Joop

Waarom het zo slecht gaat met het CDA

  •  
16-07-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
681 keer bekeken
  •  
ANP-430478887
Die partij is in feite niet meer dan een vergaarbak van mensen die er nu eenmaal lid van zijn.
De toekomst ziet er somber uit voor het CDA. Leed de partij op 17 maart al een pijnlijke nederlaag, als er nu weer verkiezingen waren zou dat nog veel erger worden. Volgens de polls houdt ze dan niet meer dan een handvol zetels over. Veel politieke duiders verklaren dat uit de ‘onrust’ die bij de christendemocraten heerst. CDA-kopstukken doen niets dan elkaar bestrijden en ruzie maken. Dat zou kiezers ertoe brengen de partij de rug toe te keren, want kiezers houden niet van gedonder.
Het is de vraag of die redenering wel helemaal klopt. Bij bijvoorbeeld DENK, de Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie heerste in de aanloop naar de verkiezingen ook veel onrust, om het nog mild uit te drukken. Bij DENK vochten de drie Kamerleden elkaar de tent uit in een nietsontziende machtsstrijd. Bij de PvdD werd de democratisch gekozen voorzitter door de rest van het bestuur uit zijn functie ontheven en geroyeerd als lid. En bij Forum was het vrijwel dagelijks bal: de een na de ander stapte op of werd aan de kant gezet. Desondanks bleef DENK bij de verkiezingen gelijk in zetels, terwijl PvdD en FvD allebei wonnen, de laatste partij zelfs heel fors. Onrust alleen kan dus niet de reden zijn dat het slecht gaat met een politieke organisatie. Er moet meer aan de hand zijn.
En dat is het geval bij het CDA. Die partij is in feite niet meer dan een vergaarbak van mensen die er nu eenmaal lid van zijn. In grote lijnen is de teneur bij de christendemocraten weliswaar nogal rechts, maar er zijn ontzettend veel gradaties. Sommige CDA’ers zijn ronduit behoudend, andere meer gematigd of zelfs lichtelijk progressief. Wat zij gemeen hebben is de wens om gezamenlijk een partij te vormen, aan de macht te blijven en de lucratieve baantjes te verdelen. Het CDA bestaat omdat het bestaat. Een duidelijk ideologisch etiket valt er niet op te plakken. ‘We buigen niet naar links, we buigen niet naar rechts,’ zei Dries van Agt – de eerste CDA-lijsttrekker – ooit. Maar dat doet de partij juist wel. Ze is tot vrijwel alles bereid om op het pluche te kunnen plaatsnemen (al buigt ze wel wat makkelijker naar rechts dan naar links).
Natuurlijk zijn ook VVD en PvdA typische bestuurderspartijen, genegen tot heel wat concessies om maar te kunnen regeren. Maar bij het CDA is het allemaal toch een paar graadjes erger. Zeker sinds een dikke tien jaar geleden de electorale resultaten minder werden en de verdeeldheid meer aan de oppervlakte kwam. Welke kant moest het op met de partij? Diverse interne commissies hebben zich al over die vraag gebogen, maar ze kwamen er nooit echt uit. Het CDA bestaat uit verschillende kampen, die het onderling totaal niet eens zijn, concludeerde de commissie-Spies vorige week. Inderdaad, maar hoe dit op te lossen? De commissie-Spies weet het niet. Niemand weet het.
Het CDA werd opgericht in 1980 (al deed het drie jaar eerder al onder die naam mee aan de Kamerverkiezingen). Het was een fusie van KVP, ARP en CHU. Van katholieken en protestanten dus. Eigenlijk moet je nu vaststellen dat die fusie geen succes is geweest, al viel dat in de jaren dat Ruud Lubbers en Jan Peter Balkenende premier waren niemand op. Misschien was het een misvatting te denken dat alle katholieken en protestanten per definitie rechts zijn, of links, of geen van beide. Misschien werkte het confessionele model enkele decennia geleden nog, en nu niet meer. Maar hoe dan ook: het CDA lijkt ten dode opgeschreven. De onrust die opiniepeilers en anderen constateren bestaat uiteraard, maar die komt hoofdzakelijk doordat niemand weet wat het doel is van de partij.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 jul. 2021 - 8:24

De boeren hebben gewoon andere partijen gevonden!

Paul Spijkers
Paul Spijkers18 jul. 2021 - 10:50

Vroeger waren werkers gelovig. Nu is er niet meer zoveel geloof en niet meer zo'n eenheid van klasse.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 jul. 2021 - 9:02

Het CDA is vooral in stand gehouden door de boeren en wordt dat deels nog. Voor het overige lopen er vooral loslopende VVD-ers rond.

Wat?
Wat?17 jul. 2021 - 20:36

Mbt links. Hetzelfde gebeurd binnen linkse politiek als bij de vakbonden. Naarmate hoogopgeleide yuppen de bestuurders werden zijn de arbeiders gaan vertrekken. Ze vertegenwoordigen geen arbeidersbeweging meer, maar zichzelf. Dezelfde bestuurdersklasse heeft zich door de jaren heen steeds meer tegen de arbeidersklasse gekeerd wat er toe leid dat zij boze predikers van het juiste zijn geworden. Als we willen dat links weer groot wordt moeten diegene die het gesloopt hebben opstappen. Echter zijn ze zo machtsbelust dat ze wanhopig aan elkaar vasthouden in hun alsmaar kleiner wordende partijen. Elke zelf respecterende politicus zou na de nederlaag van Groenlinks of de meerdere nederlagen van de SP opstappen. De PvdA wordt geeneens meer overwogen, dus die is het benoemen niet waard. In plaats van dat de baantjesrovers gaan proberen te fuseren met GL moeten ze zichzelf oplossen. Klaver en Marijnissen moeten de volgende stap in hun loopbaan gaan nemen. Als je verkiezing na verkiezing slinkt kan je kiezer racistisch en rechts gaan noemen, of je kan je gaan realiseren dat je niet goed bent voor de beweging. Mbt CDA: whatever. Gewoon bingo avondjes gaan houden.

Poeh, poeh
Poeh, poeh17 jul. 2021 - 6:59

Het graf naast de PvdA op het kerkhof van de landopbouwers wordt in gebruik genomen.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout16 jul. 2021 - 21:44

Het CDA is blijven steken als zuil, naar jaren `50 snit. Een afkalvende partij voor protestantse polderboeren, gereformeerde kleinburgers en provinciale kleine luyden, alsmede frivool Rooms bisdomvolk, belijdende dat alle aards staatsgezag ontleend is aan het gezag van de Heere der Heirscharen, zetelend in de Hemelen als ultiem Opperwezen, zoals vermeld in het Bijbelhoofdstuk Romeinen 13. Als verschijnsel een anomalie binnen het electoraal spectrum heden ten dage, waar gemelijk & goddeloos guurrechts helaas de vruchten van plukt.

Woeki Hypo
Woeki Hypo16 jul. 2021 - 20:29

Waarom het zo slecht gaat met het CDA “Die partij is in feite niet meer dan een vergaarbak van mensen die er nu eenmaal lid van zijn.” De klassieke midden partijen PvdA, CDA en D66 vormen samen Het Trio Hypocriet (van hoogopgeleiden en een midden). Het zijn uitzendbureaus voor hoogopgeleiden geworden. Zij behoren tot het neoliberale partijkartel en dat is meteen hun probleem. Want neoliberalisme is geen midden, maar een extreem (economisch) rechts (voor hoogopgeleiden en financiers). Een representatieve democratie blijkt door andere dan democratische krachten of belangen te kapen te zijn. Tevens impliceert een (voldoende) gerealiseerd neoliberalisme, dat we de wetenschap ook niet meer kunnen vertrouwen (binnen een neoliberale context). Deze wetenschap begint steeds meer een sofisme en/of een sciëntisme te worden. D.w.z. een wetenschap afhankelijk van (eenzijdige) belangen en een wetenschap, welke geen pluriformiteit duldt. Het is allemaal zichtbaar tijdens de huidige corona epidemie, m.b.t. o.a. medische en verwante relevante onderwerpen, via de huidige censuur met repressie of cancel cultuur. Dit neoliberalisme gaat tot een (sadistische) autoritaire totalitaire dictatuur leiden, als er geen fundamentele democratische oppositie komt. Ik zie geen fundamentele democratische oppositie van hoogopgeleid links en progressief. Dit hoogopgeleide links en progressief behoort ook tot het neoliberale partijkartel. Ofschoon ze sommige kiezers willen wijs maken, dat zij een alternatief zijn. Daar hebben we de afgelopen 4 decennia weinig of niets van gemerkt. Bovendien is verdacht, dat hoogopgeleid links en progressief meegaan met de “Goede Censuur” campagne tegen o.a. desinformatie, complotdenkers en populisten. Hetgeen in de praktijk betekent, dat alternatieve stemmen monddood gemaakt worden (een vorm van sciëntisme dus), de discussie ruimte fundamenteel beperkt wordt: het kind met het badwater weggooien, en er nog meer gepolariseerd wordt (tussen bepaalde groepen). Er zullen nieuwe midden partijen moeten komen, die niets met het huidige (neoliberale) partijkartel te maken willen hebben. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

EenMening
EenMening16 jul. 2021 - 20:04

Toch is er nog een sprankje hoop voor het CDA. Veel Roomse kiezers uit het corrupte Zuiden zijn inmiddels vertrokken naar VVD en PVV. Het CDA wordt daardoor weer meer een protestantse partij. En zoals bekend zijn 9 van de 10 MINST corrupte landen vanouds protestant.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194716 jul. 2021 - 18:13

Toch vreemd dat een overtuigd christen-democraat als Pieter Omtzigt, hier menigmaal geprezen, hier moet lezen dat zijn partij een 'vergaarbak' is. Geldt dat ook voor Merkel? Een rechtse politicus op wie menige 'linke' heeft gestemd en wier politieke vertrek wordt betreurd. Ik ben er niet over uit, ik ben geen politiek wetenschapper, maar ik denk dat lijsten van personen die willen verbinden en samenwerken de traditionele partijen wel eens zouden kunnen gaan vervangen .

2 Reacties
EenMening
EenMening16 jul. 2021 - 20:17

@Frans "maar ik denk dat lijsten van personen die willen verbinden en samenwerken de traditionele partijen wel eens zouden kunnen gaan vervangen" Dat is een interessante ontwikkeling. Tot de oprichting van de ARP door Abraham Kuyper in 1879 bestonden er in Nederland geen echte politieke partijen. De leden van de Tweede Kamer opereerden veel meer dan nu "zonder last en ruggespraak". Er waren in de Tweede Kamer wel verschillende stromingen en "facties", die samenwerkten om bepaalde doelen te realiseren.

gimli55
gimli5516 jul. 2021 - 21:36

@Frans Dat komt omdat het CDA niet meer christelijk is, en ook niet democratisch. Het gaat over de Nederlandse politiek en daar heeft Merkel niets mee te maken. Waarom denk je dat Omtzigt is opgestapt uit het CDA? Precies de reden die ik je net heb gegeven Verbinden en samenwerken zijn doe werkwoorden, geen loze babbelpraat. Die leiden tot daden die het bewijs leveren dat het menens is. Zowel de VVD en het CDA en ook de PvdA zijn goed in het mooipraten, het blijft alleen bij mooipraten. Hun daden zijn omgekeerd evenredig met datgene wat ze zeggen en beloven. Dat gedrag geldt al 40 jaar, met het institutioneel racisme en discriminatie tot gevolg. Tot een corrupte bende bij de maatschappelijke instanties. Er zijn genoeg aantoonbare voorbeelden, elke dag weer een nieuw voorbeeld in de vorm van een affaire of schandaal. Het zijn er te veel om op te noemen zo langzamerhand, Het huidige systeem faalt en blijft falen.

Greendutch
Greendutch16 jul. 2021 - 17:28

mogelijk is het een goed idee om de C te veranderen in een S van sociaal, dat is meer van deze tijd. het conservatieve christelijke past niet als de ontkerkelijking een feit is en als je in deze tijd verder wilt dan is sociaal in het midden een noodzaak, lijkt mij. bovendien moet Wobke onmiddellijk verdwijnen: bestuurder volgens zichzelf maar om duistere (euro's) redenen heeft het bestuur hem gewild. niet handig, niet eerlijk noch zelfkennis, niet sexy.

3 Reacties
badgast
badgast16 jul. 2021 - 19:03

CDA staat mijlen verwijderd van de sociaal democratie.

gimli55
gimli5516 jul. 2021 - 19:11

@Greendutch Het poppetje is in essentie onbelangrijk. Er moet een visie komen en een stip op de horizon. Net als met de PvdA krijgt het CDA nu de hardste klappen, volkomen terecht als je VVD light wilt zijn, net als de PvdA in 2012. Kwaliteit in ideeën en visie verkoopt zichzelf, een spraakmakend poppetje is symbool politiek. Speciaal voor de luie media, die zelf ook niet meer willen nadenken. Waarom had de Vries succes en waarom heeft Omtzigt succes. Denk daar maar eens over na. Niet omdat ze een poppetje zijn en waren, maar door de inhoud en de authenticiteit. Beide is het een combinatie van doorzettingsvermogen, rechtschapenheid en geloofwaardigheid. Ze staan ergens voor en ze zijn beide geïnteresseerd in de slachtoffers van het systeem. Al die zaken mis ik bij de meeste partijen, ze zijn onderling uitwisselbaar en hollen allemaal achter het neoliberalisme aan.

Paul Spijkers
Paul Spijkers18 jul. 2021 - 10:53

Ze zijn nu net minder sociaal dan vroeger.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9316 jul. 2021 - 16:44

Is het ook niet gewoon logisch gezien de ontkerking? De christelijke aanhang is simpelweg een uitstervende groep. Los daarvan heeft de partij zichzelf ook uitgeschakeld met de belabberde lijsttrekker verkiezing en met het gedoe rond Omtzigt.

Division Bell
Division Bell16 jul. 2021 - 13:18

Het CDA gaat hard de PvdA achterna, waar de PvdA de arbeider in de steek liet doet het CDA dat nu met de boer. Het CDA was de grote afwezige toen de provincie in opstand kwam en doet nu zelfs mee met de "minder, minder boer" retoriek van GroenLinks, zie hier het resultaat. Als het zo slecht ging omdat CDA te rechts was of de kwestie Omtzigt het probleem was had zijn medestandster Renske Leijten en haar SP nu wel de grote winnaar geweest in de peilingen. Het tegendeel blijkt het geval, de verloren zetels gaan vooral naar BBB, JA21 en zelfs de VVD, links wint er per saldo niks mee.

1 Reactie
hgroen2
hgroen216 jul. 2021 - 15:50

Zo komen de sprookjes in de wereld. GL roept niet minder boeren maar minder vervuiling, stikstof en meer inclusief boeren. Sprak gisteren een boze boer. Bleek dat hij zich vooral ergerde aan de maatregelen die door.... Juist vvd/ cda zijn doorgevoerd. En dat dit kabinet maar niet met een antwoord komt op de stikstof problematiek. Dus niets te maken met groenlinks maar alles met al decennia falend rechts beleid.

Inspector Frost
Inspector Frost16 jul. 2021 - 11:34

Ik stel met genoegen vast dat Fons Kockelmans hier een nieuwe politieke definitie geschapen heeft: 'Die partij is in feite niet meer dan een vergaarbak van mensen die er nu eenmaal lid van zijn.' Dit is niet gewoon goed, het is bijzonder goed. Vooral 'niet meer dan', en 'nu eenmaal', die woorden treffen de roos. In combinatie met het treurige 'vergaarbak' hebben we het huidige CDA in een notedop.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin18 jul. 2021 - 9:08

Met een surplus aan loslopend groot wild, waarvan ik begrepen heb dat er teveel stuks van zijn om de gronden waarop zij leven nog een beetje beheersbaar te houden.

Sonic2
Sonic216 jul. 2021 - 11:18

Er zijn een hoop uiteenlopende redenen waarom het het zo slecht gaat met het CDA. Als ik het even in het "kort" opsom. 1. Het is een partij die totaal afhankelijk was van 1 leider. Lubbers en daarna is het nooit meer helemaal goed gekomen. Dat Balkenende aan de macht kwam was meer geluk dan wijsheid. En dat je eenmaal de macht houdt als je het eenmaal verkregen hebt komt wel vaker voor 2. Het CDA is een VVD kopie geworden. Een lege huls 3. Het CDA betaalt de prijs voor samenwerken met zeer fout rechts. 4. Het CDA is een pure machtspartij geworden en er is weinig ruimte voor afwijkende meningen 5. Die kroonprinsen waren stuk voor stuk breekbare twijfelgevallen. Of het nu om Hoekstra of de Jonge ging. Of om Mona. 6. Er is absoluut geen visie bij het CDA. 7. Het CDA is de junior partij in de coalitie en laat zich door de VVD vernederen en dat zie je keer op keer. 8, Het CDA is een neoliberale partij geworden. 9. Het CDA heeft haar linkse vleugel ernstig verwaarloost 10. En het CDA had in het verleden al meerdere malen voor de oppositie moeten kiezen. Hoekstra moet weg en daarna moet het CDA weer helemaal opnieuw beginnen. Dat het CDA dood is onderschrijf ik niet. Onder het juiste leiderschap kunnen ze weer opbloeien en met een aansprekend verhaal. Dat is niet heel erg waarschijnlijk en aannemelijk op dit moment.

1 Reactie
harmmeijer
harmmeijer16 jul. 2021 - 13:07

“Het CDA heeft haar linkse vleugel ernstig verwaarloost” Je kunt je het nu niet meer voorstellen, maar tijdens de opmaat naar de oprichting was er sprake van ‘de loyalisten’. In de jaren ‘80 kwam daar snel een einde aan. De CDA-loyalisten waren een groep van zeven CDA-Kamerleden (voornamelijk afkomstig uit de ARP) op de linkervleugel van het toen nog piepjonge CDA. Zij gedoogden in de jaren 1977-1981 het kabinet Van Agt-Wiegel, dat slechts over een kleine meerderheid van twee zetels in de Tweede Kamer beschikte, maar zij steunden het kabinet niet voluit. Zij behielden zich het recht voor om elk voorstel van het kabinet te toetsen aan hun principes. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/CDA-loyalisten

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jul. 2021 - 10:46

De voortschrijdende secularisering was de reden om de vroegere katholieken en protestanten te laten fuseren, maar de regionale en culturele verschillen verdwenen daarmee niet in hetzelfde tempo.

DenFlexwerker
DenFlexwerker16 jul. 2021 - 10:02

"Wat zij gemeen hebben is de wens om gezamenlijk een partij te vormen, aan de macht te blijven en de lucratieve baantjes te verdelen. Het CDA bestaat omdat het bestaat. Een duidelijk ideologisch etiket valt er niet op te plakken. ‘We buigen niet naar links, we buigen niet naar rechts,’ zei Dries van Agt – de eerste CDA-lijsttrekker – ooit. Maar dat doet de partij juist wel. Ze is tot vrijwel alles bereid om op het pluche te kunnen plaatsnemen (al buigt ze wel wat makkelijker naar rechts dan naar links). Natuurlijk zijn ook VVD en PvdA typische bestuurderspartijen, genegen tot heel wat concessies om maar te kunnen regeren. Maar bij het CDA is het allemaal toch een paar graadjes erger". Goed stuk maar dit gedeelte zit iets anders. De PvdA is namelijk door de implosie heen. De arbeiderskant die conservatief is, is vertrokken. De progressieve vleugel blijft eenzaam achter en de partij is een schim van zichzelf. De VVD zit voor de implosie. De liberalen zijn aan een uittocht bezig en de liberale kroonjuwelen zijn verkocht. Wat de implosie tegenhoudt is de premierbonus van Rutte en deze man heeft geen kroonprins.. Als Rutte weg gaat dan is de kans op een implosie enorm.

3 Reacties
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen16 jul. 2021 - 12:13

Den Flexwerker "De VVD zit voor de implosie" Ik weet het niet, de VVD is nog steeds de partij voor de werkgevers, handelaren en mensen hoog in het bedrijfsleven. Die groep is, itt tot de achterbannen van de PvdA en het CDA, redelijk stabiel gebleven. Inderdaad heeft Rutte geen opvolger, maar de vraag is of er voor de typische VVD kiezer wel een alternatief is. Dit zijn mensen die een rechts sociaal-economisch beleid willen maar wel positief tegenover de EU en globalisatie staan, waardoor een vlucht naar populistisch rechts onwaarschijnlijk is. Bovendien willen die mensen een stabiele partij die ook daadwerkelijk gaat regeren. Misschien als iemand als Henk Otten nog eens een stabiele VVD 'on steroids' uit de grond stampt, dat ze daarop overstappen.

DenFlexwerker
DenFlexwerker16 jul. 2021 - 13:29

@Kees: kijk eens naar de ledenaantal van de VVD: daalt. Een indicatie dat de harde kern die achter de partij, dus niet alleen achter de leider staat, daalt. Mensen hoog in het bedrijfsleven, stemmen niet alleen op VVD, dus geen monopoly op die stem. D'66 en GL (bevat veel rijke blanke stemmers) zijn concurrenten. Onder Bolkestein, trok de VVD veel conservatieve stemmers die niet rijk waren: hebben nu veel andere keuzes. Kijk trouwens eens naar het CDA, toen Balkenende weg ging: zakte in elkaar.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen16 jul. 2021 - 16:02

Denflex, De ledenaantallen lopen terug, da's waar en er zal wel wat verkeer zijn tussen de VVD en D66, maar met Gl lijkt me dat een stuk minder. Over die conservatieve Bolkestein kiezers, die zijn natuurlijk al grotendeels weg. Enfin, de eerste landelijke verkiezingen zonder Rutte zullen de lakmoesproef zijn denk ik.

Hakkepuf
Hakkepuf16 jul. 2021 - 8:43

De PVDA is geïmplodeerd omdat de mensen die uit dankbaarheid aan Drees op de PVDA zijn blijven stemmen zijn overleden en omdat het de arbeider ingeruild heeft voor de allochtoon en de ambtenaar. Het CDA implodeert door de ontzuiling. Er is immers geen dominee/pastoor meer die met hel en verdoemenis dreigent de mensen aan het CDA-stemmen krijgt. De andere reden is dat het CDA denkt dat er in 'de stad' meer stemmen te scoren zijn dan op het platteland wat overduidelijk niet zo is.

5 Reacties
Norsemen
Norsemen16 jul. 2021 - 11:11

Ingeruild voor de allochtoon? Leg eens uit.

DenFlexwerker
DenFlexwerker16 jul. 2021 - 13:38

@Norseman: de gemiddelde arbeider is conservatief en tegen migratie, dus ingeruild vooor allochtonen. De PvdA is slachtoffer van "Get woke, go broke".

Norsemen
Norsemen16 jul. 2021 - 14:50

Hoezo dus ingeruild voor allochtonen?

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9316 jul. 2021 - 16:52

Ingeruild is misschien een verkeerd woord, maar de PvdA heeft weldgelijk harder ingezet op die groep binnen het electoraat. Moet nog altijd denken aan het verkiezingsdebat dat Asscher destijds voerde met Wilders. Hij had het kunnen hebben over eerlijk loon voor eerlijk werk, goede vangnetten en of huisvesting maar nee hij had het over hoofddoekjes en discriminatie. De dag er na had de PvdA 9 zetels en hun eerste reactie was "de kiezer heeft het verhaal niet begrepen". Deze keer deed de PvdA precies hetzelfde met dingen als 'een slavernijmuseum' en het verplicht er heen sturen van kinderen in hun partijprogramma. Uiteindelijk is politiek ook een soort marketing. Als je je teveel richt op 1 groep dan kan het gebeuren dat andere groepen zich niet meer identificeren met in dit geval dus de partij.

EenMening
EenMening16 jul. 2021 - 19:59

@Hakkepuf CDA en PvdA waren volkspartijen met een grote, min of meer stabiele aanhang. Daar is weinig meer van over. De VVD, ooit het kleine broertje, is nu de grootste van drie en de enige overgebleven volkspartij die kiezers uit de breedte van de samenleving aanspreekt.

Bouwman2
Bouwman216 jul. 2021 - 8:33

Dat het CDA werd opgericht was een verbluffend staaltje verbinding van wat altijd onverbindbaar leek te zijn. Piet Steenkamp ( 1925) verdient lof daarvoor .Ik verwacht die een dezer dagen dan ook. Eeuwenlang wederzijdse animositeit kwam tot een synthese. Iets dat maar niet wil lukken bij GL, PvdA, SP en de manke dierenpartij. Maar onder druk wordt alles vloeibaar, je kunt nu eenmaal niet aan het splitsen blijven, want kernsplitsing geeft veel gedoe. Dat mensen als edellieden niet meer blij van geest ter kerke gaan op 't hoge feest betekent nog niet dat er geen verplichtende adel meer bestaat noch dan er minder geloof zou zijn.

1 Reactie
Marinus C.
Marinus C.16 jul. 2021 - 10:54

De manke dierenpartij is ondertussen van een vergelijkbaar kaliber als het CDA, in aantallen bedoel ik. Qua principes en zo zijn ze superieur aan de CDA-ers die met de tong Jezus belijden en met de lippen de voeten van de Mammon kussen. Het CDA ANNO 2021 is het laagje viezigheid wat achterbleef nadat alles waar die partij ooit voor stond verdampt is.

nikita72
nikita7216 jul. 2021 - 8:31

Of er nog een katholieke en protestante stroming in het CDA waren toen Lubbers premier was, weet ik niet. Er zijn niet veel katholieken meer. En echte protestanten stemmen ChristenUnie of SGP. En veel boeren zijn er ook niet meer. Het CDA is gedoemd te verdwijnen.

3 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde16 jul. 2021 - 10:05

Peinzer, bovendien is de gemiddelde leeftijd van de CDA aanhang in de buurt van de zestig. Er komt geen nieuw bloed meer binnen. De conservatieve lijn van Buma leek het tij te keren maar op dit moment staat de partij op 6 zetels. 9 zetels minder dan na de verkiezingen.

Norsemen
Norsemen16 jul. 2021 - 11:13

"Er zijn niet veel katholieken meer. En echte protestanten stemmen ChristenUnie of SGP. En veel boeren zijn er ook niet meer. Het CDA is gedoemd te verdwijnen." Hier kun je alleen maar blij van worden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jul. 2021 - 11:52

Bij zoveel andere mogelijkheden kan er best een partij gemist worden.