Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Waarom fruitvliegjes het met elkaar doen

  •  
03-07-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
En wat dat betekent voor de mens
Het is begrijpelijk dat vrouwen vallen voor een lekker ding en mannen op tilt raken door een lekker stuk. Mannen beginnen dan onmiddellijk met het uitzenden van signalen om de aandacht te vangen van vrouwen. Dat zit in de aard van het beestje. Ze zijn evolutionair gezien op de wereld gezet om hun zaad te verspreiden en zo bij te dragen aan het overleven van hun genen.
Als vrouwen overal op in zouden moeten gaan dan komen ze nooit meer aan een carrière toe en daarom bepalen zij uiteindelijk of de versierpogingen van de man ergens in zullen resulteren. In een wereld vol mannetjes die wel willen is het interessant te begrijpen waarom vrouwen uiteindelijk ingaan op het paargedrag van een mannetje.
Bij mensen is dat moeilijk om te onderzoeken, maar bij fruitvliegjes kun je dat wel goed bekijken zonder problemen te krijgen. Onderzoekers hoeven zich zelfs niet te verantwoorden voor de dierenbeschermers. Ach fruitvliegjes en ze lijken nog veel op mensen ook.
Of vrouwelijke fruitvliegjes reageren op de pogingen van de mannetjes hangt af van de feromonen en van het paarlied van het mannetje. Die feromonen zijn de geurstoffen die levende wezens afscheiden (mensen net zo goed als fruitvliegjes) en die bepalend zijn voor de ‘klik’. Ruik jij oké? En als je niet zo goed ruikt ben je gewoon niets voor mij. Eerder onderzoek liet zien dat de feromonen vooral matchen als de afweersystemen van mannetje en vrouwtje verschillen, want dan zullen de kinderen meer variatie in hun afweer hebben waardoor ze betere kans hebben te overleven. Tja, de biologie zit geniaal in elkaar, maar dat hoeven we verder niet te weten als we dat niet leuk vinden.
Bij fruitvliegjes kun je zenuwen doorsnijden en kijken wat er gebeurt. Bij mensen is zoiets niet leuk, lijkt me. Wat gebeurt er als de zenuwen van een vrouwtjesfruitvlieg doorgesneden worden die bepalend zijn voor het wel of niet ingaan op de avances van mijnheer de fruitvlieg? Worden ze doorgesneden dan kunnen mannetje en vrouwtje signalen heen en weer blijven sturen tot ze een ons wegen, het vrouwtje zal nooit stoppen met wat ze aan het doen was. Als de zenuw niet wordt doorgesneden zal ze op mannetjes met bepaalde feromonen en het juiste lied reageren door te stoppen met haar bezigheden en dan komt van het een het ander.
Maar mensen zijn toch geen fruitvliegjes! Dat gaat bij mensen heel anders. Wij mensen vallen op elkaars persoonlijkheid, op gesprekken over Schopenhauer en onze muzieksmaak. Oké, maar hoe werkt dat dan allemaal van binnen? Het verloopt allemaal via het zenuwstelsel waarin signalen worden doorgegeven. Als de feromonen juist zijn, dan kan Schopenhauer ons gestolen worden. Ja later, als je uitverkoren fruitvlieg blijft zeuren over Schopenhauer kun je je gaan vervelen en besluiten verder te vliegen, maar in principe zijn de zenuwmechanismen in de biologie heel interessant om te begrijpen wat de onderliggende structuren voor het succes van de versierpogingen zijn, waarom het ineens klikt en waarom een vrouw besluit om te pauzeren met waar ze mee bezig was.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag:  klik hier voor een overzicht

Meer over:

opinie, leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

JoopSchouten2014
JoopSchouten20143 jul. 2014 - 9:21

Nu nog een onderzoek naar het feit dat we allen verschillen in 'feronensmaak'. Ik kijk als eerste naar het agressie- en empathiepotentieel (...). : ) Leuk stuk Ivan. Bedankt.