Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waarom bootvluchtelingen niet vliegen

  •  
08-09-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1563 keer bekeken
  •  
boot.png

De EU verschuift verantwoordelijkheid naar commerciële luchtvaartmaatschappijen

De Zweedse professor Hans Rosling legt in het filmpje uit waarom de meeste vluchtelingen ervoor kiezen om met de boot Europa te bereiken in plaats van met het vliegtuig, dat vele malen goedkoper is.
Rosling vergelijkt de prijs van een vliegticket – vanuit Egypte, Libanon of Ethiopië naar Europese landen – met de kosten van een boottocht. De kosten om te vliegen liggen gemiddeld tussen de 300 en 400 euro. Het tarief voor de boot is daarentegen minstens 1000 euro of meer.
Het zou financieel gezien voordeliger zijn om het vliegtuig te pakken in plaats van de gevaarlijke overtocht te maken op een krakkemikkige boot met tientallen anderen. Dus waarom gebeurt het dan toch?
RTEmagicC_illegalgeneve_01.jpg
De professor legt uit dat alle vliegtuigmaatschappijen in een Europese richtlijn van 2001 gewaarschuwd worden. Als zij een persoon zonder de juiste documenten toelaten, moeten zij alle kosten – van het terugkeren van die persoon naar het land van herkomst – dekken. 
RTEmagicC_Geneve2_01.png
Wel wordt er in de Europese richtlijn een kanttekening gemaakt. De strenge maatregel zou niet gelden wanneer het gaat om mensen met een vluchtelingenstatus die op basis van de Conventie van Genève vast te stellen zijn.
Hiermee delegeert de Europese Unie de taak om uit te zoeken wie wel of niet vluchteling is aan een commerciële vliegtuigmaatschappij. Het is dan niet verrassend dat de luchtvaartmaatschappijen ervoor kiezen om helemaal niemand zonder visum toe te laten. Het zou immers te veel tijd en moeite kosten om uit te zoeken wie nou daadwerkelijk vluchteling is of niet.
Het is om die reden dat vluchtelingen eieren voor hun geld kiezen en besluiten de gevaarlijke overtocht met de boot te maken waarbij velen – zoals we weten – Europa niet eens redden. 
Het filmpje van Rosling is in april gemaakt maar blijft ook nu – met de huidige vluchtelingenproblematiek – actueel en relevant. 

Meer over:

kijk nou
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

TruusBeek
TruusBeek8 sep. 2015 - 5:42

Dus met juiste documenten is het wel mogelijk. Lijkt mij ook niet meer dan logisch. Met juiste papieren is het ook minder mogelijk om met leugens te komen. Schijnt dat dat met een aardige groep met laatste pardon regeling te zijn gebeurd. blijkt nu men Nedrlanderschap wil aanvragen en niet met juiste papieren kan komen.

rbakels
rbakels8 sep. 2015 - 5:42

Dit roept ook de vraag op waarom de VS en Canada geen Syrische vluchtelingen opnemen. Die landen worden voor een belangrijk deel bevolkt door mensen die dar in een ver verleden naar toe gevlucht zijn. De huidige golf Syrische vluchtelingen schijnt goed opgeleid te zijn, die zouden toch een "Green Card" moeten kunnen krijgen in de VS.

Peter_K2
Peter_K28 sep. 2015 - 5:42

Deze professor Hans Rosling met zijn - feiten die al lang bekend zijn - geeft mij het idee dat tegenwoordig zo'n beetje iedereen professor kan worden. Mijnheer gaat er wel aan voorbij dat vele mensen die zeggen vluchteling te zijn, helemaal niet afkomstig zijn uit een land waar het oorlog is. Die mensen kunnen gewoon een visum krijgen om hier naar toe te komen. Maar ja, als ze dat doen dan zijn zij en hun herkomst bekend en krijgen ze zeker nooit asiel... En voor wat betreft de vluchtelingen die wel uit oorlogsgebieden komen: zij zullen zeker blij zijn als wij ze tot ons land toelaten. Maar hoe zal dat verder gaan in de toekomst als zij hier wat langer zijn? De miljoen moslims die hier al zijn, en waar wij altijd zo tolerant voor zijn geweest, lijken hier maar niet te aarden in onze cultuur. Tot op de dag van vandaag maken zij als groep meer aanspraak op sociale voorzieningen dan dat zij er aan bijdragen. Waarom zouden de nieuwe islamitische immigranten wel beter integreren?

zweistein
zweistein8 sep. 2015 - 5:42

Op deze manier kun je de grenscontroles ook omzeilen: http://www.technologium.be/een-jetpack-als-verjaardagscadeau

lemaire2
lemaire28 sep. 2015 - 5:42

De bijdrage van prof. Hans Gosling is belangrijk maar ook onvolledig. Het zou goed zijn als art. 26a van het Schengen verdrag geschrapt wordt en vervoerders niet langer verplicht worden gesteld om vluchtelingen eventueel weer retour te brengen naar het thuisland. Echter waar Gosling het niet over heeft is dat alle landen van de wereld een uitreis document verlangen. D.w.z. een paspoort of reisdocument om het land te verlaten. Veel vluchtelingen hebben zo'n document niet en in zo'n geval kan de vervoerder hen alsnog niet meenemen. Dus los van de verplichting om hen eventueel terug te brengen.

Armagaddon
Armagaddon8 sep. 2015 - 5:42

>>> Toch een echte onderzoeker dat een verklaring geeft voor een van de oorzaken, maar helaas voorbij gaat aan de te (begrijpen) paniek vluchten... >>>> Ik zie het niet meer zitten voor in de toekomst...ik moet voor mij en mijn gezin in vrijheid, geborgenheid en geen oorlogsgeweld of onderdrukking moeten kunnen leven.. >>> doordenkertje.. >>> Voor minder zijn hele volksstammen uit ons land gaan emigreren voor een betere,.... dus in wezen ook vluchten voor dat leven op dat moment in eigen land...en konden en wilden daarvoor zelfs betalen...

PeterDraman
PeterDraman8 sep. 2015 - 5:42

"Hiermee delegeert de Europese Unie de taak om uit te zoeken wie wel of niet vluchteling is aan een commerciële vliegtuigmaatschappij." Douane en de Marechaussee zitten er ook maar voor spek en bonen natuurlijk. En zelfs als de overheid gaat compenseren voor het retourvliegen van een illegale migrant lijkt het me nog niet bijzonder waarschijnlijk dat maatschappijen passagiers zonder wettelijke papieren zullen laten vliegen. Het is een absurd idee om dat toe te staan.

RoBru
RoBru8 sep. 2015 - 5:42

"Hiermee delegeert de Europese Unie de taak om uit te zoeken wie wel of niet vluchteling is aan een commerciële vliegtuigmaatschappij. Het is dan niet verrassend dat de luchtvaartmaatschappijen ervoor kiezen om helemaal niemand zonder visum toe te laten". Of je het nu delegeren noemt of niet; feit is dat de grenzen via vliegvelden een beetje zijn af te sluiten en dat daar de drempel om het te proberen wat hoger is. Kwestie van kansberekening dus.

1 Reactie
dino_radja
dino_radja8 sep. 2015 - 5:42

Dat afsluiten van grenzen voor vluchtelingen is onwenselijk.

hvwrd
hvwrd8 sep. 2015 - 5:42

Uit het opiniestuk van Wouter de Been: "Als een moslimterrorist al naar Europa zou willen dan ligt het niet voor de hand dat hij met honderden mensen in een lekke boot stapt om zijn leven in handen te leggen van louche mensensmokkelaars. Waarschijnlijk neemt hij dan gewoon het vliegtuig." http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/33703_vluchtelingen_en_het_fact_free_realisme/ Dus al die eventuele IS-strijders hebben een visum zodat ze niet op die (al dan niet gammele) bootjes hoeven te stappen?

1 Reactie
dijkhuis2
dijkhuis28 sep. 2015 - 5:42

ISIS heeft duizenden rekruten die EU paspoort hebben omdat ze hier vandaan komen, die mensen zijn hier bekend (ze zijn hier opgegroeid) en kunnen zich hier redelijk onopvallend bewegen. Als jij ISIS planner was die een aanslag wilde plegen in de EU, wie zou jij kiezen: 1) een ongedocumenteerde analfabeet uit Somalië of 2) onze eigen EU kweek?