Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waarom feuten zo graag mishandelingen ondergaan

  •  
12-09-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1284 keer bekeken
  •  
dachaucorps
Het is moeilijk voorstelbaar dat zoveel aankomende studenten bereid zijn zich tot op het bot te laten vernederen om toe te treden tot een studentensociëteit.
Houd me ten goede, ik begrijp jongeren volledig. Hun levensgevoel kent geen geheimen voor mij. Maar het is wel de jeugd van meer dan een halve eeuw geleden toen ik aankwam op de Universiteit van Amsterdam. Het staat me bij dat ik voor het eerst over het Damrak liep langs glazen vitrines van Het Vrije Volk, de splinternieuwe C&A met schuin aan de overkant de Bijenkorf en boekhandel Allert de Lange. Ik passeerde inloopzaken vol tijdschriften en kranten uit heel Europa. Aan de trams hingen brievenbusjes van het gemeentegiro. Stap één voor ik me ging inschrijven aan de universiteit was het in orde maken van een rekening bij deze gemeentegiro. Anders kon je als student eigenlijk niet functioneren.
Aan mijn voeten lag Amsterdam. Ik had enkele jaren eerder in de Volkskrant gelezen dat Nederland slechts twee echte steden kende, te weten Maastricht en Amsterdam. Het leven in de provincie was voorbij. Ik stapte een metropool binnen, weldra ook mijn metropool.
Geen haar op mijn hoofd die er over dacht me terug te trekken in een of ander studentengetto zoals het Amsterdams Studentencorps of welke “gezelligheidsvereniging” dan ook. Waarom zou ik me op een bovenverdieping aan de Raamracht opsluiten met stinkende ballenlijven. Er was één vereniging die misschien door mijn beugel kon: de Olofspoort, maar toen ik na lange twijfel eindelijk de knoop door wilde hakken, ging die definitief te gronde. Ik ontdek nu dat er een site van oud-leden bestaat vol overlijdensberichten.
“Gaan de haartjes eraf?” vroegen sommige mensen mij toen duidelijk werd dat ik naar de universiteit ging. Ik lachte smalend. Ik was niet van plan mij als inleiding tot een zelfstandig leven te laten vernederen tot op het bot, mij in te laten perken door wat ze op het studentencorps mores beliefden te noemen.
De corpora waren trouwens uit de mode. Zij gingen door een dal zo diep, dat er zelfs concessies werden gedaan. Het verplicht kaalscheren van de groenen werd afgeschaft. De ballen spraken nu zelfs van “kennismakingstijd”. En ook nog “op voet van gelijkheid”. Dat klonk onschuldig maar niemand was het Dachautje spelen vergeten waarmee het Amsterdams Studenten Corps zich enkele jaren daarvoor in opspraak had gebracht.
Later bloeiden de corpora weer op. Ze waren inmiddels allemaal gefuseerd met hun pendanten voor vrouwelijke studenten. Ook stelden zij hun poorten open voor HBO-ers. De liberaliseringen van de groentijd werden ongemerkt teruggedraaid en zo kwam sindsdien het ene corps na het andere met allerlei excessen in de media.
Ik ben een ouwe lul geworden. Ik begrijp mijn eigen jeugd nog wel maar die van tegenwoordig niet. Het is moeilijk voorstelbaar dat zoveel aankomende studenten bereid zijn zich tot op het bot te laten vernederen om toe te mogen treden tot een studentensociëteit. Dat zij het risico willen lopen op lichamelijke mishandelingen en seksuele marteling en vervolgens  er de muiltjes over houden, die ze anders zo graag opentrekken. Nooit hoor je eens dat feuten de koppen bij elkaar steken en een dispuutshuis overvallen waar een hunner zwaar is mishandeld. Dat ze de deur in trappen, de bewoners een pak rammel geven en vervolgens al hun laptops in een volle badkuip onderdompelen. Een beetje in het klein wat Israël met je doet, als je het met raketten bestookt.
Jongens van stavast met karakter doen zulke dingen. Zo niet aspirant-leden van een studentencorps. Ze hopen over een jaar of wat zelf dader te mogen zijn. En vrinden te maken voor het leven. En misschien wel zo’n minister te worden die blijmoedig bezuinigt op kunst, cultuur en bijstandsgerechtigden. Met dat vooruitzicht houden ze het vol. Ze ondergaan de slagen en de seksuele vernederingen terwijl hun hart vol verwachting klopt.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (62)

EricDonkaew
EricDonkaew14 sep. 2021 - 5:34

Wat er bij ontgroeningen ook wel meespeelt, is: "Wil je bij ons horen, dan màg je bij ons horen. Maar jij past je wel aan ons aan, en wij niet aan jou."

2 Reacties
Libertain
Libertain14 sep. 2021 - 14:00

@Eric, gaat het over grensoverschrijdend, mogelijk tot aan criminaliteit grensend gedrag. Daar past zich niemand aan, heeft Nederland wetboek voor.

EricDonkaew
EricDonkaew15 sep. 2021 - 1:51

@Libertain --------------------------- Het was meer een algemene opmerking.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 sep. 2021 - 13:08

Daar hebben bestuurders en consorten 'het klappen van de zweep' geleerd en geleerd de zwijgcultuur te hanteren.

Libertain
Libertain13 sep. 2021 - 8:23

("Ze hopen over een jaar of wat zelf dader te mogen zijn.") ..- en zodanig is het cirkel rond. Bijzonder gedurfd artikel van Han van der Horst die een inwendige kijk op onze maatschappij levert zonder enige vernis. Hoe ultra kort die kijkje moge zijn, is het meteen duidelijk dat in zijn ruggengraat onze samenleving linea recta uit de Middel-eeuwen stamt, net als Zwarte Piet uit de slavernij geest afstamt. Allemaal zaken die ontwikkelde samenlevingen allang in de musea hebben geplaatst om ruimte aan de nieuwe elan te mogen geven. Wij dus niet, houden we nog van vernederingen, martelen van nieuwe studentenleden en de acceptatie ervan is het grootste bewijs hoe onze samenleving werkelijk in elkaar zit. Natuurlijk komt dan nooit aan de beurt bestrijding van de traditionele xenofobie, discriminatie en racisme. Of moeten we het alweer over de Belastingramp hebben die onder gids-Rutte zich voltrokken heeft?

5 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194713 sep. 2021 - 12:09

Ontgroening van studenten is een inwijdingsritueel. Alle (sub-)culturen kennen dit soort toelatingsexamens. Het heeft met de middeleeuwen of beschavingsniveau niet te maken. Als HvdH antropologie had gestudeerd ipv geschiedenis had hij een andere, minder psychologicerende column geschreven.

Hanvander Horst
Hanvander Horst13 sep. 2021 - 12:30

Reken maar van niet.

Libertain
Libertain13 sep. 2021 - 13:57

@Frans, ("Alle (sub-)culturen kennen dit soort toelatingsexamens. ") Volstrekte onzin. Toelatingsexamens? Waarvoor? Voor de universale dombo-certificaat? Het enige plekje waar dergelijke "toetsingen" stiekem worden toegelaten is het leger en daar zijn ze ook bewust van dat het vaak op mishandelingen uitloopt. Maar ja, discipline, he?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194713 sep. 2021 - 17:44

@HanvanderHorst Elke antropoloog, zeker die van de jaren zestig, heeft hier tentamen in gedaan. En 'ontgroeningen' in die context plaatsen. @Libertain Zie bijvoorbeeld de voorbeelden in dit lemma:https://nl.wikipedia.org/wiki/Inwijding_(initiatie)

Libertain
Libertain15 sep. 2021 - 9:12

@Frans, ("En ‘ontgroeningen’ in die context plaatsen. ") Het betreft enkel jou eigen keuze om deze degraderende gebeurtenissen die tevens graadmeter voor de kwaliteit van een cultuur en dito beschaving zijn om mede door je wishfull thinking in deze context te willen plaatsen.

Nemo2
Nemo212 sep. 2021 - 17:42

Ik ging in de jaren 60 in Utrecht studeren. Er was eerst nog een informatiedag op de universiteit, waar ik samen met mijn vader heenging. Naast algemene informatie over de studie kwam ook het lidmaatschap van een studentenvereniging ter sprake. Dat werd toch sterk aangeraden, anders liep je de kans te "vereenzamen", werd verteld. Nou, daar had ik toch geen boodschap aan, ik had toch altijd al een afkeer van opgelegd "gezellig" dingen samen doen, laat staan me daarvoor eerst te laten vernederen. Bij het corps werd je toen nog kaalgeschoren, er waren andere verenigingen waar dat niet gebeurde, maar uit de verhalen begreep ik dat de verschillen verder niet zo groot waren. Later hoorde ik van een vroegere schoolgenoot hoe dat bij zo'n vereniging ging. Hij vertelde ook dat na de groentijd, zo'n ontgroener zich dan als een "goede vriend" ontpopte, die zijn eigen problemen aan de voormalige feuten vertelde. Ik vond het maar een vreemd en klef gedoe, eerst mensen treiteren en vernederen, en dan de "goede kameraad" uithangen. Mijn instinctieve afkeer van dat gedoe werd daardoor wel bevestigd. Het hele mechanisme van onderwerping om tot een "old boys network" toegelaten te worden staat me tegen, dan maar geen old boys. Ik heb overigens helemaal geen last van "vereenzaming" gehad, tijdens de studie leer je andere studenten kennen, ook vaak "nihilisten" zoals de geen-verenigingers toen genoemd werden, en met een enkele heb ik na al die jaren nog steeds, zij het sporadisch, contact.

1 Reactie
Libertain
Libertain13 sep. 2021 - 7:53

("Ik heb overigens helemaal geen last van “vereenzaming” gehad,") Helemaal correct, betreft hier de gebruikelijke prietpraat om eigen bestaan van de "vereniging" en het doorgaans gebruik van vernederingen te mogen goedpraten. Anders hebben ze in een moderne samenleving geen reden om op die ouderwetse uitgeleefde manier te blijven bestaan.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg12 sep. 2021 - 17:14

Geloof het, of geloof het niet, maar: het grootste deel van de mensen die lid worden van het corps, doen dat omdat ze graag lid wíllen worden. Ze kennen er mensen, hebben verhalen van vrienden of familieleden gehoord, of worden aangetrokken door het mysterie van wat er zich afspeelt achter de dikke deur en de gesloten gordijnen. Voor velen geldt dat de vriendschappen met de grootste betekenis uit deze levensfase stammen. Een vereniging biedt een kader mensen te leren kennen. De verhalen over netwerken en onder onsjes zijn naar mijn indruk zwaar overschat door de buitenwacht. Wel is het natuurlijk zo dat de corpora bepaalde types aantrekt, meestal waren ze al niet al te zeer op hun mondje gevallen, en assertievere types hebben het in een maatschappij als de onze beslist makkelijker dan verlegen mensen. Dat staat los van een lidmaatschap van het corps. Verder is het geschreeuw, en het sociaal onaangepaste gedrag ook een soort 'rumspringa'; over het randje gaan voor het kleinburgerlijke korset aangaat. De grootste bullebakken van mijn vereniging zijn eigenlijk allemaal brave huisvaders geworden.

21 Reacties
The Apple
The Apple12 sep. 2021 - 21:44

Yep, brave huisvaders die netjes op de VVD stemmen, want ze gaan echt niet zelf demonstranten in elkaar slaan. Daar is de politie voor. Daarom hebben we méér politie nodig. Nederlanders zijn een stelletje lafaards en lamzakken, die er vooral goed zijn om anderen het vuile werk te laten opknappen. Het ontzag voor "de autoriteiten" wordt ze dan ook niet alleen met de paplepel ingegoten, maar ook in dit soort clubjes, want daar hebben "we allemaal" voordeel van.

The Apple
The Apple12 sep. 2021 - 21:47

"Voor velen geldt dat de vriendschappen met de grootste betekenis uit deze levensfase stammen." Met vriendschap worden hier relaties bedoeld tussen mensen met dezelfde financiële interesses, die elkaar de hand boven het hoofd houden en elkaars gedrag goedpraten.

EricDonkaew
EricDonkaew13 sep. 2021 - 0:59

@Hanneke Kouwenberg: Voor velen geldt dat de vriendschappen met de grootste betekenis uit deze levensfase stammen. ------------------------------------------ Maar je zegt het eigenlijk gewoon zelf. Want natuurlijk zijn 'vriendschappen met de grootste betekenis' van belang, groot belang zelfs, voor je toekomstige carrière en hoe ergens binnen te komen.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg13 sep. 2021 - 7:15

Ja, ik lees dat telkens, dat het lidmaatschap van een vereniging toch vooral als kruiwagen dient. Misschien, maar geldt dat dan niet voor iedere sociale activiteit? Er zijn ook allerlei netwerkborrels, om maar iets te noemen, en voor de particulier aangeboden flexplekken voor ZZP'ers werd in de advertenties gretig gewezen op het 'netwerkpotentieel'. Voor mijzelf geldt dat in mijn periode als waarnemer, ik ook altijd via-via aan opdrachten kwam. Dat via-via kwam tot stand door ervaringen met mij als waarnemer enerzijds en een gedeelde opleidingsperiode anderszijds. Mijn studentenvereniging speelde ironisch genoeg nooit ook maar een enkele rol. Geldt trouwens ook voor een bevriende advocaat die lid was in Groningen, evenals de vele Minerva alumni binnen het LUMC: ze zitten daar heus niet omdat ze gesjeesd zijn, maar dankzij de vrindjes toch aan de operatietafel mogen staan. En o, als de verenigingen vooral drillen in gehoorzaamheid jegens het gezag, dan is het gek dat er sprake is van wetsovertredingen. Je mag het een uitwas vinden van het neoliberale denken in de meritocratisch ingerichte samenleving, netwerken spelen een rol. De corpora zijn maar één van de vele mogelijkheden een netwerk op te bouwen.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg13 sep. 2021 - 8:35

'die netjes op de VVD stemmen' Als een soort societeitsdiscipline? Laat me niet lachen. Moet zeggen dat de teneur in mijn eigen dispuut níét VVD was, maar D'66 of ook GroenLinks. Misschien zat ik in een bubbel, maar dan nog. Het aantal VVD-stemmers in de maatschappij overstijgt het aantal corpsleden en alumni aanzienlijk. En hoewel ik niets op heb met het 'liberalisme' van de VVD, is stemmen an sich aan te bevelen, en zie ik liever een stem op de VVD dan op het FvD of de PVV.

Zandb
Zandb13 sep. 2021 - 9:49

Hanneke Ik begrijp dat u er niet zo'n moeite mee hebt, dat aan liefderijk opgenomen willen worden en erbij willen horen, eisen gesteld moeten worden. En hoe weet u, of die bullebakken toen, nu allemaal "nette huisvaders" zijn en hoe zou u weten wat die bullebakken allemaal veroorzaakt hebben en veroorzaken?

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg13 sep. 2021 - 11:36

@ Zandb En van hoeveel (ogenschijnlijke) braveriken is dat bekend? De meeste psychopaten vallen niet of slecht sporadisch door de mand. Begrijp me niet verkeerd: ik ben absoluut tegen geweld, psychisch of fysiek. Waar ik moeite mee heb, is de corpora afdoen als kweekvijvers van egocentrische machtswellustigen, en alleen die het nastreven tot de boardrooms van de captains of industry door te dringen, of anderszins terecht te komen op een positie waar ze maatschappij naar hartelust kunnen manipuleren, lid wensen te worden. Dat soort gebazel valt gewoon in de categorie complottheorie.

Zandb
Zandb13 sep. 2021 - 12:11

Hanneke Klopt misschien, weet ik veel: "En van hoeveel (ogenschijnlijke) braveriken is dat bekend? De meeste psychopaten vallen niet of slecht sporadisch door de mand." Ik voer dat niet als argument op; u beweert, dat bullebakken uitgroeien tot brave huisvaders. Uw redenering komt er in feite op neer, dat u niet kunt bedenken waarom ontgroenen fout zou kunnen zijn. Maar dat is er bij lange na geen bewijs voor, dat wat u een complottheorie kunnen kloppen of niet. U zegt het zelf ook: "Ik heb er moeite mee." Kortom. Wanneer ik samenvat: "Ik begrijp dat u er niet zo’n moeite mee hebt, dat aan liefderijk opgenomen willen worden en erbij willen horen, eisen gesteld moeten worden.", dan zit ik er niet ver naast.

nDialectics
nDialectics13 sep. 2021 - 13:16

@Hannee Kouwenberg "Dat soort gebazel valt gewoon in de categorie complottheorie." In 2010 verscheen bij HP DeTijd ''Het corpsballen-kabinet'. In dit artikel worden uiterst kritische kanttekeningen geplaatst bij een eental poltici en topambtenaren die lid zijn geweest van de Leidse studentenvereniging Minerva. De pijlen richtten zich voornamelijk op Ivo Opstelten (VVD) die later in opspraak kwam vanwege het WODC (coffeeshopbeleid). Door de gebeurtenissen bij ASC/ASV is voorgaande weer naar boven komen drijven en dit heeft niet bijgedragen aan het vertrouwen in met name VVD-politici en ambtenaren die lid zijn van de VVD. Van het stigmatiseren van de vele andere bonafide studentenverenigingen heb ik niets gemerkt. Als er iets gaande is dan worden ook VVD-stemmers bedrogen en eveneens VVD-politici; informateur Remkes (VVD) komt op mij over als een onkreukbare persoonlijkheid. Ik geloof niet in enige complottheorie. Maar het geheel is meer dan de som van de delen kan negatief uitpakken: als iedereen een klein beetje antisemitisch is onstaat er een Holocaust.

nDialectics
nDialectics13 sep. 2021 - 13:21

@Zandb Dat van die bullebakken zie als een experimenteel rollenspel. Maar het stelt de vraag of voormalige bullebakken eventueel wangedrag van hun eigen kinderen teveel gaan goed praten (want ik ben ook jong geweet etc.). Een vicieuze cirkel versus 'break the circle'. Op zich is ook dit een valide aandachtspunt wat je kunt meenemen in deze discussie. Eerder heb ik al aangegeven dat 'ons kent ons' voor een heel klein groepje geldt. Maar zo'n klein groepje kan immens veel schade aanrichten, in de politiek en in het bedrijfsleven. Dus moet het bestaan van (morele) corruptie niet weggedacht worden. Terugkomend op de bullebakken. Zij hebben jeugdzondes gepleegd en jeugdzondes kun je vergeven.

The Apple
The Apple13 sep. 2021 - 13:45

Hanneke Kouwenberg: "Ja, ik lees dat telkens, dat het lidmaatschap van een vereniging toch vooral als kruiwagen dient. Misschien, maar geldt dat dan niet voor iedere sociale activiteit?" Dat maakt duidelijk wat Hanneke onder "vriendschap" verstaat. Ik heb die verdenking ook wel eens gekoesterd tegen mensen die zich aansluiten bij een hockeyclub, maar dat durf ik meestal niet openlijk te zeggen, want tenslotte is dat ook een vorm van generaliseren. "als de verenigingen vooral drillen in gehoorzaamheid jegens het gezag, dan is het gek dat er sprake is van wetsovertredingen." Militairen zullen zich dan ook nóóit schuldig maken aan crimineel gedrag. "De corpora zijn maar één van de vele mogelijkheden een netwerk op te bouwen.(...) Het aantal VVD-stemmers in de maatschappij overstijgt het aantal corpsleden en alumni aanzienlijk." Yep, er zijn veel meer zoogdieren dan alleen maar koeien, alleen bewijst dat niet dat koe geen zoogdier is. "Waar ik moeite mee heb, is de corpora afdoen als kweekvijvers van egocentrische machtswellustigen, en alleen die het nastreven tot de boardrooms van de captains of industry door te dringen, of anderszins terecht te komen op een positie waar ze maatschappij naar hartelust kunnen manipuleren," Ook in een kweekvijver worden niet alle vissen even groot. Ik herhaal: Met vriendschap worden hier relaties bedoeld tussen mensen met dezelfde financiële interesses, die elkaar de hand boven het hoofd houden en elkaars gedrag goedpraten. Het wordt steeds duidelijker dat Hanneke ook tot dat gilde behoort.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg13 sep. 2021 - 13:55

'Ik begrijp dat u er niet zo’n moeite mee hebt, dat aan liefderijk opgenomen willen worden en erbij willen horen, eisen gesteld moeten worden.' Als je moeten vervangt door mogen, dan: inderdaad. Iedere vereniging stelt eisen aan zijn leden, al is het maar dat je de contributie betaalt.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg13 sep. 2021 - 13:58

Appeltje, wie kijkt met bevooroordeelde ogen, zal zijn vooroordelen bevestigd zien en al het andere wegfilteren. Roos Vonk schrijft daar menig mooie column over, maar bij jou wil het kwartje maar niet vallen.

nDialectics
nDialectics13 sep. 2021 - 15:20

@The Apple "vriendschap" Wat versta jij zelf onder (gezonde) vriendschap? Omdat ik de vraag stel, ik eerst: gedeelde spiritualiteit, gedeelde cultuur (incl. humor), wederzijdse belangstelling voor wat je zoal op een dag doet.

Zandb
Zandb13 sep. 2021 - 17:04

Hanneke Klopt wat u beweert. Maar dat bedoelde ik niet. De eisen die gesteld worden, daar gaat het om. U beweert dat onderwerpen aan bepaalde regels (bv opgelegd door bullebakken) zinnig is. Kijk, wie zich wil onderwerpen, hij of zij doet maar. Maar doe niet net of zoiets een hoger doel dient. En of zoiets goed is voor de mens. Het zou kunnen kan, maar te bewijzen - en dus te verdedigen - valt het niet. (Dat betekent niet dat u niet mag vinden wat u vindt. Dat betekent dat uw argumentatie niet deugt.)

FransAkkermans1947
FransAkkermans194713 sep. 2021 - 19:48

@Kouwenberg U heeft gelijk en uw opponenten reken ik tot de rancuneuze zielenpoten die ooit en ergens op een afwijzing zijn gestuit. Sommigen groeien daar makkelijk overheen en halen de schouders op, sommigen nooit of met moeite en slaan terug en een enkeling blijft er boven staan. Die laatsten zijn uiteraard niet rancuneus.

The Apple
The Apple13 sep. 2021 - 21:32

Hanneke Kouwenberg : "wie kijkt met bevooroordeelde ogen, zal zijn vooroordelen bevestigd zien en al het andere wegfilteren. " Kijk, dan weet je dus in ieder geval precies wat ik bedoel, doctora.

EricDonkaew
EricDonkaew14 sep. 2021 - 5:31

@Hanneke Kouwenberg: (...) en voor de particulier aangeboden flexplekken voor ZZP’ers werd in de advertenties gretig gewezen op het ‘netwerkpotentieel’. --------------------------------------- Maar contacten bij een kopieerapparaat bij die flexplekken kun je toch echt niet vergelijken met de contacten binnen het studentencorps. Corpsleden beschouwen elkaar als door bloed verbonden broeders en zusters, vandaar ook die heftige ontgroeningsrituelen, en dat gegeven nemen ze hun hele leven mee. "Je vrienden van het corps laten je niet vallen." is niet voor niets het adagium bij de ledenwerving.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 sep. 2021 - 8:16

The Apple "Dat maakt duidelijk wat Hanneke onder “vriendschap” verstaat. Ik heb die verdenking ook wel eens gekoesterd tegen mensen die zich aansluiten bij een hockeyclub, maar dat durf ik meestal niet openlijk te zeggen, want tenslotte is dat ook een vorm van generaliseren." Je loopt achter. Tegenwoordig is dat 'golf'. Kun je tot op hoge leeftijd beoefenen!

nDialectics
nDialectics14 sep. 2021 - 9:01

@FransAkkermans1947 "afwijzing" Afwijzing als oorzaak is niet te bewijzen. Een geestelijk ongezonde aversie tegen VVD & Rutte wel en is waarneembaar: obessieve-compulsieve stoornis (OCS, Engels ODC). De gehele ACS wordt vanwege elitairisme en corruptie (misdrijven verzwijgen) gezien als voorportaal en kweekbak van de VVD & Mark Rutte. Omdat VVD & Mark Rutte ongrijpbaar zijn wordt dan maar als bezetenen ingehakt op de ACS en in het verlengde wordt er ook geopteerd voor het verbieden van alle studentenverenigingen. Hanneke Kouwenberg die nuances aan probeert te brengen krijgt er telkens op - soms brute - wijze van langs. In het dagelijks leven zullen de belagers van Hanneke Kouwenberg bovenbeste mensen zijn. In het politiek discours zijn zij gefixeerd op de poppetjes en vergeten zij beleid. Enerzijds is het stoppen van wreedaardige ontgroeningen aan het bestuur van de ACS. Anderzijds is het transparanter maken van de politiek aan de politici zelf, daabij gecontroleerd door de media en uiteindelijk (weer) de kiezer. In een identieke discussie als deze heb ik tot mijn vreugde het verzoek gekregen mij na te laten kijken. Als reactie heb ik een link (zie hieronder) geplaatst. Degenen die onbekend zijn met de materie kunnen het best beginnen met het plaatje onderaan op p. 5 (van 10). Daar staat ODC en de overloop naar Tourette stemt tot nadenken. Wellicht ten overvloede: bij verslaving aan (verslavingsobject) kan hier Hanneke Kouwenberg ingevuld worden. https://www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl/assets/articles/56-2014-10-artikel-wijngaarden.pdf

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg14 sep. 2021 - 10:00

In iedere groep mensen zijn rotte peren te vinden. Is het dan redelijk de héle groep er op aan te kijken? Ik vind van niet, en er zijn tal van voor de hand liggende vergelijkingen te bedenken om de onredelijkheid van die gedachtengang aan te tonen. 'Maar contacten bij een kopieerapparaat bij die flexplekken kun je toch echt niet vergelijken met de contacten binnen het studentencorps.' Dat hangt er maar net van af. Met het meerendeel van mijn jaargang had ik al nauwelijks contact, met de jaargangen eromheen nog minder en met de jaren is van de vrienden- en bekendenkring slechts een handjevol zeer hechte vriendschappen overgebleven. Die vrienden, net als de hechte vriendschappen die ik op andere plekken heb opgedaan, laat ik inderdaad onder geen beding vallen. Dat lijkt me niet tegen mijn persoon pleiten. Soms kom ik andere alumni tegen, en dat schept ontegenzeggelijk een gemeenschappelijke deler, zelden is het meer dan een voetnoot in de gesprekken. En het is al helemaal nooit reden om gunsten te veronderstellen, of te vragen. Het idee dat je Vindicat of Minerva gelijk kunt stellen aan een soort Skull&Bones, zeker zoals die club wordt weergegeven in sommige media, is bespottelijk.

MG1968
MG196812 sep. 2021 - 12:45

En vergeet de invloed van paps en mams niet. Die moeten wel zeggen dat ontgroeningen waardevol zijn en deze aanprijzen. Anders zouden ze impliciet erkennen dat de vernederingen die ze zelf ondergingen doelloos waren en ze ergens eigenlijk slachtoffer zijn. En dat past natuurlijk niet in het zelfbeeld van paps en mams.

The Apple
The Apple12 sep. 2021 - 12:40

Het is -zoals Eric Minnens terecht opmerkt- de hoop dat de deur opengaat voor een glanzende carrière, of -in de woorden van Han: "Ze hopen over een jaar of wat zelf dader te mogen zijn." In de militaire dienst kwam ik het zelfde fenomeen tegen toen ik -wegens mijn "politieke overtuiging" (die ik toen helemaal nog niet had)- werd teruggeplaatst naar de huzaren en zag hoe -voorheen- mijn kamergenoten met kennelijk plezier mensen door de modder lieten kruipen: "Niet rond die plas water, maar dóór die plas water, heb ik gezegd." Je kunt met recht stellen dat de militaire dienst aanzienlijk aanzienlijk heeft bijgedragen aan het ontwikkelen van mijn politieke bewustzijn - https://www.ebay.com/itm/392882941795

2 Reacties
The Apple
The Apple12 sep. 2021 - 12:43

Het is goed om in gedachten te houden welke mentaliteit er heerst bij de "elite". HEERST, want om er bij te mogen horen moet je er aan meedoen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 sep. 2021 - 5:44

"want om er bij te mogen horen moet je er aan meedoen." Precies!

Ed Verbeek
Ed Verbeek12 sep. 2021 - 12:25

De verklaring: rechtse jongeren begrijpen steeds beter dat je in deze wereld alleen kunt overleven met geld, rijke en machtige vriendjes, zwijgen over misstanden, de juiste mensen het hand boven het hoofd houden en intimidatie. Hoog tijd dat links laat zien dat modaal en daaronder in deze wereld alleen kan overleven door geld van de rijken terug te pakken, de machtigen te vernederen, misstanden met fysieke straffen (ipv met boetes) te bestraffen, de parasieten uit te roeien, ja door intimidatie van de rijken, want vrijwillig zullen die niks afstaan. nog steeds is het handig om, als je een baan zoekt, of als je wat later echt carrière wilt maken, vriendjes te hebben die ‘hoog’ zitten. Dispuutsgenootjes van vroeger. Echt eerlijk solliciteren is voor hen niet bij, je komt er wel. Ook als je ergens wegens disfunctioneren of anderszins gebrek aan kwaliteiten uitgelazerd bent, is een ex-corpsvriendje handig om je loopbaan weer op de rails te zetten. ”

1 Reactie
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen12 sep. 2021 - 14:24

vernederen, fysieke straffen, parasieten uitroeien... U bent klaar om over te gaan tot de dekoelakisatie begrijp ik?

LeftFuturist
LeftFuturist12 sep. 2021 - 11:28

Ik schrok aardig toen ik ooit van matige VMBO-er ineens op de door mij altijd zo hoog vereerde hogescholen begaf. Ik dacht nu wordt het echt moeilijk. Ik moet alles uit de kast trekken. Maar ik zag dat er maar 1 ding belangrijks was, goed te boek staan bij de docenten. Er zaten studenten tussen die waren te lui om met projecten mee te doen, deden gewoon waar ze zin in hadden. Sommige werden ook door status en belang nooit daarop gewezen. Ik hield toen nog lang zo dat HTS heel anders in elkaar zat. Maar ik heb nu zoveel HTS gesproken onlangs dat je gewoon afvraagt of ze ooit wel iets begrepen hebben van hogere wiskunde en natuurkunde.Veel HTS bedrijfskundigen verspreiden in het bedrijfsleven vaak hun onkunde.Consultant die vaak het ons kent ons standpunt innemen. Bij universiteiten zie ik soortgelijke taferelen en ontgroening lijkt me ook iets om een elitaire sfeer te verwezelijken wat ingaat tegen academisch denken. Niet alle opleidingen zijn zo denk ik, maar volgens mij wel aardig wat en volgens mij ligt de grens steeds lager.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin13 sep. 2021 - 5:48

De kracht ligt dan ook daarin het af te wijzen, daar niet aan mee te willen doen.

Joopinie
Joopinie12 sep. 2021 - 11:27

Het is heel simpel. Je blijft in deze cultuur altijd kind. Je hebt eerst je ouders, dan je onderwijzers, daarna leraren. Dan komt je baas ofwel je werkgever. Maar hoe moet dat dan tijdens je studie? In de universiteit zijn de docenten je baas, maar wie daarbuiten? Juist, de ouderejaars met hun clubjes. Het is bedoeld om de mogelijkheid om volwassen te worden zonder neerdrukkend gezag te onderdrukken. Wie de echte regels van het leven zoekt zit daar verkeerd. Het is een levenslange krappe glazen bubbel met dikke wanden. Vier weken per jaar in de zomer mag er even een raampje open.

1 Reactie
Libertain
Libertain13 sep. 2021 - 6:23

@Joopinie, zeer goed gezien - het betreft gewoon een ouderwetse uitwerkingen en uitwassen van de traditioneel-paternalistische maatschappij. @Joppinie, bent u toevallig psycholoog?

Dronevliegenier
Dronevliegenier12 sep. 2021 - 11:14

In de Australische film Slaughterhouse gaat een ex-crimineel, die kleine vergrijpen heeft gepleegd, werken in een slachthuis. Ter ontgroening krijgt hij een afgesneden varkenspenis naar binnen gewerkt door zijn nieuwe collega's. Dit wordt gezien door iemand die een lustmoordenaar is. De lustmoordenaar nodigt de ex-crimineel uit om het uit te gaan praten met degene die verantwoordelijk is voor de ontgroening. Die verantwoordelijke wordt vermoord en binnen de kortste keren wordt de ex-crimineel medeplichtige van de lustmoordenaar. Er volgen nog een aantal moorden. Slaughterhouse is hele gore en naargeestige film maar is wel een waarschuwing voor desastreuze impact die een ontgroening kan hebben.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman212 sep. 2021 - 12:12

Waarom kijkt iemand naar gore naargeestige fims als je ook naar Pedro Almodovár kunt kijken en naar de prestaies van actruces als Sophia Lauren en Simone Signoret.? Ik geef toe,de een is op leeftijd de ander al dood. Maar Goya Zorbaran en Klee, Picasso zijn ook al niet meer telkefonisch bereikbaar, maar hebben nochtans niet te klagen over gebrek aan aandacht. Neem die Krabbé maar als voorbeeld. Hij maakt fijne schilderijen,was een niet onverdienstelijk acteur maar hij was toch meer geschikt als presentator. Zijn naamgenoot Tim, kon ook van alles, schaken en zo en amouretten, bij de vleet maar zijn Gouden Ei (1984) was werkelijk eenmaal gelegd een heel fijn boek en het bewaren zeker waard. Van de week moest ik. bnoekekast opruimen. Om ruimtye maken. Want er was me toch weer een stof neergedwarreld. Toen kwam ik Tim Krabbé tegen. Ik heb het met een vochtig doekje afgestoft. Maar het zwarte licht uit 1957 heb ik weggebracht naar een kast langs de weg. Want ik hoorde ineens een stemmetje zeggen: Alles van mullis is vullis. Per slot van rekening kun je ook niet alles bewaren en blijven koesteren. Je kunt er ook een ander blij mee maken. Een paar dagen later kwam ik over de weg. Maar wat dacht je: niet meer te vinden alles weg. Zouden er soms weeer diefachtige eksters aan de arbeid zijn geweest?

Dronevliegenier
Dronevliegenier13 sep. 2021 - 1:35

@Bouwman Ik leg geen verplichting op om naar de film te gaan kijken. Ik zie geen verband tussen de rest van de reactie en mensonterende ontgroening.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 sep. 2021 - 10:15

Uit de school klappen brengt ook sociale risicos met zich mee. Het zijn als het om studenten gaat ook niet alleen de corpora waar "incidenten" voorkomen. Iedere besloten club met "entreevoorwaarden" kan gemakkelijk ontsporen.

EricDonkaew
EricDonkaew12 sep. 2021 - 9:20

Ontgroenen is mogelijk zo oud als de mensheid. Zij die van een relatief lage sociale status naar een hogere sociale status willen gaan, worden geacht een stap achteruit te doen om vervolgens twee stappen naar voren te kunnen zetten. Daarom vinden feuten het niet erg om een stap achteruit te doen, vanwege het vooruitzicht van die twee stappen naar voren. Studentencorpora zijn onlosmakelijk verbonden met de klassenmaatschappij. Vroeger heel sterk, inmiddels wat minder. Althans wat minder opzichtig. Maar nog steeds is het handig om, als je een baan zoekt, of als je wat later echt carrière wilt maken, vriendjes te hebben die 'hoog' zitten. Dispuutsgenootjes van vroeger. Echt eerlijk solliciteren is voor hen niet bij, je komt er wel. Ook als je ergens wegens disfunctioneren of anderszins gebrek aan kwaliteiten uitgelazerd bent, is een ex-corpsvriendje handig om je loopbaan weer op de rails te zetten. In de periode plm. 1968-plm 1980 was er, door de tijdsgeest, een dip in het corpsgebeuren, zoals Han terecht opmerkt. Jonge mensen wilden liever bij de wereldverbeteraars horen dan bij het corps. Inmiddels kraken de studentencorpora weer uit hun voegen, maar, wat ik eerder stelde, iets minder opzichtig en heftig.

4 Reacties
lmgikke
lmgikke12 sep. 2021 - 11:25

En daar wordt de basis gelegd voor de Rutte Doctrine. Dit is waar het systeem gesmeed wordt. "Ontgroenen is mogelijk zo oud als de mensheid. Zij die van een relatief lage sociale status naar een hogere sociale status willen gaan, worden geacht een stap achteruit te doen om vervolgens twee stappen naar voren te kunnen zetten." Dat is gewoon asociaal dat zo neer te zetten. Net alsof het iets menselijks is dat het zo moet. Nee, dit is niet zo oud als de mensheid. Dit is zo oud als het feodale stelsel. Een stelsel dat voor de bühne democratisch is geworden. Maar zolang de geldcreatie in private handen is (Daar heeft William III wel voor gezorgd toen men meer zeggenschap wilden. Jullie willen stemmen, ik blijf over het geld gaan. Daar ligt de macht), moet het systeem wel in stand blijven. Zie hier een manier hoe de ongelijkheid en onrechtvaardigheid verankert wordt in ons systeem.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg12 sep. 2021 - 17:19

@ Imgikke "Dit is zo oud als het feodale stelsel." Ik denk dat het een grote misvatting is te denken dat het feodalisme ooit uit de maatschappij verdwenen zou zijn. Wiens brood men eet, diens woord wordt gesproken - het wordt alleen niet meer volmondig erkend, is daarentegen steeds meer verhuld. Maar verdwenen is het geenszins.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 sep. 2021 - 5:50

Daar ontstaat dus de zwijgcultuur die we later tegenkomen inj het bedrijfsleven en in de politiek!

Dronevliegenier
Dronevliegenier13 sep. 2021 - 12:39

@Hanneke Kouwenberg Volmondig ja. Tijdens de Franse revolutie is de elitaire adel vervangen door de elitaire nouveau riche. Structuren zijn niet veranderd, al denken we van wel.

Bouwman2
Bouwman212 sep. 2021 - 9:18

Reve zou zeggen: een naar kletskoek neigende bijdrage.over studenten. Het fenomeen student is volledig gedemocratiseerd al naar de tijd vereist. Net zo min als je nog een militair op straat ziet, zie je geen studen meer. Kazernes worden nu gebruikt voor de eerste opvang van vluchtelingen. Het student, overigens geëmanipeerd van onz naar vr - met dank aan Nel Gnjaar van de VVD- bestaat niet meer.. Niet meer van de werkjende jongere te onderscheiden. Precies zoals het hoort. De studielening is bedacht, door Jet Bussemaker. Het is een investring in de student zelf. Die uiteraard moet worden gterugbetaald. Net als een hypotheek die je aflost. Ik heb nog niemand aan de deur gehad die zei: Dominee, het is wel genoeg geweest. Bij de studielening is dat wel zo.WEie niet in staat blijkt om verder af te lossen mag er mee stoppen. Daarom schrok ik gisteren van het CDA: ik dacht ze gaan prakten over verniewing, over cultuur. Maar ze gingen meneer Hoekstra aanorren dat ie die opzichzelf lucide regeling zou veranderen in een auitomaat waar zomaar de biljetten uit floepen. ( Dat is ook een verouderd dingetje, alleen voor oude mensen). Van mij mag je dus rustig ten stedntencorpora zijn, Maar je hoefde toch niet als je ingeloot was voor de RUL - geen lid te worden van Minerva omdat Mark en Ard dat deden? Er zijn veel meer studentenverenigingen. En die zijn buitengewoon nuttig voor de ontwikkeling. Want een knul of een meid net van school zijn nog lang nuet volwassen. De alma mater heeft nog hulp nodig. De papsen en de mamsen blijven immers thuis. Uiteraard zijn er onder hen die tegen hun kind zeggen: blijf maar lekker bij ons. Hier krijg je alles wat je hartje begeer en wij saat bezoek na ngenen gewoon toe. Ik was daar hard in. Ik zei altijd denk aan je lonkende toekomst. De haan heeft gekraaid. Dus toen er gehospiteerd was met goed gevolg werd de plunjezak ingepakt. ( Er waren ook ouders die van zacht hielden, zo ken ik er nog van een kunstenaar met haar tot op zijn schouders, die is uit de wederopbouw tijd en leeft nog van zijn ouders. Zal je kind maar wezen, yeah yaeh . j ,)

3 Reacties
lmgikke
lmgikke12 sep. 2021 - 11:29

Mooi pleidooi met veel onzin: "Niet meer van de werkjende jongere te onderscheiden. Precies zoals het hoort. " . Allemaal om de onrechtvaardigheid goed te lullen. Want bouwman, je weet best dat er ongelijkheid is, zij met geld hoeven zich geen slaaf van studieleningen te maken. En je weet best dat juist die in de Corpsen terecht komen. En als die kinderen niet willen ontgroenen, dat pappa dat dan gewoon afkoopt. (geen onzin, gebeurt echt). Studieverenigingen dragen bij aan de opleiding. Studenten verenigen zijn er om netwerken te bouwen. Inherent aan dat 'netwerken' is dat persoonlijke relatie boven kwaliteit/competentie geschaald wordt. En zie in de huidige samenleving/politiek waar dat toe leidt. Een verrot systeem, verdedigd door prediker Bouwman. Zum kotsen, ga je schamen.

nDialectics
nDialectics12 sep. 2021 - 16:31

@Imgikke "En als die kinderen niet willen ontgroenen, dat pappa dat dan gewoon afkoopt. (geen onzin, gebeurt echt)." Dit wist ik niet. Bedankt voor de informatie.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg12 sep. 2021 - 17:23

"Studenten verenigen zijn er om netwerken te bouwen. Inherent aan dat ‘netwerken’ is dat persoonlijke relatie boven kwaliteit/competentie geschaald wordt. En zie in de huidige samenleving/politiek waar dat toe leidt. Een verrot systeem, verdedigd door prediker Bouwman. Zum kotsen, ga je schamen." De als de rot in de huidige politiek veroorzaakt wordt door die verfoeide studentenverenigingen, en niet door, noem eens wat, populisme, dan is het wel verdomd gek dat die rot niet net zo oud is als die clubs zelf.

Nelisje
Nelisje12 sep. 2021 - 8:44

Netwerken met "chantage middel" net als bij motorclubs en andere criminele groeperingen. Als ze beetje slim en chanatbel zijn en in het netwerk passen bereiken ze misschien zelfs wel de eerste of tweede kamer.

Tom11
Tom1112 sep. 2021 - 8:22

Deze week een mooie analyse van Thijs Lijster over de huidige existentie van het fenomeen in De Groene. Over ontgroening als Microkosmos van een Neo-Liberale Orde. https://www.groene.nl/artikel/de-stront-van-de-baas-eten Fijne Zondag

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin12 sep. 2021 - 9:09

Tom Juist!

Joopinie
Joopinie12 sep. 2021 - 11:29

@tom Goed artikel. Bedankt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 sep. 2021 - 8:21

Precies Han. Spijker op de kop!