Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waarom de Kuip moet blijven

  •  
20-10-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
152 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Rotterdam zou verraad plegen als het toestaat dat het oude, met zoveel emotie geladen Feyenoord-stadion verdwijnt
Nederland dreigt een belangrijk monument te verliezen. Rotterdam is van plan het Feyenoordstadion te vervangen door megalomane nieuwbouw, die – zo menen de regenten aan de Nieuwe Maas – de stad een nieuwe impuls zou moeten geven. Ik laat dáár of dit inderdaad het geval is en of bijvoorbeeld dat rare ding van Ajax een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan een hernieuwde opbloei van Amsterdam en dan met name het naburige Bimre, dat je blijkbaar tegenwoordig Zuid-Oost moet noemen.
Je zou zeggen dat voetbalclubs hun plaats van vestiging een impuls geven door te winnen en zelfs een leek op het gebied van deze sport kan met zekerheid zeggen dat het leed van Feyenoord niet wordt veroorzaakt door een krakkemikkig stadion. Maar – nogmaals – dat doet er niet toe.
Rotterdam heeft al vijfenzeventig jaar zijn beroemde Kuip. Dat is een heel bijzondere constructie, die tot stand kwam dankzij de inzet van de hele stad. Natuurlijk ging het erom Feyenoord, dat uit zijn sportterreinen op de Boergoensevliet was gegroeid, een behoorlijk onderkomen te bezorgen. Maar het stadion had nog een andere bedoeling: Het liet zien waartoe Rotterdammers in staat waren als zij de handen ineen sloegen. Ook middenin een grote economische crisis.
De gedachte om op Zuid het grootste stadion van Nederland te bouwen werd geboren in het creatieve hoofd van Feyenoords voorzitter Leen van Zandvliet. Hij vond meteen steun bij zijn penningmeester, de bekende kolenboer Cor Kieboom. Hoe moesten zij in vredesnaam aan geld komen? Kieboom en Van Zandvliet klopten aan bij de Rotterdamse havenbaronnen. Zij werden toegelaten bij D.G. van Beuningen voor het overige, de grote man achter het museum Boymans-van Beuningen. Die haalde er Piet Smit bij van de sleepboten en volgens mij heeft ook Willem van der Vorm (een naam die voor echte Rotterdammers boekdelen spreekt) ermee te maken. Zij zorgden ervoor dat de Robaver zich achter het plan stelde. Dat was een bank die via verschillende fusies in ABN/AMRO terecht is gekomen. De bank wist voor vier ton aandelen te plaatsen in het nieuwe stadion. Daar kwam nog voor achthonderdduizend gulden aan obligaties bij.
Het architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt, dat veel beroemde bouwwerken op zijn naam heeft staan, waaronder de van Nelle fabriek, tekende het unieke ontwerp, dat voor die tijd kracht en moderniteit uitstraalde. Op 27 maart 1937 werd het stadion tijdens hevige hagel- en sneeuwbuien geopend. Niettemin vond de vriendschappelijke wedstrijd tegen de Belgische club Beerschot gewoon doorgang, nadat burgemeester Drooglever Fortuyn de aftrap had verricht.
De Kuip is dan ook niet zomaar een stadion. Het is net als de Van Nelle fabriek en veel andere ontwerpen van Brinkman en van der Vlugt een monument dat het verdient met eerbied en zorgvuldigheid behandeld te worden. En dat niet alleen: Dit bijzondere gebouw woont in het hart van Rotterdam en de Rotterdammers. Ik weet wel dat moderne managers, bestuurders en cijferaars hier gaan aandacht voor hebben, maar dit is toch een zaak van belang. Als de Kuip ten onder wordt gebracht, zal er in de ogen van de Rotterdammers meteen al een vloek rusten op het nieuwe stadion. Dat zal dan in tegenstelling tot de Kuip nooit en te nimmer een ziel krijgen.
De Kuip heeft wel een ziel: die is er in gelegd door de samenwerking van zoveel Rotterdammers – van eenvoudige arbeiders en havenbaronnen – die ook in kwade tijden iets groots tot stand wisten te brengen
Om al die redenen mag  Rotterdam de Kuip nooit laten afbreken.
De onderneming Feyenoord NV wil van de gemeente 150 miljoen lenen om een nieuw stadion te bouwen. Dat moeten B&W maar weigeren. Als er geleend moet worden, dan alleen om De Kuip te restaureren
Rotterdam mag nooit toestaan dat het oude, met zoveel emotie geladen Feyenoord-stadion verdwijnt. Daarmee zou het verraad plegen aan zichzelf.
Zie ook dit artikel

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.