Daniel Dennett20 mrt. 2018 - 19:26

Ben je van de NVU dan?

drs Jazeker
drs Jazeker20 mrt. 2018 - 22:47

Wat kinderachtig van die persoon die zich "Daniel Dennett" noemt om mij direct in een domrechtse hoek te plaatsen. Hij doet zich voor als Amerikaanse filosoof (die niet eens overleden is) maar hij heet gewoon "De Vries".

Edwin8
Edwin821 mrt. 2018 - 3:29

Dat komt omdat Baudet zijn geflirt met alt rechts, maar ook zijn eerdere lezingen op de ijzerwake en een lezing voor dat ene conservatieve katholieke clubje wat onlangs weer langs kwam graag een beetje afgeschermd houdt van de massa. Baudet houdt lezingen bij zeer dubieuze clubjes. Daartoe wordt hij niet verplicht, maar hij doet het wel. Dat doe je alleen als je een beetje verwantschap voelt. Traumatisering refereerde aan een onderzoek waarom donkere mensen dommer zijn dan blanken. Dat dat hele onderzoek getraineerd is door 7 analfabeten naar voren te schuiven als testobject gaat hij compleet aan voorbij. In elke etnische groep zal er een verschil zijn in intelligentie. We zijn namelijk niet allemaal Albert Einsteins. Maar dat men in Afrika een lager iq heeft ligt vooral in de sociale ontwikkeling van die landen. En die sociale ontwikkeling heeft heel lang een rem op gestaan. Er is in de tijd dat het nog koloniën waren veel menselijk kapitaal afgevoerd als slaaf. Veel Afrikaanse landen kregen pas halverwege de twintigste eeuw hun vrijheid. Dat is zeg maar het startpunt waar het begon voor veel landen. Wij kunnen bouwen op eeuwen beschaving. Wij bouwen voort op oude filosofen en oude beschavingen. Voor veel Afrikaanse landen is het een feit dat ze iets moeten opbouwen waar wij eeuwen over gedaan hebben. Je kan daar natuurlijk ook gewoon aan voorbij gaan en concluderen dat het nog steeds savages zijn in Afrika. Maar dan ga je wel voorbij aan de rol die wij daar hebben gespeeld.

Peterrr3
Peterrr321 mrt. 2018 - 6:32

Dus als je niet zwaar anti FvD bent, dan ben je van de NVU?

Zandb
Zandb21 mrt. 2018 - 7:56

drs Dan hebt u het interview met Baudet in het Reformatorisch Dagblad niet gelezen of niet begrepen

Deachterhoeker
Deachterhoeker20 mrt. 2018 - 17:00

Racisme is het onderscheidt maken van de mens in verschillende rassen. Antropologisch gezien bestaan er geen menselijke rassen. Het menselijk ras hoort thuis in de familie van de primaten. Net zoals Gorilla’s, mensenapen e.d. Elke mens, onafhankelijk van geloof, kleur e.d. behoort dus tot het menselijke ras. Elk onderscheidt die hierin wordt gemaakt in menselijk ras leidt automatisch tot het feit dat degene die dat doet een racist is. De schrijver van dit stuk is daarom net zo racistisch als de mensen die hij probeert te bestrijden. Er is geen onderscheidt in intelligentie o.b.v. kleur, geloof e.d. als je kijkt naar het individu. Wel is er een onderscheidt te maken o.b.v. samenleving. Een samenleving in een 3e wereldland is minder intelligent dan een 1e wereldland. Dit onderscheid is echter ontstaan door de mate van opleiding van de bevolking.

3 Reacties
marcelhermus
marcelhermus20 mrt. 2018 - 19:01

Hoe je het ook wend of keert, je laatste alinea zal makkelijk onderuit te halen zijn. Je geeft aan dat dit onderscheid is ontstaan door de mate van opleiding van die bevolking. Maar wat was er nou eerder, het kip of het ei?

Daniel Dennett
Daniel Dennett20 mrt. 2018 - 19:25

Elk geloof is inderdaad even achterlijk of bedoel je dat niet?

freeek
freeek26 mei 2018 - 6:30

je hebt gelijk. De mate van opleiding is een kwestie van cultuur; wat vind je met zijn allen belangrijk. De Joden bijv. hechten aan een goede opleiding en nadenken. Ze hebben verreweg de meeste nobelprijswinnaars. Islamitische volkeren houden zich dom door vast te houden aan kennis uit ca 800. Dat gaat diep zitten en zelfs de 4e generatie hier is vaak nog gehecht daaraan. Dus immigratie van Islamieten met name verkleind het IQ van nederland en vergroot criminaliteit en ander problemen.

Herr Vorragend
Herr Vorragend20 mrt. 2018 - 14:32

De kop geeft het hele probleem van de linkse reactie op (extreem)rechts weer in een notedop. Het is als de ondernemer die als hij concurrentie ondervindt de concurrent gaat bekritiseren terwijl hij zich beter kan afvragen waarom die concurrent het beter doet en vervolgens de energie beter kan steken in zijn eigen verhaal en unique selling point. Dus links; houdt eens op met dat gejank over extreem rechts. Daar ben ik het vaak wel mee eens maar dat riedeltje kennen we nu wel. Kom eens met een eigen verhaal, programma en oplossingen voor de mensen waar de klappen vallen. De twee groepen die niets merken van een betere economie zijn grofweg de laagopgeleide autochtonen en de moslims en/of zij met een Turkse of Arabische naam. De neo-liberale elite speelt hen tegen elkaar uit terwijl het 2 loten aan dezelfde stam zijn. Extreem-rechts probeert alle moslims als fascisten weg te zetten terwijl activistisch-links zowat iedereen die niet activistisch-links is wegzet als racisten en fascisten. Zo komen we er dus niet. Links moet met een eigen verhaal komen en af en toe wat scherper zijn en wat humoristischer. Probeer op zo'n manier de lulkoek van de extreem-rechtse rattenvangers te ontkrachten en negeer ze verder. B.v. als Wilders komt met de leus "Islam is dodelijk" kan je dat luchtig reposteren door te zeggen dat er anderhalf miljard moslims zijn en dat hun aantal niet zienderogen afneemt dus dat het met die dodelijkheid wel mee moet vallen. Enz. Kortom; links moet uit de reactionaire en defensieve kramp komen. Kom met een beter verhaal dan rechts. Hoe moeilijk kan dat zijn ?

3 Reacties
Daniel Dennett
Daniel Dennett20 mrt. 2018 - 16:27

“De neo-liberale elite speelt hen tegen elkaar uit terwijl het 2 loten aan dezelfde stam zijn” Je verhaal had wel wat totdat je met de tekst over de liberale elite kwam. Los van het feit dat mensen de schuld geven die succesvol zijn een beetje kinderachtig is ben je precies aan het doen waar je eerst zelf tegen ageert. Jammer

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten20 mrt. 2018 - 16:44

"Kom met een beter verhaal dan rechts. Hoe moeilijk kan dat zijn ? " Nou, kom maar op dan.

Sonic2
Sonic220 mrt. 2018 - 17:03

Over die laatste 2 zinnen. Er zijn talloze YouTube filmpjes van links. Het stikt van de partij programma's. Het stikt van de interviews met linkse partijen. Er is zelfs een links pact met allerlei plannen. https://joop.bnnvara.nl/nieuws/groenlinks-sp-pvda-alternatief-regeerakkoord Stop eens met liegen dus( en met je heleboel andere mensen hier) dat links geen plannen heeft. Rechts wil ze niet lezen en informeert en verdiept zich compleet niet in linkse plannen. Misschien moet rechts dat eerst maar eens gaan doen( informeren en verdiepen) voordat ze allerlei leugens de wereld in smijten. Kijk ook eens naar wat voor modder er naar Groenlinks, PvdA en D66 wordt geslingerd vanuit agressief rechts. FvD ben ik compleet niet mee bezig. Een enorme luchtbel en alleen naïeve en kortzichtige mensen lopen daar als een kudde makke schapen achter aan. Ook Bij1 geeft veel te veel aandacht aan FvD. Je kunt ze het beste bestrijden door van FvD niet een al te groot punt te maken. Fvd bralt min of meer hetzelfde als de PVV. Soit.

Jan35
Jan3520 mrt. 2018 - 13:44

"..de strijd (..) voor dekolonisatie in het onderwijs.." Eh...watte? Is ons onderwijs gekoloniseerd? Heb ik iets gemist? "Ik wil (..) dekoloniale systeemkritiek" Systeem als in de lokale, Amsterdamse overheidstructuren, neem ik aan? Maar eh..heb ik nu weer iets gemist? Is Amsterdam ook al gekoloniseerd? Systeemkritiek, dat begrijp ik. Maar dekoloniale systeemkritiek in de context van lokale politiek klinkt mij teveel als ideologisch 'jargon'. Ik denk dat wanneer het gaat over toenemende radicalisering en extremisme in de maatschappij, mensen die anderen het spreken onmogelijk maken door keihard door hen te schreeuwen, maar ondertussen wel op luide toon allerlei rechten voor zichzelf opeisen en onze democratische instrumenten niet voldoende vinden om politieke tegenstanders te bestrijden maar dat ook op straat willen doen, eerder onderdeel zijn van het probleem en niet van de oplossing. De hel, dat zijn de anderen, zei Sartre in Huis Clos, niets is minder waar.

JanBakker2
JanBakker220 mrt. 2018 - 13:32

Spijker. precies en zo zit het ook met het bestempelen van groepen voor fascisten. Het is de zelfde taktiek. AFA is een extreme groep , vraag mij af of je ze wel links kunt en mag noemen, maar ik kan ze tot dit moment niet linken aan terroristische aanslagen. Weet niet of er in het verleden een link was naar RARA.

Smit3
Smit320 mrt. 2018 - 12:57

Jazie, er zijn in de comments hieronder een groot aantal vragen aan je gesteld. Ga je daar ooit nog op antwoorden? Zijn het er teveel, dan mag je wat mij betreft alleen antwoorden op de vraag waarom jouw oh zo anti-racistische partij het Joods Akkoord niet heeft ondertekend. Tot die tijd blijf je voor mij een simpele linkse onruststoker

2 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten20 mrt. 2018 - 16:48

Daar zijn redenen voor die kunt af- of goedkeuren, maar die zijn er wel degelijk. Ze zijn ook gewoon te vinden. http://www.bij1.org/news/algemeen/amsterdams-joods-akkoord-17760 Nu je het weet kun je daarop commentaar geven. Google je volgende keer gewoon zelf even?

Edwin8
Edwin821 mrt. 2018 - 3:39

SpijkerMaarten, Hoewel ik de lezing van Bij1 niet onderschrijf vind ik het inderdaad wel een toonbeeld van luiheid dat men dit punt naar voren brengt. Er zijn meerdere reaguurders die dit als argument gebruiken om niet in te gaan op de opinie hierboven. Er heeft hier op Joop al een opinie gestaan die het Bij1 standpunt ook weergaf (al was de schrijver het niet met dat standpunt eens). https://joop.bnnvara.nl/opinies/de-pijnlijke-weigering-van-bij1-het-amsterdams-joods-akkoord-te-ondertekenen Ik kan dan ook niet anders concluderen dat mensen zoals Smit wel de bel hebben horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt. Het is een stokpaardje wat bereden wordt omdat ze geen constructieve kritiek kunnen leveren.

Edwin8
Edwin820 mrt. 2018 - 12:16

Even kijken hoor. Het klappen van het links verbond is de schuld van Wierd Duk, Leefbaar Rotterdam, rechts. Nergens lees ik dat NIDA zelf verantwoordelijk is voor die tweet. Goed, de tweet is oud en NIDA zou natuurlijk ook kunnen erkennen dat met de wetenschap van nu die vergelijking onbehoorlijk is. Maar dat doet men niet, men blijft er achter staan. Prima, je mag in dit land andere standpunten erop na houden. Maar het heeft er wel voor gezorgd dat de overige partijen daar hun conclusie uit getrokken hebben omdat ze daar niet mee geassocieerd willen worden. Ook die vrijheid hebben die partijen. Daarnaast komt er ook kritiek uit de islamitische hoek. Brahim Bourzik (oprichter van de Moslimkrant) noemde het politiek amateurisme van Nourdin. Alleen schijnt het nemen van verantwoordelijkheid niet voor te komen in het woordenboek van Jazie. Dan de protest actie tegen Nanninga. Ik kan het niet anders omschrijven dat FvD een groot aantal onbezoldigde campagne medewerkers hebben die zonder dat ze het doorhebben de campagne van FvD helpen. Het beeld wat ontstaat is dat een Nanninga in gesprek gaat en jij je als drammerige schreeuwer presenteert. Volgens mij wil je juist het tegenovergestelde bereiken. Maar in deze tijden is het hoe je je presenteert van belang. En laten we eerlijk zijn, je gedrag spreekt een niche aan. Maar daarmee zal je toch vooral in de marge blijven opereren. Daarnaast, dat je frontvrouw niet aanwezig wilde zijn bij het debat helpt ook niet echt. Want de standpunten van BIJ1 blijven onbelicht. Dan ga je nog wat gratis bier uitdelen. Wie mag dat betalen? Nog eventjes wat gratuite internationale solidariteit rondstrooien waar je alleen omtrent Israël met een concreet voorstel komt, maar hoe je de rest wil steunen blijft onbekend. Als laatste, alle partijen krijgen nog even een veeg uit de pan omdat ze hun principes verkwanselen. Hoewel er terechte kritiek op de linkse partijen geplaatst kan worden, vergeet niet dat partijen moeten samenwerken in een coalitie. Daarbij moet men samenwerken met partijen die er anders overna denken en kan het zo maar zijn dat niet al je standpunten verwezenlijkt worden. Indien je dat niet begrijpt heb je zo weinig te zoeken in de politiek.

Peterrr3
Peterrr320 mrt. 2018 - 12:12

"Het thema waarmee ik begin gaat over mijn streven naar een brede linkse beweging," Hoe krijg je dat voor elkaar wanneer je aangeeft dat de meeste linkse partijen niet deugen? Kan dhr. Veldhuyzen eens uitleggen met welke partijen hij wel wil samenwerken? Hoort de SP, waar ik al jaren op stem, bij goed links of bij fout links?

1 Reactie
Edwin8
Edwin820 mrt. 2018 - 16:52

"Hoort de SP, waar ik al jaren op stem, bij goed links of bij fout links?" Bij fout links natuurlijk, want die hebben in Amsterdam met de VVD samengewerkt.

msj_meijerink
msj_meijerink20 mrt. 2018 - 11:23

Sjeeses, was toen je pen leeg? Nu nog svp een stukje waarin je schrijft wat de splinter bij1 meer heeft dan de PvdA en of GL? Want dan snap ik je beweegredenen misschien wel waarom je aanhaakt bij aandachtsjunk Sylvana!

1 Reactie
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten20 mrt. 2018 - 16:49

Begrijp ik goed dat je het niet met hem eens bent?

Nanno Zeegers
Nanno Zeegers20 mrt. 2018 - 11:10

Zoals Veldhuyzen en anderen hier verdedigen om partijen met dereie krachtige middelen te weren uit de door verkiezingen verworven politieke instituties en en hen bijbehorende grondrechten zoals vrij spreken en deelnemen aan het politieke proces onmogelijk te maken is niet nieuw. Zo vonden in het recente verleden anderen dat gerechtvaardigd t.a.v. partijen en personen omdat deze niet zonder reden in verband werden gebracht met communisten, zelfs trotskisten en andere revolutionaire socialisten die daadwerkelijk een socialistische heilstaat zoals elders in de wereld nastreefden, en in andere gevallen partijen en personen die gelieerd waren aan allerlei extreme milieu- en/of links-activistische groeperingen die met geweld hun doelen kracht bijzetten. Desondanks is de b.v. de communistische CPN (opgegaan in GroenLinks), diverse poitici van GroenLinks en deze partij zelf (gelieerd aan allerlei soms extreme miieu- en/of links-activistische groeperingen), en SP (lang maoïstisch en leninistisch vooral in haar begintijd) gewoon de toegang tot en deelname aan het Nederlandse politieke spel toegestaan. En zo hoort het ook. En dan zou de eer Veldhuyzen, actief en prominent lid van de troskistisce Internationale Socialisten dit op eigen gezag voor anderen mogen verhinderen?

1 Reactie
Nanno Zeegers
Nanno Zeegers20 mrt. 2018 - 13:34

"dereie" = dergelijke

ErikDien
ErikDien20 mrt. 2018 - 10:55

Dingen verdraaien of gedeeltes van teksten verdraaien ben je Goed in. Je gaat te veel uit van je eigen gelijk. Verder de meerderheid beslist. Maar beter ook want een minderheid die alles bepaalt is alleen voor slechte landen weggelegd zoals Venuzuela. Extreme mensen willen altijd alles voor andere bepalen. Jij bent er een van als ik jouw verhaal zo lees.

Dinglish
Dinglish20 mrt. 2018 - 10:55

Het ware probleem zijn niet de partijen als pvv en fvd, maar het feit dat racisme onderdeel is van de maatschappij. Bij de PVV kon nog geroepen worden dat de aanhangers werkende klasse laag geschoolden waren maar de FvD heeft laten zien dat het ook sterk leeft bij hoogoplgeleiden betere klasse. Het is niet verbazend als men goed naar de geschiedenis kijkt. Nederland was een van de weinig landen waar met behulp van de bevolking en technocraten het meest aantal joden zijn afgevoerd. Bij terugkomst na de oorlog werden de joden niet met open armen ontvangen ondanks dat het toen algemeen bekend was wat zij hadden doorstaan. De haat, het fasisme, is toen door hard werken en economisch succes tijdelijk ondergronds gegaan maar bleef grotendeels in het denkvermogen van veel Nederlanders bestaan. Nu ze een uitlaat klep hebben gevonden bij de PVV en FvD komt het weer boven. Wil je dit bestrijden dan moet je eerlijk naar de geschiedenis kijken, kijken hoe het in ons nederlands dna geslopen is en vervolgens kijken hoe dat dna aangepast kan worden. Alleen maar schelden, benoemen en tegen protesteren lost niets op.

17 Reacties
Henri Zwols
Henri Zwols20 mrt. 2018 - 13:30

Ons DNA aanpassen om het racisme eruit te halen? U stelt Eugenetica voor? ????

Dinglish
Dinglish20 mrt. 2018 - 15:39

Henri Zwols, U reageert geschokt maar dat wordt al op grote schaal op allerlei manieren toegepast, van bepaalde medische ingrepen tot face lifts tot het slikken van de meest voorgeschreven medicijn antidepressiva. Over en aantal decennia zullen mensen voor een groot deel uit (robot/chip)onderdelen bestaan, van een nieuw hart, tot een nieuwe heup of knie tot de chemie in het hoofd. Wij zijn daar al lang mee bezig.

Peterrr3
Peterrr320 mrt. 2018 - 17:48

Beste Dinglish, de mensen die tijdens WO II volwassen waren zijn nu (bijna) allemaal dood. Uw voorbeeld van toen is in mijn ogen totaal nietszeggend. Of vindt u ook dat de Duitsers van nu ook nog schuld moeten dragen voor het gedrag van hun voorouders?

Pas2
Pas220 mrt. 2018 - 17:49

Als we voortaan bij babies via een eenvoudige DNA-ingreep het pigment stimuleren wordt iedereen zwart geboren en sterft dat verfoeide racisme vanzelf uit. Bijkomend voordeel is dan ook dat Zwarte Piet gewoon kan blijven komen.

Dinglish
Dinglish20 mrt. 2018 - 19:11

Peterr, mijn ouuders zijn tijdens WOII geboren en nog springlevend. Maar ik had het over dna van de maatschappij en niet van mensen. De opbouw van de nederlandse maatschappij gaat nog veel verder terug dan WOII. NLse instituten die de fundering van de maatschappij vormen gaan terug naar Kant en Calvijn. Toen deze instituten in opbouw zijn ze gebouwd op hun ideeen. Het is de moeite waard om Calvijn goed te lezen en vooral Kant zijn rassenleer. Deze ideeen zitten dus in onze instituten die tot vandaag de dag nog bestaan zoals universiteiten/overheid/regering en diep geworteld in het nederlandse waarde en normen systeem. Zij zijn de dna van onze maatschappij.

Dinglish
Dinglish20 mrt. 2018 - 19:20

Pas, nu al wordt op grote schaal toegepast dat ouders kunnen kiezen of ze een jongetje of een meisje willen. Ziektes worden bij foutussen al verwijderd en soms hele foutussen om ziektes te doen uitsterven. Eugenics wordt al lang toegepast.

Dinglish
Dinglish20 mrt. 2018 - 20:40

Rand al Thor, wie bepaald wat goed is, diegene die verder kan leven zonder problemen of gezondheidszorgen, diegene die liever een zoon dan een dochter had, diegene die thuis zodanig in een depressie zit en er weer uitkomt of de overheid? Bepaald de overheid dat dan door eigen keuze of door naar de bevolking te luisteren? Heeft iedereen daar toegang later toe of alleen een selctieve groep en wie/wat bepaald die groep? Maar meest belangrijk, waar trekken wij met zijn alle de grens en waarom en voor wie?

Dinglish
Dinglish20 mrt. 2018 - 20:47

Rand al Thor, Genetische verschillen zijn verwaardeloosbaar op het geheel plaatje. Ik ga er even vanuit dat u een blanke man bent, dan heeft u genetisch waarschijnlijk meer gemeen met een donkere man dan met mij. Maar ik ben geboren en getogen Nederlander maar toch zullen de verschillen genetisch groter zijn. Daarbij komt de tijd van de robotica eraan dus genetische eigenschappen zullen vervallen net als dat nu al IQ niet interressant meer is maar DQ (hoe begaaft is iemand met social media en een computer). Als u van mijn leeftijd bent dan hebben de millenials een hoger DQ dan u of ik.

Peterrr3
Peterrr321 mrt. 2018 - 6:30

@Dinglish, je hebt het eerst over de mensen. Kort samengevat dat de Nederlanders die tijdens de oorlog leefden fout waren en dat de Nederlanders van nu eigenlijk nog steeds fout zijn. Daarna kom je met de bewering dat het niet de mensen zijn maar het systeem. Kan ik vaststellen dat jij beweert dat de gemiddelde Nederlander zich niet heeft ontwikkeld de afgelopen paar honderd jaar. Dus dat er nu niet anders tegen de wereld gekeken wordt dan toen? In dat geval denk ik niet dat het veel zin heeft om met jou nog de discussie aan te gaan.

Dinglish
Dinglish21 mrt. 2018 - 10:14

Peterrr, dna van de maatschappij is een metaforische uitspraak. DNA wordt vaak omschreven als bouwstenen van het lichaam. Toen onze maatschappij gebouwd werd gebeurde dit door het creeeren van bepaalde instituten, die worden ook wel omschreven als de bouwstenen. In die bouwstenen zit het concepts van wij/zij verweven. Dit concept loopt dus door onze instituten heen tot vandaag de dag. Het is diepgewordeld. Een van de denkers die veel invloed had op het vormen van waarden en normen van onze instituten was de duitse filosoof Immanuel Kant. Hij had een vrij uitgesproken mening over andere rassen. Deze ideeen zijn grotendeels verwerkt in onze instituten. Dit heet ook institutioneel racisme. Een van de duidelijkste voorbeelden van dit institutioneel racisme is dat tijdens WOII het ambtenaren apparaat en andere organisaties zoals de NS mee werkte met de nazi’s. Doordat het ambtenaren apparaat zo effectief was werden er meer joden uit NL gedeporteerd dan uit omliggende landen. Het Belgisch ambtenaren apparaat was een chaos en geloof (joods zijn) was nooit gedocumenteerd in Belgie dus hadden de nazi’s daar een veel groter probleem met het opsporen van joden. Na WOII was het nederlandse ambtenaren apparaat in tact net zoals bedrijven zoals de NS en gingen ze op de oude voet verder, wat nadelig was voor de terugkerende joden. Ik hoop dat dit het een beetje voor je verklaard. Het is grote materie die lang in de geschiedenis terug gaat. Maar juist daarom is het van belang om dat goed te begrijpen zodat bij het bestrijden van racisme het bij de kern kan worden aangepakt.

Dinglish
Dinglish21 mrt. 2018 - 14:43

Rand al Thor, wanneer foutussen in de baarmoeder aangepast worden, ziektes verwijderd, jongen/meisje bepaald dan is dat wel degelijk genetisch aanpasssen. Wanneer er medicijnen geslikt worden die de chemie in het hoofd vn daadoor lichaam veranderen is het wel degelijk genetisch aanpassen. Verdiep u een in robotica en u zult zien dat mensen steeds verder verwijderd worden van "natuurlijk". Daardoor vervalt de hele genetische discussie al snel.

Peterrr3
Peterrr321 mrt. 2018 - 15:52

@Dinglish, dat het ambtenarenapparaat en de NS zijn zaken goed voor elkaar had heeft toch niets met Jodenhaat te maken? Ze hadden hun zaken toch niet voor elkaar voor het geval er een mafkees in Duitsland aan de macht zou komen en indirect profiteerde van dit werk? Dus stel dat de ambtenaren en NS'ers er voor de oorlog een zooitje van gemaakt hadden en het voor de Duitsers moeilijker was geweest om alles te organiseren, dan was dat een voorbeeld geweest van dat er minder Jodenhaat in Nederland zou zijn geweest? Sorry, ik vind dit niet logisch klinken. Ik geloof ook helemaal niet in termen als institutioneel racisme. In mijn ogen is dat een bedenksel van activisten. Dat er racisten in Nederland leven, net als in alle andere landen, dat zal ik meteen erkennen, maar dat het georganiseerd is. Nee dat is volkomen onzin.

Dinglish
Dinglish21 mrt. 2018 - 18:24

Peterrr, het ligt in het dna van instituten om hun leiders, voor ambtenaren is dat dus de politiek, te volgen in hun uitvoering. Tijdens WOII waren de nazi's aan de macht en dus deedt het ambtenaren apparaat wat het bedoeld was om te doen, namelijk volgen. Ik zeg alleen dat in andere landen het ambtenaren apparaat in opstand kwam en de nazi's structureel saborteerde. Daarnaast was hun administratie anders ingedeeld (geloof werd niet gedocumenteerd). Institutionele racisme is geen kwestie van discussie. Dat is al uitgebreid aangetoond en is een omschrijving van een feit. Een heel scale van mensen erkent institutioneel racisme. Het is een onderwerp op wetenschappelijke congressen waar academici van over de hele wereld samen komen om daarover te praten. Het beste kan je even naar wikipedia kijken. https://en.wikipedia.org/wiki/Institutional_racism Helaas is het niet in het nederlands vertaald, maar wel in het Engels, Frans en Duits. Op een bepaalde manier zou je kunnen zeggen dat nederlands lezende dus van deze kennis buiten worden gesloten.

Dinglish
Dinglish21 mrt. 2018 - 18:39

Peterrr, het meest bekende en in het oog springende vorm van institutionele racisme was het apartheidsregiem in Zuid-Africa. Gelukkig is dat afgeschaft. Maar niemand ontkent dat het institutionele racisme was of dat het apartheidsregiem bestond. Nu komt institutionel racisme in heel veel vormen en soms heel subtiel voor.

Peterrr3
Peterrr321 mrt. 2018 - 20:22

Beste Dinglish, nu vergelijk je Nederland met Zuid Afrika. Kom op zeg, dat zijn toch twee totaal verschillende culturen. Op deze site lees ik regelmatig dat er in NL sprake is van institutioneel racisme. Maar nog nooit heeft iemand daar een concreet voorbeeld van gegeven. Het gaat altijd om vermoedens en gevoelens. Ik geloof er niets van. Ik heb 20 jaar lang in het onderwijsveld rondgelopen. Heb me altijd sterk gemaakt voor de kinderen die het nodig hadden. Daar zaten veel kinderen van allochtone afkomst tussen. Als ik ook maar één keer had gemerkt dat huidskleur of etnische afkomst mee had gespeeld bij wel of geen hulp aanbieden, dan was me dat opgevallen.

Dinglish
Dinglish21 mrt. 2018 - 21:43

Peterrr, U wilt een concreet voorbeeld, die kan ik u geven. Een jaar of 10 geleden zat ik in een sollicitatiecommissie van een universiteit. De vacature was voor een hoogleraar. Ik zat daar niet in omdat ik zoveel kennis over het onderwerp had maar omdat het verplicht is om een vrouw in de sollicitatiecommissie te hebben. Ik zat daar dus alleen om aan een regeling te voldoen. Maar dit gaat verder. De vrouwelijk kandidaten die solliciteerden werden er al meteen uit gehaald. Toen ik vroeg waarom werd er gezegd dat ze subsidie via de EU konden aanvragen voor een vrouwelijke hoogleraarstoel. Ik hoef u vast niet uit te leggen dat deze aanvraag nooit heeft plaatsgevonden. Ondertussen was al bepaald, door mannelijk hoogleraren, dat de volgende kandidaat een man zou zijn omdat er niet eens gekeken werd naar de inhoud van de vrouwelijke sollicitaties maar naar hun geslacht en dat bepaalde dat zij op de stapel afwijzingen verdwenen. Dat is discriminatie. Ik was toen jong, een vrouw en had niets in te brengen maar ik hoef vast niet uit te leggen dat ik hier een naar gevoel van kreeg en nog steeds heb. Is dat concreet genoeg voor u?

Dinglish
Dinglish21 mrt. 2018 - 21:52

Peterrr, helaas is Apartheid een Nederlandse uitvinding en door Nederlandse kolonisten geintroduceerd, om precies te zijn, Hendrik Verwoerd die in Amsterdam geboren is. Apartheid is het meest nederlandse bekende woord ter wereld, helaas. https://nl.wikipedia.org/wiki/Apartheid

Henri Zwols
Henri Zwols20 mrt. 2018 - 10:35

Niet de kern van je verhaal, maar wel iets waar ik graag even op wil reageren: "het bouwen van Fort Europa waardoor duizenden vluchtelingen nodeloos zijn verdronken" Dit komt grotendeels omdat we reddingsboeien in de slotgracht van dat fort gooien waardoor het beeld ontstaat dat het protocol om binnen te komen is door in het water te springen. Australië pakt dat handiger aan. Die zeggen heel duidelijk: "doe dat nou niet, dan verdrink je". En zie, dat helpt. Toegeven, Australië heeft wel een bredere slotgracht dan wij.

3 Reacties
Pas2
Pas220 mrt. 2018 - 11:50

Voor de circa 1 miljard Afrikanen die nog in bar slechte omstandigheden leven zouden we beter de Middellandse Zee kunnen dichtgooien, duidelijke bewegwijzering aanbrengen, uiteraard met baby-verschoonpunten, schoenenzaken en diverse eetgelegenheden onderweg. Later kunnen we een TGV naar Parijs en Berlijn aanleggen om het leed zoveel mogelijk te beperken. Zul je eens zien wat voor zegen dat voor de werkgelegenheid in Europa zal zijn, huizen bouwen, administratie, onderwijs, zorg, noem het maar op. De economie zal boomen als nooit tevoren.

Daniel van Dijk
Daniel van Dijk20 mrt. 2018 - 13:45

Je draait de zaak om. Iedereen heeft het recht om asiel te zoeken, en ieder land heeft de plicht om de toegang tot een eerlijk asielproces te faciliteren. Het feit dat Europese landen illegale deals sluiten met onveilige landen zoals Turkije (en er één met Libie op het oog hebben) betekent dat zij de rechten van asielzoekers schenden, en niet dat die asielzoekers zich maar moeten aanpassen omdat in het Europa het rechtspopulisme hoogtij vaart. Wat Australie doet is een aanpak die mensenrechten schendt en tienduizenden asielzoekers in mensonterende omstandigheden dumpt. In plaats van dat voorbeeld te volgen moeten we naar een aanpak die vluchtelingen de mogelijkheid geeft om al in de omringende landen een legale en veilige reis naar de EU te maken. Migranten die niet aan deze voorwaarden voldoen kunnen dan 'aan de poort' geweigerd worden. Humanitaire visa zijn een oplossing bij uitstek, maar daar wil de huidige politiek niet aan. Dáár moet verandering in komen.

marcelhermus
marcelhermus20 mrt. 2018 - 23:07

Ik zie meer in beter doen wat goedgaat. http://www.ibtimes.com/sub-saharan-africa-falls-behind-fight-against-extreme-poverty-world-bank-report-1881460 Volgens mij gaat het de goede kant op, waarom focussen we ons daar niet meer op.

7anpau1
7anpau120 mrt. 2018 - 10:08

tot zover de zendtijd voor politieke partijen.

1 Reactie
SjoerdVerduin
SjoerdVerduin20 mrt. 2018 - 12:00

Inderdaad, best bedenkelijk voor een platform betaald door publiek geld.

Pas2
Pas220 mrt. 2018 - 10:00

"Theo Hiddema dat het ‘wetenschap’ is en ‘allang bewezen’ is dat zwarte mensen dommer zijn dan witte mensen." Als je al begint met zo'n enorme onbeschaamde leugen vind je het vast niet erg dat ik om te beginnen de rest van je verhaal niet meer lees. De werkelijke racist en nepnieuwsverspreider hier ben jijzelf, al zal dat besef pas te laat bij je doordringen, Jazie.

6 Reacties
Dinglish
Dinglish20 mrt. 2018 - 11:04

De americanen hebben begin vorig eeuw een van de grootste experimenten uitgevoerd op rassen verschillen. Intelligentie, kracht, fysieke kenmerken, alles werd gemeten en gedocumenteerd. Zij konden dit doen op Elliseiland want dat was waar alle immigranten van uit de hele wereld langs moesten komen. Duizende mensen zijn onderzocht van allerlei rassen. De uitkomt na dit onderzoek was overduidelijk. Er was geen verschil in intelligentie of fysieke/mentale kracht. Alle rassen, inclusief de immigranten van Europa tot Africa en Azie, waren gelijk. Nooit meer in de geschiedenis is zo een grootschalig onderzoek gehouden dus waar die Hiddema zijn uitspraken op baseert is mij een raadsel. Als het om het slagen op IQ testen gebaseerd is dan heeft zelf the American Psychological Association (hoogste orgaan op dat gebied) al ruimschoots toegegeven dat IQ test cultureel bepaald zijn en geen beeld geven van iemands intelligentie.

SjoerdVerduin
SjoerdVerduin20 mrt. 2018 - 12:07

Ik dacht hetzelfde. Wat Hiddema zei is niet wat Jazie hem nu in de mond legt. Wanneer je zegt dat je niet wil dat Europa een tweede Afrika wordt omdat de mensen daar niet voor niets weg trekken, dan is dat in Jazies beleving racistisch maar in mijn beleving eerder gezond verstand. Jazie heeft het steeds over extreemrechtse radicalisering en zichzelf noemt hij dan slechts "Links". In mijn beleving is FvD 'slechts rechts' en is Jazie extreemlinkse radicalisering. Wanneer je door bewakers een zaal uit geholpen wordt dan is dat behoorlijk extreem en radicaal.

Pas2
Pas220 mrt. 2018 - 12:58

Wat Hiddema gezegd heeft is: "Dat is toch allang wetenschappelijk bewezen?" als wedervraag in antwoord op een vraag over een stelling uit 2016 van weer iemand anders. Dat heeft Hiddema gezegd, punt. De rest van de verhalen is erbij verzonnen. "De omstreden uitspraken van Yernaz Ramautarsing, in Amsterdam tweede op de lijst van FvD, laten de gemoederen maar niet met rust. In 2016 zei de politicus in een interview met Brandpunt, dat IQ-verschillen tussen verschillende volkeren 'wetenschappelijk bewezen is'. Ook FvD-kamerlid Theo Hiddema zei onlangs iets soortgelijks in een interview met de Telegraaf." - Let wel: iets soortgelijks. Moderne journalistiek. Je afvragen waar hij zijn tegenvraag op baseert (aan Hiddema zelf vragen zou beter zijn) is natuurlijk prima; eruit concluderen wat aktivistisch Nederland plus een verdwaasde ademocratische minister in functie ervan bakt niet. Dat is raszuivere haatzaaierij; een nieuwe zwarte pagina in onze geschiedenis. Een geslaagd racistisch frame tegen de Surinamer Ramautarsing wellicht, en daarmee tegen de diversiteit zelf. Hiddema komt echt nog wel onder vuur te liggen na de zetelwinst van de komende verkiezingen, en ik ben benieuwd naar zijn antwoorden. Tenzij het journaille dan alweer massaal achter een nieuw stuk rood vlees aanrent.

jandebakker
jandebakker20 mrt. 2018 - 16:04

@Dinglish Tja als dat onderzoek alleen gebaseerd is op de migranten die op Ellis eiland aankwamen snap ik wel dat men concludeerde dat de verschillen beperkt waren ;). Ellis eiland was namelijk alleen het aankomst station voor Europese migranten.

Peterrr3
Peterrr320 mrt. 2018 - 17:53

Beste Dinglish, als onderzoek heeft uitgewezen dat er geen verschillen in intelligentie is tussen de verschillende rassen. Hoe kan het dan dat volgens sommige deskundigen mensen met een blanke... ehh... 'witte' huid racistisch zijn en mensen met een donkere... ehh... 'zwarte' huid niet racistisch kunnen zijn. Dat staat haaks op wat u beweert.

Dinglish
Dinglish21 mrt. 2018 - 22:00

Peterrr, Kijk eens naar de mensen, organisaties en instituten die zeggen dat het geen enkel verschil maken. Kijk eens naar hun erkenning en integriteit die zij door tijd hebben opgebouwd. Kijk dan eens op dezelfde manier naar de zogenaamde experts die beweren dat er wel verschil is. Ze missen de integriteit en erkenning.

robert vos
robert vos20 mrt. 2018 - 9:54

U bent aanhanger van groen links. Dat mag maar dat verklaard tevens uw hele betoog. 21 maart mag het volk stemmen. En helaas voor een bepaalde D66 minister moeten de uitgebrachte stemmen echt worden meegeteld. Benieuwd of deze reactie wel de goedkeuring heeft van de moderator van Joop.nl want ik bemerk dat mijn reacties regelmatig niet geplaatst worden terwijl ik mij toch aan de regels van Joop.nl houdt. Wellicht heeft dit iets met seceltieve nieuwsgaring te maken.

2 Reacties
Zandb
Zandb20 mrt. 2018 - 11:29

Democratie Van mij worden ook reacties geweigerd; ik ben het er zelden mee eens maar begrijp wel degelijk waarom die niet geplaatst worden. Verder heeft u helemaal gelijk; uitgebrachte stemmen worden meegeteld. Fijn dat u ons daar nog even aan hielp herinneren. En of dat "helaas" is voor een D66 minister, daarvan vraag ik mij af of die dat zelf dan niet mag/moet bepalen. Waarom zou u dat voor hem/haar doen?

Pas2
Pas220 mrt. 2018 - 11:41

Je bent bepaald niet de enige.

Joyce Klassen
Joyce Klassen20 mrt. 2018 - 8:32

Democratie is inhoudelijk leeg. Het volk kan elk beleid kiezen wat het wil. Het volk kan ook racistisch beleid kiezen. Elke poging om dat met geweld te verhinderen is ondemocratisch. Racistisch beleid gaat in tegen mensenrechten en tegen grondrechten. Maar democratisch is het wel als het op democratische wijze tot stand komt. Democratie is een besluitvormingsproces, geen rijtje normen. Als de belangen van een bepaalde minderheid stelselmatig door de meerderheid worden genegeerd, dan wordt de deelname van die minderheid aan het besluitvormingsproces de facto ondergraven. Zo'n situatie is als systeemfout in het democratisch proces aan te merken. Dan komt de rechtsstaat in beeld : rechters zullen dan de rechten van die minderheid moeten waarborgen en vormgeven om zeker te stellen dat elke burger niet alleen theoretisch, maar ook in de praktijk zijn stem in de besluitvorming kan laten meewegen. Conclusies : 1. Elke racistische partij met voldoende stemmen hoort in de gemeenteraad en in het parlement. 2. Mocht dat leiden tot wetgevingsprocessen die stelselmatig bepaalde minderheden een stem in de besluitvorming ontzeggen, dan zal de rechter die wetgevingsuitkomsten moeten corrigeren ten gunste van de benadeelde groepen. Ook dat is democratie.

2 Reacties
Zandb
Zandb20 mrt. 2018 - 11:32

Joyce Ik ben het grotendeels met u eens maar ik wil er wel bij aantekenen dat 'alles' mag in dit land voor zover men zich aan de wet houdt. Nou wil het geval dat bepaalde vormen van racisme uitdrukkelijk verboden zijn. En hoeveel mensen daar ook hun stem aan verlenen, dat doet er niet toe.

SjoerdVerduin
SjoerdVerduin20 mrt. 2018 - 12:09

Dit zou verplichte leeskost moeten zijn voor iedereen die op een stemlijst staat.

Bouwman2
Bouwman220 mrt. 2018 - 8:28

Ik ben tegen FvD om een andere reden: het gaat mij niet om ideologie. Iedereen denkt er maar vrolijk op los en mag haten en liken dat het een lieve lust is. Maar dat de rede door het FvD misleid wordt beschouw ik als een aantasting van de geestelijke volksgezondheid. De geestelijke volksgezondheid heeft het al zo lastig. Het kompas wijst niet meer naar het noorden en dat komt omdat met oude principes die in de wet verankerd zijn en oude handboeken voor de moraal de hand wordt gelicht. Dat is echt een overschatting van het individu. Het is de behaagzieke hoogmoed die weer eens opspeelt maar die traditioneel altijd weer doorzien wordt en ten val komt.

1 Reactie
Zandb
Zandb20 mrt. 2018 - 11:33

Bouwman Je mag er op los denken maar er een ideologie op na houden, is toch wel wat meer dan er vrijblijvend op los denken.

Brave Hendrik4
Brave Hendrik420 mrt. 2018 - 8:27

Een fraai, zoetgevooisd stukje dat walst op de nuance en het evenwicht en dat dartelt van levenslust en goedertierenheid. Eén piepklein puntje van kritiek slecht: in journalistieke stukken - let op: oude wijsheid hier te bewonderen - dien je het belangrijkste vooraan te zetten. (Dat heeft een technische reden, die in nu even onvermeld laat, maar is daardoor usance geworden) Dus eerst Baudet en zijn hondsvotten de grond in boren - dat kan in 1 a 2 zinnen: de oud-Hollandse anti-nsb-traditie is geen 'mere a boire' - en pas daarna 't uitputten in genuanceerde opmerkingen aangaande de rest van dat schitterende links.

1 Reactie
Brave Hendrik4
Brave Hendrik420 mrt. 2018 - 8:39

..die ik nu even.... 'mer a boire' ..

Andreas J
Andreas J20 mrt. 2018 - 7:22

Tja, had begrepen dat er veel AntiFA terroristische groepen bij waren, daar wil je je als beschaafde partij toch niet mee inlaten? Zelfs PVV en FvD willen liever niet direct met extreem rechtse groeperingen worden gezien. Blijkt voor Bij1 (Let wel, niet de therapeuten) geen probleem te zijn.

6 Reacties
SjoerdVerduin
SjoerdVerduin20 mrt. 2018 - 8:57

Helemaal mee eens. Daarbij is er overduidelijk een verschil in beleving wat wel of niet discriminatie of racisme is. Bij Bij1 is alles en iedereen racistisch als het geen kleurtje heeft. Ik ben nog steeds op zoek naar de uitspraken van FvD die daadwerkelijk racistisch zijn. Voor sommigen is het uitspreken van het woord 'neger' al racistisch.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten20 mrt. 2018 - 9:34

Dat soort praatjes blijven maar rond gaan.Als je het maar genoeg herhaalt, lijkt het vanzelf waar.

Paul250371
Paul25037120 mrt. 2018 - 11:22

Andreas J Ik snap dat je Antifa terroristisch noemt als je voor fascisme bent.Ik snap ook dat AntiFa zo benoemen een perfect excuus is om fascisme en racisme te gedogen en te promoten. Zelfs PVV en FvD willen liever niet direct met extreem rechtse groeperingen worden gezien. Wat een onzin. Wilders staat op een plein in Duitsland te bij die varkenskoppen te roepen dat Unse Kultur Der beste is en Bidet heeft de afgelopen jaren op de ene Stormfront- na andere fascistische beweging een toespraak gehouden of aanwezig geweest. Sjoerd. Stop maar met zoeken (of begin er eens echt mee). Als je tot nu niets racistisch aan of bij het FVD hebt gevonden zul je het niet meer vinden.

Zandb
Zandb20 mrt. 2018 - 11:40

Andreas/Sjoerd Ik meen ergens gelezen te hebben dat het FvD ook aan de demonstratie mee wilde doen. Heb ik dat verkeerd gelezen? Verder mogen jullie wel meer iets onderbouwing bieden, dan dat er wellicht bedenkelijke groepjes deelnamen aan de demonstratie, om deze demonstratie terecht te framen, zoals jullie doen. Sjoerd; voor sommigen is het gebruiken van een bepaalde fotootje bij reacties zelfs al racistisch.

JanBakker2
JanBakker220 mrt. 2018 - 13:08

Spijker. precies en zo zit het ook met het bestempelen van groepen voor fascisten. Het is de zelfde taktiek. AFA is een extreme groep , vraag mij af of je ze wel links kunt en mag noemen, maar ik kan ze tot dit moment niet linken aan terroristische aanslagen. Weet niet of er in het verleden een link was naar RARA.

Peterrr3
Peterrr320 mrt. 2018 - 17:58

Oh ja, Paul, nu herinner ik me het weer. Jij vond dat er in Hamburg niets verkeerd is gedaan door de activisten van Antifa. Het waren de agenten die voor onrust hadden gezorgd. Al die filmpjes over knokploegen die her en der willekeurige auto's in brand staken waren vast in scene gezet. Ik ben socialist, maar wil niets met dit soort criminelen te maken hebben. Niet iedereen die tegen Antifa is is een fascist Paul.

punt2
punt220 mrt. 2018 - 7:18

Verkiezingen 2018: zij zijn kwaadaardig en zij zijn stom en zij zijn gemeen en zij zijn achterbaks en zij zijn ........ oh ja en wij...... geen enkel idee waar wij nou toch voor staan ...

4 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten20 mrt. 2018 - 9:35

Misschien moet je dan beter kijken. Iedere partij heeft een program en een verleden.

Zandb
Zandb20 mrt. 2018 - 11:41

Rob Spreek voor u zelf.

punt2
punt220 mrt. 2018 - 12:07

@SpijkerMaarten, het gaat erom dat de partijen meer bezig zijn om anderen te veroordelen dan hun eigen standpunten te duiden. Oftewel: we horen van iedereen waar we niet op moeten stemmen...... helaas vergeten ze erbij te vertellen waarom dan wel op hen.

punt2
punt220 mrt. 2018 - 15:26

@ZandB, zou u kunnen uitleggen in verband met mijn stukje, waar u op moet reageren, wat u precies bedoelt in combinatie met mijn uitspraak? Daar ik voor mijzelf spreek en mijn mening uit met betrekking to het onderwerp komt u niet verder dan uw opmerking wat mij triggert, want zou u toch bedoelen met uw opmerking? Wat inhoudt dat ik niet kan wachten op uw precieze uitleg.

[verwijderd]
[verwijderd]20 mrt. 2018 - 7:04

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
Paul250371
Paul25037120 mrt. 2018 - 11:23

U gelooft niet in het grote gevaar van (extreem) rechts?

Daniel Dennett
Daniel Dennett20 mrt. 2018 - 11:30

Extreem rechts heeft het over het gevaar van links en de rest van Nederland heeft het over het gevaar van racisme.

Zandb
Zandb20 mrt. 2018 - 11:42

gerrit Ik hoop met u dat Amsterdammers slim zijn.

Daniel Dennett
Daniel Dennett20 mrt. 2018 - 17:52

Extreem rechts is veel groter en veel gevaarlijker. Ik zie het nog niet snel gebeuren maar de kans dat de PVV en FvD invloed krijgen op de inrichting van ons staatsbestel is vele malen groter dan de kans dat moslimextremisten en/of antifa dit gaat lukken.

Daniel Dennett
Daniel Dennett20 mrt. 2018 - 20:54

“PVV is anti islam en pro Israel dus niet extreem rechts” Je houdt er een bijzondere redenatie op na maar dat is je goed recht. Dat extreem rechts zichzelf niet extreem rechts noemt is verder prima maar doet er verder niet toe, dat is aan anderen om te bepalen.

Zandb
Zandb20 mrt. 2018 - 6:29

Zelfs een nobel doel heiligt de middelen niet automatisch; dat soort denken maakt je als die je 'bevecht'.

1 Reactie
Brave Hendrik4
Brave Hendrik420 mrt. 2018 - 12:10

Lekker compact aforisme, Zandb! Maar: alle middelen zijn geoorloofd mits zij de doelen niet tegen de haren in strijken. Vind je daarvan?

Mostafa
Mostafa20 mrt. 2018 - 6:10

Strijd tegen racisme ? O! hebben wij hier racisme ? kan dat zomaar ? is dat normaal dat wij hier racisme hebben die moet bestrijdt worden ? Hoe is racisme ontstaan in onze democratie ? Wat is de rol van het artikel 1 van de Grondwet die racisme en discriminatie bestrijdt ? waar was dit artikel ? waar was het OM ? waar waren rechters, juristen en advocaten dat nu het zo ver is met racisme ? Mensen, het bestrijden van racisme in een democratie hoort altijd preventief te bestrijden en niet na het ontstaan van racisme want dan is het te laat, anders vervang het artikel 1 van de Grondwet met grenzeloos vrijheid van de meningsuiting dan is het duidelijk voor iedereen !

2 Reacties
Joyce Klassen
Joyce Klassen20 mrt. 2018 - 8:11

Strijd tegen antisemitisme hoort er kennelijk niet bij bij BIJ1. Kennelijk slaat racisme alleen op bepaalde groepen.

Paul250371
Paul25037120 mrt. 2018 - 11:27

Joyce Strijd tegen antisemitisme hoort er kennelijk niet bij bij BIJ1. Wat een onzin. Omdat ze iets niet wilde tekenen dat je anti semiet bent als je kritiek hebt tegen de staat Israël. Maar goed, brullen en zwart maken is veel belangrijker. Wat doen feiten er inderdaad toe.

Cave Canem
Cave Canem20 mrt. 2018 - 5:44

Les extrêmes se touchent. In je manier van redeneren en je extreme taalgebruik had je evengoed iemand van van FvD kunnen zijn. Je bent oorverdovend stil waar het de weigering van BIJ1 betreft om zich tegen het geweld tegen joden uit te spreken. Dat schept een niet te omzeilen verplichting eens uit te leggen waarom je wegkijkt wanneer het om haat tegen joden gaat..

2 Reacties
Paul250371
Paul25037120 mrt. 2018 - 11:30

Je bent oorverdovend stil waar het de weigering van BIJ1 betreft om zich tegen het geweld tegen joden uit te spreken. Onzin. Een grove leugen. De enige verplichting dat het schept is dat u eens kijkt wat de mening van Bij1 echt is over antisemitisme. Maar daar bent u niet in geïnteresseerd want zwart maken en maar factfree lullen is veel belangrijker.

Cave Canem
Cave Canem20 mrt. 2018 - 15:53

“Onzin. Een grove leugen. De enige verplichting dat het schept is dat u eens kijkt wat de mening van Bij1 echt is over antisemitisme. Maar daar bent u niet in geïnteresseerd want zwart maken en maar factfree lullen is veel belangrijker” De feiten gewoon negeren en dan iets luchtledigs roepen over factfree. Alle partijen en organisaties tekenden het manifest tegen antisemitisme. BIJ1 als enige niet, onder het leugenachtige mom van kritiek op de staat Israël. Antisemitisme loert ook tegenwoordig nog met gifttige blik vanaf vele straathoeken.

Hertog2
Hertog220 mrt. 2018 - 1:27

"Dat zou hem goed uitkomen, aangezien zijn ideeën om moslims systematisch uit te sluiten door immigratie uit moslimlanden te stoppen, geen moskeeën meer te bouwen en islamitische scholen te sluiten regelrecht indruisen tegen de mensenrechten." Staan hier een aantal onjuistheden in beste vriend. FvD is een voorstander van asielbeleid naar Australisch model: Nederland beslist zélf wie hier wordt opgevangen. Dus ja wij kijken naar wie kansrijk is binnen deze samenleving en wie niet. Geen onredelijke eis. Zoals u donders goed weet heeft Nanninga een Iraanse homo in huis genomen. Reden de beste man had serieus te maken met bedreigingen binnen zijn AZC. Weet u het nog, de tv sterretjes?. Ze gilde het van de daken, als de nood aan de man komt, dan ga ik mijn zolderkamertje echt verbouwen!. Het bleef bij woorden... Zo niet een vrouw die u schaamteloos voor racist uitmaakt. Inmiddels is het strafbaar, maar tot het jaartal 2016 zijn kinderhuwelijken (kinderverkrachtingen) oogluikend toegestaan door oa GL. De blijf van mijn lijf huizen zijn tot op de dag van vandaag veelal gevuld met moslima's. U zwijgt... Even kijken mijn afkomst is Joods, het doet mij pijn dat het antisemitisme

6 Reacties
Hertog2
Hertog220 mrt. 2018 - 1:34

weer een voet in de aarde krijgt. U zwijgt, BIJ1 zwijgt... Laat de echte moedige mensen maar opstaan, daar hoort u zeer zeker niet BIJ..U wilt terug BIJ AF...

Paul250371
Paul25037120 mrt. 2018 - 11:34

Zo niet een vrouw die u schaamteloos voor racist uitmaakt. Zij is een racist. U ook als u dit zooitje steunt. U bent schaamteloos. Aan haar hatelijke racistische uitspraken kan een Iraniër in huis nemen ook niets afdoen.

Zandb
Zandb20 mrt. 2018 - 11:51

Hertog Wat een oliedomme reactie; geef gewoon toe dat Jazie de feiten juist weergeeft. Er zit namelijk weinig anders op. (Dat Nederland zelf beslist, zegt toch helemaal niets over wie er dan wel of niet toegelaten worden.) U bent voor het FvD terwijl ik u telkens aantoon, hoe u e.e.a. met de regelmaat van de klok 'verkeerd' interpreteert. Dat u net doet of uw neus bloedt, pleit niet erg voor u, vind ik.) Verder moet me nog van het hart, dat ik me stoor over uw opmerking over de kindhuwelijken. Dat er op een bepaalde manier met 'kindhuwelijken' om wordt gegaan is het gevolg van het soort denken, dat het belang van dat ene kind voorop stelt. Om dat zo maar te framen als dat men het zonder meer toe laat/ goed keurt/ er achter staat, dat is niet alleen kortzichtig maar ook kwaadaardig. Op zijn minst kunt u daar met respect 'anders over denken'. Probeert u zich namelijk maar eens in zo'n positie van zo'n kind in te denken.......

Sonic2
Sonic220 mrt. 2018 - 17:13

Nanninga bralt van alle daken dat ze een asielzoeker in huis neemt. Net zoals er elke keer bij rechtse malloten een camera mee moet. Wilders moet een camera mee hebben als hij bij een Joods restaurant gaat aanvallen. Baudet moet van zijn aangifte perse een media momentje maken. En maar janken over de media. De media zou Baudet eens een maand moeten negeren. Staat hij zo 5 zetels lager in de peilingen. Dan dat hele Australische model. Ook weer politiek van de borreltafel. Hoe wil je zo'n Australisch model bereiken? We zitten gebonden aan EU verdragen. Liever dat ze met een EU oplossing komen die WEL haalbaar is dan dit soort makkelijk kletspraat. Voor de rest ben ik autistisch, maar ik loop niet elke keer te koketteren met dat ik dat ben. U eist respect op voor uw afkomst, maar over moslims bent u onvriendelijk. Net zoals alle FvD'ers eist u respect en kunt u compleet niet incasseren. Dat merk ik elke keer aan uw reacties richting mij. Ook van uw FvD vriendjes. Verdiep u overigens in wat uitspraken van Halsema bijv. Dan zou u wat minder van die rechtse onzin uit kramen. Halsema is heel duidelijk geweest over hoofddoeken en over negatieve kanten van de islam. Verdiep u eens wat meer in links en zet die FvD oogkleppen wat af. U adoratie van Baudet komt erg overeen met een tienermeisje die achter One Direction of Justin Bieber aan loopt. https://www.google.nl/search?q=Halsema+hoofddoeken&oq=Halsema+hoofddoeken&aqs=chrome..69i57.4000j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Hertog2
Hertog221 mrt. 2018 - 2:12

@Sonic Nanninga bralde helemaal niets, ze werd hier mee geconfronteerd door een journalist. Zelf heeft mevrouw nooit de pers opgezocht nav. van dit onderwerp. Zelf zegt mevrouw hier het volgende over. “Dan, na een aarzeling, vertelt Nanninga dat ze een maand of zes een homoseksuele asielzoeker die in het azc getreiterd werd in huis had. Ik heb dat nooit openbaar gemaakt, zegt ze. Omdat ze zich er niet op wilde laten voorstaan. En om zijn privacy te waarborgen. De man woont inmiddels elders." Uw citaat. "Dan dat hele Australische model. Ook weer politiek van de borreltafel. Hoe wil je zo’n Australisch model bereiken? We zitten gebonden aan EU verdragen. Liever dat ze met een EU oplossing komen die WEL haalbaar is dan dit soort makkelijk kletspraat." Kan een prima optie voor de EU zijn. Voor als u het buitenlandse nieuws een beetje volgt; Horst Seehofer (CSU) de nieuwe minister van binnenlandse zaken in Duitsland wil Schengen (voorlopig) opschorten, en wil de buitengrenzen van Duitsland weer gaan bewaken. Schengen FAALT, het is geen onredelijke eis om te weten wie hier nu binnenkomt. Het is geen onredelijke eis om eisen/ kwalificaties te stellen aan vluchtelingen. Ik voorspel u, over pakweg 10 heeft 80% van deze/ onze laatste groep nieuwkomers nog steeds geen baan.. Niet zo gek, je bent analfabeet, bent de taal niet machtig, en dan ja dan moet je je nog een cultuur eigen maken ook...En ik kan u verzekeren, ook dit is geen appeltje eitje verhaal, weet ik uit eigen ervaring. Gaat voor een groot deel niet lukken @Sonic en deze mensen gaan hier ook nooit gelukkig worden, niet in Duitsland en niet in ons kikkerlandje. Opvang in de eigen regio en daar mogen/ moeten wij ruimhartiger voor geven. Heel "links" Nederland op zijn achterste benen als een columniste het woord "dobberneger" gebruikt... Andere keuzes zijn gemaakt, keuzes die enkel menselijke drama's kent, in alle opzichten....Niet mijn lijn, niet de lijn van Nanninga. De kijk mij eens goed zijn mensjes ben ik spuug en spuug zat. "U eist respect op voor uw afkomst, maar over moslims bent u onvriendelijk. Net zoals alle FvD’ers eist u respect en kunt u compleet niet incasseren. Dat merk ik elke keer aan uw reacties richting mij. Ook van uw FvD vriendjes." Wilt en kunt u mij ergens citeren waar ik onvriendelijk ben naar de moslimgemeenschap? Ter weet ik heb twee moslima's in dienst, incl. hoofddoek. Dit vormt voor mij geen enkel probleem, religie boeit mij niet. Als u mijn tijdslijn doorneemt dan had u kunnen weten dat ik altijd een zwak heb gehad voor GL onder de regie van mevrouw Halsema. Jawel mevrouw heeft een poging gewaagd om op te komen de moslima's in Nederland, ook dit is mij niet ontgaan. Teruggefloten door "links" Nederland, mevrouw was een racist volgens de extreem linkse kerk. Man en vrouw zijn gelijkwaardig aan elkaar, toch?. Zoek het maar op @Zandb kinderbruidjes waren tot voor kort domweg toegestaan in dit land. Maar goed dit mag ik niet zeggen, dan ben ik blijkbaar een onmens, een racist...

Thuiszitter
Thuiszitter21 mrt. 2018 - 10:15

Hertog - Dus ja wij kijken naar wie kansrijk is binnen deze samenleving en wie niet. Geen onredelijke eis. — — Wie is wij ? Hertog . Wij degene van Joodse afkomst ( ben ik ook trouwens ) of wij van de Fvd ? Enfin , er wordt nu ook gekeken naar de achtergrond van de migranten , dat wordt gedaan door de linkse wegkijkers ( wie kijkt hier eigenlijk weg ? ) . Mensen uit Syrië zijn er slecht aan toe , in een staat dat die voorlopig weinig kunnen betekenen voor onze samenleving . Wij zullen alle zeilen moeten bijstellen om deze mensen te helpen om van hun pshychische problemen af te komen en te helpen waar nodig is , iets wat de Nederlanders zijn vergeten toen jouw en mijn familie terug kwamen vanuit de kampen . Daar moet men van leren . ( ze waren niet kansrijk genoeg ) De dobbernegers die hun leven een andere wending willen geven en hun toekomst geluk hier in het decadente rijke westen gaan zoeken kun je geen ongelijk geven. De EU landen en de niet EU landen in Europa werken nu als een magneet en er wordt op Europees niveau alles aan gedaan om dit op humane wijze te laten verlopen , “ wir schaffen das “ zal voor u een walgelijke opmerking zijn maar hadden ze dat hier maar gezegd toen je familie terug kwam in ‘45 . Maar nee dat doet niet terzake wij als Nederland zijn trots op ons decadente bestaan de noodklok luidt en gaan dat eens eventjes regelen dat wij dit bestaanbehouden .Wij gaan uit de EU , gaan schijt hebben aan de huidige internationale afspraken ,we timmeren onze grenzen dicht , en zorgen voor een systeem dat alleen kansrijken migranten worden toegelaten , de rest gaat maar naar België , ver van ons bedshow, wat zullen wij lachen zeg. En ook lekker realistisch , ik zie het zo gebeuren , hoe dan .., ? Hertog je houdt vast en zeker van sprookjes , je houdt van nostalgie , je bent romanticus , de noodklok luidt bij jouw om ons bestaan als Nederlander te gaan verdedigen anders gaat het fout , je denkt echt dat die ezel dat voor elkaar gaat krijgen, verdeeldheid zegt jouw niks ...

MomentInFocus2
MomentInFocus220 mrt. 2018 - 0:01

Jazie, Ik kan het meeste uit uw betoog onderschrijven. Met fascisten en of racisten ga je niet in debat: die bestrijd je met elk wettig middel.

1 Reactie
SjoerdVerduin
SjoerdVerduin20 mrt. 2018 - 12:18

Het debat uit de weg gaan is een vorm van extremistisch radicaliseren.

michellekepen
michellekepen19 mrt. 2018 - 23:51

In hele korte tijd minimaal voor de derde keer een auteur van de IS (Internationale Socialisten). Gewaarschuwd door de eerdere artikelen begin ik toch met goede moed. Maar al snel moet ik me er doorheen worstelen. Wederom veel retoriek, het doet allemaal heel jaren '70 aan. Het artikel gaat over de gemeenteraadsverkiezingen van Amsterdam, Bij1 doet immers alleen daar mee. Aangekomen bij Palestina, Koerden en West Papua wordt het me teveel. Ik stop met lezen, scan alleen nog even dat het linkse verbond alleen maar als gevolg van een telegraaf-sabotage gesneuveld is? Shoot the messanger, geen teken van ook maar een begin van zelfreflectie. Het komt niet vaak voor dat ik een artikel niet uitlees, maar hier kom ik niet doorheen.

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker19 mrt. 2018 - 22:13

Beste heer Veldhuyzen, U schrijft: "Als ik in de raad kom dan ga ik samen met inwoners, sociaal professionals, kunstenaars en culturele en maatschappelijke organisaties concrete voorstellen schrijven om onze stad in kleine stapjes vooruit te brengen." Waarom die als? Als u zo'n goede ideeën heeft, waarom schrijft u die voorstellen dan niet nu al samen met ' inwoners, sociaal professionals, kunstenaars enzovoort? Om goede ideeën te lanceren en ze te ontwikkelen, hoef je niet in een gemeenteraad te zitten. Sterker nog, meestal gaat dat beter als je er juist niet in zit. Nog les over die goede ideeën. Als u dan toch in de gemeenteraad wilt, dan zou ik u willen aanbevelen om juist nu met die ideeën te komen. Dan kan een Amsterdamse kiezer die meenemen bij zijn afweging aanstaande woensdag. Ik denk namelijk dat positieve en goede ideeën uw kans op een raadszetel veel groter doen zijn, dan u afzetten tegen anderen. Bij dat afzetten tegen anderen deelt u de publiciteit namelijk altijd met die ander. Als u uw eigen ideeën promoot, dan is alle aandacht voor u. Met vriendelijke groet,

1 Reactie
korheiden2
korheiden220 mrt. 2018 - 16:54

@Zandb : Jazie kan zich beter richten op zijn eigen programmapunten dan alsmaar te strijden tegen FVD. Daar wordt die partij alleen maar groter door. Verder ga je niet in op de rest van mijn reactie : ik zie niet in wat Bij1 toevoegt. Er zijn al partijen genoeg, of liever gezegd ; teveel. Grosso modo zijn er ca 4 stromingen : liberaal (VVD en D66), christelijk (CDA, CU en SGP), sociaaldemocratisch (PvdA, SP) en groen (GL en PvdD). De belangengroeperingen als DENK, Nida, 50+ en ook Bij1 zijn en blijven splinters. Extreemrechts is in feite een aparte categorie. Dus vooruit : 5 stromingen.

korheiden2
korheiden219 mrt. 2018 - 22:11

Goed hoor Jazie, voer jij maar actie tegen het FVD. Die komen in de Amsterdamse raad met drie of vier zetels. Bij1 haalt er misschien 1 of 2. Ik zie niet in wat Bij1 toe te voegen heeft aan alles wat andere partijen al te bieden hebben. Volgens mij zou je je prima thuis voelen bij Groen Links. Laten we eens proberen om het politieke landschap niet nog verder te versnipperen. Het wordt steeds moeilijker om te regeren, zowel in Amsterdam als in de rest van het land.

1 Reactie
Zandb
Zandb20 mrt. 2018 - 11:53

kor En als nu het FvD met zetels in de raad komt; heeft Jazie het dan bij het verkeerde eind gehad? Ik word zo moe van dat geredeneer waar je letterlijk niets mee opschiet.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194719 mrt. 2018 - 21:56

Net als die demonstratie gisteren toont dit stuk ook weer aan dat sektarisch links vooral bezig is met sektarisch rechts te bestrijden onder het mom van links echt links te maken. Egotripperij is het en niks anders.

Nuchter Rotterdams
Nuchter Rotterdams19 mrt. 2018 - 21:11

Maar meetekenen met het manifest dat zich uitspreekt tegen geweld tegen Joden tekende jouw partij niet. Dus in feite zijn jullie zelf ook een FvD alleen met andere tegenstanders. En emt dezelfde mooie woorden.

1 Reactie
JanBakker2
JanBakker220 mrt. 2018 - 8:02

Voor de duidelijkheid FvD heeft wel getekend.

Katwezel
Katwezel19 mrt. 2018 - 21:07

Als je in een debat over radicalisering uit de zaal wordt verwijderd moet je jezelf dan niet eens gaan afvragen of jij zelf misschien degene bent die geradicaliseerd is? Alles wat je schrijft wijst daar namelijk ook op. Ik ben toch echt links maar de Jazy’s en Ewouts die ik de laatste tijd hier voorbij zie komen zijn net zo ver van mij verwijderd als Annabel Nanninga. Dit maakt dat er niet beter op. Ik heb helemaal niets met extreemlinkse activisten en hun naief-aggressieve gedachtengoed. En oei, oei, Annable Nanninga heeft een paar keer foute grappen gemaakt. Dat doen linkse mensen, zoals bijvoorbeeld Freek de Jonge natuurlijk nooit. Hou toch eens op alles wat de FvD doet onder een vergrootglas te leggen en ga gewoon uit van je eigen kracht. En waarom weer Palestina en Israel erbij halen? Waarom toch altijd? Ik begrijp het echt niet. Wat heeft in godsnaam Palestina te maken met de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam? Is het nu echt niet mogelijk om gewoon eens een stuk te schrijven over lokale politiek en Palestina en Israel te laten voor wat ze zijn, twee foute landen ergens ver weg.

4 Reacties
Brenda T. Van der Velden-G.
Brenda T. Van der Velden-G.20 mrt. 2018 - 7:15

Je reactie is uit mijn hart gegrepen. Geen woord mis mee en geen speld tussen te krijgen.

Joyce Klassen
Joyce Klassen20 mrt. 2018 - 9:17

Katwezel, dat komt duidelijk recht uit je hart. Een zeer overtuigende reactie wat mij betreft, iets wat ze bij BIJ1 eens goed op zich zouden moeten laten inwerken.

Peterrr3
Peterrr320 mrt. 2018 - 11:40

Goed betoog. Ik stem al bijna 25 jaar links, maar als de verhalen op deze site lees dan hoor ik geloof ik tot fout links, of zijn de mensen die ik steun ruggengraatloos links. In het links waar mensen als Jazi voor staan voel ik me helemaal niet thuis.

OlavM
OlavM20 mrt. 2018 - 19:39

@ Katwezel: [En oei, oei, Annable Nanninga heeft een paar keer foute grappen gemaakt.] "Annable" (voor jou "aimable"?) Nanninga heeft een paar keer (!) "foute grappen" gemaakt? Is "dobberneger" slechts "een foute grap"? En de uitspraak: "Hoe mooi het ook zou zijn als Van Weezel door een aanslag of moord op de Joodse gemeenschap van haar moraalpaard zou donderen" is slechts "een foute grap"? Voor jouw onderscheidingsvermogen gaf ik al niet veel, maar dit is gewoon een totaal gebrek aan inzicht.

spoorsloper
spoorsloper19 mrt. 2018 - 20:06

"Het is in mijn optiek naïef, onverantwoordelijk en zelfs gevaarlijk om te denken dat het voldoende is om het racisme van partijen zoals FvD enkel vanuit de raad te bestrijden" Ik denk dat het ook niet tot de mogelijkheden gaat behoren...

OlavM
OlavM19 mrt. 2018 - 20:03

Met de strekking van dit artikel ben ik het geheel eens. Kritiek én zelfkritiek vormen een belangrijke pijler voor iedere beweging, partij en individu die oprecht streeft naar een duurzame, solidaire, inclusieve en ruimdenkende samenleving. En zich derhalve gewoonlijk met recht “links” noemt. Het is buitengewoon zwak dat PvdA en GroenLinks zich door een van rechterzijde aangezwengelde actie uit het Rotterdams verbond met NIDA hebben teruggetrokken, en eveneens, net als de SP (met uitzondering van de afdeling Rotterdam en de jongerenbeweging ROOD), uit de landelijke demonstratie tegen racisme in Amsterdam op 18 maart. (Met uitzondering van een aantal lokale GL-leden). Dit toegeven aan (uiterst) rechts is slap en schadelijk. De demonstratie vond NB plaats in het kader van de jaarlijkse VN-Dag tegen Racisme op 21 maart. Ook in andere landen zijn op 18 maart soortgelijke demonstraties gehouden. […..alsof de racistische ideeën van het FvD een zaak is waarover discussie mogelijk is.] Tja, de Amsterdamse PvdA-lijsttrekker vindt vrijblijvend babbelen met die onverbeterlijke Nanninga kennelijk zeer de moeite waard. Ze wil “in de gemeenteraad“ discussiëren met racisten, maar het gaat er natuurlijk allereerst om die buiten de raad te houden!

11 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mrt. 2018 - 3:22

Wil je ze uit de raad houden zal dat toch voor de verkiezingen moeten gebeuren. Je kunt ze in ons stelsel niet uit de raad zetten als ze gekozen zijn, dus moet je het als partij voorkomen door ze bloot te leggen, de werkelijkheid te laten zien. Ik denk dat daar ook het misverstand heerste toen de slogan veranderd werd. Daar zit het verschil denk ik in. Als je nl. een partij uitsluit van de democratie (raad), hoe wrang en hoe fout die ook is, kun je alle partijen uitsluiten en de democratische vertegenwoordiging opdoeken. Wat zou er gezegd worden als er een demonstratie werd gehouden met de slogan; Geen BIJ1 in de raad? Ook niet als ze dadelijk in de raad komen door de winst van stemmen? Tegen FvD en tegen Wilders, voor BIJ1, tegen racisme etc.. is denk ik net het minieme verschil in perceptie m.b.t. de slogan.

Katwezel
Katwezel20 mrt. 2018 - 6:18

" Dit toegeven aan (uiterst) rechts is slap en schadelijk." Nee, toegeven aan extreemlinks is veel schadelijker voor deze partijen. Wat Jazy en de zijnen doen is niet verbinden, ze jagen mensen weg van links. SP, GL en de PvdA moeten hen letterlijk links in de marge laten liggen willen ze ooit uit het dal komen en zelf de leiding in handen nemen, uitgaan van eigen kracht, maar wel in redelijkheid. Het kleine maar zeer aanwezige groepje 'activisten' waar Jazy deel van uit maakt, jaagt met hun naief idealisme, wereldvreemdheid, onredelijkheid, twijfelachtige banden met pro-hamas en islamistische organisaties (daarom wordt ook altijd weer Palestina er bij gehaald) en hun zeer beperkte visie op vrijheid en democratie alleen maar meer mensen naar rechts. Het zijn groeperingen met een Don Quixote syndroom. Het gaat in eerste er niet om om te vechten voor een ideaal of bevolkingsgroep, maar de motivatie lijkt meer te zijn dat men tegen anderen wil zijn. Iedereen die niet is zoals zij moet bevochten worden. En als er geen tegenstander meer is verzint men er wel een, zoals Annabel Nanninga. Ze verzieken en polariseren daarmee het debat in plaats dat ze er iets aan toevoegen en verbinden. Neem ook deze demonstratie. Het comite 21 maart wordt volledig overheerst door links-extremisten en islamitische groeperingen, en wordt dan ook gerund vanaf het zelfde adres van waaruit andere organisatie islamistische haatpredikers uitnodigen bijvoorbeeld. Dat is gewoon niet meer serieus te nemen en als serieuze linkse middenpartij moet je daar heel snel afstand van nemen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mrt. 2018 - 7:10

Ik bedoel natuurlijk de denkbeelden van!

Paul250371
Paul25037120 mrt. 2018 - 12:11

Katwezel Je zegt links te zijn. Hoe zou jij dan de Ubermensch, Blut und Boden gehalte van het FVD bestrijden? Wat moet er volgens jou gebeuren om dat soort extreem rechts te stoppen?

OlavM
OlavM20 mrt. 2018 - 14:03

@ Minoes: [Wil je ze uit de raad houden zal dat toch voor de verkiezingen moeten gebeuren.] Natuurlijk! Dat ontken ik toch niet? Integendeel: de bedoeling van acties als de demonstratie op 18 maart jl. is mensen ervan te weerhouden op dat soort partijen te bestemmen. Door ze "bloot te leggen", zoals je (voor mij iets té) plastisch zegt. Bij jou zélf bestaat kennelijk een misverstand: niet gezegd wordt dat uiterst rechts zich niet verkiesbaar zou mogen stellen (zoiets zou niet eens kunnen in ons bestel), maar dat niemand erop zou moeten stemmen! Dat mag wel, en is dan ook volstrekt democratisch! Zo mag ook iedereen ervoor demonstreren, dat BIJ1 niet in de gemeenteraad moet komen. Ook volstrekt democratisch!

OlavM
OlavM20 mrt. 2018 - 14:07

Herstel in de derde regel: "bestemmen"= stemmen.

OlavM
OlavM20 mrt. 2018 - 16:31

@ Katwezel: Al jouw (veronder)stellingen, niets meer dan “meningen”, betwist ik. Maar ik ga er nu niet veel tijd en moeite aan geven die te weerleggen. Je kan wel bezig blijven. Het is voor mij al tekenend genoeg dat je het opneemt voor "dobberneger"-Nanninga, met haar islamofobie én antisemitisme. Lees en huiver: https://www.astridessed.nl/het-antisemitisme-van-annabel-nanninga-voorvechtster-van-joodse-rechten-ontmaskerd/ Citaat: “Annabel Nanninga, nummer 1 op de Lijst voor de Gemeenteraadsverkiezingen van de racistische partij, Forum voor Democratie [1], bekend vanwege haar ”Ebola” oplossing voor vluchtelingen uit Afrika [2], haar afkeer van ”gemengde relaties [3] en haar Islamofobe rant na de aanslag op Charlie Hebdo [4], heeft zich opgeworpen als kampioene van de rechten van Joden in Nederland. [5] NIETS IS MINDER WAAR! Als er ooit groffe anti-semitische opmerkingen gemaakt zijn, dan wel door La Nanninga!” Talloze voorbeelden ervan worden vervolgens gegeven.

OlavM
OlavM20 mrt. 2018 - 16:39

@ Katzwezel: [.....als serieuze linkse middenpartij moet je daar heel snel afstand van nemen.] By the way: o, ironie! Zie je niet in dat dit een flagrante contradictio in terminis is?

OlavM
OlavM20 mrt. 2018 - 17:01

@ Katwezel: O ja, zie ook: http://www.frontaalnaakt.nl/archives/een-dode-jood-voor-annabel-nanninga.html Citaten: -‘Hoe mooi het ook zou zijn als Van Weezel door een aanslag of moord op de Joodse gemeenschap van haar moraalpaard zou donderen’, schrijft Nanninga. -In één moment van onbedachtzaamheid heeft Nanninga hier de Domrechtse houding ten aanzien van Joden in al haar naaktheid treffend getypeerd.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mrt. 2018 - 22:21

Olav Iets blootleggen is anders een heel normale en vooral alledaagse Nederlandse uitdrukking. Dat gezegd hebbend: Het gaat er mij om dat partijen zo misschien gedacht kunnen hebben: We kunnen (gekozen) partijen niet uit de raad houden als pp en daarom niet als zodanig, hebben meegelopen toen de slagzin zodanig veranderd was dat men zou kunnen opvatten dat je de partij zou weigeren op te nemen in de gemeenteraad. M.i. kun je het op twee manieren uitleggen. Gevolg zou zijn dat pp de indruk zouden kunnen wekken, de democratische beginselen bij het grof vuil te zetten. Ik was gewoon aan het nadenken over het hoe en waarom van het afzeggen van/door landelijke pp. Ik denk dat dat de enige verklaring is. Zeker in verkiezingstijd voor de gemeenteraad, vind ik dat je verplicht bent daarover na te denken voordat je partijen in de schoenen schuift als zouden zij iets niet vinden omdat ze niet meelopen als partij, terwijl toen je het anders geformuleerd had, ze wel toegezegd hadden te komen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mrt. 2018 - 22:26

-/- 1e zodanig.

JanBakker2
JanBakker219 mrt. 2018 - 19:24

Jazie Mevr Nanninga heeft voor dat ze politiek aktief werd een tijd lang een vluchteling in huis gehad, een Iraanse homo. Dat moet uitgaande van jouw betiteling van mevr Nanninga als racist voor haar een hel op aarde zijn geweest.

2 Reacties
ton14024
ton1402420 mrt. 2018 - 12:07

. en verklaart haar huidig politiek activisme.

Paul250371
Paul25037120 mrt. 2018 - 12:13

Nee hoor. Het maakt Nanninga buiten een racist ook een hypocriet (een goede daad maakt nog geen zomer). Maar goed, als zelfs Nanninga al dobbernegers een plek geeft dan lijkt mij dat we veel meer vluchtelingen kunnen opnemen.

Rooie Vogel
Rooie Vogel19 mrt. 2018 - 19:21

Beste Jazie, het is duidelijk dat je een fantastisch links Utopia voor ogen hebt. Maar dat zal toch bekostigd moeten worden. Wie gaan dat doen? Die vermaledijde niet-linksen?

1 Reactie
Paul250371
Paul25037120 mrt. 2018 - 12:14

Die hebben er geen tijd voor. Uitbuiten en stelen is een drukke bezigheid. Geen tijd voor opbouw.

Eva456
Eva45619 mrt. 2018 - 19:17

Het was sterker geweest als je het bij het beleid van je eigen partij had gehouden. Dit is een beetje klikspaan, boterspaan niveau.

Nanno Zeegers
Nanno Zeegers19 mrt. 2018 - 19:07

Dit is niet de eerste keer dat je jezelf als lid van de links-extremistische Internationale Socialisten net als b.v. AFA je wangedrag verdedigt. IS en verwante club AFA kenmerken zich door de overtuiging dat ze universele rechten van hen onwelgevalligen mogen negeren en zelfs geweld als middel gerechtvaardigd te achten. Eerder stelde je binnen één alinea: "overstemmen met als doel een andere invalshoek te benadrukken is mijn recht." ... "Ik hoop dat mensen mij begrijpen en in mijn waarde laten net zoals ik hen begrijp en in hun waarde laat." Dat je niet inziet dat deze teksten elkaar uitsluiten kan alleen maar bedacht worden door extremistisch politiek gedachtegoed te hebben waarin het dogmatisch eigen gelijk en bijbehorende eenzijdige rechten die natuurlijk alleen jou en de jouwen gelden je verblind maken. Hoezeer ik ook het gedachtegoed of uitingen van anderen verafschuw, binnen de politieke arena's heeft men, wil men zelf rechten en vrijheden hebben, zich te houden aan de vrijheid van meningsuiting, anderen het recht op vergadering te gunnen, en te respecteren in die rechten zonder dat men enig respect hoeft te hebben voor andermans meningen, politieke of religieuze overtuigingen en heilige huisjes en figuren. Ben je daartoe niet bereid dan hoor je vooral zelf niet thuis in die politieke arena. https://joop.bnnvara.nl/opinies/nuance-moet-soms-afdwingen

JanBakker2
JanBakker219 mrt. 2018 - 19:02

U heeft nog steeds niet door dat uw acties FvD alleen maar groter wordt. Zo als u aangeeft kritiek hebben op elkaar moet en mag in een democratie zowel links als rechts. Maar mensen uitsluiten is geen voorbeeld van verbinden met andere worden u verloochend uw principes. Nogmaals het enige wat u bewerkstelligt is groei van Dvd Trouwens ik begrijp met oog op Verbinden nog steeds niet waarom Bij1 niet het Amsterdams akkoord tekend. Het gaat om veiligheid van Amsterdammers, onbegrijpelijk. Alhoewel ik het totaal oneens bent met uw wereldbeeld wens ik u een zetel toe.

1 Reactie
ton14024
ton1402420 mrt. 2018 - 12:00

´´Alhoewel ik het totaal oneens bent met uw wereldbeeld wens ik u een zetel toe.´´ Echt? Dan ben je niet overtuigt van jouw eigen standpunt.

BingoGrubb
BingoGrubb19 mrt. 2018 - 18:59

Ik moet niks hebben van het autoritaire activistische links waar u voor staat.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037120 mrt. 2018 - 12:15

Duidelijk. Welk links heeft u wel voor ogen?

Karingin
Karingin19 mrt. 2018 - 18:56

Ik gun je een plek in de raad Jazie. Maar je spreekt jezelf wel een beetje tegen. Je geeft terecht af op Moorman als zij zegt dat linkse politici elkaar de maat niet mogen nemen (ik vind het al ietwat dubieus om de PvdA nog links te noemen, maar ok). Kritiek op elkaar leveren en de discussie aangaan lijkt me cruciaal voor de politiek, dus die opmerking is echt bull shit...dat gebeurt neem ik aan ook binnen partijen, dus het lijkt me evident dat dit ook tussen partijen, links en rechts plaatsvindt. Vervolgens neem je haar de maat omdat ze in debat gaat met Nanninga. Ik vond het wel een dappere zet eigenlijk. Het is ook de enige manier om je af te zetten tegen de ideeën van FvD, in elk geval op politiek niveau. Zo'n demonstratie is ook een signaal, maar dat is uitsluitend zenden en dat levert toch minder op dan een debat lijkt me. Voor een helder beeld is het noodzakelijk de argumenten van beide partijen aan te horen.

1 Reactie
Karingin
Karingin19 mrt. 2018 - 18:58

O ja, tippie voor toekomstige stukken: Je haalt wat projecten aan waar ik geen weet van heb. Dan is het handig als je daar een link onder zet, zodat ik met 1 klik kan zien waar je het over hebt.

marcelhermus
marcelhermus19 mrt. 2018 - 18:52

Het is een heel simpel feit dat jij en andere protestanten van FvD zich schuldig maken aan hetzelfde als waar je ze van beschuldigt. De Fvd ziet onder andere de islam en haar uitwassen als een giftige ideologie en ziet het als haar taak om Nederland daar tegen te beschermen. Ik hoop dat je wel doorhebt dat jij in principe hetzelfde doet, maar dan ten opzichte van een andere groep mensen met een andere ideologie. Ik persoonlijk houd niet van mensen zonder nuance, dat is voor mij ook de reden geweest om nooit voor de PVV te stemmen. Echter valt bij1 ook al snel af, aangezien daar ook maar 1 manier van denken goed is.

3 Reacties
Paul250371
Paul25037120 mrt. 2018 - 12:18

Als je kritiek hebt op fascisten dan maak je jezelf schuldig aan fascisten begrijp ik hier uit?

Paul250371
Paul25037120 mrt. 2018 - 12:18

fascisme

marcelhermus
marcelhermus20 mrt. 2018 - 19:12

Als de rechtse bevolking de islam als een ideologie ziet die fascistische trekjes heeft en zich daar tegen wil beschermen is daar dus niks mis mee volgens u? Want dat is de kern van deze hele vraagstelling. Wie bepaalt wie er fascisten zijn. In uw ogen is dat Fvd. Ik zie wel dat er wat onfrisse punten zijn bij FvD en zal er dus ook niet snel op stemmen. Echter heeft de islam ook onfrisse punten. Als de FvD nu stelt dat zij zich tegen een fascistische ideologie wil beschermen dan kun je daar toch niet tegen zijn. Want wie is er nou voor fascisme.

Johan eldert
Johan eldert19 mrt. 2018 - 18:41

[De pacifisten zijn niet vergeten hoe GroenLinks verschillende imperialistische militaire interventies in Afghanistan heeft gesteund.] diezelfde pacifisten liepen moord en brand te schreeuwen toen assad met gifgas genoicide aan het plegen was. en GL heeft de politie ondersteunende taken gefiatteerd niet de militaire. Het leenstelsel pakt niet goed uit omdat de afspraken die gemaakt zijn niet worden nagekomen door het kabinet. En je kan GL wel de schuld geven van die rel maar NIDA had ook ruiterlijk kunnen toegeven dat de vergelijking in de twitter kant noch wal raakte. Dan was de kous afgeweest. dus als je andere partijen de maat neemt, hou je dan wel aan de feiten en kom niet alleen met een interpretatie daarvan die jou toevallig goed uitkomt. [Het falen van de gevestigde linkse partijen om een antwoord te formuleren op de zondebok-politiek van rechts] dat antwoord is er lang maar zolang burgers in meerderheid op rechtse partijen stemmen is het zwemmen tegen de stroom op. dus in plaats van dat je [weer] gaat lopen seiken, ga de straat op en overtuig mensen linkse te stemmen. Is veel effectiever dan hier omhuld de pvda de maat te nemen[ want over die partij praat je voornamelijk] wees daar ook eens eerlijk in. maar oh wacht even, dit is gewoon een verkiezingsstukje voor BIJ1. ahhhh. kleine campagne hit voor je: andere partijen die grond intrappen levert geen extra stemmen op

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)19 mrt. 2018 - 18:32

Hallo Jazie, Nog geen maand geleden heb jij deze column op deze site gezet. https://joop.bnnvara.nl/opinies/herdenk-februaristaking-en-wees-waakzaam Een citaat uit die column. "Ik ben een positief en liefdevol mens en ik wil het beste voor iedereen. Ik streef naar een vreedzame wereld waarin iedereen zichzelf en hun talenten in een veilige omgeving kan ontwikkelen. " Zo positief en liefdevol kom je echter niet over als de beveiliging je bij debatten uit de zaal moet verwijderen. (opbouwende kritiek, ik geloof nog steeds dat je positief en liefdevol bent)

2 Reacties
Paul250371
Paul25037120 mrt. 2018 - 12:19

Soms is het heel liefdevol als je verwijdert wordt uit een tent met ratten.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)20 mrt. 2018 - 20:16

"Soms is het heel liefdevol als je verwijdert wordt uit een tent met ratten." Dat lijkt me over het algemeen beter voor je gezondheid, maar liefdevol noem ik het niet.

JanVG2
JanVG219 mrt. 2018 - 18:31

Wat opvalt aan dit hele betoog is dat Jazie kritiek mag hebben op andere linkse partijen, dat hij andere ideeën mag hebben, maar de andere partijen mogen dat niet echt. Als zij het anders doen, doen ze het fout. Daar wordt niet overgediscussieerd, dat IS gewoon zo. Verder valt op dat hij weliswaar allerlei "progressieve" dingen zegt, maar dat is niet zijn motivatie in de politiek. Hij is er niet om zwakkeren te helpen; hij is er om "het gevaar" te bestrijden. Hij vecht tegen iemand, niet VOOR iemand. Wil je dat partijen als PVV, FvD etc kleiner worden zul je hun kiezers moeten bereiken, zul je VOOR mensen zijn en hun problemen en angsten moeten helpen verminderen. DAT zou de drijfveer moeten zijn ... Als je drijfveer is te vechten tegen "de vijand" overtuig je niemand behalve de mensen die al aan jouw kant staan en jaag de mensen die jou en jouw gezinden niet vertrouwen nog verder tegen je in het harnas. Ergo je versterkt de polarisatie en lost niets op, maar verergert alleen de situatie. Kortom, voor mij geen overtuigend verhaal maar eerder een reden om mensen af te raden om op zo'n partij te stemmen.

[verwijderd]
[verwijderd]19 mrt. 2018 - 18:24

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Paul250371
Paul25037120 mrt. 2018 - 12:21

En marcheren met bruine uniformen door de straten om de Pan Europese burgeroorlog tegen te gaan, ook zo gek nog niet? Zijn geraaskal en uw geloof daarin is heel erg zorgwekkend.