Joop

Waar gaan we heen met z'n allen?

  •  
20-09-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
waar

© cc foto: Daniel Zimmel

Ik hoorde Nasrdin Dchar de vraag stellen in een filmpje waarin hij mensen opriep om mee te lopen tijdens de manifestatie van Ieder1
Ondanks mijn gebrek aan waardering voor collectieve inspanningen en sportieve prestaties, stond ik gisteren achter een dranghek bij de Dam tot Dam-loop. Ik was er om naar mijn echtgenoot te zwaaien. De kinderen en een nichtje van ons waren mee. Het zwaaien duurde niet meer dan een seconde, toen was hij weer uit het zicht. ‘Waar gaan ze heen?’ vroeg het nichtje verwonderd, en ik antwoordde dat ik me dat al jaren afvroeg bij hardlopers. Wat wacht hen aan het einde van de weg. Waarom hebben ze zo’n haast om er te komen. Waar gaan we überhaupt heen met de wereld, lief nichtje.
Ik hoorde Nasrdin Dchar dezelfde vraag stellen in een Youtube filmpje waarin hij mensen opriep om vooral mee te lopen tijdens de manifestatie van zijn beweging Ieder1. Waar gaat het heen met ons land, vroeg hij aan zijn publiek. Het antwoord moest liggen in het vastberaden plan er iets van te maken, samen.
Ik dacht aan Voltaire’s Candide, en dat er ooit een rotsvast optimisme was waarin het westen geloofde. De weerzin tegen dat dogmatische vertrouwen in de gezeten macht luidde toen de Verlichting in. Dat was toen, en hoewel er in het hier en nu minder ziektes zijn, meer welvaart, minder oorlog, heerst vandaag de dag het pessimisme, en het kan geen toeval zijn dat het precies dezelfde functie heeft als het hardnekkig geloven dat alles is zoals het moet zijn; het voeden van het pessimisme van onze eeuw houdt de burger bezig, zodat hij nooit eens de vragen zal stellen die er werkelijk toe doen. Zodat de burger nooit eens de echte boosdoeners aanwijst, maar zich tegen de weerlozen keert en die uiteindelijk opvreet zoals dat sinds mensenheugenis gebeurt.
Feiten en waarheden zijn waardeloos, wat van waarde is is nog steeds weerloos, en Donald Trump zou zomaar eens aan de macht kunnen komen. Ik ben niet pessimistisch, althans niet op de manier zoals de blanke boze burgers met hun spandoeken, de laaghangende mondhoeken, de zonder blikken of blozen gelegde verbinding tussen vluchtelingen en Hollandse bejaarden die verkommeren in tehuizen. Niet op die manier ben ik pessimistisch.
Wel op de manier dat het moeilijk vechten is tegen het menselijke verlangen om te vernietigen. Om egoïstisch te zijn. Om te verdelen. Maar ik zal de gedachten afschudden, me verzetten tegen de weerzin om een collectief gebaar te maken. Want het antwoord op de vraag die Nasrdin Dchar en zijn beweging stelt, moet hetzelfde zijn als de vraag van mijn kleine nichtje. Waar gaan we heen?
Ik weet het niet, ik ben ook maar een schrijver, mijn hoop is een sprankje dat zich verbergt in de letters tussen de kaften in boekenkasten waarin niemand meer zoekt naar duiding omdat het erbuiten meningen flitst en schittert dat het een aard heeft.
Waar we heen lopen of rennen weet ik niet, als het maar op een pad is dat wegleidt van het cynisme en de machteloosheid. Als we maar iets doen tegen de ziekte van onze tijd.
Deze column werd eerder bij VPRO Nooit Meer Slapen voorgedragen.

Meer over:

opinie, leven, ieder1
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Minoes2
Minoes221 sep. 2016 - 2:16

"Ik ben niet pessimistisch, althans niet op de manier zoals de blanke boze burgers met hun spandoeken, de laaghangende mondhoeken, de zonder blikken of blozen gelegde verbinding tussen vluchtelingen en Hollandse bejaarden die verkommeren in tehuizen. Niet op die manier ben ik pessimistisch." Laat me raden; Dit is vast en zeker niet geschreven met opgetrokken mondhoeken! Alles van waarde is weerloos behalve de mensen aan de onderkant van de maatschappij, de bejaarden, de zieken, de afhankelijken van de woningbedeling die waren niet weerloos tegen zoveel arrogante en vooringenomenheid. Het terechte pessimisme liet u waarschijnlijk geheel aan u voorbijgaan, u had immers niets om ..... Alles van waarde is niet enkel weerloos maar was altijd al weerloos tegen zoveel onterecht optimisme en zoveel weerzin van mensen als u om een collectief gebaar te maken t.b.v. hen. Het was en is de schuld van de politiek inderdaad. Maar de politiek dat bent u. Dan zijn we precies waar we moeten zijn. Mensen zeggen niet dat iets aan de vluchtelingen ligt, mensen zeggen dat u met uw waarde en weerloosheid altijd alles geaccepteerd heeft om dat wat van waarde is kapot te laten maken door de politiek, misschien wel aan meegewerkt heeft daaraan. Nu diezelfde weerloze mensen die ook van waarde zijn en altijd al geweest zijn, zich afvragen hoe dat dan gaat met het al bestaande woningtekort etc... dan gaat u hen de les lezen terwijl u uzelf de les zou moeten lezen tegen de verwaarlozing van hen die weerloos zijn en van meer waarde dan u hen ooi toegekend heeft. Er wordt dan ook aardig wat geframed m.b.t. vluchtelingen en bejaarden etc.. Uzelf bent degene die daar debet aan is door uw jarenlange wegkijken in optimisme en gebrek aan collectief bewustzijn van reeds bestaande problematiek. U bent zelf degene die nu over de rug van kwetsbare mensen uw morele gelijk probeert te halen met gebruikmaking van vluchtelingen. Die politiek die de schuld is die politiek bent u nl., u die zich eerder niet verbonden wist met weerloze mensen maar zichzelf nu op de borst slaat. " Maar ik zal de gedachten afschudden, me verzetten tegen de weerzin om een collectief gebaar te maken." Het zegt genoeg dat u pas nu, en nu ineens wel uw weerzin om een collectief gebaar te maken aan de kant wenst te zetten. Het is precies dat wat die mensen zeggen, niet meer en niet minder.

1 Reactie
Minoes2
Minoes221 sep. 2016 - 2:28

arrogante= arrogantie misschien wel aan meegewerkt heeft daaraan= misschien wel aan meegewerkt heeft. ooi=ooit.

Woeki Hypo
Woeki Hypo20 sep. 2016 - 22:32

Waar gaan we heen met z’n allen? “Ik hoorde Nasrdin Dchar de vraag stellen in een filmpje waarin hij mensen opriep om mee te lopen tijdens de manifestatie van Ieder1” Ik meen wel (min of meer) te weten waar we heen gaan met z’n allen, onder voorwaarde. Mijn hypothese (aanvullingen of verbeteringen zijn welkom): Geschiedenis. Het is een herhaling van de geschiedenis (in een iets andere vorm). Kennis en een negatief doel. We zijn in een kennis maatschappij, in een maatschappij van hogeropgeleiden, op weg naar een feodalisme en/of een fascisme (de stok), een Restauratie, als er geen succesvolle tegenbeweging komt (deze voorwaarde). Het extremisme van een ideologie. Dit einddoel is bekend als neoliberalisme (een ideologie) of neoliberale economie (een negatieve wetenschap). Dit neoliberalisme is geen liberalisme, geen humanisme, geen echte democratie en geen Westerse Verlichting. En kan verder ontsporen via een klassiek fascisme (dictatuur). Wat ik natuurlijk niet weet is of er een tegenbeweging komt (één of meer) en wanneer, welke sterk genoeg is (in macht en wijsheid). M.a.w. of deze tegenbeweging succesvol zal zijn. Wetenschap is medeplichtig. Wat mij verontrust, is de betrokkenheid (medeplichtigheid) van wetenschap (hogeropgeleiden en o.a. deze neoliberale economie), sociaal democratie (dit is tenslotte een linkse opiniesite), sociaal liberalisme en christen democratie (posities, waarvan je fundamentele kritiek zou verwachten) bij deze maximaal negatieve wetenschappelijke ontwikkeling: Kennis, welke zich tegen (vele) mensen keert. Wetenschap en negativiteit. Kort gezegd: Met wetenschap (volgens het principe “Kennis is corrupt”) naar weer chaos en ellende voor velen. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

Mike_DB
Mike_DB20 sep. 2016 - 20:42

Eerst is er in dit tekstje sprake van een universeel 'samen'. En luttele zinnen verder zijn er opeens 'echte boosdoeners'. Die nodig eens aangewezen moeten worden. Dus Karin Amatmoekrim is helemaal niet op zoek het einde van conflicten en tegenstellingen. Hoe potsierlijk die ambitie op zichzelf al is. Zij wil slechts een ander conflict. Een conflict dat er nu blijkbaar niet is. Zij wil verdelen wat nu niet is verdeeld. Vernietigen wat nu niet wordt vernietigd. Het begrip 'hypocriet' schiet eigenlijk nog tekort om haar houding te duiden. Verder: Er was helemaal geen rotsvast optimisme voor de verlichting. Alleen maar permanente wanhoop en vrees. Wanhoop en vrees over de eigen zondigheid. En de enkele reis naar de hel als eeuwige straf voor die zondigheid. Dezelfde inherente zondigheid die Karin Amatmoekrim nu 'de burger' en 'de blanke boze burgers' wenst aan te praten. Gelukkig kan iedereen zulke onheilsprofeten van schuld en boete tegenwoordig simpelweg negeren. Waarvoor hartelijk dank aan de Verlichting.

Van der Wal
Van der Wal20 sep. 2016 - 20:02

Op grote schaal in de richting van de Great Attractor.

crumb2
crumb220 sep. 2016 - 19:19

Waar we heen gaan lijkt me duidelijk. De mens homo sapiens bestaat pas 200.000 jaar zag ik vandaag in de diergaarde. Een absoluut flutschijntje in vergelijking met de diverse voorgangers. En van dat 200.000 jarige flutschijntje hadden we er slechts een lachwekkend minieme 200 jaar voor nodig om de boel hélemaal, maar dan ook compleet naar de gallemiezen te helpen. Is dat te cynisch ? Okee, hier een optimistische noot : misschien gaan “we” (ik niet want geen kinderen), de boel wel redden in een nóg veel groter record ! Yes !! (and pigs might fly)

1 Reactie
Edwin038
Edwin03820 sep. 2016 - 21:32

Crumb, cynisch? Ach wellicht maar de humoristische ondertoon kan ik wel waarderen. Uiteindelijk gaan we allemaal naar de kloten. Ogen dicht kist dicht en de onderkruipsels doen zich tegoed aan je lichaam. Daar veranderd een wolkenridder, een maangod of een timmermans zoon helemaal niets aan.

BingoGrubb
BingoGrubb20 sep. 2016 - 15:37

Waar gaan we heen met z’n allen? ik stem voor disneyland

1 Reactie
ton14024
ton1402420 sep. 2016 - 19:32

Ik zoek juist de uitgang. Waar gaan we heen met z´n allen? Ieder1 is juist de oproep om met z´n allen de zelfde richting te kiezen, juist omdat we geen gezamenlijke richting hebben!

Okke2
Okke220 sep. 2016 - 15:35

Best een goed stuk, heb alleen wel wat moeite met " Het antwoord moest liggen in het vastberaden plan er iets van te maken, samen." Waar dan vrij snel daarna "de blanke boze burgers met hun spandoeken, de laaghangende mondhoeken, de zonder blikken of blozen " op volgt. Op zich positief dat het woord 'blank' weer eens van stal gehaald is, maar mij bekruipt een gevoel alsof ieder1 precies iedereen is zonder 'blanke boze burgers'. Best cynisch en machteloos inderdaad. Ik zou eerder denken dat iedereen gewoon iedereen is in dit land.

BasVV
BasVV20 sep. 2016 - 14:43

Wat een vreemd idee dat "Hollandse bejaarden" het alleenrecht hebben op bejaard zijn. Ook allochtonen worden een dagje ouder. En hebben dezelfde rechten op zorg. Nou ja. Voor iedereen nogal uitgekleed. Dat wel. Vreemd artikel.