Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waarom ik aangifte doe tegen een ME'er

  •  
27-09-2012
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
RTV Noord-verslaggever Goos de Boer kreeg tijdens de ongeregeldheden in Haren klappen van de ME. Na enige dagen nadenken heeft Goos besloten toch aangifte te doen. In dit blog legt hij uit waarom.
Ben er uit. Na lang wikken en wegen. Ga toch aangifte doen tegen de politieman die me op de grond werkte bij de Slag van Haren. Zeker niet omdat Barbertje moet hangen. Integendeel. Wel om duidelijk te maken dat mensen die hun werk doen ongemoeid dienen te worden gelaten. Zelfs in hectische omstandigheden.
Eerst iets over de ‘Plaats Delict’. Die bevond zich niet midden in het strijdgewoel. Voelde de uitbarsting al van verre aankomen, dus tijdig een plekje opgezocht in tuin op de hoek van de veelbesproken Stationsweg. Heb vanaf daar in één lange take live verslag op radio (en later ook tv) gedaan. Met toestemming van de bewoner; die naast me stond met een hockeystick om lijf & goed te beschermen. Stond daar betrekkelijk veilig. En – nog belangrijker – stond niet tussen de op hol geslagen idioten en stond zeker niet de politie in de weg.
Zag daar ook dat het wel erg lang duurde voordat versterking arriveerde. Ben toen die er uiteindelijk kwam opzij van het huis in de tuin gaan staan om overzicht te houden. Ver van de oprukkende eerste lijn ME-ers en relschoppers. Alleen. En vooral ook herkenbaar, met (door politie erkend) helblauw pershesje, microfoon en koptelefoon. En juist daar werd ik volkomen onverwacht en zonder waarschuwing neergetikt.
Op dat moment is er geen tijd om daar lang bij stil te staan. Snel opkrabbelen en vooral doorpraten (was en bleef live in uitzending). Nu de stof is opgewaaid draai je die film nog eens af. Tuurlijk begrijpen we de wedstrijdspanning bij de belager. Alle begrip. Maar toch ook een onnodige actie.
Hulpverleners komen regelmatig in het nauw bij incidenten. Idioterie ten top en absoluut onacceptabel. Zij doen gewoon hun werk. Dat geldt dus ook voor journalisten, hoewel hun positie anders is. Doen ook hun werk soms onder extreme omstandigheden, zoals in Haren. Was daar echt niet uit sensatiezucht. Geloof me: het was ook voor ons bepaald geen pretje.
Hoorde uit betrouwbare bron dat zelfs in het crisiscentrum de radio voluit aan stond. Net als op politiebureaus, het gemeentehuis en zelfs in ME-busjes onderweg naar Haren. Het eigen communicatiesysteem C2000 haperde weer eens, zo onthulde het Dagblad van het Noorden vanmorgen al. Maar ook voor veel ongeruste ouders/hulpverleners en familie van politiemensen en hulpverleners was de radio een van de weinige betrouwbare informatiebronnen. Zo niet de enige. Mogen we dan vragen in elk geval niet opgejaagd te worden?
En voor de goede orde. Die bescherming was er later overigens wel. Politiemensen die ondanks de hectiek me hielpen, informeerden, waarschuwden en op veilige plekjes wezen. Ook dat moet gezegd. Derhalve zou je kunnen zeggen dat die paar tikken een incidentje was. Is ook zo. Zeker afgezet tegen de enorme ellende die de inwoners van Haren over zich hebben uitgestort hebben gekregen. Maar er is nog wat anders dat uiteindelijk doorslaggevend is voor het besluit toch aangifte te doen. En dat is een hernieuwde kennismaking met mijn belager diep in de Harense nacht. Nadat eindelijk (en ook tot mijn opluchting) de rust wat was teruggekeerd en de klus er op zat, kwam hij opnieuw op me af lopen. Nu zonder wapenstok, maar samen met collega. Zijn eerste woorden: ‘Ik had je toch gewaarschuwd en mijn collega is getuige.’ Jawel. Helaas voor hem: we waren al heel lang live op de zender en er zijn dus honderdduizenden getuigen die het tegendeel kunnen aantonen.
Vooral de toon was niet oke. Dat was er eentje in de stijl van ‘politie-tegen-overtreder’. Had hij gezegd ‘sorry, het was allemaal zo hectisch’, was deze blog nooit geschreven en er al helemaal geen aangifte gedaan. Nee, we vragen niet om maatregelen. Mijn belager en zijn collega’s hebben onder vreselijke omstandigheden hun werk gedaan. Van deze kant: diep, diep respect. Maar mogen wij dan ook een klein beetje respect terugvragen. En vooral hopen dat een aangifte effect heeft voor een volgende keer, waar dan ook in den lande. Opdat het blauwe hesje waarin ik en mijn collega’s bij dit soort omstandigheden rondlopen, de volgende keer wél de waarde krijgt die het verdient.
Dit artikel is eerder verschenen op de website van TV Noord en het weblog van Goos de Boer. Volg Goos ook op Twitter
Lees meer opinies op Joop.nl over Project X Haren:
Opinie Francisco van Jole: Filmrellen in Haren Opinie Peyman Jafari: Autochtone gemeenschap moet rellen in Haren veroordelen Opinie Chris Klomp: De held van Haren Opinie Han van der Horst: Heeft Haren een kans gemist?
Opinie Yannick La Gordt Dillié: Haren was nog maar het begin Opinie Patrick van Veen: Kudde op drift in Haren Opinie Vincent van der Vlies: Hoe Haren een Titanic werd

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (24)

jamabo
jamabo27 sep. 2012 - 18:43

Lijkt mij een volkomen terecht besluit, niet om een individuele ME'r te pakken te nemen (alhoewel daar ook aanleiding toe kan zijn) maar om helder te krijgen en te houden dat verantwoordelijkheid voor het handelen niet ontlopen mag worden. Niet door de individuele overheidsdienaar, en ook niet door zijn opdrachtgever. Het geweldsmonopoly ligt bij de overheid, dat is prima, maar toepassing ervan moet ten alle tijde onder het vergrootglas van de rechtspraak gelegd kunnen worden. Temeer daar uit het intimiderende 'Ik had je toch gewaarschuwd en mijn collega is getuige' blijkt dat het geweld doelbewust werd gepleegd.

ElKlaasTasso
ElKlaasTasso27 sep. 2012 - 18:43

Helder verhaal, mee eens.

Michiel Online
Michiel Online27 sep. 2012 - 18:43

Daar valt inderdaad niets tegen in te brengen.

FransLenaen
FransLenaen27 sep. 2012 - 18:43

Vooropgesteld: in onze rechtsstaat heeft deze journalist het volste recht aangifte te doen tegen deze ME'er. Gezien het genuanceerde verhaal van deze journalist is het terecht dat de feiten verder onderzocht worden. Maar wel één kanttekening: u (en ik bedoel uw nieuwsorganisatie) was daar wél uit sensatiezucht. De hele vrijdag hebben de media het vuurtje opgestookt. U bent niet de oorzaak voor de rellen, maar enige zelfreflectie (die bij journalisten altijd weinig te vinden is), kan bepaald geen kwaad.

RvDugt
RvDugt27 sep. 2012 - 18:43

Moet eerlijk bekennen ik heb een stukje zitten kijken van die live verslagen., het leken wel de olympische spelen. Ik vraag me af wat nut en noodzaak is van een liveverslag de hele avond door, kan me er niet aan ontrekken dat het toch wat met sensatiezucht van doen heeft. Het is iemands goed recht aangifte te doen, het is natuurlijk wel flauw dat je als journalist vooraf aan een eventuele rechtzaak je eigen verhaal doet in de media en daarmee het volk probeert te bespelen. het komt in ieder geval niet sterk over, kon je dat op zijn minst niet overlaten aan collega's? "Wel om duidelijk te maken dat mensen die hun werk doen ongemoeid dienen te worden gelaten. Zelfs in hectische omstandigheden." Is dat enkel van toepassing op journalisten of valt een ME-er daar ook onder?

bruces
bruces27 sep. 2012 - 18:43

Als oorlogscorrespondent loop je risico's. Dat weet je vooraf. Dus niet zeuren. Hier vind ik dat je helemaal niet moet zeuren. Eerst maak je Haren in de media enorm groot en als je dan een tik krijgt dan is een ander schuldig.

Molly Veenstra
Molly Veenstra27 sep. 2012 - 18:43

Goos de Boer was duidelijk herkenbaar als journalist. De ME-er die hem tegen de grond had geslagen was kennelijk van mening dat journalisten hier niet aanwezig diende te zijn. Als privé-persoon mag hij dit vinden, als politieagent moet hij zich aan de wet houden en Goos de Boer zijn werk laten doen. Een politieambtenaar die hiertoe niet in staat is, is niet geschikt voor zijn vak, en zal moeten omzien naar ander werk. Het verweer van de agent dat Goos de Boer was gewaarschuwd is niet waar, wat blijkt uit het radioverslag van de Boer. De aangifte van Goos de Boer is dus volkomen terecht.

Artois
Artois27 sep. 2012 - 18:43

'Boer zoekt sensatie.' Een echte boer zoekt geen sensatie, ook niet als hij voor een boeren reionale omroep werkt. Terecht zegt hij dat mensen in de gelegenheid moeten worden gesteld hun werk te doen, maar da geldt dan toch ook voor de autoriteiten. Natuurlijk begrijp ik dat het lekker is voor een onbeduidend Boer om- in dit geval via een aanklacht- in de publiciteit te komen. Misschien levert het zelfs -al verwacht ik dat niet- een baan op bij een echte omroep. Maar ik doe hierbij een oproep aan boer: doe geen aangifte. Boer zoek geen sensatie maar vrouw. (kom je ook op de tv).

JanB2
JanB227 sep. 2012 - 18:43

Die agent is ongeschikt voor de ME. Daad en reactie achteraf zijn uiterst onprofessioneel. Vergeet niet dat het deze figuren zijn die op een gegeven moment een gespannen situatie kunnen laten escaleren met hun gedrag.

Heileeuw
Heileeuw27 sep. 2012 - 18:43

Als je in de wind staat moet je niet raar op staan te kijken als je haar in de war raakt, ook als je meteoroloog bent.

Molly Veenstra
Molly Veenstra27 sep. 2012 - 18:43

Het radioverslag van Goos de Boer is hier te beluisteren: http://yourlisten.com/channel/content/16917476/Goos_de_Boer_in_Haren?rn=twd1l9ia2bcw

Ter Havested
Ter Havested27 sep. 2012 - 18:43

Goos, je schrijft: "Was daar echt niet uit sensatiezucht. Geloof me: het was ook voor ons bepaald geen pretje." Maar, eerlijk is eerlijk, je hebt 's middags toch echt je best gedaan om via live-reportages en interviews het volk te triggeren naar Haren te komen. Wetende dat er geen feest was in Haren. Toch niet een beetje sensatiezucht ?

1 Reactie
Michiel Online
Michiel Online27 sep. 2012 - 18:43

het klopt idd wel dat de media grotendeels bestaat uit paginaviews die beheert worden door mensen die liever het volk laten manipuleren dan dat ze echt ethisch te werk gaan. maar van al die mensen acht ik deze man toch wel het minst waarschijnlijk dat hij tot die groep behoort. wat denk je zelf?

[verwijderd]
[verwijderd]27 sep. 2012 - 18:43

Goed dat u aangifte heeft gedaan tegen die man, en goed dat dat kan in onze rechtsstaat. Probeer dát maar eens in een echte politiestaat, zou ik willen zeggen.

2 Reacties
Candide2
Candide227 sep. 2012 - 18:43

'Probeer dát maar eens in een echte politiestaat, zou ik willen zeggen.' Inderdaad, dan had u problemen gehad met het eerste zinnetje. Het is net als met inbrekers. Als journalist VRAAG je er gewoon om om door een ME'er gemolesteerd te worden. Nietwaar? Goed ook dat de journalist, door zijn werk te doen, uw ogen en oren is. Prachtig vrije pers, maar sneren, Marq Pas (?) FOEI!

Candide2
Candide227 sep. 2012 - 18:43

'Wat een belachelijke stelling, en nog wel met rabiate hoofdletters.' Ik ben blij dat u het met mij eens bent. Journalisten zijn immers geen inbrekers, die een bepaald beroepsrisico hebben ;-(' 'Probeer dát maar eens in een echte politiestaat, zou ik willen zeggen.' Die zin zette mij op het verkeerde been. Een aantal lieden op dit forum vindt journalisten linksch tuig. Helemaal niet erg dus dat die meppen krijgen. Ook wekt u de indruk dat wellicht de journalist suggereert dat Nederland een politiestaat is. Maar dat denkt u dus blijkbaar niet.

[verwijderd]
[verwijderd]27 sep. 2012 - 18:43

"Derhalve zou je kunnen zeggen dat die paar tikken een incidentje was. Is ook zo." Gezien het aantal collega's dat ook klappen heeft opgelopen is het wel een aardige verzameling incidentjes. Je zou zelfs kunnen spreken van een patroon.

1 Reactie
nikita72
nikita7227 sep. 2012 - 18:43

Net als Piet had ik de indruk dat ook andere verslaggevers klappen gekregen hadden. Voor mij blijft dat een rare situatie, ik denk niet dat agenten een hekel aan journalisten hebben.

BasVV
BasVV27 sep. 2012 - 18:43

Een beetje flauw. Natuurlijk had je geen klap mogen krijgen. Maar als je je in zo'n hectische situatie begeeft loop je gewoon risico. En reken maar dat die ME-ers ook op waren van de zenuwen. Ongetwijfeld hebben meer mensen een klap gekregen die niet aan het rellen waren. Het was gewoon door de mensenmassa een onoverzichtelijke zooi. Ik zou het incident wel melden maar aangifte vind ik te zwaar.

1 Reactie
dino_radja
dino_radja27 sep. 2012 - 18:43

om zinloos geweld te stoppen is aangifte een juiste methode. maar je mag die ME-er natuurlijk ook doodschoppen uit zelfverdediging, want geweld is ernstiger dan inbraak. is beroepsrisico voor mensen die geweld gebruiken, zoals ME-ers.

[verwijderd]
[verwijderd]27 sep. 2012 - 18:43

Vrijwel niemand die in de gaten heeft dat adrenaline in beide kampen de doorslag geeft.

1 Reactie
Candide2
Candide227 sep. 2012 - 18:43

'Vrijwel niemand die in de gaten heeft dat adrenaline in beide kampen de doorslag geeft.' Wat oorlogen aan de gang houdt zijn niet de vaderlanden, de grootse idealen of heldendom. Maar als je je kameraden om je heen neergeknald ziet worden, wil je ze wreken. Zo werkt dat. Politici die ME'ers of soldaten op pad sturen vergeten dat ME'ers en soldaten mensen zijn. Het zijn geen drones. Mensen die anderen doden of verminken lopen trauma's op, tenzij ze psychopaat zijn. Je moet zoiets niet willen. Als een overheid ME in zet tegen de eigen bevolking, is dat altijd een zwaktebod. Dit omdat de overheid het geweldsmonopolie heeft. Preventie is belangrijk, tenzij het niet anders kan, dan...

[verwijderd]
[verwijderd]27 sep. 2012 - 18:43

Tja, de ME moet ook haar werk doen. Moet je maar niet in de weg lopen in dergelijke situatie en alles ophangen aan het slechte communicatie probleem van de politie. Een huilertje die op een verkeerde plaats en verkeerde tijd aanwezig was. Maar dan niet sportief genoeg om de hectiek en de drift van het moment te respekteren.

1 Reactie
Candide2
Candide227 sep. 2012 - 18:43

BLOODY SUNDAY 'Een huilertje die op een verkeerde plaats en verkeerde tijd aanwezig was. Maar dan niet sportief genoeg om de hectiek en de drift van het moment te respekteren.' Nu begrijp ik waarom op 'bloody sunday' (1972) 14 Ierse ongewapende, vreedzame mannen en jongens door Britse militaire doodgeschoten zijn. Het waren huilertjes die in de weg liepen. http://www.youtube.com/watch?v=6sssXPYcXZc http://www.youtube.com/watch?v=LQZLPV6xcHI Wikipedia: De Britse premier David Cameron heeft op dinsdag 15 juni 2010 namens de regering in het Britse Lagerhuis zijn excuses aangeboden voor de dood van veertien ongewapende betogers tijdens Bloody Sunday in 1972. De premier deed dit tijdens een presentatie van een langverwacht rapport van de magistraat Mark Saville. Het lijvige rapport verscheen na 12 jaar en de conclusies waren volgens Cameron "schokkend". Volgens Lord Saville was de dood van de veertien betogers "onrechtvaardig en onverdedigbaar". Het onderzoek is het duurste en langste in de Britse justitiële geschiedenis. De ex-militairen wacht mogelijk vervolging door de Britse justitie.'