Waar ligt de grens aan een behandeling?
• 15-08-2012
• leestijd 1 minuten
Iedere dag een gezond weetje, vandaag: hoe lang behandel je een kind met een dodelijke ziekte?
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Menselijk gezien lijkt het toch redelijk om het kind dat lijden te besparen. Dat is ook wat de meeste artsen de ouders zullen adviseren en hoewel dat erg moeilijk voor die ouders is, zien die meestal in dat het toch het beste is. In
een analyse van 203 gevallen in Engeland waar verder behandelen onmenselijk was, bleek dat 17 keer de ouders er niet aan wilden en de gesprekken met de artsen eindeloos lang doorgingen.
Het betrof meestal ouders met een sterke religieuze overtuiging. Het ging om verschillende religies: Christelijke fundamentalisten, Moslims, Joden en Rooms Katholieken. Hun geloof in wonderen zorgde ervoor dat ze meenden dat de artsen veel te pessimistisch waren en het bij het verkeerde einde hadden. De onderzoekers pleiten ervoor dat er regelgeving komt om nodeloos lijden te voorkomen. In Nederland zijn we hier aanzienlijk verder mee, hetgeen overigens wel voor idiote stereotypering in met name Amerikaanse media heeft geleid.