Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Waarom hebt gij mij verlaten?'

  •  
20-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
tweedek300.jpg
Roemer getergd door VVD-flirt Samsom ... Nieuwe Kamer onmiddellijk aan het werk ... Kamerleden in debat over verkiezingsuitslag
Donderdag worden de nieuwe leden van de Tweede Kamer geïnaugureerd. PVV-er Martin Bosma neemt ze de eed af. De meeste volksvertegenwoordigers zijn oude bekenden. Slechts een derde van de Kamerleden is nieuw. Eén van de oude gezichten die terugkeert in de Kamer is Mei Li Vos. Zij neemt namens de PvdA zitting.
Update:
RTEmagicC_kamer2.jpg
PvdA-leider Diederik Samsom pleitte tijdens het debat voor een stabiel kabinet. De formatieonderhandelingen gaan nu in eerste instantie tussen de PvdA en de VVD. Tegen weerzin van de SP. Emile Roemer, leider van de socialisten, interrumpeert het verhaal van Samsom dan ook. Hij vraagt:
Waarom heeft Samsom nul pogingen ondernomen om partijen die ideologischer dichter bij hem staan te betrekken bij de formatie.”
Samsom laat weten dat de PvdA in het verkennende gesprek heeft aangegeven dat de SP erbij betrokken zou moeten worden, indien ook andere partijen daar reden toe zagen. Dat is nu niet het geval. VVD-leider Mark Rutte schiet Samsom vervolgens te hulp:
“Het is mijn partij die gezegd heeft niet te willen aanschuiven in een coalitie van PvdA en SP”, maar voor Roemer is dat niet afdoende. Hij zegt: “Samsom geeft zo makkelijk toe aan een eis van de VVD.”
De nieuwe Tweede Kamer heeft besloten dit jaar geen Algemene Beschouwingen te houden.
Eerder:
De Volkskrant vergelijkt de volksvertegenwoordigers op haar website met de bevolking van Nederland. Ervan uitgaande dat alle Nederlanders vertegenwoordigd willen worden door hun evenbeeld, concludeert de krant dat de Kamer te oud en te slim is.
Ook met de woonplaats van de volksvertegenwoordigers is wat mis. Zo zijn de provincies Zuid- en Noord-Holland oververtegenwoordigd, heeft Limburg niets te klagen en is er een scheve verhouding tussen het aantal inwoners van Noord-Brabant en het aantal volksvertegenwoordigers dat daar vandaan komt.
In de Kamer nemen 58 vrouwen zitting. In het vorige waren dat er nog 62. Ook nemen drie kinderen van prominenten oud-politici zitting: Pieter Duisenberg, zoon van oud-PvdA-minister Wim Duisenberg. Hij neemt plaats voor de VVD. Marit Maij, dochter van oud-CDA-minister Hanja Maij-Weggen. Zij neemt zitting voor de PvdA. En Pieter Heerma, zoon van voormalig CDA-fractieleider Enneus Heerma. Hij is de partij van zijn vader trouw gebleven en wordt Kamerlid voor het CDA. 
De beëdiging van de Kamerleden begint om 13.00 uur. Vanaf 14.00 uur vergadert de nieuwe Kamer over de verkiezingsuitslag.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (128)

lembeck
lembeck20 sep. 2012 - 10:43

Daar dacht ik ook aan. Het is zijn beurt als vervangend voorzitter te zitten, maar ik vind hem niet geschikt voor deze taak. Ik denk dat hij het toch allemaal heel netjes zal doen. Er is een vaste regel waaraan hij zich toch zal moeten houden.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort20 sep. 2012 - 10:43

Mei Li is duidelijk fan van Mad Men. Wie zijn de andere drie?

freaky33
freaky3320 sep. 2012 - 10:43

De twee, Rutte en Samsom krijgen er flink van langs door o.a. Roemer. Het is begonnen...

rgeurtsen
rgeurtsen20 sep. 2012 - 10:43

Het betoog van Roemer, was sterk en oppositieleider waardig. Beter dan kereltje Pechtold en sombermans Buma.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen20 sep. 2012 - 10:43

Ach gut, PvdA VVD mijlenver uit elkaar, dat kan natuurlijk niet, SP D66 dat gaat veel beter. Ha ha ha, een slecht verliezer heet dat...

dollen
dollen20 sep. 2012 - 10:43

tja das de zoveelste eer van de pvda dat ze het volk??weer bij de poot hebben,, geef eens toe dat het gewoon afgesproken werk is, vieze volks verlakkers/veraders van de werkende met gewone l en m banen,,

bruces
bruces20 sep. 2012 - 10:43

Wat lopen wij toch weer te zeuren. Waarom gaan wij nog stemmen ? Roemer is door de VVD toch duidelijk gemaakt dat PVDA-SP niet zal lukken en onmogelijk is. Roemer moet eens accepteren dat zijn partij het zelf verprutst heeft bij de verkiezingen. Emiel, de spierballentaal werkt nu niet meer. Kans gehad en verknald. Pechold loopt alweer te drammen over een verslag, waar ook niets in staat. Buma bekijkt het op afstand en wacht gewoon af, wat er komt. Arie Slob wil een punt maken, net als Wouter Bos ooit met zijn generaal pardon, zonder deze problematiek eens voor altijd goed te regelen. Dus volgend jaar staan wij weer met de school op het Binnenhof voor een nieuwe Mauro. Wij toeteren wij gewoon op de oude manier weer door. Er is geen crisis, zolang wij dat woord niet gebruiken en wij kunnen gewoon met nieuwe tegenzin weer doorgaan met veel kletsen en stoeien. Uit de getallen blijkt dat links met of zonder gedogers nooit aan 76 zetels komt op de belangrijke punten. Midden-Rechts kan met allerlei gedogers, Kunduz + SGP + 50+ en zelfs op meerdere onderdelen Geert wel tot 80 c.q. 95 zetels komen. GL mag zelfs tegen stemmen. Daar hebben wij zelf zo voor gekozen. Maar er moet wel een regering komen. Of wij gaan gewoon door zonder regering met VVD en vice-MP Verhagen en zijn partij. Kan ook. Dus laten wij even wachten tot het plan Kamp-Bos bekend is.

rgeurtsen
rgeurtsen20 sep. 2012 - 10:43

Goede actie dat beëdiging van het komend kabinet gebeurt in het openbaar - kom op kamerleden stem voor. De openbaarheid van de stukken van de formatie e.d. moet beter geregeld worden, kom op Samsom, laat zien dat je een modern bestuurder bent en nem de fractie mee in de versteviging van openbaarheid van bestuur. De zakelijke belangen van alle regeringsleden moeten openbaar worden. Kamer stem voor met JA. En overigens... dan de Koningin dus ook?

calimero1
calimero120 sep. 2012 - 10:43

Het zal mij benieuwen hoe lang Emiel Roemer nog mag aanblijven als fractievoorzitter. Want dit begint een beetje sneu te worden. Als een kind die geen snoepjes in de winkelwagen mag leggen van mama. Ik denk dan ook dat er al uitgekeken wordt naar een nieuwe fractievoorzitter en zodra die gevonden is zal Geert Wilders (pardon, ik bedoelde natuurlijk Marijnissen) Roemer bij het grof vuil zetten. Agnes Kant 2.0

denmol
denmol20 sep. 2012 - 10:43

Wat een hoop procedureel geneuzel en gezeik in die kamer allemaal voor de vorm, terwijl een kind kan zien dat de grootste partijen een regering gaan samenstellen moeten de mediageile fractievoorzittertjes allemaal hun o zo belangrijke (maar niet heus) verplichte nummertje afdraaien en iedereen wist al van tevoren hoe het zou aflopen en dat allemaal onder voorzitterschap van een lid van de meest dubieuze en voor Nederland schandelijke fractie in het parlement, maar dat ter zijde.

rgeurtsen
rgeurtsen20 sep. 2012 - 10:43

Wat een afgang meneer Samsom, u heeft de PvdA-fractie tegen openbaarheid van zakelijke belangen en functionele belangenverstrengeling laten NEE-stemmen. Wat een afgang. Schande!

Ter Havested
Ter Havested20 sep. 2012 - 10:43

TMG (Telegraaf Media Group) zal smullen van deze "strijdende" Roemer en zich niet schromen om de strijd binnen het links blok uit te buiten. Links vernietigd zichzelf. En wat nog erger is, ze hebben het bij de SP zelfs niet in de gaten. Dom dom dom...!!!

bruces
bruces20 sep. 2012 - 10:43

Gewoon alle formatiebesprekingen live op politiek 24. Dan kunnen die Kamerleden thuis blijven.

nautica
nautica20 sep. 2012 - 10:43

Wie schreef er ook al weer over de firma "List en Bedrog"? Of zit ik nu weer aan Lijmen Het Been te denken?

Opinius
Opinius20 sep. 2012 - 10:43

citaat: "waarom hebt gij mij verlaten? domme vraag roemer want je wist het toch man its the same old songs . in hetzelfde verhaal ging vooraf : "nog voor de haan drie maal heeft gekraaid zalt gij mij ..etc etc " zat je toen te pitten ? zingen rest. http://www.youtube.com/watch?v=SJUhlRoBL8M

ErikDoes
ErikDoes20 sep. 2012 - 10:43

Laten we het SP scenario eens even volgen. De PvdA doet wat Roemer en zegt: niet in een kabinet zonder de SP. Scenario 1: Ok, zegt Rutte, dat is dan de keuze van de PvdA. Dan ga ik het met de Kunduz coalitie proberen, tenslotte ligt het initiatief bij mij als grootste partij, niet bij Samsom en zelfs niet bij Samsom en Roemer bij elkaar opgeteld. Kunduz is 75 zetels. Inclusief twee partijen die zwaar verloren hebben, maar goed, schuld van de PvdA. Het betekent dat ik alsnog gedoogsteun moet zoeken van PvdD, SGP of 50+, maar ja, dat hebben we dan te danken aan de PvdA, met wie we overigens in één keer een meerderheid hadden kunnen hebben en gedoogsteun hadden kunnen voorkomen. Weet je het zeker, PvdA? Je kunt meedoen hoor, dan hoeven we niet naar steun te zoeken van die snipper partijtjes. Nee, zegt Samsom, niet zonder de SP. En Nederland wordt wederom opgezadeld met een vreemd gedrocht. Scenario 2: Kunduz mislukt. Het initiatief gaat naar Samsom. Samsom neemt, naar wens van de SP, Roemer mee. Dat is 53 zetels. GL erbij, weliswaar zwaar verloren, maar goed. 57 zetels. PvdD, 59 zetels. D'66 en CDA? Zou 84 zetels zijn, da's mooi. Twee partijen erin die zwaar verloren hebben, maar who cares, Emiel wil het zo. Oh wacht, D'66 en CDA willen zelf ook nog iets zeggen. Zij vragen zich af waarom zij PvdA en SP aan een meerderheid zouden moeten helpen en waarom de PvdA zich zo afhankelijk maakt van de SP? Doe het zonder SP en haal de VVD erbij. Dan hebben we die snipper partijtjes ook niet nodig. Nee, zegt Samsom, niet zonder de SP. Ik denk niet dat ook maar iemand buiten de SP Diederik Samsom nog zou snappen.

denmol
denmol20 sep. 2012 - 10:43

Iedereen die nu denkt het kat in't bakkie is wat betreft de onderhandelingen tussen PvdA en VVD en dat het een uitgemaakte zaak is dat zij een regering gaan vormen zal straks naar alle waarschijnlijkheid lelijk op zijn neus kijken want ze liggen zover van elkaar dat een van de twee partijen ongeloofwaardig wordt naar haar achterban. De kans dat deze serieuze poging mislukt is daarom levensgroot aanwezig waardoor er na die poging voor de PvdA ruimte ontstaat om het met meer kans van slagen dan nu het geval is te proberen met de partijen die nu steen en been klagen dat ze zijn overgeslagen en zij doen dit volgens mij omdat ze geen overzicht hebben op het grotere politieke spel dat Samsom hier volgens het boekje speelt. D66 als kampioen over de schaduw heen springen zal de bezwaren tegen deelname van de SP aan een eventueel te vormen kabinet onder leiding van Samsom als sneeuw voor de zon laten smelten als ze mee mogen doen en de andere deelnemers zullen ook hun verantwoordelijkheid willen nemen want het land moet immers geregeerd worden zoals ze eendrachtig riepen ten tijde van het sluiten van het Kunduzakkoord. Dus de kans dat de oppositie zal bestaan uit VVD als leider gevolgd door de beweging van Wilders, de SGP en consorten is absoluut niet uit te sluiten, dus vooral niet te vroeg juichen en victorie kraaien is mijn devies aan Mark Rutte fans.

Sternenstaub
Sternenstaub20 sep. 2012 - 10:43

Martin Bosma neemt ze de eed af. Ai. Opstelten zit op een corruptie-dossier, letterlijk, met zijn hele gewicht. Ai. President Bouta voert een actief drugsbeleid, zeer actief. Tja. Ik ruik bananen-republieken aan beíde zijden van het Grote Water. Wij moeten Suriname, maar ook de nog wél tot ons koninkrijk behorende overzeese gebiedsdelen, voorlopig écht niet meer de morele les pretenderen te kunnen lezen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin20 sep. 2012 - 10:43

Roemer had beter onderwijzer kunnen blijven, dacht goud in handen te hebben en zich te kunnen permitteren tomatenijsjes uit te delen terwijl hij had moeten vechten voor zijn standpunten, wat hij tijdens debatten heeft geleverd lijkt in de verste verten niet op vechtlust, liet zich het electorale kaas van het brood eten, wat er overbleef was een dead body, ik heb gelezen dat Marijnissen niet meedeed met Bos en Balkenende om in de oppositie groter dan de pvda te worden en de sp uit te roepen als de ware vaandeldragers van het socialisme, nu is er buiten Samsom gerekend, hij heeft er zijn stinkende best voor gedaan, het resultaat is er ook naar, en ja soms zijn de tomaten zuur. http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1502496/2006/12/12/informatie-Marijnissen-wilde-SP-niet-in-kabinet-hebben.dhtml

bruces
bruces20 sep. 2012 - 10:43

Roemer is door de VVD toch duidelijk gemaakt dat PVDA-SP niet zal lukken en onmogelijk is. Roemer moet eens accepteren dat zijn partij het zelf verprutst heeft bij de verkiezingen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen20 sep. 2012 - 10:43

Laten we toch met z'n allen ophouden zielig te doen over de SP die niet mee mag doen. Roemer zelf vindt dat de SP niet mee mag doen, hij heeft herhaaldelijk gemeld dat hij vindt dat er een centrum-links kabinet moet komen, dat is per definitie zonder SP!

bruces
bruces20 sep. 2012 - 10:43

Veel Nederlanders gaan de komende 4 jaar niet meer stemmen. Wij hebben het gehad met dat circus. Er moet maar weer eens een regering komen die het 4 jaar uitzingt. Desnoods VVD-PVDA. Ik heb het gisteren weer gezien. De bal is gespeeld. Verliezers en winnaars zijn bekend. Wat denken nu, Pechold, Thiemen, Roemer, Slob, etc., te bereiken met dat mierengeneuk over een woordje, een gespreknotitie dat Kamp gewoon vertelt en nog meer onzin. Of dat de vader (90 jaar) van Henkie 50+ op de tribune zit, als je naar de voedselbank moet. Zitten wij daar op te wachten ? De nieuwe Kamer is nog maar 10 minuten in functie en de informatie is nog niet eens begonnen. Laten ze eens stoppen met dat gezeur. Schaf ook maar vragenuurtje af met die onzinnige vragen, want de meeste antwoorden staan toch al op teletekst of op dagbladen.nl

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa20 sep. 2012 - 10:43

Roemer moet de Telegraaf aanspreken en zo nodig aanklagen weigens valse beschuldegingen tijdens de verkiezingen. De Telegraaf heeft de brommer van de heer Roemer gesaboteerd door een blokje zuiker in de benzine te gooien waardoor de moter wordt geblokkeerd. De heer Roemer moest rest van zijn campagnes lopend doen.

bob b.
bob b.20 sep. 2012 - 10:43

Ruttes laatste woorden tijdens het laatste tv debat, geheel niet toevallig met Samson, waren zoiets als: 'Geen experimenten meer.' Je zag Samson nog even opkijken met een blik ergens tussen vrees en hoop. Dat was Ruttes verborgen boodschap aan Samson. Hij wist toen al dat de mogelijkheden beperkt waren en dat ze best wel eens samen aan dezelfde coalitie zouden gaan bouwen. Samson had daarvoor al een bewijs van goed gedrag afgegeven in de Telegraaf. De opmerking werd destijds door commentatoren uitgelegd als een waarschuwing aan Samson, en dat was het ook, maar een andere dan zij dachten. Het betekende simpelweg: geen SP!

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai20 sep. 2012 - 10:43

Roemer weet toch wel dat de PVDA niet links is hooguit ietsje links van het midden maar dan ook een ietsje. En dan kan Spekman wel stoere taal uitslaan maar als hij echt zou zijn in zijn opvattingen begrijp ik niet wat hij bij de PVDA doet. Echt jammer dat het de SP niet is gelukt om links te mobiliseren. Zoals het er nu uitziet hebben we straks een centrum rechts kabinet en een heel ongelukkige Spekman (als hij het meent) en veel misleide linkse stemmers.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods20 sep. 2012 - 10:43

++ PVV'er Martin Bosma neemt 150 Kamerleden de eed af ++ >> Een nationaalsocialist die de eed afneemt. Het moet toch niet gekker worden!

2 Reacties
CliffClavin1993
CliffClavin199320 sep. 2012 - 10:43

Waarde Prins, Hoogheid Des Gele Vochts - het kan ook niet gekker worden. Sterker, deze nazi-paljas van een ondemocratische en racistische partij, auteur van een belachelijk boek en mislukt journalist en columnist ook nog, zou deze eer nooit of te nimmer hebben mogen krijgen. Wat is er toch aan de hand in dit land? Is iedereen met een beetje hoogwaardigheid en invloed gek geworden? Waarom gedoogden de andere partijen deze hufter-vereniging op de eerste plaats? Ze had gewoon uitgesloten moeten worden. Volgens mij is er een heel groot misverstand gaande, dat ik noem: het utopisch geloof in de oneindige veerkracht en onbegrensdheid van de democratie en de vrijheid van meningsuiting. Beide fenomenen hebben beperkingen, begrenzingen; als die niet in acht genomen worden, dan worden ze zelfdestructief, de dood ten gevolge hebbende. Daarom hebben al die gejaagde en mallotige discussies over wie wat waar welke beledigende film maakte, en de duiding van de op het uitbrengen van die film volgende demonstraties en misdrijven, geen zin. Men schreeuwt namelijk permanent langs elkaar heen, het discours vindt in verschillende werelden plaats. De enige oplossing, mijns inziens, is het inbrengen van: fatsoen, tact, en vooral invoelend vermogen, gekoppeld aan bescheidenheid en nederigheid. Rationaliteit alleen lost hier niets op. En leidt tot rumoer en ophef, en woede en geweld. Dus tot onwelkome gevoelens.

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch20 sep. 2012 - 10:43

Een nazihond af&toe een worstje toegooien. Meer is het niet, en meer moet je er ook niet van maken

JoopSchouten
JoopSchouten20 sep. 2012 - 10:43

Whuhhh? PVV-er Martin Bosma inaugureert de kamerleden? Gunt men deze 'Partijfilosoof met Goebeliaans talent' zo'n schijnbaar 'belangrijke' eedaflegging? Stel dat Glimmerveen eertijds werd voorgedragen om dit de doen?

1 Reactie
MrOoijer
MrOoijer20 sep. 2012 - 10:43

"Stel dat Glimmerveen eertijds werd voorgedragen om dit de doen?" Zeker, stel je voor. Bosma en Glimmerveen lijken me allebei zo maf als een deur, maar "het volk" had dat van de laatste tenminste door, en koos hem nooit in de kamer.

freaky33
freaky3320 sep. 2012 - 10:43

Een PVV'ert die de kamer voor zit. Moet niet gekker worden...

1 Reactie
neutralist
neutralist20 sep. 2012 - 10:43

Nou ja, aan de andere kant, met de uitspraken van Schulz vanuit Europa over die Islamfilm kunnen we de PVV nog wel eens hard nodig hebben. De angst regeert nu al in Brussel.

[verwijderd]
[verwijderd]20 sep. 2012 - 10:43

"Ervan uitgaande dat alle Nederlanders vertegenwoordigd willen worden door hun evenbeeld" Alleen deugt dat uitgangspunt niet. Mijn mening hoeft niet vertegenwoordigd te worden door mijn evenbeeld.

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen20 sep. 2012 - 10:43

Helemaal met je eens. Toch is een elitair gericht parlement een gevaar... na 1813, waar Rutte en de Koningin in de troonrede van 2012 naar verwees, ontstond een maatschappij met een gebrek aan innovatie en vooruitgang en grote armoede waarbij representatie in het parlement onmogelijk bleek. Dus wat dat betreft een flink aantal MBO/ers is gewenst.

[verwijderd]
[verwijderd]20 sep. 2012 - 10:43

Voor NEDERLAND te hopen dat nu ook PVV-fractie aanvangt met serieuze politiek bedrijven. Aan inhoud en programma zal het niet liggen.

2 Reacties
rgeurtsen
rgeurtsen20 sep. 2012 - 10:43

Beste Wim, ik denk dat de inhoud van de fractie en hun programma juist wel serieuze politiek bedrijven in de weg staat.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen20 sep. 2012 - 10:43

[Aan inhoud en programma zal het niet liggen.] Klopt, dat ontbreekt bij de PVV.

rgeurtsen
rgeurtsen20 sep. 2012 - 10:43

De terugkeer van Mei Li Vos is prima voorbeeld van gebrek aan transparantie. Waarom stond zij vorige keer op een veel lagere plaats op de kandidatenlijst? Waarom nu wel? Haar opvattingen over flexibilisering van de arbeidsmarkt en AOW, e.d. waren en zijn ongepast. Ik hoop dat zij de analyses van Martijn van Dam begrijpt en kan volgen en haar voorstellen eerst met hem afstemt voordat ze een flodder de ether in stuurt. Ik wens haar van harte succes als Tweede Kamerlid, ook al zie ik in haar geen versterking van de sociaal democratische ambities.

2 Reacties
cormol
cormol20 sep. 2012 - 10:43

Sinds wanneer behoort Martijn van Dam tot de linkervleugel?

Joeri2
Joeri220 sep. 2012 - 10:43

Mei Li en Martijn zijn van de zelfde rechtse vleugel hoor. Ik ben dan ook benieuwd hoeveel rechtse iedeeen de niet SP stemmers met hun keuze voor de PvdA nu gaan krijgen. Ik hoop dat ze én hun HRA én hun Kinderdagopvang kwijt zullen zijn, én snel zonder vergoeding makkelijk ontslagen zullen worden én dan na 6 maanden in de bijstand hun eigen huis mogen opeten. Waarna ze de rest met dik verlies mogen verkopen. Of zal dat allemaal wel mee gaan vallen? Als ik zo naar de troonrede luister is dat precies wat Samson/Rutte willen, dikke, dikke ellende. Het eerste "Sterker/Socialer" is met Yassir Awadhi alvast in de prullenbak belandt. Succes Samson.

[verwijderd]
[verwijderd]20 sep. 2012 - 10:43

Goede vraag Roemer, je wist het antwoord wel;) Weer het zelfde smerige pvda spelletje, die liever rechtse vingers aflikken dan sociaal uit de crisis komen.

1 Reactie
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort20 sep. 2012 - 10:43

Er is geen kabinet te vormen met PvdA en SP samen. Dus kiest Samson voor de mogelijkheid die hem WEL de macht geeft om invloed uit te oefenen. Schreeuwen vanaf het oppositiebankje is prima PR, maar je bereikt er geen donder mee.

comrade
comrade20 sep. 2012 - 10:43

Toen bekend was dat Wouter Bos ook informateur zou worden wist ik het meteen, rechts binnen de PvdA heeft het weer voor elkaar. Het ministerspluche is voor het grijpen en zij doen alles omdat te bewerkstelligen. Ook de uitsluiting van de SP deelname aan een informatiepging. Het dure italiaanse costuum zit Samsom nog wat onwennig, hoe lang duurt het nog voordat Spekman een stropdas gaat dragen? Sociaal Democratie ofwel koekverdelen, veel beloven weinig geven. We zijn er weer eens ingetuint.

1 Reactie
BasVV
BasVV20 sep. 2012 - 10:43

Je snapt toch niet dat Wouter zomaar vrij kon krijgen in zijn huidige functie.

FransLenaen
FransLenaen20 sep. 2012 - 10:43

Wat echt belangrijk is: wie zijn die drie dames op de foto (Mei Li Vis herken ik).

2 Reacties
wvdstraat
wvdstraat20 sep. 2012 - 10:43

ik stem uiterst links

rosaluxemburg
rosaluxemburg20 sep. 2012 - 10:43

Ik geloof dat het tweede meisje van links de schrijfster is van McSex-boek: Myrthe Hilkens PvdA. Aangezien de middendames PvdA zijn kunnen de rest ook misschien de PvdA-ers zijn denk ik

RvDugt
RvDugt20 sep. 2012 - 10:43

Roemer moet niet zo piepen, het gaat zoals het gaat en daar zal hij en de SP in moeten berusten.

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten20 sep. 2012 - 10:43

Never nooit niet.

freaky33
freaky3320 sep. 2012 - 10:43

Over his dead body niet....!

hameer
hameer20 sep. 2012 - 10:43

Roemer slaat de plank volledig mis als hij zich de virtuele stemmen uit de peilingen toeëeigent. Ik ben zo iemand die nog voor de zomer overwoog om op de SP te stemmen maar na de zomer voor de PvdA heeft gekozen. Roemer lijkt te vergeten dat deze partij ook voor de verkiezingen al dertig zetels had, reële zetels, en geen virtuele zoals de SP. Zoals Samsom terecht opmerkte: elke partij heeft zijn stemmen te leen. Roemer slaat volgens ook de plank volledig mis met zijn gemekker over het 'samen optrekken'. De PvdA (38 zetels) moet als het aan hem ligt zijn handelen volledig laten afhangen van de SP (15 zetels): totaal irriëel van Roemer. Net zoals het blijven doorzaniken over een zogenaamd links kabinet terwijl duidelijk is dat D'66 en het CDA dat helemaal niet willen. Qua gedachtengoed kan de SP nog wel op mijn sympathie rekenen maar bij elk optreden van Roemer ben ik blij dat ik toch op de PvdA heb gestemd want het is tenenkrommend.

1 Reactie
meleen
meleen20 sep. 2012 - 10:43

Wie heeft u aangekruist op de kieslijst van de PvdA? Dhr. Rutte?

JoopSchouten
JoopSchouten20 sep. 2012 - 10:43

Regeergeilheid Samsom en zijn PvdA kiest dus in eerste instantie voor de neoliberalen. Daarmee afficheren en identificeren zij zich met een economisch-maatschappelijk onethische groep mensen. Ik vroeg mij af of Samsom en zijn PvdA denken de pijn te kunnen verzachten omdat zij de mogelijkheid krijgen de neoliberale uitwassen direct bij te sturen. Maar dit geloof ik niet. Dit zou namelijk betekenen dat zij naïef zijn en een buitengewoon slecht geheugen hebben. Voor mij heeft de PvdA slechts ;e;en reden waarom zij in eerste instantie voor Paars kiest. Zie de eerste regel.

3 Reacties
bob b.
bob b.20 sep. 2012 - 10:43

Wat een gebrek aan fantasie en voorstellingsvermogen. Een verbitterde kijk op het leven. Jij gaat liever met geheven hoofd ten onder dan je vast te grijpen aan dat stukje wrakhout om te overleven, niet alleen voor jezelf, maar voor al die anderen die daar ook waarde aan hechten. Den Uijl sprak over de smalle marges van de sociaal democratie, Bos (ja, die) over hoe rechts de wereld was en dat, als we niets deden hij steeds rechtser zou worden, want dat is de aard van de wereld. Waar is die strijdlust die Sp'ers zo eigen is?

JoopSchouten
JoopSchouten20 sep. 2012 - 10:43

één

Arend Wortel
Arend Wortel20 sep. 2012 - 10:43

"Samsom en zijn PvdA kiest dus in eerste instantie voor de neoliberalen. Daarmee afficheren en identificeren zij zich met een economisch-maatschappelijk onethische groep mensen" Maar heeft Samsom dan zoveel te kiezen? Als grootste partij heeft de VVD vooralsnog het initiatief. De keuze die Samsom op dit moment heeft is niet: "gaan we samen met de liberalen of met de SP regeren?" maar "Gaan we regeren (met de VVD) of blijven we aan de kant staan?" Pas wanneer de VVD er met niemand uitkomt, dan kan Samsom aan zet komen. Hij kan daar natuurlijk ook op aansturen, door het ontstaan van een VVD-PvdA kabinet te blokkeren (niets wijst daar op dit ogenblik op), maar dan blijft hij mogelijk met lege handen achter. Door te speculeren op een situatie waarin de VVD geen enkele meerderheid kan vormen zonder hulp van de PVV (waarmee de VVD waarschijnlijk niet meer zal willen samenwerken) en op die manier een links kabinet te forceren, wordt er ook geen recht gedaan aan de verkiezingsuitslag. Het zal Samsom vast ook veel sympathie kosten als hij dat doet, ook van zijn eigen kiezers, want het zal worden uitgelegd als een partijpolitiek machtsspelletje terwijl het land in zeer zwaar weer verkeert en snel een stabiele regering nodig heeft. Het is nog steeds gebruikelijk dat de grootste partij gaat regeren. Ja, ik weet dat dat in 1977 anders was, maar dat was een uitzondering. Ik lees hier op Joop talrijke betogen met de strekking dat het voor de hand ligt dat de VVD aan de kant blijft staan in de formatie, maar ik zou daar niet teveel op rekenen. Ook niet als je ze als een "onethische groep mensen" beschouwt, wat me nogal overdreven in de oren klinkt. Als ik in Mark Ruttes schoenen stond, zou ik na deze verkiezingsuitslag ook niet samen met de PvdA en de SP in een kabinet willen gaan zitten. Als er een derde of vierde partij bij zou moeten, zou ik veel liever opteren voor D66 of CDA. En die keuze is op dit moment aan Rutte, niet aan Samsom.

meleen
meleen20 sep. 2012 - 10:43

Je ziet het vantevoren aankomen maar als het dan echt gebeurt sta je toch te kijken van het gore lef waarmee zo'n partij z'n kiezers binnen 1 dag na de verkiezingen verloochend. Ik hoop dat linkse stemmers dit tegen de volgende verkiezingen niet vergeten zijn. (Wat zou moeten lukken want lang zal dat niet duren) Op de volgende VVD poster mag: Strategische PvdA stemmers, bedankt!

1 Reactie
bob b.
bob b.20 sep. 2012 - 10:43

Bent u nu zo naïef of doet u alleen maar zo? Is het ooit anders geweest dan dat er meerdere partijen nodig zijn om te regeren. En dat het er nu om gaat om tegenwicht te bieden aan wat Rutte wil? Als dat kan met een partij die even groot is en die zeker de minister van financiën gaat leveren, dan is dit toch een enorme kans. Blijkbaar vinden SP stemmers huilen fijner dan de moed te verzamelen om echt iets te gaan doen.

[verwijderd]
[verwijderd]20 sep. 2012 - 10:43

Roemer weer in zijn favoriete verongelijkte rol. Een muurbloempje is al sneu maar een muurbloempje dat voortdurend roept "wees sociaal en kies mij" is ronduit pathetisch.

1 Reactie
neutralist
neutralist20 sep. 2012 - 10:43

Zo is het Piet. Gewogen en te licht bevonden.

bob b.
bob b.20 sep. 2012 - 10:43

@ Rob Geurtsen: 'Het betoog van Roemer, was sterk en oppositieleider waardig.' Dat is de rol die hem op het lijf is geschreven en die hij moet blijven spelen. En vooral niets anders, want dat gaat niet, dat zagen we allemaal. Zoiets als schoenmaker blijf bij leest en weten waar je sterke kanten liggen. Als hij fractievoorzitter blijft, en dat zal ongetwijfeld, dan is de SP gedoemd tot oppositievoeren, tenzij een ander, Samson bijvoorbeeld de SP helpt. Dat wil ze heel graag, ook omdat ze weet dat dat de enige kans is, op eigen kracht redden ze het niet. De ironie zit hem in reden waarom dat niet gebeurt. Want het is niet alleen Ruttes blokkade, die dat voorkomt, maar de stellige overtuiging dat de SP in een andere rol dan een oppositionele niet zal functioneren. Niet alleen ontbreekt het de SP aan geschikte mensen om in een kabinet plaats te nemen, er zijn binnen de PvdA, maar ook binnen andere partijen grote twijfels of de SP fractie zelf iets anders kan dan oppositie voeren. Zie het als een ondernemingsraad die een bedrijf wil leiden. Dat werkt niet.

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen20 sep. 2012 - 10:43

Ja iets van dat oppositievoeren en bleek tijdens het indienen van de moties. Er kwam geen enkele steunverklaring t.a.v. openbaarheid. Beetje jamer wel.

Heileeuw
Heileeuw20 sep. 2012 - 10:43

Kennelijk zijn de geachte linkse bijschrijvers helemaal vergeten dat D66 en CDA voorafgaand aan de verkiezingen hebben geroepen dat ze een links kabinet niet gaan steunen. Waarom dan het Calimerogedrag na de verkiezingen?

1 Reactie
kalmpjes
kalmpjes20 sep. 2012 - 10:43

Dat is vrij simpel, Roemer is niet in staat de discussie inhoudelijk te voeren, daar mist hij de capaciteiten voor. Het enige wat er dan overblijft is inhoudsloos ageren tegen de PVDA. Dat overigens de enige partij is die heeft aangegeven iets te zien in een regeringsconstructie met de SP. Als hij daadwerkelijk iets wilde bereiken had hij met D66 en het CDA om de tafel moeten gaan zitten en het over de moeilijke punten tussen hun programma's te hebben.

[verwijderd]
[verwijderd]20 sep. 2012 - 10:43

Herinnert u zich deze nog.....? http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/3222250/2012/03/08/Samsom-geen-paars-kabinet-als-ik-PvdA-leider-ben.dhtml

3 Reacties
Ter Havested
Ter Havested20 sep. 2012 - 10:43

Wat wilt u, Marc ??? Dat de PVDA een "links blok" gaat creeeren en de komende 4 jaar oppositie gaat voeren tegen een nieuw centrum-rechts beleid ??? Wat Roemer doet is slechts voor de buhne. Hij weet heel goed dat zijn SP geen enkele kans heeft om, aan welke coalitie dan ook, mee te doen. Roemer weet ook heel goed dat dat voornamelijk aan de VVD, CDA, D66 maar ook aan zijn eigen SP ligt. Tevens weet hij, dat van die drie genoemde partijen weinig zieltjes te winnen zijn. Bij de PVDA wel, dus wordt diezelfde PVDA geslachtofferd. Als Roemer echt meent wat hij al tijden beweert, de wens naar een sterk links blok, dan zal hij zijn pijlen toch echt naar de overkant moeten schieten.

Winston2
Winston220 sep. 2012 - 10:43

Ik wel... Maar het geheugen is kort, doorgaans. Samsom is hip, Samsom klinkt niet als een randdebiel en is bovendien wetenschappert. Dat telt zwaarder dan de waarachtigheid van zijn uitlatingen.

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch20 sep. 2012 - 10:43

Ik herinner het mij wel. En is VVD/PvdA dan paars. Er is nog geen paars kabinet, en het gaat er ook niet komen. Samsom houdt dus tot nu toe gewoon zijn woord.

[verwijderd]
[verwijderd]20 sep. 2012 - 10:43

de gezondheid van onze democratie is af te meten aan het aantal zetels van de VVD. Zijn dat er meer dan 4 dan zitten we in de terminale fase.

2 Reacties
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort20 sep. 2012 - 10:43

DrStrangelove: stop worrying, and learn to love the VVD. Ik snap dat je ze haat in het diepste van het diepste, maar als je ECHT die verandering wilt als SPer, dan heb je de VVD nodig. Coalities, democratie, etc. Tenzji je natuurlijk gewoon een gewapende revolutie voorstaat, dan is het een ander verhaal.

JoopSchouten
JoopSchouten20 sep. 2012 - 10:43

We zitten allemaal opgescheept met een 'identiteitscrisis'.

[verwijderd]
[verwijderd]20 sep. 2012 - 10:43

Een fascist die parlementariërs de eed aflegt...en geen één van die parlementariërs die protesteert tegen die vertoning... Ik zei het al: fascisme in Nederland is bon-ton geworden.

1 Reactie
kalmpjes
kalmpjes20 sep. 2012 - 10:43

Mensen willen buitensluiten / uitschelden op grond van hun opvattingen; Gefeliciteerd! U bent geworden waar tegen U ageert.

[verwijderd]
[verwijderd]20 sep. 2012 - 10:43

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort20 sep. 2012 - 10:43

Hear Hear. Spijker op de kop.

JoopSchouten
JoopSchouten20 sep. 2012 - 10:43

Het gaat niet zozeer over het aantal poppetjes maar om de inhoud. De ideologie en utopie. Paars betekend meer neoliberalisering. Ik wil geen egoïsten maatschappij meer waar 'onrendabelen' worden gestigmatiseerd, gemarginaliseerd en opgeofferd voor een failliete graai-economie. PvdA + SP zou kunnen betekenen neoliberalisering wordt afgebroken, er een onderzoek komt naar de foute aannames van de CPB, en de negatieve psychologische bijeffecten worden onderzocht. Waarschijnlijk schrijf ik dit voor blinden.

RvDugt
RvDugt20 sep. 2012 - 10:43

"Beide partijen zijn degelijke bestuurspartijen die op een verstandige manier begrotingsevenwicht willen bereiken en constructief-kritisch kunnen zijn in de eurocrisis." Vandaar dat de staatsschuld de afgelopen jaren flink de pan is uitgerezen. Twee uiterste samenvoegen betekend niet vanzelfsprekend dat je iets in het midden krijgt, nee de kans is groter dat er een gedrogt volgt wat onze staatsschuld flink zal laten oplopen. Ik verbaas me erover hoe u en ander toch zo blind kunnen zijn voor de realiteit. VVD en PVDA gaan onze staatsschuld nog een stukje hoger zetten ze hebben nooit anders gedaan en of het nu economisch goed of slecht gaat dat maakt niets uit. Nederland moet gewoon of over rechts of over links dat is de enige manier om flink te snijden of enerzijds snijden in de linkse hobby's of anderzijds snijden in de rechtse hobby's. VVD en PVDA samen zal slechts betekenen dat van beide de hobby's blijven bestaan en er zoveel uitzonderingen gemaakt worden dat het nog steeds een groot bureaucratisch gedrogt zal blijven. Wil men toch over het 'midden' dan is slechts de Zuid Holland coalitie een optie een samenwerking die in ieder geval heeft laten zien aan bestuurlijke (overheids) kant flink te kunnen hervormen en bezuinigen.

BATikker
BATikker20 sep. 2012 - 10:43

Wat was Roemer aan het drammen over de wens van de kiezer, het wegsturen van Rutte etc. Kan iemand hem - 4e partij qua grootte - de basisprincipes uitleggen van onze democratie?

1 Reactie
ThomasWagenaar
ThomasWagenaar20 sep. 2012 - 10:43

Kan iemand aan u uitleggen dat u open deuren intrapt? Denk het niet. Roemer heeft gewoon gelijk, PvdA is machtsgeil. Als ze echt nog ideologie had was de PvdA gewoon langs de VVD gegaan en ze laten stikken in hun eigen rechtse gal. De VVD is een gevaar voor ons allemaal, dat blijkt elke dag weer. Maar domme volkstammen blijven natuurlijk de rancune en achterlijkheid volgen, en u doet daar als een mak schaap aan mee. Succes met boos zijn!

Xoral
Xoral20 sep. 2012 - 10:43

En de goudeerlijke kiezer maar denken dat de politiek werkelijk strijdt onderling, politiek in de TK is een grote schijnopvoering tegen de kiezer (zoveel massa als mogelijk in stemhokje zien te krijgen) Het volk werd voor 12 september zwaar gepropageert en bedrogen, en dit politieke proces gaat gewoon weer verder, het gaat nu richting de volgende verkiezingen (12 september was the point of no return), gaat dus gewoon weer om de SP en PVV. Aangezien in aantallen andere Europese landen is men al op dat punt aangekomen of juist zoveel mogelijk zetels achter een partij ('links' of 'rechts') Zoals in Belgie, NVA blijft maar groeien richting absolute meerderheid (in Rusland is het een zetelaantal zelfs al over de helft geklommen, Putin's partij), want daar draait het om, absolute macht (heersen over de massa, m.a.w imperialisme)

1 Reactie
hannogroen
hannogroen20 sep. 2012 - 10:43

'En de goudeerlijke kiezer maar denken dat de politiek werkelijk strijdt onderling' Je bedoeld de domme kiezer. De wat intelligentere kiezer begreep ook voor de verkiezingen al dat we hier sinds jaar en dag coalitie regeringen kennen, wat inhoudt dat partijen wel moeten samenwerken willen ze ooit kunnen regeren.

[verwijderd]
[verwijderd]20 sep. 2012 - 10:43

Begin me steeds meer te ergeren aan de ambetante houding van de SP dat zij de ware socialisten herbergen en alle socialisten dáár zogenaamd thuis horen. De kiezer heeft het verkeerd begrepen. De keuze voor PvdA zal u berouwen. Ze zullen uw stem verkwanselen. Tikkeltje arrogant. Roemer (de populaire persoon of de politicus laat ik in het midden) stond ooit dik voor, dat zakte historisch snel in. Een week geleden was al duidelijk dat PvdA en VVD de grootste zouden worden. Er was echter nooit een tweestrijd tussen Samsom en Rutte, dat zagen we in het laatste NOS verkiezingsdebat. Het frame links of rechts is puur gemaakt door Roemer. Onze samenleving is verandert sinds Den Uyl, dat hebben we met onze kennis en welvaart zelf gedaan. De loodgieter van vroeger is steeds vaker de een systeembeheerder van nu. Zo ook de werkvloer: sociaaldemocraten en liberalen komen niet alleen elkaar dagelijks tegen. Ze werken dagelijks samen. Kortom; stop dat frame dat links voor Samsom als premier van links wilde om zo rechts 4 jaar van de macht te houden. Had niet rechts het zo gedaan? Gaan we dan op dezelfde manier revange nemen? Telt het belang van ons Nederland niet veel zwaarder? Ik ontmoet vanavond Hans Spekman en zal het hem zo vertellen.

2 Reacties
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort20 sep. 2012 - 10:43

Deze post is tamelijk briljant. Hear Hear. Meer van dit soort redelijkheid graag.

Winston2
Winston220 sep. 2012 - 10:43

"Het frame links of rechts is puur gemaakt door Roemer." Hmmmm, dus al dat gedoe tijdens de verkiezingsavond over "blauwe gemeenten" versus "rode gemeenten", de woordkeuze voor "paars" (wat resuteert uit het mengen van rood en blauw), de verwachte tweestrijd voor het laatste "premiersdebat" tussen Roemer op links (rood) en en Rutte op rechts (blauw) en al het andere gejammer op TV, krant en radio is "puur gemaakt door Roemer"... Je dicht onze vrolijke Brabander iets teveel macht toe, vrees ik. Ook heb je weinig kaas gegeten van de politieke verhoudingen van de afgelopen 50 jaar. Vertel aan Spekman wat je wil, maar deze bijdrage is de grootst mogelijke onzin.

ErikDoes
ErikDoes20 sep. 2012 - 10:43

Wat een gejammer toch altijd van de SP. Ik heb overwogen om bij de afgelopen verkiezingen over te stappen van PvdA naar de SP maar heb dat uiteindelijk niet gedaan. Ik ben erg blij dat Samsom het goed heeft gedaan, inhoudelijk en tactisch, zodat ik uiteindelijk toch weer de partij van mijn voorkeur kon stemmen. Dat kon ik heel vroeg in de campagne al constateren op een moment dat Roemer zich nog te goed voelde om aan debatten mee te doen waar Rutte niet aan mee deed. Samsom ging gewoon meteen al aan de slag en heeft de PvdA in een betere positie weten te plaatsen dan de SP. Eigenhandig. Waarom zou Samsom zich dan nu uitleveren aan de SP?

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten20 sep. 2012 - 10:43

'...en heeft de PvdA in een betere positie weten te plaatsen....' Daar komt de aap uit de mouw. Machtsgeilheid. Inhoud nada.

nautica
nautica20 sep. 2012 - 10:43

Nu ik denk dat uitleveren aan de SP iets te kort door de bocht is. En op de vraag waarom PvdA niet met SP praat sprak VVD: (Rutte): "Dat heb ik geblokkeerd" Stoere jongen die Samsom dat ie dat laat gebeuren. Maar ik hoop nu maar op het PvdA congres dat deelname aan een regering moet goedkeuren. Misschien is daar meer tegengas te verwachten van deze ruk naar rechts.

JoopdeJong
JoopdeJong20 sep. 2012 - 10:43

Mensen, mensen, waar maken wij ons druk over hé? Als Diederikje woord houdt, zoals hij de strategische kiezers op 2 september in Buitenhof wilde doen laten geloven, dan komt er alleen een kabinet die zijn naam draagt. Dit waren letterlijk zijn woorden; “Ik ga in geen enkel kabinet zitten, behalve als het mijn naam draagt.” Dus, als hij in een kabinet Rutte II gaat zitten, dan verloochent hij niet alleen zichzelf, maar ook nog eens 2.470.000 Nederlanders. Tja, of Markje moet zo vriendelijk zijn het premierschap aan Diederikje te gunnen, maar dat zal wel niet, daarvoor had Markje het vééls te véél naar zijn zin de afgelopen anderhalf jaar. Ik ben blij dat Diederikje politicus is geworden en niet werkzaam is in de kerncentrale van Borssele; "Moest dat splijtstofstaafje nu hier in of..... moest die nu hier in?"

2 Reacties
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch20 sep. 2012 - 10:43

Snap het even niet. Als Rutte premier wordt in een kabinet VVD/PvdA gaat Samsom gewoon in de kamer zitten als fractievoorzitter. Doet de VVD niet mee aan een kabinet, dan wordt het Samson 1 Zo moeilijk is het tocht niet

Ter Havested
Ter Havested20 sep. 2012 - 10:43

Beste Joop, halve waarheden vertellen kunnen we beter aan Wakker Nederland overlaten. Het verhaal zit toch iets anders inb elkaar als u ons wilt doen geloven.

Claudius2
Claudius220 sep. 2012 - 10:43

Je bent journalist van De Volkskrant. Je denkt: gadverdamme, die krant moet vol, wat moet ik nou toch weer gaan schrijven? Weet je wat? Ik ga kijken hoeveel Brabanders er in de kamer zitten, en dan ga ik dat delen door het aantal Brabanders dat in Nederland leeft. En dat ga ik dan doen voor alle provincies. En dan ga ik ook tellen hoeveel vrouwen er in de kamer zitten en dat ga ik dan vergelijken met vroeger. En dan ga ik kijken of ze hebben gestudeerd en dat deel ik dan door Nederland. En ik denk dat ik dan nog ongeveer honderd woorden moet, dus misschien een goed idee om te kijken of er nog BN'ers in de kamer zitten en dan ga ik onze lezers vertellen dat die en die de zoon is van en die en die de dochter is van. En zo leuter ik zoals gewoonlijk mijn krantje vol.

1 Reactie
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch20 sep. 2012 - 10:43

Ik vind het best wel aardige weetjes.

tomaat70
tomaat7020 sep. 2012 - 10:43

Roemer heeft alle reden om getergd te zijn. Wat zei Samsom ook al weer? Ik wil optrekken met partijen die het dichtst mogelijk bij de PvdA staan; de VVD staat helemaal achteraan, de SP en GroenLinks het dichtst bij. De PvdA is weer onbetrouwbaar als vanouds. Eerst potentiële SP'ers naar zich toe trekken met de smoes dat er eerst alles wordt gedaan om over links te gaan formeren want het rechtse rotbeleid van Rutte moest worden afgestraft en zodra de buit van de verkiezingen binnen is, de SP weer afdanken. Het gaat weer net als in 2006 toen Bos geen vinger uitstak om de SP in de regering te krijgen.

2 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194720 sep. 2012 - 10:43

Het gaat weer net als in 2006 toen Bos geen vinger uitstak om de SP in de regering te krijgen. Dat klopt niet. (Ik heb dit eerder geplaatst. ) 8 december 2006 Bos vond wel degelijk dat de SP mee moest regeren. "Bos wil niet zonder de SP regeren. Volgens de PvdA-leider hoort de SP in het kabinet, want de partij is de grootste winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen. Hij vindt dat PvdA en SP alles in het werk moeten stellen om de verschillen te overbruggen. Balkenende deed geen uitspraken over deelname van de SP. Volgens hem moet de informateur daarover een besluit nemen. " http://www.parlement.com/9353000/1/j9vvhy5i95k8zxl/vhgdk0ycc0zn De SP haakte af van het CDA. Bos vond dat informateur Hoekstra dat te snel had geconcludeerd. http://www.parlement.com/9353000/1f/j9vvhy5i95k8zxl/vhgkk0ycjfw0

Ter Havested
Ter Havested20 sep. 2012 - 10:43

Beste Tomaat70, dat is nu een van de redenen waarom een echte stabiele coalitie tussen de SP en PVDA niet mogelijk is. Steeds weer blijft de SP als een ware Calimero tegen de PVDA aantrappen. U weet heel goed (hoop ik) dat Bos steeds weer heeft gepleit voor een coalitie SP-PVDA-CDA. Het is Marijnissen die aangaf niet van plan te zijn zich aan te sluiten bij Balkenende4 omdat de SP onoverbrugbare principiële verschillen had met het CDA.

[verwijderd]
[verwijderd]20 sep. 2012 - 10:43

Wat een ophef weer. Maar we weten hier toch in feite allemaal, wees eerlijk, dat een land dat zich bijstandsmoeders, AOW en voedselbanken kan veroorloven een verdomd prettig land blijft om in te wonen.

5 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten20 sep. 2012 - 10:43

Whuhhh? '... Een land dat zich bijstandsmoeders, AOW en voedselbanken kan 'VEROORLOVEN' ...? Ga je schamen sufferd.

denmol
denmol20 sep. 2012 - 10:43

Als je zelf niet tot die categorie behoort zeker maar als dat wel zo is dan heb je het niet makkelijk en dat weet je donders goed Mielke.

JoopdeJong
JoopdeJong20 sep. 2012 - 10:43

Groot gelijk, want dan spreken wij niet over armoede maar over genade brood. Hartelijk dank Henk-Jan d'Artagnan, moeten wij uw voeten ook nog kussen?

Sternenstaub
Sternenstaub20 sep. 2012 - 10:43

Een mooie oproep: "wees eerlijk". Helemaal mee eens. Bij dezen dan. Je reactie past goed in het actuele beeld van de ideologische dictaten-beleidsvoering, de arrogante struisvogelpolitiek, wat zeg ik, de Übermensch/Untermensch-politiek die de integriteit van de democratische rechtsstaat en dus de legitimiteit van de macht aantast, en daarmee het vertrouwen in en het respect voor de politiek en het gezag, overheid en autoriteiten. Dat achteloze minachting, domme arrogantie, flagrante onkundigheid en morele corruptie ons land beheersen, kan op ontelbare wijzen onmiskenbaar worden aangetoond. Maar wie de neoliberale/neoconservatieve monetaire waan aanhangt, of simpelweg zwelgt in eigenwaan, zal de harde werkelijkheid waarin anderen leven worst wezen: http://www.nujij.nl/economie/rijken-zijn-rijker-en-armen-zijn-armer-geworden.18876770.lynkx#axzz2738QmUua http://www.nu.nl/binnenland/2686236/armoede-in-nederland-neemt-toe.html http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/05_mei/15/binnenland/kinderombudsman-bezorgd-over-armoede-kinderen.xml Is dat eerlijk genoeg? Retorische vraag. Het zal me worst wezen.

MollySweet
MollySweet20 sep. 2012 - 10:43

Ben het met je eens, en de reacties onder je post tonen aan hoe godsgruwelijk verwend we zijn met z'n allen. Ik krijg de indruk dat deze luitjes net zo lief in een land wonen dat zich onderdaad geen opvang voor minderbedeelden kan veroorloven, want het lijkt wel of men compleet niet doorheeft hoe rijk dit land nog steeds is. Het is vrij beschamend.

[verwijderd]
[verwijderd]20 sep. 2012 - 10:43

Sterk van Rutte om naar voren te stappen en Roemer te zeggen: u moet bij mij zijn, ik heb u geblokkeerd. Slap van Samsom dat hij het voorspelbare gemekker van Roemer niet zelf kon counteren. Als Roemer claimt dat Samsom de kiezers die de PvdA de vorige keer ook al had van de SP te leen heeft, kan Samsom dat toch eenvoudig corrigeren door tegen Roemer te zeggen: u vergist zich, u heeft alleen maar even naar ze mogen kijken.

2 Reacties
WillemKorenman
WillemKorenman20 sep. 2012 - 10:43

Piet, Diederik Samsom moet Roemer gewoon door laten mekkeren, Des te eerder is het “tijdperk Roemer” voorbij. De SP zal door teleurgestelde SP-kiezers nog verder dalen in de politieke Barometer. En die teleurstelling wordt groter, naarmate Roemer doorgaat met het gemekker op de PvdA. Want wat heeft hij de SP-kiezer nu werkelijk te bieden met dat gemekker. Alleen de harde SP-kern (9 á 10 zetels) stelt een dergelijke tomatengooierij op prijs.

Joeri2
Joeri220 sep. 2012 - 10:43

Te leen? Van wie heeft D'66 zijn zetels dan te leen?

peterh2
peterh220 sep. 2012 - 10:43

Vanaf morgen gaan ze echt formeren en voor 1 november zit het nieuwe kabinet er. Laten we het gewoon accepteren... Iedereen kon dit voor 12 september zien aankomen en toch koos men massaal voor de PvdA. Laten we ophouden met zeuren en gewoon kijken wat hieruit komt. Dit is blijkbaar wat nederland wil.

2 Reacties
Joeri2
Joeri220 sep. 2012 - 10:43

" Dit is blijkbaar wat nederland wil. " Niet. We wonen in een democratie. In een democratie controleert de tweede kamer wat er in die kamer gebeurt, anders kunnen de leden wel thuis blijven als ze toch niet mogen "zeuren". Heel fout woord ook voor een andere mening van een Medelander. Een door Nederlanders gekozen medelander nota bene.

freaky33
freaky3320 sep. 2012 - 10:43

Voor 1 november is wel erg optimistisch gesteld. Ik denk dat we blij mogen zijn dat er vanaf januari een nieuw kabinet zit! Het is allemaal niet zo makkelijk als ze doen geloven hoor, 'even een kabinetje formeren'.

[verwijderd]
[verwijderd]20 sep. 2012 - 10:43

Als de PvdA akkoord gaat met de 350 euro eigen risico en als er PVV 'ers eindelijk wakker worden, is de Sp bij de volgende verkiezingen de grootste partij en de PvdA heeft dan 15 zetels. Dus Roemer moet nog even geduld hebben.

1 Reactie
bruces
bruces20 sep. 2012 - 10:43

Droom lekker verder. Je krijgt gelijk als de SP 76 zetels haalt.

Irmaatje
Irmaatje20 sep. 2012 - 10:43

De "flirt" van Samsom met de VVD is meer dan dat. Het is een overlevering van ons land aan de neoliberale tendens. Zoals Rutte zei: erkenning van gevoerd beleid. Dat sociaal-democraten de, ooit uit henzelf voorgekomen, liberalen nooit hebben afgezworen is duidelijk. Dat De PvdA nooit de intentie had over links te gaan is ook duidelijk. Al die kiezers die hoopten op een zo links mogelijk kabinet komen bedrogen uit. Na vingerlikkend rechts krijgen we nu iets minder vingerlikkend maar desalniettemin rechts. Veel groepen beseffen al wat dat gaat betekenen. Op fora voor WSW, PGB, gehandicapten, etc. is de paniek voelbaar. Danku kiezers....u was gewaarschuwd.

2 Reacties
Ter Havested
Ter Havested20 sep. 2012 - 10:43

Knap Irma, dat u nu al weet dat de kiezers teleurgesteld zullen zijn. Ik begrijp dat niet goed. De onderhandelingen moeten nog beginnen en een deel van Nederland weet bij voorbaat al wat de uitslag zal zijn. Ja, er komt geen 100% herkenbaar PVDA-programma en ja, er komt geen 100% VVD-programma als uitslag van de onderhandelingen. Dat begrijpt ieder weldenkend mens. Ik begrijp de paniek ook niet zo goed op de door u gemelde fora. Ben blij dat de PVDA onderdeel uitmaakt van de onderhandelingen. Een ding is dan namelijk zeker. Het zal allemaal een stuk socialer worden in vergelijk met de afgelopen twee jaar. Of meent u dat de PVDA een zelfmoord poging zal ondernemen door een VVD-programma te gaan uitvoeren ? Heb vertrouwen.

ErikDoes
ErikDoes20 sep. 2012 - 10:43

[Al die kiezers die hoopten op een zo links mogelijk kabinet komen bedrogen uit.] Als Emiel Roemer het beter had gedaan in de verkiezingscampagne en Diederik Samsom slechter, dan had de uitslag zomaar ook zo kunnen zijn geweest dat de SP op 38 zetels uit was gekomen en de PvdA op 15. Leg mij eens uit hoe dit een betere uitslag was geweest om een "zo links mogelijk kabinet" te krijgen?

Heileeuw
Heileeuw20 sep. 2012 - 10:43

Waarom leven al die SP'ers bij Joop toch in ontkenning? De SP zal niet groter worden dan ca. 15 zetels ongeacht welke peiling dan ook. Een groot deel van Nederland is behoudend en vind dat de koek ook voor het grootste deel hen toekomt die daaraan een bijdrage leveren en stemt VVD of D66. En er zijn er nog die wat confessioneel denken (CDA, SGP en CU). Dan is er nog een deel dat een bijdrage levert en iets genuanceerder denkt over diezelfde koek en zichzelf progressief noemt en dus PvdA stemt. Ook aan die kant zit er wat klein grut zoals GL. En als die PvdA een trekker heeft die hen weet aan te spreken zoals Samson heeft gedaan dan zullen ze ook massief die keuze maken. Niet te breed, niet te smal, het moet in te passen zijn in ons poldermodel. En het werkt ook nog goed. We hebben het beter dan de meesten, en maken ons druk over belangrijke issues en, we zoeken oplossingen die ten goede komen aan de grote gemene deler. Onze politici hebben een ding voor op veel burgers: ze maken het niet echt persoonlijk.

2 Reacties
RvDugt
RvDugt20 sep. 2012 - 10:43

De gemiddelde Nederlander is niet progressief, de gemiddelde Nederlander houd zoveel als mogelijk bij het oude en is dus conservatief. Met de keuze van PVDA,VVD,PVV en SP als 4 grootste partijen is dit goed zichtbaar. Had Nederland progressief geweest dan zou men toch eerder stemmen op een partij als D66 of GL.

politiekistuig
politiekistuig20 sep. 2012 - 10:43

Mooi stukje heeft u geschreven met de enige waarheid,toch heb ik sp gestemd,ook al ben ik het met 80% van het verkiezingsprogramma niet helemaal eens. Maar het belangijkste punt overtuigde mij: de menselijke maat Ik hoop dat Rutte en Samsom dat wel in gedachten blijven houden. Maar zolang het ontslagrecht wel voor het klootjesvolk geldt maar niet voor alle kamerleden die voorlopig op dik wachtgeld gaan betwijfel ik dat.

[verwijderd]
[verwijderd]20 sep. 2012 - 10:43

De vraag is eerder wanneer Roemer de Tweede Kamer gaat verlaten. Verliezers houden de eer aan zichzelf.

2 Reacties
Joeri2
Joeri220 sep. 2012 - 10:43

Klets. Roemer heeft als een van de weinige zijn zetels behouden. Knap als je ziet dat verder iedereen opeens op VVD en PvdA ging stemmen. Als uw commentaar al enige waarde zou bevatten zou ze moeten slaan op CDA / PVV en GL ( sorry ik ken hun lijsttrekkers niet ).

TheBigLebowski
TheBigLebowski20 sep. 2012 - 10:43

Grappig, want hij heeft niets verloren. Dat zijn het CDA en de PVV en ook GroenLinks.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194720 sep. 2012 - 10:43

De kop van dit artikel verwijst naar de kruiswoorden Mijn God, mijn God, waarom hebt gij mij verlaten. Roemer als de verlosser die gekruisigd wordt. Zieliger en pathetischer kan joop.nl de SP niet voorstellen.

3 Reacties
Heileeuw
Heileeuw20 sep. 2012 - 10:43

Die had ik nog niet gezien, mooi!

bob b.
bob b.20 sep. 2012 - 10:43

Dat is spot, om de echte gelovigen van de Sp te prikkelen. Snap dat nou, man :)

bob b.
bob b.20 sep. 2012 - 10:43

sorrie maar dat had je zelf ook al gezien. ik las het niet goed.

LastShadowPuppet
LastShadowPuppet20 sep. 2012 - 10:43

Ik begin zo langzamerhand een beetje moe te worden van Roemer. Rutte en Samsom doen niets meer en niets minder dan het enige wat juist is na verkiezingen: een kabinet formeren wat recht doet aan de uitslag. Dat Roemer dat niet leuk vindt dat snap ik, maar dat doet daar niets aan af. De VVD en de PvdA zijn het aan de kiezer verplicht om er samen uit te komen. Het is vele jaren geleden dat we zo'n duidelijke uitslag gezien hebben, met twee overduidelijke winnaars.

3 Reacties
RvDugt
RvDugt20 sep. 2012 - 10:43

De PVDA en VVD zijn dat helemaal niet verplicht, anders had iedereen wel of op de VVD of op de PVDA gestemt. Ze zijn het hooguit verplicht aan de manier waarop de politiek in Nederland normaal gesproken zaken doet. Wat de partijen verplicht zijn is het maximale van hun programma ten uit voer te brengen. Het is een zot idee dat ze dat met elkaar zouden moeten doen. Maximaliseren van de standpunten zou beteken dat de VVD het over rechts zou doen en de PVDA over links, echter in beide gevallen zijn er weinig reele opties gezien de grote van de gekozen partijen. Dus het is een noodzakelijke kwaad dat ze het nu samen moeten doen. En dus niet het idee wat sommige opperen dat dit de keus van Nederland is.

TheBigLebowski
TheBigLebowski20 sep. 2012 - 10:43

Onzin, het is juist een ontzettend onduidelijke uitslag. Een schizofreen Nederland. De ene helft wil een sociale oplossing voor de crisis en de andere helft wil alleen maar aan zichzelf blijven denken. Dit systeem is echt failliet. Leuk in tijden van economische vooruitgang (alhoewel dat in de jaren 90 al veel gebakken lucht was). Dan kun je samen gaan vechten om wie er het meeste mag gaan uitgeven (Paars I), maar in tijden van crisis heeft NL gekozen voor een spagaat. Felix Rottenberg zei het ook; Het midden is helemaal niet terug (die bestaat nog maar uit 25 zetels), maar de twee uitersten zitten verstopt in twee partijen die ideologisch bezien absoluut elkaars buren niet zijn. Ze gaan er niet uitkomen en als ze er al uitkomen zal het zo van compromissen (uitruilen kots) in elkaar zitten dat er jaren stilstand gaan aankomen. Desastreus.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen20 sep. 2012 - 10:43

[Ik begin zo langzamerhand een beetje moe te worden van Roemer.] Hij begint met de dag meer op z'n voorgangster te lijken, 't is dat z'n stem nog net ietsje lager is, en dat z'n voorganster op een enkel dossier wel over wat inhoud beschikte, anders kon je ze niet meer uit elkaar houden.

SuziQ
SuziQ20 sep. 2012 - 10:43

Roemer heeft groot gelijk. Links geörienteerde kiezer heeft zijn of haar stem, ondanks eigen voorkeur links partij, strategisch aan de PVDA gegeven, en wel met één doel, om het rechtse rotbeleid van het afgelopen twee jaar waar bijna niets werd gepresteerd maar met een bulldozer sociale en culturele rechten werden verpletterd een halt toe te roepen. Zowat iedereen is zich ervan bewust dat er bezuinig dient te worden. Alleen rechtse rotbeleid van de afgelopen twee jaar, wou de rekening niet bij de veroorzakers banken en de vrije markt, o.a. de zorg leggen, neee, bij de brave NL burger die geen part noch deel heeft aan de economische malaise. Bovendien werden rechtse hobbies vanzelfsprekend doorgesubsideerd, crisis of niet, zoals JSF en HRA aan huizenbezit boven de 4 ton. Maar er werd wel geknibbeld aan PGB, Wajong, cultuur etc. Linkse hobbies zeg maar. Dus vele linkse stemmers die deze rancuneuze rechte rvingers likkende, honende, arrogante onbeschofte rotbeleid zat waren hebben gestemd op Samsom. Samsom, die heldhaftig beloftes deed, die dus nu niet veel voorstelden. samson die over links zou gaan. Die tenmiste SP erbij wou. En nu, beste debater Samsom, is als was in handen van vingerlikkend Rutte die Roemer ook bijna uitlacht. Ineens is Samsom, advocaat van de duivel, ja de democrtie en wat voor ander onzin. 2 zetels, circa 130.000 stemmen meer, dus kan VVD niet genegeerd worden. Wat een onzin. VVD heeft de PVDA met 1 zeten, ja heus met 1 zetel verschil, beslist niet serieus genomen, noch de PVDA, noch de democratie, noch de kiezers. Rechts Nederland zou de vingers aflikken ! Samsom kan nu edelmoedig handelen , democratie etc...maar zijn edelmoed ligt bij de verkeerde keus. zijn kiezers, die hem groot hebben gemaakt is hij verschuldigd om een midden links of een linkse koers in te slaan. PVDA is sterker in de formatie, daar Samson zijn eisen op tafel kan leggen en tegen VVD te zeggen, graag of helemaal niet. Eens zien of onze stoere Mark Rutte met zijn twee zetel verschil een stabiel kabinet kan vormen. Samson, rechten je rug en laat de linkse kieezers niet in de steek. Regeren met alleen de VVD, is een doodsteek aan de PVDA. De volgende verkiezingen en zelf de komende meerdere verkiezingen, zullen jullie nog niet eens 10 zetels halen.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen20 sep. 2012 - 10:43

[Links geörienteerde kiezer heeft zijn of haar stem, ondanks eigen voorkeur links partij, strategisch aan de PVDA gegeven, en wel met één doel,...] Inderdaad, met één doel, Paars aan de macht te helpen. Kiezers hebben echt wel begrepen dat ze als ze geen paars wilden SPVV moesten stemmen, zo dom zijn ze niet. Voor die 23 kiezers die er wel ingestonken zijn, die hadden beter op IQ 50+ kunnen stemmen.