Joop

Waarom GroenLinks Kauthar ondubbelzinnig moet steunen

  •  
20-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
224 keer bekeken
  •  
KautharBouchalikht
Het is goed dat oude, witte mannen als Meindert Fennema afzwaaien en jonge, idealistische vrouwen de partij komen versterken.
Beste Jesse,
Omdat Kauthar Bouchallikht op de kandidatenlijst van GroenLinks staat, zal Meindert Fennema geen GroenLinks stemmen, zo schreef hij op Joop.nl. Ik zou daar niet wakker van liggen. Fennema geeft blijk van een tunnelvisie en laat zien dat hij nuances over religie en godsdienst niet begrijpt. Ook weigert hij in te zien dat de beschuldigingen richting Bouchallikht zijn gebaseerd op suggesties. Als inderdaad oude witte mannen als Fennema vertrekken, en jonge idealistische vrouwen zich beschikbaar stellen, doet GroenLinks precies waar het ooit voor is opgericht: de wereld veranderen.
Ten eerste schrijft Fennema dit: “Als een jonge vrouw zich met een hoofddoekje op de pasfoto laat zetten geeft zij daarmee aan dat zij de beginselen van de islam omarmt. Dat zijn de mijne niet, en zeker niet op het gebied van de man-vrouw verhoudingen.” Fennema spreekt hier over ‘de islam’. Dat is natuurlijk een gotspe. De Islam bestaat niet. Wel zijn er talloze moslims die ieder op hun eigen wijze vorm geven aan hun geloof. Lees bijvoorbeeld eens dit artikel dat Bouchallikht zelf schreef over feminisme en islam.
Vervolgens gaat het over het bericht van Carel Brendel dat Bouchallikht ondervoorzitter was van FEMYSO. Dit is een organisatie van moslimstudenten, gesubsidieerd door de EU en een officieel gesprekspartner van de Europese Commissie. Natuurlijk bestaan er in de moslimwereld of christenwereld allerlei dwarsverbanden, en zijn er linken te leggen met conservatieve bewegingen. Maar dit is nog geen reden Bouchallikht af te serveren.
Laat ik een voorbeeld geven. Zelf ben ik als linkse en vrijzinnige christen actief lid van de Protestantse Kerk in Nederland en overigens ook van GroenLinks. Binnen de Protestantse Kerk is één predikant die onbeschaamd Forum voor Democratie steunt, terwijl die partij weer banden heeft met fanatieke antisemieten. Ik zou dus als lid van de Protestantse Kerk zomaar een antisemiet kunnen zijn, maar ben dat allerminst – hoewel ik (om het sommigen nóg moeilijker te maken) wel zeer kritisch ben over de huidige politiek van Israël. Ook is er binnen mijn Protestantse Kerk een stroming waar vrouwen geen functie als predikant of kerkelijk bestuurslid kunnen vervullen en waar SGP gestemd wordt. Zelf hoor ik echter bij de andere, grotere stroming binnen de Protestantse Kerk waar dit juist wel kan. Enfin, door te associëren en generaliseren kun je iemand makkelijk verdacht maken, zeker als iemand moslima is.
Door flink te associëren kun je karaktermoord op iemand plegen, zonder dat iemand zijn of haar eigen verhaal heeft kunnen vertellen. Bovendien: het stoppen van Bouchallikht bij FEMYSO was al gepland voordat ze de nationale haatcampagne over zich heen kreeg; haar termijn zit er per 1 december gewoon op. Dat zij zich “schielijk uit het bestuur van de FEMYSO heeft teruggetrokken” is daarom een uiterst valse suggestie.
Wat Meindert Fennema doet is mensen vastpinnen op een gestolde, vermeende groepsidentiteit. Een moslima met een hoofddoek zou niet progressief kunnen zijn. Sterker nog: iedereen die niet zo zuiver seculier en areligieus is als Fennema, past niet bij GroenLinks. Precies van dit ouderwetse denken moet GroenLinks afscheid nemen en daarom is het goed dat oude, witte mannen als Fennema afzwaaien en jonge, idealistische vrouwen de partij komen versterken.
Ten slotte: ik begrijp dat veel mensen het moeilijk vinden om in te zien dat Kauthar Bouchallikht zowel moslima is als actief GroenLinkser. Kritische vragen mogen er zijn. En die mogen (moeten) ook beantwoord worden. Ik hoop daarom dat Bouchallikht, na alle laster die zij over zich heen heeft gekregen, nu ook een podium krijgt in dagbladen en op televisie (zonder hijgerige en xenofobe pitbulls tegenover haar) om in alle rust uit te leggen wat haar drijft en beweegt.
Ik heb alle vertrouwen dat Bouchallikht dit verhaal goed voor het voetlicht kan brengen. GroenLinks is immers een partij waar mensen vanuit diverse tradities en inspiratiebronnen willen werken aan een groene, sociale en vrijzinnige maatschappij. Voorbij elke vorm van religieuze of seculiere zelfgenoegzaamheid.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (213)

Balgehakt
Balgehakt22 nov. 2020 - 13:32

Ik lees een hoop jij bakken in het hele verhaal maar de beschuldigingen worden niet echt ontkracht. En als mevrouw Kauthar zich nu echt valselijk beschuldigd bejegend voelt dan moet ze de gang naar de rechter nemen en aanklachten indienen van smaad. Maar zolang ze dat niet doet zit er voor mij een bron van waarheid in het hele verhaal wat je niet kan afdoen met een Tweet dat zogenaamd het tegendeel moet bewijzen. Ook dat GL die hele functie van haar heeft achtergehouden kan twee dingen betekenen ze wisten dat dit stront aan de knikker zou geven of mevrouw Kauthar heeft het moedwillig verzwegen. Nog een laatste mogelijkheid zou een stuitende naïviteit van de zijde van GL kunnen zijn. En mensen gelijk als oude witte mannen bestempelen en zo proberen mensen die kritisch zijn in de racistische hoek te zetten doet je verhaal zeker geen goed.

2 Reacties
Zandb
Zandb23 nov. 2020 - 8:04

Bal U draait het om; er is geen enkel bewijs dat haar gedrag een functioneren als GL-kamerlid in de weg staat. Dat ze moslima is en actief op een manier die u niet aanstaat, dat is veel te weinig. En riekt naar discriminatie. En wanneer iemand van mening is, dat Kauthar er verkeerde standpunten op na houdt, daar kan je geen aangifte tegen doen. Dat is geen misdrijf. Dus vervalt ook uw laatste 'argument' dat er wel een kern van waarheid in de kritiek zit, omdat ze geen aangifte doet. (Sowieso al een omkering: je moet bewijzen dat iemand schuldig is, iemand hoeft niet te bewijzen - en kan dat vaak niet - dat hij onschuldig is.)

michellekepen
michellekepen24 nov. 2020 - 0:59

Balgehakt, Zowel Kauthar als GroenLinks geven aan dat GL het niet vermeldde. Mar wel op de hoogte was. Vooralsnog daar dus van uitgaan. Hetgeen wel betekent dat GL er dus bewust voor gekozen heeft om deze info te verzwijgen! (stel dat ik GL-er zou zijn, dan zou ik mij goed belazerd voelen door mijn partij. Die zegt namelijk: informatie die normaal gesproken altijd gedeeld wordt, houden wij voor je achter, omdat.... Ministery of Truth. Maar niemand bij het streng in het gelid lopende GL, die aan dit (laat ik het netjs formuleren) gebrek aan transparantie, ook maar één woord besteed. Hoe regressief je als partij wel niet kunt zijn. Weer een zogenaamd principe wat zonder zelfs maar met de ogen te knipperen, overboord wordt gezet) Let ook op de puntjesneukers hier, die nu bij een vuilnisbelt de andere kant op kijken. Hoe bizar. GL heeft weliswaar een geschiedenis van tegenspraak eisen. Maar dat geldt natuurlijk niet voor intern gebruik! - En mensen gelijk als oude witte mannen bestempelen en zo proberen mensen die kritisch zijn in de racistische hoek te zetten doet je verhaal zeker geen goed. Doet het juist heel goed. Kijk maar hoe regressief er op wordt gereageerd. Het is een variant op 'islamofobie': heb je inhoudelijk geen argument, dan gooi je het hier op... Of je gooit er wat semantiek tegenaan, zoals hierboven. Gemixt met een stropopje... (het is overigens Theo Brand die schermt met "laster". En GL dat schermt met "valse verdachtmakingen en laster”) Over transparantie gesproken: Brand is eindredacteur van NieuwWij. Waar Kauthar redacteur was.... Onvermeld. Zelfs de journalistencode is hier heel duidelijk in. Maar niemand die er een punt van maakt. Zelfs de veelschrijvende puntenslijpers niet! Selectief wegkijken, 't zit in het dna van....

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde22 nov. 2020 - 13:08

Ik heb deze hele discussie blijkbaar gemist. Maar goed ook, want het is een non discussie. Vanwege een hoofddoekje, is Fennema niet goed bij zijn hoofd? Maar blijkbaar wil hij publiciteit en gezien het aantal reacties is hij daar in geslaagd. De verdachtmakingen, ook in de reacties hier stijgen weer tot rioolhoogte. En waarom? Omdat er weer iets te roepen valt over moslims. God, als we die niet hadden wat zou het saai zijn in ons intolerante kikkerlandje. Blijkbaar willen Fennema en zijn medestanders niet weten dat de islam naast een godsdienst ook een cultuur vertegenwoordigd. Zoals dat ook geldt voor het christen- en jodendom die in onze westerse cultuur een belangrijker rol speelden in het vormen van onze opvattingen, zonder dat er enige sprake is van welke god dan ook. Het hoofddoekje hoort bij die culturele uitingen. Fennema laat zien dat ook hij voor het oude witte mannengeloof is gevallen waarin uiterlijk, niet van deze bodem en de suggestie van onvrijheid een grote rol lijken te spelen. Vrijheid is dat mensen zelf bepalen wat ze willen, niet wat de Fennema, Fortuijns, en Wildersen van deze wereld zin als vrijheid. Die tijd is geweest. Als je daar niet aan wennen kunt, zeg dat dan maar verabsoluteer die tekortkoming niet tot algemene stelregel.

4 Reacties
Rutger Groot
Rutger Groot22 nov. 2020 - 15:54

Uit alle reacties had u ook kunnen lezen dat het hier in essentie NIET gaat over een hoofddoek, maar om de banden met de moslimbroederschap en of dit past binnen de waarden van groenlinks. En dat Theo Brand een collega is van de dame in kwestie (zonder dit te vermelden) maakt het allemaal nog eigenaardige... Maar het is kennelijk voor velen lastig om inhoudelijk op deze kwestie te reageren. Ondertussen verschijnen er steeds meer rake stukken over links vs islam, oa bij De Groene en ook Ozdil op NRC https://www.nrc.nl/nieuws/2020/11/21/het-wordt-steeds-lastiger-om-mezelf-links-te-noemen-a4020879

Salama.
Salama.22 nov. 2020 - 17:25

@Rutger Zihni Özdil wordt dan ook als een afvallige beschouwd. https://joop.bnnvara.nl/opinies/zihni-ozdil-schrijft-steeds-meer-onzin

michellekepen
michellekepen23 nov. 2020 - 0:17

Rutger Groot, En vergeet de column van Erdal Balci niet. Die extra opvallend is, omdat de VK-redactie de kwestie probeert dood te zwijgen: ze hebben er nog niet één letter aan gewijd. Eigenlijk is aleen het gegeven al dat de VK het volkomen doodzwijgt, zelfs niet durft goed te praten, een teken hoeveel stront er aan de knikker zit... Zelfs het eenvoudige en wijdtoegepaste 'shoot the messanger', durven ze niet aan. Om ze alvast voor te zijn, de talrijke wegkijkers en goedpraters zullen waarschijnlijk inzetten op: geen rechtse hetze voeren. Maar als zowel de NRC, de NOS, de Telegraaf en Brendel er uitgebreid over verhalen, en zelfs je eigen columnist er een hele column aan wijdt, Fennema na 30 jaar de partij de rug toekeert, social media er vol mee staat, er telkens nieuwe info naar boven komt, dan kun je als je zelf serieus nemende krant, niet langer volhouden dat het geen nieuws is. Maar ze kunnen nu niet meer terug. Want ga 10 dagen verzwijgen maar eens goedpraten. Hetzelfde geldt voor het uiterst regressieve NU.nl: geen woord over deze kwestie. Terwijl ze weet ik veel hoeveel berichten per dag plaatsen. De laatste drie berichten gaan over: bruinvissen-populatie, AZ-coach Slot ontevreden en Van Gerwen mist acht matchdarts! Maar kandidaat nummer 9? Geen woord. Je zou bijna gaan denken aan afgesproken werk. Of is de kritiek op vooringenomen en sturende media, toch ergens op gebaseerd?

michellekepen
michellekepen25 nov. 2020 - 0:06

MartinvanderLinde, - "Ik heb deze hele discussie blijkbaar gemist. Maar goed ook, want het is een non discussie. Vanwege een hoofddoekje, is Fennema niet goed bij zijn hoofd?" Als je deze kwestie weet terug te brengen tot een hoofddoekje, heb je wel meer gemist. Maar hoe toevallig, dit valse frame is bij jou wél geland... - "Blijkbaar willen Fennema en zijn medestanders niet weten dat de islam naast een godsdienst ook een cultuur vertegenwoordigd" Heb je wel eens van het begrip ideologie gehoord? Naast de religie en cultuur die jij hier wél noemt. Maar waar het dus niet over gaat! Een ideologie zoals door bijvoorbeeld het Moslimbroederschap aangehangen. En nagestreefd... - "Ik heb deze hele discussie blijkbaar gemist" Toevallig soms Volkskrantlezer?

Mokker
Mokker22 nov. 2020 - 11:34

Michel hieronder gaf al aan dat Theo Brand een collega is van Kauthar op de redactie van NieuwWij, ik neem aan dat ze elkaar dus persoonlijk kennen, waarom vermeldt hij dit zelf niet? Dat had zelfs tot enkele sterke argumenten Met het perspectief van een bestaand werkrelatie zie ik dit stuk als van een baas die zijn protegee wil beschermen. Dat verklaart ook weer iets meer het wegkijken van tot in den treure aangetoonde verbanden met de moslimbroederschap. Desalniettemin kan het natuurlijk nog steeds dat Kauthar inderdaad progressief is, dus ik wacht met smart op een interview met haar waarin op detailniveau wordt ingegaan op haar standpunten inzake voor extreme moslims moeilijke punten, in plaats zich er vanaf maken met een algemeen onderschrijven van de standpunten van GroenLinks.

1 Reactie
Mokker
Mokker22 nov. 2020 - 11:35

ik zie dat ik een zin niet heb afgemaakt. Dat Theo Kauthar persoonlijk kent had dus tot enkele sterke argumenten kunnen leiden op basis van persoonlijke ervaringen.

[verwijderd]
[verwijderd]22 nov. 2020 - 10:30

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Balgehakt
Balgehakt22 nov. 2020 - 13:37

En dat maakt dat ze überhaupt lid van die club is geweest goed ? Is dat waar we in Nederland heen willen zogenaamd progressief maar wel progressief een hoofddoek dragen In Iran en andere landen gaat je als vrouw de gevangenis in als je de hoofddoek in het openbaar afdoet.

Bouwman2
Bouwman222 nov. 2020 - 10:22

Beste Theo, u kunt zich zelf best aanprijzen, maar dat laat onverlet dat de kiezer zijn eigen keuze maakt op de verkiezingsmarkt. Er zijn allerlei redenen om bij de ene koopman te kopen en aan de ander voorbij te gaan. U zegt: koo bij GL is de waar seculier, vers en ruimdenkend en dus niet als bij de andere waar de negotie religieus is, bekrompen en muf. Doe dat liever niet, laat de kiezer nou maar zijn eigen afwegingen maken op de kiezersmarkt.. Uiteindelijk komt er dan een uitslag uit als resultaat van al die afwegingen.. En zeg dan:naar goed gebruik: de kiezer heeft gesproken en die heeft dus geliik. Dat is de afspraak waar men zich in het algemeen aan.houdt. Algemeen gesteld luidt de afsraak: : acht de ander, Staat langs alle voetbalvelden. Als teken des tijds en als waarschuwing. tegen nutteloze polarisatie. Ik kan net als alle anderen de functionalisteit niet beoordelen, van het bord dat oproept tot respect. Maar als ik zie hoe Amerikanen tegen over elkaar zijn komen te staan, met reclame kies mij (en niet de ander) zijn die borden niet overbodig. Nou is de EU niet de VS, maar ook in de EU zijn er leden die weinig respect hebben voor de ander. Ik weet niet wie die exclamatie rond het speelveld heeft bedacht. Maar dat moet vast een grote geest zijn geweest, die toch een beetje simpel was..

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 nov. 2020 - 5:29

Beginnen met iemand te diskwalificeren als oude witte man zet al meteen de toon van de persoonlijke aanval toch, want zo is het toch bedoeld of niet? Ik kan het nl. niet anders lezen. Ik had hier al iets over gezegd maar blijkbaar is dat niet geplaatst.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe22 nov. 2020 - 12:56

"Langharig werkschuw tuig" is in onbruik geraakt. Op termijn worden dit soort kwalificaties inhoudsloos. Brand is trouwens ook niet 1 van de jongsten.

OlavM
OlavM22 nov. 2020 - 4:24

Uitstekend artikel. Goed weerwoord op Fennema's oppervlakkige en onjuiste verhaal.

3 Reacties
Zandb
Zandb22 nov. 2020 - 8:19

Olav Wat is er dan zo onjuist aan het feit dat Fennema duidelijk maakt waarom hij niet op GL stemt? Hoe je het draait, keert of wendt, je hebt het recht om niets te maken willen hebben met mensen die zichzelf een religieuze dwang opleggen of die zich verbinden aan bepaalde organisaties, behoudens je verantwoordelijkheid voor de wet. Fennema doet bij mijn weten niets 'onwettigs'. U kunt het verhaal dat Fennema vertelt wel onjuist vinden maar dan zal u toch wat beter moeten uitleggen waarom u dat vindt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 nov. 2020 - 13:00

Zandbergen waar Fennema in zijn stemverklaring iets beweert dat onjuist is is mij ook ontgaan.

OlavM
OlavM24 nov. 2020 - 1:00

@ Zandb: [Wat is er dan zo onjuist aan het feit dat Fennema duidelijk maakt waarom hij niet op GL stemt?] Dat zeg ik dus helemaal niet. Hij mag 1.000 x duidelijk maken waarom hij niet op GL stemt. Zijn argumenten deugen niwt, en dat schrijf ik dus onder zijn artikel, maar dat ga ik hier niet allemaal herhalen.

GoudenBergen
GoudenBergen21 nov. 2020 - 21:55

Ik kende Carel Brendel eigenlijk niet. Maar hij blijkt in december 2011 samen met anderen een menselijk schild gevormd te hebben om de Canadese islamhervormster Irshad Manji te beschermen, toen 22 agressieve aanhangers van Sharia4Belgium debatcentrum De Balie binnen vielen. Hij schrijft hierover in een brief aan GL het volgende: "Eén ding moet me nog van het hart. In december 2011 was ik in een klein zaaltje van De Balie aanwezig op een debatavond met de Canadese islamhervormster Irshad Manji en uw partijgenoot Tofik Dibi. De bijeenkomst werd ruw verstoord door de inval van een groep agressieve aanhangers van Sharia4Belgium (zie bijgaande video). Ik sloot me aan bij een menselijk schild dat de bezoekers vormden om Manji te beschermen tegen de spugende, scheldende, seksistische en homofobe extremisten. Een jonge, talentvolle moslima had mijn steun – niet met een modieuze Engelse kreet op papier, maar fysiek, in een zeer bedreigende situatie. Daarom vind ik uw suggestie dat Bouchallikht alleen maar wordt aangevallen omdat ze een jonge talentvolle moslima is, bijzonder pijnlijk." https://www.facebook.com/MoralCourage/videos/896921060423639/ Moed dwingt altijd bewondering af...

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9321 nov. 2020 - 19:14

Het moslimbroederschap streeft naar een samenleving waarin kerk (moskee) en staat niet langer gescheiden zijn. Dat is slecht nieuws voor eenieder die niet voldoet aan de stricte islamitische doctrines (anders denkenden, vrijdenkers, niet-relieuzen, afvalligen, homoseksuen etc. etc. etc.). Dit kan je goed zien in landen geleid door moslimbroederschap leiders (zoals Turkije). Het gaat er dan ook niet om dat Kauthar moslima is en ook niet over haar hoofddoekje (oké, ik zie liever de oude PSP poster maar tijden veranderen). Het gaat er om dat het moslimbroederschap een eng clubje is met een ongewenste ideologie - althans in de ogen van veel mensen. Ik vind het dan ook wat naïef dat Theo Brand zo mild over deze club is. Die mildheid wordt hem namelijk echt niet wederzijds. GroenLinks was hier bewust van. Ze hebben alle titels en dingen van Kauthar overgenomen (lange lijst, zeker een jonge vrouw met prestatie - daarover geen twijfel) en heeft bewust die ene titel van het FEMYSO niet overgenomen. De reactie van Klaver vind ik erg laf en zwak. Klaver is zelf iemand die altijd op de eerste rij staat om anderen aan te vallen. Bijv. als Baudet of Wilders weer iets geks doen of als iemand op welke manier met hen gelinkt iets geks doet.

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen22 nov. 2020 - 0:18

Gaat dit nou over de Broederschap of kauthar. Het verhaal van Vam der Ham in ieder geval over Kauthar. Lees het eens voordat je reageert

Pater
Pater22 nov. 2020 - 8:50

Kauthar zegt duidelijk dat zij niks met de Broedeschap te maken heeft. Wat wil je nog meer horen?

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -21 nov. 2020 - 18:10

zolang de Klaver niet reageert, dooft de reuring vanzelf en komt tot ontploffing bij een uitglijder.

Mark Huysman
Mark Huysman21 nov. 2020 - 15:49

Maarten Jan Hijmans heeft een goed stuk geschreven over de ‘onderzoeksjournalist’ Carel Brendel: http://abu-pessoptimist.blogspot.com/2020/11/carel-brendel-kopieert-met-zijn.html

7 Reacties
Rutger Groot
Rutger Groot21 nov. 2020 - 16:21

OK je kunt Brendel niet goed of zelfs slecht vinden, maar erg zwak om dit op de man te spelenen kritiek op de islam weer islamofobie te noemen. Even los van Brendel, ga nu eens inhoudelijk in op een aantal feiten over FEMYSO, de banden met de moslimbroedershap en of dit nu wel of niet strookt met de waarden van GroenLinks. 1. diverse veiligheidsdiensten, overheden, universiteiten etc. geven aan dat FEMYSO de EU jeugdtak is van de moslimbroedershap 2. Kauthar geeft dat ook zelf aan in een recente presentatie waarbij zij zelf vertelt over de nauwe banden (“brother and sister”) tussen FEMYSO en FOSIS – de britse moslimbroedertak Waarom is dat zo moeilijk?

Mark Huysman
Mark Huysman21 nov. 2020 - 18:52

Er zullen best wat dwarsverbanden zijn met de moslimbroederschap (zoals Theo Brand ook zegt) maar ik vind de bewering dat het de jongerenorganisatie van de moslimbroeders is niet erg overtuigend. Ik heb de site van FEMYSO een beetje doorgelopen en dat heeft niet bepaald een fundamentalistisch of reactionair karakter. Daarbij spreekt het zich uitdrukkelijk uit tegen aanslagen, ook als die door islamisten gepleegd worden. Hijmans gaat in bovengeplaatste link in op de dubieuze (academische) bronnen van Brendel en de ‘guilt by association’ methode die deze toepassen. En het belangrijkste: Bouchallikht stelt zelf geen lid te zijn van de moslimbroederschap, dat gedachtegoed af te wijzen en het programma van GL te steunen. Waarom zou je daar aan twijfelen? Zijn er uitspraken of artikelen van haar zelf die dubieus zijn? Of maakt het niet uit wat ze zelf vindt? Het artikel van haar waar Brand hierboven naar verwijst laat zien hoe ze probeert feminisme en islam met elkaar te verbinden. Dat lijkt me een goed streven.

Rutger Groot
Rutger Groot21 nov. 2020 - 19:17

Goed ik zal je helpen, want er zij meerder bronnen dan de verdachte organisatie zelf https://www.bpb.de/politik/extremismus/islamismus/290422/die-muslimbruderschaft-in-deutschland https://im.baden-wuerttemberg.de/fileadmin/redaktion/m-im/intern/dateien/pdf/20190606_Verfassungsschutzbericht_2018.pdf Kauthar geeft dat ook zelf aan in een recente presentatie waarbij zij zelf vertelt over de nauwe banden (“brother and sister”) tussen FEMYSO en FOSIS – de britse moslimbroedertak https://www.youtube.com/watch?v=h8J5BTfOVSE&feature=youtu.be https://www.thetimes.co.uk/article/muslim-council-secretly-linked-to-brotherhood-jwvmrwbmg75 Gaan de ogen nu open?

henk-alexander
henk-alexander21 nov. 2020 - 21:56

Het is verleidelijk het Moslimbroederschap om zijn grassroots-acties en -strategie sympathiek te vinden, maar in wezen is het een reactionaire beweging die seculiere regiems in Moslimlanden met geweld bestrijdt.

Pater
Pater22 nov. 2020 - 8:48

@Huysman Hartelijke dank voor de info over Brendel. @Rutger Femyso wordt genoemd als gelieerd aan de Broederschap door mensen als Allbers en brendel, het is zeker geen organisatie van de Broederschap. Er zitten ongetwijfeld leden van de Broederschap bij die club. Kauthar noemt FOSIS inderdaad de oudere zuster, studie van de eigen site maar ook Wiki over Fysos levert geen bevestiging dat het een organisatie is van de Broederschap. Huysman zegt terecht: heb je ook maar enige reden om te twijfelen aan de woorden van Kauthar zelf? Ik heb, als lid van GL -waar Kauthar trouwens al sinds 2013 lid van is-, met volle overtuiging op Kauthar gestemd voor een plaats op de lijst. Eerlijk gezegd heb ik haar op drie gezet, om te benadrukken dat een linkse, groene moslima mét hoofddoekje, die zich volledig in de standpunten van GL kan vinden, bij GL thuishoort. Alleen die achternaam, daar zit ik wel mee. Bouchalik ligt al veel makkelijker op de tong.

Mark Huysman
Mark Huysman22 nov. 2020 - 9:56

Zoals ik al zei, er zullen wel wat dwarsverbanden zijn maar ik vind het weinig overtuigend dat die club de jongerenorganisatie van de moslimbroederschap zou zijn. Het is een paraplu-organisatie -gesubsidieerd door de EU- waar diverse moslimjongerenclubs bij aangesloten zijn waarvan sommigen dan weer links hebben met organisaties die links hebben met de moslimbroederschap. En ook jouw opmerking dat Fosis de Britse tak is van de moslimbroederschap is, vind ik twijfelachtig. Lees bv dit artikel van een terrorisme-onderzoeker (die o.a. werk voor Buitenlandse Zaken van het VK verricht): “The British government's review of the influence of the Muslim Brotherhood in the United Kingdom was tellingly brief and careful in its evaluation of the influence of the Muslim Brotherhood, noting that associates and affiliates to the Brotherhood had “at times” influenced FOSIS. It provided no further details on whether this was a reference to its early or more recent history, nor the nature and type of influence. However, the contrast with the review's more detailed account of the influence of the Muslim Brotherhood on other U.K. organizations suggests that the links with FOSIS are limited and historic. It is perhaps also a reflection of the change and diversity to be found in any student organization, including student Islamic societies, where membership changes rapidly over short periods of time.” https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/1057610X.2016.1253986 Er wordt door de Britse regering dus een onderscheid gemaakt tussen de moslimbroederschap aan de ene kant en Fosis aan de andere kant. Dat maakt het sowieso al onwaarschijnlijk dat Fosis de Britse tak zou zijn. Dan wordt er over de invloed van de MB gesteld dat die er ‘af en toe’ geweest is maar volgens de onderzoeker in beperkte mate en meer in het verleden. En, wat ik al eerder geschreven heb: Bouchallikht zegt zelf geen lid te zijn van de moslimbroederschap en het gedachtegoed af te wijzen. Ze onderschrijft de standpunten van GL Zijn er artikelen of toespraken van haar waaruit blijkt dat dat onzin is? Het lijkt me dat we op haar eigen woorden af moeten gaan.

Folkert2
Folkert222 nov. 2020 - 10:14

Maarten Jan Hijmans pruttelt maar wat onzin op zijn blogje. De Brendels van deze wereld hebben in het verleden ook al gewaarschuwd voor de heren van DENK die niet pasten binnen de PvdA, niemand wilde luisteren en uiteindelijk hebben we DENK ervoor terug gekregen. Maar ja, sommigen hier vinden dat nog steeds een nette partij en weigeren hun lasterlijke manieren te aanschouwen. En je argument dat FEMYSO gesubsidieerd wordt door de EU en dus wel goed moet zijn is onzin, veel politici weten niet waarmee ze te maken hebben. In Nederland worden de nationalistische Grijze Wolven ook nog steeds gesubsidieerd vanwege de sociale cohesie. FEMYSO manifesteert zich gewoon als spreekorgaan en politici vinden dat makkelijk. Zo hebben ze namelijk het idee dat ze minderheden een stem hebben. Maar er is wel 1 versie die een stem heeft, en dat zijn de conservatievere krachten. De minderheden binnen de minderheden worden altijd genegeerd.

Jaco38
Jaco3821 nov. 2020 - 14:03

Ik heb deze kwestie verder niet gevolgd, maar u legt op principieel level in elk geval heel goed uit waar het betoog van Meindert uit de bocht vliegt.

michellekepen
michellekepen21 nov. 2020 - 13:44

Auteur Theo Brand is eindredacteur van NieuwWij. NieuwWij (tezamen met anderen) heeft over Carel Brendel verklaard: "die een lange staat van dienst heeft als het gaat om het bedenken van islamofobe complottheorieën" Enige onderbouwing (laat staan bewijs) van deze nogal krasse bewering/beschuldiging, kan ik echter nergens terugvinden. Daarom nijn vraag aan auteur: waar is deze bewering op gebaseerd? (wellicht handig uw antwoord (ook) op NieuwWij te plaatsen. Want ik kan me zo voorstellen dat ik niet de enige ben die geïnteresseerd is!) Bvd. voor uw reactie

2 Reacties
MaxMax2
MaxMax221 nov. 2020 - 14:17

'Enige onderbouwing (laat staan bewijs) van deze nogal krasse bewering/beschuldiging, kan ik echter nergens terugvinden.' Juist, dan weten we dus dat Carel Brendel goed zit; roeren waar het stinkt.

Pater
Pater22 nov. 2020 - 8:51

Zie het artikel waar Huysman naar verwijst: http://abu-pessoptimist.blogspot.com/2020/11/carel-brendel-kopieert-met-zijn.html

MaxMax2
MaxMax221 nov. 2020 - 11:50

De reacties van Mark Huysman en Karingin zijn nog wel het leukst om te lezen, niet in gaan op de feiten, geen enkele poging om de feiten te debunken, op de man spelen..

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman21 nov. 2020 - 13:24

Over feiten gesproken. Op 21 november 2020 at 10:40 stel ik je een feitelijke vraag. Heb je daar nog een antwoord op?

JaapBo
JaapBo21 nov. 2020 - 11:02

Alle argumenten die men aandraagt tegen Bouchallikht zijn louter verdachtmakingen. Volgens mij zijn de aanvallen louter ingegeven door het feit dat zij een hoofddoekje draagt.

2 Reacties
MaxMax2
MaxMax221 nov. 2020 - 11:42

Het zijn gewoon feiten hoor, die mevrouw zelf ook heeft toegegeven in een webinar met de Britse tak van het moslimbroederschap..

poeslief
poeslief21 nov. 2020 - 11:56

Ik heb het volgende ook aan Karingin gevraagd: Waarom zou een orthodoxe zich aansluiten bij een (vermeend) progressieve partij? Gaat zij zich transformeren of wil zij GL omvormen? Ik kan werkelijk geen serieus te nemen derde optie bedenken dus ik vraag bij dezen aan u of u mij enkele serieus te nemen argumenten - vrij van emotie - wilt voorleggen hoezo deze "reflex", deze opvallende keuze, een logische is?

Herr Vorragend
Herr Vorragend21 nov. 2020 - 10:25

"Het is goed dat oude, witte mannen als Meindert Fennema afzwaaien en jonge, idealistische vrouwen de partij komen versterken." Je had het ook kunnen duiden met een uitspraak als; de jeugd heeft de toekomst. Of; het is goed dat oude mannen afzwaaien zonder het woord wit. Nu maak je er weer (ik hoop onbedoeld) een rassenkwestie van, en maak je er een reclame van voor de krankjorume vervangingstheorieën van Baudet en consorten.

Fredje3
Fredje321 nov. 2020 - 7:03

Misschien moet men een keer ophouden met spreken over xenofobie. Europa zit vol met xenofoben. Mensen die moesten vluchten voor hun leven omdat zij om de een of andere reden door Islamitische groeperingen bedreigd of erger werden. Xenofobie is ongefundeerde angst voor het onbekende. Echter is deze angst niet ongefundeerd. Zeg nu eerlijk welk Islamitisch land is zo veilig als mogelijk voor iedereen? En is de Islam wel zo onbekend? Kun je Islamieten die gevlucht zijn nadat ze martelingen, onderdrukking of erger echter de rug hebben nu wel xenofoben noemen?

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman21 nov. 2020 - 9:46

[Kun je Islamieten die gevlucht zijn nadat ze martelingen, onderdrukking of erger echter de rug hebben nu wel xenofoben noemen?] Ik denk niet dat iemand dat doet. Mensen die de vluchtelingen willen tegenhouden kun je denk ik wel xenofoben noemen.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...21 nov. 2020 - 5:22

@ Karingin Lees aub eerst het uitstekende artikel "Groen, links en oerconservatief?" van Andreas Kouwenhoven uit de NRC van 19 november j.l. over de risico's en de agenda van subversieve clubs als de moslimbroederschap en lees vervolgens uw eigen reacties nog eens terug. Je moet er wél voor open staan natuurlijk. Kan helaas geen linkje plaatsen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin21 nov. 2020 - 12:19

Ik heb dat al gegeven hieronder. Niet iedereen zal dit kunnen lezen. 

Paulus3
Paulus320 nov. 2020 - 23:35

Dat is dan weer wel zo. Een beetje religieus zijn is deel van een soort van sociale grooming voor fundamenteel religieus zijn. Maar ja, mensen zijn zwak, dus ze weten niet wat ze doen, maar je moet het tot op een zekere hoogte met ze proberen.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!20 nov. 2020 - 22:02

Karingin, Vandaag heeft u meerdere malen geroepen dat mensen die iemand beschuldigen met bewijzen moeten komen, omdat ze anders te hoog van de toren blazen en mensen niet zomaar mogen beschuldigen. Prima instelling, ben ik met u eens. U noemt vervolgens Carel Brendel een notoire leugenaar, een beroepsopruier. Komt u nu met bewijs of ....?

michellekepen
michellekepen20 nov. 2020 - 21:28

Theo Brand, polticoloog en journalist. Vermeld Maar ook hoofdredacteur van NieuwWij. Onvermeld. Nu weet ik toevallig dat Kauthar Bouchallikht redacteur bij NieuwWij is. Maar 99% van de lezers hier, wet dit niet. Volgens mij geldt (ook en zeker) voor journalisten de regel dat deze (de schijn van) belangenverstrengeling zoveel als mogelijk dienen te vermijden. En dat hier een belang kan spelen, is evident. Auteur probeert de onschuld van de relatie tussen Kauthar en Moslimbroederschap aan te tonen. Met een nogal geforceerd aandoend voorbeeld van een FVD-predikant, wat ook als dwarsverband gezien zou kunnen worden. Jammer dat de auteur niet ingaat op waar het hier wel om gaat, namelijk: de directe verbanden van kandidaat met het Broerderschap. Want die verbanden zijn er. In overvloed, sterk én overtuigend. Kauthar heeft jaren als bestuurslid van Femsyo gefungeerd. Door alle insiders en experts wordt deze Femsyo beschouwd als dé jongerenorganisatie van het Broederschap. Zie bijvoorbeeld Wissenschaftliche Dienste Deutsche Bundestag + Rapport International Centre of Study of Radicalisation (King’s College London). Die beiden de directe band tussen Femyso en Muslim Brotherhood’s (al veel eerder!) hebben vastgesteld. September j.l. was het overigens Kauthar zelf(!), die sprak over de zeer nauwe band tussen Femsyo en Fosis: “nice and strong relationships between Femsyo and Fosis” en “so in that sense you are a big sister or brother” Dat de vader van Kauthar in de jaren '90 mede-oprichter was van het overkoepelend orgaan van het Moslimbroederschap in Nederland/Europa, zou je nog als 'circumstantial' kunnen beschouwen. Net als dat er nog minimaal twee Femsyo bestuursleden directe familie hebben in het bestuur van het Broederschap. Laten we het houden op 'bekendheid met'... Dat Meindert Fennema mensen vastpint op een gestolde, vermeende groepsidentiteit"? Aparte beschuldiging. Temeer daar Fennema indertijd dergelijke kritiek niet had op Tofik Dibi. Zou het dan misschien zo zijn, dat de nauwe banden met het Broederschap, toch de belangrijkste reden voor de huidige kritiek zijn (zie ook "Toen brak mijn klomp")? Schielijk terugtreden is wel degelijk van toepassing, wanneer iemand tot 1 december gepland staat. En plotseling, na(!) rumoer, eerder afscheid lijkt te nemen. Er is nog veel meer info losgekomen dan bovenstaande. Waar jij ongetwijfeld kennis van hebt genomen vóór het schrijven van je artikel. Des te moeilijker kan ik je artikel plaatsen. ps transparantie, een mooi journalistiek woord. Hoop dat NieuwWij dat ook betracht.

1 Reactie
michellekepen
michellekepen20 nov. 2020 - 21:31

hoofdredacteur = eindredacteur.

JaapBo
JaapBo20 nov. 2020 - 20:57

Omdat mevrouw Bouchallikht bij Groen Links zit moet je er toch van uit gaan dat ze de uitgangspunten van GL deelt. Waarom moeten andere mensen er over oordelen of iemand in GL past? We gaan het toch ook niet hebben over of Mark Rutte wel op de VVD-lijst mag staan?

6 Reacties
MaxMax2
MaxMax220 nov. 2020 - 23:52

‘ Waarom moeten andere mensen er over oordelen of iemand in GL past? ’ Omdat het kan..

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...21 nov. 2020 - 5:26

"Waarom moeten andere mensen er over oordelen of iemand in GL past?" Omdat de selectiecommissie hier overduidelijk steken heeft laten vallen en Kauthar en Groenlinks niet bepaald open en transparant zijn geweest over deze kwestie.

LaBou
LaBou 21 nov. 2020 - 7:47

Breng ons nou niet in verleiding.

JaapBo
JaapBo21 nov. 2020 - 11:00

Als buitenstaanders willen oordelen doen ze dat maar in het stemhokje.

poeslief
poeslief21 nov. 2020 - 11:37

"JaapBo 21 november 2020 at 12:00 Als buitenstaanders willen oordelen doen ze dat maar in het stemhokje." ...zei JaapBo uiterst totalitair. JaapBo een buitenstaander is feitelijk een ieder behalve de persoon zelf; ik ga er dus ook van uit dat u "critici" bedoeld waar u buitenstaanders schrijft.

Folkert2
Folkert222 nov. 2020 - 10:23

Ik wil graag weten wat ik de tweede kamer in stem. Als met mijn stem mede mogelijk wordt gemaakt dat de nummer 9 van GL in de tweede kamer komt wil ik weten waar ze precies voor staat. "Omdat mevrouw Bouchallikht bij Groen Links zit moet je er toch van uit gaan dat ze de uitgangspunten van GL deelt." Ze zal zeker een aantal uitgangspunten delen ja. Ze is een groene activiste. Allemaal prima, maar ik wil ook de rest weten. Hoe kijkt ze tegen andere progressieve onderwerpen aan. Schijnbaar is er wat twijfel daarover ontstaan omdat de dame zich lieerde aan conservatieve organisaties. Als daar geen twijfel over bestond had GL daar allang open over kunnen zijn. Maar ipv. daarvan heeft men bewust haar voorzitterschap bij FEMYSO achterwege gelaten en hebben ze de vragen afgedaan als hetze tegen moslims. Prima, dan is GL dus geen partij om op te stemmen, als transparantie nu al te lastig is,

Markzelluf
Markzelluf20 nov. 2020 - 19:38

Inderdaad, Theo, moslims en protestanten heb je in allerlei soorten en maten. Maar zou je - bijvoorbeeld - een ouderling van een orthodoxe Gereformeerde stroming die tegen het homohuwelijk is kandidaat- Kamerlid willen maken? Dat is de vraag waar het om draait. GroenLinks haalt het paard van Troye binnen.

4 Reacties
Karingin
Karingin20 nov. 2020 - 23:13

Jezus de reacties worden steeds idioter. Het kan je ontgaan zijn (maar dan niet), maar we hebben wel een paar tegenstanders van homo's in de Kamer. Die zouden zich ook niet kunnen aansluiten bij GL, behalve als ze van mening zijn veranderd, dan kan 't wel. En wat gaat dat paard van Troye volgens jou dan allemaal aanrichten? Dat klinkt heel spannend, ben benieuwd

Sailor2
Sailor220 nov. 2020 - 23:51

Karingin Het paard van Troje is een angstzaaier. Het is voornamelijk bedoeld om de ander te wantrouwen. Maar dat wist je al.

stokkickhuysen
stokkickhuysen21 nov. 2020 - 3:24

Wie zegt dat deze mevrouw zo over homofilie denkt zoals dat jij denkt dat ze daarover zou moeten denken?

Markzelluf
Markzelluf21 nov. 2020 - 9:40

Kijk wat er met de PvdA gebeurde met Kuzu en die andere ‘Denkers’

FromValue
FromValue20 nov. 2020 - 19:08

Alles gezien hebbende is deze mevrouw toch wel een beetje erg veel van de orthodoxe doctrine binnen de Islam. Dat lijkt mij niet de gewenste progressieve kathalysator van Theo, die eigenlijk heel veel woorden nodig heeft om het onmogelijke te verenigen. Het gaat echt wel ver om haar als boegbeeld van de 'groene beweging' te bestempelen, tenzij je daarmee de kleur groen van het islamitische paradijs bedoeld - Ik vrees dat dit niet voor elke doelgroep binnen GroenLinks het paradijs zal zijn...

8 Reacties
Karingin
Karingin20 nov. 2020 - 23:08

Sluit een orthodoxe zich aan bij een progressieve partij, is 't weer niet goed! Wat vind je dan, dat die allemaal maar binnen hun eigen orthodoxe kringetje moeten blijven? Zodat jij lekker kan blijven mekkeren hoe slecht ze integreren en wat een achterlijke denkbeelden ze er op na houden

Paulus3
Paulus320 nov. 2020 - 23:41

"Sluit een orthodoxe zich aan bij een progressieve partij, is ’t weer niet goed" Goede opmerking

Mark Huysman
Mark Huysman21 nov. 2020 - 9:08

[Het gaat echt wel ver om haar als boegbeeld van de ‘groene beweging’ te bestempelen] Want? Op dat front presteert ze onvoldoende? Wat doe jij dan zoal in de groene beweging?

Mark Huysman
Mark Huysman21 nov. 2020 - 9:10

Of is je punt dat een moslima zich niet met acties tegen klimaatverandering mag bezig houden?

FromValue
FromValue21 nov. 2020 - 11:01

Religieus orthodox zijn en progressief liberaal lijken mij enigszins onverenigbaar. Kun je direct op de kast vliegen, maar als je als individu je eigen leven vormgeeft ahv een middeleeuwse religie icm de daarbij behorende waarden en normen, dan verwacht ik niet dat je onze samenleving verder gaat brengen m.b.t. bijvoorbeeld een aantal essentiële emancipatoire acceptatie vraagstukken. Dat groen in een orthodoxe gedachte te verenigen is, geloof ik wel, maar links op een groot aantal aspecten niet. Dat geldt voor moslims, katholieken en gereformeerden.

Paulus3
Paulus321 nov. 2020 - 11:09

Niet dat haar evangelishe neigingen en haar drang voor het promoveren van moslim broeders en zusters niet griezelig zijn. Maar mischien komt het toch goed.

poeslief
poeslief21 nov. 2020 - 11:47

@Karingin Hoezo zou een orthodoxe zich aansluiten bij een (vermeend) progressieve partij Karingin? Ik zou van u graag een rijtje argumenten willen zien die dit, deze keuze, logisch maken. Is de orthodoxe zich aan het transformeren of wil de orthodoxe GL omvormen? Er is volgens mij geen derde serieus te nemen uitgangspunt. Ik heb mij hoop op u gevestigd Karingin, om een logische verklaring te geven.

Mark Huysman
Mark Huysman21 nov. 2020 - 13:17

[Dat groen in een orthodoxe gedachte te verenigen is, geloof ik wel,] Dus je eerdere opmerking “Het gaat echt wel ver om haar als boegbeeld van de ‘groene beweging’ te bestempelen” was gewoon flauwekul?

JohnVKR
JohnVKR20 nov. 2020 - 18:59

Uitstekend stuk. En Maarten Fennema is gewoon een beetje dom, maar dat is me al vaker opgevallen.

6 Reacties
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...20 nov. 2020 - 19:42

Prima motivering.

Rutger Groot
Rutger Groot20 nov. 2020 - 19:43

En waarom is dit een goed stuk? Ik vraag dit voor een vriend die geinteresseerd is in motivatie en feiten. Zij ziet namelijk dat tegenstanders steeds vaker zonder argumenten worden weggezet als racist of okifoob.

JohnVKR
JohnVKR20 nov. 2020 - 22:51

@Rutger Groot Bijvoorbeeld omdat Maarten Fennema een nogal eendimensionaal beeld heeft over moslims en 'de' islam. Een man dus die niet echt middenin de hedendaagse superdiverse Nederlandse samenleving staat. De veranderingen gaan hem allemaal waarschijnlijk gewoonte snel. Dat neem ik hem niet kwalijk, maar als je het allemaal niet kan bijbenen, onthoud je dan gewoon even van commentaar.

michellekepen
michellekepen21 nov. 2020 - 1:08

Rutger Groot, Ik heb zo'n flauw vermoeden dat die vriend van jou heel weing met dit 'antwoord' zal kunnen. Kan me zelfs voorstellen dat jij enigzins beschroomd zult zijn, dit als 'antwoord' terug te koppelen. Je vriend is erg van de "motivatie en feiten". En wat doe jij? Ga je uitgerekend JohnKVRV een dergelijke vraag stellen....

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...21 nov. 2020 - 5:37

@ JohnVKR 23.51 Meindert Fennema is hoogleraar op de UVA, toch een zéér diverse omgeving dunkt mij.

JohnVKR
JohnVKR21 nov. 2020 - 11:02

@Nou ja, kijk... Als je zo eendimensionaal denkt over moslims en de islam, geef je er vooral blijk van dat je vanuit een ivoren toren naar je studenten en onze multiculturele samenleving kijkt.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard20 nov. 2020 - 17:39

Blijft raar dat bijvoorbeeld een witte oudere man die lid is van de SGP en met zwart pak als ouderling naar een overvolle kerk gaat en op plek 9 van GroenLinks zou staan hier met pek en veren overgoten zou worden.. Kan mevrouw Bouchallikht niet eens op een nieuwszender bevraagd worden over haar standpunt ipv al die mensen die menen voor haar te moeten spreken?

5 Reacties
Karingin
Karingin20 nov. 2020 - 23:04

Ze heeft al gesproken, maar dat boeit het krijsvolk niet. Waarom denk je dat een SGPer die naar GL overstapt met pek en veren zou worden overgoten? Wat een bull shit, als hij zegt dat hij de standpunten van GL onderschrijft dan is dat alleen maar toe te juichen. Je moet niet zo projecteren

Cageman2
Cageman221 nov. 2020 - 9:02

Ja want christenen worden hier nooit standaard als whataboutisme onder de bus gegooid en de woke cancel cultuur kijkt echt nooit naar iemands verleden en links. Toch knap dat je jezelf zo voor de gek kunt houden maar daar houdt het wel een beetje bij op karingin

Mark Huysman
Mark Huysman21 nov. 2020 - 9:27

Ja maar Karingin, een moslim is natuurlijk iets heel anders een christen. Een moslim is namelijk niet te vertrouwen. Ze zeggen het een maar bedoelen het ander. De fascist Martin Bosma heeft het ons haarfijn uitgelegd: 'taqiyya'. En als ze dan via een naïeve partij als GL in de kamer zijn gekomen dan zetten ze hun masker af en dan voeren ze de sharia in. Begrijp je dat dan niet? We halen een paard van Troye (sic) in huis zoals de superscherpe geesten hier voorspellen. Levensgevaarlijk. Brrrr.

MaxMax2
MaxMax221 nov. 2020 - 11:44

@Mark Louter stropoppen beste Mark, want jij weet ook wel dat mevrouw niet geloofwaardig is; dat heeft niks met 'taqiyya' van doen.

Mark Huysman
Mark Huysman21 nov. 2020 - 13:21

Waarom is ze niet geloofwaardig? Ze zegt dat ze geen lid is van de de moslimbroederschap en dat ze dat gedachtegoed afwijst. Als jij zegt dat ze dat wel zegt maar niet vindt dan kom je toch in die Bosma taqiyya onzin terecht.

Ivan61
Ivan6120 nov. 2020 - 17:03

Vrijzinnigheid en religie gaan heel moeilijk samen. Dat hebben wij paar keer gehad met onze Kees van SPG en minister Arie van CU. Vroeg of laat komen zij uit de kast als dat om universele mensenrechten gaat. Deze jonge dame wordt aangevallen en verdedigd maar wij horen en zien haar niet. Hoe kijkt zij naar spotprenten bijvoorbeeld? Ik ben heel benieuwd wat zij te zeggen heeft.

3 Reacties
Satya
Satya20 nov. 2020 - 22:21

Mevrouw heeft al lang een verklaring gegeven. Staat gewoon online. De organisatie waar zij bij betrokken is heeft foto's van hoofddoek loze moslimas. Ik kan mij niet voorstellen dat Al Shabaab haar zou accepteren, ik ben er zeker van. Dat ze erg boos op haar zouden zijn. Schandalig wat Fennema heeft geflikt. Die man is een propaganda oorlog begonnen omdat hij zijn orthodoxe zin niet krijgt. Nieuw atheïsme gaat een groot probleem worden. https://femyso.org/history/

Zandb
Zandb21 nov. 2020 - 7:26

Sarajlijla U kraamt er ook maar wat uit: "Vrijzinnigheid en religie gaan heel moeilijk samen." Er is nota bene een geloofsgemeenschap die zich noemt: "Vrijzinnige protestanten". De VPRO is daar uit voortgekomen. En het lichtend voorbeeld, Jezus, was een en al vrijzinnigheid. Ik ben ook benieuwd naar de standpunten van Kauthar. Maar niet omdat zij een of ander examen heeft al te leggen.

Ivan61
Ivan6121 nov. 2020 - 11:33

@ Satya en Zandb. Waar reageren jullie eigenlijk op? Online verklaring zegt mij niks. Jezus, VPRO, Al Shabaab erbij halen is belachelijk. Over welke propaganda oorlog heb jij Satya? Ik noem 2 voorbeelden van Christelijke politici en hun achterlijke standpunten als vergelijking en jullie komen hier mee. Het kan beter.

Rutger Groot
Rutger Groot20 nov. 2020 - 17:01

Helemaal mee eens laten we alle bronnen die aangeven dat FEMYSO banden heeft met die vriendelijk moslimbroederschap ook voor de rechter slepen! Want het kijken naar feiten en kritisch kunnen zijn op basis van deze feiten dat willen we allemaal niet, toch? Of zal een open discussie zonder kritische mensen weg te zetten als okifoob of racist bijdragen aan een fatsoenlijk debat? Het gaat om de inhoud mensen, en in het geluid tegen de kritische kanttekeningen mbt Kauthar / GroenLinks ontbreekt het hier schromelijk aan...

2 Reacties
Satya
Satya20 nov. 2020 - 22:24

Dus deze hetze is fatsoenlijk? Kritisch?

Zandb
Zandb21 nov. 2020 - 7:40

Rutger U mag zo kritisch zijn als u wil. Wanneer u niet wilt geloven, dat iemand het serieus meent, wanneer die zich kandidaat stelt voor GL, omdat die op directe wijze verboden is aan een (dan natuurlijk verboden) terroristische organisatie, dan gaan we daar niet met elkaar "open discussiëren". Dan leveren we zo iemand af bij justitie. Willen we echter onze onderbuikige vooroordelen in een 'open discussie' de vrije loop te laten, dan heeft dat niets met kritisch te maken. Alles is immers altijd mogelijk.

Kenzad
Kenzad20 nov. 2020 - 16:43

Het is goed dat oude witte mannen andere oude witte mannen afvallen, en om zelf niet als oude man gezien te worden zeggen de jeugd te steunen, zal oude witte man Theo Brand gedacht hebben. Mis.

1 Reactie
Zandb
Zandb21 nov. 2020 - 7:46

Kenzad U denkt, dat iemand anders wel denkt, wat u denkt, dat hij denkt? U moet daar een nummer van maken. Mensen zitten dringend verlegen om dergelijke kunstenmakers.

Karingin
Karingin20 nov. 2020 - 16:42

Fijn stuk, goed tegengeluid. Kan iemand die Brendel niet eens voor de rechter dagen voor zijn gehits en gelaster? Misschien dat al die sneuneuzen die - ook hier - zijn leugens klakkeloos aannemen dan ook een toontje lager gaan zingen

16 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen20 nov. 2020 - 16:46

@Karingin Misschien moet je iets beter nadenken voor je iets opschrijft. Of ben je de casus PvdA-DENK alweer vergeten?

Rutger Groot
Rutger Groot20 nov. 2020 - 17:00

Helemaal mee eens laten we alle bronnen die aangeven dat FEMYSO banden heeft met die vriendelijk moslimbroederschap ook voor de rechter slepen! Want het kijken naar feiten en kritisch kunnen zijn op basis van deze feiten dat willen we allemaal niet, toch? Of zal een open discussie zonder kritische mensen weg te zetten als okifoob of racist bijdragen aan een fatsoenlijk debat? Het gaat om de inhoud mensen, en in het geluid tegen de kritische kanttekeningen mbt Kauthar / GroenLinks ontbreekt het hier schromelijk aan...

Hansie3
Hansie320 nov. 2020 - 17:35

Mh leugens, dus al die geheime diensten die de FEMYSO en de FOSIS gevaarlijk vinden omdat ze aan de Moslimbroederschap gelieerd zijn die kletsen uit hun nek. kom met maar bewijzen dat het tegendeel waar is. Carel Brendel komt met keiharde bewijzen en jij bazelt maar wat.

Folkert2
Folkert220 nov. 2020 - 17:36

Wat let je? Als je zo overtuigt bent van zijn laster dan start je een procedure. Ik denk dat Carel Brendel meer succes heeft als hij alle mensen die hem beschuldigen van ophitsen en laster aanpakt. Theo Brandt gaat namelijk ook nergens op in maar heeft alle serieuze vragen van o.a. Carel Brendel van tafel geveegd met het argument extreem rechtse ophitserij. wat natuurlijk geen argumentatie is. Maar goed, hij is dan ook zeer bedreven in het om de hete brij heendraaien. Die kritische vragen die er gesteld werden daar komt geen antwoord op. Past zo`n conservatieve dame bij een progressieve partij. Daar had gewoon een antwoord op kunnen komen in plaats van een domme vlucht naar voren. Resultaat is dat het inmiddels alweer 2-3 weken doorettert en dat andere media zich er ook mee gaan bemoeien. Want schijnbaar is er wel wat aan de hand als er geen duidelijke antwoorden komen op een gerespecteerd publicist.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!20 nov. 2020 - 18:03

Ga je gang. Ik zet mijzelf liever niet zo voor schut. Maar ik ben benieuwd naar uw bewijs. Nogal zware beschuldigingen

MaxMax2
MaxMax220 nov. 2020 - 18:35

'Kan iemand die Brendel niet eens voor de rechter dagen voor zijn gehits en gelaster?' Omdat hij FEITEN presenteert? Zoals een journalist zou moeten doen?? De enige sneuneus hier, ben jij beste Karingin.

Gaitj
Gaitj20 nov. 2020 - 18:59

ik denk niet dat je iemand kunt aanklagen omdat diegene wat research heeft gedaan en de resultaten met de rest van de wereld heeft gedeeld.

FonsRietdijk
FonsRietdijk20 nov. 2020 - 19:41

Suggestie, begin zelf eens met een inhoudelijke weerlegging. Fileer zijn stuk eens, waardoor de leugens, gehits en gelaster bloot komen te liggen. Wie weet open je er wel wat ogen mee. Nu heeft het er sterk de schijn van dat de uitkomst en de boodschapper je niet bevallen, maar de boodschap zelf niet kan weerleggen. Hierdoor onderschrijf je eerder het gelijk van Carel Brendel dan dat je het ontkracht en diskwalificeer je vooral jezelf.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...20 nov. 2020 - 19:47

Welke leugens? Uitstekend journalistiek werk, ongemakkelijk dat wel.

Karingin
Karingin20 nov. 2020 - 22:55

Jajaja allemaal stropoppen en bliksemafleiders jongens. Die Brendel is al jaren bezig met dit soort shit. Hij heeft bijvoorbeeld zijn pijlen gericht gehad op Achmed Markouch, die zou Nederland willen islamiseren. Je weet wel, de burgemeester van Arnhem waar zo'n beetje iedereen lyrisch over is. Feiten ammehoela, hij trekt wat lijntjes tussen personen en verbindt daar zijn eigen hetzerige conclusies aan. Het is ordinaire laster, en dat soort mensen moet je via de rechter aanpakken. Sodemieter op met je open discussie, die wordt helemaal niet gevoerd. Jullie lopen alleen maar te tieren over een gedachtegoed waarvan zij zegt dat ze 't niet aanhangt, en waarvoor geen enkel bewijs is. Maar ja, moslim, vrouw, links, dan ben je 3x de lul. En maar zeiken dat 't zo slecht gaat met de integratie

MaxMax2
MaxMax220 nov. 2020 - 23:54

@karingin Ontkracht het dan, ipv het op het vrouw,moslim, links zijn te gooien. Brendel is overigens een oude SP’er..

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...21 nov. 2020 - 5:52

@ Karingin 23.55 "Hij heeft bijvoorbeeld zijn pijlen gericht gehad op Achmed Markouch, die zou Nederland willen islamiseren." Dan heb ik iets gemist. Je kunt vast wel wat linkjes plaatsen naar deze artikelen.

Zandb
Zandb21 nov. 2020 - 8:11

Bergen Dus het feit, dat in de ene situatie (PvdA) iets fout ging, is het 'bewijs' dat er in het in een andere situatie (GL) ook fout gaat? Met zult triviaal denken, komt u niet echt heel ver, wanneer u deze denkwijze afmeet aan wat in onze westerse vrije samenleving als de basis er van geldt. Laat staan dat we dit serieus kunnen nemen als een denken dat deze vrije westerse samenleving beschermt. Rutger Een ezel stoot zich in 't gemeen...... Hansie U beweert, dus u bewijst eerst maar eens, dat al die geheime diensten (?) FEMYSO en FOSIS gevaarlijk vinden omdat ze aan de Moslimbroederschap gelieerd zijn. En wat al die geheime diensten dan voor bewijs daarvoor aandragen. Of denkt u, dat ik bewijzen kan vinden, dat zouden geheime diensten de genoemde organisaties niet gevaarlijk vinden? Bestaat er dan een soort keurmerk: "Goedgekeurd door de geheime diensten"? Folkert Een gek kan meer vragen dan 1000 wijzen kunnen beantwoorden. Dat is een dooddoener maar die in dit geval bruikbaar. Hoe zal je namelijk 'bewijzen' dat Kauthar in feite géén sympathie voor terrorisme heeft, als het bewijs dat ze op de kandidatenlijst van GL staat, niet geldig is en dat ze voorzitter van een bepaalde organisatie is wel. Komt het nu eens niet bij u op, dat er ook een net zo reëele mogelijkheid is, dat die organisatie waar ze voorzitter is 'het paard van Troje' binnenhaalde? Denk dan eens na Klopt, maar niet minder zwaar als de beschuldigingen die Kauthar ten deel vallen, natuurlijk. Max Laten we het dan ook bij de feiten houden: Kauthar staat op de kandidatenlijst voor GL. "Omdat ze voor die partij gaat", zegt ze. Kijk nou De feiten zijn inderdaad ongemakkelijk: Iemand met een hoofddoek en overduidelijk moslim en ook nog eens actief in moslimorganisaties staat, staat op de kandidatenlijst voor GL omdat de commissie meent dat zij de GL-visie prima verwoordt en uitdraagt. Karin U zegt het niet zo diplomatiek maar daar komt het wel zo'n beetje op neer. Die Brendel ken ik niet, dus daar kan ik niet over oordelen. Ik vind wel dat we heel kritisch naar de achtergronden van mensen moeten kijken, maar wanneer die geen aantoonbaar negatief effect hebben op wat ze doen waarvoor ze zijn aangesteld of waar ze voor worden gekozen, dan zie ik geen probleem.

Mark Huysman
Mark Huysman21 nov. 2020 - 9:40

@Max [Brendel is overigens een oude SP’er..] Is dat zo? Heb je daar een bron voor of is dat uit je eigen fantasie ontsproten?

michellekepen
michellekepen21 nov. 2020 - 14:33

Mark Huysman (21 november 2020 at 10:40), Uit 2012 (Help! Ik ga dit keer misschien wel PvdA stemmen. Door Carel Brendel, 2 juli 2012): Eénmalig op de VVD gestemd (2010). Eén keer gestemd op PvDD. "In een ver verleden stemde ik GL of een van de voorgangers van deze partij". En overweegt nu (2012) weer op GL te stemmen. "De SP is een andere partij waarvoor ik een zwak heb, maar die me op bepaalde punten tegenstaat". En (bijna) al het andere wegstrepend, komt ook de PvDA in aanmerking. Hoewel ik geen SP-stem kan vinden, was Carel Brendel in het verleden zeker als links te kwalificeren ---- Grappig om uitgerekend jou over fantasie en bronnen te zien schrijven. - Het gaat echt wel ver om haar als boegbeeld van de ‘groene beweging’ te bestempelen waar jij op stropopt: Want? Op dat front presteert ze onvoldoende? Om te vervolgen met een volkomen irrelevant op de persoon spelen: "wat doe jij dan zoal in de groene beweging? Om verderop wederom, maar nu in een (nieuwe!) strop te vervallen: "Of is je punt dat een moslima zich niet met acties tegen klimaatverandering mag bezig houden?" Misschien beter je bezig te houden met het islamo-fascisme wat GL binnendringt. Maar jij verdacht weinig problemen mee lijkt te hebben. Integendeel zelfs!

Mark Huysman
Mark Huysman21 nov. 2020 - 16:05

[Hoewel ik geen SP-stem kan vinden, was Carel Brendel in het verleden zeker als links te kwalificeren] Wat is dit nu weer voor flauwekul-opmerking? Max schrijft dat Brendel een oud-SP’er is. Dat duidt niet alleen op het stemmen op die partij maar ook op lidmaatschap. Dan kom jij met een paar vage opmerkingen waaruit nog niet eens blijkt dat hij zelfs op deze partij gestemd heeft. [Grappig om uitgerekend jou over fantasie en bronnen te zien schrijven.] Als Max gewoon verzonnen heeft dat Brendel een oud-SP’er is dan is dat dus letterlijk uit zijn fantasie ontsproten -dat mot zelfs jij kunnen volgen. Maar misschien komt hij nog met zijn bron aanzetten, je weet nooit… [Het gaat echt wel ver om haar als boegbeeld van de ‘groene beweging’ te bestempelen waar jij op stropopt: Want? Op dat front presteert ze onvoldoende? Om te vervolgen met een volkomen irrelevant op de persoon spelen: “wat doe jij dan zoal in de groene beweging?] Dat is niet irrelevant en dat is geen stropop want de persoon waar ik op reageerde vond haar geen boegbeeld van de groene beweging terwijl ze daar veel werk voor verricht. Daarom vraag ik me af hoeveel werk deze persoon dan zelf verricht op dat gebied. Wanneer ben je in zijn ogen een boegbeeld? In een volgende reactie is die daar trouwens weer wat van teruggekomen. [Om verderop wederom, maar nu in een (nieuwe!) strop te vervallen: “Of is je punt dat een moslima zich niet met acties tegen klimaatverandering mag bezig houden?”] Geen stropop. Als iemand beweert dat iemand anders ‘geen boegbeeld is voor de groene beweging' dan mag die dat uitleggen. [Misschien beter je bezig te houden met het islamo-fascisme wat GL binnendringt.] Misschien moet jij wat minder rechtsradicale lulkoek tot je nemen.

GoudenBergen
GoudenBergen20 nov. 2020 - 16:41

De mensen achter DENK hebben de PvdA gebruikt om in het parlement te komen. Herhaalt de geschiedenis zich en wordt nu GL het slachtoffer van NIDA? München 1938? Chamberlain? Peace in our time? Grenzeloos naïef?

1 Reactie
LaBou
LaBou 21 nov. 2020 - 7:54

Alu-hoedje nodig? Je verzint ze ter plekke maar ergens op slaan dooet het niet.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!20 nov. 2020 - 15:45

Het enige punt waar Groenlinks 100% gelijk heeft, is dat Kauthar Bouchallikht niet verantwoordelijk is voor de daden of het gedachtegoed van haar vader. Ook al is ze eerstegraads familie en zal een deel van de opvoeding vermoedelijk wel gebaseerd zijn op de gedachten van haar vader. Maar zij maakt haar eigen keuzes. Ziet groenlinks dat nu ook zo voor eventuele excuses (En de daarbij behorende herstelbetalingen) voor het slavernijverleden? Of zijn dan de vijfdegraads familieleden (of de spreekwoordelijke voorouders van alle Nederlanders) wel verantwoordelijk? Dat zou heel krom zijn.

7 Reacties
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!20 nov. 2020 - 16:28

Correctie : Of de achterkleinkinderen van de spreekwoordelijke voorouders van alle Nederlanders..

Zandb
Zandb20 nov. 2020 - 16:35

Denk dan na Het is natuurlijk nooit zo, dat individuele mensen direct schuldig zijn aan wat andere mensen (hun ouders of voorouders) deden. Dat is een onjuist frame. Er is ook niemand, ook GL niet, die zoiets beweert.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!20 nov. 2020 - 16:47

Zandb, Absoluut wel. Klaver wil excuses, spijt betuigen gaat hem niet ver genoeg. GroenLinks-leider Klaver wil dat premier Rutte excuses maakt voor het slavernijverleden van Nederland. Hij vindt dat "een krachtige erkenning van de pijn van velen. Het zegt: ik zie je." In 2013 zei toenmalig vicepremier Asscher (PvdA) namens de Nederlandse regering dat hij met "diepe spijt en berouw" terugkeek op de Nederlandse slavernij. Hij was niet de eerste die dat deed. In 2001 sprak toenmalig minister Van Boxtel van "diepe spijt, neigend naar berouw". Veel mensen vinden een spijtbetuiging minder ver gaan dan excuses, waarbij een overheid de verantwoordelijk op zich neemt. En het kabinet spreek namens alle individuele inwoners van het land. Dus dat argument dat groenlinks het niet namens individuele burgers wil is onzin.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard20 nov. 2020 - 17:35

Aha ZandB Gelukkig vindt je dus dat het statement van Gloria Wekker en Sunny Bergman over white innocence ook belachelijk. Voor de eerste keer ben ik het met je eens.

Hansie3
Hansie320 nov. 2020 - 17:37

Ze was tot tot 1 december vice-voorzitter is van de Federation of European Muslim Youth and Student Organizations (FEMYSO). Wat is daar in hemelsnaam Chinees aan of kun je niet zelf nadenken of zo?

Zandb
Zandb21 nov. 2020 - 8:27

dezeeuw Laat u maar zien, dat Wekker en Bergman u persoonlijk en direct schuldig houden voor wat in het verleden gebeurd is. Denk dan toch eens na Wil Klaver van u als persoon, een excuus voor wat u misdaan heeft? Kom op. Zo sneu denkt u toch niet, hoop ik?

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!22 nov. 2020 - 12:01

Zandb, Ik heb het niet over individuele burgers, daar hebt u het over. Dan niet gaan doen alsof ik daarmee kom. Klaver vind spijt betuigen NAMENS de Nederlandse bevolking (alle individuele burgers samen) niet genoeg maar wil excuses. Als hij persoonlijk excuses wil aanbieden, hij doet zijn best maar. Maar niet namens mij. Ik ben niet verantwoordelijk voor wat 5 generaties geleden door iemand anders is gedaan.

harmmeijer
harmmeijer20 nov. 2020 - 15:40

Ik ben allergisch voor politici die politiek bedrijven in naam van de Heere of Allah, zoals het CDA, Christen Unie, SGP en DENK. Daarom zal ik Kauthar Bouchallikht, waar zij politiek en maatschappelijk staat, op z’n merites beoordelen, bijvoorbeeld hoe ze denkt over abortus en de acceptatie van LHBTI’s. Pas dan zal ik een oordeel over haal vellen.

2 Reacties
harmmeijer
harmmeijer20 nov. 2020 - 15:41

haar vellen.

Thuru
Thuru20 nov. 2020 - 16:37

Je vergeet ook NIDA, al zit deze niet in 2e kamer, maar wel in aantal gemeentes.

Satya
Satya20 nov. 2020 - 15:24

Sterk artikel. Op joop aan doven, islamofobie is hier de mode.

6 Reacties
MaxMax2
MaxMax220 nov. 2020 - 16:20

Islamofobie bestaat niet, want de angst voor de politieke Islam en Islamitisch geinspireerde aanslagen zijn gewoon reëel.

o u wisbaar
o u wisbaar20 nov. 2020 - 16:31

Satya, Je moet Islamofoob en Islamkritisch net met elkaar verwarren tenzij je het er om te doen is om islamkritiek te smoren. Links was 50 jaar geleden ook kritisch tegen de pastoor en de dominee en dat was maar goed ook.

Rutger Groot
Rutger Groot20 nov. 2020 - 17:05

Kijk naar de feiten Satya, de inhoudelijke reacties hebben werkelijk niets te maken met 'islamofobie' of welke okikofobie dan ook. Te makkelijk om deze kaart te trekken, het zou je sieren om met een inhoudelijke tegenreactie te komen. En dat is niet makkelijk, want GroenLinks broedt daar ook al dagen op...

Think After!
Think After!20 nov. 2020 - 17:45

Nou nou, kritiek op de banden van een individuele kandidate met bedenkelijke organisaties is islamofobie?? Dooddoener van jewelste...

Mark Huysman
Mark Huysman21 nov. 2020 - 9:01

[Islamofobie bestaat niet, want de angst voor de politieke Islam en Islamitisch geinspireerde aanslagen zijn gewoon reëel.] Wist je niet dat islamofobie iets anders betekent? Of denk je ook dat homofobie angst voor homo’s is?

Satya
Satya21 nov. 2020 - 11:28

Rutger Die reactie is door mevrouw allang gegeven. Ze verwerpt het gedachtegoed van de moslimbroederschap wat mij als ik op de site van de studentenorganisatie kijk opvalt is moslima zonder hoofddoek. Dat zegt mij wat! Maxmax Neem eens een kijkje op de website van de studentenorganisatie. Onuitwisbaar Al op de website van de studentenorganisatie gekeken? Dit is een blind volksgericht niets meer of minder.

The Apple
The Apple20 nov. 2020 - 14:47

Nederland is het land waar ze rondgaan met de collectezak voor het zendingswerk in China en Noord-Korea en tegelijk een parlementaire mini-enquete houden naar de geldstromen uit het buitenland om hier een moskee te bouwen. Poppenkast!

5 Reacties
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...20 nov. 2020 - 15:01

Changing the subject? U heeft toch vast wel een mening over déze kwestie?

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart20 nov. 2020 - 15:09

Zo-hee, we zijn vandaag weer 's als twee handen op een buik. En dat zonder ruggespraak of handjeklap of voetjevrijen. Het zal de synchroniciteit wel weer zijn, of het fluisteren van de regen.

Satya
Satya20 nov. 2020 - 15:10

En de PVV ook gewoon door een Amerikaans organisatie wordt ondersteund die bekend staat om zijn islamofobie.

axetothehead
axetothehead20 nov. 2020 - 15:21

Zou allebei verboden moeten worden.

Viso
Viso20 nov. 2020 - 15:56

Zendingswerk in China? Volgens mij heb je gemist dat China zo'n beetje de grootste economie ter wereld aan het worden is waar het vrije westen bij aan het infuus hangt met US voorop. China heeft het westen alleen nog maar nodig als afnemer.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen20 nov. 2020 - 14:41

Tjongejonge, als bij GroenLinks Henk Krol, Wybren van Haga, Rita Verdonk en Hero Brinkman op de kandidatenlijst gestaan hadden had dit minder opzien en commotie opgeleverd als nu deze gelovige jongedame is geselecteerd. Wisten jullie trouwens dat Pieter Omzigt Rooms-katholiek is?

2 Reacties
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...20 nov. 2020 - 14:55

Omtzigt is een gematigde katholiek.

jandebakker
jandebakker20 nov. 2020 - 15:39

Nee maar. stop de persen!! Een katholiek bij een christelijke partij. het moet niet gekker worden. Straks vertelt u nog dat de heren van Denk moslim zijn en dat Kees van der Staaij zwaar gereformeerd is.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...20 nov. 2020 - 14:35

"Ten slotte: ik begrijp dat veel mensen het moeilijk vinden om in te zien dat Kauthar Bouchallikht zowel moslima is als actief GroenLinkser." Nee, dat is een stropop. Veel criticasters hebben moeite met de lijntjes van Kauthar met ultra-fundamentalische islamitische clubs die weinig op hebben met álle progressieve verworvenheden en mensenrechten waar een partij als GL voor staat, dat is toch een belangrijk verschil. Wél de nuance in het oog blijven houden beste heer Brand. Het blijft toch een onbegrijpelijke misser van de selectiecommissie om van alle talentvolle linksige moslima's juist Kauthar Bouchallikht naar voren te schuiven. Even Googlen en je vindt genoeg materiaal waarvan je weet dat dit geheid gedonder op gaat leveren. Oogkleppen, wereldvreemdheid of een enorm gebrek aan politiek gogme, u zegt het maar.

8 Reacties
wilenbert
wilenbert20 nov. 2020 - 15:15

let maar op. Mocht Kauthar op de lijst blijven en in de 2e kamer komen, splitst ze ich binnen een half jaar af, gaat als zelfstandig lid door, sluit zich aan bij NIDA, et voila, NIDA in de 2e kamer. Een echt DENK scenario, zoals de PvdA al heeft ervaren.

Satya
Satya20 nov. 2020 - 15:26

Of jij bent gewoon een islamofoob die aan haar woorden niet genoeg hebt. Wat ook te verwachten van vrij links. Nergens word je als migrant zo onderschat als daar.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...20 nov. 2020 - 16:40

@ Wilenbert Aannemelijk scenario. @ Satya Dat trucje om cricasters automatisch als islamofoben weg te zetten werkt niet meer, dan ben je af. Ik ga niet zonder meer af op wat zij zegt maar beoordeel haar ook op haar gedragingen. Informeer jezelf over de werkwijze en strategie van subversieve clubs die het Westen van binnenuit willen ondermijnen, lees ook het uitstekende stuk in de NRC van ik meen 19 november. Eye-opener!

Zandb
Zandb20 nov. 2020 - 16:47

Nou kijk "Veel criticasters hebben moeite met de lijntjes van Kauthar met ultra-fundamentalische islamitische clubs die weinig op hebben met álle progressieve verworvenheden en mensenrechten waar een partij als GL voor staat, dat is toch een belangrijk verschil." Die dunne lijntjes zijn tot op heden wel heel dunne lijntjes. Immers welke van Kauthars standpunten heeft, zijn dan beïnvloed door "die dunnen lijntjes"? Ik wed dat u niets kunt noemen. Kijk, wilt u niet op GL stemmen omdat Kauthar daar deel van uitmaakt, dan is dat uw zaak. Maar tot op heden, hebt u weinig meer dan islamofobe vermoedens. wilenbert Goed mogelijk. Maar ja, dat geldt dan wel voor willekeurig wie verkozen wordt in de Kamer. U bent vrij om te kiezen maar ik vind wel dat u moet oppassen met wat u beweert.

MaxMax2
MaxMax220 nov. 2020 - 19:06

@Zandb Islamofobie bestaat niet want de angst voor de politiek Islam is een reëel. En het Moslimbroederschap maakt onderdeel uit van die politieke Islam, niet voor niets zeggen verschillende Europese inlichtingen en veiligheidsdiensten dat het Moslimbroederschap een gevaar voor onze vrije democratie kan zijn.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...20 nov. 2020 - 19:41

@ Zandb De lijntjes kun je inmiddels met permanente marker intekenen. Lees het prima stuk hierover in de NRC van 19 nov. j.l.

Zandb
Zandb21 nov. 2020 - 8:20

Max Ik denk daar anders over. Voor bijna alles kun je terecht bang zijn maar ook ten onrechte. Wanneer er sprake is van angst en de angst beheerst het denken en handelen, dan is er sprake van een fobie. En geheime diensten die beweren dat iets een gevaar KAN zijn, daar hebben wij (en de fobigen onder ons al helemaal) niets aan. Kijk Zolang u geen bewijs kunt leveren van het feit dat welke gevaarlijke organisatie ook, het denken en handelen van Kauthar binnen GL negatief beinvloedt, zijn en blijven er alleen die lijntjes die u trekt naar die gevaarlijke organisatie over. Ik had een collega die lid was van de VPRO, GL stemde en streng gereformeerd was. Waar pleegt zo iemand dan 'verraad'?

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...21 nov. 2020 - 9:51

@ Zandb Dat is op voorhand lastig te bewijzen. Het gaat hier om beargumenteerde vermoedens, we weten immers niet wat er in het hoofd van Kauthar omgaat.

Wappie Kappie
Wappie Kappie20 nov. 2020 - 14:28

De vergelijkingen van Theo gaan wel een beetje scheef. Natuurlijk is niet elke moslim hetzelfde en is wahabisme of gulat niet te vergelijken met een hoog opgeleide sjiiet uit Teheran. Maar om de vergelijking te laten kloppen zou Theo bij één of meerdere conservatieve orthodoxe stichtingen in het bestuur hebben moeten zitten waar verder voornamelijk SGP'ers te vinden zijn en toch publiekelijk moeten menen dat hij zich niet laat vergelijken met een orthodox christen die niets op zou hebben met feminisme en rechten voor de Lgbt-community. Natuurlijk mag Kauthar op de lijst bij GroenLinks staan. En of ze wel voldoende GroenLinks is moet Jesse met zijn cluppie maar lekker zelf uitzoeken. Maar ik durf er wel een biertje om te verwedden dat het de komende 4 jaar gaat botsen als ze in de tweede kamer komt. Is het niet met GroenLinks zelf, dan is het wel privé met mensen die vanuit religieus oogpunt verwachtingen van haar hebben. Mogelijkerwijs Nida's eerste zetel. Dat zou ook verklaren waarom (ex-groenlinkser!) Nourdin El Ouali haar zo verdedigd. Er zijn gewoon plannen.

2 Reacties
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...20 nov. 2020 - 14:58

Verrek, dit zou idd best wel eens een een-tweetje kunnen zijn!

Zandb
Zandb20 nov. 2020 - 16:56

wappie "Er zijn gewoon plannen". En waarom zijn die er? In feite alleen maar, omdat uw vooroordelende beeld van de moslima niet strookt met wat we op dit moment van een moslima te zien krijgen. Ik vind dat u zich dat wel flink achter de oren mag krabben met zo'n post. Overigens, natuurlijk kunnen die plannen er zijn. Maar daar hebt u geen enkel bewijs van. Behalve dan wat ik hierboven noem, aan vastgeroeste beelden van de islam en de moslima in het bijzonder. Uw dooddoener "Natuurlijk is niet elke moslim hetzelfde" is bij lange na niet genoeg om uw vooroordeel te maskeren. Nou ja, kijk Het zou best wel eens kunnen...... Kan het nog modaler? Ik zeg: "Verrek!"

Sonic2
Sonic220 nov. 2020 - 14:24

De auteur verdient een 10 voor zijn betoog. Het maximale er uit gehaald denk ik. Ik merkte het ook toen ik mijn betoog uit een zette in een ander topic. Zelfs als je het uiterste uit je toetsenbord wringt en als je dat enigszins geloofwaardig wil laten overkomen naar andere is het wrang. En vooral onlogisch. Groenlinks en moslimbroederschap. En ook in dit politiek klimaat. Het heeft niet eens met geloof of geen geloof te maken. De waarden botsen. Niet dat dat per definitie vreemd is. Of dat het heel erg fout is, want dat is het nu ook weer niet. Brand heeft in bepaalde opzichten absoluut een punt. Maar ik denk dat dit vier jaar lang erg lastig is om te verdedigen. Ondubbelzinnig steunen niet. Kauthar heeft wel het recht om het uit te leggen. En te zien hoe haar visie is. En een debat heeft ze recht op. Waarin ze zichzelf mag verdedigen.

4 Reacties
The Apple
The Apple20 nov. 2020 - 14:51

Jezelf verdedigen doe je alleen als je ervan verdacht wordt iets te hebben misdaan. En zelfs dan alleen in het geval er spake is van een redelijk vermoeden van schuld, want als je je moet gaan verdedigen tegen roddel en achterklap, dan kun je wel aan de gang blijven.

elmolientje
elmolientje20 nov. 2020 - 15:47

@the Apple Helaas is het geen roddel en achterklap. Het zijn feiten!!! De organisaties waar zij voorzitter van is geweest zijn door verschillende landen/diensten aangewezen als onderdeel/banden met het moslimbroederschap. Als je de moeite neemt om 10 min te googlen zal je het zelf lezen en zelfs uit haar eigen mond horen bij een toespraak. Uiteraard mag ze deze gedachtes en wensen aanhangen, de vraag is of dit te rijmen is met de gedachtes van GL.

The Apple
The Apple20 nov. 2020 - 17:18

"De organisaties waar zij voorzitter van is geweest zijn door verschillende landen/diensten aangewezen als onderdeel/banden met het moslimbroederschap." En dat is het bewijs dat het niet gaat om roddel en achterklap? Je geeft niet aan om welke landen/diensten het gaat en wat hun bezwaren zijn tegen organisatie die onderdeel zijn van, of banden hebben met, het moslimbroederschap en wat de bezwaren zijn tegen het moslimbroederschap, maar als ik me even op jouw niveau begeef, dan zijn ze waarschijnlijk bij voorbaat onbetrouwbaar vanwege hun banden met de USA en Israel, of organisaties die sterke banden hebben met één van die twee landen en dus medeplichtig aan misdaden tegen de mensenrechten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 nov. 2020 - 12:17

The Apple Andsersom gaat dat natuurlijk ook op, of vergis ik me! Door ieder geluid als komend van extreem rechts te noemen en niet verder te willen kijken doe je zelf natuurlijk ook een duit in hetzelfde zakje.

Jonkheer
Jonkheer 20 nov. 2020 - 14:23

Beste Theo, De FEMYSO is op zijn minst een discutabele organisatie. Ik mag aannemen dat Kauthar als 'ondervoorzitter', zoals jij haar duidt, pal voor de uitgangspunten van deze club staat. The Wall Street Journal citeerde de voorzitter FEMYSO destijds over de banden met de Muslim Brotherhood: "We are interlinked with them with a common point of view." en "We have a good close relationship." Dat vind ik ronduit zorgelijk. Zeker omdat het zelfverklaarde doel van de Moslimbroederschap 'de oprichting van een staat die wordt geregeerd door de sharia' is. Dáárom zou GL zich wél achter de oren moeten krabben.

1 Reactie
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...20 nov. 2020 - 15:08

“We are interlinked with them with a common point of view.” en “We have a good close relationship.” Als dit waar is, lijkt dit toch verdacht veel op een strategische alliantie.

jandebakker
jandebakker20 nov. 2020 - 14:15

Volgens mij is het probleem an sich niet dat mevr Moslima is of dat zij ook lid is van een organisatie die gestoeld is op een Islamitische leest (dan zou het inderdaad een kinderachtige vorm van islamofobie zijn). Het probleem echter is dat zij een bestuursfunctie heeft bij een organisatie die een religieuze stroming vertegenwoordig die opvattingen heeft die volledig tegengesteld zijn aan veel van de stokpaartjes van GroenLinks. Als mijn partij een lid van het Feyenoord legioen op de lijst zou zetten zou ik daar geen enkel probleem mee hebben. Van het legioen zijn ook hooligans lid. Maar dat betekent dus niet dat het kandidaat kamerlid ook een hooligan is, het betekent alleen dat hij geen verstand heeft van voetbal ;)). (dus vergelijkbaar met uw lidmaatschap van de protestantse kerk). Het is echter een ander verhaal als datzelfde kandidaat kamerlid naast zijn legioenslidmaatschap ook een bestuursfunctie heeft bij de harde kern van Feyenoord. Want dat zou beteken dat ik met mijn stem ook (in)direct stem op een hooligan in de kamer. En dan zou ik het zeer vervelend en onterecht vinden als mijn partij zou zeggen dat mijn aversie tegen een hooligan ongegrond is en alleen maar zou voortkomen uit een ongezonde haat richting alles wat met Feyenoord te maken heeft (wat dus niet zo is). Enfin, GroenLinks moet doen wat ze niet laten kan. Het is niet mijn partij, dus ze kunnen mij als stemmer ook niet kwijtraken. Wat ik echter niet helemaal snap aan deze casus is de reactie van Groenlinks. Het is vrij evident dat de kandidatencommissie een fout heeft gemaakt. Iets wat kan gebeuren en echt niet uniek is voor GL. Normaal zou je verwachten dat je dan als partij zorgt dat de kandidaat in kwestie de eer aan zichzelf houdt en zich terugtrekt. Je gaat over tot de orde van de dag en over drie maanden is iedereen het weer vergeten. Maar nu zet GroenLinks zichzelf voor schut door publiekelijk een kandidaat te steunen van wie evident is dat ze naast GL bijbeunt bij een club met volledig tegengestelde doeleinden. En als klap op de vuurpijl schoffeer je ook nog eens het (terecht) kritische deel van je achterban door ze uit te maken voor islamofobe racisten.

1 Reactie
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...20 nov. 2020 - 15:04

Spitsvondige vergelijking!

Maxim4
Maxim420 nov. 2020 - 14:09

Wéér iemand die het voor Kauthar opneemt, en dat nog wel een boze witte man! Natuurlijk bestaat "de islam' wel, er is een groot aantal kenmerken van deze religie welke door elke moslim aanvaard en beleden wordt. De Profeet is heilig, er gelden zeer veel vaste voorschriften en wetten, ook voor de vrome moslims. Elke moslim zal zeggen dat het goddelijk Woord bóven alles gaat. Dit is echt geen gestolde, laat staan een vermeende groepsidentiteit! Waarom komt Kauthar niet zelf aan het woord, en dan ook ècht aan het woord zonder linkjes rond te sturen. Dus dat zij ook echt bevraagd wordt op al die (al 1000 keer benoemde) zaken waar GroenLinks nou juist NIET voor staat? Waarom moeten witte mannen (Klaver, Groot Wassink, Brand) haar zo nodig in bescherming nemen? Is dat niet paternalistisch?

pvabshoven
pvabshoven20 nov. 2020 - 14:04

Ilhan Omar heeft ook al een paar jaar ervaring met dergelijke suggesties. En ze is het gewoon zat om telkens aan te moeten geven wie zij is en waar zij voor staat. En Theo Brand geeft hier ook een aantal voorbeelden van groepen waarmee hij via een lange omweg een verbinding heeft. Maar waar hij niet telkens gevraagd wordt om daar afstand van te nemen. https://www.youtube.com/watch?v=khpblZgPaGg

1 Reactie
MaxMax2
MaxMax220 nov. 2020 - 14:41

Die vergelijking gaat mank, aangezien feitelijk aangetoond is dat mevrouw Bouchallikht ondervoorzitter van FEMYSO was/is, een club waarvan ook feitelijk is aangetoond dat het banden heeft met het Moslimbroederschap. Twee maanden geleden zei Bouchallikht nog hoe fijn het was dat FEMYSO samenwerkt met FOSIS wat de Engelse tak van het Moslimbroederschap is.. Staan gewoon beelden van op internet..

MaxMax2
MaxMax220 nov. 2020 - 13:37

Twee maanden geleden zei Bouchallikht nog hoe fijn het was dat FEMYSO samenwerkt met FOSIS wat de Engelse tak van het Moslimbroederschap is.. En nu ze op de lijst staat bij GL is 'toevallig' haar ondervoorzitterschap bij FEMYSO niet vermeld.. Maar goed, ik vind het prachtig om te zien hoe types zoals Theo zich in allerlei bochten moeten wringen om dit goed te praten ondanks dat ze zelf wel weten dat dit zaakje stinkt...

Juppé🎗
Juppé🎗20 nov. 2020 - 13:29

Hier een video over/van haar. Met haar ongerustheid over de aarde kan ik het alleen maar eens zijn, haar oplossingen beperken zich tot betuttelen en goede bedoelingen etaleren en passen derhalve goed bij de islam en groen links. De onderliggende philosophie....telt U eens het aantal malen, de heer, de profeet, onze god, koran, Mohammed etcaetera, almede de lineaire verbanden die zij legt tussen wat er geschreven is duizendjaar geleden en wat we DUS nu moeten doen..... Van mij mag zij in de kamer hoor, maar dit gaat slecht aflopen. https://www.youtube.com/watch?v=VO_TOFUGSHU

16 Reacties
harmmeijer
harmmeijer20 nov. 2020 - 14:00

“telt U eens het aantal malen, de heer, de profeet, onze god, koran, Mohammed etcaetera, almede de lineaire verbanden die zij legt tussen wat er geschreven is duizendjaar geleden en wat we DUS nu moeten doen…..” Inderdaad Juppé, na het goed luisteren en bekijken van het filmpje heb ik ook mijn bedenkingen of ze wel bij GroenLinks past en of dit wel goed gaat komen. Maar ze mag ook van mij de Kamer in. De toekomst zal leren hoe het haar zal vergaan bij GroenLinks.

Rick Hofland
Rick Hofland20 nov. 2020 - 14:02

Ze lijkt mij iemand met het hart op de juiste plek, maar ik zie vooral ook een diep gelovige moslim die zoals de islam ook voorschrijft alles in haar leven doet vanuit haar religieuze overtuiging. Nu vind ik het mooi om te zien dat een moslima zoals zij aanknopingspunten vindt binnen haar geloof om van daaruit te strijden voor duurzaamheid en een beter klimaat, in het westen zijn we namelijk verwoestend bezig op die vlakken, maar ik kan ook zo een flinke lijst aan islamitische landen noemen waarin er geen haan naar kraait als in die landen een overdekte kunstmatige sneeuwpiste wordt gebouwd terwijl het buiten 50 graden Celsius is en dan is dit nog lang niet het meest extreme voorbeeld. Kortom, klimaat en duurzaamheid staat binnen de islamitische wereld nog niet bepaald op de kaart en wie weet kan zij daar vanuit Nederland mee beginnen om haar geloofsgenoten bij dit onderwerp te betrekken. Waar ik minder gelukkig mee ben is dat als ik haar zo aanhoor in de video absoluut niet geloof dat zij aanknopingspunten in haar geloof, de koran, de uitspraken van de profeet zal vinden om de progressieve grondbeginselen van GL daarin terug te vinden, maar dat zij wel in alles haar geloof als leidraad van haar leven zal laten zijn.

The Apple
The Apple20 nov. 2020 - 14:27

Alsof jij geen "onderliggende philosophie" zou hebben bij het maken van politieke keuzes. Jouw stellingname komt er uiteindelijk op neer dat je moslims wilt uitsluiten van het politieke proces, tenzij in de vorm van een "moslimpartij". "Van mij mag zij in de kamer hoor, maar dit gaat slecht aflopen." Je drukt je een stuk gematigder uit dan sommigen anderen hier, maar de vraag rijst wel of je dat alleen maar doet om de vorm van discriminatie waar anderen zich hier heel openlijk aan schuldig maken te camoufleren.

GoudenBergen
GoudenBergen20 nov. 2020 - 14:34

@Merel @Juppé De DENK-schipbreuk van de PvdA moet voor GL toch een NIDA-baken in de zee zijn!

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart20 nov. 2020 - 14:37

Ik heb de video niet bekeken - men moet nu eenmaal woekeren met zijn tijd - maar ik ga er voetstoots vanuit dat 't klopt wat ge zegt. En dat is voor ons, knoestige en door de wol geverfde 'atheïsten' een hard gelag, dat reli-gebabbel, dat gezwoeg en geploeter door 't metafysische moeras waar in elke geul een toverknol huist. A-jakkes. Gelukkig - God zij geprezen - hoeven we hen niet de kost te geven die geïnspireerd menen te worden door de schrift, of door goddelijke influistering: die heerscharen zijn legio: ze huizen onder wetenschappers, kunstenaars en ook, het is waar, 't gewone volk. Goddank (wederom!) is er slechts een zwak verband tussen motivatie en uitkomst, anders had Newton nooit zijn wetten geformuleerd, zij het Moses vermoedelijk wel zijn tafelen. Dus of 't daarom slecht zal aflopen, da's nog de vraag. (Het vermoeden bestaat dat ook Mark Rutte, die gladde, ijskoude kikvors! meent door goddelijke adem te worden voortgeduwd. Je kunt het je niet voorstellen!) We worden nu eenmaal door gevaarlijke gekken omringd. Maar da's natuurlijk geen reden om mee te liften op een hetze van kwaadaardige extreemrechtse trollen.

The Apple
The Apple20 nov. 2020 - 15:04

Grietje Vleeshart - De meeste van deze knoestige en door de wol geverfde ‘atheïsten’ geloven heilig in "goed" en "kwaad" en de vraag waar dat bijgeloof vandaan komt, komt geen moment in ze op. Toch laten ze geen kans voorbij gaan om een ander daarmee de maat te nemen - https://www.youtube.com/watch?v=rx4iq8CXO-g

Juppé🎗
Juppé🎗20 nov. 2020 - 15:37

« of je dat alleen maar doet om de vorm van discriminatie waar anderen zich hier heel openlijk aan schuldig maken te camoufleren. » ik camoufleer niets Apple. Ik zie niets in de islam, niet om ons denken op te baseren en nog minder om onze wetten op de baseren, noch zie ik weinig in de eendimensionale aanpak die GL voor onze aarde voorstaat. Daar was ik in mijn tweede zin duidelijk over. Zij mag van mij in de kamer namens een in beginsel seculiere partij als GL of als lid van een theocratische partij. Ik zal niet op haar stemmen omdat zij de verbanden tussen haar geloof en haar politieke overtuiging veel te fundamenteel legt. Zelf zie ik veel liever een meer rationele en wetenschappelijke benadering van deze problematiek, waarbij diverse oplossingen in diverse dimensies een rol spelen. Dus ook bevolkingskrimp en technologische vernieuwing. Dat over mijn onderliggende philosophie. Daarboven vrees ik dat ik een apatheïstische anarchist ben, maar begrijp nu best dat ik zoveel mogelijk binnen moet blijven en dat anderen ruimte voor hun geloof nodig hebben.

Mokker
Mokker20 nov. 2020 - 15:39

Aardig filmpje, maar wel een beetje reli-kolder als Khautar dan meteen begint over De Profeet die volgens haar al 1400 jaar duurzaamheid voorschrijft.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart20 nov. 2020 - 16:49

Ach, ja, Country (War, war, war) Joe, wie kent ' m niet. Maar nu neem je toch iets te veel hooi op je vork, klokhuis. Goed en slecht, het mocht wat! Beter en minder goed, da's 't maximale, al weet geen mens bij voorbaat wat wat is.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart20 nov. 2020 - 16:53

Het is nu eenmaal onmogelijk niet te denken dat er iets waar is (of te denken dat er niets waar is). Dus met dat bijgeloof zit het wel snor, helaas is het (meestal) onmogelijk om te bepalen wat (voorlopig) waar is. En met deze weekend opgave, ga ik het bos weer in.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 nov. 2020 - 17:21

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/11/19/groen-links-en-oerconservatief-a4020769

The Apple
The Apple20 nov. 2020 - 17:23

Juppé: "ik camoufleer niets Apple." Sorry dat ik je het voordeel van de twijfel gaf.

Juppé🎗
Juppé🎗20 nov. 2020 - 20:54

The Apple 20 november 2020 at 18:23 Juppé: “ik camoufleer niets Apple.” Sorry dat ik je het voordeel van de twijfel gaf. Erg flauw geknipt Apple....Ik heb het recht om de islam en andere religies niets te vinden net zoals die mensen het recht hebben om die religie te hebben. Ik heb ook gestemd op iemand van de pinkstergemeente , maar die legde geen fundamenteel verband tussen haar politiek en dat geloof. Met die politiek was ik het in hoofdzaken eens en de pinkstergemeente was haar zaak. Dat is hier anders en ik ben principieel voorstander van scheiding kerk en staat.

The Apple
The Apple20 nov. 2020 - 22:20

ik ben ook een principieel voorstander van scheiding kerk en staat en voor het overige zie ik het verschil niet.

stokkickhuysen
stokkickhuysen21 nov. 2020 - 15:39

Je schrikt er van, een gelovig die rentmeesterschap serieus neemt. Betrekkelijk weinig god, koran etc, maar het is altijd de verwachting die ingevuld wordt (of niet) serieus over minder consumentisme. En belangrijk: 'nee ik ga niet zeggen wat halal is'

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 nov. 2020 - 12:47

Juppe/Merel De Groene Moslims maken wel boswandelingen, maar vreselijk actief op groen gebied lijken me ze niet. Persoonlijk had ik toch liever dat ze ook onverdoofd slachten afkeurde. Noorse moslims nemen genoegen met verdoofd slachten. https://www.trouw.nl/nieuws/voor-de-groene-moslims-is-het-overduidelijk-de-islam-en-groen-doen-horen-bij-elkaar~b29a2f01/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Libertain
Libertain20 nov. 2020 - 13:26

Zeer goed en helder artikel van Theo Brand. Het heeft geen enkel zin om populistisch jarenlang over "integratie" te schreeuwen en tevens de mogelijkheden voor gelijkwaardige representatie van dergelijke activisten als Kauthar te doen versperren naar de traditionele cultuur-patronen. GL is goed bezig om een moderne samenleving te gaan bouwen.

3 Reacties
MaxMax2
MaxMax220 nov. 2020 - 14:20

'GL is goed bezig om een moderne samenleving te gaan bouwen.' De politieke Islam past NIET bij een moderne samenleving.

GoudenBergen
GoudenBergen20 nov. 2020 - 14:31

"GL is goed bezig om een moderne samenleving te gaan bouwen. " Deze uitspraak kunnen ze wel op hun verkiezingsposters zetten: GroenLinks, voor een moderne, toekomstbestendige samenleving.

Hansie3
Hansie320 nov. 2020 - 17:40

U maakt een cynisch grapje neem ik aan.... Toch???

GoudenBergen
GoudenBergen20 nov. 2020 - 13:23

@Theo "Ook is er binnen mijn Protestantse Kerk een stroming waar vrouwen geen functie als predikant of kerkelijk bestuurslid kunnen vervullen en waar SGP gestemd wordt." Maar deze mensen staan niet op de kandidatenlijst van de PvdA, GroenLinks of de SP.

1 Reactie
LBNB
LBNB20 nov. 2020 - 17:09

@goudenbergen [Maar deze mensen staan niet op de kandidatenlijst van de PvdA, GroenLinks of de SP.] Nee inderdaad, zullen deze mensen het nou echt nooit snappen? Ook de manier waarop hier weer 'oude witte mannen' wordt genoemd door Theo Brand staat me niet aan. Waarom is angst voor de politieke islam, in hun ogen islamofobie, verkeerd? Ik vind dat deze mevrouw met hoofddoek ook niet past bij het progressieve imago van groen links. Iemand die publiekelijk uitdraagt dat ze in een sprookjesboek geloofd hoort daar in mijn ogen niet bij.

Mokker
Mokker20 nov. 2020 - 13:18

Ik ben benieuwd wanneer Kauthar aanschuift bij een aantal talkshows, dan kan ze zelf bewijzen waar ze staat. De zeer algemene verklaring dat ze het programma van GL onderschrijft is een beetje te vrijblijvend. Ze heeft uiteraard een prima CV op het gebied van milieu, dus dat is niet zo interessant, maar ik ben wel benieuwd of ze een geloofwaardige uitleg heeft hoe haar geloof te rijmen is met de standpunten van het GL-programma. Met name LGBTIQ+ rechten, emancipatie en vrouwenrechten en vrijheid van meningsuiting zijn voor fundamentalistische moslims pijnlijke onderwerpen. En mocht Kauthar daar inderdaad progressief in staan en dat ook hardop durft te zeggen, dan wordt haar positie er alleen maar sterker van.

3 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland20 nov. 2020 - 14:28

Graag ook over onverdoofd slachten, dit onderwerp is mij echt een doorn in het oog en ik kan er met mijn verstand niet bij dat heden ten dagen onvoorstelbaar veel dieren op deze manier gedood moeten worden omdat duidenden jaren geleden men niet beter wist en alle dieren toen onverdoofd geslacht werden. Ik zag dat Animal Rebellion openlijk achter haar kandidatuur is gaan staan, maar ik vraag mij dan ook meteen af of ze Kauthar ook meteen gevraagd hebben of ze bij het volgende offerfeest samen met hen mee komt lopen vooraan in een protestmars tegen onverdoofd slachten. Of vindt Animal Rebellion tegenwoordig dat onder het mom van vrijheid van religie onverdoofd slachten wel een plek in de maatschappij kan hebben?

Vriend van Elf
Vriend van Elf20 nov. 2020 - 16:00

LGBTIQ+ rechten, emancipatie en vrouwenrechten en vrijheid van meningsuiting zijn voor fundamentalistische moslims pijnlijke onderwerpen. En Groen Links gaat die pijn verzachten. GL buigt al naar hun islamitische achterban door het onverdoofd slachten prima te vinden. Ik verwacht dat ze in de toekomst dit ook op andere punten zullen gaan doen.

michellekepen
michellekepen21 nov. 2020 - 0:40

Mokker, "Ik ben benieuwd wanneer Kauthar aanschuift bij een aantal talkshows, dan kan ze zelf bewijzen waar ze staat" Dat zal dan wel een 'M'-tje worden. D.w.z., alles van te voren goed doorgenomen. En drie zorgvuldig geselecteerde gasten aan tafel, zodat 'men' zeker weet dat elke kritische tegenspraak achterwege zal blijven. En die nieuwe omroep, een tweede platform, ideaal podium voor Kauthar...

Rick Hofland
Rick Hofland20 nov. 2020 - 13:09

Misschien heeft zij wel het licht gezien en laat ze de anti-seculiere standpunten die de mensen met wie zij nauw samenwerkte bij FEMSYO wel achter zich liggen. Ik zou het wel opmerkelijk vinden, want dan geeft ze eigenlijk aan dat ze als een blad aan de boom binnen enkele weken van kijk op de maatschappij is gewijzigd. Of ze was al die tijd eigenlijk al stiekem seculier, maar dan is het wel wat vreemd dat ze jaren lang met allemaal mensen samen heeft willen werken die daar anders over dachten en tevens zou het een interessante vraag aan haar zijn of ze in de afgelopen jaren dan ook bij FEMSYO en de mensen en organisaties waar die mee samenwerkte ook getracht heeft het seculiere gedachtengoed op de agenda te krijgen voor de toekomst. Kortom, er rijzen nogal vragen die gesteld mogen worden aan een kandidaat volksvertegenwoordiger van ons parlement. Je kan er niet omheen dat er op z’n minst wat tegenstrijdigheden zijn aan het verhaal wat GL tot nu toe naar buiten laat komen over haar. En dit is nou precies het punt wat mij wat bevreemd van de partijleiding van GL. Ze zijn geen nieuwe partij waarbij je vaak ziet (zowel linkse als rechtse partijen) dat ze mensen op de kandidatenlijst zetten waar ze alleen zijdelings over bepaalde onderwerpen mee te maken hebben gehad en die dan later toch wat onverwachte konijnen uit de hoge hoed toveren. GL wil zelfs gaan regeren en dan zou je denken dat ze geen “vreemden” op een verkiesbare plek neer zouden zetten. Want dat ze op vlakken anders dan haar strijd voor het klimaat een vreemde is voor de partij top heeft Jesse Klaver zelf gezegd, anders hoefde hij en de partij geen gesprekken met haar te voeren over hoe zij denkt over andere onderwerpen dan het klimaat, met iemand die al een paar jaar actief is in de partij hoeft dat namelijk niet, daar zijn de kleuren onderhand wel van bekend.

3 Reacties
MaxMax2
MaxMax220 nov. 2020 - 13:30

'Misschien heeft zij wel het licht gezien en laat ze de anti-seculiere standpunten die de mensen met wie zij nauw samenwerkte bij FEMSYO wel achter zich liggen' Twee maanden geleden zei ze nog hoe fijn het was dat FEMYSO samenwerkt met FOSIS wat de Engelse tak van het Moslimbroederschap is.

FonsRietdijk
FonsRietdijk20 nov. 2020 - 15:05

MaxMax inderdaad, ik geloof dat Rick het grote plaatje nog niet ziet. De rest van zijn betoog is prima, maar hou aub eens op met dat wensdenken. Door datzelfde wensdenken zitten we opgezadeld nu met een Turks-Nationalistische partij in het Nederlands parlement. Partijen die ons democratische bestel zo in gevaar brengen, al is het alleen maar door de schijn te wekken dat zo'n verderfelijke organisatie voet aan de grond krijgt in het parlement, zouden van links tot rechts verketterd moeten worden. Maar door de knettergekke morele paradox waarin GL en haar volgelingen zich t.o.v. het Islam hebben gemanoeuvreerd, verdedigen GL en de usual suspects nu de banden met een extreem rechtse organisatie.

Pater
Pater22 nov. 2020 - 9:15

Femyso anti-seculier? Hoezo? Ik heb rondgekeken op de site, en de waarden waar ze voor staan zijn o.a. tolerantie en democratische waarden. Klaver kent niet alle leden, het zijn er ook meer dan 30.000, maar Kauthar is al sinds 2013 lid van GL.En dat is beslist een seculiere partij.

Buitenstaander
Buitenstaander20 nov. 2020 - 13:05

Mooi Theo, die heel correcte keurigheid van redeneren. Een verademing. gaan we dat dan in het vervolg hier ook zien ten aanzien van rechtse partijen en topics als voor / tegen ZP en racisme. Gek, dat een kritische houding naar linkse overwegingen en keuzes ineens heel genuanceerd moet worden, maar bij dingen die links zelf niet bevallen de hele goegemeente op een hoop wordt gegooid. En neem nou alleen al de trieste uitroep van GL over de vraag aan witte mannen. Hoe doorzichtig.

6 Reacties
The Apple
The Apple20 nov. 2020 - 14:39

Norm wil graag dat we ons genuanceerd uitdrukken ten aanzien van de rechtse partijen, maar dat doen wij linkse mensen altijd. Ik heb bijvoorbeeld al verschillenden malen meegemaakt dat Norm en de zijnen worden neergezet als fascisten, terwijl niemand ze ooit heeft verweten dat er in het partijprogramma staat dat ze 6 miljoen mensen willen vermoorden. We zijn staan dus een stuk genuanceerder tegenover Norm en de zijnen, dan zij tegen over de islam (of de communisten etc.) En dat terwijl ze zonder een spier te vertrekken duizenden mensen laten verzuipen om anderen af te schrikken om toch vooral niet oorlog en hongersnood te ontvluchten.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart20 nov. 2020 - 14:55

Het blijft leuk om te zien hoe het borrelt en gist in die extreemrechtse hersenpannetjes. Maar wat er uitkomt is toch altijd weer dezelfde teleurstellende populistische, in tranen gedrenkte prietpraat. Mensch, verschuil je niet langer, durf te leven.

MaxMax2
MaxMax220 nov. 2020 - 19:02

@Appel 'En dat terwijl ze zonder een spier te vertrekken duizenden mensen laten verzuipen om anderen af te schrikken om toch vooral niet oorlog en hongersnood te ontvluchten.' Goedkoop, je kunt beter dan dit.

The Apple
The Apple20 nov. 2020 - 22:24

Dat is precies zoals het is en dat moet je niet proberen om een waarde toe te kennen die het niet heeft: jullie fascisme is niet goedkoop, het is waardeloos.

Buitenstaander
Buitenstaander21 nov. 2020 - 14:04

TheApple U weet blijkbaar het hoefijzerprincipe in de praktijk te brengen. Dan hoef je meteen niet meer af te vragen of extreem rechts erger is dan mensen zoals u die er dergelijke beschuldigingen op na houden, en bliijkbaar zonder verdere moderatie hier kunnen belanden. .

The Apple
The Apple21 nov. 2020 - 19:29

Norm - Ik heb het even voor je opgezocht en het blijkt om een bijgeloof te gaan - https://sites.google.com/site/bijgeloven/het-hoefijzer

Robert Follon
Robert Follon20 nov. 2020 - 12:58

[Het is goed dat oude, witte mannen afzwaaien en jonge, idealistische vrouwen de partij komen versterken] De auteur neemt zijn eigen advies/ad hominem zelf ter harte? Of geldt zoiets alleen voor de 'tegenpartij'?

Rutger Groot
Rutger Groot20 nov. 2020 - 12:51

Ik vind het goed om het op te nemen voor de persoon Bouchallikht en zeker om haar te beschermen, maar kunnen we dan ook eindelijk eens een inhoudelijke reactie krijgen van GroenLinks tav een aan aantal heel duidelijke feiten die niet stroken met de beginselen en waarden van GroenLinks? "Ook weigert hij in te zien dat de beschuldigingen richting Bouchallikht zijn gebaseerd op suggesties" OK, kunt u dan deze "suggesties" inhoudelijk weerleggen? 1. diverse veiligheidsdiensten, overheden, universiteiten etc. geven aan dat FEMYSO de EU jeugdtak is van de moslimbroedershap https://www.bpb.de/politik/extremismus/islamismus/290422/die-muslimbruderschaft-in-deutschland https://im.baden-wuerttemberg.de/fileadmin/redaktion/m-im/intern/dateien/pdf/20190606_Verfassungsschutzbericht_2018.pdf 2. Kauthar geeft dat ook zelf aan in een recente presentatie waarbij zij zelf vertelt over de nauwe banden (“brother and sister”) tussen FEMYSO en FOSIS – de britse moslimbroedertak https://www.youtube.com/watch?v=h8J5BTfOVSE&feature=youtu.be https://www.thetimes.co.uk/article/muslim-council-secretly-linked-to-brotherhood-jwvmrwbmg75 Waarom is het zo moeilijk om aan de hand van een aantal simpele bronnen zaken te bekijken en dan vragen te stellen cq kritiek te hebben op de kandidaten op de lijst bij GroenLinks vs. de waarden en uitgangspunten van GroenLinks? Ja er zijn heel veel gekkies die Bouchallikht aanvallen, maar een inhoudelijke reactie is vooralsnog uitgebleven.

4 Reacties
MaxMax2
MaxMax220 nov. 2020 - 13:27

Waarom zou je inhoudelijk op kritiek in gaan als je ook gewoon 'islamofobie', 'seksisme' danwel 'racisme' kunt roepen?

elmolientje
elmolientje20 nov. 2020 - 13:39

dat zullen ze ook nooit gaan doen. GL en Jesse hebben zich met deze mevr in zo een positie geplaatst dat ze geen enkele kant meer op kunnen. Er zijn 3 mogelijkheden waarop dit kan gaan eindigen. 1 mvr gaat afstand doen van de normen en waarden die door haar ouders en voormalige werkgevers zijn aangeleerd. 2 ze verdwijnt stilletjes van de lijst. 3 GL en de rest van links gaat steeds harder schreeuwen dat als je tegen deze mvr bent dat je een extreem rechtse nazi bent. Ik gok op 3

MaxMax2
MaxMax220 nov. 2020 - 16:23

@elmolientje Ik gok op optie 2.

Pater
Pater22 nov. 2020 - 9:03

Kauthar heeft heel duidelijk geantwoord, op de site van GL.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!20 nov. 2020 - 12:46

Ik hoop inderdaad ook dat mevrouw Bouchallikht ondubbelzinnig afstand neemt van het orthodoxe gedachtegoed. Als zij aangeeft gelijkheid tussen man en vrouw, LHTBIQ rechten, gelijkheid moslims, joden, christenen en atheïsten 100% te steunen, eerwraak, afvalligenvervolging veroordeeld zie ik geen probleem. Maar net als voor andere kandidaat politici geldt, moet zij ook haar verleden moeten uitleggen en aangeven waar ze precies staat. En dan nog zal ik sceptisch zijn, ik verwacht dat deze mevrouw binnen een jaar na haar installatie als Kamerlid de partij zal verlaten en aansluiting zoekt bij NIDA.

4 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen20 nov. 2020 - 13:20

@Tweede Kans Je suggereert hier dat ze een DENKertje in gedachten heeft? De Moslimbroederschap probeert waarschijnlijk net als veel andere organisaties mensen op sleutelposities in de samenleving te krijgen, dat is dan hun lange mars door de instituties. De vraag is of Kauthar daar een rol in gaat spelen. Hetzelfde geldt voor de Grijze Wolven.

GoudenBergen
GoudenBergen20 nov. 2020 - 13:26

GroenLinks zou toch iets geleerd moeten hebben van het beDENKelijke echec van de PvdA; Iets met een schip op het strand.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!20 nov. 2020 - 14:49

GoudenBergen, Ik suggereer niet dat dit een vooropgezet plan van haar is, al sluit ik het niet uit.Dat de moslimbroederschap mensen op sleutelposities wil hebben is algemeen bekend. Als je ziet hoe weinig overeenkomsten de PVDA en Denk nu nog hebben, is het wel aannemelijk dat die heren het wel zo bedacht hebben.

Pater
Pater22 nov. 2020 - 8:55

Wie het programma van GL volledig onderschrijft -en dat doet ze- staat natuurlijk voor die gevraagde gelijkheid. NIDA is, anders dan GL, geen seculiere partij. Kauthar koos al in 2013 voor GL. Dus wees niet bang.