Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waarom het kabinet juist zo'n brief kreeg over excuses en slavernijverleden

  •  
12-12-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2086 keer bekeken
  •  
Ilja_Jefimowitsch_Repin_-_Reply_of_the_Zaporozhian_Cossacks_-_Yorck (1)

Het antwoord van de Zaporozhian Kozakken aan de sultan, Ilya Repin (1890)

Het is heel voorstelbaar dat je na een dag praten met Rutte zo reageert.

Wat zou er nu precies gevaren zijn in de opstellers van de laatste brief aan het kabinet over de excuses van de slavernij? Ze moeten na afloop van het overleg in het Catshuis wel in een rare stemming geraakt zijn. Geen wonder: eerst ben je een dag lang ondergedompeld in het zalven van de minister president. Dan sta je met zijn allen op straat. De bedwelming van het gelul trekt weg. Je kijkt elkaar aan. Je besluit dat je dat stelletje eens een stevig poepie zult laten ruiken. Anders kan die brief niet zó tot stand gekomen zijn. De gedachten gaan uit naar het bekende werk van de Russische schilder Ilya Repin het antwoord van de Zaporozhian Kozakken aan de sultan. 

In zo'n sfeer zullen de eisen aan het kabinet tot stand gekomen zijn. Herstelfonds! Zwarte Piet van de straat! Gebruik van het n-woord  verboden! Kwijtschelding der schulden van de Antilliaanse rijksdelen en Suriname! Net als de legendarische kozakken op het schilderij van Repin moeten zij ontzettend gelachen hebben terwijl ze met zijn allen de tekst componeerden.

Hier bij Joop is het n-woord al een tijd geleden afgeschaft. Het wordt tegenwoordig als een ernstige belediging ervaren en wie het toch gebruikt, zoekt het conflict. Daarmee leid je de aandacht af van wat je wilt betogen en daarom doen we er bij Joop niet meer aan. Het zou gewoon dom en contraproductief zijn om het toch te doen. Dat is echter geen reden om het gebruik van het woord zelf strafbaar te stellen. In vrije landen gebeurt dat niet met woorden. Het lijdt alleen maar tot rare toestanden. Bovendien: wat moet je doen met teksten in het verleden waarin het n-woord rijkelijk wordt gebruikt door schrijvers die zelf onder de definitie vallen zonder dat er iets kwaads mee bedoeld wordt? Mogen die nu niet meer opnieuw worden uitgegeven of op websites zichtbaar zijn? Of wordt er een jaartal aangewezen: teksten van voor dat jaartal mogen, daarna zijn ze strafbaar? 

Het herstelfonds voor de nabestaanden is eveneens ondoordacht. Wie zijn immers de nabestaanden? Moeten zij afstamming aantonen van slaven die ooit te werk zijn gesteld in Nederlandse plantage-koloniën of is een dergelijk bestaan elders ook goed? Zal het stamboomonderzoek in de mannelijke of ook in de vrouwelijke lijn geschieden? Worden de nabestaanden aan een inkomenstoets onderworpen zodat rijkelui van Caribische afkomst niet in aanmerking komen of is dat onzin? Blijven de nazaten tot in de eeuwen der eeuwen rechthebbenden of geldt het alleen voor de personen die in het jaar van de excuses tot het land der levenden behoren? De miljardenschulden zijn in de Caribische rijksdelen en Suriname voor een belangrijk gedeelte ontstaan door wanbeheer, cliëntelisme en corruptie zijdens de politieke klasse. Nu vragen om kwijtschelding met een beroep op het lot van de arme slaven is geheel in stijl bij machthebbers die zich tot nog toe over het algemeen weinig gelegen hebben laten liggen aan armoe en onrecht in hun eigen tijd. Toch is het niet gek dat je daar op komt als je in een hilarische sfeer een brief aan de sultan zit te schrijven. En dat terwijl tegelijkertijd in je hoofd een imaginair filmpje draait: de politie slaat Zwarte Piet in de boeien. 

Het kabinet heeft dit begrepen. Er is heel gematigd op deze malle brief gereageerd. We moeten de inhoud maar zo snel mogelijk vergeten. Aan de andere kant: het blijft voorstelbaar dat mensen zich na een dag met Rutte zó afreageren. Ik kan me er alles bij voorstellen.  

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Jansen7
Jansen712 dec. 2022 - 19:17

Waarom mensen als dom zien? Dit kon ook gewoon onderhandelingsruimte creëren zijn. Iets dat elke professional, weliswaar afhankelijk van zijn functie, doet, soms subtiel, soms ludiek.

RDZ1993
RDZ199312 dec. 2022 - 19:13

Onze naïeve regering is pal in de val gelopen. Een kind kon dit zien aankomen. Het slavernijgebeuren is een integraal onderdeel geworden van het wokeisme. Een ideologie die de wereld, mensen en groepen mensen onderverdeelt in onderdrukkers en onderdrukten. De trans-Atlantische slavenhandel en slavernij past goed in dat plaatje. Alle andere vormen van slavernij worden stilgezwegen. Voor de ideologen en hen die er een slaatje uit willen slaan zal het nooit genoeg zijn. Dit had Halsema eerder dit jaar ook ondervonden in Suriname. Kabinet had beter kunnen zeggen dat slavernij wereldwijd voorkwam en het vervolgens daarbij laten. Door een opening te geven zal er alleen maar meer geëist worden. Ontgaat mij ook waarom onze minister van Financiën afreist. Kaag moet gewoon eens haar werk doen. Op papier is ze min. finan. maar in de werkelijkheid gedraagt ze zich als een hybride tussen minister president en min. buza.

Poehoeh
Poehoeh12 dec. 2022 - 19:10

Deze reactie is verwijderd

Frans Akkermans3
Frans Akkermans312 dec. 2022 - 17:02

Ik heb er toch moeite mee dat Van der Horst de briefschrijvers niet voor vol aanziet. Meent hij nu echt dat de in de brief verwoorde standpunten niet al ingenomen waren voor dat ze het Catshuis bezochten? Neem ze serieus en bestrijdt ze. Dat verdienen ze in plaats van ze voor te stellen als een gezelschap dat zich makkelijk in de luren laat leggen.

Peterrr3
Peterrr312 dec. 2022 - 16:27

Slim van Han om met humor op die onzineisen te reageren. Op die manier voorkom je dat er een patstelling ontstaat. De opstellers van de brief lijden zo minder gezichtsverlies als ze zien dat geen van hun eisen gehonoreerd gaat worden. Dan kunnen ze altijd zeggen, joh... we waren wat aan het dollen, het was toch overduidelijk dat die eisen van ons niet serieus bedoeld waren...

Joop  den Uil
Joop den Uil12 dec. 2022 - 16:21

Hand overspeeld. En dat al jaaaren.

Markzelluf
Markzelluf12 dec. 2022 - 14:01

Hahaha, die brief is dus geschreven omdat de auteurs zijn 'ondergedompeld in het zalven door de minister-president'. Tja, ik dacht dat ze er een slaatje uit wilden slaan, maar voor de lieve vrede is het inderdaad beter om de gedachtegang van Van der Horst te volgen. Interessant is echter dan de schrijvers niet willen dat een zwarte minister de excuses aanbiedt, want die is zelf potentieel nabestaande, is het idee. Dat betekent dus dat degenen aan wie overwogen wordt excuses aan te bieden dat niet zien als een excuus namens de regering, een entiteit, maar door de regering namens het volk. Dat staat haaks op wat Van der Horst eerder betoogde (maar is conform mijn verwachtingen). Mijn standpunt: van de huidige inwoners van Nederland, Nederlanders of blanke Nederlanders die in de ogen van de ontvangers dan de excuses aanbieden, heeft niemand direct aan slavernij bijgedragen. Het percentage mensen dat baat ondervindt of ondervond en nog leeft, is ook uiterst gering. Waarom dan excuses? Stoppen met die poppenkast. Vreselijk wat er in het verleden is gebeurd, prima om daar aandacht aan te besteden (onderwijs, musea, standbeelden), maar een schuldbelijdenis? Das teveel gevraagd.

3 Reacties
Gerygrr
Gerygrr12 dec. 2022 - 14:42

Echter we profiteren nog steeds van slavernij elders in de wereld. De goedkope productie van kleding. De iphones….. En ik weet nog mijn eigen schrik bij het lezen van de verklaring uit Duitsland, die in de documentatie van de concentratiekampen mijn vader erkende als slachtoffer van slavenarbeid. Deze groep slachtoffers kreeg bij leven een tegemoetkoming. De nabestaanden niet. De verraders van mijn vader waren gewone ambtenaren bij politie en spoorwegen en een buurjongen, die voor geld zijn onderduikadres had verraden…. Slavernij en mensenhandel uit armoede….. Wereldwijd een misdaad tot aan vandaag de dag.

Markzelluf
Markzelluf12 dec. 2022 - 15:37

Gerygrr, net als jij vind ik het afschuwelijk dat er inderdaad nog veel slavernij is. Daar moeten we hard tegenop treden. En ik vind het ook zeer logisch dat directe slachtoffers van slavernij een vergoeding krijgen. Sterker nog, ik kan me voorstellen dat je degenen die op onoorbare wijze aan een groot vermogen zijn gekomen (bijvoorbeeld via slavernij) en die rijkdom hebben ze aan volgende generaties doorgegeven, dat dit wordt ontnomen. En gestolen kunst? Zo snel mogelijk terug.

Herr Vorragend
Herr Vorragend12 dec. 2022 - 15:50

"Dat betekent dus dat degenen aan wie overwogen wordt excuses aan te bieden dat niet zien als een excuus namens de regering, een entiteit, maar door de regering namens het volk." Nee, alleen het witte deel van het Nederlandse volk. Er wordt expliciet geëist dat de excuses uitgesproken moeten worden door een witte representant van de regering. Ik ben bang dat vooral de laatste eis kwaad bloed gaat zetten en een klap is voor het streven naar inclusiviteit. Dat gaat m niet worden als je op raciale (wellicht zelfs racistisch te noemen) gronden exclusiviteit eist. Dom, ridicuul en te treurig voor woorden. De regering moet hier boven gaan staan, en als teken van goede wil wel op één eis ingaan, en besluiten de excuses niet op 19 december uit te spreken, maar op 1 juli 2023 op de dag dat de slavernij 150 jaar geleden is afgeschaft. De tekst wordt bepaald door de Nederlandse regering en uitgesproken door de premier en de koning. En dan klaar. Op houden met de discussie want die is onmogelijk en kent derhalve alleen verliezers.

tinekea2
tinekea212 dec. 2022 - 13:43

Ach ja, het zijn geen idioten. Het is de schuld van de regering!