Joop

Waarom heeft Ajax Overmars zo makkelijk laten gaan?

  •    •  
21-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1964 keer bekeken
  •  
Ajax v FC Emmen

Het nieuws dat Marc Overmars alweer aan de slag gaat als directeur voetbalzaken bij een nieuwe club kwam bij veel mensen binnen als een shock. Overmars, die nog geen zes weken geleden zelf ontslag nam bij Ajax vanwege structureel seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, heeft een nieuwe club gevonden met Antwerp in de Belgische Jupiler Pro League.

Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Kunnen we de morele waarden van Antwerp in vraag stellen of moeten we het dichter bij huis zoeken? Het ‘zero-tolerance’ beleid rondom seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt, sinds het thema naar de voorgrond is gekomen, al een stuk beter uitgevoerd door bedrijven en organisaties. Maar hoe zit dat dan als desbetreffende persoon een andere baan zoekt en deze ook vindt?

Ja, Antwerp laat met het aantrekken van Overmars duidelijk zien niet heel erg veel te geven om de veiligheid van vrouwen op de werkvloer. Maar we kunnen misschien ook de vraag stellen waarom Ajax hem zo makkelijk heeft laten gaan.

Misschien is het een omstreden idee maar wat als Ajax Overmars op non-actief had gezet? De getroffen vrouwen had Ajax een riante schadevergoeding kunnen aanbieden en de optie kunnen geven om te blijven of om ander werk te zoeken met een vertrekbonus als beloning. In combinatie met de juiste begeleiding en therapie zou Overmars na verloop van tijd langzaam terug kunnen keren in zijn functie. Deze terugkeer zou dan plaatsvinden in een voor Overmars bekende omgeving waarbij zijn collega’s en zelfs nauwe vrienden van de afgelopen decennia hem van dichtbij konden begeleiden. De werkomgeving bij Ajax is dusdanig opgeschud dat we op zijn minst kunnen spreken van een bewuste werkomgeving als het aankomt op seksueel grensoverschrijdend gedrag. In dit milieu zou het voor Overmars misschien wel lastiger zijn om terug te vallen in zijn oude gedrag mits de juiste aanpassingen worden gemaakt en er sociale controle wordt uitgevoerd door zijn omgeving.

Hoe anders is het nu. Overmars kan nog geen anderhalve maand na zijn publieke schandpaal alweer aan de slag in dezelfde functie bij een ander bedrijf. De voedingsbodem voor zijn foutieve gedrag van de afgelopen jaren zal er niet minder op worden in België en tevens is hij, door meteen weer aan het werk te gaan duidelijk niet bezig met het heropvoeden van zijn eigen gedrag.

Een ‘predator’ weer loslaten op de werkvloer is altijd gevaarlijk. De manier waarop en in welke omstandigheden kan wel het verschil maken. Misschien is een verbod om als directeur weer aan de slag te gaan veel gepaster maar in hoeverre is dit mogelijk binnen de huidige kaders van onze rechtstaat?

Ik houd mijn hart vast voor de vrouwen van ‘Royal’ Antwerp Fc.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

vdbemt
vdbemt22 mrt. 2022 - 13:35

Merkwaardig betoog. Als iemand zijn ontslag indient, kun je die niet tegenhouden. En als een man als Overmars met zijn schadelijke gedrag ontslag indient, WIL je die dan tegenhouden? Ajax is verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving. Niet voor het geestelijke herstel van Overmars. Aan veiligheid van die werkomgeving is makkelijker te werken, als het grootste gevaar niet meer aanwezig is. Zoals je zelf zegt: "Een ‘predator’ weer loslaten op de werkvloer is altijd gevaarlijk". Daarom heeft Ajax hem zo makkelijk laten gaan. Hoe Overmars (en in dit geval FC Antwerpen) er zelf mee omgaat, is niet de verantwoordelijkheid van Ajax.

Pater
Pater22 mrt. 2022 - 12:45

Het lijkt me een goed idee dat Kaj terukeert nssr zijn vak. 1 Hoe had Overmars kunnen functioneren te midden van de vrouwen die hij lastig heeft gevallen? 2 Opnieuw dick pigs rondsturen in Antwerpen zou het einde van de carrière van Overmars betekenen. Het lijkt me dat de vrouwen daar wel veilig zijn. 3 Hoe is het mogelijk dat Kaj het belangrijkste niet noemt: de afwezigheid van elk excuus van de kant van O. bij die persconferentie. Dat had de lucht kunnen klaren. Het lijkt me een goed idee dat Kaj zich volledig wijdt aan zijn vak: interieurs ontwerpen.

Kuifje3
Kuifje322 mrt. 2022 - 8:15

Antwerp zal een flink hoger salaris bieden dan Ajax. Natuurlijk zijn we ook veel te ver doorgeslagen in onze eigen preutsheid. Overmars heeft zich als een vies pubertje gedragen, maar is dat reden voor ontslag? Gaan we nu ook alle vrouwen die blote borsten sturen dan ontslaan in organisaties? Overigens heeft hij zelf ontslag genomen. Mag iemand die zelf ontslag neemt geen andere baan meer nemen?

1 Reactie
vdbemt
vdbemt22 mrt. 2022 - 16:11

"Natuurlijk zijn we ook veel te ver doorgeslagen in onze eigen preutsheid. Overmars heeft zich als een vies pubertje gedragen, maar is dat reden voor ontslag?" Jij bent OF behoorlijk oud (van vóór de oorlog 40/45) en is de emancipatie ,die, zoals helaas regelmatig blijkt, nog niet afgerond is, volledig aan jou voorbijgegaan. OF er heeft iets essentieels ontbroken aan je opvoeding.

Jozias2
Jozias221 mrt. 2022 - 21:21

Een beroepsverbod voor het sturen van vervelende foto's lijkt me wel wat overdreven. Lijkt me logisch dat hij zijn leven weer probeert op te pakken.

5 Reacties
MG1968-2
MG1968-222 mrt. 2022 - 9:26

"Lijkt me logisch dat hij zijn leven weer probeert op te pakken." Natuurlijk. En aangezien zijn gedrag door jou niet als inherent fout wordt beoordeeld begrijp jij ook dat er organisaties zijn die denken zoals jou hem direct dat leven laten oppakken. De rest van de wereld zou pas met hem in zee gaan als hij overduidelijk en zonder terughoudendheid blijk van besef dat het wel degelijk aan te rekenen gedrag is wat je niet wil terug zien in jou organisatie.. niet alleen wat betreft het daadwerkelijk getoonde gedrag maar het gedachtegoed (dat 'normaal' vinden zoals jij het ook verdedigd in deze en vergelijkbare discussies) er achter ook niet ziet zitten. Wetend hoe jij over deze onderwerpen denkt zou ik jou ook geen kans geven in een organisatie waarin ik gelieerd aan ben en dan heb jij alleen in woord daar begrip voor. Dat risico zou ik niet willen lopen. Pas als je er op een geloofwaardige manier afstand van zou nemen. Er is géén sprake van een beroepsverbod, maar vooral verbazing dat overmars zo snel -zonder er ook maar een woord aan vuil te maken- weer aan de slag kan. En die verbazing richt zich op Anderlecht. Niet op Overmars. In een vergelijkbaar onderwerp gaf je aan 'supermarktmedewerker toch ook geen 20 jaar te wachten voordat die weer in een andere supermarkt aan de slag mag'. Dat mag die direct. Maar geloof me dat die medewerker van de AH die over de schreef is gegaan in de aangrenzende Jumbo niet (en zeker niet direct) aangenomen wordt.

Jozias2
Jozias222 mrt. 2022 - 14:35

@mg1968 Zijn gedrag was zeker ongepast en zijn vertrek daarna ook. Dus daarmee is hij disciplinair gestraft. Maar daar gaat het niet om. Het gaat om wat er daarna gebeurt. Als iemand is gestraft mag hij daarna weer werken? Als hij ander werk had gedaan had hij toch ook de volgende dag bij een ander bedrijf kunnen solliciteren? Waarin zit voor jouw de morele argumentatie dat overmars het niet zou mogen en elke andere onbekende Nederlander wel?

MG1968-2
MG1968-222 mrt. 2022 - 15:45

@Jozias Natuurlijk mag Overmars direct weer werk zoeken. Dat ontken ik ook helemaal niet. Het verbaasd me alleen dat een Anderlecht (hoewel die dat ook toegestaan is) voor hem gekozen wetende dat er -zoals Danielle hieronder ook al terecht aangeeft- van zelfreflectie geen sprake is. Ik zou niet blij worden van deze nieuwe collega.

MG1968-2
MG1968-222 mrt. 2022 - 17:13

Antwerp.

Jozias2
Jozias222 mrt. 2022 - 17:42

@mg1968 En wat is de consequentie van wat u stelt. Dat een bedrijf nooit meer iemand moet aannemen die een fout heeft begaan? Of geldt dat alleen bij publieke figuren? Volgens mij heeft hij destijds een verklaring afgegeven, moet hij dat bij elke persconferentie opnieuw doen? En is hij verantwoording schuldig aan het publiek?

Jaco38
Jaco3821 mrt. 2022 - 20:14

De vergoedingen zijn in dit soort zaken vooral hoog als het achter gesloten deuren afgehandeld wordt. Het belang van de (rijke) dader is dat op deze wijze openbaarmaking wordt voorkomen. Als een schadevergoeding via de rechter moet worden afgedwongen zal dat voor het ontvangen van een dickpic meestal niet veel voorstellen, de lat voor immateriële ligt in Nederland behoorlijk hoog.

Thuiszitter
Thuiszitter21 mrt. 2022 - 19:34

Overmars heeft zelf ontslag genomen dus het had niet geholpen wanneer Ajax hem op non actief had gesteld . De vrouwen die aangifte hebben gedaan kunnen in aanmerking komen voor een schadevergoeding als ze er al niet een hebben gehad. Ik begrijp Kaj zijn boodschap wel maar ik zie niet in hoe Ajax Overmars had vast kunnen houden.

youppie
youppie21 mrt. 2022 - 18:46

Marc Overmars is een slimme jongen. Die heeft zijn lesje wel gehad.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe22 mrt. 2022 - 8:29

Gezien de korte tijd die hij heeft genomen voor "zelfreflectie" is dat twijfelachtig.