Joop

Waarom de vleesindustrie de flexkrachten in eigen dienst moet nemen

  •  
14-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
128 keer bekeken
  •  
slachthuis

© cc-foto: Jai79

Dat er twee weken geleden twee werknemers in het vlees van 36 jaar en 43 jaar dood neervallen, ja, dat is toeval. Dat weet toch iedereen?
In Duitsland heeft de politiek gesproken. Flexkrachten in het vlees moeten in dienst komen van de slachterijen. Maar liefst 40.000 flexkrachten zijn nu in vaste dienst genomen. Het kan dus wel! Ook een bedrijf als Vion, die zowel groot is in Nederland als in Duitsland, heeft zijn personeel bij onze oosterburen zien verdubbelen doordat ze in ongeveer vier maanden 3500 mensen hebben moeten aannemen.
Cao wordt niet nageleefd Maar volgens de heer de Jonge, de baas van Vion die zowel voor Nederland als Duitsland verantwoordelijk is, is dat in Nederland niet nodig. Want we hebben hier een cao!
Het punt is dat we wel een cao hebben maar dat is de afdeling theorie. De praktijk leert ons dat de cao helemaal niet wordt nageleefd. De migranten werken hier vaak in de laagste schaal 6 dagen in de week en maken wel 60 uur. Het is niet voor niets dat er  arbeidsmigranten zijn die het harde werken alleen kunnen volhouden als ze stimulerende middelen gebruiken. Daarmee plegen ze roofbouw op zichzelf, maar worden daar feitelijk toe gedwongen door de werkomstandigheden waarvoor hun baas verantwoordelijk is. Iedereen weet dat het werk veel te zwaar is om structureel 45 tot 50 uur te doen. Toch gebeurt het. Alleen op die manier houdt  de migrant er nog wat aan over. Want van circa 11 euro bruto per uur minus allerlei kosten zoals betalen voor het busje en de huisvesting hou je met een normale 36-urige werkweek te weinig over om van te leven. Dus extra uren maken is het devies. En ja, dan liever via het uitzendbureau zodat je ze de 6 e dag gewoon 100 kilometer verderop aan het werk zet.
Duitse methode Dat lukt allemaal niet als je de mensen in eigen dienst neemt. Want dan komt het echte probleem aan de orde en durven mensen ook veel beter voor zich zelf op te komen. Het echte probleem is dat het uurloon te laag is en dat de mensen doordat ze uitzendkracht zijn niet voor zichzelf kunnen opkomen. Maar dat willen de werkgevers niet. Want het draait om geld verdienen en zoveel mogelijk productie voor de export maken. En dat er twee weken geleden twee werknemers in het vlees van 36 jaar en 43 jaar dood neervallen, ja, dat is toeval. Dat weet toch iedereen?
Wij gaan donderdag 15 april, in een  bestuurlijk overleg met ministers, werkgevers, uitzenders en andere betrokkenen, pleiten voor de Duitse methode. In vaste dienst, zodat arbeidsmigranten een menswaardig loon krijgen en in menswaardige omstandigheden kunnen leven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Joeppie2
Joeppie215 apr. 2021 - 8:01

Als kleine zelfstandige van (1975-1995) waren werkweken van 60-70 uur vaste prik. En wat je er dan aan overhield was maar de vraag, soms niks (klant failliet o.i.d.) de enige zekerheid die je had was dat je over hetgeen wat je dan mogelijk overhield belasting mocht betalen. In de vleessector werken lijkt me trouwens op lijkverzorger na zo ongeveer het meest depressieve beroep wat je kunt uitoefenen, dan is een "oppeppertje" op z'n tijd toch logisch!

Tom7
Tom715 apr. 2021 - 7:23

Blijf vooral praten, en doe verder niks, wees daar net zo trots op als FNV baas Elzinga is op z,n gekleurde hanekam tijdens z,n studententijd, en dan komt het vanzelf helemaal goed, echt waar.???? https://joop.bnnvara.nl/cartoons/qatar-gaat-over-lijken#comment-2747332

1 Reactie
Deugkeizer
Deugkeizer15 apr. 2021 - 11:05

Nou ja, stel ik voor om dit soort werknemers Lean en Agile te laten werken, dat kwaliteit op de werkvloer weleens even belangrijk kan voor zowel laaggeschoolde als hooggeschoolden voor een onderneming. Komt mijn reactie op de een of andere reden niet door.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194714 apr. 2021 - 19:02

Dat er een eind moet komen aan dat flexwerk ben ik het helemaal mee eens. Maar ik beken ook in mijn jonge jaren werkweken in de landbouw te hebben gedraaid van echt wel meer dan zestig uur. Zo betaalde ik mijn studie. Je moet mensen niet verbieden om uren te draaien om een financieel doel te realiseren.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194714 apr. 2021 - 19:42

De term 'vleesindustrie' die hier wordt gebruikt is de enige juiste. Deze benaming gebruiken voor de intensieve veehouderij is framing.

Jozias2
Jozias214 apr. 2021 - 18:29

Zowel vaste krachten als uitzendkrachten werken onder dezelfde cao. Als een bedrijf de cao niet volgt dan moet je dat aanpakken. Of het bedrijf structureel capaciteit nodig heeft of flexibel moet kunnen zijn doet daar niets aan af.

3 Reacties
Audiomind
Audiomind14 apr. 2021 - 20:40

Goed punt! Echter als de controleurs van NVWA er al schimmige praktijken op na houden, kan ik mij voorstellen dat de vakbond al helemaal geen invloed kan uitoefenen op deze vage business.

Marinus Calamari
Marinus Calamari15 apr. 2021 - 11:54

Jozias snapt zelf ook wel dat je als uitzendkracht niet met je CAO hoeft aan te komen zetten als je niet correct behandeld wordt, omdat mensen als Jozias je dan gewoon de laan uit sturen. Zo'n CAO werkt eigenlijk alleen goed i.c.m. een vast contract zodat je de rechten die zo'n CAO je geeft ook daadwerkelijk kunt afdwingen.

Jozias2
Jozias215 apr. 2021 - 13:21

@Marinus Als je werkt via een beetje gerenommeerd uitzendbureau dan zijn die daar heel scherp op. Ook als bedrijven uitzendkrachten proberen achter te stellen tov de vaste populatie. Uiteraard zijn er kleinere uitzendbureaus die malafide praktijken op na houden maar je moet niet de hele sector aanpakken omdat er een paar zich misdragen.

adriek
adriek14 apr. 2021 - 15:34

Bijna net zo effectief zou zijn om werknemers verplicht lid te maken van een vakbond. Desnoods betaald door de werkgever.