Joop

'Waarom gaat alle hulp naar Port-au-Prince?'

  •    •  
18-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sidp300.JPG
Bewoners platteland Haïti wanhopig
Bijna alle hulp voor het door de aardbeving getroffen Haïti gaat naar de hoofdstad Port-au-prince.
Daar beklagen de inwoners van het eveneens zwaar getroffen Haìtiaanse platteland zich in de Pers over. In het plaatsje Leogane wordt de toestand steeds nijpender. Er is een groot tekort aan drinkwater en het beetje voedsel dat er nog is kost een vermogen. Buurtbewoners organiseren zich in met knuppels en machetes bewapende groepen om plunderaars van het lijf te houden en een lokaal ziekenhuis te beschermen.
Een van de problemen wordt gevormd door de ongeveer 3000 gevangenen die uit de gevangenis van Port-au-prince zijn ontsnapt. Dat meldt Trouw. In de hoofdstad zorgen zij voor grote onlusten waarbij al een aantal mensen de dood heeft gevonden.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

harry12345
harry1234518 jan. 2010 - 7:17

Sorry, wil niet zeuren tijdens zo'n verschrikkelijke ramp. Maar de opmerking in het Joop verhaal "Daar beklagen de inwoners van het eveneens zwaar getroffen Haìtiaanse platteland zich in de Pers over." is onjuist. Het gaat hier om een vertaald artikel van AP - Asociated Press, die wel op Haiti aanwezig zijn. Het gaat niet dus om een verhaal van De Pers, een krant die inderdaad niet met eigen mensen aanwezig is op Haiti om de ramp te verslaan. Maar goed, ik snap dat er belangrijkere dingen zijn...

BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek18 jan. 2010 - 7:17

Triage blijft een moeilijk begrip...

wowiemina
wowiemina18 jan. 2010 - 7:17

Daar wonen de meeste mensen, de stad ligt helemaal plat (letterlijk). Bovendien ligt daar het vliegveld. Verder komt hulp heel moeilijk aan, de Amerikanen houden het zelfs tegen, omdat ze eerst hun eigen mensen daar weg willen en hun eigen zaakjes willen regelen.

1 Reactie
tedhill
tedhill18 jan. 2010 - 7:17

Mina als je je wat beter had ingelezen had je ook geweten dat de Amerikanen behalve een enorm ziekenhuisschip ook de USS Carl Vinson hebben gestuurd, een vliegdekschip volgeladen met 600.000 noodrantsoenen, de capaciteit om duizenden liters zeewater per dag te zuiveren, meerdere ziekenhuizen aan boord met extra veel helicopters ipv straaljagers om te gewonden te vervoeren en nog meer handige dingetjes. Jou reactie dat de Amerikanen alleen de hulp tegenhouden is dus erg kort door de bocht en getuigd meer van je vooroordelen jegens Amerika dan je inhoudelijke kennis hierover.

sloffervos
sloffervos18 jan. 2010 - 7:17

"Amerikanen houden het zelfs tegen, omdat ze eerst hun eigen mensen daar weg willen en hun eigen zaakjes willen regelen" ohhh daar gaan we weer. Mina Azar heeft dit weekend op eigen houtje een betrouwbare evaluatie uitgevoerd en tot de conclusie gekomen dat 'de Amerikanen' hulp tegen houden. Je doelt op Amerikaanse professionals die in aller ijl een luchtverkeersleiding uit de grond hebben gestampt om het een en ander te regelen op de landingsbaan en dan wegens drukte een toestel de landing weigeren omdat er geen plaats is?

1 Reactie
wowiemina
wowiemina18 jan. 2010 - 7:17

Meneer Joop, lees de laatste regels van dit artikel maar: http://www.volkskrant.nl/buitenland/article1338510.ece/Luchthaven_Haiuml_ti_kan_aanvoer_hulp_niet_aan " VN-militair José: 'Buiten het vliegveld staan honderden trucks gewoon stil. Ze komen er niet door of worden tegengehouden.' Door wie? 'De Amerikanen. Hun prioriteit ligt bij het repatriëren van hun staatsburgers. Daarna zijn de hulpgoederen aan de beurt.'"

wowiemina
wowiemina18 jan. 2010 - 7:17

Bovendien wat zitten we nu te zaniken eigenlijk? Daar worden de bewoners van Haïti echt niet beter van. Ik ga me eens even bezighouden met de benefietconcerten die in de planning staat.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa18 jan. 2010 - 7:17

En als dat concertgebouw waar u gaat genieten, wordt getroffen door een aardbeving, vindt u het wel leuk als iemand zijn hand steek om u eruit te halen of zegt : nee hoor, het hoeft niet of niet meer, laat maar.... Ik heb wel respect voor Nederland van de echte hulp en snap nog steeds niet waarom Amerikaanse mariniers met wapens daar doen. Er wordt geplunderd, het volk wordt helemaal gek en dat is heet erg. Haiti heeft echt hulp nodig en dat doet Nederland en andere landen gelukkig heel goed. Waarom hebben de Amerikanen niet duizenden militaire tenten neergelegd voor de opvang als een tijdelijk dak, ik zag ergens anders in de wereld hel;e mooie gele militaire tenten, alles er op en aan, een tent geeft ook een stuk rust om even te kunnen slapen, want na deze drama moeten mensen minimaal even kunnen slapen, een tent biedt een stuk rust voor gedramatisserde mensen, na een aarbeving. Natuurlijk er zijn miljoenen Amerikanen die met hun hart mensen helpen.