Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waarom gedragen we ons eigenlijk zo vreemd in een lift?

  •  
10-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
236 keer bekeken
  •  
lift_01.jpg
Volgens de ongeschreven lift-etiquette behoor je stil te zijn en naar de grond of mobiel te kijken... Maar waarom eigenlijk?
De lift nemen, het blijft een vreemde aangelegenheid. Niemand weet hoe zich te gedragen, dus staren we allemaal maar naar de grond of onze telefoon. Net een gesprek gestart met je collega? In de lift houd je je mond. Maar naast stilte en kijkrichting is er ook nog een andere lift-etiquette: Het aantal mensen in de lift bepaalt ook wie waar gaat staan. Maar waarom gedragen we ons eigenlijk zo vreemd?
Dr. Lee Gray van de University of North Carolina, ook wel bekend als ‘the Elevator Guy’, is gefascineerd door de manier waarop we ons gedragen zodra we een lift instappen. Volgens hem zorgt het gebrek aan controle ervoor dat we ons anders gedragen in een lift. Het mechanisme van de lift doet zijn werk, zonder dat we daar verder enig invloed op kunnen uitoefenen. Sterker nog: het enige wat je hoeft te doen is op een knopje te drukken; je kunt vaak niet eens zien wat gebeurt. Gray:
De meesten van ons worden soort van stilgelegd. We lopen naar binnen. We drukken op de knop. We staan muisstil. De lift wordt een interessante sociale omgeving waar de etiquette een beetje vreemd zijn.”
Die etiquette bepalen onder meer waar je in een lift gaat staan. In je eentje heb je de doos helemaal voor jezelf en kun je er naar believen dansjes in doen. Zodra een tweede persoon instapt kiest ieder een hoek van de lift waardoor je diagonaal tegenover elkaar komt te staan: zo creëer je de grootste afstand tussen beiden.
Bij een derde persoon in de lift wordt het al lastiger. Grote kans dat jullie drieën een driehoek zullen vormen. Met een vierde persoon wordt dat een vierhoek en een vijfde is pas echt de pineut: die zal in het midden moeten staan.
Professor Babette Renneberg, een klinisch psycholoog aan de universiteit van Berlijn, wijt ons ongemakkelijke gedrag in een lift aan de grootte van de ruimte. We zijn bij ontmoetingen gewend zeker een armlengte afstand te houden. Dat kan niet altijd in een lift.
cc-foto: aLdo&Mich

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

Michiel Online
Michiel Online10 okt. 2012 - 19:53

ja dat vraag ik me nou ook af http://www.youtube.com/watch?v=lRefZf3gj74

roher
roher10 okt. 2012 - 19:53

Ik voel me nooit vreemd in een lift, het lijkt mij normaal gedrag wat men vertoond. Ik zie het al dat je tegen iedereen gaat staan kletsen terwijl als je buiten bent gewoon weer langs elkaar heen loopt. Laatst zei de lift wat: "u bent nu op de begane grond."

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 okt. 2012 - 19:53

Twee hele vreemde onbegrijpelijke reactie van mensen altijd trekken mijn aandacht. A- Uit de lift stappen en B- als het vliegtuig veilig op de grond landt. In de lift zeggen mensen niets, altijd gemerkt, uitstappen uit de lift en even wachten hoor! als de lift-deur opengaat, dan beginnen de mensen ineens spontaan te praten en met vreugde zag ik ze vaak uitstappen. Als ik bedelaar was, had ik bij de lift op de begane grond gaan staan! B- Ja, inderdaad, ik vroeg me zich vaak af: waarom beginnen de mensen spontaan te applauseren, ik ook trouwens en hard applaus ook, als het vliegtuig op de grond veilig landt? En toen kwam mijn kop er achter dat een puur natuurlijk reactie van de mensen is, als hij of zij een paar uurtjes in een stille angst heeft geleeft, in de lift of in het vliegtuig, hoe langer de reis is hoe harder mensen gaan klappen en vrolijk en overdreven vriendelijk met de anderen gaan praten. Als je elk dag uit de 20e verdiepping naar de begane grond zakt, is heel anders dan het zakken met de lift uit 2 hoog. Negen uren zitten in het vliegtuig is wat anders dan een twee uutrjes vliegen, bij 9 uren in het vliegtuig zitten zijn de klappen harder en van 3 kilometer hoorbaar zijn, bij het veilig landen van dat enorme ding. ''Ha ha ha ha....Mostafa!'' Niets ha ha ha, ik ben bloed serieus!

jimdavis
jimdavis10 okt. 2012 - 19:53

Ik laat wel eens een harde wind en kijk dan een andere liftpassagier verwijtend aan

Gogol
Gogol10 okt. 2012 - 19:53

"...Grote kans dat jullie drieën een driehoek zullen vormen. Met een vierde persoon wordt dat een vierhoek..." Ehm. Ja. Volgens mij kan het ook niet anders. Of is mijn meetkunde roestig geworden?

BioMike
BioMike10 okt. 2012 - 19:53

Als ik een gesprek met een collega aangegaan ben, dan praat ik altijd lekker verder in de lift. Zou ook kunnen liggen aan het feit dat vreemde mensen die op elkaar gedrukt worden (binnen de comfort-zone), niet met elkaar wensen te spreken, of dat het toch maar kort duurt en dat een gesprek starten gewoon geen zin heeft. De positionering van mensenin de lift is grappig, je ziet vaak hetzelfde gebeuren bij de pisbakken van een publiek herentoilet.

eeweew
eeweew10 okt. 2012 - 19:53

Ik kom de afgelopen 3 weken regelmatig in een lift omdat ik een probleem met mijn enkel heb (anders echt nooit, traplopen is prima lichaamsbeweging). Maar dit is me niet opgevallen.

TheBigLebowski
TheBigLebowski10 okt. 2012 - 19:53

Ik praat altijd gewoon in de lift hoor.

rbakels
rbakels10 okt. 2012 - 19:53

De kop deed me denken aan het verhaal dat als je in een Amerikaans topbedrijf het ongeluk hebt toevallig de lift met de directeur te delen, je nog voordat je de beoogde etage hebt bereik aan hem moet uitleggen waarom JIJ vandaag belangrijk bent voor het bedrijf. Slap verhaal? Dan kun je meteen het pand verlaten. Om risico's te beperken kun je in de VS beter een geheel gelijkvloers bedrijf kiezen. Die zijn er volop: New York is wel bekend om zijn wolkenkrabbers, maar in de provincie hebben ze ruimte zat.

[verwijderd]
[verwijderd]10 okt. 2012 - 19:53

Meestal zijn alleen volle liften een probleem. Net zo ongemakkelijk als in het o.v. tegen elkaar gedrukt staan. Jan en alleman zit in elkaars aura verstrengeld en je ruikt elkaar. Vaak mensen die wildvreemd voor elkaar zijn. Als je wel een bekende ziet en je raakt in gesprek dan kan iedereen er omheen meeluisteren. Sommige sprekers vinden dat juist leuk en anderen juist niet. Sommige mensen willen juist niet het gesprek van een ander horen en anderen vinden dat juist grappig. Je hebt type mensen die drukte een probleem vinden en mensen die het niet zo'n probleem vinden en juist gezellig tegen je aan komen staan : (. Maar net zo goed als in de lift zie je op het strand en in de wachtkamer hoe mensen eerst op afstand van elkaar plaatsnemen en daarna de steeds kleiner wordende gaatjes opvullen. Of ga maar eens in een bijna lege bus expres naast die ene persoon zitten, die gaat je gegarandeerd heel raar aankijken. Er zijn mensen die bang zijn dat een volle lift vast kan komen te staan tussen twee verdiepingen in en anderen denken dat dat maar heel zelden gebeurt en waarschijnlijk niet precies wanneer zij er zelf in staan. Maar goed nu heeft een professor, klinisch psycholoog dat bestudeert en kan het daardoor nu wetenschappelijk verklaard worden. Fijn.

1 Reactie
eeweew
eeweew10 okt. 2012 - 19:53

Ik zie dat in bussen. Vaak gaan mensen nog liever staan dan naast een wildvreemde te gaan zitten. Vervolgens wordt de bus dan steeds voller en gaan mensen toch maar zitten.

[verwijderd]
[verwijderd]10 okt. 2012 - 19:53

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Candide2
Candide210 okt. 2012 - 19:53

Een volle lift is een soort bio-industrie Erlebung. Maar omdat mensen geen krulstaarten en flaporen hebben, kunnen ze die elkaar niet afbijten. Het afbranden van de monden, net als de snavels bij kippen is dan ook niet nodig.