Joop

Waarom een Beneliga, een voetbalcompetitie tussen Belgische en Nederlandse clubs, toch een goed idee zou zijn

  •  
03-06-2023
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1363 keer bekeken
  •  
ANP-469314375

Er wordt al sinds 1966 over een gezamenlijke voetballiga van Nederland en België gepraat. In 2019 zijn beide nationale voetbalbonden met 10 clubs van elk land aan tafel gaan zitten. In maart 2022 is het project echter stopgezet, omdat men niet de volledige steun van andere clubs en supporters kreeg.

Concurrentie aangaan met andere topcompetities

De huidige 5 grootste voetbalcompetities van Europa worden alsmaar sterker. Een samenwerkingsverband zoals een Beneliga zou een absolute must zijn om het Belgisch en Nederlands voetbal op de kaart te zetten. Zo zouden de clubs concurrentie aan kunnen gaan met de wereldtop. De laatste jaren presteren Belgische clubs amper op het Europees spektakel. De Nederlanders doen het wellicht beter, maar stunten zelden op Europees vlak. Hierin kan de Beneliga verandering brengen. De Beneliga zou de clubs op zowel financieel als competitief vlak helpen. Ze zullen groeien en de mogelijkheid hebben hun jeugdnetwerk en clubfaciliteiten te verbeteren. Ook zullen ze minder financiële problemen als schulden hebben.

Hoe zou een Beneliga er uitzien?

De Beneliga zou er als volgt uitzien. Het bestaat uit 18 ploegen, waarvan 10 uit de Eredivisie en 8 uit de JPL. De 18 clubs strijden dan om 8 mogelijk verkrijgbare Europese tickets. Daarnaast heb je de twee nationale leagues die strijden voor een plek in de Beneliga. Die twee leagues bestaan uit elk 12 clubs.

Een van de moeilijkste en belangrijkste aspecten is het promoveren/degraderen van de clubs, omdat er een evenwicht moet blijven tussen het aantal Belgische en Nederlandse clubs. Er zullen aan het einde van elk seizoen 3 teams degraderen uit de Beneliga. Eén Nederlands en één Belgisch team. Het derde team is het resterende slechtst presterende team en kan zowel een Belgisch als Nederlandse club zijn.

Het financieel versterken van clubs

Belgische clubs kunnen amper spelers van boven de 5 miljoen aantrekken en betalen. Nederland worstelt met hetzelfde probleem (op een paar topclubs na). De (top)spelers verlangen de competitie te verlaten voor een grotere stap in hun carrière. Veel clubs hebben dus moeite met hun beste (jeugd)spelers te behouden of worden gedwongen ze te verkopen omdat ze financieel schaars zitten. Met een Beneliga kunnen de clubs hun spelers behouden en nieuwe spelers aankopen om te kunnen concurreren met de andere topclubs. Het zou hen een enorme financiële ‘boost’ geven. Ook zou de belangstelling van sponsors en investeerders groter worden en zouden ze meer kunnen profiteren van televisierechten.

Worden de grote rijker en de kleintjes armer?

Het is belangrijk om bij dit alles de ‘kleinere’ clubs niet te vergeten. Het voorkomen dat de kloof tussen rijke en minder kapitaalkrachtige clubs groter wordt is fundamenteel.

De Beneliga wordt gezien als een mogelijkheid om de kleinere ploegen financieel te steunen en te laten groeien. Er moeten regels worden ingevoerd om de financiële uitgaven van clubs te beperken, denk aan Financial Fair Play. Er moeten afspraken gemaakt worden over de verdeling van televisierechten, zodat de inkomsten eerlijk verdeeld worden tussen alle clubs in de competitie. Ook moeten er beperkingen worden opgelegd aan de eigenaren van de clubs om te voorkomen dat één club te veel invloed krijgt in de competitie. Een licentiesysteem is zeker niet te vergeten en kan worden geïmplementeerd om ervoor te zorgen dat deelnemende clubs aan de competitie voldoen aan bepaalde financiële en infrastructurele vereisten. Daardoor wordt voorkomen dat ze niet te veel geld uitgeven en garanderen ze dat ze in staat zijn om op een professioneel niveau te opereren.

Daarnaast is het belangrijk dat solidariteitsmechanismen worden geïmplementeerd om de financiële kloof tussen clubs in de Beneliga en clubs erbuiten te verkleinen. Dit kan worden bereikt door een percentage van de inkomsten van de Beneliga clubs te verdelen onder de clubs daarbuiten. Die clubs moeten nog steeds mee kunnen doen aan bekercompetities met prijspotten. Denk ook aan regels om te voorkomen dat clubs binnen de Beneliga talentvolle spelers weghalen bij clubs van de nationale leagues. Het is van belang dat de Nationale competities buiten de Beneliga sterk en competitief zijn, en juist niet afzwakken. De aandacht voor de kleinere leagues mag dus verzwakken.

Conclusie

De bedoeling van een samenwerking van de competities is het niveau van onze clubs en hun voetbal te verhogen en succesvoller te laten concurreren met de wereldtop. De interesse zal groot zijn, onze clubs zullen weer relevant zijn en op alle vlakken, ook financieel, groeien. Daarbij is het belangrijk dat er sterke beperkingen worden opgelegd zodat we geen PSG of Manchester City scenario’s krijgen met ‘heersende’ ploegen. We mogen de kleinere clubs niet vergeten en voldoende steunen. Dit kan enkel waar worden gemaakt als alle clubs en supporters samenwerken aan een betere league waar ze met elkaar zullen concurreren, maar elkaar ook steunen om de wereldtop te behalen. Als al deze voorstellen in praktijk worden gebracht, is het een kwestie van tijd totdat de Beneliga een top 5 league wordt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

roosterlen
roosterlen4 aug. 2023 - 7:39

De tv gelden zullen volgens Deloitte met 300 miljoen Euro stijgen. Dat is een enorme pot geld die beschikbaar komt voor de clubs in een Beneliga. Dan kan Utrecht opeens spelers kopen die voorheen onhaalbaar waren. Daarmee zullen er uiteindelijk meer CL tickets komen. Ik verwacht dat binnen een paar jaar zelfs de nummer 4 via voorrondes de champions league zullen kunnen bereiken. Clubs die hiertegen zijn, zijn bang nooit te kunnen promoveren naar zo'n Beneliga. Maar ze moeten dit juist zien als enorme kans.

KAA Gent-fan
KAA Gent-fan1 aug. 2023 - 17:57

Het zou niet erg zijn als er minder Europese tickets zijn want daardoor gaan er betere ploegen in de Conference League zitten en maken onze clubs meer kans op een Europese beker. Feyenoord was in de eerste editie van de Conference League veel geluk gehad waardoor ze in de finale geraakt zijn. Maar als bevoordeeld Ajax in de Conference League zouden zitten dan is de kans groot dat ze die gaan winnen. Conclusie: Er gaan betere clubs meedoen in de Europa League en de Conference League waardoor we meer kans maken om een Europese beker te winnen.

korheiden
korheiden5 jun. 2023 - 13:23

Ik zie het niet gebeuren. Gaan supporters ook naar Brussel en Brugge rijden om hun club aan te moedigen? De vele (streek)derby's uit de eredivisie (Sparta-Feyenoord, NEC-Vitesse, Eagles -Twente e.d.) trekken altijd veel publiek. Gaan mensen ook kijken naar Twente-Racing Genk?

Willembw2
Willembw24 jun. 2023 - 8:54

Ben er zelf ook grote voorstander van. Zal grote voordelen hebben voor de clubs, onze landen, reputatie en competitie zelf. De belangstelling zal inderdaad groter zijn en het is hét middel om ons voetbal van niveau te verhogen en te kunnen presteren op wat hoger niveau.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman4 jun. 2023 - 8:21

Wie geld heeft wordt kampioen.

Peterrr3
Peterrr33 jun. 2023 - 20:45

Als voetbalanalist moet je toch weten dat clubs het meeste geld verdienen in de Champions League en in mindere mate in de twee andere Europacuptoernooien. Als Nederland en België samengaan dan raak je flink wat Europese plekken kwijt. Nederland en België hadden dit seizoen beide vijf clubs die Europees mochten spelen, dus tien in totaal. Dat gaan er bij een samenvoeging vijf worden, misschien worden de resultaten beter en stijg je op de coëfficiëntenlijst naar zes plekken. Meer zal er niet in zitten. Voor de topclubs is dit dus geen interessant vooruitzicht en zullen ze niet willen. Persoonlijk zou ik het wel leuk vinden, je krijgt meer leuke wedstrijden. Maar in het voetbal draait alles om geld en meer geld levert dit plan niet op. Dus is het niet interessant.

4 Reacties
alexopjoop
alexopjoop4 jun. 2023 - 8:26

Uiteraard is het niet mogelijk voor de UEFA om 10 europese tickets weg te geven aan clubs uit 1 competitie, dit zal worden ‘verlaagd’ naar 7, wellicht met onderhandelingen 8. Zeker voor de grotere clubs wordt een samenwerkingsverband tussen beide leagues veel interessanter.

Peterrr3
Peterrr34 jun. 2023 - 15:15

@alexopjoop, ik probeer je juist uit te leggen dat het voor de grote clubs geen grote voordelen oplevert, anders was die BeNeLiga er allang geweest. Sportief gezien wordt de competitie sterker. Maar financieel gezien niet. Omdat het geld vooral verdiend wordt door mee te doen aan de Champions League. In Engeland is dat anders. De Premier League is zo'n sterk merk dat overal in de wereld daar interesse voor is. Maar dat gaat bij de BeNeLiga nooit zo gebeuren. Grappig dat je denkt dat je bij de UEFA kan onderhandelen over het aantal tickets voor de diverse Europese toernooien. Hoe zie je dat voor ogen? Dat ze een uitzondering gaan maken? Zo werkt het niet.

alexopjoop
alexopjoop4 jun. 2023 - 20:42

Om te reageren op je reactie; als een competitie op sportief vlak groeit en van niveau verhoogt, groeit het ook financieel. 100%. Er zal uit elk land 1, misschien 2 team(s) niet Europees mee kunnen doen, wellicht het volgende seizoen weer wel. Dit verschil zal miniem zijn. Daarnaast zal de belangstelling veel groter zijn (= tv-deals, sponsorinkomsten, merchandising, ticketverkoop,….), het is dus logisch dat de inkomsten over het algemeen veel hoger zullen zijn, 2/3 clubs die geen Europees zullen kunnen spelen betekent absoluut niet dat ze niet financieel zullen groeien en kunnen profiteren van een dergelijke liga. Daarnaast zullen de teams die wel Europees halen zullen ook veel beter presteren in Europa. Grappig dat je zegt dat het de topclubs zijn die het niet willen, terwijl dit oa. Een voorstel was van de topclubs (Anderlecht, PSV, Feyenoord) die hiermee begonnen zijn te onderhandelen. Het zou juist minder voordelig zijn voor de kleinere clubs, daarom wordt daar de aandacht sterk op gelegd in dit artikel, omdat het geen rocket science is dat de grotere clubs ervan zullen profiteren.

Peterrr3
Peterrr35 jun. 2023 - 21:45

De grote clubs profiteren er juist NIET van. Nu strijden Ajax, Feyenoord en PSV (en in mindere mate AZ) om twee CL tickets, ter waarde van minimaal 30 miljoen. Vanaf volgend seizoen krijgt Nederland zelfs drie tickets voor de CL (de derde is dan in de laatste voorronde van de kwalificatie). Dat zijn gegarandeerde inkomsten. Ga je met België samen. Dan krijg je niet meer CL tickets, maar wel meer concurrentie van de Belgische topclubs. Daarom zijn de topclubs niet voor dit plan. Natuurlijk zal een Beneliga iets interessanter zijn dan de huidige eredivisie. Maar wees eerlijk, hoe interessant is de Franse competitie wereldwijd? De Ligue 1 zal altijd groter blijven dan de BeNeLiga. Dus zoveel meer winst ga je ook niet maken. De clubs in Nederland die de BeNeLiga niet halen komen dan op het tweede plan te spelen. Die clubs missen de duels tegen de topclubs, dus minder inkomsten, minder interessant etc. Ik weet dat vooral PSV er serieus naar heeft gekeken. Dat was een aantal jaren geleden toen de Europese inkomsten veel lager waren. Maar nu hoor ik er niemand meer over. Dus ik denk dat ze tot de conclusie zijn gekomen dat het geen vooruitgang is.

Ewout Pool
Ewout Pool3 jun. 2023 - 20:32

Hoe de Nederlandse en Belgische profclubs het onderling regelen moeten ze zelf weten. Wat ik persoonlijk een groter probleem vind is dat deze hypercommerciële entertainmentbedrijven nog steeds een enorm beslag leggen op publieke middelen. Elke club die financieel wanbeheer voert krijgt van zijn lokale overheid meestal zeer gunstige financiële oplossingen aangereikt. Net zoals bij de bouw van stadia en trainingscomplexen. Ook legt de voetbalcompetitie een groot beslag op de politiecapaciteit. Ik ben van mening dat deze clubs nu maar eens zelf verantwoordelijk moeten zijn voor hun handel en wandel. Kunnen ze dat niet dan gaan ze (net als ieder ander bedrijf) failliet of worden in het geval van ernstige bedreigingen voor de openbare orde (net als ieder ander bedrijf) al dan niet tijdelijk gesloten.

Erik20
Erik203 jun. 2023 - 18:21

Als Nederland moet je dit niet willen, België trekt je alleen maar mee naar beneden. Als je ook nog beperkingen gaat opleggen zodat we geen "topploegen" zoals City krijgen kan je helemaal vergeten ooit een rol van betekenis te kunnen spelen. Daarnaast doen de Nederlandse clubs het al jaren heel aardig in Europa, in tegenstelling tot België. Een Beneliga is gewoon niet interessant voor de rest van de wereld, net zoals wij geen interesse hebben in bijvoorbeeld Scandinavische competities.

1 Reactie
alexopjoop
alexopjoop4 jun. 2023 - 8:23

Ben hier overigens helemaal niet mee eens. Als je kijkt naar de 10 beste van Nederland en van Belgie overtreft Nederland na hun top 4 absoluut niet, integendeel zelfs. Ook valt niet te vergeten dat de Belgische clubs het dit seizoen misschien zelfs beter deden dan hun noorderburen, met alle 3 clubs in europese kwartfinales, en 1 in de 8ste finale van de champions league. De belgische clubs zijn in volle bloei en hun niveau zal alleenmaar stijgen. Een beneliga zou dus zeker interessant zijn, en snap het verband met de Scandinavische competities niet echt.

Polarisario
Polarisario3 jun. 2023 - 16:16

Rijkere clubs zullen altijd spelers aantrekken van minder rijke clubs. Als je dat zou willen voorkomen dan zakt het niveau van de topclubs en dalen vanzelf de inkomsten mee. Het solidariteitsprincipe wat hier wordt gesuggereerd is dus de dood in de pot voor het eigen voetbal.