Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waarom we op 4 mei wél naar dat monument moeten

  •  
02-05-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
126 keer bekeken
  •  
Flickr_-_Erfgoed_in_Beeld_-_Amsterdam_Nationaal_Monument_op_de_Dam_1
De keuze van Christa Noëlla om op 4 mei thuis te blijven, berust op een paar misvattingen. Het is goed om die juist in deze dagen recht te zetten.
Christa Noëlla uit Leiderdorp heeft het gehad met de vierde mei. Ze komt niet meer op de herdenking, die bij haar alleen maar woede oproept om zoveel hypocrisie. Wat heeft het voor zin om een keer per jaar mooi weer te spelen bij een monument als Pegida ongestoord door de straten marcheert of misschien in hetzelfde uur Nederlandse F16’s collateral damage veroorzaken in Syrië? Ook meent Noëlla dat op de vierde mei de geschiedenis van haar voorouders niet herdacht wordt en dat zou wel moeten gebeuren. Anders blijft het maar een witte gebeurtenis.
De keuze van Christa Noëlla om op 4 mei thuis te blijven, berust op een paar misvattingen. Het is goed om die juist in deze dagen recht te zetten.
De Tweede wereldoorlog was geen witte gebeurtenis. Onder onze bevrijders bevonden zich heel veel Afro-Afrikanen. Die speelden een rol in de geschiedenis van mijn familie. Het waren Afro-Amerikaanse militaire vrachtwagenchauffeurs die ervoor zorgden dat mijn vader en zijn vrienden vanuit Salzburg naar Parijs kwamen zodat zij daar de trein terug naar huis konden nemen. Deze Afro-Amerikanen werden in het Amerikaanse leger vreselijk gediscrimineerd. Dat is één van de wortels van de burgerrechtenbeweging uit de jaren vijftig en zestig. Op de Filippijnen maakte een grote verzetsbeweging het de Japanners heel moeilijk. Ook in Indonesië bestond zulk anti-Japans verzet en al helemaal in Vietnam. China heeft een wezenlijke bijdrage geleverd aan de nederlaag van de as-mogendheden.
In Brazilië vind je in veel steden monumenten voor de gevallenen. Dat komt omdat het met een expeditieleger meevocht aan het Italiaanse front. In 2014 belegde het Braziliaanse parlement nog een speciale zitting om de laatste veteranen te eren.
Suriname en de Nederlandse Antillen hebben een wezenlijke bijdrage geleverd aan de geallieerde overwinning. De raffinaderijen op Curaçao en Aruba waren essentieel om de tanks en de vrachtwagens in Europa aan voldoende brandstof te helpen. Zonder de Surinaamse bauxiet hadden veel minder vliegtuigen gebouwd kunnen worden. Een fors aantal Caribische Nederlanders gaven in de Tweede Wereldoorlog hun leven. Sommigen vochten in de marine of de Prinses Irenebrigade, anderen voegden zich in Nederland bij het antifascistisch verzet, zoals George Maduro naar wie Madurodam is genoemd en Anton de Kom, auteur van Wij slaven van Suriname.
Dit is maar een kleine greep uit het bewijsmateriaal voor de stelling dat de Tweede Wereldoorlog geen ‘witte’ affaire was. Dat is op zich reden genoeg om toch op de vierde mei te verschijnen
Er is nog een goede grond. Op de vierde mei verzamelen zich overal in het land rond grote of kleine monumenten mensen om daar de doden te herdenken en bloemen te leggen. De gemeente faciliteert dit en meestal spreekt de burgemeester een woord maar de aanwezigen spelen de hoofdrol. Zij staan daar niet om hun loyaliteit te betuigen aan de gevestigde orde maar als individu. De twee minuten stilte accentueren dat. Je bent dan alleen met je eigen gedachten. Je herdenkt zelf wie je herdenken wilt. Meestal maken zich uit het publiek mensen los om al dan niet namens hun achterban kransen of bloemen te leggen al dan niet voor specifieke groepen slachtoffers. Bij ons in Schiedam ontbreekt bijvoorbeeld een delegatie van de Alevitische Gemeenschap nooit. Er is dus alle ruimte om zichtbaar te maken wie je wilt herdenken en waarom
Christa Noëlla mist bij de herdenking haar voorouders. Vermoedelijk denkt ze daarbij aan de slaven en andere slachtoffers van het Nederlands kolonialisme. Die verdienen inderdaad een herdenking op het niveau van de vierde mei maar het zou verwarring wekken om dat óók op die datum te doen. Waarom? Omdat het om een essentieel ánder soort herdenking gaat met ándere helden en schurken. Nederland is in zijn geschiedenis zowel dader als slachtoffer geweest. Het is voor de helderheid en de aard van de herdenking beter om dat onderscheid te maken. Dan herdenk je bijvoorbeeld – ook op de Dam, ook met de majesteiten erbij – op de avond voor Keti Koti de slachtoffers van het Nederlands imperialisme terwijl vier mei ongemoeid blijft. Voor degenen die nu “Weg met ons, weg met ons”, beginnen te roepen, dat is geen blijk van zwakte maar van kracht. Een natie die op zichzelf vertrouwt, durft ook de nare feiten onder ogen te zien. Het zou mij overigens niet verbazen als dan op de vierde mei en op die herdenking voor Keti Koti ongeveer dezelfde mensen verschijnen.
Beeld: Wikimedia

Meer over:

opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (78)

omaoeverloos
omaoeverloos4 mei 2016 - 9:18

Vanavond doe ik wat sinds ik hier woon, inmiddels al zo'n 40 jaar, een vast ritueel is. Ik lijn mijn twee teckels aan (de enige keer per jaar dat ik dat doe) en wandel op mijn gemak naar de IJsselmeerdijk. Daar, uitkijkend over het water wat de lichamen van honderden jonge mannen bedekt, beleef ik mijn dodenherdenking, alleen.

clara51
clara513 mei 2016 - 20:23

Een jonge vrouw zit wat hardop te denken op haar facebookpagina en krijgt vervolgens tot haar verbazing half Nederland, enkele stevige bedreigingen, plus een enorme preek van een historicus over zich heen. Misschien wil Ali B. wel een hedendaagse versie maken van het mooie lied 'Die Gedanken sind frei', zodat we dat voortaan op 4 én 5 mei ergens tijdens de ceremonie of thuis bij de buis met z'n allen kunnen zingen.

2 Reacties
Events, dear boy, events
Events, dear boy, events4 mei 2016 - 9:07

''Een jonge vrouw zit wat hardop te denken op haar facebookpagina'' Nou, het was m.i. toch wel wat meer dan dat, hoor. Als je ook die foto van haar ziet met dat bordje, is er toch veel eerder sprake van een demonstratief, haast exhibitionistisch 'statement', min of meer 'provocatief' en bedoeld om door heel 'herdenkend' Nederland gelezen te worden. Dan kun je inderdaad stevige reacties verwachten. De bedreigingen zijn uiteraard uitermate verwerpelijk, maar wat is er mis met ''een preek van een historicus''? ‘Die Gedanken sind frei’. Zeker, maar er is niemand - hier op de site heb ik althans geen enkele reactie gezien - die Christa Noelle haar vrijheid van meningsuiting ter discussie stelt. Wat me wel steeds opvalt, ook in die voortslepende Zwartepieten discussie, is dat indien er veel ''tegengas'' gegeven wordt, er al snel geklaagd wordt dat er sprake zou zijn van 'minder vrijheid van meningsuiting' voor diegenen die een 'afwijkend' standpunt innemen. Daar is natuurlijk geen sprake van. Dat veel tegenstanders niet gaan applaudisseren en ook van hun VVMU gebruik maken om zo'n Christa Noelle (figuurlijk) 'aan te vallen' is uiteraard ook hun goed recht.

Hanvander Horst
Hanvander Horst4 mei 2016 - 10:54

Ik heb de eer het niet met Christa Noëlla eens te zijn en laat dit met redenen omkleed weten. Dat overkomt je in een vrij land, dat je tegengesproken wordt.

Minoes2
Minoes23 mei 2016 - 17:11

Ik als blanke Nederlander kan me daar alles bij voorstellen. Ik herdenk in gedachten en spreek de hoop binnenin mijzelf uit en voeg mijn daden waar mogelijk bij het woord. Ik vind dat hele; Nooit meer...inderdaad getuigen van hypocrisie. Nog niet zo lang geleden hebben we in het geheim Amerika geholpen de Irak-oorlog in gang te zetten terwijl er gewaarschuwd waren voor de gevolgen en kijk waar we nu staan....heel het MO staat in vuur en vlam. Voor mij heeft het niets te maken met kleur of wat dan ook maar alles met mensen....al denkt naar wat ik nu begrijp niet iedereen er zo over. Alles is selectief tegenwoordig.

1 Reactie
Minoes2
Minoes23 mei 2016 - 17:21

terwijl er gewaarschuwd was..... Overigens was het vooral m.b.t. Afghanistan dat we gewaarschuwd waren. Irak was meer een Amerikaanse droom door Bush jr. alsnog vervuld en geheim toch.

Achterberghen2
Achterberghen23 mei 2016 - 13:06

Om WOII als een puur 'witte' gebeurtenis te zien gaat m.i. wel wat ver. Vergeet de vele zwarte Amerikanen die in het Amerikaanse leger hebben gediend. Vergeet daarbij dan ook niet de zwarte Afrikanen die in het Duitse leger hebben gediend.

2 Reacties
Minoes2
Minoes24 mei 2016 - 6:18

Ergo in vele Amerikaanse oorlogen zijn bij uitstek zwarte mensen als kanonnnenvlees gebruikt vooral in de wereldoorlogen. Dat is ver onderbelicht in de documentaires voor het grote publiek en in herdenkingen. We praten over oorlog, slachtoffers van oorlog en het belang van vrijheid dus vrede. Zonder onderscheid des persoons.....Laten we het recht en de mensenrechten daarin volgen...

joop69amsterdam
joop69amsterdam5 mei 2016 - 9:52

Dat met die zwarte Afrikanen in het Duitse leger lijkt me ietwat te fantasievol.

Ulltrafox
Ulltrafox3 mei 2016 - 10:08

Meneer van Horst, Ik weet niet of u nog een beetje als historicus een korte termijn geheugen heeft, maar soms heb ik bij het lezen van bepaalde berichten zoals onderstaande bericht uit de Volkskrant het gevoel dat we er inderdaad beter maar een witte gelegenheid van moeten maken, juist uit respect voor de overledenen en vermoorde slachtoffers en hun families. Ik vraag me ook af waarom deze Noëlle ineens wel een teken van leven geeft bij al de Pegida geluiden en niet valt over dit soort verschijnselen. Laat me raden... http://www.volkskrant.nl/binnenland/marokkanen-respectloos-op-4-mei~a726846/ Persoonlijk zou ik graag iedereen erbij willen inclusief Duitsers Japanners etc.dat weet u, moet een dag worden van internationale verzoening. Maar voor veel mensen zoals mij wordt het steeds moeilijker deze dag te beleven vanwege de schijnheilige koppen in de vorm van kransleggende politici die zelf niet bepaald de vredelievendheid praktiseren. Elke historicus zou de signalen moeten opvangen dat het de verkeerde kant opgaat. Dat we zitte. Te herdenken terwijl we tegelijkertijd onszelf weer in een volgend wereldconflict laten manipuleren. Niet alleen door de oorlogszuchtige Amerikanen, maar ook nog door oorlogslobyisten uit Brussel, zogenaamde analytici en Rusland kenners. De toekomst zal het ons leren. En dan praten we wel weer....mochten we het hebben overleeft met een paar jodiumpillen van Mw Schippers.

peter e
peter e3 mei 2016 - 9:02

Welke verschrikkingen heeft het herdenken ons bespaard, beste Han?

5 Reacties
Nailles
Nailles3 mei 2016 - 10:25

Domheid uit onwetendheid waardoor we niet vergeven zijn van de Christa Noëlla's b.v. Onwetenheid te beseffen welke verschrikkingen er overwonnen zijn, dezelfden of andere dergelijken vrijheden bedreigend er potentieel waren, en nog steeds potentieel zijn, of zich kunnen ontwikkelen. Dus de verschrikking dat men niet beseft dat de bevochten vrijheden waarvoor zovelen van allerlei afkomst gevallen zijn of bereid waren voor te vallen tegen bruine, maar ook serieuze rode tot nog niet zolang geleden, e.a. bedreigingen van die vrijheden opkwamen? En dan laten de Christa Noëlla's en de haren zelf ook nog even zien niets te begrijpen van dat vrijheid om te beginnen individuele vrijheid inhoudt die gewaarborgd wordt door collectieve vrijheid. Want om te beginnen heeft ieder individu het recht op persoonlijke invulling van wie en wat men herdenkt in die zo veel gezichten kennende vrijheidsstrijd. Dat die vrijheid juist inhoudt dat ieder het recht heeft eerstens of vooral zijn of haar familieleden te herdenken, de gevallenen uit een bepaald dorp, getroffen stad, bepaalde bevolkingsgroep, de strijd overzee, slachtoffers in koloniën, en daarnaast dan meestal natuurlijk ook andere gevallenen in die nagedachtenis betrekt maar niet in die mate persoonlijk als bij jou als individu. Mensen als Christa Noëlla, Jelmer Renema, e.a., erkennen die juist bevochten individuele vrijheden niet. Ze achten niet dat mensen vrij zijn eerstens naar eigen individuele behoeven en gronden te herdenken. Zij zijn meer activistisch ideologisch behept en willen de nagedachtenis politiseren, voor te schrijven wie anderen ook hebben te herdenken in plaats dat ze, net als anderen, gewoon de vrijheid hebben om te wijzen op andere gevallenen en slachtoffers die zij op 4 mei óók zullen herdenken (Ik neen tenminste aan dat ze zelf andere slachtoffers ook in nagedachtenis herdenken al is het niet eerstens.) Als je dan ook nog als reden aanvoert niet te willen herdenken omdat er tegenwoordig jou ongevallige groepen demonstreren (voor jou marcherende fascisten) waarmee dan PVV of Pegida wordt bedoeld, dan besef je niet dat dat als je dat zo ziet juist reden is om de vrijheidsstrijd te blijven herdenken, en dat anderen dat ook júíst niet nagelaten hebben bij het veel vaker zelfs gewelddadige marcheren en zelfs deelnemen van communisten, rode extremisten, in de Nederlandse straten, eerder al, maar ook tegenwoordig als AFA, International Socialisten, e.d. zwaar gelaarsd, marcherend en zo vaak geweld plegend. Dus juist daarom wel blijven herdenken van gevallenen voor de juist individuele vrijheidsstrijd tegen die van ideologisch behepte onvrije geesten.

Molly Sweet2
Molly Sweet23 mei 2016 - 10:26

+1

DaanOuwens
DaanOuwens3 mei 2016 - 15:58

@ Nailles Je schrijft dat mensen die andere opvattingen hebben zijn voor jou per definitie onvrije geesten zijn. Mensen die het met jou eens zijn, zijn per definitie vrij. Dat roept de vraag op wat en wie er nu precies op 4 mei wordt herdacht, de slachtoffers of de daders.

Dunya2
Dunya23 mei 2016 - 17:04

@DaanOuwens +1

mulligan
mulligan3 mei 2016 - 18:57

@Nailles: U schrijft: "Want om te beginnen heeft ieder individu het recht op persoonlijke invulling van wie en wat men herdenkt in die zo veel gezichten kennende vrijheidsstrijd". Zou het kunnen zijn dat u 'Christa Noëlla en de haren' precies dat recht ontkent, het recht op persoonlijke invulling? Wilt u niet Christa en de haren net zo hard voorschrijven wie en hoe zij te herdenken hebben? En dat zij dus ook het recht hebben om aan de charade, zoals zij die ervaren, NIET mee te doen? Of steekt het u vooral dat zij en de haren daar publiekelijk kond van doen? Maar vindt u het zelf niet een haast Kafka-esk idee dat men de slachtoffers van de oorlog herdenkt, maar tegelijkertijd groepen die dezelfde doelen stellen als de 'vijand' in die oorlog (zij het met andere groepen mensen als target) achter u langs laat marcheren? Welk doel dient de herdenking van de slachtoffers als men de volgende generatie daders faciliteert? Maar, zoals u al stelde: het staat iedereen vrij om invulling te geven aan wie en wat men herdenkt. Ik laat u dus ook uw invulling. Kunt u Christa en de haren ook hun invulling laten? "Domheid uit onwetendheid" is nogal tautologisch, overigens. Laten we het erop houden dat u niet beter wist.

slopsma
slopsma3 mei 2016 - 8:53

Sorry hoor, maar je bent niet bepaald slim als je een Wereldoorlog ziet als een witte gebeurtenis ziet. Alsof de wereld alleen uit blanke mensen bestaat. Het geeft wel weer hoe ze naar de wereld kijkt, ze maakt namelijk onderscheid in huidskleur.

Asimov2
Asimov23 mei 2016 - 7:51

Misschien heeft Christa Noëlla het wel mis als ze zegt dat 4 mei een witte aangelegenheid is, maar wat maakt dat eigenlijk uit? De grootste misvatting van haar is m.i. dat je alleen kan herdenken als je 'eigen mensen' er bij betrokken zijn. Zo kan je als blanke Nederlander meedoen aan de slavernijherdenking. Gelukkig doen ook veel mensen dat (zowel op 4 mei als op andere herdenkingen). De meeste mensen zijn solidair met elkaar. Christa Noëlla is niet solidair, ze doet niet meer mee, in meerdere opzichten niet.

Kees Apollo
Kees Apollo3 mei 2016 - 7:50

Terecht dat slachtoffers herdacht worden. Maar ook terecht dat er aandacht is voor wat is geleerd. - En dat was in Nederland bijzonder weinig en al heel snel afgelopen. De toenmalige machthebbers en sympathisanten stonden te popelen om af te reizen naar Indonesie. Om daar, zelf net bevrijd, de koloniale bezetting voort te zetten. Met oorlogsmisdaden etc.

Zandb
Zandb3 mei 2016 - 7:47

Christa toont ons het probleem met de vierde mei: Wat ieder mens uit zichzelf en voor zichzelf zou moeten doen verengen we tot een voorgeschreven ritueel waar geen mens meer weet welke rol hij speelt. Omdat hij opgaat in de massa. Een massa, die elk individu dwingt zich af te vragen of daarin zijn motieven nog wel juist tot hun recht komen. Omdat verzamelde individuele uitingen, elke individuele uiting teniet doet.

Albert Einstein
Albert Einstein3 mei 2016 - 7:20

"Wat heeft het voor zin om een keer per jaar mooi weer te spelen bij een monument als Pegida ongestoord door de straten marcheert?" Het is niet logisch om een beweging die zich tegen een antisemitische religie uitspreekt, onverenigbaar te vinden met de 4 mei herdenking.

3 Reacties
mulligan
mulligan3 mei 2016 - 8:53

Als u de 4 mei-viering verengt wilt zien tot antisemitisme, dan is dat inderdaad niet logisch. Als u bereid bent om een iets ruimer blikveld te hanteren, dan is het erg logisch om de 4 mei-viering onverenigbaar te vinden zolang men een beweging ongestoord door de straten laat lopen die tot doel heeft om een groep mensen a priori uit te sluiten van alles en bij voorkeur gedeporteerd te zien.

Albert Einstein
Albert Einstein3 mei 2016 - 9:22

Een voorspelbare reactie. "Links" wil zijn idealen altijd zover oprekken, dat ze breken. Dat oprekken heeft er onder andere toe geleid dat geimporteerd antisemitisme niet serieus wordt genomen. Veel Joden zijn Europa al ontvlucht. Is dat soms je ideaal?

mulligan
mulligan3 mei 2016 - 12:34

Wie heeft het over "oprekken" gehad, beste Einstein? Het gaat hierbij niet eens over idealen (ook daar bent u degene en de enige die erover begint), maar over de invulling van een herdenking. Wat u mij vervolgens aan antisemitisme in de schoenen wilt schuiven, daar begin ik niet eens over. U heeft waarschijnlijk een slechte dag? Nou, sterkte dan.

Karel Karstens
Karel Karstens3 mei 2016 - 7:15

Mensen om mij heen begrijpen niets van deze rare discussies hier. Voor vrijwel heel Nederland is 4 mei een belangrijk moment om de terreur van de Nazi’s te gedenken, die juist helemaal niet verder weg lijkt te liggen, naarmate je ouder wordt. Deze hele discussie is een marginaal gesputter van mensen die een hekel hebben aan de autochtone inwoners van Nederland uit een soort kinnesinne. En juist uit die hoek (“Die Kristalnacht, was die niet een soort eerste intifada?” en “Elke Jood is toch een potentiële zionist en elke gedode Jood is dus eigenlijk een verzetsdaad.” en “Zes miljoen? Had hij het maar gedaan”) komt steeds vaker venijnige uitingen die nog maar eens benadrukken hoe belangrijk het is de terreur op eigen bodem te herdenken, al is het maar onder het mom ‘wat jou aan kwaad is geschied’, doe dat juist een ander niet’.

Minoes2
Minoes23 mei 2016 - 6:21

Ik ben dan een blanke Nederlander en ik heb ook zo mijn eigen gedachten daarover. Ook ik vind het tamelijk hypocriet en mij maakt het niet uit welke kleur de slachtoffers hebben. Nooit meer oorlog is toch wat er dan gezegd werd en wordt. Maar intussen wel stiekem meewerken aan de inval in Irak die als gevolg de uitbreiding van geweld in het hele M.O. had en waarvoor vooraf wel degelijk gewaarschuwd werd. Ik herdenk gewoon thuis alle oorlogsslachtoffers en spreek voor mezelf en in mezelf de wens uit nooit meer oorlog en tegen geweld en voor vrede. Maakt me niet uit van welke kant die komt. Het gaat er niet meer om wat herdacht wordt maar wie meent naar buiten toe te moeten demonstreren dat ze iets zijn wat ze niet zijn, iets zeggen wat ze niet menen, handelen in strijd met het imago wat ze willen ophouden. Wat je van binnen doet is iets van jezelf. Oorlog en geweld is iets van ons allemaal zoals vrede en veiligheid dat zou moeten zijn. Je kunt het bij voorbaat niet uitruilen. Daarom ben ik het met beiden niet eens. Het is universeel.,

robvaniren
robvaniren3 mei 2016 - 6:08

Ik heb weinig met die hele herdenking. Ramptoerisme, leuk voor de sentimenten-industrie. Immers, welke lessen trekt men uit de verschrikking? Dat de Duitsers niet deugden? Dat Joden per definitie slachtoffers zijn? Dat je moet uitkijken voor extreem rechts? Dat het de schuld van Hitler was, en als die niet geboren, of kunstschilder geworden was, het allemaal anders gelopen was? En van de NSB, en de Nazi's (als zijnde oorzaak, i.p.v. gevolg)? Dat het communisme beter was? Of, dat je kapitaalstromen moet controleren (wat niet wil zeggen: alle geld beheren),niet teveel rood staan, dus mensen enigszins rendabel moet maken omdat je anders mensenstromen krijgt? Ik vrees, de eerste zes, en niet de laatste.

Piet de Geus
Piet de Geus3 mei 2016 - 3:09

"Zij staan daar niet om hun loyaliteit te betuigen aan de gevestigde orde maar als individu." Helaas bestaan er mensen die geen enkel individu erkennen dan henzelf en hun grote gelijk. Loopt het met hen helemaal mis dan worden het van die types die het 'helemaal gehad hebben met', omdat ze het wel heel vermoeiend vinden om rekening te houden met andere individuen en zich daarin te verplaatsen. Met zulk volk kun je nooit samen herdenken, daar kun je alleen (letterlijk of figuurlijk) oorlog mee voeren. Ook als ze in de waan verkeren aan jouw kant te staan. Sommige 'medestanders' zijn nog erger dan tegenstanders.

CharlesdeValois
CharlesdeValois2 mei 2016 - 20:50

Op basis van de argumentatie om niet te gaan omdat de samenleving hypocriet is is een moeilijk te volgen beslissing. Ten eerste zijn het abstracte termen -samenleving en hypocrisie- wat betekent dat iedereen er weer net iets anders tegen aan kan kijken. Zo doet het feit zich voor dat mn. bij de dodenherdenking bij iedereen iets anders wordt opgeroepen. Maar het is natuurlijk geenszins de bedoeling om sommige doden uit te sluiten. Ongeacht kleur of oorsprong. Bovendien zou het betekenen dat als de hypocrisie is opgeheven er dan pas herdenkingen mogelijk zijn, terwijl een herdenking los kan staan van wat er in de samenleving gebeurt op bepaalde plekken op bepaalde momenten bij bepaalde groepen. Als jongeren met herdenkingskransen voetballen dan betekent het niet dat we dan maar niet meer zouden moeten herdenken.

Jos Ter Horst
Jos Ter Horst2 mei 2016 - 18:30

Han's belerende stukje slaat de plank mijlenver mis. Als hij had gelezen wat Christa schreef, dan had hij geweten dat ze helemaalniet zegt dat de Tweede Wereldoorlog een "witte gebeurtenis" was. De essentie van wat ze zegt staat hier: "Ik wil niet meedraaien in een eurocentrische samenleving waar witte geschiedenis belangrijker is dan de niet-witte geschiedenis, waar Nederland een zeer belangrijke rol in heeft gespeeld. Ik kan niet met een stalen gezicht de slachtoffers van fascisme herdenken wanneer wij elke maand nazi’s laten rond marcheren in de Nederlandse steden onder het mom van vrijheid van meningsuiting. Hoe kunnen wij het ermee eens zijn dat dit vreselijke verleden nooit meer mag gebeuren terwijl wij ondertussen bommen op Syrië gooien?" Daar gaat het over. Over wat er NU gebeurt, heer van der Horst, op dit moment. Nazi's in de Nederlandse steden. Aanslagen op moskeeën en op vluchtelingen. Bommen op Syrie. Mensen die hier hulp komen vragen met harde hand uitzetten. Koste wat kost een associatieverdrag met de nazi's in de Oekraïne moeten tekenen (heb je al gezien hoe mooi ze afgelopen vrijdag de oprichting van de SS-divisie Galicië hebben herdacht? Werkelijk schitterend, met fakkels en hakenkruizen. Laat het maar aan het Azov bataljon over om zoiets te organiseren! En hoe ze vandaag de herdenking van de slachting in Odessa hebben verhinderd door het vakbondsgebouw te blokkeren met militairen? Zeer knap!) Daar gaat het haar om, Han. Dat we hier hypocriet doden staan te herdenken met prominent vooraan de mensen die ons wéér naar een oorlog sturen. Of gaat Rutte voor de verandering zelf sneuvelen, gaat van Baalen met de bajonet in de hand de kwaaie Rus tegemoet, gaat Frans Timmermans zelf de Krim bezetten? Maak er een mooi spektakel van op de Dam, De koning en de Gezagsdragers, keurig gescheiden van het gepeupel, er mocht eens iemand gaan gillen, met statige passen kransleggen en twee volle minuten stilte. En daarna weer zaken doen met Saoudi Arabie en de VS. En vooral het volk opstoken tegen de Rus, de Chinees, de Syrier en de Libiër. Want die weigeren in petrodollars te betalen.

5 Reacties
Peter Smit2
Peter Smit22 mei 2016 - 22:31

En? Gaat het weer?

Hanvander Horst
Hanvander Horst2 mei 2016 - 23:27

De mensen die naar de dodenherdenkingen komen overal in het land, de gewone mensen die naar het monumentje in hun dorp of buurt gaan, dat zijn je bondgenoten. Pis daar maar op. Dat is een goed idee. Toch?

Piet de Geus
Piet de Geus3 mei 2016 - 3:13

"De koning en de Gezagsdragers, keurig gescheiden van het gepeupel" Het gepeupel tref je dan niet op de Dam. "er mocht eens iemand gaan gillen" Dan is een dwangopname meer dan op zijn plaats. Of is je gemakshalve ontgaan dat degene waarmee je je identificeert psychisch gestoord was?

jellevwal
jellevwal3 mei 2016 - 6:41

Het is al vele jaren ook mijn idee dat we ons beter met de huidige problemen bezig kunnen houden, dan met wat meer dan 70 jaar geleden gebeurde.

Events, dear boy, events
Events, dear boy, events3 mei 2016 - 9:49

''Het is al vele jaren ook mijn idee dat we ons beter met de huidige problemen bezig kunnen houden, dan met wat meer dan 70 jaar geleden gebeurde.'' Maar dat doen we toch ook? 364 dagen, 23 uur, en 58 minuten per jaar houden we ons bezig met de ''huidige problemen''. En twee - 2 - lousy minuutjes per jaar staan we even stil bij de ellendige tijd die Nederland van 1940 tot 1945 doormaakte. Er is werkelijk niemand die mensen als Christa Noella en Jos ter Horst en jou verplicht om mee te herdenken. Maar laat de mensen die wel willen herdenken dat die twee - 2 - lousy minuutjes in alle rust en stilte doen. Dat is toch niet teveel gevraagd?

Albert Einstein
Albert Einstein2 mei 2016 - 17:31

Ik vind dat er ooit een einde aan de herdenking moet komen. We herdenken de slachtoffers van de inquisitie ook niet meer. Als er niemand meer in leven is die de oorlog bewust heeft meegemaakt, kan het stoppen.

6 Reacties
johanversomeren
johanversomeren2 mei 2016 - 18:30

Helemaal mee eens. 4 mei is uiteindelijk een doodlopend "evenement". Dat valt niet tegen te houden Mijn kinderen zijn geboren bijna 55 jaar nadat WWII was afgelopen. Uiteraard heb ik mijn kinderen wel geleerd wat 4 mei inhoudt maar verplichten om mee te doen kan en wil ik niet. Wat hebben zij in hemelsnaam met WWII te maken. En ja ik ben oldschool, 4 mei is een herdenking van de slachtoffers van WWII en niet van alles wat daarna kwam .We herdenken ook niet op 4 mei, de slachtoffers van de 80-jarige oorlog

Hanvander Horst
Hanvander Horst2 mei 2016 - 18:40

Van jou kan ik me voorstellen dat de herdenking je een rotgevoel geeft.

peterh2
peterh22 mei 2016 - 18:43

Of omvormen tot een algemeen herdenkingsmoment, waarbij iedereen zijn eigen dierbaren en slachtoffers kan eren. Dan kan iedereen zijn of haar eigen invulling geven: de een denkt aan de wandaden van de Duitsers, waar anderen de misstanden in de wereld aan de kaak stellen.

Herculaan
Herculaan2 mei 2016 - 20:40

Dan ga je toch lekker niet herdenken. Maar om nou te vinden dat andere mensen maar eens moeten stoppen met herdenken terwijl ze daar behoefte aan hebben is redelijk bizar

Albert Einstein
Albert Einstein3 mei 2016 - 7:26

Ja Han, Het rotgevoel is voor 4 mei, de vreugde voor 5 mei. Kwestie van algemene ontwikkeling.

Albert Einstein
Albert Einstein3 mei 2016 - 7:52

Erik Mulder, Het is begrijpelijk dat na WO2 naar Europese eenwording is gestreefd. Maar het ideaal is gekaapt door foute mensen met een fout beleid. Ik vrees dat juist dat foute beleid tot nationalisme heeft geleid. Dat zie je vooral in Oost Europa, waar de mensen de drammerige Duitse immigratie-politiek verafschuwen. Het middel is, met andere woorden, erger dan de kwaal.

Mark Huysman
Mark Huysman2 mei 2016 - 17:10

Ik ben diverse malen bij de februaristaking herdenking geweest maar die 4e mei hoeft voor mij niet. Oranje, Rutte en ander fout volk loopt voorop, daar blijf ik graag verre van. Plus: de redenen die Christa noemt vind ik zo gek nog niet. In Nederland is een NSB-achtige partij salonfähig en volgens peilingen veruit de grootste, er heerst een hetzesfeer tegen alles wat vluchteling en moslim is. Als we doen alsof fascisme en ellende iets is uit een ver verleden wat we herdenken zonder dat we herkennen dat we in dezelfde richting aan het afdwalen zijn, dan heeft het geen enkele zin.

1 Reactie
cockpol
cockpol3 mei 2016 - 13:44

Sommige mensen denken dat de islam een nieuw soort fascisme is. Als ze tegen de import van de islam ageren, is dat misschien best te begrijpen. Kijkt u even na in historische bronnen of die mensen gelijk hebben of niet, voor u ze met de NSB vergelijkt.

mtw64
mtw642 mei 2016 - 17:09

Het zal historisch best kloppen, maar mevr. Noëlle brengt het verleden naar het heden door te verwijzen naar de opkomst van het nazisme en de onverdraagzaamheid. Dat groeit zo groot...en wij daar tegen herdenken...en het maakt niks uit...dan vindt zij hypocriet, dus vindt zij herdenken nutteloos. Dat mag, maar door niet te herdenken...herdenkt zij wel degelijk, want haar gedachten zullen er toch bij stilstaan. Niet twee minuten, maar elke gedachte is genoeg. Het gaat immers ook om bewustwording...

johanversomeren
johanversomeren2 mei 2016 - 16:38

ik snap niet zo goed waarom ik naar een kranslegging bij een monument zou moeten gaan? Maakt dat iemand een beter mens? Mijn opa is op 6 december 1944 tijdens de zogenaamde sinterklaas razzia meegenomen om te werk gesteld te worden in Kamp Rees en is daar op 17 februari 1945 overleden. De geboorte van zijn jongste zoon (mijn vader) heeft hij nooit meegemaakt. Ik heb het met de paplepel ingegoten gekregen om op 4 mei twee minuten stilte te houden maar naar een kranslegging bij een monument ben ik nog nooit geweest. Ik vind dat ook helemaal niet noodzakelijk om te herdenken En tsja als iemand niet wil meedoen aan de dodenherdenking of als iemand haar voorouders uit de koloniale periode wil herdenken moet hij/zij dat zelf weten. Wie ben ik om daar iets van te vinden?

rhizoma
rhizoma2 mei 2016 - 16:35

Han van der Horst vergeet n miljoentje of wat van de vervolgde en vermoorde slachtoffers weer eens, die ook niet wit waren: De Sinti

Molly Sweet2
Molly Sweet22 mei 2016 - 16:31

Ach, ik ben blank, sorry, wit, en heb ook niks met 4 mei. Mijn moeder en haar ouders hebben gruwelijk geleden in Jappenkampen, opa in Birma, werkend in een mijn, dat heeft hem bijna het leven gekost (nota bene een Jappanner hield hem in leven, heeft hem dus gered). Het feit dat mijn oma ernstig verkracht en misbruikt is in dat vrouwenkamp, daar hebben we het liever niet over op 4 mei. Zwarte bladzijde en zo, politionele acties (waar mijn grootvader niet eens bij was), enfin, Indië moeten we maar verder vergeten. Herdenken op 15 augustus, lekker apart, als iedereen op vakantie is, om nog maar eens te onderstrepen hoe we in onze magen zitten met dat verleden. Is echt heel respectvol naar de mensen die daar in dienst van de Nederlandse staat heen zijn gegaan en de meest verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt. Het kamptrauma is in mijn familie zo voelbaar nog - maar het kamp heette niet 'Auschwitz' of 'Dachau' dus we doen niks met het lijden van die groep op 4 mei. Nee, ook ik doe al jaren gewoon mijn eigen ding op 4 mei, en da's niet stil zijn en herdenken. Dat doe ik het hele jaar door, maar in het bijzonder NIET op 4 mei. Laat de massa maar lekker meedoen met het selectieve shoppen in onze geschiedenis, en lekker policor terugkijken. Ikke niet.

janwijn
janwijn2 mei 2016 - 15:46

Goede verteld Han: herdenken van de slachtoffers van het fascisme en vervolging is niet iets exclusiefs blank maar van en voor ieder mens.

peterh2
peterh22 mei 2016 - 15:40

Toch is het goed dat ze deze discussie begonnen is: de huidige jonge generaties zijn van zo lang na de oorlog dat ze zich niet meer herkennen in deze herdenking. Grote groepen hebben meer binding hebben met hun eigen historische plaatsen in de landen van herkomst, meer betrokkenheid bij de Palestijnse zaak dan bij de Grebbeberg, de joden niet als slachtoffers meer zien maar meer als daders. Het is niet verkeerd om te kijken in hoeverre 4 en 5 mei nog passen in de huidige tijdsgeest, hoe je het meer een algemene herdenking kunt maken voor iedereen die wat te herdenken heeft dan een exclusief 'wit' gebeuren. Het enige wat ik deze jonge vrouw verwijt is dat ze er nu pas mee komt, hierdoor de mogelijkheid voor een brede uitgebreide discussie bij voorbaat onmogelijk maakt.

1 Reactie
Mark Gh
Mark Gh2 mei 2016 - 16:40

De Dodenherdenking gaat niet slechts over de Tweede Wereldoorlog

DaanOuwens
DaanOuwens2 mei 2016 - 15:32

Volgens mij mist Han van der Horst de essentie van het probleem. Zijn opvatting dat over de gehele wereld mensen slachtoffer en held zijn geweest in de tweede wereldoorlog is volledig correct. En zelf is het correct om de vraag te stellen of nabestaanden van de daders en de slachtoffers gezamenlijk moeten gedenken. Er zal een moment komen dat er ook Duitsers betrokken zullen worden bij de herdenking. Er is absoluut draagvlak om gezamenlijk over het verleden te zeggen dat nooit weer. Maar volgens mij hebben de opmerkingen van Christa Noëlla geen betrekking op het verleden maar op het heden. Op de gepolariseerde nederlandse samenleving. Niet op de haat en het geweld van 40/45 maar op de haat en het geweld van nu. En die opvatting van haar deel ik. Ik hoef helemaal niet te weten of haar familie moluks was, dat is in dit verband volgens mij niet relevant. Het gaat erom hoe we nu met minderheden omgaan. Het gaat erom dat er Nederlanders zijn die brandbommen gooien naar een moskee, die zeggen dat het de eigen schuld is van die vluchtende mensen dat ze verdrinken en met als boegbeeld de leider van de grootste partij die zegt dat 1 miljoen Nederlanders die niet thuis horen. Persoonlijk vind ik dat alle redenen om naar dat monument te gaan irrelevant en ridicuul zijn geworden. Te meer omdat de aanhangers van die partij daar ook gewoon staan. En niemand die zegt; jullie opvattingen en voornemens lijken wel erg veel op dat wat wij hier herdenken. Dat maakt dat ik vind dat het niet verstandig is naar de dam te gaan. Om duidelijk te maken dat de grens is bereikt van wat acceptabel is. En het lijkt mij een mooi gebaar als meer mensen hun afkeer voor dat gedachtengoed laten zien door gewoon weg te blijven.

4 Reacties
Rootman2
Rootman22 mei 2016 - 16:10

Het monument staat voor de herdenking uit de tijd dat het was opgericht. En hadden ze er reden voor!!! Geen wonder dat wij, 70 jaar later, wat denkarbeid moeten doen om het waardig in ons tijdsgewricht te plaatsen. Doen!

Petje3
Petje32 mei 2016 - 16:42

"Het gaat erom hoe we nu met minderheden omgaan. Het gaat erom dat er Nederlanders zijn die brandbommen gooien naar een moskee, die zeggen dat het de eigen schuld is van die vluchtende mensen dat ze verdrinken en met als boegbeeld de leider van de grootste partij die zegt dat 1 miljoen Nederlanders die niet thuis horen." Deze opmerking is helemaal niet correct! Wanneer u deze vergelijking maakt zet daar dan ook de criminele misstanden tegenover die minderheden maken ten aanzien van autochtone Nederlanders bv berovingen, overvallen, verkrachtingen, mishandelingen en de oproepen van iman's ten aanzien van ongelovigen. Overigens herdenkt men op 4 mei de slachtoffers van de tweede wereldoorlog. De minderheden waar u op doelt leefden toen niet in Nederland.

DaanOuwens
DaanOuwens2 mei 2016 - 18:01

@ Rootman Het monument staat voor de herdenking uit de tijd dat het was opgericht. En hadden ze er reden voor!!! De invloed van de tijd is groot. De redenen om bij dat monument te herdenken zijn blijkbaar aan veroudering onderhevig. En gezien het feit dat ook jij die redenen niet kan aandragen denk ik dat er geen goede redenen zijn om te gaan.

DaanOuwens
DaanOuwens2 mei 2016 - 20:06

@ Petje Deze opmerking van u: Wanneer u deze vergelijking maakt zet daar dan ook de criminele misstanden tegenover die minderheden maken ten aanzien van autochtone Nederlanders bv berovingen, overvallen, verkrachtingen, mishandelingen en de oproepen van iman’s ten aanzien van ongelovigen. Maakt vooral duidelijk dat de herdenking niet heeft geleid tot inzicht in wat nu precies fout was in het fascisme. Deze opmerking: Overigens herdenkt men op 4 mei de slachtoffers van de tweede wereldoorlog. Maakt duidelijk dat u niet weet met welke redenen het commitee de herdenking organiseert. Hier vindt u meer informatie. http://www.4en5mei.nl/over-het-comite/veelgestelde_vragen

Brave Hendrik2
Brave Hendrik22 mei 2016 - 15:26

Het is wel waar, denk ik: dat herdenken is een allerindividueelste expressie van een allerindividueelste emotie. Zo herdenken wij thuis, op 3 mei, verheugd het rochelende sterven van een flink aantal brave vaderlanders die in eendrachtige collaboratie met de bezetter ervoor gezorgd heeft dat onze Joodse landgenoten prompt konden worden opgepakt en konden worden weggevoerd om jammerlijk te worden vergast. We denken dan in een moeite door - zij het in een droevige, preventieve modus - aan al die PVV'ers en Janmaat'ers (die zijn d'r nog in overvloed) en Geenstijllezers (een uitstervende klandizie) die, waar het moslims betreft, precies hetzelfde zouden doen. En we denken ook aan de ploerten en de miesmachers die via een referendum de Oekraïners aan een homofobe knevelaar als Poetin hebben willen uitleveren. Tevens denken we aan al degenen die vanwege hun opvattingen (over Zwarte Piet, racisme etc) hun baan hebben verloren en dagenlang in donkere cellen hebben moeten wegkwijnen. En we denken aan Lou de Palingboer en aan F. Bolkenstein, hoewel die nog leeft. En we denken aan Leon de Winter van de Bezige Bij, die ook nog leeft, en hoe mooi hij het "Israël über alles' kan zingen.

2 Reacties
Damaru2
Damaru22 mei 2016 - 21:51

en Geenstijllezers (een uitstervende klandizie) die, waar het moslims betreft, precies hetzelfde zoude doen" Mwah, ik lees geenstijl regelmatig maar herken me hier niet echt in.... Nogal boute uitspraak vind u niet? Steriotyperen ook

Brave Hendrik2
Brave Hendrik22 mei 2016 - 22:36

Stereotype vervelende en saaie uitspraak, inderdaad; - maar dat zijn de meeste evidente waarheden.

hugo bergveen
hugo bergveen2 mei 2016 - 15:09

Beste Han, Het kan best zijn dat Christa's gevoelens deels berusten op enkele misvattingen, maar je poetst ze niet weg met een belérend lesje geschiedenis. Ik weet heel goed dat WO II geen exclusief blank evenement was (de vraag is hoe de gekleurde veteranen daar over denken), en toch heb ik ook moeite met de op 4 en 5 mei breed uitgemeten verbroedering, terwijl daarna alles waarvoor werd gevochten weer moeiteloos bij het grofvuil wordt gezet. Ik heb soortgelijke gevoelens bij de valse pretentie van Hollandse eendracht die koningsdag heet. Ik zit niet te wachten op mensen die mij vertellen waarop ik mijn gevoelens moet baseren, en Christa denk ik ook niet.

Alexander Postma
Alexander Postma2 mei 2016 - 15:05

2 minuten stilte per jaar om de gevallenen te herdenken lijkt me niet teveel gevraagd. Als deze milennial zo nodig haar statement wil maken, dan kan dat, maar doe het dan aub op een andere dag. Hoeveel jongen mannen en vrouwen hebben niet het leven gelaten, teneinde de huidige jongere generatie in vrijheid te laten opgroeien etc? Wat werd er toen wel niet gevraagd van jonge soldaten van begin de 20, om bijvoorbeeld Omaha Beach over te steken, met een overlevingskans van slechts 20%? En nu gaat deze teveel verwende generatie, die in luxe is grootgebracht, met laptopjes, tablets etc. een soort van 'statement' maken? Eerst maar eens volwassen en bewust worden zou ik zeggen. Plaatjes op facebook zetten riekt voor mij naar vooral de aandacht op zichzelf willen vestigen. Het egoisme viert hoogtijdagen met deze generatie. Vrijheid wordt pas gewaardeerd, nadat het van je afgenomen is. Misschien moeten deze mensen dat eens gaan beseffen. Of moet een dodenherdenking nu ook al gepolitiseerd worden? Wellicht moet er op school weer meer aandacht besteed worden aan de verschrikkingen van de 2e wereldoorlog, net zoals vroeger, ipv de middelmatigheid en vooral gerichtheid op zichzelf te onderwijzen.

De nuance
De nuance2 mei 2016 - 14:57

Amen, mooie column Han!

BasVV
BasVV2 mei 2016 - 14:54

Zoals ik al eerder schreef. Op 4 mei wordt iedereen die voor Nederland in de tweede wereldoorlog gestorven is geeerd. Nationaliteit, kleur, religie, etc. Ze worden allemaal geeerd. Maar het gaat wel om de tweede wereldoorlog. Het staat mensen verder vrij om niet naar de kranslegging te gaan. Het staat mensen vrij om iedereen en alles te eren. Maak er dan geen punt van. En doe dat gewoon.

7 Reacties
BassievonToor
BassievonToor2 mei 2016 - 15:53

Ja maar volgens Christa is de WO2 'witte geschiedenis' en daarom moet dit kapot.

Molly Sweet2
Molly Sweet22 mei 2016 - 16:36

'Op 4 mei wordt iedereen die voor Nederland in de tweede wereldoorlog gestorven is geeerd.' Nee. Dat is absoluut niet zo. Neem zelf kennis van onze geschiedenis en ontdek dat 4 mei verworden is tot het zoveelste policor-spelletje waarin we elkaar feliciteren omdat we toch zo goed zijn - terwijl heel wat slachtoffers van die oorlog gewoon vergeten zijn op die dag. Meermaals verkrachte vrouwen die in Azie in een vrouwenkamp van de Jappanners hebben gezeten, bijvoorbeeld. Hebben we het liever niet over.

hugo bergveen
hugo bergveen2 mei 2016 - 16:39

@Bassie Misschien wil je even aanwijzen waar Christa stelt dat de herdenking 'kapot moet'?

Appi Mohamud
Appi Mohamud2 mei 2016 - 17:14

"Ja maar volgens Christa is de WO2 ‘witte geschiedenis’ en daarom moet dit kapot." Hoe angstig ben je als je continu denkt dat de ander je en of jouwe kapot wil maken? En hoe hypocriet en of sociopathic als je om die angst van je juist het ander kapot maakt?

BasVV
BasVV2 mei 2016 - 19:43

Molly: Ook deze slachtoffers, en doden, horen bij de tweede wereld oorlog. En hoewel ik geen krans ga leggen denk ik om acht uur wel aan hen. Fijn dat je je verhaal vertelde.

BasVV
BasVV2 mei 2016 - 19:56

Bassie: Het was een westerse oorlog. Maar het is maar net wat je westers noemt. De Russen hebben zich kapot gevochten. De Arabieren zijn er ook bij betrokken geweest. En de Japanners ook nog. Amerika, Canada en Engeland zijn ingesprongen. Dit was een wereldoorlog. Kunnen we ons nu helemaal niet meer voorstellen.

Molly Sweet2
Molly Sweet23 mei 2016 - 10:43

'En hoewel ik geen krans ga leggen denk ik om acht uur wel aan hen. Fijn dat je je verhaal vertelde.' Dat vind ik verrekte sympathiek van je. Dank je.

NicoSchouten
NicoSchouten2 mei 2016 - 14:48

Wie al het geweld tussen volkeren en naties tegelijk wil herdenken kan beter van 24 oktober, de dag van de oprichting van de Verenigde Naties, een bijzondere dag maken. Eigenlijk is dat al eens in een uitspraak van de Algemene Vergadering gepropageerd. Helaas laten regeringen dit liggen. Dus er moeten maar eens burgerinitiatieven komen.

1 Reactie
Mark Gh
Mark Gh2 mei 2016 - 15:31

Waarom zou je dat willen?

Mark Gh
Mark Gh2 mei 2016 - 14:28

Mooi stuk, helemaal mee eens.

Donostia2
Donostia22 mei 2016 - 14:25

Mooie wijze woorden van Han. Laten we toch alstublieft wat verdraagzamer zijn, zeker op 4 mei. Ook voor mensen die een beetje een andere mening hebben.

1 Reactie
hugo bergveen
hugo bergveen2 mei 2016 - 15:28

Precies. Laten we dus Christa's gevoelens respecteren. Ze heeft het namelijk alleen over haar eigen opvattingen en houdt niemand tegen om naar eigen inzichten te herdenken.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder2 mei 2016 - 14:04

Iedereen die de oorlog 40-45 gaat vergelijken met de situatie van nu degradeert het verschrikkelijke leed wat toen heeft plaatsgevonden. Als we dat wel doen dan zou ik zeggen het viel toen allemaal vreselijk mee. Het herdenken moeten we voorlopig blijven doen. Het vergelijken met de politieke situatie van nu stoppen. Het is onvergelijkbaar.

1 Reactie
Stiek
Stiek3 mei 2016 - 2:44

Onzin, oorlog is oorlog. Deze heeft inmiddels in de loop der jaren ook al miljoenen (ongschuldige burger-) slachtoffers gekost. En vergelijken is een MUST! We gedenken immers opdat we hier lering uit moeten trekken om herhaling(en) te voorkomen. Zodat de ezel zich geen tweede maal aan dezelfde steen zal te stoten, dan zouden al die doden voor niets gestorven zijn..

Meta Foor
Meta Foor2 mei 2016 - 13:58

ik vrees dat ook de 4e mei , net als andere ''moderne'' discussies van het afgelopen jaar , een platform van ontevredenheid en jalouzie zal worden.