Joop

Waar komt toch die angst voor de wolf vandaan?

  •    •  
07-10-2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
545 keer bekeken
  •  
wolf
De wolf is officieel terug, maar veel mensen zijn daar niet blij mee. Waarom toch niet?
Op 6 oktober kopte NRC : ‘De wolf is écht terug in Nederland’. Dat klonk voor mij als positief nieuws, maar toen las ik de subkop. ‘Is daarvoor „maatschappelijk draagvlak”?’ Draagvlak? Waarvoor, de natuur? We hebben het hier niet over een kippenschuur ofzo. Blijkbaar mag in Nederland de natuur niet eens meer haar ding doen zonder een inspraakavond.
Dit zette me aan het denken. Eerst, wat is de situatie? Op dit moment leven er twee individuele wolven en een roedel in Nederland. Volgend jaar kan dat uitgroeien tot drie roedels, en volgens experts is er in Nederland ruimte voor tot wel achttien roedels zonder al te veel problemen. Veel mensen lijken echter nu al bang te zijn voor de opkomst van de wolf. De consensus lijkt vooral aan een van twee kanten te liggen: de wolf is helemaal niet welkom, of de wolf is alleen welkom als die de mensen op geen enkele manier in de weg zit (zonder toelichting van wat dat precies inhoudt). Maar is dat gevaar van wolven nou echt zo groot?
Laten we kijken naar de grootste bezwaren. Dat zijn er twee: veiligheid van mensen en veiligheid van vee. De cijfers uit Nederland kennen we wel, maar hier zijn dan ook nog niet zoveel wolven. Laten we daarom eens kijken naar de cijfers van het land waar veel wolven in Nederland vandaan komen: Duitsland. Daar leven op dit moment ongeveer 128 wolvenroedels. Dus hoe staat het daar met het wolvengeweld?
Aanvallen op mensen Veiligheid van mensen kunnen we kort over zijn: dat risico is verwaarloosbaar klein. Wolven zijn enorm schuwe dieren, zeker tegenover mensen. Een wolf valt praktisch nooit een mens aan. Het Duitse documentatie- en adviescentrum over wolven DBBW schrijft dat van de enorm kleine hoeveelheid aanvallen van wolven op mensen in de afgelopen decennia, de meeste veroorzaakt werden door hondsdolheid: een ziekte die sinds 2008 niet meer onder Duitse wolven voorkomt.
In Duitsland is geen enkel geval bekend van een wolf die agressief werd tegen een mens, laat staan dat een wolf een mens aanvalt of doodt. Letterlijk niet één bekend geval. Het DBBW rapporteert er niet eens over omdat het zo weinig voorkomt. De kans is een flink stuk groter dat je door de bliksem wordt getroffen – dat overkomt in Duitsland zo’n 250 mensen per jaar.
Aanvallen op vee Het vee dan, hoe doen die het? Laten we nog eens gluren bij het DBBW. In 2019 zijn in heel Duitsland ongeveer 2900 veedieren , voornamelijk schapen en geiten, gewond geraakt of gedood door het toedoen van wolven. Dat aantal lijkt in de afgelopen jaren ook toe te nemen. Dat klinkt als best veel, maar hoeveel is dat nou echt? Daarvoor kijken we bij Destatis (het Duitse CBS) hoeveel veedieren er in totaal zijn in Duitsland. Eind 2020 werden er in Duitsland een krappe 1,5 miljoen schapen gehouden. Tel het aantal runderen en varkens daar bij op en je komt uit op ruim 37 miljoen dieren – en dan tel ik geiten en de ruim 600 miljoen leg- en slachtkippen nog niet eens mee.
2900 dode dieren door wolven stelt dus echt niets voor. Tuurlijk is het vervelend als jij net die ene boer bent die getroffen wordt, maar daarom bieden de meeste Duitse deelstaten subsidies aan voor maatregelen om wolven buiten je terrein te houden en verdere compensatie als jouw dieren toch getroffen worden. Dat tweede geldt in Nederland overigens ook.
Saillant detail trouwens: Duitsland betaalde in 2019 ongeveer twintig keer zoveel geld aan subsidies voor beschermingsmaatregelen als aan daadwerkelijke compensatie voor gedode dieren, puur en alleen om het draagvlak voor wolfbehoud te vergroten.
De bron van de angst Aan de realistische gevaren en schade ligt het dus niet. Waar ligt dan het probleem? Een groot deel ligt denk ik in het idee. Wolven zijn net als haaien: realistisch gezien zul je nooit last van ze hebben, maar door alle sprookjes en films hebben we toch het idee dat ze heel gevaarlijk zijn. Net zoals elke haai de haai uit Jaws is, denken we bij wolven gelijk aan agressieve en bloeddorstige roofdieren die ons koelbloedig verscheuren. Het feit dat leven met wolven in de natuur voor de meeste mensen in Nederland onbekend terrein is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld met vossen, maakt dat effect alleen maar erger.
Maar ik denk dat er nog een tweede reden is waarom mensen zo huiverig zijn voor de terugkeer van de wolf: het verlies van controle. De mens is eraan gewend geraakt dat de wereld naar hen buigt. Wij richten de wereld en de natuur in zoals wij dat willen. De wolf is een plotselinge nieuwe factor waar wij als mensen rekening mee moeten houden. We zijn er niet aan gewend en we hebben er geen grip op. Dat maakt ons nerveus, en daarom schieten we in een schrikreactie die ons vertelt dat we het mogelijke risico zoveel mogelijk moeten inperken.
De natuur Een menselijke reactie misschien, maar het is typerend voor hoe wij in Nederland over de natuur denken. Het mag prima bestaan, zolang het ons maar niet in de weg zit. Een wandeling over de Veluwe en kijken naar reeën is leuk, maar zodra de natuur iets doet dat ons niet bevalt moet het ruim baan maken. En dan zit de wolf ons in Nederland nog niet eens echt in de weg.
Zo werkt het niet. We kunnen niet altijd maar cherrypicken welke stukjes van de natuur we er wel en niet bij willen hebben. We moeten ons gaan beseffen dat de natuur ons niet toebehoort, maar dat de mens onderdeel is van de natuur. Het is geen tuin waar we mee kunnen doen wat we willen. Als de wolf geen enkel reëel gevaar vormt voor ons, waarom zou die dan niet naast ons mogen leven?
De natuur is een kwetsbare balans tussen alles wat leeft – mensen én dieren. Die balans is ook belangrijk voor ons. Kijk alleen al naar de problemen die we nu al hebben vanwege biodiversiteitsverlies. Wie weet, de komst van de wolf kan juist ook heel nuttig zijn. Misschien kan het wel helpen balans te brengen in de Oostvaardersplassen bijvoorbeeld.
Wat mij betreft is de wolf welkom, maar eigenlijk zou “draagvlak” hier niets uit moeten maken. Wolven vormen voor ons geen gevaar of bedreiging, dus waarom zouden ze hier niet mogen leven? Zolang je ze niet gaat lokken met stukjes vlees zal er vrijwel zeker niets gebeuren, behalve dat je ze ‘s nachts op de Veluwe misschien heel in de verte naar de maan zal horen huilen.

Meer over:

natuur, opinie, wolf
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (48)

dirk den boer
dirk den boer9 okt. 2021 - 9:56

In elke discussie over natuur, flora en fauna is het interessant wat mensen verstaan onder natuur. In NL iets positiefs waar je respect voor moet hebben, waarin je kunt ontspannen, een levend landschap (dus soortement romantisch levend schilderij), maar dat is het pas sinds kort, en ook heel plaatselijk.Voor de meeste mensen wereldwijd is natuur iets vijandigs, onveiligs, veilig is het alleen thuis en in de tuin of het park. Ongerepte natuur met wolven, beren, elanden,leeuwen, gifslangen, walrussen zeerobben en gieren op een kadaver kennen we allemaal nog wel, van de TV. En sinds kort ook weer in NL, door de oprukkende wolven. Ook weer voornamelijk vd TV en de fotos in de krant, en de verhalen van de boswachter uit de Veluwe. En van een enkele boze schapenboer natuurlijk.

4 Reacties
dirk den boer
dirk den boer9 okt. 2021 - 20:49

Kan sympathie of antipathie voor de wolf ook nog gerelateerd zijn met een linkse of rechtse instelling? Of is het puur het al of niet schapenhouder zijn dat het bepaalt of niet?

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 okt. 2021 - 9:45

Voor schapen is er meer reden om bang te zijn voor honden (en vossen) en jagers zijn bang voor de concurrentie. Zouden de jagers niet overwegend rechts kunnen zijn?

dirk den boer
dirk den boer10 okt. 2021 - 12:09

Het punt is natuurlijk dat honden samen met het baasje overdag opereren, dus in toomte houden (of zoniet, aan te spreken), en de wolf s'nachts optreedt, geen controle meer (behalve door de hond, lees Lale Gul's Ik ga leven, ze noemt de kangal (meen ik) helemaal gespecialiseerd in het weghouden, afschrikken en najagen vd wolf in Anatolie, ja, daar lopen wij dan weer stuk achter, maar Lale was wel steeds blij dat ze weer terug naar NL kon. Jagers rechts? Denk het wel, maar denk ook dat ze niet tegen de wolf zijn. Schapenhouders (hobbysten, dus yuppen en pensionados) wel fel tegen natuurlijk, ook al krijgen ze vergoeding als leed geleden is en arme schaap dood. In de Pyreneeen sprak ik met schapenhouder en kaasmaker (20 jr geleden) die furieus was op de ecologen die de beer hadden geherintroduceerd en de wolven beschermden, dat kan ik me wel voorstellen. Och, zei hij, het is allemaal fantasie en romantiek, ik zat lachend ja te knikken in zijn cabana, hahaha, ja tiene razon.....

dirk den boer
dirk den boer10 okt. 2021 - 19:41

Heb er Ik ga leven nog maar eens bij gepakt, over die wolf en wolvenhond kangal. Er stond nog iets verhelderends ivm mijn eerste opmerking over natuur boven. De moeder van Lale vaart uit tegen dochter die een katje in huis wil halen om voor t zorgen:"Nee hoor, wil ik niet, dieren hebben niks te zoeken in een huis, die horen in de NATUUR". Ja, als je met zo'n instelling naar NL uitwijkt, zal de integratie je moeilijk afgaan. NL, waar de huisdieren inmiddels familieleden zijn, en de natuur een heilig oord waaraan niet getornd mag (in woord dan, want -wat is natuur nog in dit land?-),

JanB2
JanB28 okt. 2021 - 23:45

Waar komt toch die angst voor de wolf vandaan? Kent u het verhaal van Rood Kapje?

3 Reacties
JanB2
JanB28 okt. 2021 - 23:47

PS Híer hoort een plaatje bij: https://www.youtube.com/watch?v=rAaL1pO3qAw

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 okt. 2021 - 16:27

Volgens mij heeft de jager roodkapje verkracht en vermoord en de schuld aan de wolf gegeven. Er zijn ook leukere literaire varianten zoals die van Angela Carter in de verhalenbundel The Bloody Chamber.

JanB2
JanB29 okt. 2021 - 16:57

Alles is mogelijk.

Déjà vu
Déjà vu8 okt. 2021 - 1:43

'Waar komt toch die angst voor de wolf vandaan?" Bijna 50% van de mensheid heeft een IQ dat niet hoger reikt dan dat van een gorilla. Wat moet je dan verwachten?

EUpiet
EUpiet7 okt. 2021 - 22:18

Ik heb de schuldige voor de angst gevonden. https://www.youtube.com/watch?v=rAaL1pO3qAw

OlavM
OlavM7 okt. 2021 - 18:08

De wolf niet gevaarlijk voor de mens? Je zult maar Roodkapje of haar grootmoeder zijn! Uiteindelijk loopt het dan wel goed af, maar in de tussentijd zit je toch met de wolf in je maag. (Of is het juist andersom?). Nou ja, Roald Dahl heeft een praktische oplossing bedacht: Roodkapje schiet de wolf neer (een slimme meid is op haar toekomst voorbereid) en maakt van er een bontjas van.

2 Reacties
OlavM
OlavM7 okt. 2021 - 18:14

Herstel laatste regel: eerste "van" schrappen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 okt. 2021 - 16:33

Angela Carter heeft ook leukere varianten. Het moet maar eens uit zijn met dat maagdelijke jonge meisje dat mannelijk hulp nodig heeft voor haar problemen.

Markzelluf
Markzelluf7 okt. 2021 - 12:24

Nou heb ik er helemaal geen behoefte aan om nodeloos allerlei angsten aan te jagen, maar nu Tyler er zelf over begint.... Er zijn zeker gevallen bekend dat wolven mensen aanvielen en opaten. Met een beetje grasduinen op wikipedia kom je een heel eind. zie bijvoorbeeld: https://en.wikipedia.org/wiki/Kirov_wolf_attacks Ik vermoed niet dat het in Nederland snel zover komt, want bijvoorbeeld de wildstand is erg hoog en we hebben flink wat schapen en kalveren in de wei staan. Mensen zullen het niet leuk vinden als een wolf zoiets oppeuzelt, maar daar is prima mee te leven. Dat het verdwaalde poedeltje van de buur eraan gaat, is al minder en er zijn nog wel ergere zaken te bedenken. Dan is de publieke opinie snel veranderd hoor. Dat we wolven eng vinden is deels te wijten aan legendes, maar daar ligt het niet alleen aan,

1 Reactie
Jasmijn2
Jasmijn27 okt. 2021 - 17:39

Dat artikel op Wikipedia is gewoon 1 grote uiteenzetting van nonsens, geschreven door de antiwolvenckub, zodat zij nu iets hebben wat er enigzins geloofwaardig uitziet, zodat ze andere idioten, de stuipen op het lijf kunnen jagen. Een jaar geleden stond het daar nog niet, en er staat bovendien bij dat betwist wordt of het überhaupt klopt

Eric Minnens
Eric Minnens7 okt. 2021 - 11:34

"Mensen hoeven vandaag dus écht niet meer bang te zijn voor de wolf, maar moeten hem wel de ruimte geven." Dit is geen citaat van Tyler Rozema, maar wel de laatste zin van bijgaande link: https://www.welkomwolf.be/moeten-we-bang-zijn Het zou dus wel superveilig zijn, maar het hoeft niet, om een honkbalknuppel mee te nemen tijdens je wandeling over de Veluwe. Als je al een wolf tegenkomt, vertoon dan gewoon imponerend gedrag (schreeuwen, zwaaien, op hem toelopen). Drs P zat er met zijn liedje helemaal naast! ????

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin7 okt. 2021 - 16:05

Hondjes niet meer los laten lopen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 okt. 2021 - 16:20

Een mooi lied net als dat van de veerpont. De veerpont is ook best gevaarlijk.

Jasmijn2
Jasmijn27 okt. 2021 - 17:49

Dat waren weerwolven

Joop16
Joop167 okt. 2021 - 8:50

Jaarlijks vinden tienduizenden bijtincidenten plaats door de afstammeling van de wolf. Niet alleen incidenten met dieren, maar meestal met mensen. De laatst bekende cijfers spreken van 150.000 gevallen per jaar. Tienduizenden mensen moeten medisch behandeld worden, tussen de 100 en 200 mensen komen zelfs op de IC terecht. Is er eigenlijk nog wel draagvlak voor de hond?

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 okt. 2021 - 17:03

Mijn buurvrouw heeft zelfs draagvlak voor twee honden - van die grote met een diepe bas

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen7 okt. 2021 - 8:32

Een aardig artikel over de predatie op schapen en tevens over hoe de wolven door Europa trekken stond vorig jaar in het AD: https://www.ad.nl/binnenland/wolven-doodden-recordaantal-schapen-in-nederland-deze-zeven-waren-de-boosdoeners~a26b24f6/ Interessant is het dat de wolf, eenmaal gesettled, geen schapen meer aanvalt maar dat het voornamelijk de trekkende jonge wolven zijn die zich hieraan schuldig maken. Het lijkt er overigens op dat de auto in Nederland de grootste vijand van de wolf is.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe7 okt. 2021 - 16:21

De mens. Tenslotte bestuurt die het vehikel.

FredD2
FredD27 okt. 2021 - 7:49

Zelf heb ik niets tegen wolfen in Nederland, maar de vergelijking in Duitsland gaat niet helemaal op. We hebben in Nederland ongeveer een dubbele bewoning dan in Duitsland. Er wonen in Nederland veel meer mensen per m2 dan in Duitsland en dat kan voor de wolf best wel voor overlast gaan zorgen. Ik stel dan ook voor dat we eerst wat aan dat overlast gaan doen en als de hoeveelheid mensen per m2 in Nederland wonen als in Duitsland, dan zul je zien dat de wolfen veel minder last hebben van de mensen dan nu. Mijn vrouw en ik zijn al begonnen. We hebben 1 kind. Wie doet mee?

Molly Veenstra
Molly Veenstra7 okt. 2021 - 7:49

'Wat mij betreft is de wolf welkom, maar eigenlijk zou “draagvlak” hier niets uit moeten maken.' Zonder maatschappelijk draagvlak voor de komst van de wolf komen er maatregelen om de wolf te verjagen. Het is dus van belang er voor te zorgen dat er voldoende draagvlak is. Overigens doe je daar met dit stukje enorm je best voor. Waarom je het belang van draagvlak niet zegt in te zien, begrijp ik dus niet.

6 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens7 okt. 2021 - 9:40

@Molly, Precies, draagvlak gaat over beslissingen of plannen. Niet van wolven, maar van mensen. "Draagvlak creëren betekent ervoor zorgen dat je van tevoren ondersteuning en goedkeuring verwerft voor plannen die je wilt gaan uitvoeren of beslissingen die je wilt gaan nemen." (carrieretijger.nl) En Nederland kent geen vrije natuur. Over elk vierkant metertje grond bestaan plannen of zijn reeds beslissingen genomen. Ook of de wolf iets met of in die vierkante metertjes mag gaan doen. Tylers vraag "Draagvlak? Waarvoor, de natuur?" is dus een suggestieve onzinvraag, want niet voor de natuur kan draagvlak bestaan, maar alleen voor 'beslissingen' omtrent de natuur.

vdbemt
vdbemt7 okt. 2021 - 9:56

"Zonder maatschappelijk draagvlak voor de komst van de wolf komen er maatregelen om de wolf te verjagen." Dat hanteer je dan als onoverkomelijk uitgangspunt. Maar is dat wel zo? Het is volstrekt onnatuurlijk, niet logisch, om voor een natuurlijk verschijnsel draagvlak te vereisen. Als je met maatregelen dat natuurlijke verschijnsel wilt tegenhouden, zul je voor die maatregelen draagvlak moeten vinden.

Autofiets
Autofiets7 okt. 2021 - 10:21

@vdbemt, je noemt het draagvlakaspect onnatuurlijk, dat komt echter alleen maar omdat je het die naam geeft. Het is volstrekt natuurlijk gedrag om een bedreiging te verjagen of te doden. Dat heeft de mens dus ook altijd gedaan. Omdat de mens er mede door zijn vergrote hersenpan iets te goed in is, is dit op bepaalde plekken behoorlijk doorgeslagen. Deze grote hersenpan heeft echter ook voor bepaalde mate van zelfreflectie gezorgd. Dat neemt echter niet weg dat het primaire gedrag van mensen om te willen ageren tegen een dreiging gewoon natuurlijk is. Je zou zelfs kunnen beargumenteren dat de primaire respons (verjagen/doden) natuurlijker is dan de secundaire respons (draagvlak, zelfreflectie, aanpassing beleid).

vdbemt
vdbemt7 okt. 2021 - 12:34

@Autofiets. "je noemt het draagvlakaspect onnatuurlijk, dat komt echter alleen maar omdat je het die naam geeft." De natuur is een reële, tastbare, voelbare, zich vrij ontwikkelende wereld. Het gebeurt. Daar is geen sprake van 'draagvlak'. Als iets daarin een mens niet zint, wil die dat tegenhouden. Om daar medestanders in te vinden, zal hij draagvlak moeten creëren. "Het is volstrekt natuurlijk gedrag om een bedreiging te verjagen of te doden. Dat heeft de mens dus ook altijd gedaan." Ja. Omdat de mens er mede door zijn vergrote hersenpan iets te goed in is, is dit op bepaalde plekken behoorlijk doorgeslagen."" Ja. "Deze grote hersenpan heeft echter ook voor bepaalde mate van zelfreflectie gezorgd." Ja " Dat neemt echter niet weg dat het primaire gedrag van mensen om te willen ageren tegen een dreiging gewoon natuurlijk is." Ja. Maar WIE van ons hier wordt nu werkelijk aan enige dreiging van een wolf blootgesteld?? NIEMAND. De dreiging die hier gecreëerd wordt, bestaat niet. Hier wordt geageerd tegen een dreiging die niet bestaat. Het is niet meer dan imaginair. "Je zou zelfs kunnen beargumenteren dat de primaire respons (verjagen/doden) natuurlijker is dan de secundaire respons (draagvlak, zelfreflectie, aanpassing beleid)." Helemaal mee eens. Als het bij het eerste tenminste om een echte, werkelijk ervaren dreiging gaat. Het tweede is imaginair. Geen tastbare, voelbare werkelijkheid.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 okt. 2021 - 16:34

Dat iedere postzegel terrein voor mensen in gebruik is klopt gewoon. Veel "natuur" is gekaapt om er golfvelden e.a voorzieningen van te maken tot natuurbegraafplaatsen toe en de flora & fauna moeten zich dientengevolge aan regeltjes houden . Op industrieterreinen is het nog wel eens een stuk rustiger.

dirk den boer
dirk den boer9 okt. 2021 - 20:42

Hoe zit het trouwens met draagvlak voor brandnetels en onkruid tussen de stoeptegels, plus allerlei ander ongerief, dat manjaren kost om te bestrijden en uit te roeien. Draagvlak voor de bospest? De vergrassing van die grot mooie stille heides?

RPS2
RPS27 okt. 2021 - 7:40

Beste Content Creator, in Nederland is de natuur niet in balans en gaat dat ook nooit worden, hoe graag sommige mensen dat ook zouden willen. De vergelijking met Duitsland gaat dan ook totaal niet op, omdat de wolf daar zijn honger voornamelijk kan stillen in de uitgestrekte natuurgebieden, vol met wild. Wolven die Nederland binnen lopen, komen terecht in een all-you-can-eat restaurant, waar voornamelijk schapen van hobby-boertjes op het gerecht staan, omdat ze op de veldjes geen kant uit kunnen. Zo'n Drive-In is natuurlijk veel aanlokkelijker dan op herten-jacht gaan in de Oostvaardersplassen. Alleen al in april 2020 heeft 1 wolf voor 80 dode schapen gezorgd (dan tel ik de gewonden schapen er nog niet bij). Dit is gewoon dierenleed wat je kan voorkomen door wolven af te schieten.

9 Reacties
vdbemt
vdbemt7 okt. 2021 - 10:10

Uit welke duim heb jij dat nieuws van die 80 schapen gehaald? In Nederland kom ik niet verder dan 3. In België een tiental. "Dit is gewoon dierenleed wat je kan voorkomen door wolven af te schieten." Met dit uitgangspunt kun je elk wild dier wel afschieten, want de meesten komen aan hun einde als prooi van een predator. Om dat te voorkomen, moeten we maar alles afschieten. Een wild dier (zoogdieren, vogels, vissen, insecten) komen iha niet erg leuk aan hun einde. Hun leven is iha vele malen langer en beter dan dat van een dier in de bio-industrie. Worden de beesten die door het ondierlijke transport sterven wel eens geteld? Zouden dat er niet veel meer kunnen zijn dan de paar die sterven door een wolf??!!

vdbemt
vdbemt7 okt. 2021 - 10:11

Een wild dier (...) komt iha niet ......

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen7 okt. 2021 - 12:38

"Uit welke duim heb jij dat nieuws van die 80 schapen gehaald? In Nederland kom ik niet verder dan 3. In België een tiental." Niet eerder werden in Nederland zoveel schapen gedood door wolven als in 2020. Met 291 waren het er veel meer dan een jaar eerder (119). Drie mannetjeswolven namen het leeuwendeel voor hun rekening, met elk vijftig tot zestig schapen.

RPS2
RPS27 okt. 2021 - 13:31

Hoi vdbent, in hetzelfde artikel van Dick Roelofsen (van het AD) wordt er gesproken over een wolf die 49 schapen had gedood, en vermoedelijk ook nog 39 anderen schapen. En het slaat nergens op om de vergelijking te maken met de Bio-Industrie, die je trouwens behoorlijk framed.

vdbemt
vdbemt7 okt. 2021 - 13:51

@Dik Roelofsen. Dank voor de aanvulling. Ik zie dat nieuws ook bij de Gelderlander. Het neemt dus toe. Maar de boeren worden ervoor gecompenseerd. En hoe verhoudt dit zich tot dode dieren in de bio-industrie op een andere manier? Bijv. transport, te kleine leefruimte? Dankzij de bescherming van het boerenbedrijf en het boerenland is de diversiteit in de natuur al enorm afgenomen en de uitstoot toegenomen. Moet nu de wolf geweerd worden omdat in een verpestende industrie een marginaal aantal dieren, die ook nog eens vergoed worden, slachtoffer is van die wolf?

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen7 okt. 2021 - 14:15

@vdbemt Ik woon midden in wolvengebied, helaas heb ik ze zelf nog niet gezien maar verschillende van mijn buurtgenoten wel. Ik hoor hier eigenlijk niemand die "bang" is of ze weg wil hebben. Iedereen heeft ook al lang maatregelen genomen om de erfdieren te beschermen (maar dat was voor de vos ook al geen overbodige luxe!) Wat mij betreft is het een mooie verrijking van de fauna, hopelijk kijken ze wel goed uit met oversteken.

vdbemt
vdbemt7 okt. 2021 - 14:53

@Dik Roelofsen. Prijs je gelukkig zo mooi te wonen. Ik mag zelf ook niet mopperen. Er zijn mensen bij wie die pracht niet doordringt en die de waarde en het belang niet inzien.

vdbemt
vdbemt7 okt. 2021 - 14:59

@RPS. Er is niets vreemds aan dat wolven schapen doden. In eerste instantie niet leuk voor het schaap. Maar dat is de natuur. In 2e instantie niet leuk voor de schapenhoeder. maar die wordt gecompenseerd. Dus wat is het probleem? Zeker, en dat is geen framen, maar de realiteit, als je kijkt naar de dode dieren in de bio-industrie VOORdat ze (overigens ook na een kort erbarmelijk leven) geslacht worden. Het benoemen van de realiteit 'framen' noemen, DAT is framen.

LaBou
LaBou 7 okt. 2021 - 16:30

Kun je ook aangeven hoeveel schade er in die periode is aangericht bij schapen en/of wild door loslopende honden? En laat dan ook even weten of je al die honden nu ook wilt afschieten om dierenleed te voorkomen. Overigens wordt schade door wolven vergoed, die door honden niet https://dvhn.nl/drenthe/Mijn-schapen-zijn-doodgebeten-wat-moet-ik-doen-En-9-andere-prangende-vragen-23155097.html.

wittecisnoot
wittecisnoot7 okt. 2021 - 7:14

Nou, ik woon in het buitengebied. Erg leuk als je schaapskudde is afgeslacht. Of je paarden worden lastig gevallen en uitbreken: kan dodelijk voor ze zijn. Nu zal je zeggen: geen probleem, neem hier centen (De vraag is of je centen krijgt als een wolf je paarden voor een auto jaagt want het dier zal niet blijven om het schadeformulier in te vullen). Hoe vreemd, bij megastallenhouders is het fout dat zij hun dieren als product zien maar hier is het kennelijk precies wat wel de bedoeling is. Hier: centen en zeur niet. Dat deze dieren geliefd zijn en de eigenaar ze graag ziet opbloeien: ondenkbaar. Om dit even naar Randstedelingen te vertalen: stel dat je kat wordt opgevoerd aan een beest, of het konijn van de kinderen. Of dat iemand jouw handwerk, waar uren in hebt gestoken als hobby, kapot wordt gemaakt. Dan zou jij ook niet iets hebben van: prima want ik krijg wat centen? De wolf kwam al jaren niet meer voor en het Nederland waar die wel in voorkwam, bestaat niet meer. Dat oude liedje 15 miljoen mensen is zelfs al verouderd. Door gericht beleid komt die wolf in dit nieuwe land. De vraag is of we dit wel moeten willen. Nederland kan prima zonder wolf.

5 Reacties
KM2
KM27 okt. 2021 - 9:12

Precies mijn gedachte. Bij ons lopen er naast onze geiten 2 Baudet de Poitou in de weide, ik moet er niet aan denken dat deze te grazen worden genomen door een wolf, het zijn uiterst zeldzame dieren en de waarde is niet in geld uit te drukken.

vdbemt
vdbemt7 okt. 2021 - 10:14

"Nederland kan prima zonder wolf" Dus het is Nederland dat bepaalt hoe het in de natuur verloopt? Hoe ver kun je losgeraakt zijn van de natuur (waar je zelf deel van uitmaakt) als je zo denkt?

wittecisnoot
wittecisnoot7 okt. 2021 - 11:17

@vdbemt: gezien jij dit al op het internet typt: ja en jij ook. Weet jij wat het grootste door mensen gemaakte bouwwerk ter wereld is? Nee, niet de Grote Muur. Een beter antwoord is Nederland.

vdbemt
vdbemt7 okt. 2021 - 12:18

@wittecisnoot. "gezien jij dit al op het internet typt: ja en jij ook " Ik begrijp dit niet. Misschien wil je dit zo proberen te formuleren, dat ik het begrijp. 'Nederland is het grootste gemaakt bouwwerk ter wereld.' Wat wil je daarmee zeggen? Dat Nederland het land is dat verhoudingsgewijs de meeste natuur verpest heeft ter wereld???

vdbemt
vdbemt7 okt. 2021 - 16:13

@wittecisnoot. "Hoe vreemd, bij megastallenhouders is het fout dat zij hun dieren als product zien maar hier is het kennelijk precies wat wel de bedoeling is. Hier: centen en zeur niet." Naar mijn idee is het met schapen nog niet zover als met varkens. Maar het zijn toch echt de boeren, cqq schapenhouders zelf die hun dier als product zien. En dat product wordt vergoed. "Dat deze dieren geliefd zijn en de eigenaar ze graag ziet opbloeien: ondenkbaar" Nogmaals, bij schapen, die langer zullen leven vanwege hun wol, ligt dat wat anders dan bij de megastalboeren. Bij de megastalboer moet je toch echt niet komen met 'hij ziet ze graag opbloeien". Ja: tot ze hun volwassen formaat hebben bereikt, dat is dus hooguit een jaar. Dan gaan ze (oh jee, wat een verdriet) naar de slacht. Langer kost ze alleen maar geld. In de megastal (duizenden tot tienduizenden) zijn ze alleen geliefd om het geld dat ze opbrengen.