Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Waar wachten alle partijen eigenlijk op?

  •  
10-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Er is sprake van een crisisbeleid, maar niet in de echte zin van het woord
Zat ik afgelopen week net te denken dat de PvdA en de SP samen op zouden moeten trekken, blijkt dat ook een serieuze overweging bij SP en PvdA te zijn. Mooi zo. Ik zou zelfs zeggen: vraag GroenLinks, D66 en de CU erbij en als de laatste voorspelling van Maurice de Hond de verkiezingsuitslag zou zijn, dan mag die combinatie op 76 zetels rekenen. Op naar de 80. Waar wachten deze partijen eigenlijk nog op?
Maatregelen worden afgelast, verzacht of uitgesteld, maar andere oplossingen zijn nog niet te zien. Waar wachten alle partijen eigenlijk op?
Tot de crisis zich vanzelf oplost, natuurlijk. En dat gaat gedeeltelijk ook gebeuren. De financiële instellingen die er zo’n puinhoop van hebben gemaakt, zijn hardleers. Maar zonder betalende klanten kunnen ze niet, dus verzinnen ze wel wat om ons niet geheel blut en berooid achter te laten.
Ook in de politiek is men hardleers, maar met de verkiezingen voor de boeg zullen de partijen het uiterste aan creativiteit verwachten van de campagneteams. Tip: kom met de slogan ‘Wij gaan over ons eigen geld’.
Vertaald in een aantal krasse maatregelen. Bijvoorbeeld een verbod op beurshandel naar aanleiding van politiek beleid. Of het verbieden van voor de burger ongezonde speculaties. Het is tenslotte van de gekke dat de beurs reageert als een regering voor speculanten onwelgevallig beleid afkondigt. Of dat er met voedsel wordt gespeculeerd.
Het moet eens afgelopen zijn met handel in geld. Geld is een smeermiddel, geen productiemiddel. We werken er voor, we consumeren er mee, dus het zou volstrekt onmogelijk moeten zijn dat speculanten uit die ruilhandel een slaatje kunnen slaan. Geef die handel een Second Life, zou ik zeggen. Stort die markt dan in elkaar, dan hebben we er in het echte leven geen last van.

Meer over:

politiek, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Anonimus2
Anonimus210 jun. 2012 - 17:29

Van een aantal partijen zou je kunnen denken dat ze op een teken van boven wachten, een luid en helder signaal dat de crisis voorbij is. Waar de rest op wacht is mij ook een raadsel. Goede vraag...

opmerker
opmerker10 jun. 2012 - 17:29

WIJ GAAN OVER ONS EIGEN GELD. Een heel goede slogan

ColorHugo949
ColorHugo94910 jun. 2012 - 17:29

Partijen wachten af en rekenen hopelijk alternatieven en strategieën door. Hoeveel soevereiniteit in te leveren en onder welke voorwaarden. Ik zag een tweet van Diederik Samsom die een overzicht wenst van bankschulden in EUROpa. Of hij alle gegevens krijgt lijkt mij sterk. Zelfs de DNB krijgt die niet. Hoeveel rotzooi er nog verpakt zit in bank en overheidsschulden is lastig in te schatten lijkt mij. Zelfs voor de EU die heeft er inmiddels aparte instituten voor opgericht. Geld met geld verdienen is toegestaan, zonder zouden banken niet bestaan. De schaalgrootte, de snelheid, de ictinnovatie, de mondialisering, de complexe verpakking en verzekering van risico's in de schuldencreatie is wel ruim doorgeschoten. Banken zijn de hoofdoorzaak in de crisis van het mondiale Schuldenstelsel. De perverse prikkels, de geringe kapitaaldekking, hun monopoliepositie in de financiële nutsfunctie van de economie en in overheidsschulden zijn een tikkende tijdbom. Net als met een aardbeving komen financiële schokken mogelijk met meerdere schokgolven om een nieuw evenwicht te bereiken.

adriek
adriek10 jun. 2012 - 17:29

De crisis is nog lang niet voorbij. Land voor land wordt uitgemolken, noodleningen (wat uiteindelijk staatsleningen zijn) verhogen de staatsschulden van de overblijvende landen. Dit gegraai zal doorgaan tot de wal het schip keert en er een echte crisis optreedt. Met geluk beperken de gevolgen zich tot grootschalige armoede en hier en daar wat rellen. Als het tegenzit mondt het uit in een burgeroorlog met alle rampzalige gevolgen van dien. (Er zijn wel meer crises op deze manier 'opgelost'). De schulden, en de daarmee samenhangende rentelasten, moeten snel omlaag, zo niet goedschiks, dan maar kwaadschiks: Laat de europesche regeringen hun schuld met 'nieuw' geld deels aflossen, dit gaat ten koste van wat inflatie maar brengt de rentelasten snel tot reele proporties terug. De samenwerkende partijen, links of rechts, zullen dit in europa door moeten laten dringen en de consequenties moeten durven aanvaarden. 'Links' zal dit misschien iets makkelijker aandurven dan 'rechts' omdat de laatsten nog verwovener zijn met de graaicultuur en deze nog langer zullen blijven verdedigen.

rbakels
rbakels10 jun. 2012 - 17:29

Deze Blogger heeft gelijk dat financiële speculatie een probleem is. De problemen in Zuid-Europa zijn tenminste voor een deel daaraan te verwijten, en niet aan een gebrek aan financiële discipline. Maar hij komt niet met een begin van een oplossing. Domweg verbieden is namelijk geen optie. Het klinkt tegenstrijdig, maar ik denk dat we ten onder gaan aan te veel democratische controle. Terwijl economen precies weten wat er moet gebeuren discussiëren Europese regeringsleiders almaar door, met de hete adem van vandalistische populisten in hun nek die weten dat een vetter crisis de roep om een Sterke Man aanwakkert, net als tachtig jaar geleden toen de Duitsers een halve gare Oostenrijkse schilder als Redder omarmden. En de financiële speculanten lachen in hun vuistje. Europa is een luilekkerland door de besluiteloosheid van onze politici.

adriek
adriek10 jun. 2012 - 17:29

@Mark: we hebben het systeem zoveel macht gegeven dat dat geen optie is volgens onze leiders. Daarom ben ik van mening dat het de beste oplossing is om de (staats) schulden radicaal af te lossen. Niet met nieuwe leningen maar met nieuw gecreerd geld. En dat geld niet in de vorm van nieuwe schulden door de banken laten uitlenen aan de staat, maar het door de staat laten maken om leningen mee af te betalen. Dat levert flink wat inflatie op, maar dat overleven we wel. Per saldo wordt de schuld van iedereen lager. Nadeel is dat jou en mijn pensioen ook minder waard wordt, maar dat wordt het toch al omdat het in de vorm van bonussen in de zakken van de 'adviseurs' en andere graaiers verdwijnt. Dat verlies ben ik bereid te nemen als het piramidesysteem van de finaciele markten dan ook verdwijnt.

RuudHarmsen
RuudHarmsen10 jun. 2012 - 17:29

"Vertaald in een aantal krasse maatregelen. Bijvoorbeeld een verbod op beurshandel naar aanleiding van politiek beleid." Hoe wilt u dat praktisch definiëren en uitvoeren? Handel met voorkennis is al moeilijk te bewijzen, laat staan iets als dit.

Grootgelijk
Grootgelijk10 jun. 2012 - 17:29

Alle partijen wachten op een ruggegraat en een oplossing voor de problemen in Nederland. Beide komen niet uit de lucht vallen, dus niemand heeft ze.

[verwijderd]
[verwijderd]10 jun. 2012 - 17:29

Of je laat de financiële markten het gewoon zelf uitzoeken door niet meer te lenen en niet meer te steunen.

1 Reactie
bruces
bruces10 jun. 2012 - 17:29

Dat is mogelijk de oplossing. Dan is er geen speculatie meer op de geldmarkt.