Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waarom heeft Ajax Overmars zo makkelijk laten gaan?

  •  
21-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2144 keer bekeken
  •  
Ajax v FC Emmen

Het nieuws dat Marc Overmars alweer aan de slag gaat als directeur voetbalzaken bij een nieuwe club kwam bij veel mensen binnen als een shock. Overmars, die nog geen zes weken geleden zelf ontslag nam bij Ajax vanwege structureel seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, heeft een nieuwe club gevonden met Antwerp in de Belgische Jupiler Pro League.

Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Kunnen we de morele waarden van Antwerp in vraag stellen of moeten we het dichter bij huis zoeken? Het ‘zero-tolerance’ beleid rondom seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt, sinds het thema naar de voorgrond is gekomen, al een stuk beter uitgevoerd door bedrijven en organisaties. Maar hoe zit dat dan als desbetreffende persoon een andere baan zoekt en deze ook vindt?

Ja, Antwerp laat met het aantrekken van Overmars duidelijk zien niet heel erg veel te geven om de veiligheid van vrouwen op de werkvloer. Maar we kunnen misschien ook de vraag stellen waarom Ajax hem zo makkelijk heeft laten gaan.

Misschien is het een omstreden idee maar wat als Ajax Overmars op non-actief had gezet? De getroffen vrouwen had Ajax een riante schadevergoeding kunnen aanbieden en de optie kunnen geven om te blijven of om ander werk te zoeken met een vertrekbonus als beloning. In combinatie met de juiste begeleiding en therapie zou Overmars na verloop van tijd langzaam terug kunnen keren in zijn functie. Deze terugkeer zou dan plaatsvinden in een voor Overmars bekende omgeving waarbij zijn collega’s en zelfs nauwe vrienden van de afgelopen decennia hem van dichtbij konden begeleiden. De werkomgeving bij Ajax is dusdanig opgeschud dat we op zijn minst kunnen spreken van een bewuste werkomgeving als het aankomt op seksueel grensoverschrijdend gedrag. In dit milieu zou het voor Overmars misschien wel lastiger zijn om terug te vallen in zijn oude gedrag mits de juiste aanpassingen worden gemaakt en er sociale controle wordt uitgevoerd door zijn omgeving.

Hoe anders is het nu. Overmars kan nog geen anderhalve maand na zijn publieke schandpaal alweer aan de slag in dezelfde functie bij een ander bedrijf. De voedingsbodem voor zijn foutieve gedrag van de afgelopen jaren zal er niet minder op worden in België en tevens is hij, door meteen weer aan het werk te gaan duidelijk niet bezig met het heropvoeden van zijn eigen gedrag.

Een ‘predator’ weer loslaten op de werkvloer is altijd gevaarlijk. De manier waarop en in welke omstandigheden kan wel het verschil maken. Misschien is een verbod om als directeur weer aan de slag te gaan veel gepaster maar in hoeverre is dit mogelijk binnen de huidige kaders van onze rechtstaat?

Ik houd mijn hart vast voor de vrouwen van ‘Royal’ Antwerp Fc.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.