Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

''Waar zouden we zijn zonder staal uit eigen bodem? In ieder geval in leven''

  •  
17-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
876 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2023-01-17 om 14.33.08

Druktemaker Marcel van Roosmalen focust zich op de kankeratlas die Integraal Kankercentrum Nederland vandaag heeft gepubliceerd. Het gebied rondom Tata Steel is donkerrood gekleurd. ‘’Asbestkanker ligt daar 114% boven het landelijk gemiddelde. En dat is nog maar de kanker, want het bedrijf vergiftigt de omgeving en dus ook haar werknemers ook op alle andere manieren."

Tata Steel, een Indiaas bedrijf, betaalt bijna geen belasting en sluist haar winsten door naar een ‘poederbedrijf’ in India, zegt Van Roosmalen. ‘’In ruil daarvoor geven ze banen en houden ze de hand op bij de overheid, want de belastingbetaler moet miljarden betalen voor de groene transitie.’’ Doordat de verduurzaming nog lang gaat duren, zullen de werkzaamheden veel levens eisen, volgens hem. ‘’Het gaat honderden, misschien wel duizenden, onzichtbare doden kosten.’’

Nadat jarenlang is gelobbyd tegen de werkzaamheden van Tata Steel, besluit het bedrijf om initiatief te tonen voor verandering. Ze plaatsen stofschermen en zorgen dat schoonmaakteams worden ingezet in de wijken. ‘’De echte investeringen laten ze aan de belastingbetaler over’’, vertelt van Roosmalen. Het is volgens de topman van Tata Steel belangrijk dat Nederland eigen staal produceert. ‘’Want waar zouden we zijn zonder staal van eigen bodem? In ieder geval in leven.’’

Met die reden roept de druktemaker onder meer FNV Metaal op om de duurzaamheidscampagne van Tata Steel te boycotten. ‘’Het bedrijf is meer dan de grootste werkgever. Het is ook de grootste doodsoorzaak onder je leden.’’

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine17 jan. 2023 - 14:27

Zonder staal van eigen bodem zouden we gewoon nog wat meer afhankelijk van China zijn, waar sowieso al de meeste staalproductie plaatsvindt. Maar wellicht in EU verband kijken of we niet op een betere plek (meer) staalproductie kunnen vormgeven, zoals we nu ook met de chip industrie doen. Gewoon zorgen dat je strategische productie dichter bij huis op orde hebt.

itsme3
itsme317 jan. 2023 - 14:23

Meneer van Roosmalen klinkt als iemand die wel graag de lusten heeft (van het staal), maar de lasten graag op de nek van iemand anders schuift. Op de meeste locaties wordt het staal echt niet schoner geproduceerd.

2 Reacties
Volrin
Volrin17 jan. 2023 - 15:27

"Op de meeste locaties wordt het staal echt niet schoner geproduceerd." Dus moet Tata Steel hier maar kanker en ander aandoeningen blijven aanwakkeren, wat een knullige relativeringsdrogredennatie.

itsme3
itsme317 jan. 2023 - 16:16

@Volrin Ik begrijp dat u liever heeft dat de Indiërs of de Chinezen kanker krijgen. Boodschap duidelijk.