Genetische aanleg is één deel van het probleem ... De psychische kant blijft onderbelicht
In de strijd tegen overgewicht wordt vaak naar diëten en meer sport gewezen. Daar zou de oplossing liggen. Psychiater Bram Bakker doet in de Volkskrant een oproep aan de overheid ook eens naar de oorzaken van overgewicht te kijken. Want waarom eten sommige mensen ongezond en anderen niet?
Dat overgewicht deels genetisch bepaald is, is bekend. De psychische kant van waarom sommige mensen veel en ongezond eten, is volgens Bakker echter onderbelicht. Hij pleit er daarom voor dat daar een groot onderzoek naar komt. Bakker:
Natuurlijk, je hebt er een genetische aanleg voor nodig. Maar dat is een deel van het probleem. De vraag is wanneer en waarom iemand afwijkend gedrag vertoond en dus veel eet. Veel mensen eten bijvoorbeeld als kalmering vanwege stress.
Commercieel is een onderzoek naar bijvoorbeeld compensatiegedrag voor stress of slaapgebrek onaantrekkelijk. Een dergelijk onderzoek kan voor de overheid wel interessant zijn, doordat miljoenen bespaard kunnen worden door afnemende zorgkosten, aldus Bakker.
Momenteel richt de medische wereld zich te veel op de symptoombestrijding met bijvoorbeeld medicijnen en dieetadviezen. Terwijl er volgens mij gekeken moet worden naar waarom mensen ongezond en veel eten. Dat vergt een omslag in de gezondheidszorg en daar moet eerst onderzoek naar worden gedaan.