Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waarom iedereen eens op safari zou moeten gaan

  •  
10-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_lagordtdillie_cover_klein.jpg
Afrika, wonderlijk Afrika, wat heb je toch met me gedaan?
Zon. Eindelijk. Wij Nederlanders zijn heel goed in zaniken wanneer het kouder wordt, maar we sprinten ook graag richting het terras wanneer de eerste lentestralen zich bescheiden aandienen. Lekker weer zorgt voor lentekriebels, lentekriebels voor zomerkriebels en zomerkriebels voor hele lastige keuzes. ‘Wat wordt déze zomer mijn bestemming?’ is een levensvraag rond deze tijd. Maar geen zorgen, ik kies dit jaar voor u.
Safari. Iedereen denkt er wel een keer over na, want via-via hoor je er wel ’s wat over. En iedereen heeft ooit wel eens prachtige beelden van de Afrikaanse wildreservaten op National Geographic of BBC gezien. Waarschijnlijk vond ook ú die beelden indrukwekkend, of mooi, of wonderlijk, of in ieder geval iets in die richting. Nou, ik kan u vertellen: wanneer u daadwerkelijk in die wereldberoemde reservaten bent geweest, vindt u het niet alleen indrukwekkend, mooi en wonderlijk – u wordt verliefd als nooit tevoren.
Ik kan het weten, want ik ben nog steeds verliefd. Al bijna drie jaar lang, en ’t wordt met de dag ‘erger’. Verliefd op het goudgele gras van de savanne. Verliefd op de hongerige hyena’s die diep in de nacht rondom mijn tent liepen. Verliefd op de brede, pure glimlach van de doodarme Afrikanen. Verliefd op de hartelijkheid, de echtheid, de schoonheid. Op alles. Werkelijk waar álles. Afrika, wonderlijk Afrika, wat heb je toch met me gedaan? Ik mis je zo enorm. Het voelt als warme liefde, ware liefde, maar tegelijkertijd als een pijnlijke en onmogelijke afstandsrelatie. 
Ga op safari. Iedereen. Er bestaat niets mooiers. Echt. Ik ben nu nog een jonge student (21), met een inkomen net genoeg voor studieboeken, bier en zo nu en dan een winkelmiddagje, maar ooit, op een dag, keer ik terug. Terug naar mijn ware liefde. En ik weet het zeker: ze is met de jaren alleen maar mooier geworden. 
Yannick schreef het boek ‘Op weg naar de Serengeti’

Meer over:

opinie, lekker
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

YannickLGD
YannickLGD10 mrt. 2013 - 21:38

Beste Huub, ik begrijp je reactie niet. Ik ga er inderdaad niet wonen. En als je bedoelt waarom veel Nederlanders een afkeer hebben tegen 'nieuwe Nederlanders': dat begrijp ik ook niet. Maar dat is een heel ander onderwerp. Hier gaat het om mijn beleving van deze prachtig reis, die iedereen - ook jij - eens moet gaan maken.

hannogroen
hannogroen10 mrt. 2013 - 21:38

Helemaal eens, reizen verrijkt je leven!

stolat
stolat10 mrt. 2013 - 21:38

Als je dan toch nog een keer op safari wilt, Yannick La Gordt Dillié, probeer dan eens een ander Afrikaans land. Ik weet dat Oeganda en Kenia ook hartveroverend mooi zijn. Oeganda is veel mooier en heeft minder gelikte safaritochten dan het massatoerisme in Zuid-Afrika.

YannickLGD
YannickLGD10 mrt. 2013 - 21:38

Henk. Knap dat je beweert dat ik met zelfzuchtige ogen naar de wereld kijk. U kent mij niet en in mijn boek beschrijf ik juist hoe ik tegen dit alles aankijk, en dat ik bewondering heb voor die doodarme mensen. Het wild zit daar tenminste niet in kooien zoals hier. Uw reactie is erg kortzichtig en u beweert mij te kennen. Jammer.

robvaniren
robvaniren10 mrt. 2013 - 21:38

ja, die reaktie zegt alle s over Henk zelf. De hel, die hebben wij geschapen. Dieren aanvaarden het leven en de dood, al willen ze die wel zo lang mogelijk uitstellen. Wij zouden daarvan kunnen leren.