Het schokkende relaas van een arts die de gevolgen van de nieuwe jeugdwet moet (maar niet kan) uitleggen aan de ouders van een ernstig ziek meisje
“Er is nog één ding dat ik met u bespreken moet.” Ik draai ongemakkelijk op mijn stoel. Tegenover me zitten de ouders van Joyce, een meisje van 16. Ze is opgenomen op de kindergeneeskunde in verband met een suïcidepoging. Ze moest een paar dagen onder controle blijven, maar kan nu weg. We hebben besproken dat terugkeer naar huis geen optie is.
Joyce wordt al lang poliklinisch behandeld voor een ernstige depressie. Deze behandeling is niet succesvol. Dit is de derde keer dat ze een suïcidepoging heeft gedaan. Na lang wikken en wegen is de beslissing genomen haar te laten opnemen in een jeugdpsychiatrische kliniek op een speciale afdeling voor stemmingsstoornissen. Joyce ziet daar erg tegenop en haar ouders hebben het er moeilijk mee. We hebben nogmaals alle voor- en nadelen doorgenomen en opnieuw geconcludeerd dat opname noodzakelijk is. Maar nu is er dus nog één ding dat ik moet bespreken. Slecht nieuws.
“Sinds januari van dit jaar regelt de gemeente de jeugdhulp, en de jeugdpsychiatrie valt daar nu ook onder”, begin ik met een omweg. “Een van de gevolgen daarvan is, dat u een eigen bijdrage moet betalen.” Poeh, het hoge woord is eruit. Maar dit is pas het begin. De ouders reageren verbaasd. “Het verplichte eigen risico geldt toch niet voor kinderen?” “Nee, daar hebt u gelijk in, maar dit is iets anders. Dit is een eigen bijdrage als kinderen opgenomen zijn.” “Waarom is dat dan?”, vraagt de moeder. “De gedachte erachter is dat ouders minder kosten hebben aan levensonderhoud”, hoor ik mezelf zeggen. “Vandaar.” “Minder kosten?”, zegt de vader vol ongeloof. “Mijn vrouw heeft haar baan opgezegd, we zijn aan reiskosten meer kwijt dan ooit. Voor de jongste moeten we vaak oppas nemen, als we ’s avonds bij Joyce op bezoek gaan. Hoezo minder kosten?”
Ik durf niet te zeggen wat Loes Ypma, Tweede Kamerlid voor de PvdA, recentelijk ter verdediging van deze eigen bijdrage aanvoerde. “Ouders maken flink minder kosten voor levensonderhoud als eten en drinken.” Alsof het een goudmijntje betreft. Ik durf ook niet te zeggen dat tijdens de wetsbehandeling meerdere keren is beweerd dat de jeugd-ggz onderdeel blijft van de geneeskunde. En ik durf al helemaal niet te zeggen hoe hoog deze ouderbijdrage is. Maar die onvermijdelijke vraag volgt natuurlijk direct.
“Hoeveel is het dan?” “Eh, even kijken”, zeg ik om me een houding te geven. “Het hangt van de leeftijd af.” Voor de vorm google ik op ouderbijdrage jeugdwet. Nergens voor nodig. Ik weet het bedrag precies. “Eh, voor Joyce, even kijken, 16 jaar… euhm, dan is het … 132 euro.” “Nou”, zegt de vader, “ik vind het belachelijk, maar dat kan er ook nog wel bij. Betaal je dat meteen voor een vol jaar of een twaalfde per maand?” “Nou”, haast ik me te zeggen, “ik was nog niet uitgesproken. Die 132 euro is … eh … dus eigenlijk… kuch … een bedrag per maand.”
“Per maand?!”, brengt de vader verbijsterd uit. “Maar dan kan het per jaar oplopen tot …1320 plus … 264 , dat is …..1500, nee bijna 1600 euro?! Dokter, onze dochter is toch ziek?” “Jazeker is uw dochter ziek”, verzeker ik. “Ik vind het ook verschrikkelijk.” “Ik weet niet waar we het geld vandaan moeten halen”, zegt de moeder. “Maar wat ik veel erger vind, is dat ze doen alsof we haar voor de lol naar een soort zomerkamp sturen. Weten ze wel hoe het is je kind te moeten laten opnemen?” “Ik ben bang van niet”, is het enige wat ik weet te zeggen. “Nou”, zegt de vader, “ik weet wel zeker van niet”.
Feiten: • De verwachte bruto opbrengst van deze maatregel is 1,5 à 2 miljoen euro. De kosten van het innen zijn mogelijk hoger. • Ook voor een gedwongen opgenomen kind geldt de bijdrage. • Het verplichte eigen risico voor volwassenen is 375 euro. • De in 2012 ingevoerde eigen bijdrage van 200 euro voor geneeskundige hulp bij psychische aandoeningen is na hevig protest in 2013 afgeschaft. • Kinderbijslag voor een 16-jarige is 91 euro/per maand. • Loes Ypma (PvdA) noemt (max.) 1580 euro eigen bijdrage voor kinderen met een psychische aandoening evenwichtig. • De motie van Renske Leijten (SP) en Mona Keijser (CDA) dit af te schaffen is weggestemd. • Brigitte van der Burg (VVD) twittert dat het nu eenmaal een gevolg is van de jeugdwet.