Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Waar is corruptiejager Teeven gebleven?

  •  
26-01-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Waarom moedigt Teeven Nederlanders aan om zelf maar achter inbrekers aan te gaan, maar kunnen de Nederlandse politie en het O.M. wél zomaar worden ingezet om met strenge hand de Amerikaanse copyrightwetten waar ook ter wereld te handhaven?
Toen Fred Teeven afgelopen juni de rode loper uitrolde voor MPAA-voorman en oud-senator Chris Dodd vroeg ik me al af hoe het nu kon dat deze lobbyist voor Disney, Universal en de rest van de entertainment industrie zo warm onthaald wordt, terwijl de consumentenbond en stichting BoF geen voet tussen de deur van de staatssecretaris krijgen. Wat moet een liberaal als Teeven nu met een monopolist als Dodd?
In oktober vroeg ik me af waarom Teeven zijn wetgeving zo nadrukkelijk aanpast aan de wensen van één private partij, stichting BREIN. Tweakers quote : “De wijzigingen die ik wil doorvoeren zullen meer mogelijkheden opleveren om het auteursrecht te handhaven. Daarvan zal Stichting Brein gebruik kunnen maken.”
Afgelopen week kwam daar naar aanleiding van de MegaUpload-operatie weer een vraag bij.
Waarom moedigt Teeven Nederlanders aan om zelf maar achter inbrekers aan te gaan, maar kunnen de Nederlandse politie en het O.M. wél zomaar worden ingezet om met strenge hand de Amerikaanse copyrightwetten waar ook ter wereld te handhaven?
Deze week bleek dat de MPAA, die het afgelopen jaar ruim 2.000.000 Dollar doneerde aan de 32 SOPA-voorstanders, erg strenge voorwaarden aan deze donaties stelt. Chris Dodd zei namelijk in een zeldzame bui van eerlijkheid op Fox News: “ Those who count on quote ‘Hollywood’ for support need to understand that this industry is watching very carefully who’s going to stand up for them when their job is at stake. Don’t ask me to write a check for you when you think your job is at risk and then don’t pay any attention to me when my job is at stake.
Meer dan 25.000 mensen ondertekenden intussen de petitie voor een strafrechtelijk onderzoek naar de MPAA en Chris Dodd. Het zou Teeven, die ooit naam maakte als corruptiejager, te denken moeten geven dat hij de indruk geeft zijn oren te laten hangen naar een lobbyclub die toegeeft op grote schaal politici om te kopen.
Het wachten is op een afdoende verklaring van Teeven over zijn banden met Chris Dodd, de MPAA en de invloed die de MPAA op het beleid en handelen van de Nederlandse regering en de politiediensten heeft. Tot die verklaring er is, wekt de staatssecreatris de indruk dat hij ofwel zijn connecties niet afdoende screent, of dat Teeven op het toppunt van zijn carriére zelf is gezwicht voor de macht van het onbeperkte geld.
Dit artikel verscheen eerder op de website van Dirk Poot

Meer over:

opinie, media

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

msj_meijerink
msj_meijerink26 jan. 2012 - 7:30

Het beleid van Fred Teeven is er alleen op gericht om rechts Nederland likkebaardend te laten toezien hoe het belang van het kapitaal wordt verdedigd tegen die vermaledijde idealistische snotneuzen, die hun kasstroom proberen te verbreken. Het enig wat hij naast 'ga er zelf maar achteraan' roeptoetert is dat verdachten zwaarder moet worden gestraft als zijn schuldig blijken te zijn aan het ten laste gelegde delict. Ik schreef het al eerder: ik verdenk Fred ervan dat hij thuis op zolder een sm-kamertje heeft, waar hij in een lederen outfit kronkelend van genot slaafjes straft. Allemaal onder het uitroepen van: 'schuldig, schuldig, schuldig!' en 'je hebt het verdiend.'

eeweew
eeweew26 jan. 2012 - 7:30

Het is toch al lang duidelijk dat Teeven een ordinaire conservatief is die het liefst terug wil naar een tijd zonder internet. Deze mediagiganten willen dat ook, en daarom nodigt hij ze uit. Zonder dat het internet zwaar aan banden wordt gelegd kunnen deze mediamagnaten niet in hun huidige rijkdom verder leven (of daar zijn ze in ieder geval bang voor). Het gaat hier ook lang niet alleen om piraterij, ook bijvoorbeeld het feit dat artiesten geen platenmaatschappij meer nodig hebben om ontdekt te worden zal ze een doorn in het oog zijn.

Bakoe
Bakoe26 jan. 2012 - 7:30

De lobby van de media giganten betalen veel meer dan de schlemiel die wordt beroofd.

DitBenIk2
DitBenIk226 jan. 2012 - 7:30

Teeven representeert alles wat ik niet liberaal vindt. Ik begrijp niet hoe dit soort standpunten vanuit een liberale partij kunnen komen. Afvoeren die man.

Plexus
Plexus26 jan. 2012 - 7:30

Mensen er rest ons een bescheiden repertoire: 1. terugnemen wat van ons allemaal is 2. met je poten van de rechten van creatieven afblijven ad1. Corporaties houden ons, en de creatieven, gegijzeld door cummulatie van kapitaal en de daardoor onstane corruptie. Als wij hier van af willen moeten wij OPSTAAN! Dit gaat niet zonder strijd want tijgers nodigen je niet uit hen de tanden te laten trekken. ad2. Ik bespeur de afgeopen jaren een toenemende arrogantie van mensen die dingen roven van creatieven via internet, simpelweg omdat het zo makkelijk kan. Toon respect en de daarbij behorende distantie naar iemands authentieke werk. Steun de artiesten, die net als de consumenten ook slachtoffer zijn van de corporaties door onafhankelijke distrubutie op te zetten, EN TE BETALEN!

addystoker
addystoker26 jan. 2012 - 7:30

blijkbaar vindt dit kabinet imago in het buitenland belangrijker dan belang Nederlandse burgers.

2 Reacties
eeweew
eeweew26 jan. 2012 - 7:30

Als dat het geval was waren ze niet met Wilders in zee gegaan. Of moeten ze dat soms compenseren?

Waterbeer
Waterbeer26 jan. 2012 - 7:30

Ze moesten eens weten

JanB2
JanB226 jan. 2012 - 7:30

Het in Nederland handhaven van amerikaanse wetten is volslagen waanzin. We zijn geen kolonie van de VS en Nederland is daar absoluut niet toe verplicht. In PVV-kringen zou men dit als landverraad betitelen. Ik ga niet zo ver maar heb hier desondanks ernstige bedenkingen bij.

1 Reactie
ockham
ockham26 jan. 2012 - 7:30

Dat is met misverstand, wij zijn wel een kolonie van de VS.