Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

'Waar blijft Rutte?'

  •  
02-08-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
D66-leider Alexander Pechtold: Oorlogsretoriek van Wilders draagt bij aan het scheppen van een klimaat dat de terreuraanslagen in Noorwegen mogelijk heeft gemaakt
D66-leider Alexander Pechtold reageert dinsdag in de Volkskrant op de laconieke houding van Geert Wilders na de aanslagen in de Noorwegen. Pechtold wijst erop dat Wilders weliswaar niet aansprakelijk is voor de daad van Anders Breivik, maar wel voor het scheppen van het klimaat waarin dit mogelijk is. De oorlogsretoriek van Wilders voedt de frustratie.
Pechtold:
Hij wil schieten op de benen van hooligans, spreekt over zijn fractie als een knokploeg namens miljoenen, heeft het over de multiculturalistische elite die een totale oorlog uitvecht met de bevolking, stelt dat de moslims met miljoenen Europa uit moeten worden gezet, en ga zo maar door. Natuurlijk hoeft hij zich niet te verantwoorden voor Breiviks daden, maar wel voor het klimaat waaraan hij zijn steentje heeft bijgedragen.
Hij moet beseffen wat hij aanricht met het eeuwige doemdenken en de zwart-witbeelden. Als je voortdurend een apocalyptische sfeer schept, draag je bij aan een wereld zonder toekomstbeeld, zonder perspectief. Hij voedt de frustraties bij zijn aanhang. Dát is zijn verantwoordelijkheid.
De D66-leider hekelt ook de houding van Wilders als politicus:
Dat hij zijn rol erkent en open staat voor het debat daarover. Een politicus heeft in Nederland een enorm bereik. Dan kun je niet alleen wat bommetjes plaatsen en daarna weglopen  voor elke vorm van uitleg en argumentatie. Dat wil ik tegen Wilders zeggen: vertel nou ook eens hoe jij de samenleving voor je ziet. Kom nou zelf eens met oplossingen.
Pechtold wijst in het interview ook nog even op een citaat van Wilders uit 2009, waarin hij de D66-leider en Eberhard van der Laan hoofdelijk verantwoordelijk stelt, mocht hem iets overkomen:
Als er ooit wat gewelddadigs gebeurt tegen mij of de PVV en haar aanhangers, dan weet iedereen vanaf nu dat Eberhard van der Laan en Alexander Pechtold hebben bijgedragen aan een klimaat waarin dat voor sommige gekken gerechtvaardigd leek.
Voor een échte reactie van Wilders is het wat betreft Alexander Pechtold te laat. De PVV-leider heeft met zijn reactie op de terreuraanslagen bewezen niet meer zo serieus genomen te hoeven worden, aldus Pechtold. Wel verwacht Pechtold een reactie van minister-president Mark Rutte:
Maar hij [Wilders, red] wil zelf nergens op worden aangesproken! Sterker nog: hij doet er nu nog een schepje bovenop. In zijn reactie spreekt hij over moskeeën als haatpaleizen. Dat is de tweede keer sinds het aantreden van het kabinet. Eerst het islamitisch stemvee, nu dit. Het is je reinste discriminerende retoriek. Daarom is het ook tijd dat we dit breder gaan trekken: een reactie van Wilders verwacht ik eigenlijk al niet meer, maar waar is de minister-president? […] “Je kunt niet dag in dag uit politiek afhankelijk zijn van iemand zonder dat je in de scherpste bewoordingen afstand neemt van dit soort uitspraken. Rutte kan niet blijven zeggen: het is maar de gedoogpartner en verder heb ik er niets mee te maken. Dan vraag ik me zo langzamerhand af wie wie aan het gedogen is.
cc

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (223)

JanJansen17
JanJansen172 aug. 2011 - 5:41

Meneer Wilders, de rechter heeft gezegd dat u een fanatiek bestrijder bent van een in uw ogen kwalijke Islam. U bent vrijgesproken op het feit dat u de boodschap mag uitdragen, ondanks dat u meent dat op kwetsende en choquerende wijze te moeten doen. De rechter heeft voorts gezegd dat u zich op de grens van het toelaatbare heeft begeven. Uw woorden hebben een opruiend karakter, ze zijn grof en denigrerend. Echter nog geen luttele minuten na de vrijspraak spreekt u triomfantelijk tegenover de voltallige pers uit dat u bedoeld had om grof en beledigend te zijn, terwijl u zich tijdens de rechtszaak op uw zwijgrecht beriep. Behalve dat u meent zich te moeten bedienen van dit soort politieke spelletjes, ontkent u dat u een morele verplichting hebt als mens èn parlementair vertegenwoordiger ten aanzien van uw medemens en de burgers die u vertegenwoordigt. U hebt in uw functie meer verantwoordelijkheid af te leggen omdat u invloed heeft. Nu wordt u aangesproken op uw morele verplichtingen en wat doet u vervolgens: u maakt een fout. U maakt een ‘kapitale’ fout door met een zwaktebod te komen: u te verdedigen door in de aanval te gaan. Voor u is het jammer dat u uw doel voorbij geschoten bent. Als u oprecht een in uw ogen dreigende situatie voor de samenleving wilde voorkomen dan is de wijze waarop u dat wilde doen, de meest domme manier. Het gevolg is namelijk dat u nu de kritiek ontvangt i.p.v. dat de kritiek zich in uw ogen op de Islamisering moet richten. De kritiek heeft zich zogezegd verlegt van een dreigende Islamisering naar u zelf. U roept het zelf over u af, en het is om die reden kinderachtig de linkse politiek daar verantwoordelijk voor te houden. Het is niet alleen kinderachtig, maar u bent daarin ook erg eigenwijs en u laat zien dat u uw lessen niet wilt leren. Maar hoe meer tegenstand u biedt hoe groter de confrontaties zullen gaan worden. Als u het gevecht met de voorzienigheid aan wilt gaan gaat u die sowieso verliezen, tenzij als u ethiek en moraliteit gaat erkennen en daarmee ook verantwoordelijkheid op u neemt voor uw eigen doen en laten. Zie de mens om u heen als een spiegel die u laat zien waar u nog het een en ander in uw leven te ontwikkelen hebt. U staat niet boven de wet; niet boven juridische wetten, noch boven de universele wetten van het leven.

Yggdrasil
Yggdrasil2 aug. 2011 - 5:41

Nee meneer Pechtold, Wilders probeert geen slachtoffertje te spelen. Wilders speelt het slachtoffer en dat is gebaseerd op het PVV-marketing principe. Neem nou die vermeende bedreigingen aan het adres van Wilders, bedreigingen die iedere politicus wel ervaart maar Wilders is de enige die het electoraal uitbuit. Wilders is de enige politicus die ons dagelijks wel vertelt dat hij bedreigd wordt. Hij gebruikt het zelfs in het debat, wanneer hij door zijn argumenten heen is volgt steevast de opmerking, ja maar ik word wel bedreigd vanwege mijn vrije mening. Wilders is dermate in zijn slachtofferrol gedoken dat hij zelfs beweert dat wanneer hem iets overkomt dat het dan bij voorbaat al de schuld is van linkse politici. En meneer Pechtold, nog een goede advies, wanneer Wilders weer eens in de kamer orakelt over zijn anti-Islam standpunten, laat hem dan zijn gang gaan. Interrumpeer hem niet, stel geen vragen maar doe helemaal niets. Laat Wilders zijn verhaal doen in de kamer maar negeer hem volledig. Een advies wat ik trouwens iedere politieke partij meegeef, geef Wilders geen podium, reageer niet op hem, laat hem praten en laat hem daarna weer in zijn pluche stoel wat twitterend uit zijn neus peuteren. Doodzwijgen en negeren is de enige remedie.

Kropotkin
Kropotkin2 aug. 2011 - 5:41

Rutte doet het precies goed, namelijk door nu niet te reageren op de 'barbertje moet hangen' hysterie - nu ook van Pechtold - dat ontstaan is vanwege een terroristische aanslag van een Noorse malloot waar Nederland en Wilders part noch deel aan hebben (gehad).

Machosofty
Machosofty2 aug. 2011 - 5:41

Hulde voor Alexander Pechthold! Eindelijk een politicus die de dingen bij de naam durft te noemen. Het zwijgen van Rutte wat betreft het gedrag van Wilders steekt schril af tegen de zorg die internationaal vooraanstaande politici zoals Malmström, Jagland, Ban Ki-moon etc. uitspreken, en geeft blijk van bijzonder weinig moraliteitsbesef.

Bakoe
Bakoe2 aug. 2011 - 5:41

Blij dat Pechtold het probeert, Wilders zelf ontwijkt iedere discussie, en schiet weer in de slachtoffer rol. Misschien is onze flierefluitende premier wel aanspreekbaar.

Bernie2
Bernie22 aug. 2011 - 5:41

Vreemd trouwens dat Rutte noch Verhagen het fatsoen hebben uit eigen beweging met terzake heldere en duidelijke statements voor hun respectievelijke achterbannen en opiniërend Nederland te komen. Als je een beetje ethische ballast hebt wacht je toch niet tot de oppositie daar om vraagt? Wat moet het schamele restant van het CDA en de vingerlikkende achterban van Rutte's VVD nu denken van het feit dat hun leiders de fascistoïde praktijken van hun gedoogpartner Wilders probleemloos lijken te steunen?

contra
contra2 aug. 2011 - 5:41

Tjonge, Pechtold terug van reces en trekt weer ouderwets het Wilders-thema uit de kast. Sommige dingen zullen nooit veranderen. Wel hoor ik hem nu voor het eerst iets zinnigs roepen inzake Wilders/PVV... "Misschien wordt het eens tijd dat we Wilders niet meer zo serieus nemen" of iets van die strekking. Kijk dat had hij al veel eerder moeten doen. Geldt overigens ook voor Joop.nl, Han, Fransisco, Frans, Adriaan Godwin en alle andere gefixeerden. En Mark, ach, die neemt Alexander al sinds de formatie niet serieus *lol*

rene612
rene6122 aug. 2011 - 5:41

'Waar blijft Rutte?' Antw: Die is toch druk bezig met het terug geven van het verwoeste land aan de hardwerkende Nederlanders d.m.v. de genomen en komende besluiten c.q. bezuinigingen? Door te blijven zwijgen wordt toegestemd in de haatzaaierij en de onvermijdelijke gevolgen. Dat weet iedereen met een klein beetje gezond verstand en wat ervaring in discriminatie en vingerwijzen. Ik probeer positief te blijven denken en een tweede Kristallnacht is niet te verwachten maar jarenlange ongestrafte systematische zwartmakerij van bevolkingsgroepen heeft psychologische gevolgen namelijk dat men gaat geloven in wat niet waar is. Massapsychose heet dat, niet waar? Wat dat betreft lijken de tactieken waarop deze bravourpropaganda gevoerd wordt zeer sterk op die van de bruinhemden uit de jaren '30. Men moet daarom ook niet flauw doen wanneer die vergelijking (misschien onterecht en overdreven) steeds weer wordt gemaakt. Heer Wilders is niet in staat om in te zien dat zijn grove woorden grote gevolgen hebben voor het gevoel van veiligheid in Nederland, West-Europa en verder en dient daarom vandaag nog ontslagen te worden als gedoogpartner. Het moet er toch een keer van komen.

pvandenbemt
pvandenbemt2 aug. 2011 - 5:41

Volledig mee eens. Hoe ver en lang denken de VVD en het CDA hun machtsgeile immoraliteit op te kunnen laten lopen en Wilders te blijven gedogen?

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort2 aug. 2011 - 5:41

Dit is pragmatische politiek. Wel mooi van Pechtold. Hoe houdt Rutte het schip varende, hij is nog geen twee jaar vertrokken. Dat is in essentie waar Pechtold mee bezig is, zagen aan de gedoogconstructie. Doet ie slim. Aert, toen het kabinet destijds geformeerd werd, heb ik gesteld dat het de rit niet zou uitzitten. Denk je nog steeds dat het Rutte gaat lukken? Wanneer kunnen we beginnen aan een nieuw akkoord? Hoe laat Rutte Wilders vallen zonder dat het de VVD aanvreet? Dat is namelijk de koorddans waar hij aan is begonnen. De PVV doet alles wat de VVD verlangt, zolang ze maar kunnen blijven roepen: 22 gratis zetels. Op lange termijn lijkt het me nog steeds niet houdbaar. Aan de andere kant lijkt een nieuw akkoord schier onmogelijk te vormen op dit moment, niet zonder CDA of PVV.

Tealc2
Tealc22 aug. 2011 - 5:41

Hier mee toont Rutte zwakte..en dat is gevaarlijk in de haaien wereld.

b-man
b-man2 aug. 2011 - 5:41

Van de VVD hoeven we niet veel te verwachten in het debat over de gevaarlijke retoriek en radicale opvattingen van Wilders. Daar grinniken ze slechts hun veel te gemaakte "tongue in cheek"-lachje. Want wat is het toch een uitkomst, die sociaal-economische onverschilligheid van de geertmensen en hun leider.

BasVV
BasVV2 aug. 2011 - 5:41

Bij de installatie van het gedoog kabinet zijn alle drie de heren heel duidelijk geweest als het gaat over meningsuiting. Ik zie geen reden om dat nu weer ter discussie te stellen. Wilders heeft direct zijn afschuw geuit over de aanslag in Noorwegen. Heel correct. Dat menigeen dat niet genoeg vindt is heel vreemd. Breivik heeft veel mensen genoemd in zijn manifest. Zijn dat nu ineens de daders en verantwoordelijken? Het geheel doet me sterk denken aan het 80-ger jaren denken. Interessanter is dat al dit gehakketak geen enkel effect heeft op de peilingen. De PVV blijft gewoon gelijk. Men weet deze kiezers blijkbaar niet te bereiken. Of misschien bereiken ze hen wel maar dan juist in het bestendigen van hun mening. Daar zou het accent op moeten liggen. Hoe krijgen we deze kiezers terug.

karuna2
karuna22 aug. 2011 - 5:41

Misschien moeten we maar de (toch trieste) conclusie trekken dat we op het moment precies zien hoe het er met de mens voor staat. Dan laat ik Nederland maar even model staan voor de rest van de mensheid. Het is natuurlijk kort door de bocht, dat begrijp je, dat kan niet anders in zo'n kort stukje. Vroeger werden we onderdrukt als mens door degene die de meeste macht hebben. Ergens zit er nog wel een greintje verstand en idealisme in de mens en vonden we de democratie uit, we mochten meepraten. Volgens rechts en vooral de PVV hebben de idealisten het verpest. Ze schiepen een maatschappij waarin iedereen het goed zou hebben, ook diegene die 'anders' zijn. Misschien valt heel duidelijk links te verwijten dat ze (zeg maar even) te idealistisch zijn en de natuur van de mens heeft onderschat. Die is helemaal niet idealistisch, die gaat voor 'ik eerst'. De VVD staat daarvoor en de PVV gaat nog een stukje verder en zegt 'ikke, ikke en de rest kan stikken'. In dat 'ikke, ikke en de rest kan stikken' voel je al wel het 'knettergek', het zwart/wit gepraat enz aankomen. Binnen een democratie kan dat welig bloeien en wat zijn de PVV 'ers er blij mee. VVD+CDA vinden het ook prachtig, wat kan het hun schelen, als ze maar aan de macht zijn, 'ik eerst' tenslotte is hun credo. Nou ja, dat is het dus. De democratie brengt naar voren waar de mens over gaat: 'ik eerst' en 'ikke, ikke en de rest kan stikken'. Wat zullen we daarvan vinden? Ik denk dat we maar gewoon moeten begrijpen dat dit de realiteit is over de mens. Rutte kan nu zeggen wat hij wil (wat hij overigens niet gaat doen want hij vindt het best, zijn partij groeit alleen maar, 'ik eerst' immers), maar het gaat niets uitmaken. Wilders op het pluche helpen, is de meest krachtige boodschap die hij kon geven en ooit nog gaat geven (tenzij hij nu de stekker uit het kabinet trekt, wat hij niet gaat doen) en die luidde: ik legitimeer hierbij wat Wilders zegt en doet. Die geest krijgt hij nooit meer in de fles, het kan alleen nog maar escaleren om het op te laten houden. want het 'ikke, ikke en de rest kan stikken' gaat echt niet zomaar weer vanzelf ophouden. en waarom zou het ook, het is blijkbaar dus wat de mens is.

JacquelineXXX
JacquelineXXX2 aug. 2011 - 5:41

Blij dat Pechtold zijn mond open doet wat dat betreft heeft hij laten zien een rechte rug te hebben dat kunnen wij van onze MP Rutte niet zeggen die is in geen velden noch wegen te bekennen. Rutte verwijt ik bij deze slappe knieën en geen ruggengraat Qua Wilders die moet idd eens volwassen debat gaan voeren want nu is het net een klein kind die af en toe eens wat roept op twitter of mensen kleineert in de kranten. Het debat in de kamer probeert hij aan alle kanten te ontlopen. De kwade dreigende reacties op twitter of de email die politici ontvangen zijn juist uit het kamp Wilders die houden ervan hun woede te laten merken de meeste weldenkende mensen schrijven hoogstens op een net beargumenterende toon. Indien politici hier aan toe geven en blijven zwijgen geven ze toe aan de verhutering van deze maatschappij immers die zwijgt stemt toe.

Goodies2
Goodies22 aug. 2011 - 5:41

Pechtold heeft uiteraard gelijk.. Maar wat zou Rutte dan moeten zeggen ? Hij is het al vanaf 2003 roerend met vriend Wilders eens.. PVV en VVD vullen elkaar prima aan, electoraal gesproken is het bad cop - good cop.. maar dat het twee verschillende partijen zijn, is alleen voor de buitenwereld. Dat is ook bij de formatie duidelijk geworden: Rutte kan Wilders niet publiekelijk steunen, noch publiekelijk afvallen. Dikke vrienden. Van 2003.. http://www.joop.nl/politiek/detail/artikel/uit_het_archief_hoe_wilders_en_rutte_de_vvd_naar_rechts_trokken/ Tot 2011.. http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/article/detail/1948675/2010/05/11/Rutte-Wilders-is-voor-mij-niet-melaats.dhtml?redirected Lx

Jaap Breekpunt
Jaap Breekpunt2 aug. 2011 - 5:41

In de subtitel zet Joop het volgende: "D66-leider Alexander Pechtold: Oorlogsretoriek van Wilders draagt bij aan het scheppen van een klimaat dat de terreuraanslagen in Noorwegen mogelijk heeft gemaakt" Als ik het artikel goed lees is dit juist wat Pechtold nadrukkelijk niet stelt. Pechtold legt bij Wilders verantwoordelijkheid voor het klimaat en de toon van het debat, maar zegt daar niet bij dat dat het klimaat is dat de wandaad in Noorwegen mogelijk heeft gemaakt. Een tamelijk groot verschil wat mij betreft, en het is jammer dat Joop die belangrijke nuance juist over het hoofd ziet (tenzij ik zelf iets over het hoofd heb gezien in het artikel).

Charta46
Charta462 aug. 2011 - 5:41

Goede zet van Pechthold om de bal bij Rutte te leggen. Ik ben benieuwd naar zijn reactie, of blijft hij verstoppertje spelen? GL, PVDA en D'66 hebben een statement afgegeven nav de massamoordpartij nu alleen Roemer nog van de belangrijke oppositie partijen.

DikkieDik3
DikkieDik32 aug. 2011 - 5:41

Typisch een redenering (drogreden?) voor de linkschmensch (voor de duidelijkheid, puur hypothetisch): Ik hanteer een standpunt. Een willekeurige persoon pleegt een moord. Deze moordenaar noemt mijn naam. Ik ben schuldig aan de moord. Links heeft geen vijanden nodig. Wilders heeft niets met deze moorden te maken, en hoeft er derhalve niets over te zeggen, laat staan zich te verontschuldigen.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa2 aug. 2011 - 5:41

‘Wilders was bij de VVD nog niet bezig met islam’. ''''Toen zij samenwerkten bij de VVD hield Wilders zich nog helemaal niet bezig met de islam, zegt Bolkestein. Hij was gespecialiseerd in sociale zaken. Ook was hij geïnteresseerd in Hongarije, vanwege zijn Hongaarse vrouw. Dat Wilders zich later op de islam concentreerde, kwam voor Bolkestein als een verrassing. “Ik dacht: waar haalt die man dat nou weer vandaan?” De achterban van Wilders bestaat volgens Bolkestein uit ‘people with a grudge’ (mensen met wrok)'' Bron: het NRC.

boswachter2
boswachter22 aug. 2011 - 5:41

Rutte heeft het niet nodig commentaar te leveren op de gedoogpartner. Wilders heeft volgens de rechter niets strafbaar gezegd. Pechthold probeert weer eens een wig te drijven. Zijn doel is dat het kabinet uit elkaar valt, maar ja zo kennen wij hem al jaren.

Opinius
Opinius2 aug. 2011 - 5:41

citaat : waar blijft Rutte" de foto boven die kop,een wachtende verbeten pechtold in een "gesloten houding"(armen over elkaar voor de borst) meneer wachtende pechtold op Rutte daarmee zegt u al: "forget it" op neoliberalisten kunt u lang wachten naar de Rede. en ook U bent haar reeds lange tijd in basis vergeten. Het kabinet anno 2011 is een grote penoptikum geworden. ook 1e en 2 e kamer. De politieke spelende poppen zijn in het doodgespeelde spel in hun stof verwezen nog net hangend aan elkaar van wat draden Elke beweging in de hele haagse penoptikum zorgt daardoor slechts nog voor een boel opwervelende stoffigheid uit de verwezen stof van ooit ,die gelijk is aan het spoor die een ouwe moede motor achterlaat die zinneloos nog wat rondwaalt in een uitgeleefde dorre woestijn. hatsjie . Het is tijd voor klare lucht en reinigende regen ! hoogste tijd!

JustMatthias
JustMatthias2 aug. 2011 - 5:41

Dit YT filmpje is het bekijken meer dan waard. http://www.youtube.com/watch?v=cJ7hTe3U1uY&feature=share

trujac
trujac2 aug. 2011 - 5:41

Waar blijft Rutte? Wel die blijft lekker zitten waar hij zit dankzij zijn liberale gedoog broeders van de PvdA, Groenlinks en D66.

cormol
cormol2 aug. 2011 - 5:41

Het CDA is er in elk geval nu wel eindelijk en de reactie geeft een aardig inkijkje in het gedoogkarakter van die partij. 'In plaats van een eendrachtige strijd tegen geweld is er een splijtende discussie over de schuldvraag ontstaan', aldus Van Haersma Buma. Het was toch een PVV-aanhanger,dertig keer de niet haatzaaiende Wilders instemmend citerend, die 76 - meest sociaal-democraten- vermoordde op een bijeenkomst van de sociaal-democratische partij. Mag de partijleider de heer Cohen van de Nederlandse sociaal-democraten daar dan wat van zeggen? Uiteraard wast gedoogpartner het CDA, zijn handen in onschuld [Deuteronomium 21:1-9]. Ik heb de haan nog niet horen kraaien .

JoopSchouten
JoopSchouten2 aug. 2011 - 5:41

Petje af voor Pechtold in Nieuwsuur ! Jammer dat het een neoliberaal is. Héél goed D66. : )

hasp52
hasp522 aug. 2011 - 5:41

Heeft iemand hier Wilders al zijn medeleven horen uitspreken met de nabestaanden van de 77 vermoorde mensen? Wilders is alleen maar geinteresseerd in damage control en daarbij is kennelijk perverse aanval de beste verdediging. Hoe zo hij reageren als er 77 PVVers zouden zijn vermoord? Of is de vraag stellen hem beantwoorden ? En waar blijft overigens het CDA om afstand te nemen ?

Gerald2
Gerald22 aug. 2011 - 5:41

Waar blijft Rutte? Ze hebben Rutte per ongeluk doorgetrokken in de plee der populisme.

contra
contra2 aug. 2011 - 5:41

Holman in het Parool weet het prima te duiden allemaal. De toon van Wilders: http://www.parool.nl/parool/nl/508/THEODOR-HOLMAN/article/detail/2827265/2011/08/02/De-toon.dhtml

peterh2
peterh22 aug. 2011 - 5:41

Toch is het natuurlijk wel zo dat 'de toon' twee kanten op verziekt is momenteel. Een extremist kan waarschijnlijk uit dit soort discussies hier ook genoeg inspiratie en rechtvaardiging halen om vanmiddag Rutte een kogel door de kop te jagen... Natuurlijk is het zo dat niemand dat dan gewild heeft hier, maar het klimaat voor extreme handelingen om 'het land te redden' is de afgelopen week zeker niet afgenomen. Want hoe ver zou iemand mogen gaan om deze regering ten val te brengen? Welke prijs om dit 'horrorbeleid' te stoppen? Laten we bij zinnen komen...

Jaap Breekpunt
Jaap Breekpunt2 aug. 2011 - 5:41

Maar is hij nu wel obeschofter en feller geworden of niet?

meijerlahn
meijerlahn2 aug. 2011 - 5:41

"Slachtofferschap Vrijwel niemand grijpt zich met zoveel hartstocht vast aan de cultus van het slachtofferschap als de heer Wilders. Waarom die cultus gevaarlijk is, moge duidelijk zijn. Slachtofferschap, vermeend of echt, legitimeert agressie. Zoals ook door anderen is opgemerkt, werp Wilders zich op als het ware slachtoffer van de aanslagen in Noorwegen. In een reactie op die aanslagen noemt hij de PvdA de "Partij van de Arabieren'', waarmee hij suggereert dat Cohen en de zijnen als volksvreemde elementen het land uit moeten worden gezet. Verdedigers van Wilders beroepen zich op het onderscheid tussen woord en daad. Taalgebruikers gaan ervan uit dat hun woorden verwijzen naar een werkelijkheid buiten die taal, maar ook kun je stellen dat woorden een werkelijkheid creëren. Bijna wekelijks doet Wilders uitnodigingen voor een pogrom uitgaan. Als die pogrom plaatsvindt, is hij verbolgen. In het Duits bestaat een mooi woord voor mensen zoals Wilders: Ewiggestriger.' Arnon Grundberg Volkskrant 3 augustus 2011

sociaaltje
sociaaltje2 aug. 2011 - 5:41

Rutte die is met vakantie tot half Augustus, dan is Rutte dus even niet beschikbaar voor commentaar. Het maakt schijnbaar niets uit dat hij MP van Nederland, is vakantie is vakantie. Wederom komt Rutte zijn belofte niet na. Hij beloofde de MP van alle!!! Nederlanders te worden. Maar wederom mag Geert vol op het orgel, zonder dat daar iets van wordt gezegd, laat staan dat er afstand van wordt genomen. Ja natuurlijk kwam gistermiddag het CDA reikelijk laat met een reactie, bij monde van Hearsma. Die de zwarte piet zonder pardon bij Cohen neerlegt. Maar verder niet rept over de recente en zoveelste belediging van Wilders aan het adres van de Moslims in ons land. Wildes lacht alweer in het knuistje..... en het CDA en de VVD kruipen weg en hopen vanaf de vakantieadresjes dat dit wel weer zal overwaaien. Triest!

Jaap Breekpunt
Jaap Breekpunt2 aug. 2011 - 5:41

Deze had ik niet gezien. Aanvaard uiteraard. Mijn reactie bij het andere onderwerp over het niet thuis geven neem ik dan graag terug.

[verwijderd]
[verwijderd]2 aug. 2011 - 5:41

Wilders is ontketend sinds zijn halfwas vrijspraak in het haatzaaiproces. Als hij zo doorgaat komt er een volgend proces. Dan kon hij wel eens wél de klos zijn.

1 Reactie
Jaap Breekpunt
Jaap Breekpunt2 aug. 2011 - 5:41

Nog een keer, goed idee! http://www.youtube.com/watch?v=cCbsyHS6tFM

FrankS2
FrankS22 aug. 2011 - 5:41

Allemaal onzin. In 2002 was er geen sprake van een Wilders. Zonder Wilders was de aanslag helaas ook gepleegd.

3 Reacties
FransAkkermans
FransAkkermans2 aug. 2011 - 5:41

Natuurlijk, als Wilders er niet is kun je hem ook niet bewonderen en kan hij ook niet inspireren.

Sonia2
Sonia22 aug. 2011 - 5:41

Maar die stemming was er in 2002 al wel, en daar zijn zowel Breivik als het geval Wilders uit voortgekomen. Het verschil tussen Wilders en Breivik in deze is dat Wilders de ideologie een stem heeft gegeven en genormaliseerd, en Breivik behoort tot het voetvolk, de uitvoerders.

Mursili1
Mursili12 aug. 2011 - 5:41

[Allemaal onzin. In 2002 was er geen sprake van een Wilders. Zonder Wilders was de aanslag helaas ook gepleegd] Sorry maar dit is zelf onzin. Niets ter wereld kan bewijzen dat dat zo is, of zelfs niet zo is. Argument van de opgewarmde lucht!

[verwijderd]
[verwijderd]2 aug. 2011 - 5:41

Zeer gevaarlijk, domme retoriek en polarisatie van A. Pechthold. Deze uitlatingen zijn olie op het vuur en leveren geen enkele bijdrage om tot consensus te komen. Pechthold maakt zich m.i. schuldig aan opruiing

4 Reacties
mjbrode
mjbrode2 aug. 2011 - 5:41

Als ik u gelijk geef, hoe zou u dan u de retoriek van Geert Wilders en zijn PVV benoemen? En dan met name de opmerkingen die Alexander Pechthold benoemt; %< Hij wil schieten op de benen van hooligans, spreekt over zijn fractie als een knokploeg namens miljoenen, heeft het over de multiculturalistische elite die een totale oorlog uitvecht met de bevolking, stelt dat de moslims met miljoenen Europa uit moeten worden gezet >%

Ikweetnietwieikben
Ikweetnietwieikben2 aug. 2011 - 5:41

"- Zeer gevaarlijk, domme retoriek en polarisatie van A. Pechtold. Deze uitlatingen zijn olie op het vuur en leveren geen enkele bijdrage om tot consensus te komen. Pechtold maakt zich m.i. schuldig aan opruiing -" Ik ben het niet met je eens... Deze intelligente redekunst van Pechtold zal ogen openen... Deze uitlatingen zullen lege woorden aantonen.. ze doven.. en zó bijdragen tot consensus... Pechtold was de beste oppositieleider.. en laat nu zien dat hij dat nog steeds kan zijn. Ik denk dat uw reactie juist daarom zo polariserend is.. angst kan mensen soms ondoordachte laten dingen doen.

Pjotrs
Pjotrs2 aug. 2011 - 5:41

"Deze uitlatingen zijn olie op het vuur en leveren geen enkele bijdrage om tot consensus te komen" Jij hebt het tenminste begrepen. Om tot consensus te komen kun je veel beter spreken over islamitisch stemvee, haatpaleizen en een islamitische tsunami. Dat die gekke Pechtold dat nou niet snapt.

Sonia2
Sonia22 aug. 2011 - 5:41

"om tot consensus te komen" Welke consensus?

JoopSchouten
JoopSchouten2 aug. 2011 - 5:41

'Rutte kan niet blijven zeggen: het is maar de gedoogpartner en verder heb ik er niets mee te maken. Dan vraag ik me zo langzamerhand af wie wie aan het gedogen is'. Precies. Een pluspunt voor Pechtold.

3 Reacties
Dragon2
Dragon22 aug. 2011 - 5:41

Pechtold heeft al jaren slechts 1 thema en heeft Wilders heel hard nodig. Dat spuit elf nu ook nog even met zijn mening komt, is alleen voor zijn eigen electorale gewin. Het was al een tijdje wat stil rond Pechtold he? Maar even weer tegen Wilders in gaan, zullen ze op het D66 kantoor gedacht hebben, komen we tenminste ook weer een keer in het nieuws. En Pechtold heeft wel wat te winnen; met het CDA en de PvdA op een zelfdestructie koers blijft er in het midden niet veel over dan de grijze muizen van D66. D66 komt van 3 zetels en is alleen maar weer groter geworden dankzij Wilders.

Gerald2
Gerald22 aug. 2011 - 5:41

Joop, Ik vind die hele gedoogconstructie en de onduidelijkheid wie nou wie gedoogt iets pornografisch hebben. Lijkt allemaal op politieke bareback.

contra
contra2 aug. 2011 - 5:41

Rutte kan zeggen wat hij wil.

peterh2
peterh22 aug. 2011 - 5:41

Ik snap de gedachtegang van Pechtold, maar snap hij niet dat dit Wilders alleen maar sterker maakt? Breivik krijgt zijn zijn op deze manier: de aanslagen waren een middel om zijn doel (zijn 'levenswerk', het boek) te verwezenlijken. Lukt aardig dat promoten zo, hoeveel mensen hebben het ondertussen al gelezen wereldwijd? Negeer de extremisten, of ze nu Anders of Geert heten...

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst2 aug. 2011 - 5:41

Dat is geen optie, Peter, want ze negeren jou niet. En dat negeren zien ze als zwakte.

TheoJ2
TheoJ22 aug. 2011 - 5:41

Pechtold is de zoveelste in het koor van mensen die zeggen dat Wilders niet verantwoordelijk is voor de moordpartij van Breivik, maar die hem intussen toch wel verantwoordelijk houden.

4 Reacties
bobbono
bobbono2 aug. 2011 - 5:41

Geert creert sowieso met zijn manier van politiek bedrijven (bewust grof zijn en bewust beledigen & daarna zwijgen naar iedereen als parlementarier !!??) een sfeer dat de conclusie moet zijn dat hij zeker verantwoordelijk is voor de bodem die dat kweekt om gekken zoals die Noor zijn zieke geest te doen ontvlammen. Voor hem is geert een inspratiebron geweest & wie weet wie geert allemaal nog meer inspireert met zijn laffe houding !!!!! Hij roept altijd maar wat & geeft vervolgens alleen maar heel zelden een intervieuw aan zijn lijfblad de telegraaf !! Dat is niet echt de open houding die ik verwacht van een zwaar betaalde parlementarier !! En trouwens waarom trokken we in de tijd van fortuyn dan met zijn allen wel de conclusie dat de sfeer wel zogenaamd verpest was door links ???

JoopSchouten
JoopSchouten2 aug. 2011 - 5:41

Indirect is hij zeker medeverantwoordelijk. Hij creëert wereldwijd doelbewust een onverzoenlijke atmosfeer. Zijn beledigende en grove uitspraken zijn voldoende bewijs. De man is geestesziek. Zijn aanhangers 'gereptieliseerd'.

Maanlander2
Maanlander22 aug. 2011 - 5:41

Inderdaad. Gááááááááááááp. versie 500. De PVV daalt na de aanslag niet in de peilingen. Er is daarom voor Wilders geen enkele aanleiding om op Twitter in de stress te schieten en op dit soort uitlatingen te reageren. Al deze Gááááááááááááp-varianten hebben geen enkele invloed op de peilingen. Zijn achterban heeft de onredelijkheid van al die commentaren al lang ingezien. Hij moet gewoon hier verder zijn mond over houden. Zijn verklaring was voldoende.

JanJansen17
JanJansen172 aug. 2011 - 5:41

Er is een inderdaad een nuance verschil tussen (moreel) verantwoordelijk worden gehouden of je verantwoordelijkheid nemen als volksvertegenwoordiger voor een klimaat van (apocalyptische) angst en een sfeer van polarisatie dat je bewust in de samenleving schept. Maar dat betekent niet dat beide niet van toepassing zijn...

boswachter2
boswachter22 aug. 2011 - 5:41

Wil Pechthold dat Wilders zich verontschuldigt? Hij weet ook dat dit nooit zal gebeuren. Wie gooit er nu olie op het vuur?

2 Reacties
bobbono
bobbono2 aug. 2011 - 5:41

het vuur was aan aangestoken door geert en zijn bewust beledigende & grove houding naar alles die zogenaamd 'tegen hem is' & anders denkt dan hij !! Hij roept van alles en velen geloven hem maar al te graag zonder zelf verdere eens te onderzoeken of wat hij zegt wel zo is, bv heeft de moslimwereld geen Bill Gates, geen Harry Mullish, geen Einstein voortgebracht !!! Bullshit zeker wel & ook de bijbel heeft in het oude testament zeer gewelddaige vrouwonvriendelijk passages, laten we ons daar eens op concentreren & de gehele christenwereld is orhodox !!! Geert is een narcistisch klein kind die andacht wil & nog krijgt ook, ha, ha, ha

Gerald2
Gerald22 aug. 2011 - 5:41

Nee, Louis, Pechtold neemt Wilders niet meer serieus. Hij verwacht antwoord van Rutte!

Bernie2
Bernie22 aug. 2011 - 5:41

Pechtold zegt wat ik al tijden roep: Wilders is laf want legt bommen, holt dan hard weg en laat zich niet meer zien. Laat staan dat hij zich verantwoordt. Ook Pechtold verwacht niet dat de Limburger verantwoording gaat afleggen. Goed gegokt Alexander. Goed dat de D66'er de kwestie aansnijdt en Rutte dwingend vraagt stelling te nemen tegen Wilders' recente spuitpoeperij waarin hij moskeeën "haatpaleizen" noemt. Het is evident dat Rutte zich laat gedogen door een actief extremistische club die, met kersverse goedkeuring van justitie, er niet voor terugdeinst moslims snoeihard verder te blijven schofferen en discrimineren. Om ze als groep tenslotte als criminelen weg te zetten. Rutte (en alle politici): zwijg niet langer maar spreek..!

1 Reactie
Jaap Breekpunt
Jaap Breekpunt2 aug. 2011 - 5:41

[ Het is evident dat Rutte zich laat gedogen door een actief extremistische club die, met kersverse goedkeuring van justitie, er niet voor terugdeinst moslims snoeihard verder te blijven schofferen en discrimineren. Om ze als groep tenslotte als criminelen weg te zetten.] Zou je dan ook kunnen stellen: Niet de moskeeën zijn de haatpaleizen maar de fractiekamer van de PVV is het échte haatpaleis?

ZwareVanNelle
ZwareVanNelle2 aug. 2011 - 5:41

Pechtold moet en zal ook een duit in het zakje doen... Stel dat iemand besluit om aanhangers of leden van de PVV of VVD te vermoorden en vervolgens een manifest op het forum van indymedia neerzet waarin allerlei linkse denkers and filosofen worden aangehaald, dan kunnen 'we' de PvdA, D66 en GroenLinks ook deels verantwoordelijk houden. Zo werkt het tegenwoordig. De daad van een gestoorde moet direct worden gekoppeld aan een ideologie of politieke stroming in zijn geheel alleen omdat de dader wat mensen citeert - waarvan een aantal al eeuwen dood zijn. Op een andere, inhoudelijke manier is het kennelijk niet meer mogelijk om een partij of gedachtengoed kritisch te bekijken en eventueel te bestrijden in het debat of de media. Zeer laag bij de grond allemaal. Oh ja, kleine tip: ik denk dat er bij het Vaticaan behoorlijk wat te claimen valt aangezien de dader zichzelf als een 21ste eeuwse kruisridder zag.

2 Reacties
Pjotrs
Pjotrs2 aug. 2011 - 5:41

"De daad van een gestoorde moet direct worden gekoppeld aan een ideologie of politieke stroming" Je keert de zaken om. Het was de dader zelf die niet alleen verwees naar Wilders en de PVV maar ook nog eens naar de door Wilders ingehuurde Belgische partijideoloog en zo ongeveer alle financiers en geestverwanten in het uiterst kleine ideologische wereldje waarin Wilders leeft.

Jaap Breekpunt
Jaap Breekpunt2 aug. 2011 - 5:41

[Stel dat iemand besluit om aanhangers of leden van de PVV of VVD te vermoorden en vervolgens een manifest op het forum van indymedia neerzet waarin allerlei linkse denkers and filosofen worden aangehaald, dan kunnen 'we' de PvdA, D66 en GroenLinks ook deels verantwoordelijk houden. Zo werkt het tegenwoordig.] Dat is ook wat mij betreft een gevaarlijke manier van denken. Als 'scheppen van een klimaat waarin' de maatstaf wordt op mensen medeverantwoordelijk te verklaren dan zitten we wat mij betreft op hellend vlak. Dan kan de vraag opnieuw gesteld worden of Rosenmöller en de Graaf medeverantwoordlijk waren omdat ze meegewerkt hebben aan een klimaat waarin Volkert van der G. het als gerechtvaardigd zag om Fortuyn te vermoorden. Zijn alle dominees die zeggen dat de bijbel het letterlijke woord van God is medeverantwoordelijk omdat ze meewerken aan een klimaat waarin extremisten een rechtvaardiging zijn om heidenen uit de weg te ruimen? Wat mij betreft blijft het criterium of iemand ten alle tijde duidelijk maaakt dat hij of zij zijn al dan niet radicale ideeën op democratische manier wenst te bereiken. De relevante vraag is dan of Wilders dat voldoende duidelijk maakt en niet of hij meewerkt aan een klimaat waar in..

mees.
mees.2 aug. 2011 - 5:41

Rutte is een man zonder ruggegraat,hij gaat ook steeds krommer lopen.

2 Reacties
contra
contra2 aug. 2011 - 5:41

Zinvol

MMarc2
MMarc22 aug. 2011 - 5:41

Wat een domme redenatie. Iemand met rossig haar zal dan ook wel links stemmen of zo? Iemands uiterlijk aandragen voor je politiek gebral is inhoudsloos. Hou dan je mond ajb.

MMarc2
MMarc22 aug. 2011 - 5:41

Niet aansprakelijk, maar … Er komt toch altijd weer een MAAR achter. Het scheppen van “het klimaat” heeft links gedaan door het te veroorzaken en het vervolgens decennia dood te zwijgen. De reactie van GW, PVV en de PVV-stemmers en PVV-sympathisanten moet je zien als “het weer” ten opzichte van “het klimaat”. Binnen het klimaat zijn er ook schommelingen. Wat het weer betreft, het regent nu gewoon wat harder (lees: frustraties over het failliet van de verzorgingsstaat komen meer los). Linkse partijen hebben het klimaat bepaald in dit deel van de wereld, laat daar geen misverstand over bestaan. De oorlogsretoriek van Wilders voedt juist niet de frustratie maar is een uitlaatklep. Maar het is wel een signaal dat er kennelijk heel veel leeft onder de bevolking. Doodzwijgen is dan wel het slechtste wat je kunt doen. Nee meneer Pechtold, Wilders schept geen “apocalyptische sfeer” maar verwoord die. Dat hij daarin erg grof is, dat is duidelijk, het is niet mijn woordkeuze. Wat de oproep van Pechtold aan Wilders betreft: Pechtold, kom jij nou zelf eens met oplossingen. Links heeft ze namelijk ook veroorzaakt. Voor een échte reactie van Wilders is het wat betreft Alexander Pechtold te laat. Maar heeft Pechtold nou eigenlijk zelf al gereageerd op de daad van Breivik. Heeft hij afstand genomen van het gedachtegoed dat de voedingsbodem is geweest voor Breivik om tot deze gruweldaad te komen? Breivik is volgens mij vrij duidelijk hierover, hij acht de Arbeiderspartij juist schuldig, en niet de allochtonen zelf. Als de hond voor jouw deur schijt is dat niet de schuld van de hond, maar van het baasje. Het is juist de reactie van links (of het afwezig zijn ervan) op de terreuraanslagen dat links bewijst niet meer zo serieus genomen te hoeven worden. Laat ik hier onomwonden mijn mening melden: het is links dat de problemen rondom immigratie, integratie en Islam heeft veroorzaakt. Het zijn Bolkestein, Fortuyn en Wilders die de nare boodschap brengen. Zonder deze “uitlaatkleppen” was de pleuris waarschijnlijk al echt uitgebroken. De onvrede is heel erg groot. Even een paar krantenkoppen van de laatste tijd: “Nederlanders: Wilders hoeft toon niet te matigen” (zegt 52%). “PvdA-strateeg: Tijd van multiculti theedrinken is voorbij.” “Extremistische Britse moslims voeren ‘sharia-zones’ in” “Rosenthal krijgt oproep van moslimlanden om PVV te stoppen” (oftewel, de boodschapper moet monddood/afgeschoten worden) Kijk naar de politieke barometer, VVD staat in de peilingen 1 zetel in de plus en de PVV zelfs 4, ondanks de terroristische aanslag van Breivik. Nee, het is geen kleine minderheid … sterker nog het is een meerderheid die Wilders in meer of mindere mate steunt. Laat links dat nu eindelijk eens onder ogen beginnen te zien!? De signalen van de PvdA-strateeg gaan de goede kant op.

2 Reacties
karuna2
karuna22 aug. 2011 - 5:41

"Nee meneer Pechtold, Wilders schept geen “apocalyptische sfeer” maar verwoord die." Oh, dus Wilders verwoordt wat de mensen denken. Dus ze denken in termen als "knettergek", "tsunami", "je kan de boom in" enz. Hmm, wat zal ik hiervan denken? Moet ik daarvan denken: Daar hebben we wat aan? Het enige wat Wilders verwoordt is angst en woede. Is dat het enige wat die mensen denken? Volgens jou wel dus. Zullen we redelijk denken en je uitlaten dan maar gelijk helemaal afschaffen? De meeste mensen willen dat volgens jou. Het lijkt er meer op dat Wilders 'de mensen' een kans geeft zich als een adolescent te gedragen. Lekker zwart/wit afzetten tegen alles wat 'de gevestigde orde' zegt en doet en er als een kind over schelden. Succes ermee. Ik hoop dat je adolescenten maatschappij een beetje prettig wordt want anders val je in je eigen zwaard en neemt iedereen mee. Oh wacht, dan is het natuurlijk de schuld van links dat ze het niet voorkomen hebben, want het is immers altijd de schuld van links. Sorry hoor, maar hoe eenvoudig kan je zijn.

lindenboom
lindenboom2 aug. 2011 - 5:41

Weer zo'n pypisch voorbeeld van het "rechts"verdraaien van de feiten en de "schuld" in de schoenen schuiven van z.g. multiculti-problematiek van Links. Mag ik even??? "Rechts", de werkgevers, hebben in de zestiger jaren de grote import van ongeschoolde werkkrachten uit de Mediterrane landen bewust veroorzaakt, al was het maar om de macht van de vakbeweging/looneisen af te stoppen. Vervolgens heeft de "gezins-herreniging"voornamelijk plaatsgevonden onder leiding van de "gezinsdenkers" Van Agt en Lubbers. De SP, ere wie ere toekomt, was in de zeventiger jaren de eerste politieke partij die waarschuwde dat e.e.a. wel eens grote invloed kon hebben op de ( toen al volstrekt verouderde) arbeidersbuurten in de grote steden. Dààr onstonden de problemen: niét in Wassenaar of Bloemendaal. Dat Links getracht heeft en vaak nóg op lokaal niveau tracht er toch een leefbare samenleving in de grote steden van te maken strekt hen tot eer, maar dàt komt niet in de kraam te pas van Rechts, en al helemaal niet van de populisten. Als Links m.i. al iets te verwijten valt, is dat de volstrekte omdraaiing van de feiten rond de immigratie zoals hierboven genoemd zich heeft laten aanleunen, in plaats van de verantwoordelijkheid terug te leggen ( en oplossingen te verwachten) bij Rechts. En dan bedoel ik niet de abjecte "oplossingen" van de GBL!! Met name de z.g. Linkse media verwijt ik wat dat betreft véél: zie hoe effectief de Telegraaf de dagelijkse vertolker van Bruin I is, en alle feiten zo weet te verdraaien dat alle Aardse ellende wel van Links moét komen. Akelig stil blijft het, in de voormalig Linkse media, uit angst voor een evt "zie je wel"-reactie van de Telegraaf, Elsevier, etc.. Wat dat betreft heeft de Links-politieke reactie veel weg van de christelijke reactie: "als je op je linker wang geslagen bent, keer dan ook je rechter wang toe". Van enig fors weerwoord, wat mij betreft óók in jip-en-janneke-taal is van de verste verten geen sprake: het steeds dieper in de schulp kruipen is tot Kunst ( ex 19% btw) verheven. Waar is Links op uit?? Op de verelendung nà tig jaar Rechtse afbraak? In ieder geval adviseer ik deze meneer Marc z'n geschiednis-lesgeld terug te halen in de hoop dat ie wél heeft leren lezen, en in staat is zich eerst eens in de feiten te verdiepen alvorens tot dit soort obligaat gekwaak over te gaan.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa2 aug. 2011 - 5:41

Wat maakt Geert anders dan Ali? Kunt u het nog volgen? Omdat Hirsi Ali maar een enkele keer haar uitspraken heeft gedaan, zoals ''Profeet is pedo'' vond rechter Paris het nog wel te tolereren, maar ze moet er niet mee door blijven gaan. Dat is heel wat anders dan bijvoorbeeld de vrijbrief die Wilders van justitie heeft gekregen, om tot haat jegens moslims op te roepen.

1 Reactie
Maastricht2
Maastricht22 aug. 2011 - 5:41

Het is niet alleen Wilders en Ali,recente peiling gaf aan dat 64% van de Nederlanders de Islam niet zag zitten in ons land.

JoopSchouten
JoopSchouten2 aug. 2011 - 5:41

'Een nieuwe visie van links is hard nodig.' 'Geert Wilders wijst elke medeverantwoordelijkheid af voor de massamoord in Utoya maar beschuldigt andere politici 'politieke handlangers' van terreur te zijn. Hoe komt hij daar steeds weer mee weg?' 'Wilders hanteert stijlmiddelen die zich onttrekken aan rationaliteit. Hij spreekt in metaforen en overdrijvingen ('tsunami van moslims'). Hij polariseert en hanteert consequent apocalyptisch taalgebruik: moslims zijn vijandig, als we niet ingrijpen gaan we ten onder, we moeten ze stoppen. Wie dit nuanceert is 'aan het downplayen'. Links, vooral de PvdA, is slap en decadent; ze doet aan 'importeren van stemvee', ze zijn 'politieke handlangers van Mohammed B'.' 'Het is simplistische, platte politiek, maar met dat simplisme en vooral de stevige beeldtaal sluit Wilders aan bij ideeën die in onze cultuur leven. Zoals: wie slachtoffer is, kan niet tegelijk slecht zijn. Wie bedreigd wordt, mag vechten; wie niet vecht, is geen man. Als je er even over nadenkt klopt het niet maar het klinkt wel heel aantrekkelijk. Wilders als de gekwetste eenzame held die het opneemt tegen het verdorven establishment.' 'Dit is precies de reden waarom Wilders zijn toon niet kán matigen. En waarom hij weigert zijn aanhang, die op aan PVV gelieerde fora de massamoord op Utoya goedkeurt, niet tot de orde roept. Want Wilders gedijt alleen bij polarisatie. Als hij niet polariseert, dan zijn 'linkschmensen' en moslims niet meer de boeman en is hij zelf niet meer het slachtoffer. Zodra hij zijn woorden gaat relativeren, verliest zijn retoriek haar urgentie en betekenis. Dan valt de grond onder zijn voeten weg en is hij niets meer. En dat moment komt dichterbij. Het steeds weer urgentie opeisen voor de anti-islam-agenda verliest zijn kracht, zeker nu de economie onze aandacht vraagt.' 'Wat moet de linkse en progressieve oppositie tegen Wilders inbrengen? Linkse leiders reageren fatsoenlijk in dit soort situaties. Job Cohen bijvoorbeeld benadrukte dat Wilders 'geen enkele verantwoordelijkheid' had voor Breiviks daad. Prijzenswaardig, maar voor Wilders' aanhangers getuigt zo'n relativerende reactie van slapheid. De oppositie mag Wilders' gedrag best benoemen in de taal die de Wilders-aanhang verstaat: hypocriet en laf.' 'Wilders gedoogt een kabinet waarin zijn gedoogpartners trekjes van zijn politieke stijl hebben overgenomen. De aanval is, licht revanchistisch, ingezet op de zogenaamde 'linkse hobby's'. Het gevolg is dat links zich genoodzaakt voelt om bestaande verworvenheden te verdedigen en zich behoudend opstelt. Daarmee verdedigt ze soms impliciet zaken waar ze het zelf eigenlijk ook niet mee eens is: misbruik van sociale zekerheid bijvoorbeeld, of een arrogante houding van cultuurpausen.' 'Linkse en progressieve partijen moeten niet zozeer reageren op Wilders en het door hem gedoogde kabinet, of meedoen Wilders' schijnproblemen te bevechten. De oppositie kan beter - liefst gezamenlijk - met een frisse visie komen op hoe zij de toekomst van Nederland ziet. Ze kan zich dan richten op de echte issues: de financiële crisis, de stijgende voedselprijzen, de noodzaak tot radicale verduurzaming.' 'Met die agenda kan ze een appèl doen op de kiezer. Hoe willen we dat Nederland er over tien jaar uitziet? Nog steeds boos en wrokkig? Of willen we de mouwen opstropen en samen werken aan een toekomst waarin voor iedereen plaats is? Aan zo'n visie is behoefte. En die visie kunnen linkse en progressieve krachten - juist door hun louteringsproces van de afgelopen jaren - beslist geloofwaardiger uitdragen dan CDA en VVD.' 'Een interessant moment. Of CDA en VVD nemen afstand van Wilders en het kabinet verzwakt. Of ze zwijgen en verbinden zich aan een politieke stijl die steeds meer weerstand oproept. En die weerstand kan nu door de oppositie snel worden gekanaliseerd in een positieve, optimistische agenda voor de toekomst. Aan de slag!' Bron: http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/2826880/2011/08/02/Een-nieuwe-visie-van-links-is-hard-nodig.dhtml

1 Reactie
Sonia2
Sonia22 aug. 2011 - 5:41

"Een nieuwe visie van links is hard nodig" 10 jaar te laat.

Ikweetnietwieikben
Ikweetnietwieikben2 aug. 2011 - 5:41

De tsunami aan reacties van rechts en van de Wilders aanhang liegt er niet om... Het angstzweet druipt door de meest vreemde opmerkingen heen.. en niet zonder goede reden... Pechtold was én kan zoals hij nu laat zien weer de beste oppositieleider zijn... Hij kan als geen ander Rutte laten zien dat zijn gebrek aan leiderschap hem de premier kop zal kosten... Dit mogelijk verlies van macht is het enige wat Rutte zal raken.. en doen nadenken over een andere koers.

1 Reactie
Ikweetnietwieikben
Ikweetnietwieikben2 aug. 2011 - 5:41

Wat ik nog vergat te zeggen... maar even off-topic toch echt kwijt moet... wat een práchtige foto van Pechtold !!! ;•)

fjacobse
fjacobse2 aug. 2011 - 5:41

Och erme, het is toch allemaal wat. Al dat onrecht wat linksch wordt aangedaan. Je zou er bijna niet van kunnen slapen.

1 Reactie
Sonia2
Sonia22 aug. 2011 - 5:41

Ja, slaap jij maar lekker hoor, met die 77 doden.

JanJansen17
JanJansen172 aug. 2011 - 5:41

Echt een héél interessante documentaire; wat mij betreft verplichte kost voor onze Haagse politici, maar ook voor ieder ander die zijn blikveld wilt verruimen en een bijdrage wilt leveren aan constructief en positief denken!!

1 Reactie
JanJansen17
JanJansen172 aug. 2011 - 5:41

Hier is iets misgegaan; was bedoeld als reactie op Anja Lodewijks Anja Lodewijks, di 02 augustus 2011 10:00

Thom Holterman
Thom Holterman2 aug. 2011 - 5:41

BINNENLANDSE OORLOG Het is een binnenlandse oorlog die wordt gevoerd door extreem rechts (onder dekking van ‘gewoon’ rechts). Die ‘oorlog’ wordt gevoerd in figuurlijk zin: met behulp van ‘emotive speech’. De effecten ervan, zoals de weerzinwekkende daad van Breivik, worden dan in de schoenen de geschoven van hen die ideologisch niets met extreem rechts van doen hebben, zoals ook het NRC-Handelsblad afgelopen zaterdag in zijn ‘redactioneel’ deed. Zie daarover: http://tijdschriftdeas.wordpress.com/2011/08/01/breivik-kind-van-god-of-van-bakoenin/ Een stap verder en een overheidsapparaat gaat via ‘vroegtijdige onderkenning’ over tot ‘preventief optreden’. Een systeem van denken en handelen gebaseerd op het militaire denken van de ‘preventieve oorlog’, ook niet onbekend bij rechts / extreem rechts. Zie daarover de Franse socioloog Rigouste, die de hedendaagse Franse maatschappij analyseert: http://tijdschriftdeas.wordpress.com/2011/07/31/angst-als-handel-onveiligheid-als-legitimatie-ten-behoeve-van-een-contrasubversieve-criminologie/

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten2 aug. 2011 - 5:41

Bedankt Thom.

JoopSchouten
JoopSchouten2 aug. 2011 - 5:41

Gezien de shit waar we nu inzitten zou een Cordon 'Sanitair' de beste oplossing zijn. Maar welke 'Linkse Loodgieter' is zo dapper om deze drek af te voeren? Pechtold? Echt (zogenaamd) Links is hij niet te noemen. Cohen? Die zal zijn handen vies moeten maken. Sap? Klinkt nog wat onzeker. Roemer dan maar.

2 Reacties
Sonia2
Sonia22 aug. 2011 - 5:41

"Roemer dan maar. " Roemer? Leeft die nog? Na het obligate 'geschokt' zijn en het verdedigen van de PVV in de krant, hoor je hem er niet over.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa2 aug. 2011 - 5:41

Inderdaad Roemer moet de hete Ruttes soep gaan roeren met een enorme soep roerlepel!

Crunchy Frog
Crunchy Frog2 aug. 2011 - 5:41

Rutte, de 'premier van alle Nederlanders', lijkt nog steeds niet losgekomen uit de verkiezingscampagne. Hij blijft zich opstellen als een partijpoliticus, in plaats van als een staatsman. Ik vraag me af of dit politieke berekening, onwil, of onmacht is. Met alle waarde die ik hecht aan de individuele verantwoordelijkheid van mensen, begin ik me steeds meer af te vragen of veel liberalen niet een structurele blinde vlek hebben voor alles wat uitstijgt boven het eigen ik'je. Voor begrippen als samenleving, leiderschap, politieke verantwoordelijkheid. Die indruk wordt gevoed wanneer ik zie hoe zichzelf liberaal noemde jopers zich regelmatig verschuilen achter dogmatische varianten van die eigen verantwoordelijkheid ('je bent alleen verantwoordelijk voor jezelf en niemand is ooit aan te spreken op wat een ander doet') Ik ben bang dat dat ons nog eens gaat opbreken. De versnippering van de samenleving is al een tijd bezig. Waar blijft de staatsman (-vrouw) die zich daar verantwoordelijk voor voelt?

2 Reacties
Mursili1
Mursili12 aug. 2011 - 5:41

[Ik vraag me af of dit politieke berekening, onwil, of onmacht is] Alles tegelijk. Rutte is zelf eigenlijk helemaal niet zo rechts, maar zijn partij zelf is aan het verrechtsen. Om in power te blijven moet hij meedraaien. Ik bespeur tussen de regels door al een tijdje vrijwel openlijke provocatie van de rechts rechtsen in de VVD, die proberen Rutte eieren voor zijn geld te laten kiezen. . Met alle waarde die ik hecht aan de individuele verantwoordelijkheid van mensen, begin ik me steeds meer af te vragen of veel liberalen niet een structurele blinde vlek hebben voor alles wat uitstijgt boven het eigen ik'je. Voor begrippen als samenleving, leiderschap, politieke verantwoordelijkheid. Die indruk wordt gevoed wanneer ik zie hoe zichzelf liberaal noemde jopers zich regelmatig verschuilen achter dogmatische varianten van die eigen verantwoordelijkheid ('je bent alleen verantwoordelijk voor jezelf en niemand is ooit aan te spreken op wat een ander doet') Ik ben bang dat dat ons nog eens gaat opbreken. De versnippering van de samenleving is al een tijd bezig. Waar blijft de staatsman (-vrouw) die zich daar verantwoordelijk voor voelt?

Mursili1
Mursili12 aug. 2011 - 5:41

[Wim Kan zou zeggen: Het is net een koorknaapje, na elk standje gaat hij een toontje hoger zingen.] :-)

[verwijderd]
[verwijderd]2 aug. 2011 - 5:41

Ondertussen is de PVV wel de enigste partij die de problemen duidelijk blijft benoemen, ondanks alle tegenstand van links.

5 Reacties
rgeurtsen
rgeurtsen2 aug. 2011 - 5:41

PVv benoemt de problemen? De economische groei die afneemt, en tot een langdurig stagnerende economie dreigt af te zwakken? Een toenmende inkomenskloof? etc. etc. Ik hoor en zie de PVV hier niet over.

Bernie2
Bernie22 aug. 2011 - 5:41

Je zeurt Duidelijk Rechts. Wilders bedenkt problemen en liegt en bedriegt zijn onderbuikende achterban een samenleving in die volgens zijn leugens door de islam zou worden bedreigd. Grote en aantoonbare nonsens, simpelweg omdat zijn gegevens niet kloppen en juist op een normale open maatschappij wijzen. Nederland islamiseert allesbehalve, maar als je genoeg vuilspuiterij in de juiste frames zet, vreet je niet al te slimme achterban dat als hapklaar politiek junkfood. Je weet wel, van die troep waarop je niet hoeft te kauwen en dat je zo weg kunt sabbelen...

Joaquim
Joaquim2 aug. 2011 - 5:41

"De problemen" is wel de meest verhullende manier om iets te benoemen. Welke problemen probeert u te benoemen? Het vage "islam gevaar"? Of bedoeld u het probleem dat er gefrustreerde rechts-extremisten rondlopen die linkse kinderen willen dood schieten?

Tealc2
Tealc22 aug. 2011 - 5:41

Gaat de pvv behalve roepen toeteren over de zogenaamde problemen..gaan ze ook OPLOSSINGEN van de zogenaamde problemen presenteren??

msj_meijerink
msj_meijerink2 aug. 2011 - 5:41

Rutte toont simpelweg heel omslachtig aan wie de baas is in het kabinet. Hij niet dus! Laat nu heel 'linksig' Nederland aantonen dat elkaar zonder argwaan bejegenen wél hout snijdt bij het samenleven, dan laten we het haatzaaien en stigmatiseren aan de GBL over.

rgeurtsen
rgeurtsen2 aug. 2011 - 5:41

De vakantie heeft Pechtold niet goed gedan. Hij heeft wat oude communicatie bulletins doorgebladerd en kwam tot de conclusie dat het een reactie van Rutte voor D'66 het meest nuttig is. Hopeloos achter de feiten aanlopen... geen redelijkheid, gewoon dodelijke saaiheid... en wat over de slachtoffers mneeer Pechtold? Wat over het feit dat dit een politieke massa-moord is?

1 Reactie
BillDuin
BillDuin2 aug. 2011 - 5:41

" Wat over het feit dat dit een politieke massa-moord is?' Daar is geen eer aan te behalen, dus dan maar in de aanval op Rutte, kansloze missie derhalve.

cengiz66
cengiz662 aug. 2011 - 5:41

Ik lees nogal eens dat links zijn best zou moeten doen om de PVV stemmer terug te winnen. Waarom dat? Die kiezer hangt toch het gedachtegoed van de heer Wilders aan. Die vind de toon die hij aanslaat toch geweldig. Die kan zich toch vinden in gewelddadige van enige beschaving gespeende oplossingen als het in de knieën schieten van mensen. Die hechten toch geloof aan die Eurabia lulkoek. Die geloven toch echt dat de moslims ons land over gaan nemen. Die zijn toch blind en doof voor het feit dat het aantal moslims in Nederland op dit moment zo'n 5% is, een percentage dat nooit gezien de demografische ontwikkelingen groter zal worden. Die vinden het toch prima dat verkiezingsbeloften een aantal uren na de verkiezingen bij het grof vuil worden gezet. Puur en alleen uit opportunistische overwegingen, om die vermaledijde PvdA maar buiten de boot te houden. Ik zou zeggen: lekker laten zitten waar ze zitten. Zitten ze goed!

1 Reactie
Bakoe
Bakoe2 aug. 2011 - 5:41

Mee eens, en proberen te overtuigen gaat toch niet helpen, (probeer het maar eens op een verjaardags feestje) laat ze daar maar zitten, op een bepaalt moment verliezen ze hun interesse weer, en worden ze vanzelf weer a-politiek. Tot dat er weer een nieuwe clown op de buhne verschijnt.

JimmyBokhove
JimmyBokhove2 aug. 2011 - 5:41

Hoewel Pechtold een aantal punten heeft waar hij naar mijn mening gelijk in heeft, Wilders is natuurlijk mede verantwoordelijk voor dit negatieve politieke klimaat. Maar toch houd ik niet van deze politieke aanvallen op elkaar, van Wilders kant en van Pechtolds kant.

1 Reactie
Berthold2
Berthold22 aug. 2011 - 5:41

Het gekissebis over wie er verantwoordelijk is voor daden van anderen en wie welk klimaat creëert is te kinderachtig voor woorden. De Nederlandse politiek blijkt voor de zoveelste keer weer niet in staat verder te komen dan met modder gooien en elkaar de zwarte Piet toe te spelen. Steeds schiet ik weer in de dubbele lachstuip als een politicus met veel bombarie staat te verkondigen dat het hem of haar om de inhoud gaat, de inhoudelijke discussie. Ook het spervuur van verwijten en totale bombastische onzin op deze opiniesite van de laatste weken aanschouwend pies ik zowat in mijn broek. Feitelijk is het diep en diep triest dat mensen elkaar zo slecht verstaan en met name de politiek niet is staat is tot enige vorm van samenwerking te komen. Ik moet het eigenlijk niet zeggen maar wat zitten er toch een boel verdomde amateurs in dat parlement.

Berthold2
Berthold22 aug. 2011 - 5:41

"Dat wil ik tegen Wilders zeggen: vertel nou ook eens hoe jij de samenleving voor je ziet. Kom nou zelf eens met oplossingen." Doorgaans ben ik nogal voorzichtig met commentaar op uitingen van de dames en heren politici maar de bovenstaande uitspraak van Alexander Pechtold vind ik toch wel heel raar gekozen. De man maakt er een levenswerk van om de visie van Geert Wilders op de samenleving en wat er zou moeten gebeuren te bekritiseren en nu komt hij met deze opmerking.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman22 aug. 2011 - 5:41

D88 staat midden in de samenleving en heeft over die samenleving heldere denkbeelden. Leiberaal en daaruit voortvloeiend ook sociaal. Uiteraard heeft D66 ook over Wilders een duidelijke en onderbouwde mening. Maar laten we het maar niet over hem hebben, dat is namelijk zo bedreigend voor iedereen die achter hem aan marcheert en de al dan niet omfloerste trom roert. Ooit komt er een tijd na Wilders en je voorkomt met het duiden van Wilders en diens kruistocht dat zijn volgelingen hem dan moeten verloochenen zoals al eens eerder in de vaderlandse geschiedenis plaats vond.

eugenenijmann
eugenenijmann2 aug. 2011 - 5:41

Hierop voortbordurend kan men zeggen dat elke ideologie(godsdienst is een ideologie met een religieus sausje om het meer gewicht te geven) kan leiden tot geweld en als dat geweld heeft plaatsgevonden kan men vervolgens de gehele ideologie hiervoor verantwoordelijk houden. Verschillende ideologien zowel links als rechts hebben geleid tot enorm veel slachtoffers.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman2 aug. 2011 - 5:41

Bij een "ideologie" die niets anders om het lijf heeft dan haat aanwakkeren tegen een aantal bevolkingsgroepen ligt dat wat anders: daar is niets positiefs, en alleen maar iets negatiefs in te bespeuren. Ik vind het eigenlijk niet juist om in zo'n geval van een ideologie te spreken. Haatcampagne is een veel beter woord.

Ennath
Ennath2 aug. 2011 - 5:41

--[Hoe noemt u mannen die met 9 jarige meisjes trouwen dan?]-- Mwah...... daar hebben we in de Europese geschiedenis er ook een heel stel van gehad. En dat was ruim NA Mohammed. Lodewijk de XIII trouwde de 11 jarige "Anna van Oostenrijk", haar dertienjarige zus gelijktijdig met Philip IV van Spanje. Er zijn er meer, veel meer binnen de Europese vorstenhoven: een bruid werd nou eenmaal zo vroeg mogelijk vastgelegd. Mohammed is een historisch figuur die in historische tijden leefde, daar moeten we NU geen moreel oordeel meer aan verbinden. Hooguit kunnen we een oordeel vellen over mensen die NU een kindbruid trouwen. En dat betreft niet alleen (sommige) Moslims.

1 Reactie
rootus
rootus2 aug. 2011 - 5:41

quote: "Lodewijk de XIII trouwde de 11 jarige "Anna van Oostenrijk", " Lodewijk XIII was toen 15 Verder is dat geen vergelijk. Mohammed is de stichter van een geloof. Zijn daden worden als perfect gezien. Daar mag geen kritiek op gegeven worden of over worden getwijfeld maar moet worden geïmiteerd. Door Mohammed te imiteren kom je dichter bij god. Dat imiteren raakt elk facet van het dagelijks leven. Dat gaat onder andere over wassen, bidden, sex, trouwen etc...

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa2 aug. 2011 - 5:41

De hele Wilders bestaat alleen uit één grote mond, oren en hoofd heeft het niet. Wilders haat debatteren want hij ziet in zich zelf de profeet van de Waarheid waar andere meningen niet van toepassing zijn. verdorrie. Wilders weigert buiten de Tweede Kamer stelselmatig ieder gesprek of debat met zijn tegenstanders. Een wederzijds maatschappelijk debat over zijn omstreden uitspraken wordt daardoor onmogelijk. Kritiek die Wilders krijgt wordt door hem afgedaan als demonisering. "De PVV-leider wijst categorisch alle invitaties af, zo leert een rondgang langs organisaties en televisieprogramma´s die gerelateerd zijn aan de islam of multiculturaliteit". De Volkskrant, 4 maart 2008 "Dat doe ik niet omdat ik de dialoog niet wil, maar omdat een debat niet mogelijk is. Dan is het zinloos." Geert Wilders, Algemeen Dagblad, 18 augustus 2007 (Over uitnodiging om te praten met de moslimraad) "Er is geen gematigde mainstream van voorgangers, imams en geleerden. In Nederland niet, in Europa niet, in het Midden-Oosten niet. Als er al een proces tot matiging op gang komt, duurt het nog zeker duizend jaar." Geert Wilders, Volkskrant, 7 oktober 2006 "Ik heb drie keer Geert Wilders gebeld en geprobeerd met hem in contact te komen. Iedere keer krijg ik een medewerkster aan de lijn die zegt dat meneer Wilders het te druk heeft. (..) Wilders en ik kennen elkaar, ik wil gewoon met hem praten.'' Rabbijn Soetendorp, wereld omroep, 15 februari 2009 "Geert Wilders wil wel óver maar niet mét Antillianen praten. De omstreden politicus laat de belangenorganisatie MAAPP voor Antillianen in Nederland al twee maanden wachten op een antwoord op het verzoek om een gesprek." René Zwart in het Antilliaans Dagblad "Wilders kijkt goed uit dat er geen plaatje ontstaat waarop hij leuk en lief met mensen die moslim zouden kunnen zijn, is te zien" NPS-eindredacteur Frans Jennekens, Volkskrant, 4 maart 2008 "We hebben eerst de heer Wilders uitgenodigd en later andere PVV´ers, maar niemand wilde" Secretaris Harun Yildirim, multiculticulturele Studentenunie Nederland, Volkskrant 4 maart 2008 "We gaan jullie niet helpen." Medewerker van Wilders in antwoord op het verzoek aan Wilders om te verschijnen in het TV-programma de Meiden van Halal, Volkskrant 4 maart 2008

2 Reacties
rgeurtsen
rgeurtsen2 aug. 2011 - 5:41

Mooie opsomming, Mostafa, wat is je bron?

rootus
rootus2 aug. 2011 - 5:41

Ach die arme Pechtold. Waar is Alexander zonder Geert. Nu denkt hij dat hij de moordenaar uit Noorwegen als munitie kan gebruiken na al die munitie die deze heeft verschoten. Helaas zijn en nog die in die achterbakse praatjes trappen. De moord op meer dan 70 mensen misbruiken voor je eigen doeleinden dat is Alexander wel toevertrouwd en verdiend het respect evenredig aan dat van die gek met zijn geweertjes. Dat er ook geen verband is dat boeit hem trouwens helemaal niks.

Ruimteaapje
Ruimteaapje2 aug. 2011 - 5:41

En alweer reageert rechts op Pechtold als door een wesp gestoken. Wellicht moeten de PVV-adepten nog even terugdenken aan wat hun leider in 2009 over de D66-voorman te melden had: "Als er ooit wat gewelddadigs gebeurt tegen mij of de PVV en haar aanhangers, dan weet iedereen vanaf nu dat Eberhard van der Laan en Alexander Pechtold hebben bijgedragen aan een klimaat waarin dat voor sommige gekken gerechtvaardigd leek." Maar nu er wat gewelddadigs gebeurde tegen de sociaaldemocratie en haar aanhangers heeft Wilders uiteraard niet bijgedragen aan een klimaat waarin dat voor sommige gekken gerechtvaardigd leek. Zelfs niet als die gek letterlijk schrijft dat hij inspiratie uit Wilders put.

1 Reactie
fjacobse
fjacobse2 aug. 2011 - 5:41

--- En alweer reageert rechts op Pechtold als door een wesp gestoken. Wellicht moeten de PVV-adepten nog even terugdenken aan wat hun leider in 2009 over de D66-voorman te melden had: "Als er ooit wat gewelddadigs gebeurt tegen mij of de PVV en haar aanhangers, dan weet iedereen vanaf nu dat Eberhard van der Laan en Alexander Pechtold hebben bijgedragen aan een klimaat waarin dat voor sommige gekken gerechtvaardigd leek."---- Ik ben bijzonder blij dat u dit aan de orde stelt. Dit speelde in de tijd vlak na het kopvoddendebat. Pechtold is, o.a. nav de woorden van Wilders, langs gegaan bij DWDD om er zijn licht over te laten schijnen. Mocht het u lukken die uitzending terug te vinden dan zal u Pechtold letterlijk horen zeggen dat hij zich op geen enkele manier verantwoordelijk achtte mochten mensen zich onverhoopt door zijn woorden geïnspireerd voelen Wilders om zeep te brengen. Dezelfde avond zat La Halsema bij Pauw en Witteman om dezelfde riedel af te steken. Inclusief het op voorhand afstand nemen van elke verantwoordelijkheid mocht iemand zich door haar woorden geinspireerd worden Wilders om zeep te helpen. Dan moet je wel een ongelofelijke plaat voor je kop hebben om deze week te reageren zoals D66 en Groen Links hebben gereageerd. Kortom, Pechtold en Groen Linksch hebben geen enkel recht van spreken op dit punt.

peterh2
peterh22 aug. 2011 - 5:41

Als ik eerlijk ben vind ik Rutte, Roemer en Sap hier nog het verstandigst mee omgaan. Afschuw uitspreken over wat gebeurd is en verder niet teveel ingaan op de waandenkbeelden van de dader. Wat zou een Rutte dan moeten doen in de ogen van de mensen hier? Zijn coalitie opheffen en nieuwe verkiezingen uitschrijven omdat hij het opeens niet meer moreel verantwoord vindt om met de PVV te regeren? Laten we wel wezen: dat is het enige wat de mensen hier tevreden zou stellen nu. Afschuw uitspreken, Wilders ideeen niet als de zijne zien, het zal echt niet genoeg zijn... Wilders is iemand die doet aan digitaal belletjetrekken: een tweet en links nederland ontploft. Een quote en de servers van Joop roken. Hij weet precies hoe hij de media moet bespelen, en weet ook perfect waar te porren om de mensen o.a. hier te prikkelen. Waarom gunnen we hem die lol nog? De enige die erbij wint is hij. Nu Rutte afstand laten nemen en hoppa weer 3 zetels erbij voor de PVV ten koste van de VVD... Is dat dan wat we willen? Het is mooi weer, ga in de tuin zitten, pak een biertje en laat de bloeddruk zakken... Vorgens mij is dat het beste wat we kunnen doen om hem dwars te zitten...

2 Reacties
tonwp
tonwp2 aug. 2011 - 5:41

Uit het hart!

kraai21
kraai212 aug. 2011 - 5:41

"hoppa weer 3 zetels erbij voor de PVV ten koste van de VVD... " Ik geloof niet dat je kunt aantonen dat het klopt wat je zegt. De anti-immigratie-partijen hebben al gedurende tien jaar min of meer hetzelfde electoraat. Het schuift af en toe een zeteltje, maar stellen dat er een aantal mensen zijn die zitten te wachten op een bepaalde uitspraak van Rutte zodat ze PVV gaan stemmen lijkt mij onbewezen. De peilingen zijn er weer helemaal naast. De PvdA zit bij de Politieke Barometer 10 zetels (50%) naast die van Peil.nl. Volkomen onbruikbaar. Vorige jaar zaten ze fors te laag wat de PVV betrof, ook 50%. Ze hebben dat in stilte aangepast. En vanuit die aanpassing doen ze nu weer peilingen met een stalen gezicht. Maar geen peil-bedrijf heeft uitgelegd waarom ze er naast zaten, en geen peil-bedrijf heeft uitgelegd hoe ze rekenkundig dit hebben opgelost. En dan enorme verschillen in de actuele peilingen? Peil.nl werkt met vrijwilligers die zich opgeven voor politieke peilingen. Wat je dan meet is niet representatief, maar kan heel goed bepaald worden door partij-zeloten. Dat zal iedere marktonderzoeker bevestigen. Kortom onbetrouwbaar. Ik geloof niet dat je op basis daarvan je beleid moet laten bepalen. Maar het is wel zo dat sommige mensen het dankbaar aangrijpen om hun punt te maken.

Ginerted
Ginerted2 aug. 2011 - 5:41

Volgens Pechtold is Wilders niet aansprakelijk maar: "Oorlogsretoriek van Wilders draagt bij aan het scheppen van een klimaat dat de terreuraanslagen in Noorwegen mogelijk heeft gemaakt." Zo kun je ook stellen dat de massa-immigratie bijdraagt aan het scheppen van een klimaat dat de terreuraanslagen in Noorwegen mogelijk heeft gemaakt. Dat de slechte integratie door ontbrekend en daaraan toegevoegd falend overheidsbeleid daaraan bijgedragen heeft. Etc. Niemand is aansprakelijk dan de dader maar de bijdragen aan het klimaat die dit soort terreur mogelijk heeft gemaakt zijn velerlei. Wat is Pechtold's punt nou?

4 Reacties
kraai21
kraai212 aug. 2011 - 5:41

"Zo kun je ook stellen dat de massa-immigratie bijdraagt aan het scheppen van een klimaat dat de terreuraanslagen in Noorwegen mogelijk heeft gemaakt. " Nee, dat is niet zo, het is de retoriek die van de immigranten kwaadaardige mensen maakt die het klimaat heeft veroorzaakt. Als die retoriek was uitgebleven was ook het klimaat uitgebleven. Die retoriek is niet het noodzakelijke gevolg van de immigratie. Het klimaat dat er ontstaan is is wel min of meer het noodzakelijke gevolg van de retoriek, en die was ook als zodanig bedoeld. Niet voor niets werd ieder probleem op een vernederende wijze voor de immigranten benoemd, de bedoeling was duidelijk om de mensen te beledigen, en dat keer op keer. Kopvoddentax vergelijken met hondenbelasting, dat heeft niet met immigratie te maken, maar wel met retoriek. Ik zou trouwens niet van massa-immigratie spreken. Het gaat om een miljoen immigranten, waarvan de meesten hier zijn geboren. Zeg maar 7% van de bevolking. "Wat is Pechtold's punt nou? " Dat is gewoon blijven staan, jouw punt is onderuit geschoffeld.

Soupkip
Soupkip2 aug. 2011 - 5:41

==Wat is Pechtold's punt nou? == Dat Rutte nu gaat stoppen met het maken van rekensommen, op een kapot telraam.

rgeurtsen
rgeurtsen2 aug. 2011 - 5:41

Ginger, je maakt een onzinnige veronderstelling: "Dat de slechte integratie door ontbrekend en daaraan toegevoegd falend overheidsbeleid daaraan bijgedragen heeft. Etc." Uit de rapporten van deskundigen in nederland blijkt dat de integratie succesvol is. O.a. Tweede kamer rapporten, o.a. o.l.v. Stef Blok, ja die rabiaat neo-liberale CCV-fractieleider.

AlbertRichie
AlbertRichie2 aug. 2011 - 5:41

Als je het punt van pechtold niet ziet dan is dat omdat je het niet wil zien. Breivik is namelijk niet alleen.

[verwijderd]
[verwijderd]2 aug. 2011 - 5:41

Rutte is, zo blijkt werderom, geen Premier voor alle Nederlanders te zijn. Ik weet niet of het berekend is of pure lafheid. Chicken-Heart Rutte. Het kan natuurlijk ook zijn dat hij een enorm bord voor kop heeft ...

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten2 aug. 2011 - 5:41

'Rutte is, zo blijkt werderom, geen Premier voor alle Nederlanders te zijn.' Zelfs áls hij dat werkelijk zou wensen zal ik hem blijven afwijzen.

harryo2
harryo22 aug. 2011 - 5:41

-- ...exponentiële groei doet de rest... -- Kunt u rekenen? En weet u wat dat is: exponentiële groei?

1 Reactie
harryo2
harryo22 aug. 2011 - 5:41

Foutje. Dit was een reactie op Wil Annevelink, di 02 augustus 2011 12:54

fjacobse
fjacobse2 aug. 2011 - 5:41

Alexander Pechtold, 2 november 2009 Het kan natuurlijk NOOIT zo zijn dat iemand geweld kan verklaren door een verbale aanzet. Ik ben politicus, ik ben er voor ingehuurd, het is mijn dure plicht om te zeggen wat ik vind zoals dat zo populair heet en als daar een of andere malloot geweld uit zou gaan gebruiken dan is dat ALTIJD de verantwoordelijkheid van het individu. http://tvblik.nl/de-wereld-draait-door/2-november-2009 Pechtold. Broek. Enkels. Schoenen. Boter. Hoofd.

2 Reacties
b-man
b-man2 aug. 2011 - 5:41

Gelukkig is Pechtold consequent en houdt hij Wilders nu ook niet aansprakelijk voor het geweld.

Herrbirk
Herrbirk2 aug. 2011 - 5:41

Ja ja, volgens mij heb jij nog nooit van Alcibiades, Cleon of Joseph McCarthy gehoord... Lof voor Pechtold die dit al veel eerder had moeten zeggen en schande voor de gevestigde politici die dit mega gevaar voor Holland niet serieus nemen.

Winston2
Winston22 aug. 2011 - 5:41

Ach, we doen weer een Pechtholdje... De man die niets zou zijn zonder Wilders; gaat het goed met de PVV vanwege weer 's een botte simplistisch-populistische kreet, gaat het goed met D'66 vanwege weer 's een kinderachtig waarschuwend en beschuldigend vingertje van Pechthold. Zich afzetten tegen Wilders is waar Pechthold zijn stemmen vandaan haalt. Waarom doen we niet een Swaabje? "Pechtold wijst erop dat Wilders weliswaar niet aansprakelijk is voor de daad van Anders Breivik, maar wel voor het scheppen van het klimaat waarin dit mogelijk is." Dus... Wilders is aansprakelijk voor het scheppen van het klimaat waarin deze of een soortgelijke aanslag mogelijk is... Volgens mij is dat niet waar. Was Hitler aansprakelijk voor het scheppen van het klimaat waarin de Holocaust mogelijk was? Volgens mij is ook dat niet waar. Beiden zijn volgens mij geslepen opportunisten die mee-surfen op een golf die er al was; zij hebben die golf niet gemaakt. Waar de golf wel wordt gemaakt is geen mysterie: dat is altijd in de economie en door de bewegers van die economie. De omstandigheden waarin Hitler groot kon worden waren van een zelfde aard (zware economische crisis) als de omstandigheden waarbinnen Wilders kan groeien. Ik herhaal even de wijze woorden van Dick Swaab... Interviewer: "Denk je wel eens na over de waanzin van vooral de Tweede Wereldoorlog? Als je het hebt over de hersenen: hoe kan zoiets gebeuren?" Swaab: "Ja, nou ja, niet alleen de Tweede Wereldoorlog, het gebeurt overal en nog steeds..." Interviewer: "Een soort van collectieve waanzin..." Swaab: "Ja, en dat wil dus zeggen dat het heel diep in ons geworteld is. En je ziet dat voortdurend om je heen ook. De basis is dat we in een omgeving miljoenen jaren opgegroeid zijn waarin er maar weinig voedsel was, net genoeg voor het groepje dat bij elkaar bleef." Interviewer: "Heeft dat heeft weer met dat vechten of vluchten te maken?" Swaab: "Ja, als een andere groep in je territorium kwam, waar al zo weinig voedsel was, dan moest je hun de hersens inslaan, anders had je zelf niet genoeg te eten. En dat is de basis voor de xenofobie; alles wat anders is, van een andere groep is, dat is beangstigend en daar moet je een eind aan maken. Je ziet dat overal in de wereld, maar je ziet dat bijvoorbeeld ook in apenmaatschappijen. Frans de Waal heeft dat ook beschreven..." Interviewer: "De gedragswetenschapper..." Swaab: "Ja... Wanneer een chimpanseeënkolonie migreert in een gebied van een ander, dat dan mannetjes samenwerken om een ander mannetje te isoleren en dan, zegt Frans de Waal, "ontchimpen" ze hem, dus "ontmenselijken" zouden wij zeggen, en ehm, dan maken ze hem af. Dan is het niet meer een soortgenoot. En precies hetzelfde zie je in iedere oorlog gebeuren; de vijand wordt ontmenselijkt en die wordt afgemaakt, want hij hoort er niet bij..." Interviewer: "Zoals "De Jood"?" Swaab: "Ja, maar dat is dus niet alleen de Jood, dat is iedere groep die anders is. En vandaar ook dat ik het zo beangstigend vind dat nu ook in Nederland groepen worden afgezonderd waarvan gezegd wordt, dat zijn "de moslims" dat is "Islam" die krijgen een label en de volgende stap is de xenofobie, dat zijn de onderbuikgevoelens waarvan men in de PVV gebruik maakt. En de volgende stap is het ontmenselijken, over "kopvoddentax" spreken en dat soort dingen. Mensen vernederen en zo kun je verder gaan..." We zijn dus weer primitief bezig; de crisis is de moderne, volledig door de kapitalisten gecreëerde variant op de door voedselschaarste gekenmerkte omgeving waarin de mensheid is opgegroeid. Na eeuwen van afnemende xenofobie, nadat we goed op weg waren deze primitieve angsten van ons af te schudden zorgen de machthebbers ervoor dat we terug geworpen worden in de tijd en onze hersenen gedwongen worden in een "fight or flight"-modus. Swaab merkt ook op, in hetzelfde interview, dat men nu vaak beweert "het waren de Nazi's en niet alle Duitsers" terwijl hij weet dat het een echte *volks*-partij was; het waren dus wel degelijk gewone doorsnee Duitsers die allen hebben meegedaan in deze nachtmerrie. Ook niet verwonderlijk, gezien de droge verklaring die Swaab eerder gaf over het ontstaan van de xenofobie en de menselijke neiging behoefte te hebben aan sterke, charismatische leiders welke ook door Swaab is genoemd. Nog een (volgens mij) angstaanjagende overeenkomst met WO2 is het feit dat het deze oorlog der oorlogen is geweest die de wereld uit de vorige mega-crisis heeft geholpen. Dat die vorige crisis van de jaren dertig van de vorige eeuw tot begin jaren veertig heeft geduurd is omdat toen de oorlogsindustrie en later de wederopbouwindustrie een enorme vlucht nam. Daar zijn geen ingewikkelde reddingsplannen aan te pas gekomen; een goede oorlog en de economische crisis is verleden tijd. Kijk, ik wil Wilders op geen enkele manier verdedigen of zijn uitspraken goedpraten, integendeel. Wat ik zo graag zou willen is dat men nu eindelijk eens door deze afleidingsmanoeuvre heen zou prikken en zou zien wat door dit slechte Haagse toneelstuk wordt gecamoufleerd, namelijk dat we allemaal slachtoffer zijn van het moderne imperialisme wat eufemistisch "globalisering" wordt genoemd. Nog steeds plegen we ordinaire landjepik en nog steeds vervoeren we de goedkoopst mogelijke werktroepen naar de plaatsen waar ze nodig zijn. Werkt dat niet, brengen we de fabriek bij die werktroepen. Nog steeds is de verdeling van de rijkdom geen spat veranderd sinds de hoogtijdagen van de Romeinse decadentie; ook toen was 10% onmetelijk rijk tegenover 90% overheerst proletariaat. En ook nu worden we door middel van schaarste bestuurd, net als miljoenen jaren geleden. Alleen had het toen een natuurlijke oorzaak, 2500 jaar geleden waren het de Romeinse Aristicraten en nu is de kapitalist schuldig. Wilders nu en Hitler toen zijn producten van het wereldwijde imperialisme, net als de daad van Breivik. Het wereldwijde imperialisme, gesteund door het door Pechthold aangehangen liberalisme en het daarmee gepaard gaande individualisme en egocentrisme, gevoed door de vrije markt die wel vaart bij concurrentie, winstmaximalisatie en een streven naar puur eigenbelang, is aansprakelijk voor het klimaat waarin Breivik tot zijn daad kon komen. Een klimaat van hokjesdenken, versnippering en segregatie waarin steeds eenzamer zielen tot steeds waanzinnigere denkbeelden kunnen komen en waarin van enige vorm van empathie, solidariteit of medemenselijkheid wordt afgeschilderd als "soft" of, in geval van de economie, als "verliesgevend". Wilders is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor het scheppen van een klimaat; dat klimaat was er al. Wilders is geen nieuw of verbazingwekkend fenomeen; we hadden hem kunnen zien aankomen, de geschiedenis herhaalt zich alleen maar. Wilders is wel verantwoordelijk voor zijn uitspraken die wel degelijk als haatzaaierij en schofferend benoemd moeten worden. Maar het klimaat waarin hij dus *niet* veroordeeld wordt, het klimaat waarin hij een vrij podium krijgt, het hem zelfs wordt opgedrongen, dat klimaat was er al.

4 Reacties
keck66
keck662 aug. 2011 - 5:41

Jaja... hoe is dat klimaat er dan gekomen. Zomaar? Zuidwesten wind? Niet door toedoen van wat mensen zeggen en doen?

keck66
keck662 aug. 2011 - 5:41

Je zou CDA-minister zijn in dit kabinet. Dat wordt toch weer draaien en keren en konkelen. Gelukkig is er altijd Maxime.

JoopSchouten
JoopSchouten2 aug. 2011 - 5:41

1 op 1. Ik heb een idee voor een titel van dit uitmuntende stuk denkwerk. 'Het reptielenbrein van Henk en Ingrid' Bedankt Winston.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos2 aug. 2011 - 5:41

[Was Hitler aansprakelijk voor het scheppen van het klimaat waarin de Holocaust mogelijk was?] Eh? Nou, dat lijkt me wel. Het onrustige klimaat in de Weimar-republiek was er al maar dat van de Joden heeft meneer Hitler er toch echt doorgedrukt. De bruinhemden op straat die Joodse winkels aan puin sloegen deden dat bepaald niet uit zichzelf. Een klimaat ontstaat niet zomaar.

JanJansen17
JanJansen172 aug. 2011 - 5:41

Ook CU en Groen Links willen reactie van dhr. Rutte, en terecht!!! http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2824/Politiek/article/detail/2827262/2011/08/02/Ook-CU-en-GroenLinks-willen-reactie-Rutte-op-rol-Wilders.dhtml

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa2 aug. 2011 - 5:41

Terecht? maar Rutte is te- rechts dat wij denken!!

blakkageert
blakkageert2 aug. 2011 - 5:41

Pechtold zegt wat heel Nederland (minus 1.5 miljoen aanhangers van mijn blanke evenbeeld) denkt.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa2 aug. 2011 - 5:41

Elk gemeenschap op aard kent haar monsters, ook de Nederlandse, maar gelukkig zijn ze altijd in de minderheid. Gaan ze toch regeren, dan worden zij gedoogd.

[verwijderd]
[verwijderd]2 aug. 2011 - 5:41

Ouwe foto maar wel een mooi shot. Lange lens en een groot diafragma denk ik. Die " O wat heb ik het toch zwaar " look op Alex z'n ponem ! Geweldig, hoe krijgt ie 't toch steeds weer voor elkaar. En dan heel soft op de achtergrond herken je nog vrouw Sap (het geheime wapen van Politie en Leger), en op de voorgrond, net zo soft, Andre R., voormalig bewaker van een groot aantal hoekstenen. Verder een beetje voorspelbaar "neither here nor there" stukje.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa2 aug. 2011 - 5:41

Het is een zooitje en een rommelige verhaal Dokter!

Roelof123
Roelof1232 aug. 2011 - 5:41

1,5 miljoen Nederlanders hebben het gedaan. Al die aanslagen gepleegd door moslims, dat is het klimaat wat de rest dan geschapen heeft.

2 Reacties
Tealc2
Tealc22 aug. 2011 - 5:41

---Al die aanslagen gepleegd door moslims,--- ?????????

AlbertHofmann
AlbertHofmann2 aug. 2011 - 5:41

Pechthold. Schiet op! Vort! Ga van de zon genieten! Doe dat lege demagogische gebral in een of andere strandtent. Je weet donders goed dat dit soort uitspraken een aveRECHTS effect hebben...maar dan hoop je waarschijnlijk op, kun je later je "zie je wel" retoriek er op toepassen...BAH!

[verwijderd]
[verwijderd]2 aug. 2011 - 5:41

Poging nummer zoveel om de vrijheid van meningsuiting te beknotten. Beetje jammer dat het in-in-indirect moet gaan en niet via Mark ipv Geert.

3 Reacties
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort2 aug. 2011 - 5:41

Geert reageert alleen via twitter. Zijn mening is in 140 tekens gedaan, en een debat wil ie niet. Dan ben je snel klaar.

JoopSchouten
JoopSchouten2 aug. 2011 - 5:41

'Poging nummer zoveel om de vrijheid van vuilspuiterij te beknotten' bedoel je ongetwijfeld...

Soupkip
Soupkip2 aug. 2011 - 5:41

==Poging nummer zoveel om de vrijheid van meningsuiting te beknotten.=== Waag een volgende poging, Peet. Je zal juist zien dat 'kereltje' de mogelijke uitingen van Wilders toejuicht. Je kent het wel, inmiddels: http://www.watwilwilders.nl Eerst een mening vormen, alvorens het leegspuiten van de onderbuik. Heeft niets te maken met het recht op vuige meningen uiten.

denmol
denmol2 aug. 2011 - 5:41

“Het is niet alleen Wilders en Ali,recente peiling gaf aan dat 64% van de Nederlanders de Islam niet zag zitten in ons land.” Dit is een citaat van Raymond van Leeuwen van vandaag in deze draad in reactie op Moustafa Mouktafi om aan te geven hoe er door sommigen met feiten omgegaan wordt en vervolgens geïnterpreteerd worden. Het is kwalijk als mensen, zoals Raymond hierboven, zich vooral in dit soort kwesties ongenuanceerd uiten en komen met op het oog kleine foutjes zowel in taal als in het percentage. Deze foutjes, of uitgaan van een verkeerde weergave van de feiten, zijn heel bepalend voor de beeldvorming waarvan bekend is dat als die zich eenmaal gevormd heeft deze zich moeilijk laat corrigeren. De vraag waar 63 % van de ondervraagden bevestigend op antwoordde luidt: “Ik maak me zorgen over het feit dat de invloed van de Islam in West Europese landen steeds groter wordt” https://n9.noties.nl/peil.nl/ Elsevier 31.07.2011 Een meerderheid van de Nederlanders (63 procent) maakt zich zorgen over het feit dat de invloed van de islam in West-Europese landen steeds groter wordt. 56 procent van de bevolking vindt dat er maatregelen genomen moeten worden om de immigratie van Islamieten sterk te beperken. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Het gaat hier om een peiling met een in mijn ogen op z'n minst dubieuze en suggestieve vraag. Ik maak bezwaar tegen het gegeven dat het in de vraagstelling als een feit gebracht wordt dat de invloed, op welk gebied? voetbal, schaatsen “you name it”, van de Islam in West Europese landen steeds groter wordt. Dat er in de vraag uitgegaan wordt van dat het een feit zou zijn dat de invloed van de Islam toeneemt in West Europese landen vind ik nogal tendentieus, dubieus en lijkt mij ongefundeerd. Ik heb in ieder geval gezocht naar harde data omtrent die groter wordende invloed maar heb niets kunnen vinden. Wellicht dat iemand mij kan helpen met een link. Ik vind 63% geen opzienbarende score omdat op de vraag, gesteld zoals De Hond dat gedaan heeft, het voor de hand liggend is dat de meerderheid bevestigend geantwoord heeft. Het zegt ook niets of kan op van alles betrekking hebben daar niet duidelijk is op welk gebied de invloed van de Islam toeneemt in West Europese landen. Een goede enquêtevraag dient correct gesteld te zijn en daar schort het hier aan lijkt mij. Op deze wijze geeft de uitkomst een nogal tendentieuze score te zien en dat is storend en stemming makend.

5 Reacties
boswachter2
boswachter22 aug. 2011 - 5:41

Als de Hond a.s. zondag met een peiling komt waarin de PvdA van de huidige 17 zetels naar 30 springt, deugt Maurice dan wel. Krijg het idee bij jouw verhaal dat wanneer een peiling je niet uitkomt er niets van deugt.

Yggdrasil
Yggdrasil2 aug. 2011 - 5:41

De vraag waar 63 % van de ondervraagden bevestigend op antwoordde luidt: “Ik maak me zorgen over het feit dat de invloed van de Islam in West Europese landen steeds groter wordt” https://n9.noties.nl/peil.nl/ ================== Ik ben een poosje geleden gestopt met peil.nl omdat ik inderdaad het gevoel had dat de Hond al antwoorden had die ik alleen maar hoefde te bevestigen. Deze vraag is inderdaad uitermate suggestief maar daar heeft de Hond inmiddels wel een handje van. Maar bedankt dat je even de nodige nuance hebt aangebracht, dat brengt het gebruikte cijfer in een hel ander perspectief en ik kan dan inderdaad dit cijfer als absolute flauwekul afdoen.

sanguei2
sanguei22 aug. 2011 - 5:41

"Ik maak bezwaar tegen het gegeven dat het in de vraagstelling als een feit gebracht wordt dat de invloed, [..] Islam in West Europese landen steeds groter wordt." Het is inderdaad verraderlijk dat de peiling de lezer indirect het beeld bijbrengt, of hem in het beeld bevestigt, dat het een FEIT zou zijn dat de islam in West-Europa steeds meer invloed heeft. Voor de duidelijkheid. De stelling in de peiling luidt: "Ik maak me zorgen over het FEIT dat de invloed van de Islam in West-Europese landen steeds groter wordt." Wie was de opdrachtgever voor deze opiniepeiling van peil.nl? Dat geeft inzicht in de vraag waarvoor de peiling dient. Als het peilingsbureau dit bijvoorbeeld op eigen initiatief doet, dan is de doelstelling de winst van het bedrijf zelf, dus het wekken van belangstelling voor meer opinie-onderzoeken.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman2 aug. 2011 - 5:41

Het is niet alleen een tendentieuze vraag. Het is ook impliciete steun voor de PVV. In de vraag wordt de leugen van Wilders immers als "feit: gepresenteerd. Mensen die zo'n vraag beantwoorden komen niet op het idee dat Maurice de Hond een leugen als "feit" aan ze voorlegt. Dat is uitermate kwalijk.

JoopSchouten
JoopSchouten2 aug. 2011 - 5:41

Sterk verhaal Dennis. Tnx. De vraagstelling is inderdaad kort door de bocht en dus suggestief. Ik schat met nat-vingerwerk in dat onder die 63/56% 'verontruste' Nederlanders 10% anti-'Islam' is (zonder enige kennis van zaken uiteraard) en de rest tegen 'het Islam-gedoe' in het algemeen is, oftewel Islam-moe zijn (ook zonder enige kennis van zaken uiteraard). ; )

JoopSchouten
JoopSchouten2 aug. 2011 - 5:41

Er zijn xenofobe reptielenbrein-emoties nodig om uiteindelijk tot ideëen zoals de holocaust en andere weerzinwekkende theorieën te komen ... Hitler had deze emoties niet onder controle, noch zijn henchmen, noch het overgrote deel van de toenmalige Duitse volk. 'Reptielen' herkennen elkaar. Onze Henk & Ingrid's zijn net als het toenmalige Duitse volk. Kwantumkop maakt hier effectief gebruik van. De enige verschillen zijn het vijandsbeeld, theorieën en de keuze voor geweld. En Rutte zwijgt.

2 Reacties
DikkieDik3
DikkieDik32 aug. 2011 - 5:41

Trouwens, lol, "De enige verschillen zijn het vijandsbeeld, theorieën en de keuze voor geweld." Goh. Bovenstaande theorie geldt voor iedere willekeurige politieke partij.

MaiMai
MaiMai2 aug. 2011 - 5:41

Mee eens, over enkele jaren zal het verplicht dragen van een Halve Maan voor alle moslims niet eens zo gek meer klinken. Het zal eerst gebracht worden als bescherming voor hun eigen mensen; zels intellectuelen zullen de vergelijking met de Nazi-tijd afwijzen. Dan zullen wij, correcte Nederlanders, hen allen in kampen stoppen (voor hun eigen veiligheid). En dan zullen wij, volgende de nieuwe Rechtse correctheid, hen allen deporteren (zoals de Geblondeerde God reeds heeft aangegeven in een van zijn vele geniale toespraken). Hou Zee, Nederland! Naderhand kunnen wij doen waar we erg goed in zijn (zelfs nog beter dan de Duitsers) - Ontkennen.

David18
David182 aug. 2011 - 5:41

Nederland wat zegt Noorwegen tegen ons? Met ontroering, bewondering en heel veel pijn in mijn hart heb ik gekeken naar de mensen in Noorwegen. Zij zijn er dus ook. Mensen die zich weten te beheersen ondanks hun intens verdriet, verwarring en boosheid. Die voor liefde kiezen en niet voor haat en angst. Mensen die, anders dan velen van ons hier in Nederland, zoeken naar openingen om dit vreselijke gebeuren een plaats te geven. Zonder verwijtend en beschuldigend te worden. Mensen die in dialoog willen gaan om goed te kijken wat de oorzaken zijn en de oplossingen. En daarbij niet anderen wegzetten als ongewenst en angstaanjagend.. Zou Noorwegen een gidsland zijn? Anders Breivik heeft iets gedaan wat in mijn ogen afschuwelijk is. De andere kant van het verhaal is dat hij gelukkig niet kan bepalen hoe de Noren en de rest van de wereld met dit drama omgaan. Als het aan hem had gelegen dan was er nu nog meer oorlog en haat geweest. Maar de Noren lieten hem wat Anders zien. De dochter, van de vrouw die ieder jaar het jeugdkamp organiseerde en ook werd vermoord, riep op om Anders Breivik niet te haten. Hoe groots moet je zijn? Is dit liefde? Het gaf mij een goed gevoel van binnen. Had U dat ook? Anders Breivik zijn voornaam is buitengewoon intrigrerend. Anders wil iets anders en krijgt uiteindelijk iets totaal anders. De Noren gedragen zich namelijk waardig en souverein. Niet alleen omdat zijn niet met de Eurolanden meedoen. Maar ook in de wijze waarop zij reageren op deze situatie. Zij voelen zich vrij de keus te maken om Nederland niet te kopieren. Dat hoorde ik hun president zeggen op het NOS journaal. Hij ziet ons land kennelijk als een land waar mensen wonen die gekozen hebben voor haat en verwijdering. En dus ook voor hardheid, kilheid, leegheid, afstandelijkheid en geen empathie. Hij ziet een land waar wij gekozen hebben voor anderen uitsluiten en vernederen. En dat geldt niet alleen voor Islamieten en zogenaamd andere soorten, maar ook voor( blanke, christelijke) autochtonen. Ook die worden systematisch uitgesloten en vernederd. Er zijn buitengewoon intelligente mensen in Nederland en toch zo angstig en onwetend. Net als Anders Breivik. Maar wat de president van Noorwegen kennelijk niet weet is dat er in Nederland veel meer mensen leven die op de Noren lijken dan andersom. Deze mensen worden niet gehoord en voelen zich ongelooflijk gefrustreerd door de wijze waarop onze politici en media met het probleem rondom islamisering omgaan. En daarnaast de hoogoplopende ergernis over de wijze waarop politici zich onderling gedragen, elkaar bejegenen en kwetsen. Het is een doodvermoeiend proces wat zich alleen maar verder verhard en als voorbeeld dient voor ons en onze jeugd. Daarnaast kost het gedonderjaag levens, handen vol geld en zal er op deze wijze nooit een oplossing komen. Misschien kan deze gebeurtenis iets raken in de harten van onze politici die toch een voorbeeld dienen te zijn. Of niet? Wat let hun om een hand naar elkaar uit te steken en tot elkaar te komen in naam van ons? Wij, het overgrote deel van het Nederlandse volk wat verlangd naar rust en vrede in de tent. Wat ons allemaal en niet alleen politici kan helpen is; Dat wij verantwoording durven nemen voor alles wat wij zeggen en alles wat wij doen. En de vraag die wij ons daarbij kunnen stellen is: Hoe zou de liefde gesproken en gehandeld hebben? Wat niet betekent dat wij niet daadkrachtig moeten zijn. Het betekent dat wij situaties onder ogen zien en deze krachtdadig en zonder uitstel aanpakken. Maar altijd op een bewuste wijze. Met medemenselijkheid, respect en zonder woede en haat. En dat wij bereid zijn onze fouten te zien als een kans om te leren en te groeien. Niet door steeds te willen zwarte pieten, straffen en schuldigen aanwijzen. Dat leidt niet altijd ergens toe. En een keer sorry, het spijt mij of vergeef mij met een oprecht hart zeggen misstaat niemand. Het kan. Ik geloof daarin. U ook? Anders Breivik zijn daad heeft veel pijn veroorzaakt. Een kleine troost is dat er weer openingen zijn om tot een dialoog te komen. Daarnaast worden wij erop gewezen verantwoording te nemen voor onze woorden en daden in relatie tot anderen. Het is nu afwachten welke keus wij en onze politici gaan maken. Ik ben benieuwd. U ook?

2 Reacties
Dehnus
Dehnus2 aug. 2011 - 5:41

Nu ben ik het met de boodschap van Noorwegen eens, maar Geert Wilders mag zich toch wel eens netter opstellen jegens zijn collega politici. Dibi zei bijvoorbeeld dat hij (Wilders) geen schuld had maar dat hij graag samen met hem de Wilders achterban die wel zo boos was mee in gesprek wou. Maar nee hij word eerst politiek ridicuul gemaakt door Geert W. en nu bedreigt, zoals iedereen word bedreigt door door Geert Wilders word geridiculiseerd zonder dat hij er ook maar ooit verantwoording voor neemt of zelfs maar sorry zegt. Job Cohen was ook zo mild, en ook hij word door de Groote G aangevallen en kapot gemaakt. Maar ook dat moet maar als normaal gevonden worden door het huidige politieke bestel. De Nederlandse politiek is kapot, van Pavlov reacties van meneer Pechtold tot de Pavlov reacties van meneer Wilders. Het gaat totaal nergens meer over.

JanJansen17
JanJansen172 aug. 2011 - 5:41

"'Wat ons allemaal en niet alleen politici kan helpen is; Dat wij verantwoording durven nemen voor alles wat wij zeggen en alles wat wij doen. En de vraag die wij ons daarbij kunnen stellen is: Hoe zou de liefde gesproken en gehandeld hebben? Wat niet betekent dat wij niet daadkrachtig moeten zijn. Het betekent dat wij situaties onder ogen zien en deze krachtdadig en zonder uitstel aanpakken. Maar altijd op een bewuste wijze. Met medemenselijkheid, respect en zonder woede en haat. En dat wij bereid zijn onze fouten te zien als een kans om te leren en te groeien. Niet door steeds te willen zwarte pieten, straffen en schuldigen aanwijzen. Dat leidt niet altijd ergens toe. En een keer sorry, het spijt mij of vergeef mij met een oprecht hart zeggen misstaat niemand. Het kan. Ik geloof daarin. U ook? "" Ja zeker geloof ik daar ook in, helemaal mee eens!!!

boeie
boeie2 aug. 2011 - 5:41

Als die pechtold niet zo geobsedeerd was door Wilders zou ik waarschijnlijk op hem stemmen. De onzin in dit artikel is stuitend en een zware overschatting van wilders en de PVV. "het scheppen van een klimaat"... Straks gaan we de tweets van wilders nog achterstevoren oplezen en dan staan er geheime boodschappen in.

4 Reacties
DikkieDik3
DikkieDik32 aug. 2011 - 5:41

+1

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos2 aug. 2011 - 5:41

Zware overschatting. Ja, dat dacht ik jaren gelden ook. Gewoon doorgaan dacht ik. Gaat wel over. Nou, je ziet het, het gaat niet over. Rutte is premier en kampioen wegkijken als het om de PVV gaat. Dat houdt een keer op. Rutte moet nu echt iets gaan zeggen. Dat is iets dat ik ook verwacht van een premier. Maar misschien blijft hij wel altijd de joviale verkoper van tweedehands auto's. Mark Verheijen zag het in ieder geval wel goed, maar ja, teruggefloten door de gedoogmensen. Vrijheid van meningsuiting is niet helemaal in goede handen bij de VVD. Zou je je ook zorgen over kunnen maken.

JoopSchouten
JoopSchouten2 aug. 2011 - 5:41

'Geobsedeerd' ? Pechtold ? Vergeleken met Kwantumkop's obsessies en die van zijn aanhang is hij heel relaxed bezig.

ErikDoes
ErikDoes2 aug. 2011 - 5:41

--- Straks gaan we de tweets van wilders nog achterstevoren oplezen en dan staan er geheime boodschappen in. --- Die vind ik nou wel weer grappig :-).

matrix2
matrix22 aug. 2011 - 5:41

Waar andere partijen van hun leden eisten dat ze zich uitspraken over de Armeense Genocide door de Turken vond Pechtold dat niet nodig. Op een congres zei hij daarover dat hij het vertikte om de D66 kandidaat Fatma Koser Kaya aan een publiek examen te onderwerpen over de Armeense Genocide. `Mij wordt ook niet gevraagd wat ik vind van de politionele acties. We meten met twee maten,` aldus Pechtold. Waar hij al te gemakkelijk overheen stapt is dat vele Turken de genocide ontkennen en dat het dus wel degelijk relevant is wat een Turks lid van een partij vindt van de kwestie. Daarbij mag niet vergeten worden dat het ontkennen van deze Genocide in EU- land Frankrijk strafbaar is en dat het ontkennen van een soortgelijke monstrositeit, de Shoa, algemeen als abject beschouwd wordt. Welterusten kereltje..

1 Reactie
lindenboom
lindenboom2 aug. 2011 - 5:41

Eens kijken, of Joop het ook toestaat, jouw "bijdrage" met een welgemeend, en in jouw jargon maar al te bekend, "Weggejorist ermee" te typeren! Ga je heil zoeken in je eigen vuilniston, en belaster de bijdragen van Goedwillende Nederlanders ( die bovendien in de meerderheid zijn: sneu voor jou!) niet verder met je vergezochte stokerij: ga dat maar met je vriendjes doen!

markbosma
markbosma2 aug. 2011 - 5:41

Het leven van een linksmensch gaat niet echt over rozen: - leven in een land waarin jij morele superioriteit hebt en wordt omringt door een stel apen - Constant moeten uitleggen aan anderen hoe zij de wereld moeten zien - Constant niet begrepen worden en weten dat het niet aan jou ligt - Constant hard werken voor de goede zaak en vervolgens met de rug aangekeken worden -- Manmanman wat moet dat leven zwaar zijn

1 Reactie
keck66
keck662 aug. 2011 - 5:41

Misschien dat inhoudelijk debatteren gewoon 'links' is geworden. Link(s)e soep. Serieus: bij monde van mijn oudplaatsgenoot Bartjan Spruijt heeft conservatief Nederland zich ook wel kritisch uitgelaten over de oorlogstaal van Wilders. Dat we van CDA en VVD niets horen, ligt aan de wurgconstructie van dit kabinet, denk je niet? Gaat met name het CDA bezuren!

blakkageert
blakkageert2 aug. 2011 - 5:41

maar om ff op de vraag 'Waar blijft Rutte?' terug te komen; die ligt onder de tafel met zijn vingers in zijn oren "lalalalaaaa ik luister toch niet naar jullie, anders wordt Geertje boos" te roepen. Wat boffen we toch weer met zo'n MP.

1 Reactie
boeie
boeie2 aug. 2011 - 5:41

Nee Rutte zit lekker in de zon en denkt: Als er iets belangrijks is kom ik wel weer tevoorschijn.

privateeye
privateeye2 aug. 2011 - 5:41

Waar is Pechtold wanneer de regering tot twee maal toe de afgelopen 10 dagen de Tweede Kamer en de kiezer verkeerd geinformeerd heeft over de eurotop? D66 vindt dat namelijk niet belangrijk terwijl er wel 85 mld euro is misgerekend door de regering. Selectief oppositie voeren noemen we dat, terwijl hij daar Rutte en de Jager ter verantwoording had kunnen roepen. Waarom niet?

1 Reactie
kraai21
kraai212 aug. 2011 - 5:41

"Selectief oppositie voeren noemen we dat " Oppositie is altijd selectief, en strategisch. Rutte/De Jager willen niet naar de Kamer komen, dus na het reces zal stelling worden genomen over deze bewindslieden. En op Prinsjesdag zal het heel moeilijk worden om nog verdere bezuinigingen te verkopen aan de Tweede Kamer. Nog even volhouden, donkere wolken vormen zich boven het kabinet, dat al sinds maanden in de peilingen niet meer op een Kamermeerderheid kan rekenen, maar wel met VVD als grootste partij, en een CDA dat niet meer meedoet. Wat betekent dat? Dat alleen een regering over paars mogelijk is, en daar doet vanzelfsprekend ook de PVV niet aan mee.

[verwijderd]
[verwijderd]2 aug. 2011 - 5:41

Ronduit schokkend.. en dat noemt zich een links D66 liberaal. Ik noem dat een groot zwijn

1 Reactie
JustMatthias
JustMatthias2 aug. 2011 - 5:41

Bedoelen we met zo'n reactie nu het verval van normen en waarden?

MaiMai
MaiMai2 aug. 2011 - 5:41

Het zou eens tijd worden dat de Plastic Premier zijn verantwoordelijkheid neemt; zoals hij immers niet af laat te vragen van zijn burgers wanneer het gaat om uitkeringen, PGB`s etcetera. Eigen verantwoordelijkheid eerst. In diverse buitenlanden wordt Nederland al enkele jaren gezien als een navelstarend, achterlijk en vooral vreemdelingen hatend land. Zou het onze premier niet sieren om `ns een keer ballen te tonen, afstand te nemen van de paranoia van Wilders en zich werkelijk als leider van ALLE Nederlanders te tonen? Waarschijnlijk niet. Immers, er is in het afgelopen jaar al gebleken dat de schreeuwende extreemrechtse minderheid in mijn land de politieke agenda (indirect) bepaalt. Rutte brandt zijn handen niet aan de moeilijke zaken, zij zijn te inhoudelijk en te risicovol: In de peilingen staat de enkele jaren geleden nog afgeschreven VVD Clubleider op een continue high. Zijn SBS6 politiek van oneliners en harde politieke maatregelen werkt bij Het Volk; voor alles een simpele, ad-hoc beslissing. Welcome to America. Weinig zeggen, nog minder visie neerleggen. Laat Wilders zijn zieke hategame spelen (niet mijn partij dus niet mijn business). Zo laat onze premier de PVV verworden tot de (verbale) knokploeg van het kabinet dat dit (mijn) land regeert. Schaamte (of zoals Rutte zou zeggen: Shame) Van asielzoekers een inburgering eisen en onderwijl steenkolen-Engels gebruiken. Nogmaals, Herr Dr. Rutte: Schaamte.

2 Reacties
boeie
boeie2 aug. 2011 - 5:41

Waar stoort u zich nu precies aan? Dat Rutte slim "het volk" bespeeld, of dat anderen dat niet doen? Of....Dat Rutte te slim is om zichzelf buitenspel te zetten? Wat is uw punt?

JustMatthias
JustMatthias2 aug. 2011 - 5:41

Dr. is teveel gezegd. De man is never nooit gepromoveerd.

nicos1
nicos12 aug. 2011 - 5:41

is wilders net vrij gesproken door de rechtspraak gaat d66 op die stoel zitten

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos2 aug. 2011 - 5:41

Ja en dat is nodig ook omdat de rechters nogal wat steken hebben laten vallen. Bovendien, rechters handelen over het juridische gedeelte, hier gaat het over het morele gedeelte. En dat is wat anders.

fjacobse
fjacobse2 aug. 2011 - 5:41

--- Waar blijft Rutte --- Rutte heeft allang vanaf zijn ligstoel een telefonisch torentjesoverleg gevoerd met Geert en Maxime. Geert heeft uitgelegd dat hij a. namens de PVV zijn deelneming zou uitspreken met Noorwegen b. hij op alle mogelijke manieren de aanslagen zou veroordelen. Meer kan je niet vragen. Case closed. En als linksch daar anders over denkt dan mag men dat straks uitleggen in het debat. Maar als Wilders zijn toon moet matigen om het verband met de aanslagen in Noorwegen dan is de consequentie toch echt dat Allah voor altijd moeten zwijgen. Dus ik snap wel dat Rutte zich niet druk maakt. Laat iedereen maar kakelen. Deze staatsman gaat dat debat straks echt met twee vingers in de neus winnen. Piece of cake.

1 Reactie
kraai21
kraai212 aug. 2011 - 5:41

"namens de PVV zijn deelneming zou uitspreken met Noorwegen b. hij op alle mogelijke manieren de aanslagen zou veroordelen. " Dan vraag ik me af wanneer Wilders dat gaat doen. Die twee twitters doen geen recht aan 77 doden, gedaan door iemand die het gedachtegoed van Wilders deelt. Maar waarschijnlijk komt het na het reces, als Wilders door de Tweede Kamer hierover in debat om opheldering wordt gevraagd.

TheoJ2
TheoJ22 aug. 2011 - 5:41

Afhankelijk van je opvattingen over redenen die Breivik tot zijn moorden hebben aangezet, kan je ruwweg twee kanten op: 1. Het is de schuld van de islambashers, want die scheppen een agressieve sfeer waarin mensen tot geweld kunnen overgaan; 2. Het is de schuld van de multiculturalisten, want die scheppen een onveilige sfeer waarin mensen tot geweld kunnen overgaan. Voor beide stellingen is wel wat te zeggen. Wat in ieder geval fout is, is islambashers of multiculturalisten die er niets mee te maken hebben, min of meer verantwoordelijk te stellen voor Breiviks wandaden. Als ik nu in Nederland kijk, dan zie ik dat Cohen wel Wilders ter verantwoording wil roepen vanuit zijn optiek (visie 1), maar dat Wilders niet Cohen ter verantwoording roept vanuit zijn optiek (visie 2). Mijn conclusie is dan dat Wilders zich van deze twee politici het fatsoenlijkst heeft gedragen.

4 Reacties
Harmen2
Harmen22 aug. 2011 - 5:41

U gebruikt wel een heel merkwaardige cirkelredenering om uw gelijk te halen. Wilders laat gelegenheid onbenut om Cohen verantwoordelijk te stellen voor alles wat te maken heeft met "multiculti" in ons land. Los van het onwaarachtige karakter van de stellingname, gaat het wel erg ver om het woord "fatsoenlijk" te gebruiken in de context van Geert Wilders. Cohen stond en staat bepaald niet alleen als het gaat over de houding van Wilders naar aanleiding van de acties van Breivik in Noorwegen.

AlbertHofmann
AlbertHofmann2 aug. 2011 - 5:41

Breiviks wandaden kun je niemand verantwoordelijk voor stellen. Niet links, niet rechts, niet de Noorse politie of geheime dienst, niet de kerk, niet een met peroxide besprenkeld schreeuwertje uit Nederland, Al-Qaeda of een man die jarenlang bomaanslagen pleegde 'namens de natuur' in de VS. Breivik geestelijke toestand riep al vragen ver voordat de plannen bestonden om een afsplitsing in de VVD te maken voor een rechtse schreeuw partij (PVV) voor alle gefrustreerde Henk en Ingrids na de moord op Pim en Theo. De redenen van Breiviks moorden, is zijn geestelijke toestand, niet meer en niet minder. "....Mijn conclusie is dan dat Wilders zich van deze twee politici het fatsoenlijkst heeft gedragen....." Mijn conclusie is dat iedereen die hier politiek gewin uit probeert te behalen (Pechthold) zich op een walgelijke manier over de ruggen van de Noorse slachtoffers van deze idioot begeeft. Hiernaast heeft dit soort uitspraken van Pechthold een aveREHTS effect We weten allemaal allang dat Wilders zich op onbeschofte (horkerige) manier inhoudsloos uitlaat over andersdenkenden/gelovigen in islamofobie cafe retoriek, dat is het enige wat hij kan, dat weten we nu wel.

Lejoo
Lejoo2 aug. 2011 - 5:41

Onveiligheid? De "multiculturalisten" zijn het doelwit voor geweld. Reizen en Landen Noorwegen Waakzaamheid betrachten Actualiteiten Na een tweetal aanslagen in Noorwegen op 22 juli 2011 wordt aangeraden waakzaamheid te betrachten. Het is van belang alle aanwijzingen van de autoriteiten op te volgen. Terrorisme U dient zich bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen. http://www.minbuza.nl/nl/Reizen_en_Landen/Reisadviezen/Reisadviezen_alfabetisch/N/Noorwegen

ElKlaasTasso
ElKlaasTasso2 aug. 2011 - 5:41

Het tweede punt zegt u niet helemaal goed. ["2. Het is de schuld van de multiculturalisten, want die scheppen een onveilige sfeer waarin mensen tot geweld kunnen overgaan."] Dat moet zijn -in Breiviks wereld: Het is de schuld van de multiculturalisten, want zij hebben de multiculturele samenleving geschapen waarin de autochtoon zich niet thuis voelt.

Jantje68
Jantje682 aug. 2011 - 5:41

Deze nieuwe opleving van verbaal ‘geweld’ is louter en alleen te danken aan linkse politici niet het niet konden na laten een verband te leggen tussen Breivik en Wilders. Het enige wat Wilders heeft gedaan is (als eerste politicus) zijn afschuw uit te spreken over de gebeurtenissen in Noorwegen. Zijn reacties daarna zijn een reactie op aantijgingen van links. Als links werkelijk een beter klimaat wil moeten ze wijselijk hun mond houden, ze weten immers hoe Wilder is. Of niet verder zeuren. Overigens treft de SP geen blaam, zei hebben zich gedistantieerd van dit debat. Dat nu (democraat in hart en nieren en al zijn vezels) Pechthold de premier oproept om een onafhankelijke parlementariër van een andere partij tot de orde te roepen in een maatschappelijk debat is werkelijk de limit. Als de premier dat zou doen zou hij bovendien mee werken de afschuwelijke gebeurtenissen in Noorwegen te betrekken in Nederlands politiek spelletje. Als het goed is houd de premier zich hier verre van.

4 Reacties
Lejoo
Lejoo2 aug. 2011 - 5:41

=moeten ze wijselijk hun mond houden= Links moet zijn toon matigen? Of erger, zichzelf monddood maken?

JanJansen17
JanJansen172 aug. 2011 - 5:41

Deze nieuwe opleving van verbaal ‘geweld’ is louter en alleen te danken aan linkse politici niet het niet konden na laten een verband te leggen tussen Breivik en Wilders. Als links werkelijk een beter klimaat wil moeten ze wijselijk hun mond houden, ze weten immers hoe Wilder is. Of niet verder zeuren. Pardon; sinds wanneer geldt het dat het brutaalste jongetje uit de klas niet langer op de vingers wordt getikt, maar degene die door het jongetje worden gepest hun mond moeten houden? Is dat niet de omgekeerde wereld?

Pjotrs
Pjotrs2 aug. 2011 - 5:41

"Deze nieuwe opleving van verbaal ‘geweld’ is louter en alleen te danken aan linkse politici niet het niet konden na laten een verband te leggen tussen Breivik en Wilders." Het waren niet de linkse politici die Wilders citeerden in een verantwoording van 1500 woorden, maar het was de dader die zich als een vis in het water voelde bij Wilders en diens inspirators en financiers.

AlbertRichie
AlbertRichie2 aug. 2011 - 5:41

Voor het geval dat je het niet door hebt. Dit is een terroristische aanslag van uit rechtse kringen die zelf aangeven een band met Wilders te zien. Nou weet ik niet wat er omgaat in het hoofd van Wilders...maar als mensen die mij zien als "een voorbeeld" mensen gaan vermoorden dan zou ik me eerst eens af gaan vragen, wat ik in vredesnaam gedaan of gezegd heb, waardoor die mensen denken dat ze iets doen waar ik toe oproep of achter sta.

JoopSchouten
JoopSchouten2 aug. 2011 - 5:41

Een Noorse reptielenbrein werkt nog.: 'De aanslagen die Anders Behring Breivik pleegde, mogen het debat over de dreiging die uitgaat van islamisten in Noorwegen niet overschaduwen.' Dat heeft Siv Jensen, de voorzitster van de rechtspopulistische Vooruitgangspartij, vandaag gezegd. 'Alle debatten die we voerden voor 22 juli zullen terugkomen. Alle uitdagingen waar Noorwegen mee kampte en waar de wereld mee kampte zijn er nog steeds. Al-Qaeda is er nog steeds', aldus Siv Jensen. 'Het nieuwe is dat we er op een afschuwelijke manier aan herinnerd zijn dat terrorisme in verschillende vormen bestaat.' De partij van Jensen keert zich tegen de vermeende islamisering van Noorwegen en is de op een na grootste politieke partij van het land. Breivik was lid van 1999 tot 2006. Bron: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6972/Aanslagen-in-Noorwegen/article/detail/2827547/2011/08/02/Nog-steeds-dreiging-islam-in-Noorwegen.dhtml

2 Reacties
TheoJ2
TheoJ22 aug. 2011 - 5:41

['De aanslagen die Anders Behring Breivik pleegde, mogen het debat over de dreiging die uitgaat van islamisten in Noorwegen niet overschaduwen.'] En wat is er nu vreemd aan dat deze man dat vindt? Hij zegt gewoon dat zijn partij bij zijn standpunten blijft. Net als Wilders.

AlbertRichie
AlbertRichie2 aug. 2011 - 5:41

Ja dat makkelijk voor hem om te zeggen, omdat het zijn politieke tegenstanders zijn die neergeschoten zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]2 aug. 2011 - 5:41

Jahaa, dames en heren, dat wist u niet, maar het was Wilders die meermaals de trekker overhaalde op dat eiland.

2 Reacties
JandeBoer2
JandeBoer22 aug. 2011 - 5:41

kijk eens aan, je vind het nog leuk ook je moet maar zo'n 'grap' kunnen maken

kraai21
kraai212 aug. 2011 - 5:41

Het wordt wel een beetje flauw om dat te zeggen. Niemand beweert dat, en je toont aan dat de discussie van afgelopen week volkomen hebt genegeerd. Dan is het wel raar om op een keer met een opmerking te komen die nergens op slaat.

TheRealHandyman
TheRealHandyman2 aug. 2011 - 5:41

Als je een beetje verder kijkt dan je neus lang is, dan weet je dat zijn haat niets te maken heeft met GW of de PVV, maar dat dit al ver voordat GW bekend was is begonnen. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6972/Aanslagen-in-Noorwegen/article/detail/2816629/2011/07/25/Profiel-Anders-Breivik-Ik-ben-een-rustig-type-en-behoorlijk-tolerant.dhtml Anders komt uit een sociaal democratische familie en door ervaring heeft hij een radicale omslag gemaakt waardoor hij al in 1999 lid werd van de FrP. De voedingsbodem voor dit monster heeft helemaal niets met GW te maken. Ipv dat links met goede ideeen komt, wacht zij gewoon af op het moment dat ze met modder kan gooien. Dit heeft tot nu toe averechts gewerkt waardoor ik ook het idee heb dat links helemaal niets te bieden heeft in Nederland. Jammer het had de politiek een stuk interessanter gemaakt, maar ja met een slappe vaatdoek als oppositie is het makkelijk regeren.

2 Reacties
BasVV
BasVV2 aug. 2011 - 5:41

Ik heb zelden zoveel commotie gezien over iemand die iets deed. En hij is helemaal niet gek. Kijk wat zijn eisen zijn. Dat heeft toch niets te maken met welke politieke partij in Nederland ook. Waar maken wij ons druk om. In willekeurige Afgaanse markten worden dagelijks 60 mensen vermoord door. Eh. Ja door wie eigenlijk. Wie stellen we daar voor aansprakelijk. Wie roepen we daar ter verantwoording. Eh.... Geen antwoord.

leeuwenvanj
leeuwenvanj2 aug. 2011 - 5:41

Het heeft alles met het gedachtengoed van Wilders te maken, Wilders onderschrijft het leugenachtige boek "Eurabia".

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos2 aug. 2011 - 5:41

Ja, grappige column. Maar slaat toch echt helemaal nergens op. Wat de anti-islam goegemeente de hele tijd roeptoetert, inclusief held Wouter Bos, dat de toon er niet toe doet in het debat, alleen de argumenten. Dit is de grootste onzin die je maar kunt beweren, en vooral dom. De toon is belangrijk zo niet allesbepalend voor de boodschap. Ik zou zelfs zeggen, zonder de juiste toon komt de boodschap niet over. Een muziekstuk is niets zonder de juiste toonsoort. En ik heb nog nooit iemand horen zeggen, ach het gaat om de noten en niet om de toon. Wanneer je partner de hele dag in je oor schreeuwt dat hij/zij van je houd valt dat in ieder geval niet af te leiden uit de toon. Ach de woorden zijn toch helder. We zouden in een volstrekt onleefbare samenleving terecht komen wanneer deze denktrant Leidend gaat worden. Zonder de toon en mimiek is het vrij lastig de boodschap in de juiste betekenis te zien en het zou tot een permanente spraakverwarring leiden. Iedereen kent het verschijnsel dat je een email stuurt die enigszins prikkelend van toon is en dat de persoon in kwestie het heel hoog opneemt. Zoiets heeft alles te maken met het feit dat het maar woorden zijn en de stem en mimiek ontbreekt. Maar zelfs dan, ook in letterlijke tekst kunnen woorden een enorme invloed hebben. Haattaal kan een gewenning worden. Joden waren untermenschen en Tutsi's werden de hele dag op de radio kakkerlakken genoemd. Het is onmogelijk dat dit geen invloed heeft op mensen. Anders zou het overigens ook niet gebeuren.

5 Reacties
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos2 aug. 2011 - 5:41

Dit was een reactie op Contra Sinister, wo 03 augustus 2011 02:19

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa2 aug. 2011 - 5:41

Mooi en gezonde verhaal met de juiste toon. De bollige Wilders mag mij een tuig of geiten-melker noemen maar of dat verstandig is voor een politicus nota bene is wat anders en daar gaat het om. Mensen mogen alles zeggen over mijn cultuur, religie, afkomst, de hoofddoek van mijn moeder, alles. Maar niet per definities je mening uiten over mij. Op het podium van het toneel mag je mij ook beledigen, schofferen en kleineren, het zijn geen definities over mij en dat accepteer ik, nog erger, ik kan daarover ook om lachen! De meningsuiting is geen wiskunde: 1+1= 2 en basta. Nee! Toon Hermans bijvoorbeeld, had geen woorden voor nodig om iets tegen zijn publiek te zeggen, toch kreeg iedereen in de zaal een buik pijn van het lachen, maar ja! dat zijn echte Hollanders, de gezellig beschaafde mensen. Toen jij over de toon had, moest ik meteen aan Toon denken! Goedemorgen.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete2 aug. 2011 - 5:41

++++Maar zelfs dan, ook in letterlijke tekst kunnen woorden een enorme invloed hebben. Haattaal kan een gewenning worden. Joden waren untermenschen en Tutsi's werden de hele dag op de radio kakkerlakken genoemd. Het is onmogelijk dat dit geen invloed heeft op mensen. Anders zou het overigens ook niet gebeuren. +++++ Hier heb je gelijk in. Echter het bezigen van haattaal gebeurd ook net zo hard door links. VVDers zijn graaiers en geven niets om hun medemens hoor ik al jaren als VVD stemmer. Als je kritisch bent net als ik over de Islam en of immigratie wordt je fascist of rascist genoemd. Mag ik nog blij zijn dat ik geen PVVer ben want die worden inmiddels door de linkse goegemeente ontmenselijkt (reptielen brein is het laatste). Net als linkse mensen gescheld en kritiek van zich af laten glijden doe ik dat ook met dit soort gescheld en haat taal. Het drijft ons echter wel verder uitelkaar. Het voordeel van echte haat taal is dat het iig niet verhuld is. Het kan ook heel venijnig en zelfs ook achterbaks als je fatsoenlijke taal gebruikt. Het gebruik van fatsoenlijke taal wordt geprezen maar ook hier kunnen woorden veel schade aanrichten en tot haat aanzetten. Politici hebben in fatsoenlijke bewoordeing GW medeverantwoordelijk proberen te maken voor de massamoord in Noorwegen. Ze bedoelde het zgn allemaal niet zo, maar de boodschap is wel de wereld ingestuurd en daarmee wordt de haat naar de PVV en rechts in het algemeen mee gevoed. Is dit goed voor NL? Nee het alleen goed voor "de partij". Het algemeen belang in NL is allang verkwanseld aan het spel der politieke partijen. We zijn terug in de middeleeuwen waarin verschillende krijgsheren met hun opgejutte onderdanen tegen elkaar streden. Het brengt ons ook geen steek verder. Hoe politici de massa moord op sociaal democraten in Noorwegen hebben gebruikt voor eigen politiek gewin is een ronduit stuitend nieuw dieptepunt. Het lijkt ook wel dat iedereen zich in een schutterspoortjes heeft verschanst en het niet meer om enige waarheidsbevinding gaat; iedere stam vecht blindelings voor zijn eigen club. De enige juiste houding van politiek NL op de massa moord in Noorwegen was een eenduidige deelneming die uitstijgt boven onze onderlingen verschillen. Het is zeer triest en verontrustend om te zien dat mensen die fatsoenlijk bekend staan als Cohen en Pechtold zich zo laag hebben gedragen. Nu zijn we echt overgeleverd aan het grauw.

ErikDoes
ErikDoes2 aug. 2011 - 5:41

Ach Reinaert, het is me al langer een raadsel waarom in Nederland door sommigen (en kennelijk steeds meer) botheid, zo hard mogelijk schreeuwen en het liefst op de man spelen als het ultieme ideaal van vrijheid van meningsuiting wordt nagestreefd. Zo hard mogelijk schreeuwen en als iemand vraagt of het misschien ietsje minder kan, op een nog hogere toon krijsen dat je vrijheid van meningsuiting wordt ingeperkt. Als je vraagt om een beetje op de woorden te letten omdat er doden vallen ben je aan het demoniseren. Stel je toch eens voor dat men zo op Stoltenberg zou reageren. Stoltenberg wordt in zijn oproep tot een meer zorgvuldige toon gesteund door de Noorse anti-immigratie partij. Hier in Nederland gaat men alleen maar harder krijsen.

Crunchy Frog
Crunchy Frog2 aug. 2011 - 5:41

Het gaat nog veel verder dan dat, Reinaert. Weinig argumenten en veel toon is een bewuste strategie geworden om op een gemakkelijke en effectieve manier je tegenstander onderuit te halen. Met name aan de rechterkant (Wilders, Rutte, Balkenende, Verhagen - links lijkt er over het algemeen nog iets meer voor terug te schrikken of het beneden zijn stand te vinden). Mannen als Jack de Vries en Kay van de Linde, en wie weet welke anonieme slimme strategen er zitten achter al die zogenaamd o zo spontane tweets van GW, ze hebben het vak allemaal geleerd in Amerika bij mannen als Karl Rove, die zijn dirty tricks weer ontleende aan Lee Atwater (de man die presidentskandidaat Mike Dukakis voor eeuwig wist te associëren met een verkrachter op proefverlof). Als je wilt weten hoe dat werkt kan ik je de documentaire Boogie Man, the Lee Atwater Story erg aanraden (zie bv http://www.youtube.com/watch?v=z34bJuyj8HE ) Het is opvallend dat de aanhangers van politici die de toon doelgericht als wapen gebruiken nu om het hardst aan het schreeuwen zijn dat die toon er eigenlijk helemaal niet toe doet. 'The greatest trick the Devil ever pulled was convincing the world he didn't exist.' Dat Theodor Holman daar vrolijk aan meedoet (en zijn column is ook een typisch voorbeeld van weinig argumenten, veel toon) zal ik voorlopig maar als naïviteit bestempelen.

PietPieters
PietPieters2 aug. 2011 - 5:41

Hoe meer er geroeptoeterd wordt richting recht en met name Wilders, hoe harder de duscussies over goudzoekers en integratie wordt. Hoe meer links weer gaat roeptoeteren en hoe meer zetels het oplevert voor Wilders. Daar weleens over nagedacht? Of gaat de gedachte van links niet zo ver? Dus ga zo door met roeptoeteren! Bedankt alvast!

4 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten2 aug. 2011 - 5:41

Zwijgen over Kwantumkop is geen optie. Alles moet bespreekbaar zijn.

JanJansen17
JanJansen172 aug. 2011 - 5:41

De wens is de vader van de gedachte!! Heeft u er wel eens bij stil gestaan dat de wijze waarop dhr. Wilders politiek bedrijft weinig tot geen duurzaamheid kent? Dat zijn plek in een coalitie van tijdelijke aard is? Dat dhr. Wilders nooit een meerderheid zal behalen en dat waarschijnlijk ook zijn doel niet is? Dat hij slechts een (politiek) podium heeft gezocht om zijn missie uit te dragen. Dat hij daarvoor keer op keer kiezersbedrog pleegt? Dat er een keer een moment komt dat zijn kiezers dat gaan inzien? Dat het zijn kiezers helaas niet uitmaakt dat ook anderen de dupe zijn van zijn politieke spelletjes, maar zij pas het tij zullen keren als het hun portemonnee raakt? Dat door loszand strak in de vuist vast proberen te houden, het juist tussen de vingers wegglipt i.p.v. de hand open te houden en het zand rustig te laten liggen. Als u het zand nu verandert in klinkende munt; dan weet u ook dat angst voor verlies, en het kost wat het kost er aan vast willen houden, juist verlies in hand werkt.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa2 aug. 2011 - 5:41

Goudzoekers? bedoel je de Zuid Afrikaanse goud mijnen? of de Surinaamse goud?! Ach man, je hebt de hele Afrika leeg gezopen van haar boven en onder grond lekker dingen en nu begin je te blaffen dat wij goud kwamen hier ophalen?

Yggdrasil
Yggdrasil2 aug. 2011 - 5:41

Hoe meer links weer gaat roeptoeteren en hoe meer zetels het oplevert voor Wilders. ============== Nou waar maakt u zich dan nog druk om, het is toch het doel dat de middelen heiligt ?

ErnsTT2
ErnsTT22 aug. 2011 - 5:41

Rutte toont op niet mis te verstane wijze zijn Leiderschap :-) Dat is het enige waar hij goed in is, weglopen en zijn snor drukken (en ondertussen bankbiljetten drukken) Want niet alleen de belastingdruk stijgt fiks dankzij het financiële gerommel van Rutte ook de Inflatie giert de bocht uit... De lijn gaat steeds scherper naar boven, echt weer typisch voor een CDA en VVD regering, een stagnereden Economie en stijgende belastingdruk en Inflatie... http://www.tradingeconomics.com/netherlands/inflation-cpi Maar goed na Lubbers kwam Paars, dus nog even volhouden maar...

2 Reacties
Ernesto3
Ernesto32 aug. 2011 - 5:41

In je eerdere post heb je al aangetoont niet veel van politiek te begrijpen en nu toon je ook nog aan van economie de ballen verstand te hebben. De huidige regering doet verhoede pogingen om de financiële huishouding en de staatschuld te betuigelen. De huidige problemen in Griekenland, Portugal, Italië en dergelijke zijn het bewijs van de noodzaak hiervan...

PietPieters
PietPieters2 aug. 2011 - 5:41

Je hebt zelf een snor. Houd je aan de feiten ipv geklets in de ruimte.

Ernesto3
Ernesto32 aug. 2011 - 5:41

Het is op zijn zachts gezegd wel erg twijfelachtig om dit (verschrikkelijke) incident aan te grijpen om kritiek te uiten op de rechtse politiek en haar koplieden. De afgelopen decennia kwamen geweldadigheden en terroristische activiteiten bijna altijd vanuit islamitische en/of links extremistische hoek (RAF, Rara, 11 september, moorden Fortuin en Van Gogh, Peta en noem maar op). Het grote verschil tussen de uitlatingen van Wilders en mensen als Pechtold is dat Wilders zich keert tegen een grote groep die een bepaalde idealogie aanhangt (de extreme islam) en dat mensen als Pechtold het echt op de persoon Wilders gemunt hebben. Dat dat laatste veel meer invloed op één of andere gek heeft die wat uit wil halen, is wel duidelijk. Links heeft zich na de moord op Fortuin korte tijd wat ingehouden maar de laatste tijd is het demoniseren weer in volle gang. Betweter Pechtold is overigens altijd de eerste die in de publiciteit komt melden hoe verkeerd andere personen/partijen het doen. Het is hoog tijd dat hij een toontje lager gaat zingen. De bekende stokpaardjes van zijn partij D66 zoals referenda etc. zijn in de loop der tijd allemaal geflopt en toen hij een paar jaar geleden zelf minister was, heeft hij ook al nul komma niks gepresteerd.

6 Reacties
Lejoo
Lejoo2 aug. 2011 - 5:41

Dit is de actualiteit. 'Breivik. Commandant. Georganiseerd in de anticommunistische verzetsbeweging tegen de islamisering. Operatie uitgevoerd en wil zich aan Delta overgeven.' Met die woorden bracht Anders Behring Breivik de politie telefonisch op de hoogte na zijn bloedige aanslagen, melden verschillende Noorse kranten. Dit houdt de gemoederen bezig. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6972/Aanslagen-in-Noorwegen/article/detail/2830440/2011/08/03/Meer-details-bekend-over-telefoontje-Breivik-na-aanslagen.dhtml

PietPieters
PietPieters2 aug. 2011 - 5:41

Kijk...hier ben ik het voor 100% mee eens. Links natuurlijk niet maar dat maakt niet uit, levert alleen extra stemmen voor onze Geert op!

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman2 aug. 2011 - 5:41

[kwamen geweldadigheden en terroristische activiteiten bijna altijd vanuit islamitische en/of links extremistische hoek (RAF, Rara, 11 september, moorden Fortuin en Van Gogh, Peta en noem maar op). ] ETA, IRA, Molukkers links? Nationalistisch is meer het sleutelwoord daarin...

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos2 aug. 2011 - 5:41

[Het grote verschil tussen de uitlatingen van Wilders en mensen als Pechtold is dat Wilders zich keert tegen een grote groep die een bepaalde idealogie aanhangt (de extreme islam) en dat mensen als Pechtold het echt op de persoon Wilders gemunt hebben. ] Interssant. Waar staat dan dat Pechtold een ' warme oorlog' wil voeren tegen Wilders? Waar staat dat Pechtold wil dat de straten moeten worden schoongeveegd van het gedachtegoed van Wilders? Waar staat dat Pechtold PVV-ers wegzet als racistisch stemvee? Enzovoorts. Kom maar op.

Pjotrs
Pjotrs2 aug. 2011 - 5:41

"Het is op zijn zachts gezegd wel erg twijfelachtig om dit (verschrikkelijke) incident aan te grijpen om kritiek te uiten op de rechtse politiek en haar koplieden." Dus we moeten zwijgen over de inspiratiebronnen die de dader zelf opgeeft?

Crunchy Frog
Crunchy Frog2 aug. 2011 - 5:41

"Het grote verschil tussen de uitlatingen van Wilders en mensen als Pechtold is dat Wilders zich keert tegen een grote groep die een bepaalde idealogie aanhangt (de extreme islam) en dat mensen als Pechtold het echt op de persoon Wilders gemunt hebben." -------------------------------------------------------------------------------------------- Het grote verschil tussen de uitlatingen van Wilders en mensen als Pechtold is dat Pechtold heel correct de persoon Wilders aanspreekt op diens eigen concrete woorden, en dat Wilders een groep mensen in het verdomhoekje schopt op basis van dingen die ze zelf helemaal niet gezegd of gedaan hebben.

maccus
maccus2 aug. 2011 - 5:41

Ik geloof niet dat het me veel kan schelen wat W allemaal te roeptoeteren heeft... Er zijn interessantere dingen in het leven. Behalve voor Jopers blijkbaar, gezien de berg reacties hier.

2 Reacties
Lejoo
Lejoo2 aug. 2011 - 5:41

Gezellig, dat je toch even langs kwam voor de mededeling.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos2 aug. 2011 - 5:41

Ja leuk dat je dat even kwam zeggen. Ik ben weer helemaal verrijkt met het inzicht. Wilders is onbelangrijk. Ok...

Roelof123
Roelof1232 aug. 2011 - 5:41

Voor links is het natuurlijk altijd meegenomen om Geert Wilders overal de schuld van te kunnen geven, maar Breivik had voor Geert Wilders al plannen. Natuurlijk weet Pechtold dat weer niet of wil hij dat niet weten. Daarom voor iedereen die het maar wil lezen. Dat manifest van 1500 pagina's staat gewoon online. http://www.kevinislaughter.com/wp-content/uploads/2083+-+A+European+Declaration+of+Independence.pdf

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos2 aug. 2011 - 5:41

Joepie, Nog even voor alle duidelijkheid NIEMAND zegt dat Wilders verantwoordelijk is voor de moordpartij, wel dat mensen als Breivik uiteindelijk kunnen gedijen in een klimaat waarin zijn opvattingen voor een groot deel door partijen als de PVV worden uitgedragen. Wilders is ook niet een soort startpunt, hij is een onderdeeltje van een grotere ideologie die inmiddels Europa heeft overspoeld. Maar dank voor het haatpamflet. Stond al online. Gezellig lezen met een glaasje wijn er bij.