Joop

Waarom hebben dieren nog geen eigen minister?

  •  
05-10-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
354978047_61cfaea2e3_k

© cc-foto: agriflanders

In België hebben alle drie de Gewesten al sinds 2014 een eigen minister van Dierenwelzijn en dat heeft direct concrete verbeteringen opgeleverd
Deze week was het Dierendag. We tonen onze dierenliefde met een speeltje voor de poes of een extra snoepje voor de hond. Maar de meeste gedomesticeerde dieren komen er bekaaid van af. En dat blijft niet beperkt tot dierendag. Serieuze aandacht voor de rechten van dieren blijft echter een lastig onderwerp, vooral als die rechten botsen met de wensen van mensen.
Ook in Nederland zijn dierenrechten vrijwel altijd ondergeschikt aan economische belangen. En dat terwijl steeds meer wetenschappelijke onderzoeken bewijzen dat dieren veel slimmer en socialer zijn dan werd aangenomen. Wordt het dan niet eens tijd om de rechten van dieren eerlijk te laten vertegenwoordigen door een onafhankelijke minister van Dierenwelzijn?
Dierenwelzijn hoort niet onder LNV Nederland telt 150 miljoen gedomesticeerde dieren, de meesten daarvan leven in de intensieve veehouderij. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is verantwoordelijk voor hun welzijn. De afgelopen decennia zijn dit ministerie en haar voorgangers daarin echter aantoonbaar tekortgeschoten.
Dat is niet zo vreemd want dierenwelzijn valt al tientallen jaren onder hetzelfde ministerie dat ook verantwoordelijk is voor Nederlandse handelsbelangen. Daarmee ontstaat een onmogelijke spagaat: een sterke focus op het ene onderwerp, gaat vrijwel altijd ten koste van het andere.
Economische belangen wegen zwaarder dan dierenwelzijn Een tekenend voorbeeld van botsende belangen, is het beleid voor de aanpak van stalbranden. Ook in de laatste kabinetsperiode werd Nederland regelmatig opgeschrikt door ernstige stalbranden. In 2020 kwamen daarbij meer dan 123.000 dieren op afschuwelijke wijze om het leven.
In 2019 informeerde de minister van LNV de Tweede Kamer over de bestrijding van stalbranden. Ze noemde daarbij tal van maatregelen die stalbranden zouden kunnen voorkomen. De minister wil deze maatregelen echter niet verplichten omdat deze ‘te hoge investeringen’ vragen van boeren. Zo is het beveiligen van meterkasten en aanbrengen van brandveilige dakisolatie in oude stallen volgens de minister ‘te duur’ en zou dit ten koste gaan van de Nederlandse handelspositie.
Een minister van Dierenwelzijn kan de belangen van de honderdduizenden dieren verdedigen zonder de druk van economische belangen. Dan zien we misschien eindelijk eens een daling van het aantal slachtoffers bij stalbranden.
Regie ontbreekt bij aanpak risicobedrijven De noodzaak voor een minister van Dierenwelzijn blijkt ook uit de gebrekkige aanpak van zogenoemde risicobedrijven. Regelmatig stuiten overheidsinspecteurs op ernstig dierenleed: verwaarloosde en uitgehongerde dieren in bouwvallige stallen, gewonde en zieke dieren zonder verzorging, dode dieren die niet worden geruimd. Nederland telt honderden risicobedrijven die herhaaldelijk de fout in blijven gaan omdat de eigenaar niet in staat is om dieren te verzorgen.
Op dierendag 2018 hebben de minister van LNV en de minister van Justitie en Veiligheid een wetsvoorstel geschreven om structurele dierverwaarlozing beter te bestrijden. We zijn nu drie jaar verder en de wet is nog steeds niet aangenomen. De schrijnende misstanden gaan onverminderd door. Een toegewijde minister van Dierenwelzijn kan de regie nemen in complexe trajecten die wetgeving en handhaving rond dierenwelzijn verbeteren.
België bewijst: een minister van Dierenwelzijn helpt Het aanstellen van een Nederlandse minister van Dierenwelzijn is niet zonder precedent. In België hebben alle drie de Gewesten al sinds 2014 een eigen minister van Dierenwelzijn en dat heeft direct concrete verbeteringen opgeleverd. Zo heeft de Vlaamse minister van Dierenwelzijn een hitteplan in het leven geroepen om dieren te beschermen tijdens transport en worden er concrete stappen gezet in de aanpak van dierenmishandeling. Steeds meer landen maken serieus werk van dierenwelzijn en Nederland kan eigenlijk niet achterblijven.
De politieke partijen die al maanden steggelen over een nieuw kabinet hebben nu een mogelijkheid om dieren de bescherming te geven waar zij recht op hebben. Beste politici, beste formateurs, pak deze kans: het is tijd voor een minister van Dierenwelzijn!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 okt. 2021 - 12:24

Ik zeg maar zo, als het maar geen VVD-er of CDA-er is. Dan zijn we verder van huis.

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 okt. 2021 - 12:22

Ik kan me de dag nog heugen dat men dieren in België volspoot met hormonen en antibiotica. Ook als iets wettelijk niet mocht, dierenartsen werkten daar volop aan mee. Er is zelfs eens een soort van maffia, zwarte handel, daaromheen geweest althans zo noemde men dat hier. Mn liet het jarenlang oogluikend toe.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe6 okt. 2021 - 16:03

Verzet was ook gevaarlijk. Een dierenarts die het er niet mee eens was werd door de hormonenmaffia zelfs vermoord.

Jan Man
Jan Man6 okt. 2021 - 8:41

Alles wat kan lijden doet er heel erg toe. Met alle dierenwelzijnsproblemen in ons land, lijkt het me dan ook ontzettend belangrijk dat zo’n minister er komt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 okt. 2021 - 6:34

Aan de andere kant. Bekijk het aantal broodfokkers eens daar en de ellende waarin dieren vaak verkeren, naar het schieten van vogels voor consumptie en de lol. Hoe het nu staat met dat laatste weet ik niet, hoor er minder over. Maar of dat ook betekent dat het niet meer gebeurt weet ik niet.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin6 okt. 2021 - 6:35

Kikkerbilletjes zijn daar ook een geliefd recept! Hoe, waar en wanneer ze gevangen worden weet ik niet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 okt. 2021 - 16:10

In de supermarkt vind je ze meestal niet. De horeca koopt ze in bij groothandels, die de billen op hun beurt halen uit onder andere Indonesië, Bulgarije en Roemenië. Zie voor de slachtmethoden het artikel in de link. Niet eten die pootjes. https://www.eoswetenschap.eu/natuur-milieu/kikkerverdriet

wittecisnoot
wittecisnoot6 okt. 2021 - 6:31

Ach, we hebben ooit de cavia politie gehad. Was toen al vreemd omdat er onvoldoende politie voor was. Maar inderdaad: we hebben een muggen minister nodig (zijn ook dieren). Die kan een maximum voltage op elektrische vliegenmeppers instellen. Verplicht open ramen uren met horverbod. Ook wit behang waarop een boa (ook dieren) iedere ochtend vlekken controle komt houden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 okt. 2021 - 6:28

In België wil men dierenrechten nu laten opnemen in de grondwet! Moet nog door het parlement komen, denk ik! Het is een voorstel daar neergelegd.

develhunt
develhunt6 okt. 2021 - 5:56

We moeten sowieso een keer anders naar voeding gaan kijken en anders gaan eten, al die megastallen, die kippen knallers, het is feitelijk een walgelijk voortvloeisel uit onze volgevreten maatschappij. Mensen weten niet eens meer wat ze eten. Naast het dierenleed en de dierenmishandeling die gelegitimeerd is, het interesseert bijna niemand iets, worden mensen te zwaar, te vet en te groot ( groeihormonen in vlees) en veroorzaakt het misschien wel allerlei ziektes en kwalen, vlees, zeker dieren die massaal naar de slacht gaan, zit onder de stress hormonen, dat kan niet gezond zijn. Nederland, 1 van de grootste exporteurs van vlees ter wereld, waarom moeten hier miljoenen varkens vergast worden om vlees aan China te kunnen verkopen? Daarnaast, het houden van megastallen belast het milieu gigantisch, evenals de export.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin6 okt. 2021 - 12:17

Vergeet in Nederland de geiten niet, die aantallen zijn enorm toegenomen, koeien, vooral melkkoeien in Gelderland en varkens in Noord-Brabant.. We weten ook wat er kan gebeuren met geiten en de volksgezondheid. Ik heb de pagina's van België die hierover gaan eens teruglezen, misschien is het enkel Vlaanderen, dat weet ik niet. Maar dat houdt echt niet over. Erg simpel.En zodra men met dieren een districtsgrens overgaat of naar het buitenland, dan is er weinig controle. Wel meer controle op voedingsmiddelen in supermarkten lijkt me. Men fokt er ook geen dieren maar die kweekt men. :)

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 okt. 2021 - 12:17

Varkens in Brabant.

AlexanderVolken
AlexanderVolken6 okt. 2021 - 4:46

Ik denk dat een minister verantwoordelijk moet zijn voor een beleidsterrein, niet voor een groep deelnemers aan de samenleving. Zou er niet al veel dierenleed voorkomen worden als er minder CDA’ers in het kabinet zitten en zeker geen CDA’er op Landbouw?

Eid
Eid5 okt. 2021 - 20:57

Waarom doen veel van deze oproepen zo denken aan de nadagen vh Romeinse Rijk, en de Keizer die z'n paard tot troonopvolger wilde maken?

4 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie5 okt. 2021 - 21:24

De rest van het kabinet zijn varkens en kippen zonder kop. Een paard lijk me in onze situatie een welkome aanvulling.

ZonderNaam2
ZonderNaam26 okt. 2021 - 7:29

Dat waren niet de nadagen, Caligula was pas de 3e keizer.

jandebakker
jandebakker6 okt. 2021 - 9:33

@Eid, U bent in de war met keizer Honorius, Die bij het nieuws dat Rome was gevallen vooral schrok omdat hij dacht dat de nieuwsbode het had over zijn lievelings haan (die ook de naam Rome had).

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 okt. 2021 - 16:20

Caligula wilde meen ik met te herinneren de Senatoren een lesje leren. Een paard als premier is misschien ook best een goed idee.

Tijn Staatsen
Tijn Staatsen5 okt. 2021 - 20:55

Wellicht dat D66, de linkse partijen, en de Dierenpartij tezamen met de van meet af aan al grote voorvechter van dierenrechten de PVV, zoals bewezen door haar ijveren voor de realisatie van de dierenpolitie, dan eens wat gedaan kan krijgen?

Gewoon en oprecht
Gewoon en oprecht5 okt. 2021 - 20:23

Antwoord titel: Omdat dieren geen mensen zijn.

1 Reactie
LHTJ
LHTJ6 okt. 2021 - 10:16

Gulden middenweg inderdaad KM. De minister van Schnitzels.

KM2
KM25 okt. 2021 - 20:16

Oogkleppenstukje van iemand die niet verder kijkt dan eigen gevoelens. Trek het breder en maak het minister van voeding, daar bereik je veel meer mee. Nederland grossiert in goedkope bagger, niet alleen vlees, ook de kant en klare Vega burger is een culinair gedrogt waar de konijnen/honden geen voer van lustten. Als je zoals de Nederlandse consument niet kan koken, dan koop je maar goedkope bagger omdat je niet beter weet. Je bent dan overgeleverd aan "culinaire inspiratie" door flutreceptjes van de allerhande of de achterkant van een pakje dr.oetker. Zolang de markt de vrijheid heeft die het nu heeft,... gaat er weinig veranderen. Leer mensen koken, de verandering komt als er dan bij een meerderheid het beseft komt dat ze dat waterig gehakt, smaakloze plofkipje of gechemiseerde(ookwel marineren met chemicalien om er toch nog iets van smaak toe te voegen) biefstuk kopen en dat men dat zelf veel lekkerder en gezonder kan.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin6 okt. 2021 - 6:31

Je kunt mensen wel leren koken maar hoe zit dat met de middelen? En wie zegt dat die mensen net kunnen koken, misschien hebben ze dus gewoon de middelen niet!

lmgikke
lmgikke6 okt. 2021 - 8:00

Door het een minister van voeding te maken maak je het helemaal niet breder. Dieren zijn meer dan alleen voedsel.

KM2
KM26 okt. 2021 - 13:55

Nou Minoes, een rondje door de Jumbo of AH en vervolgens een blik in het winkelwagentje is voldoende. Komt niet door de middelen, je hoeft geen combisteamer, snijmachine of fancy keukenmateriaal te hebben, het gaat om het kunnen toepassen van technieken, kennis dus.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19475 okt. 2021 - 20:11

Concrete vraag. Zijn er in België minder stalbranden, minder gevallen van dierverwaarlozing, meer inspecteurs dan in Nederland?

Ferdi Rombach
Ferdi Rombach5 okt. 2021 - 19:41

Mooi betoog dat ik van harte ondersteun. Door de flinterdunne plakjes rauwe ham en rookvlees zie je nog maar een schaduw van het prachtige wezen erachter dat net als jij of ik recht heeft op een beestachtig bestaan.

InDeWaterVriend
InDeWaterVriend5 okt. 2021 - 19:06

Dieren zijn met meer maar zijn niet opgewassen tegen het ridicule van de mens. Toch zou een representatie in de vorm van een menselijke minister wel goed zijn. Iemand die ook echt het mandaat heeft een verschil te maken.