Joop

Waar is je hoofddoek?

  •    •  
12-02-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
6824 keer bekeken
  •  
ANP-460924561

Een deel van onze maatschappij, die zichzelf graag profileert als modern, feministisch en geëmancipeerd, heeft een ziekelijke obsessie met wat een moslimvrouw wel of niet doet of kan.

De hoofddoek is een kledingstuk waar veel controverses om bestaan. In Iran krijgen vrouwen gevangenisstraf voor het afdoen van een hoofddoek, terwijl vrouwen met een hoofddoek in Frankrijk geen toegang tot onderwijs krijgen. Vrouwen die de islam belijden worden vaak gereduceerd tot alleen hun hoofddoek en worden gezien als slachtoffer, onderdrukte vrouw en pas daarna als mens. Hun bestaan wordt beperkt en soms worden hun rechten ontnomen vanwege de obsessie met de manier waarop moslimvrouwen zich kleden. Daarnaast is het onacceptabel dat vrouwen worden gevraagd waarom ze een hoofddoek dragen en of het verplicht is door hun vader, man of broer. En wanneer een vrouw daadwerkelijk wordt gedwongen om een hoofddoek te dragen, is het ongepast om haar hiermee te confronteren. Dan heb je de helden op sokken die deze vrouwen willen redden van de onderdrukking door ze ironisch genoeg zelf te onderwerpen aan onderdrukking!

Soms lijkt het alsof je als moslimvrouw het nooit goed kunt doen. Dezelfde mensen die vrouwen reduceren tot een hoofddoek zijn vaak dezelfde mensen die een moslimvrouw zonder hoofddoek onderwerpen aan de vraag: ‘waar is je hoofddoek?’. Ik ben een moslimvrouw zonder hoofddoek en ik krijg van twee kanten de vraag van waar mijn hoofddoek is. De ene kant betreft een groep niet-moslims die uitleggen dat de hoofddoek verplicht is en ik als moslim het moet dragen. Sorry Mufti Jansen van de Nederlanden, mag ik de vrije keus hebben? Deze groep relateert ook keuzes aan het ‘moslimzijn’: oh je drinkt geen alcohol omdat je moslim bent? Dezelfde groep raakt soms ook verbijsterd wanneer je niet in het hokje van ‘onderdrukte moslimvrouw’ past. Voorbeeld is hoe ik een keer in Cannes, samen met een vriendin die een hoofddoek draagt, door een Nederlandse vrouw zijn achtervolgd tot aan het toilet van het Ritz-Carlton. De vrouw maakte zich kenbaar en vroeg aan mijn vriendin of haar vader weet dat ze in Cannes is?

De tweede groep betreft een specifieke type moslim, die ik als extreem of bemoeial classificeer, die me vertelt dat ik alle regels moet opvolgen en verplicht ben me te bedekken. Dit is meestal dezelfde groep die hard schreeuwt dat ‘onze’ vrouwen vrij moeten zijn om hun hoofddoek te dragen op straat, school en werk, maar wanneer je als vrouw gebruik maakt van diezelfde keuzevrijheid, je wordt verketterd. Deze groep reduceert ook vaak een moslimvrouw zonder hoofddoek tot een snoepje zonder papiertje waar strontvliegen op afkomen, vrouw met minder waarde, rechten en niet respectwaardig.

Een deel van onze maatschappij, die zichzelf graag profileert als modern, feministisch en geëmancipeerd, heeft een ziekelijke obsessie met wat een moslimvrouw wel of niet doet of kan. Deze obsessie is merkbaar in radioprogramma’s, tv-shows, boeken, bedrijfsculturen, politiek beleid en campagnes. Het maakt vaak weinig uit of je wel of geen hoofddoek draagt. Zodra sommigen weten dat je een moslimvrouw bent, kun je erop rekenen dat er vragen komen. Soms zijn de vragen gemeend, soms kun je het antwoord googlen (nee we mogen in de Ramadan ook geen slokje water!), soms kun je bij jezelf afvragen of de vraag nodig is en of je het antwoord echt wel wil weten? Hetzelfde geldt voor de moslimbroeders die in mijn DMs sliden en menen het beste met mij voor te hebben en te willen redden, zoals de white saviours de ‘onderdrukte vrouwen’ willen redden. Voor beiden geldt: laat ons asjeblieft met rust.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (70)

Nicolay2
Nicolay215 feb. 2023 - 12:35

Om de achterlijke situatie in landen als Iran, Afghanistan en diverse andere landen te veranderen voor vrouwen, zouden alle moslim vrouwen in de vrije westerse landen het symbool van onderdrukking uit solidariteit af moeten doen met de vrouwen in die landen en zichzelf niet wijsmaken dat zij de hoofddoek uit vrije wil dragen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen14 feb. 2023 - 13:17

Soms zie ik van die hulpeloze 55-plussers met hun vrouw in de C&A broeken staan te passen. Het is duidelijk dat die man liever thuis op de bank zat. Op dat soort momenten probeer ik tussenbeide te komen en de man te bevrijden. Hij heeft een keuze. Hij hoeft niet het onopvallend grijs/groen te dragen waar zijn vrouw hem probeert in te persen. 'Koop een cowboyhoed!' adviseer ik de man. Laat de wereld jouw droom van vrijheid zien! Sommige mannen hebben tenminste nog het lef om mij te vragen of dat mijn of zijn droom van vrijheid is, anderen spelen de vraag door naar hun eega.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 feb. 2023 - 15:56

Spreek je nu zelf ook voor een ander?

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 feb. 2023 - 15:55

'ons'?

Sam V
Sam V13 feb. 2023 - 15:17

Wel bijzonder dat de schrijfster namens alle moslimvrouwen denkt te kunnen spreken (“laat ons alsjeblieft met rust”). Ze doet daarmee hetzelfde als ze anderen verwijt, namelijk denken voor de ander.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen14 feb. 2023 - 13:05

Nou. OK, maar zoek jij dan een moslimvrouw die het wel fijn vindt om over haar geloof te praten met iemand die de boel niet vertrouwt, of de vrijheid van het dragen wel gunt, maar zo hoopt dat de moslimvrouw zelf begrijpt dat ze in een keurslijf gevangen zit en hopelijk zo snel mogelijk haar vrijheid grijpt.

Boekhoudster
Boekhoudster13 feb. 2023 - 15:00

M,artin van der Linde, ik had gehoopt op een antwoord van een vrouw die een hoofddoek draagt. Dus nee, mijn vraag is nog niet beantwoord.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe14 feb. 2023 - 10:53

Mannen & mode ook al geen gelukkige combinatie.

Martin van der Linde
Martin van der Linde16 feb. 2023 - 9:26

Boekhoudster, dan moet je dat zeggen. Het lijkt er op dat een antwoord er niet gaat komen. Wat denk je er zelf van?

Jan Wijn
Jan Wijn13 feb. 2023 - 11:38

Je hebt in Nederland de vrijheid er voor de kiezen om al dan niet een hoofddoek; een keppeltje; een tulband of een kruisje om je hals te dragen, zelfs wanneer je geen religie aanhangt. Men heeft dus de vrijheid zich met allerlei rituelen onzin uit te dossen of aan te ergeren dat is net zo serieus als tijdens de carnaval komend weekeind. Al vind ik wel dat veel feestvierders er tijdens dat katholieke heidense carnaval heel belachelijk bij lopen.

LDraoui
LDraoui13 feb. 2023 - 10:48

@alweertelaat U heeft mijn reactie niet goed gelezen of niet goed begrepen. De invloed op het beeld is eeuwen geleden al ontstaan. En de huidige moslims, ook de "extreme" die in het benoemt worden stappen in datzelfde frame. Onderzoek bijvoorbeeld eens wat de positie van vrouwen was ik de beginperiode van de islam, voor de kolonisatie en na de kolonisatie van de islamitische landen door het Westen. U zult merken dat de invloed van het Christendom van toen en het vrouwbeeld in het Westen een hele grote negatieve invloed heeft gehad op de positie van moslimvrouwen in die landen.

Boekhoudster
Boekhoudster13 feb. 2023 - 9:59

Ik bedoel het niet onaardig en impertinent, maar ik heb een vraag. Ik heb deze vraag ook niet gesteld aan een hoofddoekdraagster omdat ik dat ongepast vind. Ik dacht dat het dragen van een hoofddoek een uiting is van het geloof en ook als bescherming. Maar ik zie dames met een hoofddoek op die waanzinnig mooi zijn opgemaakt. Hoe kan ik dat rijmen met die bescherming?

1 Reactie
Martin van der Linde
Martin van der Linde13 feb. 2023 - 11:45

Boekhoudster, er zijn heel veel redenen om een hoofddoek te dragen. Als uiting van religie, van cultuur, om je haar netjes te houden, om meer nadruk op je gezicht te leggen. Bescherming is zeker hier in het westen nauwelijks een reden. Dus daarmee is je vraag ook beantwoord.

Miss Piggy
Miss Piggy13 feb. 2023 - 9:26

Tja, zelf vind ik het jammer te zien hoeveel Moslim vrouwen in het Westen nog een hoofddoek dragen. Zeker omdat ik me afvraag hoeveel vrijwilligheid daarachter zit. Maar we leven ook in een vrij land. Wat betekent dat niemand mij kan voorschrijven hoe ik me kleed. En vice versa.

10 Reacties
weereenmening
weereenmening13 feb. 2023 - 11:16

"Maar we leven ook in een vrij land. Wat betekent dat niemand mij kan voorschrijven hoe ik me kleed. En vice versa." Zoals je zelf al aangeeft vraag je je af hoeveel vrijwilligheid er achter het dragen van een hoofddoek zit. Leven we wel in een vrij land? De groepsdruk kan extreem groot zijn en daarmee verdwijnt individuele vrijheid als snel.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 feb. 2023 - 12:22

De hoofddoek is een zg emblematisch kenmerk. Daarmee geef je aan bij een bepaalde groepering te horen. Als je je wilt afficheren als moslim kun je daar ook commentaar op verwachten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 feb. 2023 - 12:25

Als je wordt geacht moslim te zijn en je draagt 'm niet ditto.

stokkickhuysen
stokkickhuysen13 feb. 2023 - 12:50

Die hoofddoek is ook een geuzenteken, tegen mensen met vragen zoals de jouwe. Helemaal vrijwillig.

Satya
Satya13 feb. 2023 - 13:15

"Als je je wilt afficheren als moslim kun je daar ook commentaar op verwachten." Geldt dat dan ook voor een korte rok? Zijn namelijk ook heel wat mannen die daar iets bij denken, zeggen of doen. Persoonlijk geloof ik als vrijheid je lief is je een ander niet van commentaar op kleding gaat trakteren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 feb. 2023 - 14:18

[Geldt dat dan ook voor een korte rok?] Je kunt er wel commentaar op krijgen, maar een korte rok is geen emblematisch kenmerk voor zover ik weet. Roklengtes variëren met de mode (en volgens sommigen met de economie) net als de wijdte van broekspijpen en de taillehoogte.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 feb. 2023 - 15:13

Stokk Als jongere lekker rebels zijn bestaat natuurlijk ook.

stokkickhuysen
stokkickhuysen13 feb. 2023 - 15:28

'geen emblematisch kenmerk voor zover ik weet' Voor jou niet, voor anderen wel.

Satya
Satya13 feb. 2023 - 17:39

"maar een korte rok is geen emblematisch kenmerk voor zover ik weet. " Nee, maar toch.

Martin van der Linde
Martin van der Linde16 feb. 2023 - 10:31

Miss, ik heb geen moeite met een hoofddoek. Ik ga er in eerste instantie ook niet vanuit dat er sprake is van dwang, hoewel dat zeker voor komt. Maar omdat we dat niet weten vind ik het nogal geforceerd om daar meteen het slechtste van te vinden. Nog erger en totaal respectloos vind ik het om een hoofddoek drager daar op aan te spreken. Het is wellicht een teken van die onbenullige Hollandse onbeschoftheid die we directheid noemen om overal een mening over te geven. Het hoort niet, het is onbeleefd. Danielle, natuurlijk is het een teken dat je onderdeel van een groep bent, net als een hanekam, een kruisje of een rode ster. Daar kun je op aangesproken worden, dat kan maar dat hoeft niet. Je draagt zoiets niet om bevraagd te worden. En al helemaal niet als je merkt dat mensen daar uitsluitend negatief op reageren. En dat gebeurt bij moslima's. Hoe moeten zij daar op reageren? De hoofddoek aflaten om ergernis te voorkomen? Maar soms kan dat niet of wil je dat niet. Of moeten ze gewoon doorgaan met dragen? Het punt is dat iemand die een hoofddoek draagt er niet om vraagt om bevraagd te worden, of zich zou moeten verantwoorden voor het dragen er van. Alsof ze iets verkeerd zouden hebben gedaan. We roepen christenen toch ook niet ter verantwoording. Als we dat wel zouden doen, zou dat een enorme rel geven. We meten met twee maten.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst13 feb. 2023 - 8:24

Kledingvoorschriften zijn zo 1965…

3 Reacties
Rutger Groot
Rutger Groot13 feb. 2023 - 10:03

Groot misverstand is dat de islamitische hoofddoek een kledingvoorschift is... het is veel meer dan dat: de islamitische hoofddoek is een uiting van de strenge leefregels waaraan vrouwen moeten voldoen. Daarom moeten we hier niet te licht over denken, vooral niet bij minderjarigen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen13 feb. 2023 - 12:54

Groot misverstand is Rutger Groot aan het helpen is als hij opkomt voor de strikte uitvoering van de eenduidige Islamitische leefregels.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 feb. 2023 - 16:13

Mary Quant lanceerde de minirok in de jaren 60 evenals de zg hotpants. Beide werden ook al snel geproduceerd door andere modemerken. Weinige dameskledingstukken waren zo'n instant succes, maar niemand was verplicht ze te dragen.

omaoeverloos
omaoeverloos13 feb. 2023 - 8:07

Mensen leggen zichzelf de meest idiote leefregels op, soms gebaseerd op religie, maar soms ook niet. Zolang ze mij er maar niet mee lastigvallen gaan ze hun gang maar.

Zandb
Zandb13 feb. 2023 - 7:27

Waarom zou je je kenbaar willen maken als moslim, wanneer het je niet wilt dat zijn dat je als moslim aangesproken wil worden. Natuurlijk zijn er weet ik hoeveel vormen van moslim zijn. Maar kledingvoorschriften of een verbod op alcohol of die idiote ramadan - je zal op de noord- of zuidpool wonen! - maken al snel deel uit van het moslim zijn. Helemaal wanneer je je daar 'zichtbaar' aan conformeert.

10 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde13 feb. 2023 - 11:37

Zandb, ben nogal verbaasd over je rigide standpunt over vrouwen met een hoofddoek. Je zegt dat wie de bal kaatst de bal mag verwachten om het op zijn Hollands te zeggen. Maar geldt dat ook voor anderen dan moslimvrouwen? Nonnen, vrouwen uit Spakenburg, mannen met een baret, mensen met cowboylaarzen of lederhosen? Iemand met een tatouage? Vrouwen die er sexy uitzien, vraag je die hoeveel ze kosten? Waarom zou je iemand aan willen spreken op zijn of haar kleding? Ik zeg niet dat je dat doet, maar je vindt het blijkbaar gewoon om zoiets te doen. Ik ken vrouwen die een hoofddoek dragen om hun culturele identiteit te laten zien die zichzelf nauwelijks religieus noemen. En door niemand gedwongen worden om dat te doen. Waarom die behoefte om moslims belachelijk te willen maken?

JasDon
JasDon13 feb. 2023 - 12:55

Martin, wat een gezeur over gelovigen. Religie maken we in NL al bijna een eeuw belachelijk. Of het nu de islam of het christendom is. En de vrouwen die jij kent, dat zal best, maar je weet niet wat ze met hun opvoeding mee hebben gekregen en wellicht ook niet wat er achter de voordeur gebeurt. Ik ken maar weinig (geen!) vrouwen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond die na hun huwelijk met een niet-moslim nog een hoofddoekje dragen. Andersom wel, dus ik denk dat er nu en dan toch nog wel de expliciete verwachting is van familieleden dat er een hoofddoekje wordt gedragen.

Martin van der Linde
Martin van der Linde13 feb. 2023 - 13:39

JasDon, Kom op doe nou niet alsof je niet snapt wat ik bedoel. Het gaat weer eens over moslims en hoofddoekjes en de goegemeente staat weer schietklaar. "maar je weet niet wat ze met hun opvoeding mee hebben gekregen en wellicht ook niet wat er achter de voordeur gebeurt.' Jij wel?

Zandb
Zandb13 feb. 2023 - 13:42

Martin Als vrouwen zich kenbaar maakt als moslima, dan wekken ze bepaalde verwachtingen bij dezen en genen. Ik weet niet wat daar vanuit mijn gezichtspunt rigide aan is. Ik kan niet anders dan waarnemen en duiden. Kunt u dan wel wat anders? Als u dat wil samenvatten in zo'n negatieve zegswijze als "Wie kaatst kan de bal verwachten", dan moet u dat maar doen. Ik vind het raar, dat wanneer iemand zich met een hoofddoek als moslima kenbaar maakt dan vreemd op kijkt, wanneer dat vragen (reacties, negatief of positief) oproept. Iets anders is dat mensen beledigd worden, of impertinente vragen te verduren krijgen, of de vrijheid ontnomen zou worden of dat ze zonder meer, alleen op grond van die hoofddoek be(ver)oordeeld worden. Uw 'beoordeling' is in dit verband belachelijk: "Ik ken vrouwen die een hoofddoek dragen om hun culturele identiteit te laten zien die zichzelf nauwelijks religieus noemen. En door niemand gedwongen worden om dat te doen." Waarom noem ik dat belachelijk? Nou, dat is namelijk aan die hoofddoek zonder meer niet af te lezen. Daarvoor moet je in namelijk in gesprek, maaqr dat mag van u niet, want wie kaatst hoeft geen bal te verwachten.

stokkickhuysen
stokkickhuysen13 feb. 2023 - 15:33

'Als vrouwen zich kenbaar maakt als moslima, dan wekken ze bepaalde verwachtingen bij dezen en genen. ' @Zandb Ik weet niet of de bedoeling van de hoofddoek is om zich kenbaar te maken als moslim. Dat zal per persoon verschillen. Of iemand over haar persoonlijke overtuiging met Jan en alleman in discussie wil idem dito.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 feb. 2023 - 15:50

In Noord-Noorwegen is een ramadan volgens de regels al onmogelijk. Middernachtszon enzo.

EenMening3
EenMening313 feb. 2023 - 20:35

@Daniëlle Moslims die in het hoge Noorden wonen, mogen de tijd van zuidelijker gelegen plaatsen aanhouden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 feb. 2023 - 21:23

Mening in Tromsø begint het gevast ongeveer 5 uur 's morgens met naar ik begreep een kwartiertje verschil tussen shia en sunni.

Martin van der Linde
Martin van der Linde16 feb. 2023 - 13:33

Zandb, om doublures van lappen tekst te voorkomen moet je mijn reactie op Danielle lezen van 16 feb. 2023 - 11:31.

Martin van der Linde
Martin van der Linde16 feb. 2023 - 13:53

Zandb, met dat kaatsen bedoel ik dat je vindt dat wanneer een vrouw een hoofddoek draagt zij mag verwachten dat daar vragen over komen. Dat zeg je toch? Het dragen van een hoofddoek is niet alleen om aan anderen kenbaar te maken dat je moslim bent maar omdat een moslima nu eenmaal een hoofddoek draagt. Een non draagt haar habijt niet om aan de wereld te laten zien dat ze katholiek is maar omdat haar geloof dat van haar vraagt en zij er geen enkele moeite mee heeft dat te doen. Net als moslima.

Zandb
Zandb13 feb. 2023 - 7:19

Als je een moslimvrouw zonder hoofddoek reduceert tot een snoepje zonder papiertje waar strontvliegen op afkomen, dan is het probleem dat er strontvliegen zijn.

6 Reacties
Grijs gebied
Grijs gebied13 feb. 2023 - 9:45

Dus wanneer een strenggelovige mij 'strontvlieg' noemt omdat ik niet geloof, ben ik het probleem? Het probleem ligt bij mensen die vrouwen reduceren tot snoepjes.

Bert van der Neut
Bert van der Neut13 feb. 2023 - 10:15

Grijs, dat zegt Zandb ook.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 feb. 2023 - 12:05

Alsof de vergelijking met snoepgoed al niet weerzinwekkend genoeg is.

Grijs gebied
Grijs gebied13 feb. 2023 - 12:34

@Bert, nee, dat zegt hij niet.

Zandb
Zandb13 feb. 2023 - 13:50

Grijs U zit volkomen fout met uw goede bedoelingen: Het wordt de strontvliegen (die niet eens ongelovig hoeven te zij; hoe komt u daar bij?) niet kwalijk genomen dat ze op de snoepjes zonder papier afkomen. Dat ligt volgens idioten aan de de snoepjes - want meer zijn vrouwen volgens hen niet - zonder papiertje.

stokkickhuysen
stokkickhuysen13 feb. 2023 - 16:46

'omdat ik niet geloof, ben ik het probleem?' Eerst iets foutief parafraseren en dan verontwaardigd zijn. Zo komen we de dag wel door.

Ch0k3r
Ch0k3r13 feb. 2023 - 6:25

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Pera71
Pera7112 feb. 2023 - 20:57

Kan mij de frustratie over de bemoeials van allerlei kanten heel goed voorstellen. Waarom worden er nooit vragen gesteld over pakweg mannen met pakken ? Is ook een bedekkend kledingsstuk dat vaak niet lekker zit dat vanuit een maatschappelijk ideaal wordt voorgeschreven.

1 Reactie
Grijs gebied
Grijs gebied13 feb. 2023 - 9:56

Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen vragen hebben over het 'waarom' bij het dragen van een hoofddoek. De oma van mijn vriendin (Egyptisch) liep er in de jaren 60 veel moderner bij dan de meeste vrouwen tegenwoordig. Geen hoofddoek, rokje tot boven de knieën. Strak truitje. Niet dat dit de maatstaf is, maar opvallend is het wel. Sinds de opkomst van het Wahabisme vanuit Saoedi Arabië (dankzij oliegeld), wordt het continu conservatiever. Enkele landen hollen achteruit ipv vooruit. Dit roept bij mensen vragenop. Niet zo gek.

JasDon
JasDon12 feb. 2023 - 20:57

"Hun bestaan wordt beperkt en soms worden hun rechten ontnomen vanwege de obsessie met de manier waarop moslimvrouwen zich kleden. " Voor vrouwen met een hoofddoek geldt in een seculiere maatschappij dezelfde regels als voor andere vrouwen. Als vrouwen de hoofddoek verkiezen boven onderwijs of werk dan is dat hun keuze, net zoals een jood met een keppeltje onderwijs of werk kan weigeren. Ik denk trouwens dat de meeste vrouwen niet actief voor een hoofddoek kiezen, ze hebben simpelweg de keuze niet. Daar is genoeg over geschreven en betuigd.

HarrieV2
HarrieV212 feb. 2023 - 19:54

Beste Charifa. Ik snap je gefrustreerdheid. Ten minste, dat denk ik. (Waarheid is natuurlijk dat ik ook maar een klein beetje weet). Ik heb echter heel grote bewondering voor al die vrouwen die hun eigen weg gaan en schijt hebben aan al diegene, mannen, maar ook vrouwen (!), die menen te mogen bepalen wat zij wel en niet moeten en/of mogen doen. Als je wacht op die vrijheid, kun je lang wachten. De enige weg naar volledige gelijkheid tussen man en vrouw is die vrijheid nemen. Wat mij betreft mag het westen hier (nog) nadrukkelijker haar steun hiervoor uitspreken.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen14 feb. 2023 - 13:10

Eens, handen af van de hoofddoek, dat maken de draagsters zelf wel uit!

LDraoui
LDraoui12 feb. 2023 - 19:14

Weet je wat ik zo erg vind? We hebben al ruim 30 jaar hetzelfde gesprek. Waarom is er nog steeds niks veranderd in al die jaren? Ondanks steeds meer mondige moslimvrouwen, met of zonder hoofddoek, we blijven gedwongen worden om in een vaststaand frame te stappen. Alleen omdat de "ander" de diversiteit niet snapt, vooroordelen heeft, andere moslimlanden er bij haalt...het Westen heeft de moslimvrouw nooit begrepen en neemt geen verantwoordelijkheid in het frame dat het voor ons heeft bedacht. Het frame dat zijn oorsprong heeft in het Christelijke geloof, vervolgens in de loop van de eeuwen besprenkeld is met Westerse superieuriteit.

1 Reactie
alweertelaat
alweertelaat13 feb. 2023 - 9:13

Alleen het Westen? Volgens mij heeft u dan de helft van het artikel niet begrepen.

Marcus A.2
Marcus A.212 feb. 2023 - 17:44

Sowieso goed om eens na te denken waarom hoofddoekjes nodig zouden zijn. Namelijk omdat mannen zich niet zouden kunnen beheersen. Het accepteren van de hoofddoek betekent daarom het accepteren van de mannelijke wellust. Het ideaal blijft dus een samenleving waarin de hoofddoek overbodig blijft. Of is dat naïef?

3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier13 feb. 2023 - 0:56

nee, dat is haatzaaierij.

oproerkraaier
oproerkraaier13 feb. 2023 - 1:02

Ging iets fout. Maar neem je afstand van die walgelijke man met zijn walgelijke standpunten?

Peterrr3
Peterrr313 feb. 2023 - 21:24

@oproerkraaier, ben je nu tegen jezelf aan het praten?

Karingin
Karingin12 feb. 2023 - 17:08

Dat dat je goed verwoordt meid! Opletten en bek houen allemaal! Het gaat je geen reet aan hoe en waarom een vrouw zich kleedt (of niet). Als je haar beter leert kennen kom je er vanzelf wel achter. Of niet

5 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.212 feb. 2023 - 23:02

Geldt dat dan ook voor besnijdenis?

Zandb
Zandb13 feb. 2023 - 7:42

Karin Ik weet niet of u ook zo toegeeflijk bent naar zich heel duidelijk kenbaar makende joodse of islamitische orthodoxe mannen of iemand uitgedost als lid van de ku klux klan of........ Die zou u niet willen aanspreken of afrekenen op de te verwachten standpunten o.g.v. het uiterlijk?

Grijs gebied
Grijs gebied13 feb. 2023 - 10:01

"Opletten en bek houen allemaal! " Karin op haar best. Charmant als altijd... Je bent een écht voorbeeld voor jonge meiden. " Het gaat je geen reet aan hoe en waarom een vrouw zich kleedt " Wedden dat jij wel een mening hebt als het over mannen gaat!

Karingin
Karingin16 feb. 2023 - 3:44

Ik geloof niet dat ik ooit een man met een hoofddoekje heb gezien. En ook niet een man die te koop loopt met zijn al dan niet besneden penis, al heb ik die wel van dichtbij mogen genieten. Wist je dat Joodse vrouwen ook hun haar moeten bedekken? Die zijn alleen wat "slimmer": ze zetten een pruik op

Karingin
Karingin16 feb. 2023 - 3:47

Overigens is het vergelijken van een moslima met een KKK-aanhanger wel héél erg laag!

oproerkraaier
oproerkraaier12 feb. 2023 - 16:36

Ik weet dat het makkelijker gezegd is dan gedaan, maar je moet gewoon schijt hebben aan die haters.

2 Reacties
Zandb
Zandb13 feb. 2023 - 7:45

oproerkraaier Niet iedereen die mensen die het nodig vinden om zich als moslim, neonazi, soldaat of weet ik wat te afficheren, daarop aan spreekt, doet dat omdat zoiets voortkomt uit haat.

stokkickhuysen
stokkickhuysen13 feb. 2023 - 15:42

@Zand Heb jij ooit wel eens een moslimvrouw op straat aangesproken omdat ze een hoofddoek draagt?

Dexter6
Dexter612 feb. 2023 - 15:28

Goed stuk, kan me als (niet moslim) de frustratie goed voorstellen.

1 Reactie
Zandb
Zandb13 feb. 2023 - 7:51

Dexter Waarom wil je jezelf, bijvoorbeeld als moslima afficheren, als je het daar niet over wilt hebben? Ik kan me ook voorstellen, dat er uit dat 'je kenbaar maken als moslima' ook hele goede dingen voort kunnen komen. Als je als uiterlijk herkenbare moslima het leven in gaat, zal dat mensen in hun vooroordelen - want wat is per slot een moslima? - prikkelen, in negatieve en positieve zin. (Waarbij ik aanteken, dat wanneer je bv als moslima ingelijfd wordt als 'dus ook iemand die zich beschermt tegen strontvliegen' heel negatief vindt.)

weereenmening
weereenmening12 feb. 2023 - 15:25

De vraag die veel mensen zich stellen is of de hoofddoek ook in het vrije westen onder dwang wordt gedragen. Het is niet raar dat men zich dit afvraagt zolang het dragen van een hoofddoek in veel moslim landen verplicht is, met soms zelfs een lijfstraf als sanctie. Men vraagt zich dit volgens mij voornamelijk af uit bezorgdheid en niet als betutteling. Maar het staat uiteraard iedereen vrij hier meer achter te zoeken.

6 Reacties
Boning
Boning12 feb. 2023 - 19:42

"het dragen van een hoofddoek in veel moslim landen verplicht is" Er zijn plus minus 49 islamitische landen.. Benoem alleen maar 10 landen waar het dragen verplicht is!! Geen aannames doen als je geen kennis vak hebt.

weereenmening
weereenmening12 feb. 2023 - 22:23

Ik zou het bij Iran kunnen laten, want dat zegt genoeg denk ik, maar goed: Iran, Irak, Saoedi Arabië, Indonesië, Jemen, Afghanistan, Palestina, Koeweit, Oman, Emiraten en dan ook nog vele landen waar extreme druk is om bedekkende kleding te dragen zoals Qatar, Pakistan, Somalie, Sudan etc.

oproerkraaier
oproerkraaier13 feb. 2023 - 0:59

mijn vraag aan jou is, wat heb jij met hoofddoekjes? Zou je ook kunnen bevestigen dat je de uitspraak van Geert W. over kopvoddenbelasting die hij in wil voeren

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk13 feb. 2023 - 7:47

Ik ben meerdere keren in Indonesië geweest. Ik heb het straatbeeld op Java zien veranderen. Waar zegge zo'n vijftien jaar geleden nog veel vrouwen zonder hoofddoek rondliepen, was dat zo'n vijf jaar geleden nog maar beperkt tot een kleine minderheid. Dat vrouwen 'gedwongen' worden om een hoofddoek te dragen lijkt me daarom niet onwaarschijnlijk omdat ze anders niet meer veilig over straat kunnen lopen. En dat is maar één voorbeeld van een land met veel inwoners die moslim zijn waar de hoofddoek sterk in opmars is.

Zandb
Zandb13 feb. 2023 - 7:55

Mening Ik vind het verstandiger, dat je aan een vrouw vraagt, wat dei met die hoofddoek - als islamitisch symbool - tot uitdrukking wil brengen. Uiteindelijk wil iemand blijkbaar de buitenwereld wel iets duidelijk maken, maar wat?

Rutger Groot
Rutger Groot13 feb. 2023 - 8:27

@Boning, u vraagt wij draaien: Afganistan; Iran; Irak; Pakistan (Pashtun); Indonesie (Ajteh); Palestina (Gaza); Sauid Arabie; Jemen; Nigeria; Bahrain; Brunei....